2017-05-01 470 瀏覽
芝士卡邦尼焗拐子麵($68)蕃茄芝士鮮蝦焗筆尖麵($68)牛油果牛奶($32)👅中同帶我黎食呢間隱世平靚正專食意粉既餐廳👯有好多款未聽過唔知咩樣既意粉食😆😆好似呢個拐子麵咁🙈一舊舊通窿既粉幾有咬口👍🏻軟硬度適中😋卡邦尼幾香濃😝芝士味夠出又唔會覺得膩😎😎另外個筆尖麵就類似長通粉咁🤓個醬汁有蕃茄酸酸甜甜咁好開胃呀🍅至於牛油果牛奶就第一次飲😃幾香滑但個味要飲多幾啖先適應到😂唔甜既,唔會話好飲但都接受到🤗屯門其實都有好野食既👉🏼👈🏼
芝士卡邦尼焗拐子麵($68)
蕃茄芝士鮮蝦焗筆尖麵($68)
牛油果牛奶($32)
屯門其實都有好野食既👉🏼👈🏼
2017-04-22 527 瀏覽
小妹住屯門,但都好少去華都搵食,自從一次朋友帶我來附近一間食雲南米線之後,我便在這裡搵食了!市廣場的食肆基本上全無新意,唯有呢個小商場有比較獨特的小店!今晚來了這間US813,一開始已經俾店名吸引了,再見到有pizza 食,決定試一試好有趣的餐牌!硬膠來的😂 但我在想,如果要改餐牌,咪會好大陣象?晚上是沒有連飲品的餐,意粉,意大利飯都有,大概$55-90 左右。我們因爲想吃pizza, 所以叫了右下角的pizza餐。pizza餐是一款沙律+一款意粉或意大利飯+一款大概有8吋,有8件的pizza. 店員說是2-3人份量先來沙律--- 雞肉凱薩沙律 菜很新鮮,甜甜的,雞肉也很好,不乾身。個人不喜歡有花生碎在沙律中,好易整到牙肉鮮茄海鮮意粉 首先!意粉是Al dente 的!!!!!冇想過會喺呢d地方食到!蝦好大隻,仲有魷魚,蜆。醬汁方面好足料,有茄肉,雖然有機會係罐頭茄肉,但味道適中,不太酸,反而覺得甜了少少。拿玻里大丈夫pizza 其實不知道甚麼是大丈夫pizza😂😂 見名字有趣便叫來試下。有腸,有菇,菠蘿,芝士。Pizza是薄批,但不是脆的那種!感覺不會太滯。醬汁跟意粉那個有點相似。
先來沙律--- 雞肉凱薩沙律

菜很新鮮,甜甜的,雞肉也很好,不乾身。
個人不喜歡有花生碎在沙律中,好易整到牙肉
鮮茄海鮮意粉

首先!意粉是Al dente 的!!!!!

冇想過會喺呢d地方食到!

