2016-05-28 505 瀏覽
Milk Strawberry Crêpes.非常不錯😋 店方說裝作crêpes的粉漿是自家調配 並不是買坊間已調配好的呢😉 賣相非常精緻吸引 crêpes的厚度適中 吃下有蛋香👍🏼 切開有份量很多的whipped cream 質感意外的非常輕盈 不會感到甜膩呢 配上土多啤梨🍓 是一份很清新的甜點😍另外點了一杯mint peach tea 店方說是用了新鮮peach! 薄荷味挺出 整體很消暑解渴 refreshing!

Milk Strawberry Crêpes.

2016-05-25 407 瀏覽
時間是永遠是最保貴東西, 近來排山倒海的工作實在令我喘不過氣。所以LUNCH 時間只可以選一些輕食頂肚。經過 Zenon 是綠份, 所以隨心在廚櫃內選了 Blueberry Muffin。雖然店員見我當日好趕, 但亦很窩心地為我好好地將 Muffin用盒子裝好。當我返到公司拆開盒子見可愛的 Muffin 還是原整無缺。Muffin 外形有別於連鎖店的出品, 如磨菇形個子較的的骰骰 口感鬆軟而濕潤, 我好喜歡藍莓, 所以希望每一口都可以吃到, 但無奈藍莓粒唔係太多, 而甜度恰到好處。下次有綠份再經過 Zenon 我一定會輕輕鬆鬆地, 坐係咁COOL既地方內, 嘆杯心愛的咖啡。
所以LUNCH 時間只可以選一些輕食頂肚。
當我返到公司拆開盒子見可愛的 Muffin 還是原整無缺。

處。
2016-05-13
外賣自取
午餐
2016-05-19 5349 瀏覽
已經不是第一次來到Zenon來光顧,欣賞這裡願意把咖啡店的概念融合到生活,樓上是髮廊,有時候去做個頭髮,吹拉染燙,動輒就用上幾小時,錯過了用餐時間,但這裡就可以提供解的機會。有時候男孩等女友做頭髮,百無聊賴,打機都打到電池用光,點杯咖啡,吃份早餐,時間都會容易過得多。Zenon 工廠風的格調,平日下午中環區沒有熱鬧的感覺,正好給我這種等上學的人來休息一下。吧檯不大,但卻沖調出各樣賣相精美的飲品,玻璃杯的反光提升了店的格調感。餐牌簡潔地用上快勞裝起,簡單幾頁就列出了主要的全日早餐和甜品,款式雖然不多,但仍具彈性,像全日早餐裡可以改雞蛋的款式,把多士轉窩夫等。很想試那有玫瑰花瓣的咖啡,但原來有蜂蜜成份,有蜂蜜敏感的我就無緣了。那就改飲MOCHA吧,也是甜蜜的代表。簡單的咖啡杯裝著拉花,但奶沒有掩蓋咖啡的香濃,朱古力味很低調,只是稍稍襯托著咖啡。聽說這裡的咖啡豆都用上美國的,經過精挑細選,容易入口。點了B餐,這全日早餐份量沒有很震撼的感覺,但每件小配搭細看也不簡單。外國內都崇尚白肉,無錯,吃白肉的確比紅肉來得健康....一點。Cheese omelet 外表平平,但一咬開中間的芝士醬慢慢流出
Cheese omelet 外表平平,但一咬開中間的芝士醬慢慢流出,蛋和芝士向來是好拍檔,實在好吃。
吃過正餐後,距離上課時間還有半小時,店員給我一杯暖水,讓我可以靜靜地坐一會,聽著音樂,悠閒的一點時光。
2016-05-18
下午茶
相約了好朋友係中環相見, 但2個人都冇諗要食咩喔, 潛意識諗住中環好多嘢食使咩諗定, 點知到咗後大家都真係諗唔到去邊度食, 而大前題係要試間没食過既餐廳 or CAFE . . . 最後都要求助於Openrice神指點吓迷津, 咁就揾到呢間Zenon CAFE 啦!  睇咗啲食評都反應唔錯, 於是決定GOGOGO...黎到間CAFE, 冇話有咩特別裝修, 但感覺幾舒服, 都幾有鬼佬CAFE feel(可能因為店內坐咗幾台外籍人士...嘻嘻嘻), 地方唔大...以2個2個位居多, 最適合情侣同我呢啲同朋友仔"2人世界".呢個就係門口啦, 我同個朋友就坐咗係門口個個位度, 邊食邊傾邊望吓經過既人, 感覺都幾relax架...而且因為坐咗係出邊, 得我地一台, 可以特登細細聲傾, 仲可以大笑都唔驚嚇親人!!!!咁我地俩個人叫咗個ALL DAY BREAKFAST SET 2人份同埋2杯LATTEFAMOUS ALL DAY BREAKFAST SET HKD208Upgrade to Cheese Omelet x 1 HKD10等我講吓個味道: 我想講呢個All Day Breakfast

