2015-10-15 13827 瀏覽
第一次寫食評,請大家多多指教。想揾一間有浪漫情調同優美海景嘅餐廳幫老公慶祝生日,喺Openrice揾左一輪發覺太多選擇。見到Watermark,即刻諗起早兩年喺度參加過婚宴。當年係食Set Lunch,覺得環境同食物質素唔錯,今次試下晚餐都好。餐廳喺中環碼頭,入餐廳前要行過一條黑黑哋嘅走廊,彷彿帶我地走到另一個世界。餐廳樓底好高,成個場都好暗,得兩張枱有客人,配埋海景,感覺都幾浪漫。我哋一人order咗一杯飲品,老公飲Asian Punch,好好飲,味道非常清新;我order咗杯較易入口嘅紅酒 Sileni Cellar Pinot Noir,略嫌唔夠果味。頭盆我地叫咗個Garden Salad, 黎到嘅時候廚師已經幫我地分開兩碟,十分貼心。主菜叫咗肉眼扒,味道OK,但唔算好特別。另一道主菜叫咗Lobster Gnocchi,呢道菜味道好好,大蝦同龍蝦肉都好彈牙,粉團有好重嘅黑松露味道!因為慶生嘅關係,食到好飽都照叫Icecream&Sorbet,味道好好但份量好少,唔值$78。

