2020-11-15 834 瀏覽
呢間餐廳離堅尼地城地鐵站附近10-15分鐘左右, 餐廳有窩夫, 西餐,咖啡等等👍🏻草莓天堂$75🍓, 呢間餐廳主打窩夫, 所以特登叫左個試下, 果肉係新鮮, 個窩夫係熱辣辣, 但軟身(但等候時間長,大家要留意番)再叫左蛋酒咖啡拿鐵$65呢杯飲落去有少少酒味, 未必個個接受到呢種口味🤣
呢間餐廳離堅尼地城地鐵站附近
10-15分鐘左右, 餐廳有窩夫, 西餐
,咖啡等等👍🏻

(但等候時間長,大家要留意番)

再叫左蛋酒咖啡拿鐵$65
呢杯飲落去有少少酒味, 未必個個接受到呢種口味🤣

2020-11-08 583 瀏覽
西環出名多野食,所以冇特別做research就黎呢到探店!大概5點幾想食d甜野,就見到呢間專食waffle,所以就黎試下。環境🧸🧸🧸🧸呢到唔迫,有户外位俾大家帶埋毛孩黎食野。入面牆身都有設計,幾岩大家打下卡!食物🧸🧸🧸由於呢到專食waffle,所以我就叫左兩款食試。留意番有min charge,每人至少點一樣野,飲品都ok先講下waffle,個人覺得有rum既個個比較好食。waffle外脆內軟,上枱係熱,配埋雪糕,甜度適中。另外nutella個款可能一早整好,人waffle較硬。整體80一份呢個價錢係呢到算係唔錯!
西環出名多野食,所以冇特別做research就黎呢到探店!

環境🧸🧸🧸🧸
食物🧸🧸🧸

2020-11-07 475 瀏覽
差到令我第一次喺openrice寫食評!嗌左個Killer Club Sandwich同一個雪糕waffle三文治括住(15-20 minutes),點知8:00嗌,8:30追單,8:40尼左個甜品先,8:45再尼三文治$128嘅三文治個描述寫住有fried chicken, eggs點知4件三文治得2件有雞,1件有蛋 追問之下竟然答我「廚房話的確係咁架喎」甜品偏甜 冇乜特別最特別在於食左甜品先食正餐囉永不再試!
差到令我第一次喺openrice寫食評!

三文治括住(15-20 minutes),點知

甜品偏甜 冇乜特別
最特別在於食左甜品先食正餐囉

永不再試!
  • Killer  Club  Sandwich
2020-11-04 475 瀏覽
餐廳位於堅尼地城地鐵站附近大約5至10分鐘路程不過餐廳空間唔大去之前最好先訂枱😛.其實嗰日我哋食咗好多嘢但係掛住食都唔記得影相淨係影咗圖中嘅甜品🤣.✨S’more waffle dip ($85)傳統嘅s’more係用兩塊餅乾夾住燒棉花糖中間亦會有一層朱古力醬而因為呢間餐廳主打waffle所以佢哋嘅做法係用個煎pan仔裝住熱辣辣嘅燒棉花糖煎pan底層搽咗朱古力醬為咗保持waffle嘅新鮮 waffle係另外上.整體嚟講 食物質素不過不失最值得推介嘅係佢哋嘅waffle benedict 個hollandaise sauce整得好好味有興趣嘅朋友都可以去試一試🥂
餐廳位於堅尼地城地鐵站附近
大約5至10分鐘路程
不過餐廳空間唔大
去之前最好先訂枱😛
其實嗰日我哋食咗好多嘢
但係掛住食都唔記得影相
淨係影咗圖中嘅甜品🤣
✨S’more waffle dip ($85)
S’more  waffle  dip

