餐廳: 牛角次男坊 (荃灣廣場)
資訊:

又夠期儲分續牛角會員💳,所以就去左牛角底下嘅牛角次男坊。不過有個中伏位,本身想用埋會員啲$50優惠卷🎫,點知佢話今年3月開始牛角次男坊已經唔用得✖️,只可唔可以草分。同埋留意哩間餐廳冇午餐set,全日都係用同一個Menu,夜晚過嚟食會抵啲🌙。牛角次男坊丼 ($87)哩到嘅招牌菜,富士山堆到好高🗻,非常吸睛同打卡able📸。牛肉堆入面其實係一堆壓到好實嘅芽菜黎,不過哩個價錢都預左唔係全部牛架啦😬,但其數返都有10片,都幾抵食🤤。啲牛質素唔差,絕對唔係街市啲Cheap牛肉🐮,可惜燒得太乾太韌🚱,有少少浪費咗啲牛肉。用咗牛角燒肉汁去燒到焦香帶甜,個味道都幾好食幾夾,而個底就唔係白飯咁簡單,係有少少紫菜碎喺面頭,然後淋上咗牛角汁🍛,食落就唔會太單調。牛角燒牛肉丼L ($73)哩個飯同頭先個牛角次男坊丼基本上無分別❎,係少左芽菜、辣椒絲同4片紫菜,牛肉數過都有9片,肉嘅品質同味道都同上面一樣。如果你係食肉獸🍖,為左食飽飽,唔係打靚卡,我會建議叫返哩款。胡麻雞絲冷麵餐 ($66)係一個好正常嘅冷麵,但個冷麵係冇咗蟹柳🦀,取而代之係紅椒同埋蕃茄🍅,如果想食蟹柳嘅人就要留意啦。而啲雞就係啲鞋鞋地嘅雞胸絲
牛角次男坊丼
牛角次男坊丼 ($87)
牛角燒牛肉丼
牛角燒牛肉丼L ($73)
胡麻雞絲冷麵餐
胡麻雞絲冷麵餐 ($66)
係一個好正常嘅冷麵,但個冷麵係冇咗蟹柳🦀,取而代之係紅椒同埋蕃茄🍅,如果想食蟹柳嘅人就要留意啦。而啲雞就係啲鞋鞋地嘅雞胸絲🐔。麻醬一開始俾勁少,成兜嘢勁dry🚱,食咗一半基本上一啲汁都冇,所以叫人另外再加汁,好彩佢都可以任加🉑。但個味食落就係普通嘅冷麵冇乜特別,夏天想涼涼地開下胃都可以食下☀️。
豚肉丼
豚肉丼L ($66)
同牛角次男坊丼係一樣嘅基底,但上面就換咗做豬肉🐖。豚肉都算厚肉,唔會薄到一張紙咁🥩,不過唔知係咪因為肉厚,所以燒到太韌🥶,要咬一陣先咬得完,而且食落有少少豬騷味🤢,如果比我再揀多次,我可能會揀返平啲嘅鹽味豚肉丼。
糖心蛋
糖心蛋 ($16)
糖心蛋已經接近8成熟🥚,完全冇流心嘅感覺,$16一粒好差🙅🏻‍♂️。

跟餐配料 ($12)
冷麵同豚肉丼都跟咗餐,有一個小食、味噌湯同飲品。小食係帶子裙邊 ,不過食落似優之良品嗰啲零食小食😐。味噌湯飲落好似飲水咁🚰,搞均埋個底都仲係非常淡口👎🏻。

⭐️總括而言…
作為牛角支店,本身都幾大期望💭,啲肉其實唔差,嘢食都大份,味道都唔錯。奈何佢地啲似肉無論豬定牛都燒到太乾太韌🚱,扣太多分🤐。
話說本來想叫雞肉飯🐔,點知望真啲個英文原來係雞頸黎,想食雞飯嘅人都要留意啦👀。
2023-08-04
牛角次男坊丼