第一次寫食評,請大家多多指教。

2015-10-07
  • Lobster Gnocchi
2015-08-24 14445 瀏覽
早上去訂枱但己經沒有窗邊的位置,心想幸好有訂枱否則全院滿座我們便要另找別家餐廳了……去到卻見只就是窗邊一列五張枱有客人,我和友人笑得人仰馬翻,還暗自以為醒目了呢!餐廳在其中一個離島碼頭上層。穿過一個黑而大的走廊,我們到達有流水淙淙的接待枱。進入餐廳,映入眼廉的是約三層高樓底的玻璃屋,大大塊的玻璃把整個維港景都拉在身旁。欣賞過漂亮的景色,我們的前菜來了。Salmon tartare,$168。其實也不像他他,是三文魚沙律。沙律菜很多,成了主角,醬汁卻很少。感覺太清新,像是外國人素食。雖然配菜加上牛油果和果仁碎,多了層次感,但我還是喜歡更凍的三文魚,更多醬汁的沙律。Cedar river farm rib eye,10oz,$398,配紅酒汁,五成熟。肉味濃,格仔紋清晰,邊位有小條的脂肪在煎後成了非常甘香的部位。雖然牛排算薄,但火喉處理很好,能吃到軟心效果。這裡的牛排也算是我人生中十大好吃牛排榜之一,必點。Gnocchi with lobster and prawn,$458。因為我們不想吃魚,其實餐單上的選擇很少,這個真要改善。看到有個龍,由於是二人份量,又很擔心太飽。侍應拍心口說雖是
欣賞過漂亮的景色,我們的前菜來了。
麵包籃
Salmon tartare,$168。
Salmon tartare
Cedar river farm rib eye,10oz,配紅酒汁,五成熟
因為我們不想吃魚,其實餐單上的選擇很少,這個真要改善。看到有個龍,由於是二人份量,又很擔心太飽。侍應拍心口說雖是二人份,但其實也不會太多……都不知是好事定壞事。上菜後覺得真是份量不多,只可說是正常一人份。
Gnocchi是一種意大利糰子,想像中是粉味重的麵粉糰,吃下卻充滿海鮮汁,煙煙靱靱又不會吃得累。龍蝦己去殼,大大件鋪在面,橙橙紅紅厚身的龍蝦肉吸引得要立刻咬下去。肉質尚算彈牙,啖啖的龍蝦肉都有黑松露汁的香味。喜歡這個配搭,Gnocchi 吸收了黑松露的濃香味,沒有掩蓋龍蝦的清新。
用餐環境也是高級餐廳一個主要吸引的地方。由於太少客人和客人開始走了,侍應急不及待在我們進食途中,約九點半左右,便把附近的桌椅移來移去準備明早自助餐。對於一餐要千多元二人的餐廳,不斷侍應在旁邊走動和發出嘈音的臺椅,實在令這家餐廳扣了不少分數。希望負責人研究一下排位,也不用早晚的枱椅擺位弄得兩個不同裝修似的,相信早晚的用餐環境都更有一個愉快的結束。
2015-08-06
麵包籃
Salmon tartare
  • Gnocchi with lobster and prawn,$458
  • Cedar river farm rib eye,10oz,$398,配紅酒汁,五成熟
2015-08-18 12457 瀏覽
隔左一個星期日無出動…朋友就覺得好似好耐無出動咁…今朝再唔出動既話…相信有排打乞痴啦…>,<…晨早遊魂完一輪之後…11點終於可以開餐…朋友話原定係諗住去飲茶既…不過突然想起附近有野食…咁就不如睇下有無位…唔駛行咁遠啦…呢度位處碼頭…真係好唔顯眼…唔講真係唔知有野食呢…真係咁巧合??!!有位wor....o.O印象中好似第一次食brunch buffet...原來$$都唔野少…價值在於有令人視野廣寬既海景view??!!雖然呢度地方唔大…但生冷熟食甜品等都供應齊全…而且waiter服務都照顧週到…有如酒店餐廳一般…梗有一個係左近…>,<至於食物方面…我比較細食…所以都要精挑細選黎食…海鮮一定無走雞…蝦蟹蠔都好新鮮…蝦肉質豐實…蠔有點creamy...蟹以蟹鉗部份最好味…海水味尤為突出…至於sashimi...可能我食慣左日本當地新鮮既…所以一般hk貨式都給比下去…至於藍青口以芝士清湯煮…亦好鮮甜…如果鍾意食蠔既話…千祈咪放過呢碗湯…真係好重蠔味…salad只屬一般…西班牙火腿有哈密瓜伴食還可以…依家潮興既班尼旦也很不錯…夠流心又夠滑…羊架只係慢烤…有點失望
salad只屬一般…西班牙火腿有哈密瓜伴食還可以…
依家潮興既班尼旦也很不錯…夠流心又夠滑…
羊架只係慢烤…有點失望…始終無燒烤咁香口好食…
至於dessert...有cookie有tart...更有macaron...唯獨欠缺cheese cake...特別一提既係呢度既macaron罕有地唔會好甜…chocolate cake亦好有cho味…但不至於好苦…
仲有精裝haagen-dazs添…4種口味…chocolate, coffee, vanilla, Stawberry...
另外buffet係唔包餐飲既...加100可以任飲…愛飲紅白汽酒既話…其實都好抵…就算係齋飲juice…都唔會好涉抵既…
整體黎講…雖然餐廳細細…食物種類唔多…價錢唔平…但比起去什麼hotel 還要好…因為呢度唔會有強國人爭食既情況…環境亦比較幽雅寧靜…食seafood飲wine賞sea view...相信亦係不少人至愛既享受之一…^^
2015-08-17 10647 瀏覽
在有意或無意下,行行下自動來到呢到同小比比食左餐海景semi-buffet lunch,每個星期六,日11點就有得食,今次無預約,好在有位,看走過長長酒廊,就看到簡潔和有無敵大海景的廳堂,唔到方位都放有食物,分別係主打的海鮮,甜品,魚生和熟食,食量唔大,每樣試一點,加100元包酒水任飲,愛酒人任一定歡迎,試了汽酒和蘋果汁,橙汁,汽酒酒味唔重,帶汽幾易入口,果汁是新鮮窄,唔錯滿滿的海鮮吧餅食甜品款式多海鮮十分出色,生蠔任食,不算大隻但好新鮮,長腳蟹海水味濃好味,螺也爽口壽司款式唔多,有吞拿魚,三文魚等,不算好新鮮,壽司飯尚可沙律吧就無咩特別,其中蕃茄配乳酪我比較喜愛其中即煮青口,牛油味很濃,青口又嫩,可口熟食中,班呢迪蛋十分高水準,小比竟然無食,煙肉配合半生的蛋再加煎香的包底,接近完全,羊架也嫩滑,燒賣就不合格,比較實,甜品就餅類多,其中焦糖燉蛋係最好食,好滑,真係好滑,又夠甜,後悔食包先食....雪糕是哈根大師出品,一點都唔差,生果就不久清甜可口湯是蠔湯,好重蠔味,小比讚口不絕,總結介錢合理,環境優雅,服務好,食物水準比一般自助餐廳高
滿滿的海鮮吧
餅食甜品款式多
壽司款式唔多,有吞拿魚,三文魚等,不算好新鮮,壽司飯尚可
沙律吧就無咩特別,其中蕃茄配乳酪我比較喜愛
其中即煮青口,牛油味很濃,青口又嫩,可口
湯是蠔湯,好重蠔味,小比讚口不絕
,總結介錢合理,環境優雅,服務好,食物水準比一般自助餐廳高
2015-08-13 9103 瀏覽
一世人總會有機會著一次西裝,GEL靚頭,問朋友借架靚車,唔係為左結婚,係約左女神去間靚餐廳食餐好今日一早BOOK左位,食女神心儀左好耐既WATERMARK,佢同我都等今日好耐啦去到一望,見到環境真係唔錯,幾靚幾華麗.不過唯一唔好就係環境好靜,稍唯有一台講野大聲D,成場都聽到食左幾樣海鮮感覺都唔錯,不過最有印象都係海鮮龍蝦意粉,龍蝦好新鮮,D肉好滑,個龍蝦汁好濃味,撈埋意粉好好味不過既然有靚人靚景美食,消費自然唔平,隕左洗一筆嫁啦