個hollandaise sauce整得好好味
有興趣嘅朋友都可以去試一試🥂
S’more  waffle  dip
2020-09-27 582 瀏覽
Restaurant week有二人午餐,包括兩款指定頭盤,兩個主菜及一個甜品,不包飲品。Berry Sour Licious. 多料口感比較豐富,帶少少酸。非常適合喜歡berry的人。Tropic Thunder. 以菠蘿味為主,較甜。Hummus Dip. 雖然不是我吃過最好的同類菜式,但作為餐頭盤是ok的,如果是散叫的話就偏貴。Assorted Veges Chips 紫薯片較好,蓮藕片則炸得不夠,有濕及淋的感覺。Waffler Double Burger. Waffle代替麵包作漢堡包很適合這餐廳的主題,但吃起來更加容易弄散。其中一個burger有煙肉另一個沒有。薯條不知為何帶有燶味所以整杯沒有吃。Pork Belly Avocado Benedict. 一個字-正。pork belly比普通煙肉還要小,如果大塊一點會更好。S'more waffles dip. 烤棉花糖榛子朱古力醬配waffle. 超甜。環境: 因為門口開着 樓底又高 冷氣不夠 太太覺得比街外還熱。

Tropic Thunder. 以菠蘿味為主,較甜。

薯條不知為何帶有燶味所以整杯沒有吃。

2020-09-27
2020-09-07 501 瀏覽
去咗屋企附近呢間餐廳食佢哋嘅窩夫 點知俾佢呃咗🙈🙈🙈 原來圖片中嘅軟殼蟹漢堡窩夫塊窩夫唔係真係窩夫 其實係一塊burger 嘅包😂😂 下次要試吓真嘅窩夫😆軟殼蟹漢堡窩夫嘅份量都幾大 隻軟殻蟹超大隻🦀 不過食食吓都幾漏 食唔哂😝另外個鴛鴦漢堡窩夫有煙肉同牛肉 整得都幾好食 但都係太漏 仲要兩個都跟一桶薯條🍟🙈食完脂肪爆升🤣After seeing others’ photos of the mouthwatering waffles on Instagram, I finally paid a visit to this resto near my house! 😁 We ordered 2 burger waffles, and it turned out the “waffles” weren’t real waffles lol They’re just bread that we’re disguised as waffles 😆😆 Really gotta try the real waffles next time!!!😝We ordered a Holy Crab 🦀 Wa

軟殼蟹漢堡窩夫嘅份量都幾大 隻軟殻蟹超大隻🦀

We ordered a Holy Crab 🦀 Waffle Burger, and the Waffler’s Double Burger. Both portion were big, that we both couldn’t finish all. The fried soft-shell crab in the Holy Crab Waffle Burger was huge! And together with the sauce, the whole thing was actually quite filling!😵 The Waffler’s Double Burger compiles of bacon and beef. It tasted quite good, but again, very filling. Also, a bucket of fries came with each set. 💀Are you ready for some exercise after this devil meal? 😈
2020-08-05 686 瀏覽
自從搬咗去第二度之後,好耐都唔嚟呢度食啦,因為疫情關係,午飯時間人多唔多,只係得幾台客,揀咗餐廳室內中間位置坐,呢間餐廳好特別,可能就係因為樓底好高,所以光線好充足,喺呢度食嘢都幾寫意。我點左一個蟹肉牛油果漢堡窩夫配薯條,再已半價價錢叫咗一杯flat white, 等咗8分鐘度有得食。以午餐來講賣相唔錯,窩夫有分咸食同甜食,今次我嗌嘅係lunch咸食。個餐沙律幾新鮮,好多火箭菜,正!薯條好香脆,蟹肉牛油果漢堡入邊嘅蟹肉係真蟹肉,切開有一片牛油果喺入邊,感覺好清新。$9X 蚊 都幾抵食,份量岩岩好。Flat white 啡味香濃,略嫌拉普多咗一啲,不過拉花都好靚,味道好好。其實一直都覺得佢哋煮嘅嘢幾好食,服務員又好好,奈何疫情影響,而家生意都唔多,加油加油💪🏻

個餐沙律幾新鮮,好多火箭菜,正!

