2018-04-28 1179 瀏覽
#向阳从厦门吃到全世界##香港美食##Veggle Cafe#📍觀塘成業街7號東廣場地下G13A及15號舖前些日子在觀塘辦事,記得在承業街有不少素食店,幾番尋找,終於找到了這家小有名氣的素食店。店鋪雖然不大,位置也不多,但足以提供多種選擇,主食,沙律,飲品,甜品都有午市的set有六個可選,看起來都十分的不錯。點完餐,選擇需要的餐具後,就坐在位置上期待餐品啦。〈牛油果素雞漢堡〉漢堡是全麥的,外皮烤的脆脆的。餡料有素雞,素芝士,羽衣甘藍,蕃茄,牛油果醬,以及奇妙的豆腐汁。素雞便是腐皮卷,十分的有嚼勁,不帶一點油膩感。牛油果經過調味,帶點蒜味,帶點酸味,還有牛油果的清新。一口咬下,不會乾還有juicy感,層次很豐富哇。set里搭配一項自選沙律菜,芥末子燒南瓜、黑膠麻油西藍花等多種,在吧台可以選擇。可以感覺的出店內的食材都十分的新鮮,樸素但不單調。〈玫瑰花茶〉花茶超美,等餐的過程中,粉色慢慢散開,很香,也帶著酸酸的口感。桌上有熱水壺可供自行添水續杯。素食其實很美妙,廚師的用心讓食物美味。
#向阳从厦门吃到全世界##香港美食#
#Veggle Cafe#
📍觀塘成業街7號東廣場地下G13A及15號舖

點完餐,選擇需要的餐具後,就坐在位置上期待餐品啦。

〈牛油果素雞漢堡〉
可以感覺的出店內的食材都十分的新鮮,樸素但不單調。

〈玫瑰花茶〉

素食其實很美妙,廚師的用心讓食物美味。
牛油果素鸡汉堡
玫瑰花茶
下午茶
牛油果素鸡汉堡
玫瑰花茶
2018-04-25 784 瀏覽
soggyThe choices veggle cafe offers here are always quite nice. It's usually choices of burgers or other Western dishes. Today I wanna switch it up and ordered a tortilla, which looks very promising when it's served.The plate came with a very good broccoli salad, and the pumpkin soup is creamy and nice. When I was enjoying my salad and soup, I didn't realize something is happening to my tortilla until I finally took my first bite. They are soggy by the time I eat it after my salad and soup! No..
soggy

The plate came with a very good broccoli salad, and the pumpkin soup is creamy and nice. When I was enjoying my salad and soup, I didn't realize something is happening to my tortilla until I finally took my first bite. They are soggy by the time I eat it after my salad and soup! No...

Veggle cafe serves everything on the same plate at the same time, but maybe it's better for them to serve them separately, because a soggy tortilla is not a good tortilla, and every effort is just wasted with the wet skin and dropping dough.

#hkgoodeats #hkstyle #foodporn #foodblogger #foodienetwork #bestfoodhk #fotdhk #foodlover #ilovefood #相機食先 #myfab5 #hkfoodblogger #hkfoodie #pandaeatshk #topcitybiteshk
2018-04-04 976 瀏覽
晚上在觀塘找東西吃, 這家素食店面雖然很不起眼但菜式是有驚喜的, 不像普通素食餐那麼沉悶而且雖然是小店, 但卻可以提供full set由湯到沙律, 主菜, 甜品和飲品都齊備價錢是偏貴的, 但晚餐來說還好兩個人share也不至於要點很多菜湯:蘑菇湯, 很"融"很稠,而且吃得出湯底很足料食物:自選沙律, 生果很開胃西蘭花減肥必備, 但我覺得太硬推介這個長通粉, 因為牛油果很正!成碟都很creamy, 蕃茄乾就是一點清新
晚上在觀塘找東西吃, 這家素食店面雖然很不起眼
但菜式是有驚喜的, 不像普通素食餐那麼沉悶
而且雖然是小店, 但卻可以提供full set
由湯到沙律, 主菜, 甜品和飲品都齊備

價錢是偏貴的, 但晚餐來說還好
兩個人share也不至於要點很多菜

湯:

蘑菇湯, 很"融"很稠,而且吃得出湯底很足料

食物:
沙律

自選沙律, 生果很開胃
西蘭花減肥必備, 但我覺得太硬
牛油果粟米番茄乾長通粉

推介這個長通粉, 因為牛油果很正!
成碟都很creamy, 蕃茄乾就是一點清新
2018-03-15
牛油果粟米番茄乾長通粉
  • 牛油果長通粉
2018-04-03 735 瀏覽
香港人太多好東西吃,成日食放題,間中都要清下腸胃!現在的我肥了很多,食得少又唔飽,食得多又會肥,路經此地突然間見到一間沙律店,我見到客人的餐枱上滿了牛油果同埋菜嘅沙律,所以我覺得今次食得多都唔會肥,一於入呢間店試吓先!呢度嘅環境都非常之擠迫,好多客人,尤其是午餐時間!服務員都好有禮貌,給我詳盡解釋!於是我哋兩個叫了兩個不同的午餐,一個$75可以叫500g的五個自選沙律,另一個我叫了牛油果雨衣金藍的沙拉🥗!服務員首先給我們兩碗湯,當然是素湯,令我意想不到嘅呢碗湯係幾野味,我也分不出裏面的材料,味道非常之複雜,應該有冬菇、薯仔紅蘿蔔之類嘅東西!細細碗清理一下我的味蕾!我跟餐叫了花茶,我朋友叫了豆漿,這裏的花茶是用有品牌pokka detox,味道唔錯,入口帶回甘,有排毒之效,可以散買$52一盒!我朋友選了五款不同的花樣,當然我每一樣也偷偷試了,總括嚟講每樣野都好好食,我會特別介紹芒果生葛黎蓌,外面好少見!我叫的牛油果沙律加自己選擇嘅一款沙律作為午餐,我第一講食嘅橙色蕃茄已經感覺到這間店舖係用心經營,而且不是用平價的材料,這個蕃茄成本已經很貴了,沒有酸味但有好有番茄嘅味道,牛油果軟硬適中,而

我叫的牛油果沙律加自己選擇嘅一款沙律作為午餐,我第一講食嘅橙色蕃茄已經感覺到這間店舖係用心經營,而且不是用平價的材料,這個蕃茄成本已經很貴了,沒有酸味但有好有番茄嘅味道,牛油果軟硬適中,而且佢哋採用嘅新鮮菠蘿10分配合,另外去配上整到麵包作為配菜,中東麵包是暖的,有點外脆內軟!我選了其中一種沙律是燒雜菌配金柚雜豆!燒雜菌有咬口,金柚10分甜,只是鷹嘴豆有點硬,而其他蔬菜非常之新鮮,味道又唔會太濃味,清新可口!
這個價錢我不是覺得很抵食,但係佢哋用返咁上下貴嘅材料來做食物,所以呢個價錢係值得嘅,一分錢一分貨嗎,如果佢用中國嘅番茄中國嘅蔬菜來做沙律嘅話,我想大家都唔敢食呀!不過佢用嘅一定係外國貨,所以大家可以食得開心又安心有健康,而且個餐都幾飽!
  • 芒果野葛黎麥
  • Mixed  mushrooms
2018-03-12 830 瀏覽
有幾次帶非素食朋友來食,評價也很好,有些未嚟之前都懷疑純素會否唔好吃,但吃完便發覺比想像中好味,一點也不像吃素菜式中看出廚師有用心機去設計,配料也豐富!以這樣的食材及手藝,價錢算合理,值得一試

2018-03-10
2018-02-08 1180 瀏覽
這個商場內的地下一層,幾乎佔了九成也是食店,其中兩間是食素的,一間是住家感覺很重的中式素食,另一間就是西式的,知道了好一陣子,終於來吃吃看了。熱豆奶及有機檸檬綠茶前者是同行者的,在下那杯淡淡的沒什麼味道。招牌糙米漢堡(配炸蕃薯條)(全素麥包配糙米漢堡,蕃茄,酸青瓜,洋蔥及豆腐汁)糙米漢堡具嚼勁,配上牛油果醬更滋味,蕃薯條酥脆並帶少許蕃薯蓉,讚!全麥夏威夷薄餅(素全麥薄餅配粟米,菠蘿,素雞,全素芝士及蕃茄片香草醬)鬆脆的餅底上放著酸甜的車厘茄及新鮮菠蘿及香甜的粟米已很好吃,就算沒有素肉也沒關係呢。

