2021-05-08
《大埔 - 人氣馬來西亞菜餐廳 》「果子」位於大埔啓昌樓地下13號舖,係一間價錢親民嘅馬來西亞菜餐廳,餐廳有各式經典馬來西亞菜如肉骨茶、喇沙等。餐廳攞過2019港飲食最人氣新加坡菜大獎,今次一於同朋友嚟試吓佢,有咩咁特別😂三餸藍蝶花椰漿飯🦋(香煎豬頸肉、南乳雞翼、雞肉串燒x2+$6)$82呢個椰漿飯一定係愛打卡人士嘅必點之選,藍色的蝶花椰漿飯相當吸睛,味道方面,食落有濃濃嘅椰香味,真係唔錯㗎。而配菜方面都相當豐富: 有蝦片,滷蛋,江魚仔,花生,貴瓜。餸方面:南乳雞翼好入味、嫩滑嘅雞肉串燒配上沙嗲秘製沙嗲醬,食落好惹味呀!最重要嘅係蝶豆花有抗氧化,舒壓瘦身預防眼疾同提神醒腦嘅功效,所以一場黎到真係要試吓。軟殼蟹火山包 $168呢個火山包性價比好高!睇相都見到佢係十分之巨大,分量十足,而且仲好足料!有滿滿嘅海鮮:有軟殼蟹丶青口丶蝦仲有大蜆,食嘅時候成個烤得脆脆的火山包吸收左獨特的咖喱汁,香香辣辣,好過癮呀!馬拉盞炒通菜 $50呢個馬拉盞炒通菜用左個小鑊仔上,賣相好特別,通菜炒得好香好有鑊氣,份量算多黑糖珍珠鮮奶奶茶奶味好濃郁,感覺係用鮮奶沖,珍珠軟硬適中,加了仙草令整杯飲品嘅口感更加豐富,
三餸藍蝶花椰漿飯🦋
(香煎豬頸肉、南乳雞翼、雞肉串燒x2+$6)$82
軟殼蟹火山包 $168
馬拉盞炒通菜 $50
黑糖珍珠鮮奶
奶茶奶味好濃郁,感覺係用鮮奶沖,珍珠軟硬適中,加了仙草令整杯飲品嘅口感更加豐富,好飲!