$9X 蚊 都幾抵食,份量岩岩好。

蟹肉牛油果窩夫三文治配薯條
Flat  White
2020-08-05
蟹肉牛油果窩夫三文治配薯條
Flat  White
2020-07-31 497 瀏覽
呢兩日好想食Belgium既窩夫!去到比較少人既堅尼地城,享受一個Brunch的時光。Flat white飲落唔算太突出既一杯Flat white,OK可接受!M-RATED INDULGENCE $85窩夫配焦糖香蕉、雪糕、伴冧酒sauce先講主角窩夫,真心好味!同出面食到既唔同,口感實在!焦糖香蕉就普通啦,唔夠"十常八九"好!Vanilla雪糕好滑!冧酒sauce都幾特別!下次再想食窩夫既時候,呢度都依然會係我既選擇之一!
呢兩日好想食Belgium既窩夫!
去到比較少人既堅尼地城,
享受一個Brunch的時光。

Flat white
飲落唔算太突出既一杯Flat white,OK可接受!
M-RATED INDULGENCE $85
窩夫配焦糖香蕉、雪糕、伴冧酒sauce
先講主角窩夫,真心好味!同出面食到既唔同,口感實在!
焦糖香蕉就普通啦,唔夠"十常八九"好!
Vanilla雪糕好滑!冧酒sauce都幾特別!

下次再想食窩夫既時候,呢度都依然會係我既選擇之一!
M-RATED INDULGENCE
Flat white
2020-07-28
M-RATED INDULGENCE
2020-07-10 344 瀏覽
多次到訪 仍未與甜窩夫結緣💁🏿‍♀️這次終於與閨蜜共享🧇(◍ ´꒳` ◍).<熱帶菠蘿芒果 $85>窩夫的牛油味頗突出💛因沒有拌入珍珠糖所以較少甜🤔面頭的芒果雪糕裏還有芒果粒🥭忌廉唧花帶椰奶香頗軟滑🥰芒果微酸但夠新鮮🥭😋菠蘿頗甜(但有罐頭菠蘿的感覺🙈)🍍生果醬不太甜😆整體配搭不錯❤️會想再試香蕉冧酒的那款😚.<#烈日窩夫 $38>原味見真章⭐️外皮微脆 中間有如布里歐的質感😛組織如麵包絲😀牛油香瞬間滿佈味蕾😋整體不會過份heavy☺️沒有明顯珍珠糖粒🤔不過仍是較喜歡鹹味的🤭..📍 #WafflingBeans (西環)西環堅尼地城北街4-8號五福大廈地下9號舖#justeat_西式 #justeat_西環 #justeat_窩夫 #topfoodnews #pinacolada#hkig #hk #hkfood #hkfoodie #hkfoodstagram #hkfoodporn #fotdhk #hkgirl #igfood #igfoodie #foodpics #foodlover #foodie #food #foodstagram #foodpo
<熱帶菠蘿芒果 $85>
組織如麵包絲😀
牛油香瞬間滿佈味蕾😋
整體不會過份heavy☺️沒有明顯珍珠糖粒🤔
不過仍是較喜歡鹹味的🤭
📍 #WafflingBeans (西環)
西環堅尼地城北街4-8號五福大廈地下9號舖
#hkig #hk #hkfood #hkfoodie #hkfoodstagram #hkfoodporn #fotdhk #hkgirl #igfood #igfoodie #foodpics #foodlover #foodie #food #foodstagram #foodporn #支持小店 #香港美食 #西環美食
熱帶菠蘿芒果
烈日窩夫
下午茶
Waffle專門店餐牌當然以窩夫為主🧇,有多款咸窩夫和甜窩夫,也有其他小食🍗、意粉🍝、飲品🍹選擇,餐廳窩夫用上烈日窩夫,質感較結實飽滿,香脆的外層和軟熟帶嚼勁的內層,配上濃厚牛油香🧈😋Savory Waffle「芝士吉烈日窩夫列雞扒窩夫🐔」邪惡而美味,食材夾得味道匹配「軟殼蟹漢堡窩夫🦀」用心型碟盛載🧡,大大隻炸軟殼蟹用兩塊窩夫夾著,中間還有片脆皮菠蘿🍍配沙律醬咸甜夾雜,很是惹味,配有Coleslaw減膩🥬相對「黑松露寬麵🍝」中規中矩,而甜品「菠蘿芒果窩夫🥭」用的窩夫帶甜,伴有一大片甜甜的芒果肉和芒果雪糕🍨,味道清新,解膩一流,只可惜伴碟菠蘿用的是罐頭菠蘿🍍,如用上新鮮菠蘿就perfect了😌至於餐廳服務則有待改善,平日晚市並不多客,站在門口一段時間,店員望了一眼也不過來帶位,另一位食客已等得不耐煩,乾脆自行走入餐廳找一吉枱坐下🤦🏻‍♀️由於我在網上訂了位也準時到達,唯有親自走進餐廳找一位站在一旁的店員,詢問放着Reversed牌的餐桌是否我們的留枱,店員反而要求在門口再等一會😥,過了一會,另一班客人到了,就被直接安排坐在reserved餐桌,之後另一台客人埋單,執拾桌面後,我們就被安排坐