不過既然有靚人靚景美食,消費自然唔平,隕左洗一筆嫁啦
2015-08-07 9126 瀏覽
女朋友生日,下午去完山頂,晚上再到中環7號碼頭頂層吃生日飯食,想佢有個無敵海景食飯。Angel oyster 半打($150),較為重咸味,我特別喜歡中間那格有點的酸酸帶些洋蔥碎的醬料,中和了咸味突出了蠔的鮮味。另外生蠔是按market price及只有一種選擇。如果想多款式選擇的話就要失望了。Salmon Tartare份量都係偏少,之前多數吃的Tartare都是把材料攪碎混合一起,好像一個餅的。但這裏的是擺碟很有層次,三文魚在上層,上面配有蛋黃醬,伴隨蔬菜同吃,十分清新醒胃,不錯的前菜。Lamb Rack 叫左五成熟,一上來就好香,擺碟都幾精緻,羊架用香草和少許胡椒醃味,入口帶點點的羊肉羶味,煎得好香和充滿肉汁,肉質的腍韌度適中,推介!Sautéed White Cod味道較為淡些,但保持了魚的原味,沒有太多調味品,魚肉也很滑身,魚皮部份幾脆和帶點咸味,調味品主要塗在。下面有塊味道像芥菜的菜鋪底,帶點苦味,味道幾特別。有個雲尼拿雪糕係面,下面的慕絲有些蜜糖和夏威夷果仁碎,慕絲很軟滑,很light的感覺,中間有很薄的蛋糕層,不太甜亦不會漏。兩個人食左$1200幾,老實說真的不太飽,可
兩個人食左$1200幾,老實說真的不太飽,可能main course的配菜比較少,Menu上的Main Course主要為海鮮和牛扒最多選擇。這裏吃飯情調環境都很好又有夜景,食物味道也不錯,但座位空間略為不夠舒適,如果想有海景景觀和有情調,都可以一試,但如果食量比較大,這個價錢可以去吃buffet了!

