2023-09-04 395 瀏覽
曾經urban 既牛角包可以話係風靡一時,淨係排隊都可能要排上一個鐘,但係隨着佢哋開嘅分店越來越多,而家已經唔需要再好似以前咁樣排咁耐隊,所以今日經開旺角MOKO商場,邊有時間食個Tea, 就決定咗嚟urban 啦。我叫咗個T set包一杯飲品,同埋一個碎蛋牛角包仲有薯條,買單連埋+1大概$90鬆啲,但係個牛角包好似退步咗好多/-\ 冇咗以前果種熱辣辣同埋鬆脆嘅感覺,大家睇相都可能感覺到⋯⋯整體來講性價比唔算高,差唔多一舊水食個牛角包加杯嘢飲,其實可以有更好選擇⋯⋯

2023-06-15
2023-09-03 294 瀏覽
HUNGRY FOR HEROES 🦸🏻‍♂🦸🏼‍♀ Marvel Comics elements are all over the place in Moko’s Urban Café for LIMITED TIME ONLY (till 4 Oct 2023) ⏳🤩 From special croissants to all day breakfast, you will feel pumped up like your favourite superhero💪🏼 You can order the special Marvel-themed meal to get an exclusive Marvel Pin blind box 🕷 Pan got spiderman - super fitting for the the squid ink spaghetti and croissant we ordered which are also Spiderman-themed! Pretty tasty overall, but wish that the croissant
HUNGRY FOR HEROES 🦸🏻‍♂🦸🏼‍♀

From special croissants to all day breakfast, you will feel pumped up like your favourite superhero💪🏼 You can order the special Marvel-themed meal to get an exclusive Marvel Pin blind box 🕷 Pan got spiderman - super fitting for the the squid ink spaghetti and croissant we ordered which are also Spiderman-themed! Pretty tasty overall, but wish that the croissant would be served warm instead.
2023-08-07 498 瀏覽
We had a table of four at the urban cafe, the portion of the set dinner menu was just right for one adult, the drink that came with the set menu was undermining the satisfaction of me enjoying the dish.All in all, service was good, the waitress kept refilling our glasses of water without we asking for it.

2023-08-03 481 瀏覽
URBAN推出MARVEL COMICS 主題美食,啱晒Marvel迷啦!特別推介雷神搥「扑扑雞」,用雷神搥大力扑開麵包皮,入面內有玄機,有軟嫩,香草味濃郁的燒春雞。另外,當然不能少了店家最出名的AOP牛角包,外脆內軟又富牛油香的牛角包配上忌廉芝士,酸酸甜甜,配咖啡一流!同場還有黑墨汁意粉、牛肉芝士麵包等等,一齊跟一眾英雄共進美饌。7月6日起登陸URBAN MARVEL系列正式推出,快啲去打卡啦!事先聲明,對於食物的創意、擺盤上,不要抱太大期望,但不過不失。當中以牛角包最為吸引,其他若然當Cafe主食也算中規中矩。

2023-08-02 483 瀏覽
一知道有Marvel聯名合作嘅餐廳,作為Marvel迷嘅我點可以放過!即刻同幾個朋友夾日子探店,魚與熊掌均可兼得,打卡📸+美食🍝我要晒!嚟到嘅時候全場滿座,好彩我一早已訂位,店員仲好好幫我預留咗卡位☺️☺️☺️(溫馨提示:卡位需要每位最低消費$200,以及點一個主題餐)卡位上蓋是拱門式設計,貼有Marvel漫畫背景。門口則放置大大小小既就漫威模型,供應客人打卡專用。另外亦有不少Marvel周邊產品可以選購留念。今次總共點咗三個主菜🥗,兩杯特色飲品🍹(Marvel主題餐包飲品)呢一度菜式令人聯想起蜘蛛俠大戰八爪魚博士!🐙八爪魚味道鹹鮮,爽口彈牙,配合三文魚子,為整碟意粉提鮮。而醬汁方面,選用了蕃茄乾,為意粉帶嚟更多層次的口感,及來自蕃茄嘅酸甜,越食越開胃!😋😋用雷神之鎚配搭乞兒雞,呢個餐未食已經趣味十足🤣🤣包裹的麵包口感偏硬脆,味道略為甜口,可以中和乞兒雞的油膩。雞皮香脆,表面上佈滿迷迭香,口感、味蕾、嗅覺一流👍🏻👍🏻雞身更釀入蘑菇,吸收了所有香料和雞肉的油脂☺️與平時的卡邦尼煙肉意粉不同,他的煙肉是原塊脆炸,配搭蛋黃和忌廉覆蓋的意粉,味道香濃,而且口感濃郁黏口,忌廉愛好者必點👍🏻👍🏻香橙的味道

