2021-08-20 5823 瀏覽
Wooloomoolooo依個名如過去過澳洲悉尼住過嘅都會知佢係一個好出名放置遊艇嘅區嚟,重有好多高級餐廳係到添,所以一見到依個名就知到係澳洲菜,澳洲菜唔係海鮮就係扒房,而Wooloomoolooo Prime就係一間位於The One頂樓的澳洲扒房,The One 頂樓全層,全落地玻璃景致好好,咁又扒房又靚景,就知道係一間高級餐廳嚟,個價錢都有返咁上下,今晚同家人食大餐興祝先會揀間貴嘢食。麵包就偏硬,表面有好多黑白芝麻,幾香,自家製牛油好滑。crab cake ($220) - 將蟹拆肉加蛋白同啲他他汁撈埋,無其他食味咖喇,蟹肉鮮甜唔死實,配埋啲沙律菜同吃,好食。澳洲M4-5和牛斧頭扒 ($2200) - 可以分開兩個生熟度嘅,我哋就order 咗半份medium rare,半份medium well,煎得好靚生熟都係剛好,waiter重好醒會俾你睇咗相先,之後再幫你份返開,抵讚嘅。吞拿魚蟹肉他他 ($220) - 吞拿魚及蟹肉新鮮,底層牛油果帶子橙肉做底,三者食味好夾,有提鮮作用。wooloomooloo salad ($220) - 有焗脆咗巴拿馬火腿,雞絲,牛肉粒,牛油果,雞蛋
麵包就偏硬,表面有好多黑白芝麻,幾香,自家製牛油好滑。
澳洲M4-5和牛斧頭扒
吞拿魚蟹肉他他

wooloomooloo salad ($220) - 有焗脆咗巴拿馬火腿,雞絲,牛肉粒,牛油果,雞蛋,洋蔥,蕃茄,芝士配蜜糖芥末醬。好豐富既口感,好醍胃呢。

環境靚食物有返咁上下質數,waiter又勤快醒目,係個價錢貴咗啲啫。
2021-03-21
澳洲M4-5和牛斧頭扒
吞拿魚蟹肉他他
2021-08-08 3626 瀏覽
✨忌廉野菌湯巴馬臣芝士及黑松露油黑松露味突出 菌味香濃 完全感覺唔到有芝士✨煙三文魚拼三文魚他他他他質地較溶爛 味道正常 微辣✨香烤澳洲100日穀飼西冷伴薯蓉、烤蘆筍、小蘿蔔及紅酒汁西冷 過熟 上枱時已七成熟 肉質又乾又韌 完全冇肉汁 肉味亦唔算濃薯蓉香滑 小蘿蔔有草青味 蘆筍較幼身味道正常✨香脆澳洲豬腩配蘋果蓉、烤蕃茄、薯仔及無花果汁豬腩皮微脆帶韌 肉質腍 肥嘅部分較多 略油膩蘋果蓉稠身偏酸身蕃茄多汁酸甜 焗薯偏燶✨是日雪糕雪葩雲呢拿雪糕雲呢拿味淡 唔太甜 紅莓雪葩味道酸甜 偏酸 食物非常一般環境唔錯 枱與枱之間都唔算好迫餐廳有一個唔錯嘅景觀 但玻璃好污糟服務一般 有兩三個店員會選擇性無視你價錢可以 但食物質素完全唔值呢個價除左個景之外 其他都幾伏
✨忌廉野菌湯巴馬臣芝士及黑松露油