Angel oyster 半打
Oyster sauce
Sautéed White Cod
E. Grey Sabayon
  • Salmon Tartare
  • Sautéed White Cod
  • E. Grey Sabayon
2015-08-04 8837 瀏覽
和女朋友周年紀念,嚟左依間 watermark 試下,依間位於天星碼頭上層的餐廳,如果你由IFC 行去過條天橋其實都唔短路程,餐廳入口條黑長廊好似有條時光隧道帶你去到另一個又靜又有氣氛的餐廳,六點幾去到啱啱好日落,境色非常好,行到身水身汗即刻叫杯 Mango Delight $62 嚟飲下,非常新鮮嘅果水味道,香蕉味較重,唔錯好解渴!睇左一陣,我哋就叫左Cepes Velouté $108 , 其實即係磨菇湯,佢特別安排我哋share , 佢係先比兩個湯碟比你,之後再倒湯比你,磨菇味道非常濃郁好飲,如果可以再熱啲更好!Seafood Platter $748 , 依個係其中一個響依個餐廳十個有八個都會叫嘅嘢,上枱時真係十分大堆頭,裡面有生蠔、青口、蝦、帶子、煙三文魚、龍蝦、蟹等等九種海鮮,每一樣都新鮮好食,佢有三個醬比你點唔同嘅海鮮!good ! 其實食依個海鮮盤慢慢食都食成大半個鐘,都飽左一半!Ribeye 10oz $398 ,  幫我哋分開左兩份,我哋今次要左"芝士"汁,牛扒五成熟啱啱好,外皮燶燶哋,裡面生生哋,外脆內軟,再加埋佢個藍芝士汁非常好味,配菜露筍、蕃茄粒和薯仔亦好有水
Ribeye 10oz $398 ,  幫我哋分開左兩份,我哋今次要左"芝士"汁,牛扒五成熟啱啱好,外皮燶燶哋,裡面生生哋,外脆內軟,再加埋佢個藍芝士汁非常好味,配菜露筍、蕃茄粒和薯仔亦好有水準!
Chocolate Textures $118 , 賣相討好,朱古力味超級濃郁,朱古力迷一定like , 有軟有硬幾種唔同口感,再加埋個雪糕一流!
Mocha $55 , 朱古力味重左少少,如果佢咖啡味多少少同再熱少少會更好!但飲一個熱咖啡係一個好嘅西餐必要的結尾!滿足!
型格的長走廊
煙三文魚
Cepes Velouté
Mango Delight
2015-07-06 8379 瀏覽
公司請食飯,到位於中環碼頭的watermark食semi-buffet lunch餐廳位於中環碼頭 (去尖沙咀的入口附近)。準時12:30到達, 只有幾個客人, 到salad bar 看了一下, 款式很少... 主要是幾款沙律 (如蕃茄芝士, 煙三文魚雜菜等, button mushroom etc), 以及一些cold cut。隨便各款要了少許, 味道是可以的。主菜點了龍蝦, 味道和份量都不錯, 可惜略油膩, 如可多加lemon juice 會清爽一點由於沒有很滿足, 所以要了甜品等了十多分鐘, 甜品終於出場了, 可惜等待並沒有換來驚喜... 朱古力味沒有層次, 白色的泡沒有特別, 整體感覺像食普通朱古力ice-cream 加朱古力蛋卷點稀煉奶....餐茶要了hot coffee, 沒有特別... 略苦澀...  結果埋單平均$300多一位, 如果差不多budget 的話, 應該會有其他更好的選擇

加錢的主菜 -- 龍蝦
由於沒有很滿足, 所以要了甜品
甜品 -- 味道麻麻,好睇唔好食

當晚慶祝女朋友生日, 故已預先book 枱及飯前將生日蛋糕交給餐廳, 服務員態度誠懇認真, 值得一讚. book 枱時並沒有window seat, 但當晚幸運地能安排並坐了角落位. 枱與枱的空間寛闊, 暖色燈光浪漫的暗, 私人度十足, 背景音樂亦非常悅耳動聽. 坐角落位好處是能享受獨有的270度海景, 渡輪在你面前近距離經過, 彷彿看著電影.前菜點了cream of mushroom soup, tomato salad, 主菜點了3-bone lamb rack, smoked Tasmanian salmon, Red Wine "Sileni Cellar Selection Pinot Noir".因燈光較暗及不想破壞氣氛, 故沒有 "相機先食".Cream of mushroom soup : 味道香濃, 值得一試Tomato Salad : GoodSmoked Tasmanian Salmon : Salmon 新鮮及煎得很香   3-bone lamb rack : 好好食, 帶少少'蘇' 味, 而又不會令人難以入口, 配紅酒一流 Sileni Cellar Sele

因燈光較暗及不想破壞氣氛, 故沒有 "相機先食".

