經同事的推介,話在深水埗西九龍中心內有一問隱世的日式沾麵店,我和朋友們決定去一試,幾經辛苦終於搵到😆佢嘅位置真的非常隔攝,在西九龍中心七樓的蘋果商場格仔舖後邊,如果不是那長長的人龍我絕對不會想像到那裡有一間餐廳😅雖然隱蔽但都咁多人排隊估計應該都幾出名,我哋星期日下午二時去,已經過咗午市,但大概都要排左20分鐘先入得。入到去個個格局真係好似去咗日本一樣🇯🇵,環境有舊式日本拉麵店的感覺,裝修簡約以木板為主,枱和櫈都係以舊可口可樂膠箱砌成,既特別又環保♻️位置不多,大概可以容納20人,是一間有特色的小店😀在排隊就到我們進入其間,店員會先識我會點餐,這𥚃主要只有三種沾麵供選擇,分別是隱世白伝(豬骨濃湯)$79,隱世黑伝(黑蒜濃湯)$89 和隱世赤伝(蕃茄紅湯)$99,我們都是第一次嘗試,所以大家都決定試最基本的隱世白伝(豬骨濃湯)先。大概等了十分鐘,沾麵便到了,麵和湯分開,就咁睇份量都幾多,而且他是有步驟的,首先我哋要先攪拌下湯中的材料包兩塊叉燒和一粒糖心蛋,再加入柚子醋同埋黑蒜片,個香味即刻提升,你有清新的柚子味又有濃濃的蒜香味,齋聞已經好香好想食😋跟住就可以放拉麵下去湯度點來食了!拉麵的粗幼

隱世中伝

拉麵的粗幼和軟硬度都適中,是我喜的麵質,點落個湯真係不得了,個濃湯好似淆咗好耐好濃縮的豬骨湯頭,有鹹香和鮮甜的味道,食完喉嚨都唔會好乾涸,證明冇乜味精,雖然味道係好濃,但放麵落去就沾啱啱好啦。配料方面果兩塊叉燒都幾大塊,半肥瘦,加埋粒糖心蛋成碗沾面真係令你大滿足!😋👍 利申一下先,我本身鍾意食拉麵多過沾麵,可能我之前試的沾麵都不大好食,所以對沾麵冇乜好感,但呢間沾麵店絕對令我對沾麵改觀,真心好食😄絕對會有下一次!😋👍

店名:
隠家拉麵工場 (深水埗)
環境:7.5/10
服務:7/10