蝦好大隻,仲有魷魚,蜆。
拿玻里大丈夫pizza

有腸,有菇,菠蘿,芝士。
整體嚟講好好食

$258 一個pizza set ,質素不錯,遺憾嘅係唔連飲品。我地3個不太大食的都夠飽!
下次會試白汁的意粉!
2017-04-21
2017-03-04 4326 瀏覽
今天去屯門郵局取件,可是剛剛過了14天工作天,我的美戰郵件被退件😭傷心還傷心,也要吃午餐。華都小店眾多,西餐的小店我這麼久一次都沒吃過,加上忽然想吃意粉,us813好像是不錯的選擇。雖然有午餐套餐可選,而且蠻吸引的,可是想挑自己喜歡吃,故沒選午餐套餐吃,反而再自行加了15元配飲品及沙律。雞蛋沙律微鹹微甜很爽口,整體口感清淡,重點是每一口都還咬的到細碎的蛋白,加上爽脆的生菜,真是一道清新開胃菜。夢幻朱古力棉花糖杯中滿滿的棉花糖讓人心花怒放,朱古力沒有因棉花糖變得不死甜,甜度反而意想不到的適中,唯一要改善是朱古力的濃度與香氣,如果多添一分就完美了。蕃茄海鮮意大利麵有魷魚,蝦及蜆肉作配料。意粉看起來紅通通的,番茄的酸甜度超明顯,濃度很高,所以每條麵都有入味,捲起來吃比一般意粉爽口彈牙。蝦肉處理很乾淨,每隻蝦都挑去蝦腸,非常細心,很少食店會花功夫處理,值得一讚。除了此外,雖然蝦肉不算超大隻,但勝在新鮮爽脆富彈性。魷魚蠻鮮美,沒有腥味,口感也挺嫩彈,味道很濃郁,香草味很明顯。至於蜆肉小小的,卻蘊含著鮮甜的海味,也不輸及蝦肉與魷魚。us813比想像中驚喜,食物上的細節也很注意,別說小店沒有好西餐可
夢幻朱古力棉花糖,沙律
沙律
夢幻朱古力棉花糖
蕃茄海鮮意大利麵有魷魚,蝦及蜆肉作配料。
蕃茄海鮮義大利麵
至於蜆肉小小的,卻蘊含著鮮甜的海味,也不輸及蝦肉與魷魚。
蕃茄海鮮義大利麵
us813比想像中驚喜,食物上的細節也很注意,別說小店沒有好西餐可吃,只是自己還未發掘到吧~
沙律
2017-02-28 741 瀏覽
好詭異情人節同個女同事來呢度食。其實原本諗住唔食返屋企但係響公司吹水吹到好夜肚餓,情人節⋯⋯當然要等位啦,已經9點都要等。間舖頭啲客個個都雙雙對對,佢冇情人節套餐嘅不過呢間野不嬲啲意粉都幾好味。黑板上面寫住意粉即時製作沒有預先浸發所以要耐心等候。想食好野客人等下無所謂。佢哋有呢一份堅持係對食品嘅要求。不過有時水準有啲飄忽(可能唔同人煮)我次次食都係食同一個蒜香檸檬大蝦意粉有時冇乜客嗰陣就煮得過執好乾身非常好,有時人多得滯就煮到個汁未收得好就好似今晚咁。。。個汁真係未到,不夠乾身不過都有大粒爆過既蒜頭係度,有淡淡檸味,蝦依然係好大隻嘅有清乾淨。意粉咬口從來無失望既,煮得剛剛好。同事叫嗰個係拿波里辣肉腸意大利飯,汁都幾好味好有茄味,辣肉腸唔辣,意大利飯煮得啱啱好。因為天氣凍就唔飲凍嘢啦,同事就飲咗朱古力咖啡但係朱古力味就唔太濃。我就揀咗藍莓紅茶,茶包黎,沖出嚟果味好濃好香好好聞,飲落就普通味。
拿玻倫辣肉腸意大利飯
蒜香檸檬大蝦意粉
藍莓紅茶
朱古力咖啡
2017-02-14
20 分鐘 (堂食)
拿玻倫辣肉腸意大利飯
蒜香檸檬大蝦意粉
藍莓紅茶
2017-02-23 421 瀏覽
原本約了2個朋友在屯門食某間泰菜的,但等候2位大小姐的途中我忽然見到一間文青路線的餐廳。心諗e新開唔係好奈炸wor!就向朋友提出試下呢間。我地叫左個2人套餐包括有pizza ,意粉/飯,沙律,飲品,而我們叫了牛肝菌意粉,雞肉沙律,唔記得左咩名的pizza。牛肝菌飯 煮得非常入味 ,而且個汁唔會過份濃,剛剛好又係好味到要爭食。10分9分雞肉沙律 都唔錯很清新如果菜的類型多點還更好的10分8分Pizza 呢個真係好味食過咁多間,呢間既pizza真係有心機,我地大家食等一口都話好好食,個批底又唔係好厚油淋淋果種,又唔係太簿果種,厚度適中而且帶點脆,真的想食完又食。10分10分
!就向朋友提出試下呢間

