2019-03-06 1794 瀏覽
之前佢慶祝搵咗woolloomooloo本身以為間間都冇乜分別點知原來呢間係主要食牛扒去到叫咗個鞋餅但係我覺得真係麻麻哋感覺到佢真係你做嘅但係味道唔算好特別之後叫咗佢個生蠔生蠔好新鮮好味值得叫牛扒非常之有驚喜呢個價錢蝕到呢個牌好值得, 不過個擺盤真係嚇親,大排檔咁

之後叫咗佢個生蠔生蠔好新鮮好味值得叫

• wooloomooloosteak
  • 生蠔
2019-01-25 3008 瀏覽
好喜歡今晚所有事情,好食物好環境叫了半打#Oysters,鮮甜,大隻,蠔味濃#ribeye 叫了5成熟,煮得剛好,#lamb 有d難切,不過煮得好出色#hotchocolatecake 寫了字的甜點作結服務一流,環境一流,食品一流
好喜歡今晚所有事情,好食物好環境
叫了半打#Oysters,鮮甜,大隻,蠔味濃
#ribeye 叫了5成熟,煮得剛好,
#lamb 有d難切,不過煮得好出色
#hotchocolatecake 寫了字的甜點作結
服務一流,環境一流,食品一流
2019-01-10 3172 瀏覽
Annual lunch , 簡左呢到食飯,呢到環境又大又有靚view, lunch time 時間同dinner 完全唔同feel👍🏻Lunch time , 有set lunch 包頭盤, 主菜, 甜品及飲料一落左order, 會上餐包配牛油Fettuccine pastas ($188)Pastas醬味道似雜菜湯, 好濃牛肉及蕃茄味,金pastas 食落似人手整, 好有質素Pam seared sole fillet with Parma ham($228)Parma ham 包住魚油再煎Ham 既咸味加埋魚, 味道剛好頭盤:我個份係三文魚包住魚肉, 表面還有魚子醬😍甜品:呢到service 同埋食物都好正, 期望下次再黎dinner , 享受一下romantic

一落左order, 會上餐包配牛油

Fettuccine pastas ($188)

Parma ham 包住魚油再煎
Ham 既咸味加埋魚, 味道剛好

頭盤:
我個份係三文魚包住魚肉, 表面還有魚子醬😍

甜品

2019-01-10
臨近聖誕節,就跟同事們黎呢到食中午飯。今次係第二次來食,就試左Christmas Lunch Set.首先,有餐湯及麵包然後,上雜菌麵條,7成熟肉眼,及火雞最後,甜品布丁味道不太合心水講真,真的是很漫活。太趕時間來食是不可以的。畢竟我們都催促很多次無想過是漫活耶。放假/放工來,就好好多啦!始終景觀真係好正!拍拖紀念日來就very good!

首先,有餐湯及麵包

然後,上雜菌麵條,7成熟肉眼,及火雞
最後,甜品布丁
味道不太合心水

無想過是漫活耶。

南瓜湯
南瓜湯
2018-12-17 2323 瀏覽
Wooloomooloo crab cake 特別既間條方法,再以蟹肉配上酸酸地嘅沙律菜,好開胃😀食唔到有蟹殼👍🏻👍🏻Wooloomooloo steak 酥皮牛肉,個酥皮鬆脆,唔使落調味料都ok , 不過裏面嘅牛肉可能因為點嘅熟到太過火...略嫌有啲過熟....🥺🥺rib eye 我今次叫咗Medium rare,絕對係岩岩好, 對面嘅肉質超嫩多汁😋😋Wooloomooloo hot Chocolate cake至於呢個甜品就冇乜驚喜,感覺只係好似一個普通嘅朱古力心太軟,打埋一舊雪糕係隔離🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️不過都尚算好食嘅, 起碼唔會太甜太膩🤪*如果想坐得好啲睇風景嘅位,記得要早啲定位啦🙋🏻‍♀️