芝士吉列雞扒窩夫三明治

軟殼蟹漢堡窩夫

黑松露波浪寬麵
熱帶菠蘿芒果窩夫

至於餐廳服務則有待改善,平日晚市並不多客,站在門口一段時間,店員望了一眼也不過來帶位,另一位食客已等得不耐煩,乾脆自行走入餐廳找一吉枱坐下🤦🏻‍♀️由於我在網上訂了位也準時到達,唯有親自走進餐廳找一位站在一旁的店員,詢問放着Reversed牌的餐桌是否我們的留枱,店員反而要求在門口再等一會😥,過了一會,另一班客人到了,就被直接安排坐在reserved餐桌,之後另一台客人埋單,執拾桌面後,我們就被安排坐在該餐桌,前後共等了10數分鐘🥺⋯⋯全餐飯也發覺店員服務一點也不主動,亦不attentive,只有其中一位女店員比較跟得足,希望店家多加留意店員的服務。

總括而言,這家餐廳的店員服務確實扣了分😞,但平心而論食物質素是不錯,咸窩夫比甜窩夫更出色👍🏻吃完這一餐,究竟要做多久運動才能彌補呢🏃🏻‍♀️🤦🏻‍♀️?
芝士吉列雞扒窩夫三明治
軟殼蟹漢堡窩夫
黑松露波浪寬麵
熱帶菠蘿芒果窩夫
2020-06-28 383 瀏覽
呢間餐廳主打窩夫,鹹甜都好吸引,啱晒窩夫控😍🍁Waffle benedict ($113)食落好有驚喜,egg benedict 好流心,中間係火腿扒,最底層就係窩夫(影得唔好,影唔到塊窩夫🙈),個汁啱啱好,配埋個窩夫好夾好match,側邊仲有個細窩夫仔點綴下,呢度窩夫真係冇得輸😛🍁Hearty Waffle ($88)朋友仔就試咗呢個甜嘅窩夫,食完佢都大讚好味,雖然睇落細細份咁,但朋友仔都覺得好飽(可能係佢細食😂),下次再嚟一定會嗌份甜嘅窩夫試下🙆🏻‍♀️
呢間餐廳主打窩夫,鹹甜都好吸引,啱晒窩夫控😍

🍁Waffle benedict ($113)

🍁Hearty Waffle ($88)

2020-05-23 593 瀏覽
My friend (who’s a chef) took me here yesterday as she like like little quiet restaurant. She told me that if I want to have a nice brunch, like all day breakfast, this is the place that I cannot miss; and if I wanna have afternoon tea with a friend, this is also the place to be, sharing a plate of yummy waffles 🧇 and a nice cup of coffee ☕️ .My friend ordered her favourite Granny Smith waffles and I wanted to try their veggie chips. They were both great but I thought it would be even better if

My friend ordered her favourite Granny Smith waffles and I wanted to try their veggie chips. They were both great but I thought it would be even better if I can add a big scoop of vanilla ice cream on the waffle 😋! The coffee here is good and they have quite a variety of teas if you are a fan of tea. I’ll definitely be back again to try out their brunch/mains.