西冷 過熟 上枱時已七成熟
肉質又乾又韌 完全冇肉汁 肉味亦唔算濃
薯蓉香滑 小蘿蔔有草青味
蘆筍較幼身味道正常

✨香脆澳洲豬腩配蘋果蓉、烤蕃茄、薯仔及無花果汁
豬腩皮微脆帶韌 肉質腍

服務一般 有兩三個店員會選擇性無視你
價錢可以 但食物質素完全唔值呢個價
除左個景之外 其他都幾伏
2021-07-29 4260 瀏覽
Seafood linguini 🦐🍅 海鮮扁意粉 🍝$280呢款意粉入面有好多新鮮嘅海鮮,包括虎蝦、青口、蜆等等,好足料嫁!雖然個份量比較少,不過加埋啲有番茄汁嘅蕃茄蓉一齊食係幾開胃Wooloomooloo hot chocolate cake 朱古力熔岩蛋糕🍫🍰 $125呢款甜品係餐廳嘅招牌菜之一,果然名不虛傳👍🏻個蛋糕用咗10幾分鐘即叫即焗,外皮硬硬地有chocolate brownie 嘅感覺,入面嘅比利時朱古力醬做到流心嘅效果,仲有兩三款堅果喺入面🌰,有口感得來又好食,值得推介Beef Wellington 🥩威靈頓牛扒 $480 雖然個酥皮味道都鹹,但好鬆脆,牛柳鹹味適中味道一般👌🏻整體來講擺盤有啲單調,個人不太推介Truffle fries 🍟 炸黑松露薯條 $95個薯條嘅份量好大份,係粗身嘅薯條質地好吸引!可惜黑松露就咁樣放左少少喺薯條上面味道唔太濃郁,而且唔算平均,好多薯條都完全冇黑松露味,整體較為遜色😶Mocha ☕️ 朱古力咖啡 $58呢杯咖啡正常發揮,朱古力味有少少淡,比較特別嘅係旁邊有塊牛油曲奇🍪,性價比唔太高
Seafood linguini 🦐🍅

炸黑松露薯條 $95

Mocha ☕️
朱古力咖啡 $58
2021-07-13 4469 瀏覽
喺尖沙咀地鐵站B1出口一出步行3分鐘就會見到The One商場入到去上到UG2 升降機大堂上到去21樓一出就會見到reception當日我都有book位 慶祝朋友嘅生日都想要求坐windowsills 不過打咗兩次佢都話盡量安排俾我其實嗰陣時比我嘅感覺有少少覺得我唔confirm嘅感覺 不過去到嘅時候佢都有比我坐成個景觀好好 樓底好高成個氣氛好舒服 枱與枱之間唔會好近環境都好靜 應該唔會太光 成個環境好有氣氛Crab cake 🦀成個感覺食落去好紮實每一啖都有好濃郁嘅蟹味 佢嗰醬汁配合蟹餅嘅鮮味 食落去好加分佢隔離有一個類似沙律 成個感覺好配合一個鹹一個甜 沙律上面嗰個係炸番薯片食落去好有層次 係一個好好嘅appetiserWooloomooloo salad 🥗 佢入邊有好多材料我覺得佢啲雞肉同牛肉都係偏乾同硬不過個汁醬係幾好食 牛油果都好軟綿綿不過佢一條條嗰啲芝士我就麻麻哋 食落去 唔夠滑嘅咁 Wooloomooloo steak 🥩 好滿足 烹調煮法啱啱好唔會overcook 亦都唔會筋叫咗多個Sidedish 係黑松露薯條不過我哋已經食到飽晒 所以都最後食唔晒不過黑松露味就唔係
喺尖沙咀地鐵站B1出口一出

• crab cake
  • wooloomooloo steak
  • Wooloomooloo  steak
2021-06-21 3770 瀏覽
網上睇到,話呢間牛牛中上質素,試下。二人,點左菲力牛,紅酒汁。七成熟,目測只有5成。牛是有肉味,但肉質粗鞋。紅酒汁,普普通通,類似洋蔥汁。pizza,熱辣辣,香脆,食味中上。食物中間吧。個侍應有禮友善,service非常好。
網上睇到,話呢間牛牛中上質素,試下。

