2018-02-09 129 瀏覽
長沙灣除了D2 place 外,還有不少工廈內暗藏乾坤,億利工業中心便是其中之一。上次與友人來這裡的partyroom時發現了這裡新開了一間西餐Ulyssa by Aldou,便來試試。內裡佈置十分浪漫溫馨,燭光點點,感覺來對地方了。桌椅之間很寬敞,老闆並沒有用盡每一寸空間,而是留幾寸地方滋養情調。餐牌價錢不算貴,是一般西餐的價位。點了一個烤雞dinner set。餐湯是南瓜湯,質感濃稠。南瓜的甜味搭上忌廉的香味,很好喝。餐包配黑醋,很開胃。這些配菜完全是之前在歐洲超市看到的那種,不像平時普通西餐廳只隨便用其他蔬菜代替,很有歐陸風味。可惜照片不能傳送香味,必須說烤雞一上來,我的鼻子已經被攻陷,很香。雞肉很嫩,即使是雞胸肉也不老。而配菜可以中和雞肉的膩,紅蘿蔔、番茄等都非常鮮甜、多汁。 最後少不了一杯完美的飲料來為這餐飯畫上完美的句號。順帶一提,餐廳的老闆和主廚(好似係)幾靚仔,哈哈。

內裡佈置十分浪漫溫馨,燭光點點,感覺來對地方了。
餐牌價錢不算貴,是一般西餐的價位。
點了一個烤雞dinner set。

餐湯是南瓜湯,質感濃稠。南瓜的甜味搭上忌廉的香味,很好喝。

餐包配黑醋,很開胃。

雞肉很嫩,即使是雞胸肉也不老。
而配菜可以中和雞肉的膩,紅蘿蔔、番茄等都非常鮮甜、多汁。
 最後少不了一杯完美的飲料來為這餐飯畫上完美的句號。

順帶一提,餐廳的老闆和主廚(好似係)幾靚仔,哈哈。
2018-02-08 74 瀏覽
係元朗見到呢間新餐廳既宣傳,睇場望完個環境後,覺得好適合做派對!之後我地就晚上包左場40幾人去做私人派對,帶埋結他同木箱鼓上去,地點都相當方便,超近港鐵站。裏面既餐廳負責人和職員都好好人,好有禮貌!好願意幫忙!出餐也好按足我地既流程要求!個環境會令人覺得好舒服同好有氣氛就算40幾人接近50都唔會覺得逼同餐廳夾左一個晚市套餐去俾朋友選擇,有頭盤(沙津及包)、餐湯、主菜、餐飲及餐甜。每個餐都好受歡迎。完左之後,大家都好滿意個份量同埋質素以下係套餐裏面既其中幾樣食物(影唔到咁多,抱歉咯)!

個環境會令人覺得好舒服同好有氣氛
就算40幾人接近50都唔會覺得逼

每個餐都好受歡迎。完左之後,大家都好滿意個份量同埋質素

以下係套餐裏面既其中幾樣食物(影唔到咁多,抱歉咯)!
巴馬火腿牛乾菌意粉
蒜辣菠菜大蝦意粉
煎焗加州鱸魚柳忌廉汁
澳洲肉眼扒燒汁
2018-02-07 79 瀏覽
朋友介紹荔枝角工廈新開左一間西餐廳,氣氛同食物都非常唔錯,所以決定去試吓~ 就喺D2 place 嘅對面,好方便~ 餐廳燈光昏暗,好有情調,有二人餐或者散叫,我哋揀咗二人餐,因為比較抵食,$498 有頭盆、餐湯、意粉、主食同甜品~ 頭盆北海道刺身牡丹蝦配芥末檸檬汁,賣相好靚😍 好似藝術品咁,牡丹蝦好大隻,而且好新鮮,十分甜美,配埋芥茉檸檬汁更好味~餐湯餐包西蘭花忌廉湯,湯係用西蘭花打成,充滿西蘭花花肉,而且有口感,味道好好👍🏻餐包係外脆內軟的包,沾上黑醋和橄欖油,好香好好吃~ 意大利巴馬火腿牛肝菌意粉巴馬火腿有兩大片,鹹香甘甜,肥瘦適中,意粉煮得爽口,配上火箭菜同牛肝菌,整個組合非常好味~ 低溫慢煮美國穀飼豬鞍架配菠蘿黑莓汁賣相非常好,豬鞍架已經切成一片片,厚薄適中,肉質非常諗,低溫慢煮果然唔錯,令到肉仍然保持到肉汁,菠蘿黑莓汁好特別,酸酸甜甜,好開胃👍🏻~ 有驚喜嘅唔止係豬鞍,配菜都好特別,有甘筍、秋葵、紫椰菜,應該係用咗airfry嘅方法去煮,唔係油炸,但都乾身香口,好健康,又好好味👍🏻😋 最好味係黑色嘅薯蓉😵 店員話煮法係㊙️密🙊 真係覺得好好味☺️非常推介👍🏻甜品晚餐可以選擇餐飲或