FAMOUS ALL DAY BREAKFAST SET
等我講吓個味道: 我想講呢個All Day Breakfast 超出我預期地好好味喔!! 就咁睇個樣都知夠晒豐盛, 特別要提吓佢個煙鴨胸好夠味, 肉厚而肥有嚼勁, 食落好香...我平時係唔食鴨肉既, 但抱住試一塊既心態就食咗幾塊, 同埋個肉腸好香夠juicy又爽口, 個沙律菜亦都好新鮮, 個包都非常討好, 另外我地冇轉度waffle反而轉咗個Cheese Omelet, 都唔錯, 但後來見到人地台個waffle好似仲好味咁...心諗下次都要試吓~最麻麻係個煙三文魚, 我個人覺得唔夠煙熏味, 但總體黎講呢個全日早餐真係算有質數, 咁大份..我同朋友仔係食清光架!!!!

LATTE
LATTE HKD 30 (因為跟SET叫所以30蚊, 如果唔係應該30幾蚊)
飲品方面我地淨係叫咗個普通LATTE, 味道都唔錯, 對得住CAFE水準有餘 . . .但後來知道原來有個推介既Honey Rose Latte, 點解店員冇介紹俾我地呢?!(悶///) 可能是那天他們太忙了吧(自我安慰中...)咁大家記得如果想叫啲特別啲既LATTE, 可以試吓Honey Rose Latte, 傳閒話好飲架!
題外話/補充資料: 個日其實有個少少唔係幾好既經歷, 就唔係好關啲嘢食事, 話說呢度叫野食係要自己去個水吧度俾咗錢先送嘢食既, 咁我咪去俾錢先, 落咗單後... 我同我個朋友仔開始傾計了, 傾傾吓開始肚子餓了喔, 望吓個時間...我地竟然等咗半個鐘有多, 但連杯嘢飲都有上過黎, 但眼見隔離台(遲過我地入黎個幾台)都已經上晒嘢食, 咁我咪問吓個店員, 佢都好有禮貌咁話幫我check吓, 原來漏咗我地個台張單, 好咁都算, 佢話會拿拿林煮返俾我地, 我唔係好滿意既地方係, 1)我叫咗個店員去check單, 佢知道咗漏單後都冇主動過黎同我地講, 要我再問返佢, 佢先同我地講唔好意思 = =||| 2)當佢已知道我地等咗半個鐘有多既時候, 佢地都唔拿拿林沖杯LATTE出黎, 仲要我同個朋友仔眼金金咁睇住去沖咗3-4杯咖啡俾其他台(岩岩落單個幾台), 我忍唔住問店員, 可唔可以俾住杯嘢飲我地先, 好口渴, 佢先同我講話下一杯到我地...個刻真係有啲炆, 心諗有冇搞錯, 我地已經唔出聲話等咗45分鐘有多...仲要開聲先有杯嘢飲吓(嬲咗) 最後當然都冇辦法, 唯有等...而佢地好似都FEEL到我地炆炆地, 送咗2張coupon俾我地, 但我都希望佢地可以改善吓佢地既處理手法, 下准再預到呢個情況..希望佢地會盡快跟進咗被漏單既食客先~ 但佢地個ALL DAY BREAKFAST真係堅好食!
2016-05-15
$150 (早餐)
FAMOUS ALL DAY BREAKFAST SET
2016-05-15 431 瀏覽
Cafe容易搵到,店內裝飾都幾好,好有Feel。有Jumbo Breakfast, 2人份量208再加一,而我同我個F就冇食Jumbo,單點了一個All Day Breakfast A一個B,都係各自98蚊,不過餐唔包餐飲,唔同餐飲就加唔同錢,我要的熱朱古力就係+20蚊,當時見到隔離有人飲凍啡,睇上去好正!我的B餐有雞肉,包,培根,沙律,蛋咁嘅,其實我平時唔中意食雞胸肉,一D都唔滑,但呢度嘅係超級好食!煎到非常香,而且肉質好好,又多汁,仲要好滑,真係一流吖!然後D沙律菜好新鮮,Bacon都整得比其他地方好食!真係堅正!而我F食A餐,見到佢D鴨胸好似都好好味咁,下次可以再試下。我地仲加10蚊轉了其中一個餐的Waffle,雖然都好味但感覺冇乜特別。至於飲品,我的熱朱古力好好飲,唔算太甜,濃度適中,真係值得推薦!兩個人最尾271埋單,如果當食個早餐都算幾Luxury,不過味道對得住價錢。