雞肉沙律 都唔錯很清新如果菜的類型多點還更好的10分8分

10分10分

• 牛肝菌飯
2017-02-22 380 瀏覽
約了朋友在華都午膳有間小清新西餐,環境不錯,適合談天天氣有些熱點了 日式雞肉胡麻醬天使冷面,加了15大元有沙律和飲品蛋沙律新鮮,用料十足冷面份量大 我都食唔曬青瓜絲,帶來清爽感雞肉嫩滑天使面比較梗身玫瑰花茶甜甜的香氣樸鼻埋單連加1 73大元有些貴
約了朋友在華都午膳
有間小清新西餐,環境不錯,適合談天
天氣有些熱
點了 日式雞肉胡麻醬天使冷面,加了15大元有沙律和飲品

蛋沙律新鮮,用料十足

冷面份量大 我都食唔曬

青瓜絲,帶來清爽感
雞肉嫩滑
天使面比較梗身

玫瑰花茶甜甜的香氣樸鼻

埋單連加1 73大元有些貴

2017-02-21
2016-12-31 615 瀏覽
"If you never try, you will never know."屯門華都 有態度有堅持既小店 #US813 小店堅持即點即製 你願意付出時間 他們付出美食😻 今日特登去華都食tea 之前經過見到都想試架啦😂兩個人一人一個意粉 小店意粉種類多 有闊扁麵 筆尖麵 意大利麵 天使麵 拐子麵 水管麵 好多好多麵😆 .夏威夷白汁鮮蝦意大利麵$63 有5隻大蝦 火腿 菠蘿😅🤔但味道又ok woo 夾到喎😅 而且香香既白汁 creamy 加上爽口既意大利麵 👍🏻 .蕃茄芝士肉醬焗水管麵$68 愛吃蕃茄既朋友仔可以一試 有蕃茄蓉配肉碎 香香的芝士😋但芝士控覺得可以再多d芝士就更好😂 水管麵好似係加大版筆尖麵(長通粉)但店員話都要煮14mins 意粉先熟 真係食好野係要付出😀時間的😝 .相對飲品較為普通 加左$15變套餐 可以加杯$25以下既飲品 再加是日沙律/甜品/加半份麵 本身個麵量適中 tea time就剛剛好 晚餐就要加多個小食先夠啦😂 但係屯門可以食到這樣既質素已經好不錯 仲要即點即製 呢個堅持 真值得欣賞 支持🙆🏼💪🏻 小店加油!.三個90後吃貨不斷開心share美食💓🚩In
屯門華都 有態度有堅持既小店 #US813
三個90後吃貨不斷開心share美食💓
🚩Instagram: 3bad_foodies
📍Facebook: 3bad_foodies
歡迎在不同的平台 繼續留意我們的推介🙆🏼🙇🏼‍♀️
大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅
#愛吃也愛分享 #三個90後吃貨 #3bad_foodies
#三個90後吃貨_屯門美食推介
US813 (屯門)
屯門屯利街1號華都商場1樓58號舖
2016-12-06 2150 瀏覽
偶然在屯門華都商場發現一間裝潢帶點少女味道的西餐廳。 餐廳名字使用可愛的字體製作,配以粉藍色背景板。 下面是白色的門框和窗框。 窗框下是白色磚牆。 兩者之間是夾雜著彩色和藍色的迷你馬賽克磁磚。 門外有鬚上白油漆的木箱和配以白色油漆邊框的小黑板座作裝飾。 這些裝潢都帶著歐陸風味。 餐廳有另一個用餐區在一間店舖相隔的位置。 室內擺放了木餐桌和白色的矮靠背椅。 其實吸引我的地方並不是餐廳的裝潢。 而是看到門口旁的餐單,內有多款素食選擇。 難得在屯門市中心的位置找到一間格調年青的西餐廳,又有素食選擇,而且價錢還頗實惠呢! 於是,十一月的最後一個星期六(26/11)相約了兩位朋友到此吃晚餐。 她們也認同這裡的食物味道好,價錢經濟實惠。 素食選擇多,然而不吃葱蒜的我,原來只剩下兩個選擇。 我選了白汁野菇意大利麵,$58。 另一個選擇好像是番茄意大利黑醋天使涼麵。 意大利麵煮得比較軟腍。口感不算好。然而白汁的味道不錯,不會有很濃厚的奶粉味。而且,白汁的稠度也調配得適當。令整個意粉不會令人吃得膩。野菇數量多。主要是冬菇和蘑菇。都是口感軟滑。 水蜜桃紅茶,$18。 晚上不喝咖啡,我又不太喜歡檸檬
偶然在屯門華都商場發現一間裝潢帶點少女味道的西餐廳。