Wooloomooloo crab cake
特別既間條方法,
再以蟹肉配上酸酸地嘅沙律菜,好開胃😀
食唔到有蟹殼👍🏻👍🏻

Wooloomooloo steak
酥皮牛肉,個酥皮鬆脆,
唔使落調味料都ok ,
不過裏面嘅牛肉可能因為點嘅熟到太過火...
略嫌有啲過熟....🥺🥺

rib eye
我今次叫咗Medium rare,
絕對係岩岩好, 對面嘅肉質超嫩多汁😋😋

至於呢個甜品就冇乜驚喜,
感覺只係好似一個普通嘅朱古力心太軟,
打埋一舊雪糕係隔離🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
不過都尚算好食嘅, 起碼唔會太甜太膩🤪

*如果想坐得好啲睇風景嘅位,
記得要早啲定位啦🙋🏻‍♀️
  • Rib Eye Steak
1)打電話訂枱時講明希望要窗口位,早左15分鐘到,雖然見到有窗口位,不過職員無安排我地坐,反而俾左個近廚房位我地。2)食物正常,無話非常好食。我地無叫野飲,只係飲水,全餐飯都要叫人加水先有得飲,好似我唔叫野飲有罪咁。3)我book個時已經話係for 生日,佢哋話我叫甜品就會寫返個happy birthday係碟到俾我朋友。好啦,叫就叫個心太軟,唻到咩都無!十分失望 如果係為左慶祝而來,真心唔好選這間!俾同樣價錢去其他扒房好過,至少d waiter 唔會黑口黑面!

• 生蠔
1K
Situated in the heart of Tsim Sha Tsui, Wooloomooloo Prime has elevated vantage point to enjoy panorama view of Victoria Habour. It offers contemporary Australian cuisines including premium Australian beef and signature cocktails, along with a wide selection of classical gin and tonic.Wooloomooloo’s newly unveiled Brunch consists of Appetizer, Soup, Main Course and Dessert. Every dish is beautifully orchestrated to provide diners with savoury experience reflecting the laid-back style of Weekend!
‘Wooloomooloo Salad’mesmerizes my taste buds by variety of fresh ingredients, and the Avocado Honey Mustard
Dressing is really buttery and flavourful.‘Grilled Australian 150-Day Grain Fed Rib Eye’is tender till it melts in your mouth, featuring the most authentic flavor of tantalizing steak to every steak lovers.
‘Crème Brulee’is smooth and fluffy, and sweet aroma of egg is balanced with refreshing mixed berries. It is time to enjoy the Barvellous Brunch to start an unprecedented experience in fine dinng!
2018-11-17
Egg Benedict always is the classic brunch choice.💕 Wooloomooloo serves with the top Avruga Caviar✨ that make my weekend more satisfied and elegant.🖤🖤🖤..一個高質悠閒既Brunch,足以令我花了整個下午去享受`慢慢享用著,都是值得的。呢度既Brunch分別有4個Courses,其中既main course: Egg Benedict🍯🥚`Pancake with lots of Berries🍓🥞,係最吸睛及無可挑剔的。前者既賣相已經夠晒吸引,加上優質魚子醬令味道提升去另一種層次,一口咬下去相當滿足;後者既餅質異常鬆軟,加上各種新鮮配搭既fresh berries 異常甜美。令我不禁一口接著一口 很美味,無法抗拒既味道。..環境好`地段高`食物高質,這個週末真是很滿足。週末愉快❤️..
Egg  Benedict