All  Day  Breakfast  A
All  Day  Breakfast  B
2016-05-14
All  Day  Breakfast  A
All  Day  Breakfast  B
  • ALL DAY BREAKFAST
2016-05-14 679 瀏覽
I have always wanted to try this place because they serve sandwiches.Finally went one afternoon and had the vegetable sandwich and the BLT.My favourite was the vegetarian because there was grilled mushrooms, cucumbers and tomato which was light and healthy.The BLT was also good, the bacon was crispy and lean smothered in a fragrant truffle mayonnaise.For drinks I had this fragrant strawberry tea and Earl grey tea.My friend had the passionfruit lime soda which was made with real fruit.For breakfa
For breakfast, they also have muffins which are moist and rich with a lovely chocolate taste that is not too sweet.
2016-05-12 2273 瀏覽
今日放假更係周圍搵野食啦! 又經過一間cafe 好似唔錯入去試試食個tea!原來哩間係cafe salon黎既, 樓下就係cafe & bar, 樓上就係tony and guy salon! 星期四五六晚仲係酒吧! 好有特色!我地2個人下午茶時間當然要飲咖啡! 哩度有d特色coffee同飲品! 我地揀左rose系列!Honey Rose Latte好美味既咖啡玫瑰味好香...加上一點點蜜糖味!配埋得意拉花好..鐘意呀! Rose strawberry tea一飲落去我同朋友講, 喂好正! 係感覺fresh既, 清新唔會好甜! 而且散發淡淡既rose味! 正!食物方面我叫左佢地既Famous all day breakfast同埋Famous crepes (milk strawberry) 我對哩個Famous all day breakfast係超讚好既! 食材用料好新鮮! 煙鴨胸同埋sausage好好味!  all day breakfast用煙鴨胸好特別! 沙律菜亦都好新鮮!仲有香蕉waffle! 好味呀!!!!另外一個係Famous crepes (milk strawber
星期四五六晚仲係酒吧! 好有特色!

好美味既咖啡
玫瑰味好香...加上一點點蜜糖味!
配埋得意拉花好..鐘意呀!
Rose strawberry tea
Rose strawberry tea
一飲落去我同朋友講, 喂好正!

Famous all day breakfast
沙律菜亦都好新鮮!仲有香蕉waffle! 好味呀!!!!

另外一個係Famous crepes (milk strawberry)
喂, 哩個又係好好好味! 新鮮煎起既pancake! 再配上好新鮮既strawberry!
絕對唔係渣流攤! 一食d 士多啤梨我同朋友既表情係一致既! 真係非常新鮮好味! 讚呀!