餐廳名字使用可愛的字體製作,配以粉藍色背景板。

下面是白色的門框和窗框。

窗框下是白色磚牆。

兩者之間是夾雜著彩色和藍色的迷你馬賽克磁磚。

門外有鬚上白油漆的木箱和配以白色油漆邊框的小黑板座作裝飾。

這些裝潢都帶著歐陸風味。

餐廳有另一個用餐區在一間店舖相隔的位置。

室內擺放了木餐桌和白色的矮靠背椅。

其實吸引我的地方並不是餐廳的裝潢。

而是看到門口旁的餐單,內有多款素食選擇。

她們也認同這裡的食物味道好,價錢經濟實惠。

白汁野菇意大利麵
素食選擇多,然而不吃葱蒜的我,原來只剩下兩個選擇。

我選了白汁野菇意大利麵,$58。

另一個選擇好像是番茄意大利黑醋天使涼麵。

白汁野菇意大利麵
意大利麵煮得比較軟腍。

口感不算好。

然而白汁的味道不錯,不會有很濃厚的奶粉味。

而且,白汁的稠度也調配得適當。

令整個意粉不會令人吃得膩。

野菇數量多。

主要是冬菇和蘑菇。

都是口感軟滑。

水蜜桃紅茶
水蜜桃紅茶,$18。

水蜜桃紅茶
晚上不喝咖啡,我又不太喜歡檸檬茶。

(檸檬茶有時候也令我整晚都很精神的。)

最近都會選擇水蜜桃紅茶。

味道不會差很遠。

水蜜桃和紅茶的味道也配合。

這一杯水蜜桃紅茶甜甜的,沒有酸味。

紅茶味道也芳香。

口感順滑。

喝後喉嚨沒有粗糙感。
2016-11-26
2016-07-31 1207 瀏覽
蕃茄芝士菠蘿雞肉焗飯 (5/10)芝士味道可以,但汁似乎不夠濃。飯沒太淋太硬,剛剛好。麻醬雞肉漢堡配薯角 (6/10)麻醬好味,開胃,不過好少,不足夠吃到尾。薯角炸得不太夠,炸得再透些更脆更好。總括來說是不錯,環境也舒適衛生。
蕃茄芝士菠蘿雞肉焗飯 (5/10)
芝士味道可以,但汁似乎不夠濃。飯沒太淋太硬,剛剛好。
麻醬雞肉漢堡配薯角 (6/10)
總括來說是不錯,環境也舒適衛生。
2016-07-03
2016-05-02 1565 瀏覽
朋友幫我係東京幫左野 ~~ 今日相約食晏順便試下朋友話好味既餐廳 !! 華都商場有好多小店 !! 希望大家都可以支持小店另到大財團唔好獨市 !!呢個係什菌醬汁意粉,意粉有少少硬 !! 但可以接受...反而味道唔可以接受...哈哈 ! 廚師重手左...好咸呀 !!呢個飯好邪惡...仲要出黎整芝士 !! 好想叫佢再落多D呢個就係加完芝士既燉飯喇!好香芝士味!但真係可以再加多少少!芝士雞肉焗長通粉粟米湯整黎黎講都唔錯!係個意粉好咸!但其餘兩樣都食得好開心呀!
呢個飯好邪惡...仲要出黎整芝士 !! 好想叫佢再落多D
芝士雞肉焗長通粉
粟米湯