八爪魚墨汁蜘蛛絲意粉

西班牙黃油乞兒雞

63。c溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉

士多啤梨香橙梳打

香橙的味道輕微蓋過了士多啤梨味,兩者相互融合,水果香味充斥整個口腔🍊🍓🍊🍓

士多啤梨蝶豆花梳打

酸甜的士多啤梨味,加上梳打水口感,開胃醒神。而蝶豆花作為調色,令整杯飲品外表生色不少。🍓🍓🍓

2023-07-31
八爪魚墨汁蜘蛛絲意粉
西班牙黃油乞兒雞
63。c溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉
士多啤梨香橙梳打
士多啤梨蝶豆花梳打
2023-08-01 273 瀏覽
去到weekend都會想對自己好啲,食過好味早餐chill 下叉叉電⚡️🔋🔋多數食開Urban 個brunch,有一次機緣巧合之下經過見到個早餐好似幾正喎,咁就試吓啦呢個早餐有兩樣我最鍾意食嘅嘢,就係牛角包炒蛋🤭🤭(唔係主菜牛扒)!不過估唔到佢個煎薄牛扒又好好食喎,食完之後都上癮,之後去咗食幾個星期牛扒好易切,好有咬口,生熟程度適中,炒蛋同小蕃茄同牛角包就係正常😀唯一係依度經常都要排隊,如果一個人去食,佢就會可能安排你喺啲路口位🙃🙂不過食物方面真係冇得輸嘅

多數食開Urban 個brunch,
有一次機緣巧合之下經過見到個早餐好似幾正喎,咁就試吓啦

不過食物方面真係冇得輸嘅

2023-07-27 323 瀏覽
💰557.70(堂食連加一)J餐:鵝肝黑松露雜菌意大利飯 $188作為黑松露愛好者,我會略厭覺得個松露味唔夠香同埋唔夠味,感覺唔到黑松露係主角。鵝肝完全唔腥,雖然有d細舊🤣但係食落好滋味~ 芝士片做點綴,打卡係正既,但食落一般,整體麻麻地。餐湯龍蝦湯味道好淡,牛角包唔熱唔好食👎🏻➕美祿芝士蛋糕(+$25)不過不失嘅味道,感覺係成餐飯最正常。H餐:慢煮法國黃油春雞 $198其中一道招牌菜,Y先生某程度都係為咗呢個菜過嚟食,但真係完全失望,雞肉好鞋,點汁都唔好味,我哋覺得係overcooked。餐沙律普通沙律,唔覺得d菜好新鮮。➕凍檸水($18)黑松露芝士薯條$78其實就係將溶左既芝士放係薯條表面,然後配黑松露醬。咁樣做d薯條基本上全部淋哂,仲要d芝士非常咸,成件事好難食🤢千祈唔好試!望張相感覺個feel好正,係商場大約中間個位食午餐,同置地廣場嗰間 Cafe Landmark好似,仲要係玻璃圍住,但其實個環境差好遠,置地個邊係冇咁嘈,但呢間係好嘈,講嘢細聲少少對方都未必聽到💦我哋食飯個時仲要有隻烏蠅係到飛黎飛去😵😵‍💫成個體驗好一般,價錢亦都貴,一啲都唔值!@2lazypigs
💰557.70(堂食連加一)

J餐:鵝肝黑松露雜菌意大利飯 $188

餐湯
龍蝦湯味道好淡,牛角包唔熱唔好食👎🏻

➕美祿芝士蛋糕(+$25)
不過不失嘅味道,感覺係成餐飯最正常。

H餐:慢煮法國黃油春雞 $198

餐沙律
普通沙律,唔覺得d菜好新鮮。
➕凍檸水($18)

黑松露芝士薯條$78

@2lazypigs
2023-07-22 233 瀏覽
好耐都冇黎過食。。記得以前都會間唔中同老公黎食但之後不停轉經理後。d服務同出品質素都開始下降。我地都逐漸少黎。。今次因為一早去左moko買野。。。見唔使等位。。咁就再試一次我地一人叫一個餐。呢個係以前最鍾意食春雞。所以都今次都一定叫番黎食下。水準都係以前好食d跟住另外叫左個全日早餐。。個賣相就麻麻地。除左個牛角包。。其他都一般般餐飲我地加錢飲ice latte。。食完午餐嘆番杯咖啡就最滿足。。即刻覺得完滿左。全餐最滿足就係杯咖啡
好耐都冇黎過食。。記得以前都會間唔中同老公黎食
我地一人叫一個餐。