pizza,熱辣辣,香脆,食味中上。

食物中間吧。個侍應有禮友善,service非常好。
2021-06-17 2967 瀏覽
一個風和日麗嘅中午,打算搵返間食物有質素又有風景睇嘅餐廳,就決定同老婆去咗尖沙咀食牛扒。去到餐廳門口嘅時候,接待我哋嘅職員好有禮貌,同時安排咗我哋一個窗邊位。餐廳嘅set lunch有好多選擇,價錢亦都合理。首先餐包有兩款白包同麥包。前菜雞肝鵝要, 要加錢。 雞鵝肝味道濃厚, 用料十足。另一道錢財煙三文魚及三文魚他他他。味道清新鮮味十足。我叫咗紐西蘭牛柳三成熟。牛柳肉質鮮嫩,師傅功力十足。三成熟燒得非常好。老婆叫咗紐西蘭羊架。羊架厚身紐西蘭樣一向高質見稱肉質鮮嫩師傅燒得非常好。甜品分別叫咗芝士拼盤及蛋糕雪糕。餐飲兩杯ice tea. 整個午餐無論服務,環境及味道都非常好,渡過左一個寫意的中午。

餐廳嘅set lunch有好多選擇,價錢亦都合理。
首先餐包有兩款白包同麥包。

前菜雞肝鵝要, 要加錢。 雞鵝肝味道濃厚, 用料十足。

另一道錢財煙三文魚及三文魚他他他。味道清新鮮味十足。

我叫咗紐西蘭牛柳三成熟。

牛柳肉質鮮嫩,師傅功力十足。三成熟燒得非常好。

老婆叫咗紐西蘭羊架。
羊架厚身紐西蘭樣一向高質見稱肉質鮮嫩師傅燒得非常好。

甜品分別叫咗芝士拼盤及蛋糕雪糕。

餐飲兩杯ice tea.
2021-06-08
2021-06-12 2905 瀏覽
上兩個星期,為慶祝週年紀念,見到呢間餐廳環境幾好,所以就book左呢間餐廳! 佢比左一個窗口位我地,睇到維港既夜境!我地叫左幾道菜,Order完之後,就送上一D麵包比我地食先!但味道覺得一般!👆🏻Prime Steak Tartar牛肉他他,幾好味,易入口!Colossal Carb Lump Cocktail 👆🏻呢個🦀肉味道一般,對我呢D細食既人黎講,食完會飽左!Prawn Cocktail🦐無乜味,要點杯入面既醬去食,但本人覺得個醬麻麻地!Strawberry Colada幾好飲!Wooloomooloo Steak我地叫了5成熟,廚師煮得啱啱好!我本身係一個醬怪!見到咁多醬,更係續個試下啦!點知覺得失望😩,得一個黑椒汁覺得有味!其他都無乜味!😞餐廳知道我地慶祝週年紀念,幫我地影左張即影即有送比我地!本人覺得最好食,係佢個朱古力心太軟甜品!😋

佢比左一個窗口位我地,睇到維港既夜境!

Prime  Steak  Tartar

👆🏻Prime Steak Tartar
牛肉他他,幾好味,易入口!

Colossal  Crab  Lump  Cocktail

Colossal Carb Lump Cocktail
👆🏻呢個🦀肉味道一般,對我呢D細食既人黎講,食完會飽左!

Prawn  Cocktail

Prawn Cocktail
🦐無乜味,要點杯入面既醬去食,但本人覺得個醬麻麻地!

Strawberry Colada幾好飲!

Wooloomooloo Steak

餐廳知道我地慶祝週年紀念,幫我地影左張即影即有送比我地!