整黎黎講都唔錯!係個意粉好咸!但其餘兩樣都食得好開心呀!
2016-04-30
  • 巴馬臣芝士燉飯
2016-04-26 1148 瀏覽
在市中心想找啱口味,又唔太貴的晚餐,就想起這間意大利麵小店!意大利麵是現煮的,送到枱面時都是熱騰騰的,但跟麵或飯送的粟米湯就相對失色,會有一舊舊的芡在湯內,好似煮得唔均勻!我點了白汁野菌意大利麵,白汁的濃稠度剛剛好掛到在麵身,如果減一點點咸度就最好了!同伴點了番茄芝士菠蘿雞肉焗飯,看來都不錯喔!可惜餐廳冷氣機聲及音樂都比較嘈,環境有點失分!

我點了
同伴點了
番茄芝士菠蘿雞肉焗飯,看來都不錯喔!
可惜餐廳冷氣機聲及音樂都比較嘈,環境有點失分!
2016-04-26
2016-03-30 668 瀏覽
難得屋企無煮飯 所以去左屯市果邊搵食竟然發現新大陸😮裝修簡單舒適 餐牌驚喜的有好多唔同嘅選擇 點餐後隨即送上 粟米湯😊意式蛋派拼肉派值得推介 肉派有豆🤔香腸🤔香草🤔等等混合而成唔會好咸 口感幾得意😁蛋派切成好似芝士蛋糕食落確實有少許芝士味😆白酒煮蜆意粉蜆都算鮮甜 意粉唔會過熟唯獨白酒又點苦味 如果蒜味濃點更好 明太子鮮蝦意粉 😍😍蝦蝦比想像中大 而且無雪味明太子汁唔咸 仲好好味

難得屋企無煮飯 所以去左屯市果邊搵食

2016-03-29
  • 意式蛋派拼肉派
  • 明太子鮮蝦意粉
2015-10-12 523 瀏覽
首先見到間鋪頭覺得幾得意,裝修好簡單令客人好舒服。由於隔離有間鋪係純座位 所以都即刻有位坐 見到餐牌寫左唔同既意粉同飯,有肉醬,辣汁同白汁,我點左肉醬水波蛋意粉,由於該餐廳標榜即叫即煮既關係,可能要客人等多陣,之後好快就上貨,意粉賣相唔錯,而且意粉既口感好有咬口,唔會好淋,值得一讚同埋價錢合格,可以再一試👍🏻
2015-07-20 783 瀏覽
第五次光顧此店,除了新鮮感,最大的原因是食物的質素,食物依然令人驚豔。先簡述一下店舖的資料,店舖的位置不起眼,裝潢簡潔,有兩個小舖位,主要適合小夥子光顧。大概是八點的關係,晚餐的人次疏落,初到埗就有位了。餐單主打西式主餐,有意粉、飯類,西式小食,特飲和甜品,主餐和pasta附有西湯。餐湯先來一客是是餐湯,今日有雜菜湯,主要以瓜蓉、豆角、甘荀及香料熬成,清甜芳郁。主菜選了迷迭香雞扒伴薯蓉(HKD63),雞扒出奇地香脆和嫩滑,迷迭香料完美地滲入肉質內,外脆內軟,伴以自制的酸甜西式醬汁,醒胃清新,伴餐的薯蓉有別於一般的食店,混合芝士和忌廉,香濃幼滑,還有醃黃瓜、酸蘋果、意式甘荀及西生菜伴碟,醃菜稍為降低雞扒的油膩感,值得一讚!另外,友人點了羅勒松子蘑菇意粉 (HKD 63),意粉軟硬度適中,蘑菇味香濃、羅勒的味道突出,喜歡香料的人士必試。飲品至於飲品,跟餐有特惠價點選特飲。試了冰淇淋紅茶和綠豆沙牛奶。呍呢拿冰淇淋和紅茶比例適中;綠豆沙牛奶配搭新穎,綠豆以沙冰製作而成,有淡淡的綠豆蓉,混以鮮奶,仿如中式綠豆沙,炎炎夏日之選。唯一不足之處是主菜和意粉類能特惠價任擇一個特飲或甜品其一,卻不能兩者兼

