2023-03-19
隨着將軍澳南近年來新型豪宅落成,為滿足附近居民嘅飲食需要,有唔少高級餐廳都選擇進駐將軍澳,令澳南漸漸發展成臥虎藏龍嘅美食之地。今次就同屋企人試左呢間喺SAVANNAH新開業冇幾耐就大獲好評嘅日本餐廳 「赤本山」,主打廚師發辦,亦有午市定食,無論係食物質素、環境或服務,都非常對得住個價錢!餐廳仲設有日式廂房可以預訂,私隱度非常好,好適合用嚟慶祝生日或週年紀念👍🏻晚市有「赤」、「本」、「山」三個價位嘅廚師發辦可以選擇,而我哋今次就試咗中等價位嘅「本」,包括先付、三款刺身、七款壽司、一款卷物、御料理、吸物、甜品,價錢為$1180一位。先付炸蝦餅 牛蒡漬 甜煮南瓜 日本番薯刺身小長井牡蠣配酸汁同橘子:新鮮生蠔搭配自家製獨特酸汁提鮮,味道鮮甜可口子持魷魚:將魷魚嘅內臟放進魷魚筒內汁燒又入味,魷魚爽口入味,內臟入口即化,口感層次豐富毛蟹海膽:蟹肉鮮美,海膽份量非常慷慨又新鮮,兩者融合瞬間,味道奢華御料理汁燒金目鯛魚頭:用咗新鮮嘅魚頭,師傅話今朝條魚仲游緊水,煮咗十幾個鐘之後,魚頭燉煮至入味,汁燒香氣撲鼻,肉質鮮嫩,骨膠原滿滿!壽司赤貝:來自韓國嘅赤貝,非常大隻爽口中拖羅:魚油脂恰到好處,非常甘香
先付
炸蝦餅 牛蒡漬 甜煮南瓜 日本番薯
刺身
御料理
壽司
赤貝:來自韓國嘅赤貝,非常大隻爽口
中拖羅:魚油脂恰到好處,非常甘香
深海池魚:魚味相對較淡,但魚油甘香細膩,肉質鮮嫩肥美
梭子魚:魚皮充滿油脂,用火槍燒完之後油香滿溢
鰤魚:腩位脂膏豐腴,魚味濃郁
富山小白蝦:作為富山名產,小白蝦獨特的黏稠口感及濃厚的甘甜滋味果然令人一試難忘
海膽:橙黃色嘅北海道海膽味道清甜,質感細膩,入口即溶,食完非常滿足(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
卷物
青蔥拖羅蓉卷:拖羅蓉魚味濃郁,軟綿細滑
吸物
白魚湯:魚湯非常鮮甜,入邊仲有魚肉,食完壽司暖吓個胃啱啱好
甜品
朱古力心太軟:外層酥脆,內裡則是濃郁嘅流心朱古力,配埋清甜嘅士多啤梨,食落唔會太甜膩