本人覺得最好食,係佢個朱古力心太軟甜品!😋
2021-05-29
紀念日
Prime  Steak  Tartar
  • Hot Chocolate Cake
2021-05-09 2679 瀏覽
theone夠大,但商場唔好行,店舖算有特色。7點已經到場,食到8點岩岩好睇到幻彩Fing香江,座位算隔得開,防疫距離做得很好,今次牛扒超讚,其他餸菜可以,侍應生有禮貌。
,其他餸菜可以,侍應生有禮貌。
2021-05-07
母親節
2021-05-02 2952 瀏覽
經朋友介紹今日Join 左 restaurants week 試食wooloomooloo prime既午餐套餐。頭盤有煙三文魚拼三文魚他他,我覺得喊左少少啦但係我另一半就覺得幾好食嘅可能因為醬汁嘅問題。主菜啦我地就揀左香煎銀雪魚柳同埋 烤豬架。講真烤豬架我就覺得喺幾好食嘅份量都唔錯,但係個個香煎銀雪魚就真係比較細分同埋有啲硬,我就唔太喜歡。最後就係法式朱古力燉蛋呢一個甜品,講真哩個甜品係喺呢三個嘢食嚟講最好食,不過個雪糕就好似咖啡味多左啲,唔係太似白朱古力。最後就有一杯熱咖啡不過杯咖啡我就覺得太普通啦仲衰過我屋企自己沖嗰啲咖啡。整體黎講198蚊一個人食到三個course,同有一個咁好景觀我覺得係超值嘅,個感覺環境真係唔錯,落地大玻璃開揚海景,抵食呀哩嗰View.有機會我會再食。

有機會我會再食。
2021-05-01
2021-05-01 2487 瀏覽
試過銅鑼灣wooloomoolooo steakhouse印象不錯趁restaurant week試下 因為steak加錢後同非restaurant menu差唔多所以決定試其他野先食景係一流嘅食物賣相錯但味道真係麻麻服務都唔錯嘅 但唔知點解餐飲問左三次都唔記得兩杯餐飲要咩⋯

食景係一流嘅
食物賣相錯但味道真係麻麻
服務都唔錯嘅 但唔知點解餐飲問左三次都唔記得兩杯餐飲要咩⋯

2021-04-03 2598 瀏覽
之前參加過cocktail wedding party黎過一次wooloomooloo prime.今次朋友想黎,一早打電話book好枱😃餐廳分為bar and restaurant 兩邊。我地想坐出面,今日天氣涼涼地岩岩好👍🏻最先到既我嗌左杯Chardonnay 先,慢慢等☺️Wooloomooloo Salad: 材料好豐富, ham, chicken breast, cheese等等.Crab Cake: 久聞呢度既Carb Cake好好食, 一試難忘😂好鮮甜,我真係好鍾意食海鮮Seafood Linguini: mussels, clam..好鮮甜,麵質地都ok,唔會好淋.下次再encore Carb Cake💛再試埋Wooloomooloo Steak 🥩
今次朋友想黎,一早打電話book好枱😃
餐廳分為bar and restaurant 兩邊。
我地想坐出面,今日天氣涼涼地岩岩好👍🏻
Truffle  fries

最先到既我嗌左杯Chardonnay 先,慢慢等☺️

Crab  Cake

Crab  Cake
Seafood Linguini
  • crab cake
2021-04-03 1844 瀏覽
4 course Easter brunch set:1) Smoked and Raw Salmon, Shallots, Capers, Tabico, Cucumber, Avocado Puree and Horseradish Cream.... They didn't mention the load of dillthey added.  When I think Tartar, what comes to my mind is cubes of fresh sashimi grade  salmon. mixed with spicy tones of shallots and smoky salmon. But this dish is simple some sort of tuna salad spread (replaced with salmon) with a load of dill! If anyone had ikea smoked salmon with dill sauce, it tastes like that but all mashed u
4 course Easter brunch set:
they added.  When I think Tartar, what comes to my mind is cubes of fresh sashimi grade  salmon. mixed with spicy tones of shallots and smoky salmon. But this dish is simple some sort of tuna salad spread (replaced with salmon) with a load of dill! If anyone had ikea smoked salmon with dill sauce, it tastes like that but all mashed up. The cucumber should add freshness to the dish but it did nothing because the dill and the horseradish cream was simply too strong.  Certainly not a worthy starter of a $498 first course.

