2025-08-19 42 瀏覽
老細好有人情味 食完傾左好耐計 🙏🏻先知呢間餐廳開左十年有多 ,熟客多的回憶 。真係真心讚老細 好有禮貌 同佢傾計好好笑 服務態度好好 食物質素野食好食 仲好有心機原來好多醬都係自己handmade 白酒好易入口

食物質素

椰菜花湯
巴馬火腿薄餅
炭燒豬安
黑松露牛油餐包
椰菜花湯
2025-08-17 191 瀏覽
 威靈頓牛柳 $368 ♪ 可以揀切3/4分 外層包裹住酥皮中間夾住一層蘑菇醬 入面嘅牛扒超嫩同腍!威靈頓牛柳就係可以食到咁多重嘅口感同味道😋旁邊嘅薯菜係忌廉焗薯✨ 調味啱好唔會太咸🥕 ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5 / 5 煙三文魚配干島醬薄餅 $158♪ 餅底係薄款 餅邊係乾脆的 熱食可以拉絲 煙三文魚平均每塊都有 似自家製pizza感🍕ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿.5/ 5 田園沙律 $138♪ 超fresh的沙律 有菜仲有蕃茄仔同無花果 🥗加埋柚子醋好解膩的♩ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿/ 5 Ps餐包係附送的🥖
 威靈頓牛柳 $368 ♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5 / 5

 煙三文魚配干島醬薄餅 $158♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿.5/ 5

 田園沙律 $138♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿/ 5

Ps餐包係附送的🥖
2025-08-17 139 瀏覽
依間餐廳係由一位擁有超過20年經驗嘅酒店大廚掌舵🧑‍🍳所以食物有一定保證🤞🏽.🍅蕃茄蓉湯 餐包配黑松露牛油蕃茄蓉湯味道微酸,開胃之餘☺️餐包🥯又熱得剛剛好♨️外脆內軟,搭配上大塊黑松露牛油🧈口感真係好正🙌無論搽牛油定點湯,都食到令人心滿意足😌.🥗田園沙律 沙律菜色彩繽紛🌈十分新鮮,仲有車厘🍅牛油果🥑同埋比較罕見嘅無花果,酸甜可口🥳食落去好開胃。.🍝香煎帶子配牛肝菌意大利麵金黃香煎帶子大大粒😎外焦內嫩,肉質鮮甜,牛肝菌味道濃烈,意大利麵彈牙又掛汁😝真係一流💯.🐷蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒配芥末汁重頭戲嚟啦‼️呢個豬鞍扒用蘋果木燒🍎外表微焦,內裡肉質滑嫩多汁💦輕輕一咬就有淡淡嘅果木香🌸配埋芥末汁,更加提升咗味道🆙
🍅蕃茄蓉湯 餐包配黑松露牛油

🥗田園沙律

🍝香煎帶子配牛肝菌意大利麵

🐷蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒配芥末汁
2025-08-16 179 瀏覽
呢間餐廳真係好有feel,一入去就感受到寧靜氣氛,牆上貼滿客人嘅即影即有相片,好似一個溫馨小社區咁,令人好放鬆🧸📸🦪生蠔雙子星:Lambert & Krystale兩隻都係法國出品,味道各有千秋:🔹Krystale:淡口但肉質豐厚,爽口得嚟好清新🔹Lambert:海水味濃烈,creamy到不得了,係我心水之選👅每食完一隻,碗碟即刻收走,服務一流👏🍲跟餐羅宋湯:洋蔥+蕃茄超足料,暖笠笠好開胃,餐包焗到好脆口而且軟身,加埋黑松露牛油非常好食!🍫飲品方面:凍朱古力 vs 熱朱古力,兩款都香濃滑口,朱古力控必試!🍕Deluxe Cheese Pizza:芝士控的天堂,拉絲拉到唔捨得放低🐖蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒:煙燻味超突出,芥末汁恰到好處,冇搶味,豬鞍好冧好入味,真係一試難忘!💭:Vision 8唔止係食物咁簡單,係一個有故事、有溫度嘅地方。下次想慢慢嘆一餐,記得bookmark佢!