熱豆奶及有機檸檬綠茶
前者是同行者的,在下那杯淡淡的沒什麼味道。

2018-01-14 1246 瀏覽
觀塘東廣場地下小店越來越多但其實我都冇去嗰度食過午餐今日撞啱同同事要去銀行做嘢行咗過嚟呢邊所以就兜個圈睇下有啲咩食基本上呢一個商場乜嘢國家嘅嘢食都有而我地就對呢間食素既小店大感興趣店面積唔係好大大約有5-6張台需要出出面點餐 及拎餐具每日即做既食物而食物選擇款式唔係好多每一個餐都包左餐湯,餐飲同主菜而我哋飲呢一個餐湯個口感味道完全好似食緊肉醬汁嘅感覺 但就再酸d我就叫咗一個素雞肉薄餅配炸番薯條番薯條同埋薯條嘅口感差唔多味道甜甜地幾好食素雞薄餅上嘅素雞係用腐皮做的而薄餅個底其實係麵包黎味道ok!但冇乜太大特別驚喜呢個餐$65但份量其實唔係話好大份(係番薯條比較多)我覺得係同區以食素來講係有啲貴嘅
觀塘東廣場地下小店越來越多

大約有5-6張台
需要出出面點餐 及拎餐具

每日即做既食物

而食物選擇款式唔係好多

每一個餐都包左餐湯,餐飲同主菜

我就叫咗一個素雞肉薄餅配炸番薯條
番薯條同埋薯條嘅口感差唔多
味道甜甜地幾好食

素雞薄餅上嘅素雞係用腐皮做的
而薄餅個底其實係麵包黎
味道ok!
但冇乜太大特別驚喜

呢個餐$65但份量其實唔係話好大份(係番薯條比較多)
我覺得係同區以食素來講係有啲貴嘅

2017-12-18 1248 瀏覽
自選沙律,照名牌選了個芒果藜麥沙律,尼到找偏全碟都冇ㄧ粒芒果,再問侍應,先話冇芒果改了士多啤梨! 唔問都唔講!!如果對士多啤梨敏感點算????👿明明另外叫咗個雜果沙律,食到尾都未尼,再問侍應,佢先話已將兩個沙律放埋一碟。。。唔問又唔講!!!同埋點解要放埋一碟????

依一日行完apm就走過黎東廣場睇下有咩好食,估唔到東廣場開左咁多小店。經過左幾日假期大吃大喝,見到依間素食點既沙律幾吸引,所以揀左佢試下睇住個餐牌,樣樣都好想試,又想食牛油果漢堡包,又想試威靈頓卷,估唔到素食都咁多款揀,真係選擇困難症發作呀最後我揀左威靈頓卷,再叫朋友叫埋牛油果漢堡包,咁就2樣都試到啦!首先來左個雜菌湯同餐飲(揀左建康的無糖豆漿(好少有食肆提供無糖的,感覺再健康d)再來沙律(每個餐跟一款,我地一行3人,所以依度有3款),最喜歡生果沙律,d生果好新鮮,食落爽脆。威靈頓卷因為係即焗既,所以黎到仲係熱勒勒的!切開入面充滿住唔同既蔬菜,正值得一提個酥皮,同平時個d好唔同,一點油膩既感覺都無,飽肚又健康,great!同場加映:朋友既牛油果素雞沙律個牛油果醬少少辣,好開胃P.S 掛住食,忘記影素pizza,味道不錯too最後都係唔夠喉,食埋個素蛋糕連椰子油雪糕蛋糕唔太甜,味道適中,估唔到唔用雞蛋整既蛋糕都可以咁好味!配埋個幾fresh既椰子油蛋糕,真係岩岩好!食左好full都係每人一百左右,抵,會再來試唔同既野食

再來沙律(每個餐跟一款,我地一行3人,所以依度有3款
),最喜歡生果沙律,d生果好新鮮,食落爽脆。

威靈頓卷
燒威靈頓菜卷

因為係即焗既,所以黎到仲係熱勒勒的!
切開入面充滿住唔同既蔬菜,正

同場加映:
素雞牛油果漢堡

朋友既牛油果素雞沙律
個牛油果醬少少辣,好開胃

P.S 掛住食,忘記影素pizza,味道不錯too

最後都係唔夠喉,食埋個素蛋糕連椰子油雪糕
朱古力豆腐慕絲蛋糕配椰子油雪糕

蛋糕唔太甜,味道適中,估唔到唔用雞蛋整既蛋糕都可以咁好味!
配埋個幾fresh既椰子油蛋糕,真係岩岩好!