2) This is the main of a 4 course Easter Dinner Set. Mint & Pea Puree, Lentils and Rosemary sauce. As you can see, the plating design is very out dated (Lentils in ring mold, meat on top and sauce all over).  I couldn't taste any mint in the puree, but very pasty very beany. Lentils to me tasted like canned curry but not spicy. Lamb Chop was very bland. Rosemary sauce, is nothing but gravy anyone can make at home. Together the dish is boring, old fashioned, and out dated. It is not a dish I expect from a "Prime" branch of a restaurant branch.

3) Desert was simply two scoops of ice-cream in a bowl.

The Easter set at a $498 price tag is very very disappointing. Wooloomooloo needs a better menu, be more interesting and updated in their plated design to give their customer a better fine dinning experience!
Grill New Zealand Lamb Chop
Duo of Salmon Tartar
題外話/補充資料: Not a fine dinning experience. It shouldn't be labeled "Prime". I've been to all three of their group's restaurant, and Prime should be their higher end brand. It is not at all the case. 1) Reception is always busy. I've been to their restaurant a few times before, both during the weekdays and on holidays and weekends. There is not once the reception is not on the phone, and someone is able to attend to customers promptly. 2) Some service staff has very poor manners. The Hong Kongese woman who took our orders was rushing us when we speak. Very rude. Her actions simply implies she is very busy, and demanded I follow her pace. I'm there for a fine dining experience, I'm not at a Cha can teng. It is simply unacceptable. 3) We wasn't served bread, asked two times. A staff replied, we are arranging it for you, but the bread never came. Wooloomooloo Step up a notch ! After today's brunch, I'll not be coming back.
2021-04-02
90 分鐘 (堂食)
位於The One 頂樓嘅澳洲扒房wooloomooloo 可以飽覽維港夜景 啱哂慶祝生日紀念日❤️ book枱時紀得講係慶祝 就會送番張即影即有比你留為紀念😆▫️Crab cake ($220)蟹肉非常足料 蟹味亦都好濃郁 仲加左少量香草同檸檬帶出蟹肉嘅鮮味 旁邊加埋個開胃沙律 味道配搭得唔錯😍▪️Wooloomooloo Steak ($570)呢塊signature steak係以Cajun spice醃過嘅wet aged rib eye steak 我地叫左Medium rare煎得剛剛好 肉質嫩滑軟熟 而且好juicy😋 牛扒配左四款醬汁 阿根廷青醬 黑椒汁 紅酒汁 賓利士醬任你點 而且仲有四款芥末任你揀🤤▫️Seafood Linguini ($280)海鮮有蝦 青口同埋蜆 全部都好新鮮 蝦肉結實彈牙 青口同埋蜆都有啖啖嘅海水味🤣Linguini則彈牙而且有蛋香味😆😋必食指數:8/10🌇餐廳環境:10/10⚓️服務態度:8/10

▫️Crab cake ($220)

▪️Wooloomooloo Steak ($570)

▫️Seafood Linguini ($280)

