「假如我是叉燒!」麥嘜故事的麥太常言道:生舊叉燒好過生你!不過如果真係要做一嚿叉燒的話。。。 我希望可以做一嚿「系出名門」又美味嘅古法叉燒!嚿叉燒要好似呢嚿咁。。。咬落去軟、淋、多汁, 同埋冇肥膏!叉燒的外觀。。。看上去比一般叉燒的顏色要深, 還有最後淋上面的特製醬汁比一般叉燒光亮和有油香 。。。因此,整體感覺就是「零捨不同」!真心要多謝呢位燒臘師父,因為健康的原因,我叫他選最瘦的叉燒給我。這嚿叉燒雖然瘦,但是肉味很濃, 咬下去感覺很豐腴, 一方面可以滿足我對「食的執著」、另一方面又可以滿足我「吃得健康」的需要。其實,只要識得選擇!「魚與熊掌亅兩者是可以同時兼得的!福福郎既然來得這裏「為食」,當然要順道買埋店家的另一王牌:就是其「脆皮鬆化、鹹香肉嫩亅的招牌黃金燒腩仔。。。 來孝敬一下屋企人啦!!今晚的晚餐,又有著落了!(5分鐘晚餐系列:脆皮燒腩仔、翠玉瓜、節瓜、鮑魚麵)Yummy! #福福郎的日常#漸漸地留心關於你#漸漸地眼中只得你#漸漸地太多想試味#逐漸開始熟悉你#勤有功、生氣無益。。。🦉福福郎staycation食評系列, 有全港十八區的特色餐廳介紹 ,你今日睇曬未?! 請按左上角
「假如我是叉燒!」

麥嘜故事的麥太常言道:生舊叉燒好過生你!

嚿叉燒要好似呢嚿咁。。。咬落去軟、淋、多汁, 同埋冇肥膏!

其實,只要識得選擇!「魚與熊掌亅兩者是可以同時兼得的!

今晚的晚餐,又有著落了!
(5分鐘晚餐系列:脆皮燒腩仔、翠玉瓜、節瓜、鮑魚麵)

Yummy!

#福福郎的日常
#漸漸地留心關於你
#漸漸地眼中只得你
#漸漸地太多想試味
#逐漸開始熟悉你
#勤有功、生氣無益

。。。🦉

福福郎staycation食評系列, 有全港十八區的特色餐廳介紹 ,你今日睇曬未?! 請按左上角的「福福郎貓頭鷹頭像」, 參閱我的其他文章!
2022-07-27
5 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
紀念日