Tomato Salad : Good
Sileni Cellar Selection Pinot Noir : 養了一陣, 味道好出, 帶少少spicy 但亦易入口

服務員當晚好醒目, 食完main course, 俾少少hint, 佢地就自動幫我將準備的生日蛋糕送上 (我女友完全無察覺), 服務員亦主動為我們影相及靜心等待吹熄蠟燭後, 主動將蛋糕拿入廚房, 亦知我們不能食晒, 故提出只切一半, 另一米可 take away. "讚"

當晚女友非常開心, 值回票價.
題外話/補充資料: 切餅費 : HKD150
2015-04-22
  • Cream of mushroom soup
  • Smoked Tasmanian Salmon
  • Sileni Cellar Selection Pinot Noir
2015-04-19 8962 瀏覽
好耐之前食過呢度嘅晚餐, 好普通, 只為食境~ 之後都無encore; 今次黎因為臨時臨急約人食lunch搵地方又要方便近IFC, 所以就揀呢度~ 果然, 中上環區lunchtime如果唔full有好多位嘅, 都唔會好得去邊~ 2 courses lunch set $218, 前菜揀咗自助salad bar, 滿心期待諗住main course無期望, salad bar咁standard嘅野應該都唔差得去邊掛, 點知種類少之外, d菜仲好唔新鮮, 又乾又晦, 好心咁standard又細cost嘅item就做好少少啦~Main course, 朋友叫咗個炭燒牛柳, 我叫咗個燴和牛面, 兩個嘅side dish都係薯蓉, 薯蓉ok~ 朋友個炭燒牛柳雖然質地比較硬, 但起碼入口唔怪, 我個燴和牛面煑得個軟硬夠淋, 但個汁唔好味, 所以我食得好勉強~總括呢度d食物質素不嬲麻麻, 好彩朋友有membership card有10% discount免加一, 如果唔係更加唔值~

Salad bar種類少之外, d菜仲好唔新鮮~
Salad bar d hams~
Salad bar種類少之外, d菜仲好唔新鮮~
炭燒牛柳雖然質地比較硬, 但起碼入口唔怪~
燴和牛面煑得個軟硬夠淋, 但個汁唔好味, 所以食得好勉強~
2015-04-14
2015-02-21 9405 瀏覽
話說今日day off,早兩日book左枱同朋友來這間海邊餐廳共晉午餐~本身係諗住使用信用卡優惠的,來到先知原來lunch冇得用....好彩食物質素都ok,即使用原價也物有所值~~~~餐廳位於中環7號碼頭,地理位置都算方便吧,餐廳內部裝潢開揚闊落,面海方位牆身用的全是落地玻璃,難得今日陽光普照,又是平日,lunch時段食客不是太多,不會太吵,加上放假心情,感覺很寫意呢~~~~餐廳一角,休閒感十足👍唯一不足是菜式真的選擇少,只做幾款set lunch,沒有單點manual,食不到最想食既risotto添....我和朋友都Order了 3course既set lunch,頭盤我地都要左自選salad bar~~~幾鐘意呢種頭盤,一來自己不嬲好食salad,二來可以自己選擇salad sauce和菜,十個讚👍👍因為不太餓,所以main course揀左龍蝦,有驚喜,肉質鮮美,煮得剛剛好,而且用左酒來調味,有酒味之餘又不會搶了蝦的鮮味,唔錯!!朋友就揀左肉眼扒,都幾好食,但本人覺得冇呢個龍蝦甘驚喜😛甜品揀左raspberry sherbet,正常味道~整體感覺都幾好,環境同食物質素都不錯,而且

