2022-01-20
9 0 後 的 味 蕾九龍城有Omakase食啦!呢間Omakase最大嘅特點係好多道菜,一食可以食三個鐘,慢慢享受。晚市有三個套餐,我哋揀咗「SHUU 秀」,只需要人頭$1280 ,就可以享受到18道菜。.加上呢間餐廳新開,設計非常現代化,以淺木系為主調,一個L字型嘅長吧台設計,所以全程望住師傅炮製美食,每個位之間座位都非常闊落。.🪄鱈魚白子 其實係魚類睪丸,煮到暖暖地,creamy口感,加上蘭王蛋黃醬、法國煙燻鹽、日本幼蔥,食到啲粗鹽粒嘅鹹味,唔會腥.🪄蟹肉蟹膏杯將蟹鉗既肉拆肉,唔係一絲絲,真係一嚿嚿,撈入蟹膏同自家製啫喱,酸酸地,咬落去彈牙,好開胃。.🪄生蠔🦪用左日本生蠔,蠔外形係尖少少,口感Creamy ,無乜金屬味,食完口腔徘徊奶油口感,加上蕃茄味蘿蔔蓉,中和左海水味.🪄火炙拖羅選用熟成14日既拖羅,再用火槍爆油,配搭芥末籽,拖羅軟綿、無乜根、啲油多到碟底都有 ,最正係佢跟咗啲芥末籽,但又唔會辣,啱啱中和油脂嘅肥膩感。.🪄煙燻拖羅青魚 配搭自家製洋蔥,洋蔥去左腥味 ,口感好正,淋得來咬落去有啲漿住嘅感覺。.🪄南非機主鮑魚 用醬汁加海苔慢火炆煮3小時,加生淑葉,肉質柔嫩、但係咬
🪄鱈魚白子
🪄蟹肉蟹膏杯
🪄生蠔🦪
🪄火炙拖羅
🪄煙燻拖羅青魚
🪄南非機主鮑魚
用醬汁加海苔慢火炆煮3小時,加生淑葉,肉質柔嫩、但係咬落去又有彈性,好好味😋
🪄甘鯛(馬頭魚 )
連埋魚鱗 一齊炸,炸到鱗片豎起晒,好似花咁 ,混上香草汁底,炸到卜卜脆,一咬落去又好鬆,唔會戒口,肉質好滑,好少地方有得食,印象好深刻。
🪄黑松露野菌蒸蛋
蛋滑到一筆起就瀡返落去,餐廳一啲都唔吝嗇,啲黑松露醬分量超多成個蛋好香,呢個整得好好👍🏻
🪄昆布漬柚子壽司
海鹽、帆立貝、柚子味好出、帆立貝質感軟綿 鮮
🪄青魚壽司
用蒜油迫啲魚嘅油脂出嚟,加上自家製蔥醬、鯖魚口感滑。
🪄魷魚壽司
金蟹子、明太子醬、七彩芝麻、魷魚 🦑 ,七彩芝麻味道好出好香,魷魚一咬即斷,好新鮮
🪄牡丹蝦壽司
牡丹蝦上面有蟹膏,蟹膏份量非常少,但味道係超級濃郁,牡丹蝦漿力強
🪄煙燻黑鱸魚配魚子醬
成個煙燻過程係可以親眼見證,焗左大概10分鐘,煙燻味好濃郁。
🪄北海道馬糞海膽
呢款馬糞偏腥少少、味道比較重啲,撒上鹽味昆布吊味
🪄吞拿魚蓉手卷
🪄焦糖玉子燒
面頭撒上糖再用火槍燒,外型口感都好似蛋糕
🪄愛侶魚湯
魚湯味濃郁但唔咸唔腥,而且每一碗都有一個好大嘅魚肉,魚肉勁滑
🪄甜品
喺哈密瓜,同埋剝咗皮嘅青提,兩樣都好甜
整體而言,食材都非常新鮮,同埋有幾道菜係signature,$1200食到18道菜好抵!如果真係想食記得提早啲book枱,咁就唔使摸門釘啦!