Pancake   with  lots  of  Berries
環境好`地段高`食物高質,這個週末真是很滿足。
週末愉快❤️
lobster   soup
Crab  Cake
Cheese
2018-11-22 2282 瀏覽
都已經差唔多成年半前啦但都好記得呢間餐廳。仲好記得個日係我同女朋友既一年紀念,我事先已經安排好坐窗邊位,去到坐低個刻真係開心既,望著成個無敵大海景同睇曬香港既夜景,感覺真係非常之好。講翻野食,自問自己係食肉獸加牛扒殺手,當然叫左塊三成熟既肉眼好似8/12安士,我女友就另外叫多塊西冷8安士咁,真係好好味好多汁同埋口感真係一流,但係塊扒實在太大,係女朋友食到一半投降之下我食曬一塊已經好勁,建議情侶二人可以叫一塊扒就夠啦另加小食。因為餐廳知道我地一年紀念仲送香賓同埋有專人幫你影相,非常貼心既服務,最後我叫左個心太軟仲拜訪餐廳幫我寫啲字咁,全個行程我俾加零一呢間餐廳
2018-11-17 8508 瀏覽
如果想好好chill下享受下Weekend極力推薦#TheOne 21樓的#WooloomoolooPrime除左酒吧出名之外 呢個高質#WeekendBrunch 都正4-courses Brunch Menu ($398/person)連埋餐包 加一 埋單$957 但絕對值得比🤟🏻望住無敵大海景 由餐包開始食起Appetisers揀左#TunaTartare 同#Oysters餐湯就Mushroom Soup同#LobsterBisque 各一龍蝦湯鮮味濃厚得黎唔會太飽滯主菜有八款選擇 我要左#EggBenedicts朋友就揀左#RibEyeSteak 🥩EB係自家製Muffin上放上煎香的三文魚扒比起街外的用前料更豐富🤟🏻牛扒肉質稔得黎帶咬口 牛味十足🐮最後甜品四款都好吸引 揀左#CrepeCake 同#CremeBrulee朱古力千層蛋糕加入海鹽 鹹味減輕朱古力嘅甜膩感焦糖燉蛋十分軟滑 一食入口簡直係幸福嘅感覺❤️一人加$300仲可以有兩小時飲品freeflow大愛呢度嘅#Martini 同#GinTonic 🍸無論係同另一半定係同屋企人朋友黎一樣都可以好好享受呢個無敵海景❤️
如果想好好chill下享受下Weekend

比起街外的用前料更豐富🤟🏻

牛扒肉質稔得黎帶咬口 牛味十足🐮

朱古力千層蛋糕加入海鹽 鹹味減輕朱古力嘅甜膩感

焦糖燉蛋十分軟滑 一食入口簡直係幸福嘅感覺❤️

一人加$300仲可以有兩小時飲品freeflow
大愛呢度嘅#Martini 同#GinTonic 🍸
無論係同另一半定係同屋企人朋友黎
一樣都可以好好享受呢個無敵海景❤️
2018-11-17
  • Rib Eye Steak
  • 龍蝦湯
  • Creme  brulee
2018-11-11 2304 瀏覽
今晚一行8人去左wooloomooloo Prime食好嘢,我同我frd order左個crab cake for share!頭盤上菜速度好快,crab cake份量相對比較細,但每啖都有蟹肉,口感很不錯我自己就order了wooloomooloo steak,佢地嘅signature! 我一個人食340g就夠了,呢款steak有香口嘅spice,微微的辣辣的,配合埋medium rare 嘅juice..口感再提升到另一level重頭戲就係! 和牛斧頭扒!!! 一個字!!!!!! 超正呀!! 一份夠至少4個人share!! 好軟綿綿嘅肉質!!期待下次再來!!

重頭戲就係! 和牛斧頭扒!!!

期待下次再來!!
2018-11-08 1823 瀏覽
咁多間Wooloomooloo 最鐘意就係哩間Prime! 靚景靚 靚位置 加靚扒簡直係無敵!又有個露台位可以食飯前先飲杯嘢Happy Hour 一下,先入去鋸個扒!Ribeye 上等牛扒完全唔需要用文字形容,香醇牛肉汁在口裡感覺好充實輕鬆地加個side dish 忌廉粟米就已經一流!
咁多間Wooloomooloo 最鐘意就係哩間Prime!

輕鬆地加個side dish 忌廉粟米就已經一流!