餐廳一角,休閒感十足👍
Appetizer: salad bar

朋友就揀左肉眼扒,都幾好食,但本人覺得冇呢個龍蝦甘驚喜😛
Main course:龍蝦

甜品揀左raspberry sherbet,正常味道~
Raspberry sherbet

整體感覺都幾好,環境同食物質素都不錯,而且價錢合理,有酒店星級食肆水準!! 就係菜式方面選擇真係太少,本人意見如果做咪單點manual,有更多菜式就perfect~~~
Appetizer: salad bar
Main course:龍蝦
Raspberry sherbet
2015-02-09 8585 瀏覽
前幾晚終於都有時間同老婆慶祝結婚周年紀念,諗住搵一個地方有靚景有氣氛同佢食番餐好嘅,結果揀左呢間餐廳食夜晚時段,內外裝修非常華而簡約,入到去有一種有燭光晚餐嘅浪漫感覺,我地叫左鱸魚,肉眼扒,西冷牛扒,牛臀肉扒,沙律,平均一塊扒都三百幾蚊,不過對住超靚海景同老婆一齊咩都抵番哂,整體黎講氣氛幾好,不過服務就普普通通,食物方面味道同肉質沒有想像中的好,可能唔慣鱸魚個質感,食落有少少鞋口,要飮多兩杯水,肉眼扒燒得好好,叫左6成熟,外熟內粉,仲入口好鮮嫩添!另外西冷同牛臀各有自己嘅肉質同彈性,我鍾意牛臀肉鬆身d,個沙律唔平但係好似冇咩配料可以送沙律,得幾款煙肉同醃瓜有得揀,雖然我同老婆都覺得野食唔值咁貴,但有個靚海景都ok嘅,埋左單一千六蚊,咁就過左個愉快嘅周年紀念日啦
前幾晚終於都有時間同老婆慶祝結婚周年紀念,
諗住搵一個地方有靚景有氣氛同佢食番餐好嘅,
結果揀左呢間餐廳食夜晚時段,
內外裝修非常華而簡約,入到去有一種有燭光晚餐嘅浪漫感覺,
我地叫左鱸魚,肉眼扒,西冷牛扒,牛臀肉扒,沙律,
平均一塊扒都三百幾蚊,
不過對住超靚海景同老婆一齊咩都抵番哂,
整體黎講氣氛幾好,不過服務就普普通通,
食物方面味道同肉質沒有想像中的好,
可能唔慣鱸魚個質感,食落有少少鞋口,要飮多兩杯水,
肉眼扒燒得好好,叫左6成熟,外熟內粉,仲入口好鮮嫩添!
另外西冷同牛臀各有自己嘅肉質同彈性,我鍾意牛臀肉鬆身d,
個沙律唔平但係好似冇咩配料可以送沙律,
得幾款煙肉同醃瓜有得揀,
雖然我同老婆都覺得野食唔值咁貴,
但有個靚海景都ok嘅,
埋左單一千六蚊,
咁就過左個愉快嘅周年紀念日啦
2015-02-02
紀念日
香港也建了摩天輪了!相信是今個聖誕必遊/必拍的景點之一。於今週一兩口子的拍拖兼求婚紀念日,我們也去了。。。拍照留念~ 是的,老公超級畏高,當然不會貼錢買難受。拍完照,也是時間出發去餐廳。這間餐廳曾在多年前到訪,不過那時是一堆女生,今次換成二人晚餐,感覺當然很不一樣。我們訂了六點檯,初抵時完全空無一人,有如包場,超妙!  多年後重溫很美的Window seat享受了半小時包場!很喜歡 Watermark,不是因為食物令人深刻難忘,而是那 270度的海景真的很美;加上船隻泊岸時,間中帶來輕微的搖晃感,帶來一份不安穩的浪漫... 的確是絕妙拍拖勝地。不過環境浪漫,來到拍照就困難重重了。帶上了特大光圈的定焦鏡,出來的效果也只是勉強可以見人,一般的相機/手機就完全不用諗了。講回食物正題,先上的麵包籃只有兩細隻餐包,真不夠填飽肚子咕咕怪叫的甜魔媽媽的胃啊!不過包身非常熱暖,加上牛油味道真是挺不錯的。AE 的二人半價優惠只限食物,飲品是沒有折的,不過特別口子嘛,也點上一杯紅酒,讓酒鬼老公高興一下。這杯 Robert Mondavi Twin Oaks Cabernet Sauvignon, USA

