2023-07-31
💖 瀧宴日本料理 (銅鑼灣)✨銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️ 今日約咗大美人 @dayday_lam_ ,慰勞吓啱啱做完Gym嘅佢😆最鍾意人哋好努力做運動嘅時候我就係咁帶佢哋食嘢🤣唔食嘢邊有能力再操fit啲😂-瀧宴 Dinner Teppanyak set $1380pp▫️季節前菜🥗:共有三款,有水雲配本菇、温室蕃茄沙律同埋白粟米🤍,我自己覺得最驚喜嘅就係有白粟米😆之前食過一次就已經愛上咗,因為每一粒都好甜😝▫️季節刺身🍣:有火炙牙帶魚同超拖羅🐟,兩款都帶有適量嘅油分,而且都係鮮味十足。▫️季節吸物🍲:我冇諗過竟然係一個中湯😱好有驚喜‼️ 呢一個松茸菇燉湯我聽師傅講佢哋係足足熬製左五個鐘頭🥰飲落去真係好濃郁,而且入邊除咗有松茸菇之外仲有瑤柱,好足料㗎😎▫️野生大虎蝦🦐:呢隻虎蝦好彈牙,我自己覺得加埋檸檬汁落去食就更加鮮味。▫️香煎白鱈魚🐟:係我最鍾意嘅香煎白鱈魚,外皮煎成薄脆片插喺魚肉上面,賣相好精緻🤩非常Igable。香滑嘅魚肉大有魚油, 確係滋味滿分。▫️南非鮑魚🇿🇦:又係生猛到好似識跳舞嘅鮑魚😚,師傅將佢切成薄片,每一片都好彈牙,而且成個鮑魚
💖 瀧宴日本料理 (銅鑼灣)
✨銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓
▫️南非鮑魚🇿🇦:又係生猛到好似識跳舞嘅鮑魚😚,師傅將佢切成薄片,每一片都好彈牙,而且成個鮑魚好肥美,好大隻🥰
▫️美國頂級牛肉🐃:牛肉方面我哋就叫咗一份薄燒同埋一份厚燒share,我覺得兩款嘅味道都好唔錯。我自己就叫咗一份三成熟💁🏻♀️發燒嘅話中間就夾入咗蒜汁,味道層次更加豐富。厚燒就切成粒狀,好容易入口。
▫️鹿兒鳥櫻花蝦炒飯配炒什菜🍚:呢一個炒飯粒粒都好乾身,唔會話好濕潤,我自己都幾喜歡。仲有啊佢哋嘅炒芽菜都係好爽口👍🏻
▫️日式雪糕🍦:雪糕都係有兩款口味,我哋11人揀咗一款🫶🏻一個係黑芝麻,一個係抹茶😆兩個都好好味呀。
想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