The one 21樓既wooloomooloo其實都食過兩三次, 餐廳漂亮嘅裝修同望住維港嘅夜景都唔洗再介紹,想講既係佢地既牛扒真係做得好出色,係小弟食過甘多間牛扒入面,都係數一數二好食的lobster bisque $145wooloomooloo steak 5成熟配合4款唔同既醬汁,個人推介紅酒汁好食$455 12ozTuna & spanner crab Tartar $210 埋單千幾蚊,推介拍拖約會,又或者係慶祝去的~

lobster bisque $145

wooloomooloo steak 5成熟
配合4款唔同既醬汁,個人推介紅酒汁好食
$455 12oz

Tuna & spanner crab Tartar

埋單千幾蚊,推介拍拖約會,又或者係慶祝去的~

慶祝紀念
紀念日
2018-11-03 2126 瀏覽
The one 有好多餐廳可以見到港島夜景,首選一定揀21樓啦,俗話說站得高才可以看得遠.7點來上到來居然有一張露天位,毫不猶豫坐下,天氣好,港島嘅風景都清晰啲,我地叫左一杯wine,mango mojito and strawberry ginger ,French fries and calamari .就這樣望著海景暢談3個鐘,喜歡秋天微風吹來.calamari口感偏硬,炸粉太多,薯條唔錯.朋友唔小心打爛杯,整到手,服務員好快送來膠布.
The one 有好多餐廳可以見到港島夜景,

就這樣望著海景暢談3個鐘,喜歡秋天微風吹來.

calamari口感偏硬,炸粉太多,薯條唔錯.
朋友唔小心打爛杯,整到手,服務員好快送來膠布.
  • cocktail
2018-10-16 2574 瀏覽
親愛的囝囝上週六滿了七歲啦!升上小二後,功課更加繁重,還好生日落在週末,才有時間好好慶祝;第一站就是來到 The ONE 21樓的 Wooloomooloo Prime,開心大嘆新推出的 「BARvellous Brunch」四道菜早午餐!  其實兩年前一家四口曾來過嘆 Brunch,當時已覺得如此高層美景下,四道菜早午餐只收$398/位十分抵食,估不到物價飛漲的兩年後,收費仍然維持不變,加上豐儉由人的任飲升級選項($100起),就成了囝囝生日午餐之選。 感恩上週六天朗氣清,氣溫卻不算太高,正好適合我們嘆完靚景 Brunch 後出發去迪士尼。新出 Brunch Menu 頭盤有四款、餐湯有兩款、主菜則有8款之多,最後甜品也有4項選擇,我們決定點4份一起分享,吃超飽再出發去樂園! 第一檯早到關係,落單後四款頭盤(每款各一)挺快上檯,首先是 3 Pieces of Freshly Shucked Oysters,質素非常新鮮,鮮美滿分,吃到老公直竪拇指!不吃生蠔又想嚐鮮的,其實餐廳有 Natural or Kilpatrick 兩種吃法,後者即是煙肉焗蠔,下次如再來會試試看~ 押上店名

押上店名的 Wooloomooloo Salad 也令人十分滿意,巴馬火腿、雞胸肉、火腿、牛柳、雞蛋、羅馬生菜、紅洋蔥、車厘茄、車打芝士、牛油果都很優質新鮮,加上 Manuka 蜜糖芥末醬構成豐富清新的滋味,並沒有辜負盛名~

接著這款 Wooloomooloo Crab Cake 是小壽星最愛的菜式;也難怪的,香口又足料鮮甜的蟹餅上加了鵪鶉蛋、苦白菜,味道更加迷人,我們只嫌份量不算大,兩兄妹都不夠分啊!

最後一款頭盤是 Duo of Salmon Tartar,Duo 是指同時用上生熟三文魚,加上乾蔥、續隨子、墨西哥辣椒、牛油果泥、青瓜、魚子醬等來製作三文魚他他,味道不差但沒有之前幾款的驚艷,有早知的話會將它換成額外一份蟹餅的!

酒鬼老公那經得起 Free Flow 的誘惑,這天決定加$200升級成任飲果汁、梳打、Prosecco、澳洲紅白酒等,合共12款飲品選擇。一開首當然要了 Prosecco 來拌生蠔吃,靚景美食下嘆杯汽酒,感覺就是份外爽,Cheers!

這天媽媽沒有跟風要 Prosecco,而是搞搞新意思點了一杯 Martini - Strawberry& Thyme Smash;成品嬌麗美豔,味道卻出奇地清純易入口,喜歡果味的朋友必會大愛!