😋必食指數:8/10
🌇餐廳環境:10/10
⚓️服務態度:8/10
2021-03-09 13886 瀏覽
Wooloomooloo其實係澳洲悉尼一個好多高級餐廳既地區,想當年我都係路過見到個地方名幾有趣而有印象。Wooloomooloo Prime係位於The One頂樓的澳洲扒房,個景觀真係幾靚,不過觀景角度就要睇座位位置。入座後打開餐牌,望到個價錢仲靚!本身都唔係好覺,叫完埋單就知......真係要多謝Him,實在太破費拉!.Still Water $70/bottle,呢個真係令我諗起澳洲做餐廳,入座會問客人要Still or Spakling Water,而我平時係叫Tab Water(澳洲水喉水可以直接飲用,香港就...)麵包就偏硬身,不過表面有好多芝麻,都幾香,但我比較喜歡Outback的黑糖麵包Wooloomooloo Salad $220 有脆卜卜巴拿馬火腿,雞絲,牛肉粒,牛油果,雞蛋,洋蔥,蕃茄,芝士配蜜糖芥末醬。好豐富既口感,好開胃。.主菜叫左兩個牛肉Beef Wellington $480 想試威靈頓牛好耐,呢個望落好似唔係好大個,成個巨型皮蛋酥咁(哈哈)但食落我覺得都唔係一人份量!原來唔單單係酥皮包住牛脊肉,入面仲有鵝肝,上面有蘑菇同香料,牛肉夠腍,雖然有酥皮,但食

主菜叫左兩個牛肉
Beef  Wellington

Beef Wellington $480 想試威靈頓牛好耐,呢個望落好似唔係好大個,成個巨型皮蛋酥咁(哈哈)但食落我覺得都唔係一人份量!原來唔單單係酥皮包住牛脊肉,入面仲有鵝肝,上面有蘑菇同香料,牛肉夠腍,雖然有酥皮,但食起上黎又唔係好膩。
Wooloomooloo  Steak

Wooloomooloo Steak $570/340g 招牌牛扒,點細塊其實都好大塊,柯打Medium rare烤得剛剛好,肉質嫩滑有汁,不過略嫌肥膏較多。上牛扒時同時附上四款醬汁,阿根廷香辣汁,黑椒汁,紅酒汁及賓利士醬,另外有四款芥末任君選擇。其實牛扒本身都好入味,不過都有試匀各款醬汁,我個人幾鍾意Bearnaise(賓利士醬汁)
友人另外加點兩款Sides
Wild Mushroom

Wild Mushroom $80 係蒜香牛油炒香的蘑菇,好食!
Black  truffle  potato

Black Truffle Potato $85 超香濃黑松露味的薯蓉,香滑口感,不過真係有點太飽肚。
飲品叫左兩杯cocktail

Victoria Orange Comfort $138 飲落有點似橙味藥水,不過朋友話繼續飲就唔覺
Bondi Rescue $118 係Vodka加荔枝及菠蘿,易入口,唔重酒味,啱我飲。
雖然已經飽,但都有叫甜品。。。
Pavlova

Pavlova $90 唔係好多餐廳有呢款甜品,但其實係澳洲好常見既甜品,蛋白酥製成蛋糕,放入口其實似係一塊又一塊糖!糖片入口即溶,超級邪惡!
Hot  Chocolate  Cake

Hot Chocolate Cake $125 心太軟加雪糕,好食,流心效果幾好,但唔算好特別,價錢同出面甜品店比貴一倍,唔係慶祝生日真係未必會叫阿,哈哈。
當我望見餐廳好多枱都有人慶祝生日/週年紀念食蛋糕,我仲以為係送既呢,原來只係送手寫朱古力賀福語同一張即影即有,真係多謝晒。
價錢雖偏貴,但食物質素,服務同環境都幾高質,但性價比我覺得一般。而我覺得兩個人點餐其實可以減少啲,因為份量其實都唔算細,咁埋單望到個價錢應該會正常少少。
多謝!多謝!多謝!
2021-03-04
生日
Wooloomooloo  Steak
Wild Mushroom
Black  truffle  potato
Hot  Chocolate  Cake
2021-02-19 2319 瀏覽
久違的堂食氣氛環境。無得彈招牌牛扒。有水準魚菜甜品。都唔錯Mocktail。好配合Edaciousness 6/10最正竟然係焗薯😜龍蝦限定無緣一試唯有下次再會
久違的堂食

氣氛環境。無得彈
招牌牛扒。有水準
魚菜甜品。都唔錯
Mocktail。好配合

Edaciousness 6/10
最正竟然係焗薯😜