食左好full都係每人一百左右,抵,會再來試唔同既野食

2017-10-02
燒威靈頓菜卷
素雞牛油果漢堡
朱古力豆腐慕絲蛋糕配椰子油雪糕
2017-09-25 1517 瀏覽
The other salad set I love I hate salad with a lot of fat salad dressing ...however,I've found great matches salad in this shop!!!Everything I've ordered except noodles 🍝 🙈 I love pumpkin mushroom and beetroot orange the most ! I think the dressing is made by fresh food juice and vinegar!!Fit and healthy lunch set!!! A whole wheat bread is added also a free veggie soup as appetizer,nice !!!!!
The other salad set I love
2017-09-05 1805 瀏覽
行開去觀塘廣場,就過左去東廣場搵食,好耐無過嚟,之前得幾間食店原來依家三條通道都係食嘢周圍都食肉獸,見到呢間Veggle cafe食素,就鐘咗入去啦!我揀咗牛油果素雞漢堡配蕃薯條,包有機花茶/豆漿/汽水配個餐湯有好微胡椒暖下胃豆漿係一支既香港製造壹品豆漿其實依家食素唔再係以前咁寡口,全麥麵包底,車打芝士,羽衣甘藍,蕃茄,雜沙律菜,樣樣都好開胃好fresh,素雞口感似厚厚既腐皮卷,唔油膩亦好好咬感,牛油果有處理過微酸的值得一提我好鐘意個蕃薯條,炸得好香口,甜甜地見到牆上有唔同款既pukka有機茶包,問問職員原來都有得賣,我揀左呢款womankind有機調理茶,包裝好精美佢仲送左包檸檬柑橘茶比我試,呢度買,仲平過網上買喎
行開去觀塘廣場,就過左去東廣場搵食,
好耐無過嚟,之前得幾間食店原來依家三條通道都係食嘢

我揀咗牛油果素雞漢堡配蕃薯條,包有機花茶/豆漿/汽水
配個餐湯有好微胡椒暖下胃

豆漿係一支既香港製造壹品豆漿
其實依家食素唔再係以前咁寡口,
全麥麵包底,車打芝士,羽衣甘藍,蕃茄,雜沙律菜,
樣樣都好開胃好fresh,
素雞口感似厚厚既腐皮卷,
唔油膩亦好好咬感,牛油果有處理過微酸的
值得一提我好鐘意個蕃薯條,
炸得好香口,甜甜地

我揀左呢款womankind有機調理茶,包裝好精美
佢仲送左包檸檬柑橘茶比我試,呢度買,仲平過網上買喎
2017-09-04 1167 瀏覽
又到下午茶tea 一 tea 既時間!雖然岩岩先食完lunch!但行左陣商場已經消化晒!想tea又唔想食得咁肥就決定左食下沙律。上openrice 睇下觀塘有咩食沙律既地方就見到呢間一直想試既素食餐廳!同朋友決定一於去試試!下午茶都有幾多選擇!我同朋友分別叫左自選沙律同素魚柳包。自選沙律我叫左1.紅菜頭蘋果2.車厘茄拼西蘭花3.甘筍三色椒豆角豆芽,餐飲就order左是日花茶玫瑰花茶. 紅菜豆無臭草果而且好甜!加上蘋果既清甜2者配合得好好。西蘭花爽脆加左小小麻酒,有陣陣麻油香味,車厘茄多汁。最後甘筍三色椒豆角豆芽沙律既沙律醬有小小麻醬味,連平時對甘筍,三色椒無咩好感既我都清晒😋。玫瑰花茶用pukka 玫瑰花茶包👍🏻另外偶叫左素魚柳包,素魚柳由美國進口,魚柳係由一塊腐皮包住一塊由豆製既餡感覺幾特別,成份漢堡包既精髓在於個醬!牛油果拼豆腐醬既配㘷好好,好清新!令到個漢堡包既味多左d層次感,食素都可以好多元化!唔再局限係水煮,清蒸!店員都會悉心介紹名款沙律而且態度nice!