頭盆

餐湯餐包
餐包係外脆內軟的包,沾上黑醋和橄欖油,好香好好吃~

意大利巴馬火腿牛肝菌

低溫慢煮美國穀飼豬鞍架配菠蘿黑莓汁

甜品
晚餐可以選擇餐飲或者甜品,我哋見佢嘅甜品都幾靚,所以揀咗芝士蛋糕同焦糖布甸撻~ 雖然只係簡單一件蛋糕,但係佢地都好細心,整得好靚上碟😍 芝士蛋糕香濃好味,口感非常好,配埋焦糖汁一齊食更加好味,超級推介👍🏻😋 焦糖布甸撻好特別,甜度適中,味道亦非常好👍🏻

整體覺得餐廳環境好,氣氛情調好,食物質素非常好👍🏻完全感受到餐廳用心製作食物,非常有水準,十分推介的一間餐廳👍🏻

2018-02-06 125 瀏覽
向荔枝角打滾左好幾年,自從無再向荔枝角工作後,已好耐無再向荔枝角尋覓好東西吃!難得有假,相約舊同事食個晚飯。無踏足荔枝角半年啫,發現又多左新野食!億利出名多好嘅西餐廳。舊同事介紹了我呢間Ulyssa by Aldou。完全唔知點發音。我只叫它做ULY!!入到去的時候,我發現架餐廳好有情調。四周都有有小燈泡。枱上又有蠟燭和花。地上也放了乾花,不知道是否會賣俾人的。牛油果藜麥沙律有我喜歡牛油果,這個沙律確實不錯。在碟上有幾點唔同顏色嘅沙律醬點綴一下。不同顏色帶著不同的味道。酸酸甜甜的頗開胃南瓜忌廉湯睇落好似有一點點水。但飲落又不覺得水呢。餐包也非常好吃。熱辣辣的,又軟熟!辣肉腸黑水欖蕃茄意式辣茄醬耳型粉喜歡食茄汁嘅我,叫了呢個蕃茄意粉。汁確實好夠,意粉又煙韌的,辣肉腸又野味。不錯。可惜略嫌個汁偏了一點甜。可以酸返一點會更好食。
難得有假,相約舊同事食個晚飯。

牛油果藜麥沙律

南瓜忌廉湯

辣肉腸黑水欖蕃茄意式辣茄醬耳型粉
2018-02-05 101 瀏覽
今日放工前去左荔枝角個邊開會,收工去D2 place行下,等埋老婆放工去左荔枝角d工商廈揾好野食,而我地就擇左一間好用心制作既餐廳,每一道食物都好有水準,唔只味覺享受,視覺上都攞滿分,可以話係一間性價比高既fine dining,值得推介。我地order左一個二人晚餐,頭盆有四樣選擇,我地簡左“北海道刺身牡丹蝦”,牡丹蝦新鮮,味道鮮甜,配埋芥茉檸檬汁,令食欲大增,作為頭盆非常合適。跟住就係忌廉菜湯,菜湯口感濃郁,好有質感;而pasta同主菜地點左“巴馬火腿”同埋“慢煮豬鞍架”;意粉彈牙,巴馬火腿帶微咸香,慢煮豬鞍架睇落偏瘦,但原來慢煮令到豬鞍架好冧,配埋紫椰菜同薯蓉簡直酒店級水準。最後我地甜品食左cheese cake同焦糖cake,甜品精緻;總括每一道菜式都好似藝術品,睇得出廚師既用心同功力。