哩度既食物用心去做, 水準亦高!
環境又舒適! 會再黎試其他食野呀!
2016-05-10
Famous all day breakfast
2016-05-09 411 瀏覽
同同事一齊試下lee 間!.....應該冇下次Hahahaha! 選擇lee 間諗住cafe, 都可以飲返杯似樣d 嘅coffee! 好可惜,冇一個lunch 係跟野似,只可以用「優惠」價$30 叫杯coffee! Coffee 淡而無味!同以冇優惠價$55叫杯green tea latte! 我覺得係綠色嘅milk 多d! Green tea 味呢?點解飲唔到嘅?starbxx嘅真係濃味好多手lor!又唔係跟餐!正價叫嫁啦wor,咁都沖到咁?另外我地野食share! 叫一個2人all day breakfast ($210左右)! Corn beef Reuben ($118)and turkey salad! ($68)份量我覺得唔細嘅。女嘅食一定夠飽,男嘅唔係過大食都ok嘅!個Reuben 最底食,因為入面嘅牛真係好多塊!但個all day breakfast 就一搬,雖然咩都有!但我覺得2個男share應該會唔夠飽!菜好多!可惜小小dressing 都冇!本人唔like 冇dressing 嘅salad ! All day breakfast 條腸仔好好味!值得表揚嘅係服務態度

值得表揚嘅係服務態度唔錯!但食物味道同掛住cafe名...野飲係極度需要改善!
Spent an afternoon in this pleasurable providing a nice dining experience! Whether it's in daytime or night, this is definitely a nice and convenient location, serving delectable food and drinks of fair price!Zenon All Day Breakfast Set A $98 (Marks: 8/10)Rose Strawberry Tea (Fresh Strawberry, English Breakfast Tea, Rose Syrup) $55 (Marks 9/10)The Set includes strawberry waffle, cheese sausage, smoked duck breast, 2 scrambled egg with cheese (cheese omelette+$10) and mixed green side salad with
The Set includes strawberry waffle, cheese sausage, smoked duck breast, 2 scrambled egg with cheese (cheese omelette+$10) and mixed green side salad with tomatoes. It was overall an authentic all-day Italian set provided with the exquisitely soothing rose strawberry tea that was definitely toothsome and left me gratifying.
Zenon All Day Breakfast $98
Rose Strawberry Tea $55
Famous Crepe with milk Strawberry $50 (Marks: 8/10)
I also ordered desserts at Zenon, the famous milk strawberry Crepe was flavour-wise and the texture was quite on spot provided that it wasn’t too wet nor too oily. The milky cream added acidity to the crepe and chocolate spilled on top was definitely a plus!

Honey Rose Latte (Expresso, Honey, Rose Syrup, Fresh Milk) $55 (Marks: 9/10)
An oustanding cup of expresso! This cup of Honey Rose Latte tasted heavenly! Out of words to describe how divine and soothing it was!! Drop off for a simple cup of tea or coffee! All you need to blossom up your day! Totally worth the visit!
2016-05-05
Zenon All Day Breakfast $98
Rose Strawberry Tea $55
  • Honey Rose Latte
  • Rose Strawberry Tea
2016-05-03 638 瀏覽
Iced mocha咖啡味突出,香濃又唔會偏甜Jumbo famous all day breakfast可加錢將多士轉waffle雞蛋亦有幾個choice, 芝士omelette, 太陽蛋成份好豐富,有雞蛋/多士/芝士腸/沙律菜/煙鴨胸/火雞胸/煙三文魚。煙鴨胸同火雞胸煎香左,有鴨香味但唔騷又唔會韌,唔同平時食一舊鞋烚烚既肉,絕不能睇少。煙三文魚都有魚香又唔會腥同無味。芝士omelette 好出色,流心芝士同雞蛋熔化口中,又充滿芝士香。樣樣配料都好好味! 唯一最差係個waffle, 好粉又唔香脆。價錢略貴
Iced mocha
咖啡味突出,香濃又唔會偏甜

