2018-07-27
今晚好友帶我到長沙灣到深水埗交界嘅一間其貌不揚的雲南過橋米線食晚餐。講真其實我行經過呢間米線一萬幾千次,絕對唔會俾佢更門面吸引入去食,因為佢嘅門面真係好樸素好不吸晴,但估唔到真係禾桿冚珍珠,食完之後真係有驚喜!首先我哋食嘅時候已經晚上九點幾,入面竟然都爆場,我哋見到枱枱除咗叫米線之外,仲會叫到一兜氣鍋雞,直覺話比我知,一定係啲街坊和識食之人幫襯。佢嘅米線不算貴$36有好多款簡,加一款餸只加$4,我點左佢比較特別嘅黃鱔米線,再加多一份豬潤($40)我們每人點左個米線之後,再點多一份氣鍋雞($98)。 氣鍋雞已經整好九秒九上枱,開蓋果下見到已經好想食,係黃油鮮雞肉好靚好吸引,而且勁香,食落更加不得了,啲雞真係超級滑!😋😋👍用上新鮮雞,真係食得岀果種新鮮,沒有雪味,肉質滑得來又有咬口,而且調味啱啱好,有少少酒香,肉汁超香濃被鍋底的雲耳吸收曬,真係十個正!!!👍👍👍👏我覺得我一個人可以食三份!另外佢嘅黃鱔米線都唔錯,感覺上係正宗嘅雲南米線,黃鱔同埋豬皮一齊用啲辣醬先炆煮,食落好惹味,不過我略嫌黃鱔較少了點,但豬皮好多😢米線夠滑身順口,而且份量都足夠,我們配上氣鍋雞一齊食簡直一流!呢間雲南米線不
汽鍋鷄
黃鱔米線加豬潤
呢間雲南米線不需靠豪華裝修和店面都可以有咁多街坊幫襯,足見到佢嘅食物係幾咁用心製作和有水準!我下次一定會再返嚟幫襯,尤其是係食氣鍋雞😋 ————————————————————————
店名: 雲南風味過橋小鍋米綫 (深水埗)
環境:6/10
服務:7/10