兩兄妹就乖乖喝湯吧!這裡的 Lobster Bisque 並不會太濃稠,反是鮮甜柔美型,中間又有不少龍蝦肉,妹妹很喜歡喝,媽媽也試了用來蘸麵包(這裡的麵包非常熱暖好吃!)也不錯。

至於小主角,則更喜歡另一款 Cream of Forest Mushroom Soup,與其說它是蘑菇湯,例不如說這是法式蘑菇泥,中間 加了不少 Parmesan 芝士更加滋味,推介給大家了!

其實按平時食量,三份 Brunch 應該夠我們一家吃飽,最終卻點了4份,因為實在太多主菜想試,就趁生日小放縱一下吧!主菜有三款是早餐項目,一款是素食項目,其餘則是正常主菜選擇,這天每人負責選出一款心水主菜來,再一起分享。

第一項主菜上是 Prime Breakfast,內容非常豐富包括煎蛋、脆皮芝士腸、煙肉、焗薯、炒蘑菇、烤番茄及 Black pudding,所有食材都十分優質,小小為食識食Chloe表示很滿意!

老公的主菜則選了 Grilled Australian 150-Day Grain Fed Sirloin,厚身的西冷肉味十分濃厚,配上特別的 Cafe de Paris butter 醬汁相當美味,可惜也有點筋,否則更加完美。同上的黑松露薯泥是Matthew最愛,莧菜則是媽媽心頭好,最終一點不剩吃光了~

媽媽我則選了 Grilled Australian Lamb Chop,由扁豆番茄酱蘑菇、番茄、甜椒、榛子粒及 Gremolata 意大利醬等煮成的羊架肉嫩軟熟、微帶羶香相當吸引,羊迷可以一試!

最後一款主菜是「賣一送一」的 Pancakes with Lots of Berries,除了鬆軟可口、上層有大量新鮮雜莓的 Pancake(吃時加上楓糖更甜蜜美味!),還有一份份量不小的的炒蛋、煙肉,令營養及口味都更均衡,十分讚!為了它放棄 Egg benedicts,也沒有後悔。

這天也貪得意試了 Merlot & Pineapple Juice,紅酒與菠蘿汁的組合,頗有 Sangria 的風味,但甜度更低,更多是菠蘿的清香,是個非常有趣的嘗試。至於酒鬼老公,不用說又是選紅酒!

$398的價錢還包了每位咖啡/茶,見到有些檯不加 Free Flow 飲品的,一開首要杯凍檸茶慢慢飲到尾,其實也相當寫意。幾杯酒精下肚,兩口子分別點了 Mocha & Cappuccino 來醒一醒酒,味道香醇令人滿意,還附送一小碟曲奇呢!

甜品也有四款,首先上場是 Creme Brulee, 質感滑溜、口味輕甜討好,又有清甜士多啤梨及藍莓醬拌吃;不愛甜的老公點了 Farmhouse Cheese Selection,有兩款芝士(包括 blue cheese!!)配上青蘋果、無花果乾、櫻桃醬、烤合桃包,邊吃邊乾掉剩下的紅酒,感覺美妙!

見到囝囝興奮的表情,就知道他的 Chocolate Mille Crepe Cake 來了!與 三年前 甜魔媽媽生日飯一樣,都是寫上 Happy Birthday 加蠟燭;層次豐富的朱古力蛋糕還配上榛子雪糕、焦糖醬及果仁糖,引得妹妹也要來分吃,見到兩兄妹乖乖分甘同味,爸媽就更甜蜜安慰~

最後一份甜品Your choice of Ice Cream & Sorbet,這天有雲尼拿及芒果口味雪糕,前者通通進了甜魔媽媽肥腩,後者則全數收納到主角仔大肚腩中!

最後,又是與數年前一樣,餐廳會提供即影即有合照,留下美好的回憶!

臨走再於樓下拍一拍 The ONE x Ocean Park x Sanrio Characters 的魔幻神秘森林佈置,超滿足而歸了~
2018-10-13