下午茶都有幾多選擇!我同朋友分別叫左自選沙律同素魚柳包。

店員都會悉心介紹名款沙律而且態度nice!
2017-09-03
下午茶
2017-09-04 835 瀏覽
這天與素食友人一起到東廣場veggle cafe用餐。東廣場地層有數十間特色小店,一到午飯時間表必定坐無虛席!! veggle cafe店子小小,打造新派特色素食。午餐叫了一客牛油果素雞漢堡餐湯+漢堡+自選沙津+飲品自選沙津本來套餐已跟的指定沙津,再加上自選的鮮果沙津,份量一D都唔野小!!🙈薯條大大份,原來是女生最愛 蕃!薯!條!🍠🍠😍一路食感到幸福滿滿♥最後主菜-素雞漢堡(已飽了九成)🍔素雞其實係腐皮扒!!配上麥麭,牛油果醬!!好味!!但已經好飽的關係只吃了一大半。其實如果唔特別標明素食,自己係完全唔覺今餐是全素,亦沒有空虛感。食素又可以保護動物,又對身體好。而且份量非常,男生絕對夠飽,100個推薦比大家呢!!! 👍👍👍唯只有店舖狹小,不能和朋友坐太久*

午餐叫了一客牛油果素雞漢堡
牛油果素雞漢堡

餐湯+漢堡+自選沙津+飲品

自選沙津

最後主菜-素雞漢堡(已飽了九成)🍔

牛油果素雞漢堡
2017-08-21 937 瀏覽
之前買左團購「2 人 6'' 全素松露雜菌薄餅 或 素雞牛油果漢堡配沙律及茶 (二選二)」,當日去到該店舖換取外賣,去到時間係5:40PM,女侍應話俾我知團購內寫住適用晚市時段為5:30PM-8:30PM,但又寫住營業時間為6:00PM-9:00PM,所以要我等到6:00PM先得,既然佢咁講,我都照企喺度等啦。等到6:00PM,同一位女侍應話外賣已整好,我拎左之後發覺無左2杯茶,所以就問佢茶喺邊,佢答:「我咪放左落去囉」,然後喺外賣袋中搵出2個茶包,我都係第一次買外賣野飲係連杯都無埋,得個茶包,雖然心生奇怪,亦都拎走外賣無再問佢點解,所以只俾茶包顧客,亦都唔知到底係店主定係該位女侍應嘅主意。團購寫明係俾茶而唔係茶包,令人感到貨不對辦,外賣亦唔一定係拎返公司或屋企食,所以只俾茶包顧客,實在係好古怪。最後,感到該位女侍應實在禮貎欠逢,好似覺放左茶包就已做好本份咁。facebook message左店舖亦無人理會,係咪應該要重視下對客人o既服務呢?

2017-08-19
20 分鐘 (外賣自取)
用餐優惠
團購
2017-08-15 920 瀏覽
OT完就來東廣場看看這家朋友推薦的素餐廳有沒有開。東廣場有很多很有意思的小食店,但當然要鬆一鬆的我就只挑素食,過一下放開肚皮吃又吃不胖的癮!門面小清新侍應哥哥很專業介紹了餐牌,我點了牛油果素雞漢堡包走包,侍應幫我的沙拉加大了,是麻油西蘭花~自己真的是一個專業西蘭花控。素雞texture不錯,牛油果醬微酸中和了炸素雞的油膩感。薯條是番薯炸的,甜甜的加上沙拉醬很好吃。份量很足,沙拉菜爽脆。沒有上鏡的湯用一個小杯裝著,起初還以為是點薯條的醬料!微微的胡椒味西湯好喝。好像是有點印度香料?黃色的。叫完就馬上要買單了,可能是東廣場人流比較多怕有客人走數吧?

門面小清新

份量很足,沙拉菜爽脆。

叫完就馬上要買單了,可能是東廣場人流比較多怕有客人走數吧?
  • 牛油果素雞漢堡