🦪生蠔雙子星:Lambert & Krystale
兩隻都係法國出品,味道各有千秋:
🔹Krystale:淡口但肉質豐厚,爽口得嚟好清新
每食完一隻,碗碟即刻收走,服務一流👏

2025-08-15 135 瀏覽
之前已經知道依間餐廳,但係一直未有機會嚟試,今次終於有機會從麵包開始就有驚喜三款麵包都超好吃,每款都有唔同嘅口感,薄方包,脆脆好似薯片咁配上自家製嘅黑松露牛油,超級香!麵面都吃光另外仲有兩個是日餐湯,超級足料,好多菜紅蘿蔔✨烤咸豬手配酸椰菜 外皮烤得酥脆,肉質軟嫩多汁,鹹香入味  ✨鮮菇蜆茄醬燴意大利麵   醬汁濃郁,麵條彈牙入味 蜆肉也十分多✨炸粗薯配黑松露醬最中意既粗薯!外脆內綿密,黑松露醬香氣濃郁CP值高 推介!
之前已經知道依間餐廳,但係一直未有機會嚟試,今次終於有機會

從麵包開始就有驚喜
配上自家製嘅黑松露牛油,超級香!
麵面都吃光

另外仲有兩個是日餐湯,超級足料,好多菜紅蘿蔔

✨烤咸豬手配酸椰菜
外皮烤得酥脆,肉質軟嫩多汁,鹹香入味

✨鮮菇蜆茄醬燴意大利麵
 醬汁濃郁,麵條彈牙入味
 蜆肉也十分多

✨炸粗薯配黑松露醬
最中意既粗薯!
外脆內綿密,黑松露醬香氣濃郁

CP值高 推介!

外賣自取
2025-08-15 107 瀏覽
收工等埋女朋友一齊食個飯再返家,今晚食咗一間西餐,好耐之前黎過,再encore依然有水準!上枱先黎個餐包,餐包都算有誠意,唔係普通嘉頓餐包,而係有d 似酸種麵包,軟身有咬口,配埋個黑松露牛油,簡直不得之了!仲有一碗周打蜆肉湯🥣真係好有誠意。周打湯香濃,入口滑溜唔會太膩,蜆肉份量足,食落去新鮮有口感,湯底入面仲有洋蔥,令味道多層次。配埋少少麵包一齊食,更加滋味👍🏻頭盤有田園沙律🥗份量十足,蔬菜新鮮爽脆,入面有牛油果、無花果、番茄,全部都好夾,口感豐富又開胃。沙律只加入少量柚子汁,保持到蔬果本身原味,又輕輕帶出酸酸甜甜味道 。之後嗰碟鮮菇蜆肉茄醬意大利粉,真係幾有水準。蜆肉唔會煮得過老,啖啖都係鮮味,加埋茄醬同新鮮菇,調味啱啱好,酸酸甜甜,唔會太heavy,意粉煮得al dente,有咬口又吸埋醬汁,幾滿足。主菜就係蘋果木燒西班牙黑毛豬安扒,擺盤高質。一上枱香味四溢,表面帶有微焦,咬落去肉質結實又唔會乾,仲充滿肉汁,又無咩脂方。配埋碟邊嗰啲配菜同埋芥末汁,味道更有層次,食完完全唔覺heavy。環境舒服,服務都唔錯,最緊要係菜式有誠意,食得開心。如果你都鍾意食西餐,可以試吓呢間!但記得boo

環境舒服,服務都唔錯,最緊要係菜式有誠意,食得開心。如果你都鍾意食西餐,可以試吓呢間!但記得book 位,都好full 架 。

📍 Vision 8
荃灣兆和街34號永安樓地舖

#hkfoodie #foodiehk #foodie #hkfoodstagram #hkfoodblogger #food #foodstagram #foodblogger #instafoodie #foodporn #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港 #香港好去處 #假日好去處 #荃灣 #西餐 #Vision8
2025-08-11
2025-08-14 66 瀏覽
兆和街真係幾多好嘢食,呢間西餐廳幾吸引,有自家製安格斯牛肉漢堡包,個包好大個,成個包都幾好食,就係啲牛肉有啲鹹呢個炸魚薯條味道都唔錯,不過舖頭比較冷清。其實啲嘢食都唔算差。