餐湯

主菜

飲品
至於飲品,跟餐有特惠價點選特飲。

唯一不足之處是主菜和意粉類能特惠價任擇一個特飲或甜品其一,卻不能兩者兼得,以西餐的完整性而言,餐單的設計略微不足。

總括而言,對於第五次光顧的我而言,回頭率極高。老實而言,近年大規模擴充的集團式食店已經令人厭倦,小規模而有heart的食店少之又少,免收加一的價錢相宜,食料充足,用料新鮮,即叫即做,識食的你點可以錯過呢?

P.S.其他推介:
迷迭香雞扒伴薯蓉
餐牌
冰淇淋紅茶
迷迭香雞扒伴薯蓉
US813 - 尋味指數: 冇驚喜屯門屯利街1號華都商場1樓58號鋪琴晚8號風球,有好多餐廳都冇開,所以試一下呢間US813小店!鋪面面積唔大,但分左有2間鋪,所以都有3X個座位。可能打風的關係,晚飯時間只得一枱客。簡單裝修,用白/藍色 為主調,枱椅都細細張,有個大黑板用粉筆寫上菜單,畫上小圖畫,有小小校園的感覺唷。小店用上Barilla 麵條,客人點餐後,即叫即煮。點餐:卡邦NARA $53蒜香檸檬鮮蝦意麵 $58白酒煮蜆意麵 $58香煎三文魚扒甜栗意麵 $73冰紅茶 $6餐湯 ( 栗米忌廉湯 ) FREE栗米忌廉湯票米味還可以,粉多好杰。卡邦NARA 6/10分其實係卡邦尼Carbonara, 意粉唔算Al Dente,不過都可以接受到。冇蛋味,煙肉味重,感覺好一般。蒜香檸檬鮮蝦意麵 3/10分意粉都算Al Dente。蒜頭一大粒的,應該冇炒過/ 就咁烹熟加落去,所以食到好底先有蒜香味道,檸檬放左面要自己落,不過因為太細粒,加左都冇咩檸檬味道。鮮蝦份量都唔少,有6/ 7隻,但冇味道,不過算新鮮。因為整體冇味道,唔會再叫黎食。白酒煮蜆意麵 6/10分意粉Al Dente。酒味道好重,
US813 - 尋味指數: 冇驚喜
屯門屯利街1號華都商場1樓58號鋪
小店用上Barilla 麵條,客人點餐後,即叫即煮。
點餐:
卡邦NARA $53
蒜香檸檬鮮蝦意麵 $58
白酒煮蜆意麵 $58
香煎三文魚扒甜栗意麵 $73
冰紅茶 $6
餐湯 ( 栗米忌廉湯 ) FREE
栗米忌廉湯
票米味還可以,粉多好杰。
栗米忌廉湯
卡邦NARA 6/10分
卡邦NARA
蒜香檸檬鮮蝦意麵 3/10分
蒜香檸檬鮮蝦意麵
白酒煮蜆意麵 6/10分
意粉Al Dente。酒味道好重,有大約8隻蜆都算幾多,不過冇咩海鮮味道。感覺一般。
白酒煮蜆意麵
香煎三文魚扒甜栗意麵 4/10分
賣樣唔太好,意粉好林,太多白汁好結。三文魚扒OK。
香煎三文魚扒甜栗意麵
冰紅茶
紅茶味道冇特別,有點濁。價錢合理。
冰紅茶
以小店意粉黎講,都算Al Dente,不過味道就一般。價錢勝在唔貴,環境舒服。
整體味道 5/10分
整體服務 7/10分