可加錢將多士轉waffle
雞蛋亦有幾個choice, 芝士omelette, 太陽蛋
煙三文魚都有魚香又唔會腥同無味。
樣樣配料都好好味!
唯一最差係個waffle, 好粉又唔香脆。
價錢略貴
2016-05-02 1128 瀏覽
每個星期期望的 happy friday 又到來了! 辛苦咗一個禮拜, 係時間抖下先! 好友在中環發 現有一間特別的Cafe竟然有All day breakfast 食中環給我的感覺是高格調, 餐廳裝修優雅舒適, 餐廳樓底高上層是Salon下層是Cafe, 非常有型格!自成一派的風格, 餐牌如下:Happy Friday 對我來說最重要是先來2 個特別的飲品, 熱情果梳打- 透心涼,新鮮一粒粒的熱情果粒配梳打, 酸中帶甜非常醒胃, 有創意! 好友卻獨愛咖啡, 他選擇了焦糖意大利咖啡, 主要是意大利咖啡再加了一層燒過的熱焦糖在面層, 不用加糖已非常的香甜幼滑全日早餐套餐A, 澳洲有機新鮮蔬菜沙律配芝士腸, 清新香甜的菜令香脆流心的芝士腸去掉膩的感覺, 反而越吃越開胃, 有機紅蕃茄非常鮮甜, 蛋內加一層薄薄的芝士, 蛋汁與芝士, 無論口感與味道, 是極之合襯 至於Waffle 忌廉配香蕉, 女孩子是有多一個胃吃這些東西的! 熱辣辣香脆的Waffle, 配以軟稔的香蕉, 香、甜、脆、滑, 吃極也不夠! Famous Crepes Milk Strewberry士多啤梨是我的至愛, 鮮甜的士
自成一派的風格, 餐牌如下:
熱情果梳打, 意大利焦糖咖啡
全日早餐套餐A
Famous Crepes Milk Strewberry
士多啤梨是我的至愛, 鮮甜的士多啤梨配上軟滑的薄烤甜餅加忌廉, 面頭再加上朱古力 醬汁, 令這味甜品變得更出色好味
Famous Crepes
高格調的cafe, 我必定會再帶好友們來找你
2016-04-29
8 分鐘 (堂食)
熱情果梳打, 意大利焦糖咖啡
全日早餐套餐A
  • ALLDAYBREAKFAST
好友從澳回來,兩年冇見到真係要搵個地方,靜靜又舒服嘅,好好一聚!難得佢返黎,緊係要由我嘅個so-call東道主帶佢去食好嘢,其實都係借佢嚟check off 我個wish list,XDXD中環呢間門口寫住"Salon" 嘅cafe,我一直都好想去,就係因為比佢個名吸引。下午2點,人唔多,不過佢地都似係d自由人,一人一notebook,旁邊一杯coffee,好寫意嘅工作環境!大家都靜靜地工作,留下嘅只有餐廳播放緊嘅音樂,好好feel 呀!同時我地三個都即刻欺文晒,講嘢都唔敢太大聲!次次經過都會係門口裝下裝下究竟入面係點,同Salon 有乜關係?原來呢度嘅二樓係一間Hair Salon,唔怪得呢度咁多Barbershop嘅裝飾啦講返嘢食飯,呢度以All Day Breakfast,Waffle,sandwiches,salad 等輕食為主。Drink menu 反而好豐富,晚上仲有Wine list 同Cigar,好high class 嘅Lifestyle!呢度嘅Coffee來源好獨特,店長介紹豆係每星期由意大利咖啡園炒起再空運到香港,同平時本地炒嘅豆好唔同。咖啡豆我唔係好識,不過入到