全餐最滿足就係杯咖啡
2023-06-01 944 瀏覽
每次係Moko唔知食咩嘅時候, 就會諗起依間餐廳簡簡單單一個餐soup/salad🥗+main+drink🍹餐湯連牛角包🥐或者沙津我每次都係揀湯 龍蝦湯唔錯 而且我本身鍾意食牛角包😜個主菜通常我會叫意粉🍝(卡邦尼)冇得輸 又穩陣意粉係即叫即炒嘅 味道唔錯今次叫咗溫泉蛋🥚煙肉卡邦尼意粉同埋”一山不能藏二虎”辣辣地 幾嘢味 係虎蝦🦐蕃茄🍅闊面黎不過如果多返少少汁就更好👍🏻👍🏻👍🏻另外杯嘢飲係蜜桃茶🍑唔會好甜 我幾鍾意❤️價錢唔貴 味道ok 性價比高
每次係Moko唔知食咩嘅時候, 就會諗起依間餐廳
餐湯連牛角包🥐或者沙津
  • 龍蝦湯
  • 蜜桃茶
  • 63C溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉
  • 一山不能藏二虎蝦意粉
今次去到旺角的另一端“旺角東“體驗下新世紀廣場入面既美食,據聞入面有日本意大利西班牙仲有法國菜!而我最鐘意都係叫法國菜!因為味道好香JUICY同埋味道都帶不一樣的層次!仲會試下有特別的甜品作最後美食!講講呢間法國餐廳環境都好舒服好靚,望住商場樓下的景色,點綴比較精緻,歐陸意日風格,位置有足夠空間存放隨身袋同物品👍食物方面今次想食一個好特別既慢煮黃油香草燒春雞!呢個真係一定要試!雞肉入面完全可以滲透到黃油香濃味道!雞肉咬落超嫩,啖啖都充滿肉汁,雞皮先煎後焗!完全唔會怕熱氣,皮質軟滑!再配上我好鐘意奧爾薯條!簡直係一種享受!薯條配上燒春,雞本身配上的秘製醬汁!仲有小蔬菜同沙津蕃茄,肉膩感可以冇甘重,焗四季豆都係好夾!當然仲有我好鐘意食既秘製醬汁煮青口!呢個真係好特別!唔太知道醬汁用咩做!但係有D香酒味加甜味,味道好特別,青口入面亦都好入味,配上香草令食物層次更加香!仲有配上焗熟左既醬汁紫洋蔥更香更好食!最後試下佢地幾推介既芝士蛋糕!佢地自己獨門秘訣做的芝士蛋糕甜度岩岩好,而且唔膩,餅底質感都好滑,食落好滿足!
今次去到旺角的另一端“旺角東“體驗下新世紀廣場
入面既美食,據聞入面有日本意大利西班牙仲有法
國菜!而我最鐘意都係叫法國菜!因為味道好香
JUICY同埋味道都帶不一樣的層次!仲會試下有
特別的甜品作最後美食!

講講呢間法國餐廳環境都好舒服好靚,望住商場樓
下的景色,點綴比較精緻,歐陸意日風格,位置有
足夠空間存放隨身袋同物品👍

食物方面今次想食一個好特別既慢煮黃油香草燒春
雞!呢個真係一定要試!雞肉入面完全可以滲透到
黃油香濃味道!雞肉咬落超嫩,啖啖都充滿肉汁,
雞皮先煎後焗!完全唔會怕熱氣,皮質軟滑!

當然仲有我好鐘意食既秘製醬汁煮青口!呢個真係
好特別!唔太知道醬汁用咩做!但係有D香酒味加
甜味,味道好特別,青口入面亦都好入味,配上香
草令食物層次更加香!仲有配上焗熟左既醬汁紫
洋蔥更香更好食!

最後試下佢地幾推介既芝士蛋糕!佢地自己獨門秘
訣做的芝士蛋糕甜度岩岩好,而且唔膩,餅底質感
都好滑,食落好滿足!