2025-08-13 151 瀏覽
同老公去咗荃灣食嘢,去咗呢間Vision 8,食物唔錯,服務態度好好。餐湯&餐包餐湯幾足料,好飲。餐包塗上附送嘅黑松露牛油,好食。V8田園沙律碟沙律好大碟,入面有牛油果、無花果、蕃茄仔、同大量沙律菜,好開胃。蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒(野菌汁)西班牙黑毛豬鞍扒煎得好靚,聞到好香嘅炭燒味。黑毛豬鞍扒煎得啱啱好,食到炭燒味,而且肉質幼嫩,好juicy,點埋佢既野菌汁,真係幾好味。香煎帶子配牛肝菌意大利麵帶子煎得香,而且彈牙。佢嘅牛肝菌汁幾濃郁,撈埋啲意大利粉一齊食,味道唔錯。

餐湯&餐包
餐湯幾足料,好飲。餐包塗上附送嘅黑松露牛油,好食。

V8田園沙律

蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒(野菌汁)

香煎帶子配牛肝菌意大利麵

:係唔同平台都見過佢地宣傳唔少優惠,今晚就一於訂枱試下,可能我地比較夜去既關係,人流係比較少啲,坐得好舒服幾岩約會/生日聚會🤩🧈餐前麵包係採用自家製嘅松露牛油🧈果然有花心機係食材方面🤣🦀香煎蟹餅伴沙律 $148內𥚃有啖啖蟹肉😛完全唔似外面會叫貨返黎炸!內層又唔會好厚好粉!反而幾足料呢!🐟香煎比目魚配菠菜忌廉汁天使麵 $168忌廉比例剛剛好亦唔會好膩更唔會搶過菠菜味!不過個人覺得配意粉更加襯亦比起天使麵更加掛汁😆🐖蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒 $80 (優惠價)肉質係比較實身但絕對唔係好乾身嗰種😎煙熏味會重啲可以加返芥末醬中和 同時帶點酸甜✨🍎Apple Crumble $78麵包粒炸得夠脆肉桂味都幾濃💚食完個甜品就好滿足🤩見到佢地仲會有生蠔同威靈頓牛柳仲可以係到嘆下酒,價錢方面都好合理😗🐾🐾Vision 8 荃灣兆和街34號永安樓地舖

🧈餐前麵包

係採用自家製嘅松露牛油🧈
果然有花心機係食材方面🤣

🦀香煎蟹餅伴沙律 $148

內𥚃有啖啖蟹肉😛
完全唔似外面會叫貨返黎炸!
內層又唔會好厚好粉!
反而幾足料呢!

🐟香煎比目魚配菠菜忌廉汁天使麵 $168

忌廉比例剛剛好亦唔會好膩
更唔會搶過菠菜味!
不過個人覺得配意粉更加襯
亦比起天使麵更加掛汁😆

🐖蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒 $80 (優惠價)

肉質係比較實身

• 蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒
  • 香煎比目魚配菠菜忌廉汁燴天使麵
  • 蘋果金寶配雲呢拿雪糕
2025-08-11 202 瀏覽
[ #荃灣美食 #caloriefoodie荃灣 ] • 𝚅𝚒𝚜𝚒𝚘𝚗 𝟾 •🐿 -無意間闖進人情味滿滿嘅荃灣街坊西餐小店🍽️✨咁啱後面個枱係熟客仔 同老闆有講有笑好鐘意呢種vibe嘅餐廳🤍有沙律、薄餅、意粉、牛扒等等~-🍞 烘烤餐包💰$FREE入座每位附送餐包 已烘熱 外脆內鬆軟配上自家製黑松露牛油 黑松露味道香~-🥗 煙三文魚凱撒沙律 💰$138可以選配煙三文魚或巴馬火腿個人覺得定價有少少貴🤏🏻不過材料勝在夠新鮮沙律菜都好爽甜 作為開胃前菜好清爽配料有凱撒沙律必備嘅烤麵包、芝士等等-🍕 煙三文魚配千島醬薄餅 💰$158已預先切開八件 每件都放上煙三文魚配上拉絲芝士、紅洋蔥同火箭菜呢款係個底烤得好脆嘅薄批 食落感覺唔heavy -🐮 烤美國極佳級肩胛牛扒 💰$288牛扒揀咗五成熟 選配野菌汁 醬汁會另外上牛味都尚算香濃 個人覺得伴碟嘅薯仔更驚喜!焗烤薯仔有半薯蓉嘅感覺 但又保留咗薯仔口感味道creamy 覺得呢份薯仔好好食👅-📍 荃灣兆和街34號永安樓地舖-#caloriefoodie
[ #荃灣美食 #caloriefoodie荃灣 ]
• 𝚅𝚒𝚜𝚒𝚘𝚗 𝟾 •
🐿
無意間闖進人情味滿滿嘅荃灣街坊西餐小店🍽️✨
咁啱後面個枱係熟客仔 同老闆有講有笑
好鐘意呢種vibe嘅餐廳🤍
有沙律、薄餅、意粉、牛扒等等~
🍞 烘烤餐包💰$FREE