呢度嘅Coffee來源好獨特,店長介紹豆係每星期由意大利咖啡園炒起再空運到香港,同平時本地炒嘅豆好唔同。咖啡豆我唔係好識,不過入到口我就識我分啦,果然好唔同,就算係加咗奶,咖啡本身嘅香濃味都冇減少到,甜味亦都好獨特,質感好滑口,飲完舌頭平和好舒服。咖啡控,必試,包你有另一返感受!
試下呢度嘅signature All Day Breakfast。今次係我試過最冇「致癌感」嘅AllDay,平常食嘅AllDay大都只不過係將加工制品煮熟再上碟,今次的確係有成意得多!
Bacon 外貌同一般煙肉真係冇異,但其實佢係仿加工制品。用鹽soak過嘅黑毛豬肉,上碟前輕輕慢煎熟,確保肉質新鮮,睇上去同咪道就真係似煙肉,但口感就以煎過嘅豬肩肉,好fresh 好juicy 呀!
Turkey 外貌有冇似足蘿蔔糕?實則係火雞扒,選取火雞胸同上肶肉製成。友人係唔食火雞專員,佢最討厭又乾又鞋嘅肉。等佢食完一口之後先講係火雞,佢仲以為我地玩佢添,火雞扒真係好嫩,口感似tuna,味道又有d似pork,好好味!!!
Waffle 實不相瞞,今日係衝著waffle 而來的,聽聞呢度嘅Waffle 烤得好好,外脆內軟,果然冇令我失望~ 就算唔係即烤即食,掛住吹水後再食埋餘下涼左嘅半塊,Waffle 外層依然係脆口架。上面嘅藍莓仲好甜好新鮮,食得出嘅講究~
Omelette 一切開,入面流心蛋漿要湧出黎啦,蛋味好香濃,比平常食開名貴一點嘅農場蛋/走地雞蛋更加香濃,鐘意食蛋嘅,呢個Omelette 真要一試~
Sausage 雖然味道濃左小小,不過呢因為係芝士腸嘅關係,仲要係一切開就睇到大大舊芝士,一d都唔欺場,芝士味好香濃,夠酥夠好味~
2016-04-01
2016-04-23 630 瀏覽
之前黎個Zenon Cafe覺得佢幾有格調上面係salon 下面係餐廳星期五又到 正正來一個ALL DAY BREAKFAST先全新推出左Jumbo Famous All Day Breakfast Set二人份量只係$208 又真係唔貴喎 份量十足 2個人食已經好飽而且用料都非常新鮮黑毛豬煙肉 肥瘦適中而且好crispy豬肉芝士腸好香口 火雞胸肉質都幾嫩而且有炒蛋又有煎太陽蛋 咁就唔使揀!由於主打健康 hash browns以waffle代替咁既價錢咁大份all day 都幾抵食!而且店員話d材料係黎自世界各地最好最時令沙律菜係澳洲入口 爽口清甜 不過如果再加d seasoning就更完美!雞蛋亦都係黎自free range既雞 感覺健康聽聽下 又真係物有所值~另外點左薄荷蜜桃果汁 好fresh 開開心心又一餐

之前黎個Zenon Cafe覺得佢幾有格調

份量十足 2個人食已經好飽
而且用料都非常新鮮
黑毛豬煙肉 肥瘦適中而且好crispy
豬肉芝士腸好香口 火雞胸肉質都幾嫩
而且有炒蛋又有煎太陽蛋 咁就唔使揀!
由於主打健康 hash browns以waffle代替
咁既價錢咁大份all day 都幾抵食!

而且店員話d材料係黎自世界各地最好最時令
沙律菜係澳洲入口 爽口清甜
不過如果再加d seasoning就更完美!
雞蛋亦都係黎自free range既雞 感覺健康
聽聽下 又真係物有所值~

