2019-07-27 1900 瀏覽
平時一家大細都鍾意去郊野公園BBQ,但總擔心俾蚊咬,有野豬野牛騷擾。所以,今次選擇去海邊嘅白石燒烤場。我地搭港鐵到烏溪沙站再步行到燒烤場,沿途風景優美。到達燒烤場後,大家都掛住影相。燒烤場除了有無敵大海景外,仲有色彩濱紛嘅兒童水上樂園。影完相後,我地就去Cashier落單,點左個10人海鮮套餐 (海中蝦、帶子、烏頭王、叉燒、豬扒、雞扒、雞翼、三寶丸、芝士腸、豚肉腸、雞肉腸、迷你日本甜薯、粟米、10枝水和十罐汽水)。食物全部獨立包裝密封,整潔衛生,可以食一包開一包,亦都可以減省出去夾野食嘅時間。美中不足是天氣太熱,樽裝水冇雪凍。但每枱附送鐵絲網、紙巾同手套又算幾貼心。最正嘅係爐與爐之間距離好闊,感覺好安全。食物方面,我最鍾意就係烏頭、雞扒、甜薯同龍蝦丸。烏頭有黃油香,燒熟後加小小鹽好野美。雞扒多汁肉滑,超級高質。平時BBQ都係燴大大舊蕃薯,呢度有一口日本小甜薯,香甜美味,又唔洗整污糟手。而龍蝦丸一向都係我BBQ嘅最愛,因為丸嘅形狀不規則,外皮燒到微濃就特別香口。我會特別suggest一家大細,特別係有小朋友嘅家庭黎白石燒烤場,因為場地安全,仲有好多啱小朋友玩嘅設施。

燒烤場除了有無敵大海景外,仲有色彩濱紛嘅兒童水上樂園。

2019-07-21