入座每位附送餐包 已烘熱 外脆內鬆軟
配上自家製黑松露牛油 黑松露味道香~
🥗 煙三文魚凱撒沙律 💰$138

可以選配煙三文魚或巴馬火腿
個人覺得定價有少少貴🤏🏻不過材料勝在夠新鮮
沙律菜都好爽甜 作為開胃前菜好清爽
配料有凱撒沙律必備嘅烤麵包、芝士等等
🍕 煙三文魚配千島醬薄餅 💰$158

已預先切開八件 每件都放上煙三文魚
配上拉絲芝士、紅洋蔥同火箭菜

呢款係個底烤得好脆嘅薄批 食落感覺唔heavy
🐮 烤美國極佳級肩胛牛扒 💰$288

牛扒揀咗五成熟 選配野菌汁 醬汁會另外上
牛味都尚算香濃 個人覺得伴碟嘅薯仔更驚喜!
焗烤薯仔有半薯蓉嘅感覺 但又保留咗薯仔口感
味道creamy 覺得呢份薯仔好好食👅

📍 荃灣兆和街34號永安樓地舖

#caloriefoodie
2025-08-11 145 瀏覽
👍🏼呢間舊年都同細妹食過,位於荃灣要訂位比較好嘅西餐,廚師最用心就係佢嘅牛,所以有牛腳佢都煮得非常之好食,而且麵包比一般出邊食嘅更加軟熟,搽麵包嘅牛油都係主廚精心條配過嘅黑松露牛油,搽落軟熟嘅麵包度,覺得成餐飯升價10倍!所以今次帶埋老公嚟俾佢知道荃灣都有好食嘅西餐!👐🏼閑日嚟食過咗7:00pm其實都要訂位㗎,因為佢每晚都好爆場,好多熟客,價錢唔貴,三五知己或者情侶都好適合!所以訂位比較穩陣妥當一啲!▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️🥩威靈頓牛柳 $368 牛柳外層酥皮金黃脆卜卜,切開裡面仲係粉嫩多汁,好香又唔會過肥,肉質嫩滑,一啲都唔嚡,成件事好有層次,靚到唔捨得食!而且廚師控制牛嘅火候真係剛剛好,食得出好有心機去製作!推🙌🏼🍝鮮菇蜆茄醬燴意大利麵 $168 意粉掛晒濃郁番茄醬汁,每啖都食到鮮蜆嘅海味,蕃茄醬微酸開胃,鮮菇滑彈又夠新鮮。海鮮同意粉融合得好有驚喜,好啱夏天開胃,而且係粗嘅意粉麵,份量大碟飽肚!🥗香煎蟹餅伴沙律配油醋汁 $148 蟹餅外脆內軟,啖啖都係蟹肉,配油醋汁一齊食好清新。沙律解膩,成碟食落去唔heavy,輕盈得嚟夠鮮香。

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
🥩威靈頓牛柳 $368

🍝鮮菇蜆茄醬燴意大利麵 $168

🥗香煎蟹餅伴沙律配油醋汁 $148

2025-08-05 382 瀏覽
今日就同朋友去左Vision 8 餐湯主打意大利菜,環境好有情調南瓜忌廉湯口感濃郁順滑,南瓜既甜味同忌廉香醇完美融合香煎比目魚配菠菜忌廉汁燴天使麵比目魚外皮煎得金黃酥脆,魚肉保持細嫩多汁既狀態,入口即化,天使麵索滿醬汁,菠菜忌廉醬汁帶清新奶香 白酒忌廉煮藍青口配薄多士藍青口肉質飽滿鮮甜,薄多士烤到酥脆,吸收唒醬汁既精華,,每一啖都係鮮味同酒香蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒豬鞍扒經過蘋果木煙燻,帶有獨特既木質香氣,肉質鮮嫩彈牙,肥瘦相間,搭配芥末汁, 解膩增香,提升層次感