2023-04-26 751 瀏覽
cafe價錢係一百幾十蚊一個餐呢度個價錢算好正常pizza $138都有,連埋小牛角酥同湯/salad另外食左impossible bagel塊肉係impossible meat都幾好味燒雞配薯條個人覺得性價比幾高幾推雞都滑另外$25加左cakecake就不過不失下次未必再點
cafe價錢係一百幾十蚊一個餐
另外$25加左cake
cake就不過不失
下次未必再點
2023-04-21 739 瀏覽
每次來到MOKO經過見到Urban都被其牛角包所吸引,今日下午茶仔仔更點了其中一個甜品,賣相相當不錯,之前都試過它的All day breakfast ,味道也不錯呢!可惜上次沒有影相我幾欣賞它的卡位,幾舒服又有特色,是談天的好地方,不過美中不足是規定90分鐘,還有一次真係趕人走,感覺不太有禮貌其實我覺得繁忙時間就可能會規定時間,但不繁忙的時間也可以作出適當調整吧。至於食物,今日所叫的甜品叫莓夫!雜莓牛角窩夫,名字非常特別,而實際上實物和相也是一樣,味道不錯👍
莓夫!雜莓牛角窩夫
熱朱古力
2023-04-21
莓夫!雜莓牛角窩夫
熱朱古力
2023-04-10 591 瀏覽
One of the best carbonara in town 🥚🍝 (another is HABITŪ)Lunch set 有龍蝦湯、牛角包和飲品(蜜桃茶或咖啡、茶),加$18可以轉其他咖啡。龍蝦湯不會太鹹,裡面有龍蝦肉,牛角包酥脆美味。溫泉蛋 Carbonara濃香蛋汁混合忌廉、芝士和黑椒,煙肉粒和煙燻巴馬火腿的鹹香味令味道再提升一個層次,既 creamy 又不會太膩。是我最喜歡的 Carbonara 之一,每次來 Urban 都忍不住再叫。三重芝士松露菇 pizza這個好像期間限定,芝士和松露味都很突出,薄批的底很香脆。份量不少,吃到最後會有點悶,吃一半,其餘加入 Tabasco 和黑椒可以令味道多點變化。mocha 不會太甜,拉花不算漂亮但味道可以。#urbancafecommune #moko #mongkok #spaghetti #carbonara #pizza #lobstersoup #trufflepizza #croissant #croissant🥐

龍蝦湯不會太鹹,裡面有龍蝦肉,牛角包酥脆美味。

溫泉蛋 Carbonara

三重芝士松露菇 pizza

mocha 不會太甜,拉花不算漂亮但味道可以。

2023-04-10
  • 63C溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉
2023-04-04 366 瀏覽
因為比較忙,冇時間食嘢同埋揀買咩,就去咗樓下嘅Urban Café買啲嘢食and mainly want coffee!!!!我哋試咗龍蝦牛油果牛角包🥐$128同埋我嗌咗個溫泉蛋手撕肥雞肉沙律$88個牛角包勁貴相信都係有人請先會食,龍蝦份量都多,不過太多沙律醬同埋原來佢個價錢係包埋薯條,唔記得影相!佢係粗身嘅, 都幾好食我呢個沙律就正常發揮啦,雞肉就真係肥雞嚟嘅,我就唔係咁鍾意咁肥溫泉蛋都正常發揮整體而言不過不失嘅情況下佢嘅價錢偏貴有情況許可嘅話都係會選擇其他舖頭更實惠 我哋嗌咗三個牛角包同埋一個沙律要等15分仲有少少🤏🏻耐😅

我哋試咗龍蝦牛油果牛角包🥐$128
同埋我嗌咗個溫泉蛋手撕肥雞肉沙律$88

個牛角包勁貴
相信都係有人請先會食,龍蝦份量都多,不過太多沙律醬
溫泉蛋都正常發揮

整體而言不過不失嘅情況下佢嘅價錢偏貴
有情況許可嘅話都係會選擇其他舖頭更實惠

我哋嗌咗三個牛角包同埋一個沙律要等15分仲有少少🤏🏻耐😅
15 分鐘 (外賣自取)
早餐
2023-04-02 307 瀏覽
星期日朝早完成工作路過食個早餐~ 9:00餐廳已開,但商場仲未開燈,所以無乜人。到9:45商場開燈,餐廳已經滿座,所以限時60分鐘(一個人還好,兩個人應該有點趕)因為少人,所以一個人都可以選擇坐卡位。讚!叫左個bagel配牛油果碎蛋,睇落份量好小,但食完勁飽!配菜好新鮮,bagel都剛好,唔會太硬太軔,如果有heat返熱少少會更好!咖啡屬於果味重偏少少酸,還可以接受,而且大大杯!是一個不錯的星期日早餐選擇!
星期日朝早完成工作
路過食個早餐~

9:00餐廳已開,但商場仲未開燈,所以無乜人。

因為少人,所以一個人都可以選擇坐卡位。讚!

咖啡屬於果味重偏少少酸,還可以接受,而且大大杯!

是一個不錯的星期日早餐選擇!