2018-02-02
放工去左西環見見朋友,揀左近地鐵站的crispy去飲杯野。 餐廳唔大,但小店的一枱一櫈,每件擺設都滿有心思。開放式設計感覺開揚,正中間的吧枱同埋一旁的枱櫈,隨意得黎又寫意。 晚上人主要客人以外國人為主,小杯淺酌,傾下計。點左個煙三文魚窩夫套餐,連1款crepe。 小店裏一邊聽住歌,一邊傾計,感覺relax,換了在中上環一帶,很難找到這種寧靜。套餐材料算豐富,3大塊窩夫配蜜糖食,香脆可口。蛋略嫌濕左啲、但煙三文魚、沙律菜同焗豆都不錯。點了Shirley temple 及Long island,粉紅色同淺棕色,大大杯好抵飲。 甜品配了雜莓crepe,面頭滿滿的士多啤梨和cream,仲有大大球雪糕,賣相好吸引。Crepe皮薄,雪糕酸酸甜甜,配上士多啤梨同cream,簡單得黎又好食! 咁啱有外國人帶住狗仔黎同朋友飲返杯,店員都好友善,無驅趕,好有人情味。 輕快的音樂,低聲笑語,可愛的小狗,仲有輕怡又可口的美食,為這裏帶來一片鬧市難得的悠閒。