另外點左薄荷蜜桃果汁 好fresh 開開心心又一餐
星期三的下午請了半天假休息,路經中環威靈頓街的斜路被Zenon Cafe的門牌吸引住。相信大家都很好奇為甚麼openrice上的名字寫著Zenon Cafe,但到了門口卻沒有Zenon的名字?跟店員了解後,正如標題所說,因為餐廳是由沙龍及咖啡店組成,因此簡寫為Cafe Salon二字。事不而遲,先介紹一下飲品。店員為我們推介了新推出的Honey Rose Latte及Iced Mint Peach Tea。Honey Rose Latte店員介紹這個由80分精品咖啡製成的Honey Rose Latte,味道沒有一般咖啡的酸味及苦味,同時不失咖啡豆的香味。咖啡本身沒有加糖,甜味是來自北海道鮮牛奶的奶脂。因為在品嘗咖啡的同時也能喝到牛奶的香味。本來以為咖啡上的玫瑰乾花只有裝飾的用途,但當乾花伴隨鮮奶咖啡入口時,卻感受的淡淡的玫瑰花香。Iced Mint Peach Tea冰涼的桃茶加上薄荷的清涼,帶給人一種清新的感覺。桃茶是由桃肉製成,並沒有在市面上喝到化學甜料的藥水味。在食物方面,因為我跟友人都沒有吃早餐的關係,我們點了一個Jumbo Famous All Day Breakfast

事不而遲,先介紹一下飲品。

Iced Mint Peach Tea

冰涼的桃茶加上薄荷的清涼,帶給人一種清新的感覺。
桃茶是由桃肉製成,並沒有在市面上喝到化學甜料的藥水味。

在食物方面,
因為我跟友人都沒有吃早餐的關係,我們點了一個Jumbo Famous All Day Breakfast Set。

這個All Day Breakfast Set色彩豐富,只看賣相已經令人垂涎慾滴。
店員介紹時,吃這個all day breakfast是有先後次序的,這樣才不會影響食物的味道。

首先,吃的是煙三文魚沙律菜。
因為餐廳注重客人的健康,因此沙律汁也是自家調製的。
沙律汁是由檸檬汁、橄欖油等材料製成,沒有加鹽。
沙律的咸味是來自煙三文魚的鹽份,感覺清新。
之後的次序是北海道牛奶炒蛋。
餐廳選用的是荷蘭大蛋,蛋味香濃,加上北海道牛奶,令整體蛋的質感較滑。
因為炒蛋也是沒有鹽的關係,可以吃得出蛋本身的味道。
接著是小妹最愛的雞胸肉。
雞胸肉一向給人一個很乾的感覺,但因為店內使用的是走地火雞雞胸,加上煎烘時間適中,令雞胸沒有乾的感覺。
接下來是令芝士愛好者很期待的車打芝士奄烈。
當友人把芝士切開後,車打芝士在蛋中間流出。想不到小小的奄烈埋藏著流心芝士。
放進口,芝士沒有搶去荷蘭蛋的蛋味,同時能吃出車打芝士的味道。
加上,麵包一起吃又是另一種風味。
麵包是用全麥製成,略帶甜味,質感不像一般西式麵包的硬及乾。
再有一味令芝士愛好者瘋狂的芝士香腸。
香腸內埋藏的是粒粒芝士。可能因為先吃車打芝士奄烈的關係,不太能吃出芝士的味道。
話雖如此,但香腸的味道都是好吃的。
在口感方面,香腸是屬於脆皮豬肉腸的類別,喜歡吃脆皮腸的客人不能錯過。
一向怕肥但又喜歡吃煙肉及鴨胸的女士們要留意接下來的介紹了。
這個使用走地黑毛豬製成的煙肉令肉類的脂肪比例減少,也沒有一般煙肉的咸。
鴨胸也是用走地鴨胸,少鹽少油的煮法,令客人吃得更健康。