2020-05-22
2020-05-06 521 瀏覽
#200427.Grap a 𝓦𝓪𝓯𝓯𝓵𝓮 and kill Monday blues💁🏿‍♀️🧇(◍ ´꒳` ◍).<#SalmonScramble $115>窩夫水準依舊外脆內軟帶牛油和香草香🥰蛋的份量超多 蓋過窩夫😋炒得香滑有濃郁奶香三文魚弄了花形 滿有心思❤️有煙薰香味 而且新鮮所以沒有腥味😚加上有濃香黑松露 整體更具風味🌟旁邊還有小番茄伴碟🙂.另外可加$50轉三文魚扒⭐️還附上沙律🥗減輕油膩感😛三文魚啖啖肉頗嫩 只是略嫌皮煎得不夠脆😀刁草汁調味到位與黑松露挺匹配🤘🏿加入酸酸的檸檬十分開胃😋整體不會過份heavy味道也挺豐富☺️算是物有所值.這裡的savoury waffle仍保持住應有的質素🌟期待下次拔草甜窩夫🥳..📍 #WafflingBeans (西環)西環堅尼地城北街4-8號五福大廈地下9號舖#justeat_西式 #justeat_西環 #justeat_窩夫 #topfoodnews #hkig #hk #hkfood #hkfoodie #hkfoodstagram #hkfoodporn #fotdhk #hkgirl #igfood #igfoodi
#200427
另外可加$50轉三文魚扒⭐️
還附上沙律🥗減輕油膩感😛
加入酸酸的檸檬十分開胃😋
整體不會過份heavy味道也挺豐富☺️算是物有所值
📍 #WafflingBeans (西環)
西環堅尼地城北街4-8號五福大廈地下9號舖
午餐
2020-05-03 443 瀏覽
好耐無食過蛋蛋啦😍今次揀呢間除咗因為蛋 當然仲因為waffle啦其實我仲好想食佢嘅waffle sandwich 但係因為benedict係weekend special 咁啱嗰日係星期日 咁好啦 下次先試sandwich啦😌同平時嘅benedict一樣 荷蘭醬/蛋/煙肉 用咗waffle做底 佢個waffle都好好味 軟綿綿蛋味濃 另外旁邊salad嘅dressing我同朋友都覺得好好味🤤而飲品就正常啦題外話:嗰度有個女仔staff講野好細聲 加上而家隔住個口罩 佢同我講野嘅時候 我係完全聽唔到佢講乜 淨係覺得佢口齒不清咁唔知up乜 重覆咗3次 我好認真同佢講:我完全聽唔到你講乜! 直到第4次 原來佢問我訂位嘅電話大聲講野唔代表無禮貌 我自己做咗服務業咁多年都知講野要注意語氣聲調 而呢位女同事 佢嘅細聲並唔係因為佢温柔 比我感覺到嘅係無厘神氣😒
好耐無食過蛋蛋啦😍
今次揀呢間除咗因為蛋 當然仲因為waffle啦

2020-05-02 330 瀏覽
今日約咗朋友去行山但係行山前都要食啲嘢嘅所以就去咗堅尼地城地鐵站附近嘅一間小店食個lunch好唔好彩去到門口店員話我需要等至少兩張枱咁但係個心又好想試吓依間舖頭因此都照等 係等候嘅期間店員好細心咁拎咗兩杯水俾我同朋友令到響炎熱嘅夏天中等待都冇咁辛苦等咗大概九個字終於可以入店內享受下午茶咁我就叫咗一個芝士雞扒番茄窩夫同埋一杯long black 吉列雞扒同芝士好夾雞扒都幾滑另外蕃茄汁唔會太酸窩夫都唔好太硬感覺幾好食所以我都好推介大家嚟試吓呢間cafe
今日約咗朋友去行山
但係行山前都要食啲嘢嘅