今日就同朋友去左Vision 8
餐湯主打意大利菜,環境好有情調

南瓜忌廉湯
口感濃郁順滑,南瓜既甜味同忌廉香醇完美融合

香煎比目魚配菠菜忌廉汁燴天使麵

白酒忌廉煮藍青口配薄多士

蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒
2025-08-05 245 瀏覽
喺香港地食個飯,好服務質素好重要,無奈好多餐廳服務質素都好一般,甚至有啲好惡劣。呢間餐廳見佢都吸引唔少熟客仔嚟幫襯,我覺得係因為佢服務態度唔錯,職員除咗會介紹食物之外,而且講嘢都客客氣氣,又會幫手斟水。最鍾意食佢嘅set lunch ,前菜個餐包夠晒新鮮,熱辣辣即烤上枱,個餐包似係嗰啲酸種包,口感唔錯,職員都會提示叫你趁熱食,配埋佢個餐湯真係好正😊今日個餐湯好足料,酸酸甜甜勁開胃。我點咗佢個牛扒set ,唔記得咗影相😆,牛扒六成熟口感真係好軟淋。

今日個餐湯好足料,酸酸甜甜勁開胃。

2025-08-04 311 瀏覽
位於兆和街的西餐小店,裝修幾特別,職員服務態度好親民,而且仲要每次都食到好飽😚😚。🍔安格斯牛肉漢堡包職員話呢個係好受歡迎嘅菜式,作為burger控😍必點!一上枱個漢堡包真係好大,而且好足料。牛肉鮮嫩彈牙、充滿鹹香,配上洋蔥🧅、青瓜🥒、蕃茄、沙律菜、芝士🧀同特製嘅醬汁,真係邪惡又飽肚。🍝香煎帶子配菠菜忌廉汁燴意大利扁面每一條麵都充滿菠菜汁嘅味道,配上香煎嘅帶子,味道更出色。🐟炸魚薯條配他他汁(2pcs)呢個小食真係炸到好香脆,新鮮熱辣辣上枱,薯條份量都幾多,每一條都充滿鹹香,夠晒脆,而炸魚都炸到外脆內軟,點埋他他醬食就更滋味。午市套餐可揀沙律或餐湯,今日個餐湯係蕃茄忌廉湯,酸酸甜甜好開胃。

🍔安格斯牛肉漢堡包

🍝香煎帶子配菠菜忌廉汁燴意大利扁面
每一條麵都充滿菠菜汁嘅味道,配上香煎嘅帶子,味道更出色。

🐟炸魚薯條配他他汁(2pcs)

2025-08-01 391 瀏覽
店名:Vision 8地址:荃灣兆和街34號永安樓地舖1.白酒忌廉煮藍青口配薄多士 $158白酒同忌廉味道好夾,溝埋一齊好香好濃郁,青口煮到啱啱好,肉質正;配埋香料同洋蔥,青口索晒啲汁無得頂,在加上附送嘅薄多士,真係食到停唔到口🤫2.煙三文魚配千島醬薄餅 $158我超愛食煙三文魚🤤,所以超喜歡這個。Pizza薄身得黎煙韌,底部有輕微脆感。吃時能拉出長長芝士,芝士味道香甜濃郁,配埋火箭菜等三種配料,好夾好香好食3.烤咸豬手配酸椰菜 $258咸豬手大舊抵食,可以原隻上或者切件,肉質嫩滑,外皮好脆但少部分略為硬身,食嘅時候要注意下,仲有自家製酸椰菜,兩者配搭好好食👍4.餐湯(南瓜湯) $55@1 ($110)南瓜湯味道濃郁,清甜好飲,再用忌廉點綴,好好味好好飲,隨湯仲有多士附上總價連加一 $753
店名:Vision 8
地址:荃灣兆和街34號永安樓地舖

1.白酒忌廉煮藍青口配薄多士 $158

2.煙三文魚配千島醬薄餅 $158

3.烤咸豬手配酸椰菜 $258

4.餐湯(南瓜湯) $55@1 ($110)

總價連加一 $753
  • 白酒忌廉煮藍青口配薄多士
  • 煙三文魚配千島醬薄餅
  • 烤咸豬手配酸椰菜
  • 餐湯(南瓜湯)