一般英國傳統的all day breakfast是沒有waffles的。
但大部份香港人都喜歡以甜食為一餐的完結,餐廳貼心地為all day breakfast加上這個strawberry waffles,為是次用餐作一個完美的句號。
2016-04-13
2016-04-17 750 瀏覽
大口妹最鍾意食all day breakfast,咁耐冇見,今日就請佢食返個下午茶!一入到嚟就有個髮型屋轉吓轉吓嗰啲紅藍色筒,樓下就係型爆嘅懷舊酒吧兼cafe 'Zenon Cafe',樓上就係Toni & Guy嘅salon 'Essensuals By Toni & Guy',成個概念係想帶領大家由6,70年代慢慢走到現代....Jumbo all day breakfast ($208)其實我唔係太鍾意all day breakfast,總係覺得多肉又多油.... 其實呢個都算多肉㗎,仲好多料添,有鴨胸、煙肉、火雞胸、香腸、牛肉、炒蛋、芝士蛋奄列、沙律菜、麵包、仲要加多個士多啤梨waffle..... 鴨胸選用咗走地鴨肉(哈哈走地雞就聽得多),肉質分佈會平均啲,好juicy喎又唔覺韌;煙肉就脆脆但比較肥,因為係用咗肉味香濃嘅走地黑毛豬腩肉,雖然煙肉係必需品,但如果用豬肉片代替我會更加開心啦,始終一層肥膏一層肉嘅煙肉並唔係我嘅至愛,不過我欣賞佢哋揼本用用黑毛豬;火雞胸就令我哋喜出望外,未試過火雞胸肉可以咁軟嫩,肌肉紋路好細緻,所以鞋都冇鞋過;香腸用新鮮豬肉製造,入面包含車打芝士,就
其實我唔係太鍾意all day breakfast,總係覺得多肉又多油.... 其實呢個都算多肉㗎,仲好多料添,有鴨胸、煙肉、火雞胸、香腸、牛肉、炒蛋、芝士蛋奄列、沙律菜、麵包、仲要加多個士多啤梨waffle..... 鴨胸選用咗走地鴨肉(哈哈走地雞就聽得多),肉質分佈會平均啲,好juicy喎又唔覺韌;煙肉就脆脆但比較肥,因為係用咗肉味香濃嘅走地黑毛豬腩肉,雖然煙肉係必需品,但如果用豬肉片代替我會更加開心啦,始終一層肥膏一層肉嘅煙肉並唔係我嘅至愛,不過我欣賞佢哋揼本用用黑毛豬;火雞胸就令我哋喜出望外,未試過火雞胸肉可以咁軟嫩,肌肉紋路好細緻,所以鞋都冇鞋過;香腸用新鮮豬肉製造,入面包含車打芝士,就算煎完之後肉質都仲好鮮嫩有彈性,每口都充滿肉汁及芝士汁;今日三文魚賣哂,所以用咗澳洲95%牛肉片,牛味香濃冇乜脂肪,但出奇地煎到熟晒都唔會覺得好硬好鞋口;蛋係來自荷蘭,加上日本奶炒成,蛋半生熟充滿口感,散發住自然嘅蛋香,放啲喺烘過嘅全麥麵包上面食,變炒蛋多話都冇咁易;再加多個芝士蛋奄列今日真係膽固醇超晒標喇,原塊芝士溶咗喺奄列入面,啖啖都芝味甚濃,不過如果芝士可以再溶多啲,咁就冇得頂喇;沙律菜新鮮甜美,加上佢哋自家製嘅檸檬橄欖油,酸到中和晒頭先嘅油膩感,可以再食過喇
;食完晒鹹點,又食得落甜品喇,最後仲有一個士多啤梨waffle,外脆內軟軟軟嘅waffle加上自家製士多啤梨醬、質感輕盈嘅忌廉及粒粒士多啤梨與,四重口感衝擊口腔.... 果然甜品係幾飽都一定要食㗎...... $208一個咁大份咁揼本足料嘅all day breakfast,的確好抵食啊!
Jumbo all day breakfast
Roseberry Zen Tea ($48)
呢杯粉紅色飲品嘅主要材料係玫瑰花瓣、玫瑰syrup、士多啤梨及來自英國嘅English breakfast tea;士多啤梨嘅鮮甜味道蓋過咗English breakfast tea嘅苦澀,玫瑰花味道亦都好突出,細細粒嘅士多啤梨為整杯飲品增加不少口感,食完咁膩嘅all day breakfast飲返呢杯咁fruity嘅凍飲真係好舒服!
Roseberry zen tea
店員對於食物嘅熟悉度非常高,可以為有選擇困難嘅朋友作出適當嘅推介,抵讚!

Roseberry zen tea