多年後重溫
很美的Window seat
享受了半小時包場!

AE 的二人半價優惠只限食物,飲品是沒有折的,不過特別口子嘛,也點上一杯紅酒,讓酒鬼老公高興一下。這杯 Robert Mondavi Twin Oaks Cabernet Sauvignon, USA 索價 $80杯,份量十足並不過份,不過味道我就不懂欣賞(大部分紅酒我都不愛...)。比較過份是 Corkage 要 $350,不然我們會帶上半島的香檳來慶祝。

特別日子又有折扣優惠,頭盤索性點一份 Seafood Platter for 2 ($748),內容豐富包括龍蝦、蟹、蜆、海螺、帶子、煙三文魚、蝦、生蠔等,十分霸氣的上檯!我真的不是個海鮮迷,見到那麼多的海鮮,只覺吃力... 還好老公是不折不扣海鮮迷(其實二人的口味,與性格一樣截然不同,奇妙是這樣卻處得來!),是晚大部分海鮮都吞他肚中。

要吃海鮮,我會主攻紅色海鮮,整盤中最喜歡就是龍蝦,肉爽鮮美;另外海蝦及加了三文魚籽的蟹膏也好吃,最後底下的煙三文魚也香口油潤。

其他的興趣就一般,不過也盡量每款試了一件,OK啦... 由於份量太多,吃到最後老公大叫很飽很飽,還好主菜只點了一款共享。
主菜點了 Cedar River Farm Rib Eye,10oz $398/12oz $478,二人分吃揀了大份量的。成品份量十足,拌上美味的千層薯、巨大清甜的露筍,以及嫩甜多汁的車厘茄上檯,很有誠意。
除了配菜好吃,主角的肉眼扒果然是靚貨,味香肉嫩,帶適量的油分,淨食或點醬都很可口。對了,牛扒可選紅酒汁、藍芝士或青椒汁,老公太心急點下紅酒汁,不然我真想試試藍芝士汁的風味呢!芥末也有三種選擇,我要了法芥及辣根,質素都不俗。
雖然頭盤十分巨大,不過兩人分享一客主菜,對於大食的甜魔媽媽怎也不夠。所以也點了一客配菜,由老公拍板選了 French Fries ($60),與肉眼一同上檯。薯條香脆、挺身可口,淨食或點上茄汁都不錯,是吃清光了的。
多年前到訪覺得這裡的甜品只一般,然而特別日子總想甜蜜些,一口氣點下兩款甜品吧~ 特別請餐廳寫上「Happy Anniversary」,不過估不到沒有蠟燭,而且 Anniversary 還串錯字!不計此點,其實服務是OK的,願意多次幫忙合照。

這個 Charcoal Pineapple ($85) 真是有史以來最核突的甜品,黑媽媽一攤野,竟可成為招牌,上檯時二人都打個突!

之不過在烏漆漆的外表之下,成品菠蘿味清甜可人,加上酸酸的熱情果、香甜誘人的海鹽焦糖脆片,口味很有驚喜,最後那椰子雪糕更是珍品,香滑美味非常,老公尤其極愛!

另一款本來想點推介的 Chocolate Textures,但店員落錯單成了 Valrhona Dark Chocolate Liquid Tart ($85),加上串錯字,真令人有點 R 頭。

然而錯有錯著,這款流心的朱古力撻,撻身薄脆香脆,中間的朱古力醬又香濃細滑,我超愛吃的!對了,拌碟的雪糕是香草,口味十分過癮特別,與香濃朱古力的組成新奇的配搭。

食物半價後埋單 $962,很抵吃吧?之後的黑暗歲月,也要多多盡用這 AE 白金的半價優惠!最後,又收到甜蜜賀卡... 十分喜歡收卡,除因那份情意,更因為老公的畫功實在驚人!

比預期中要好的的一頓,加上半價更加抵食,就是餐廳後來人滿後感覺有點逼及嘈... 是的,起初人少不覺,後來人一多就發現擺位有密,還是早早埋單離開,因為又有點掛住小兄妹了~
2014-12-15
用餐優惠
信用卡優惠
  • Seafood Platter
  • Cedar River Farm Rib Eye
  • Charcoal Pineapple
  • Valrhona Dark Chocolate Liquid Tart
2014-12-02 10916 瀏覽
聖誕節將到....又到了想一想要吃甚麼的時候本來未到過這餐廳...還想平安夜在這吃晚飯但應該要試一試先所以用了Openrice的Tablemap約時間本身約了一點的...但12:30就到了應該還未算是Lunch Time的繁忙時間吧所以都不算多人未到餐廳...已經看到門面...似是有點神秘感但一進餐廳內感到光線充足正是因為全落地玻璃吧可清楚看到海景今天天氣還不錯...就是有點冷...不打緊...還好我有預定窗邊位先看Menu吧...都有點餓了但Menu只有一個...再多的都沒有先是主菜有自助Buffet...若然像我一樣喜歡散叫的話就不好意思....只有這個湯和這個三文魚先說湯吧....味道濃濃的...還有很香的橄欖油味開頭幾還可....之後我喝到有點膩了這三文魚卷....中間裡的是Cream來的....對我來說都是有點膩了...所以我只吃了三文魚而已對著海景就來一點小酒吧但這香檳是沒有味道而且只感受到汽所以亦不合我口味主菜就點了Rib Eye及龍蝦這兩個味道還可以...沒甚麼特別這餐不過不失...只是選擇真的太少了
聖誕節將到....又到了想一想要吃甚麼的時候

先是主菜有自助Buffet...若然像我一樣喜歡散叫的話
就不好意思....只有這個湯和這個三文魚
先說湯吧....味道濃濃的...還有很香的橄欖油味
開頭幾還可....之後我喝到有點膩了
這三文魚卷....中間裡的是Cream來的....
對我來說都是有點膩了...所以我只吃了三文魚而已
這兩個味道還可以...沒甚麼特別
這餐不過不失...只是選擇真的太少了
2014-12-02
2014-11-21 10652 瀏覽
當得知今年生日女友會帶我來WATERMARK晚餐後,心裡已經知道今餐可以享用海鮮了餐廳不論內外景色也是十分吸引,這也是賣點之一.趁時間未到前,在大門先拍照留念,晚上海景很優雅呢拍照時已聞到食飯味道,忍不住提前入內呢頭盤今天不想吃小食了,直接點了2杯COCKTAIL,酒精濃度較小,適合喜歡清淡的朋友主菜是黑松露RISSOTO,大廚把意大利飯的硬度弄得剛剛好,不太軟,也不太硬,是正宗的煮法呢.吃後已經有半成飽了龍蝦意粉---推介,不論是龍蝦還是意粉汁也是頂級,吃了後口中殘留的味道還是繞樑三日!!跟主菜相比之下,甜品味道比較普通,但外觀還是不錯環境雖然一流,可惜台和台之間距離太近,講說話大聲一點也會聽到.今天的QUOTA已滿了,下次來的時候一定要試海鮮拼盤

拍照時已聞到食飯味道,忍不住提前入內呢
跟主菜相比之下,甜品味道比較普通,但外觀還是不錯

今天的QUOTA已滿了,下次來的時候一定要試海鮮拼盤

2014-10-23