2018-01-31 313 瀏覽
同朋友慶祝生日,環境唔錯,播住少少音樂,可以傾到計😆呢排用open rice book 位點set dinner 仲有折添😆仲抵過散叫。前菜:香烤秘制豬件,皮脆香口,我地都略嫌肥左少少。餐湯絶對係驚喜😍😍天寒地凍,飲湯就啱晒,暖粒粒🙂至於主菜,我地點左牛乾菌意粉及豬鞍架,意粉就不過不失,油左少少;慢煮豬鞍架就有少少未熟!我地冇叫餐飲,跟餐可以轉甜品✨✨當晩都有6-7款cut cake😁點甜品仲可以寫碟添👍

2018-01-30 253 瀏覽
今日同fd去左香公行街,佢介紹黎呢間餐廳食,話呢度坐得舒服,野食又吾錯,最重要係岩我budget,佢平時食開貴野。南瓜湯味道討好,濃濃郁既南瓜味,又creamy又香。連我fd吾太鐘意食南瓜都比。呢個跟湯比得包麵包軟軟既,吾乾,就咁食都已經非常好食,加少少黑醋,就變成一道開胃前菜。羊架我地揀左全熟,因為我fd怕食生野。賣相幾有藝術感,羊架焗得岩岩好,有肉汁又吾膻。配菜薯仔好香,薄荷檸檬汁好清新,無蓋過羊本身既味道。成碟吾洗10min就比我地清哂。芒果布丁賣相一流,自家整,好有心思。有3層:芒果、甜忌廉同布丁。一啖到底,每層不同既甜度同質感增加左層次感。呢度除左野食同環境高質外,服務都非常好,吾趕人走,又主動添水落單,野食食完跟次序黎,吾會放到成枱都係。我同個fd都食完都覺得好滿足,絕對係encore之選。

羊架我地揀左全熟,因為我fd怕食生野。
賣相幾有藝術感,羊架焗得岩岩好,有肉汁又吾膻。

芒果布丁賣相一流,自家整,好有心思。
有3層:芒果、甜忌廉同布丁。
一啖到底,每層不同既甜度同質感增加左層次感。

2018-01-27 3512 瀏覽
今日去荔枝角上堂,上完堂仲想傾吓計,記得憶利工業大廈有好多特色嘅餐廳,原來又開咗一間新餐廳,梗係試吓新野啦。呢度前身係Bondi舊址,餐廳嘅格局同以前都差唔多,不過而家多咗一份文青嘅氣息,木製嘅桌椅,配上白色磚牆。四周放滿綠色嘅植物,仲有啲植物掛咗係天花板,晚餐嘅時段燈光好浪漫,桌上中放咗蠟燭台,好適合傾吓計。鮮牛油果藜麥沙律個沙律有岩石版盛載,用料好新鮮,有金奇異果、牛油果、沙律菜、藜麥、松子……餐湯係甘筍湯,用新鮮甘筍打成茸,一般嘅西餐廳會配西餐包,但係呢度好特別,係配上類似印度嘅naan,飲完個湯其實都幾飽肚。燒大啡菇黑松露有機雜菌意大利飯意大利飯上面放咗一個大啡菇,份量都幾多,每一粒飯都好creamy ,入邊仲有唔同嘅雜菇粒,增加左口感。飯嘅軟硬度適中。低溫慢煮美國穀飼豬鞍架配菠蘿黑莓汁豬鞍架就較為失望,雖然份量都幾多,肉質唔算好嫩滑,味道較淡。跟餐分別可以揀兩款甜品/餐飲,見到甜品櫃入邊嘅甜品都好精緻,所以我哋大家都決定每人夾一款甜品。朱古力mousse 同雜莓蛋糕嘅味道都值得一讚。特別係廚師嘅心思,雖然係跟餐嘅甜品,但係佢嘅擺盤係好有心思,朱古力mousse味道好濃郁,賣相

鮮牛油果藜麥沙律

燒大啡菇黑松露有機雜菌意大利飯

低溫慢煮美國穀飼豬鞍架配菠蘿黑莓汁

朱古力mousse 同雜莓蛋糕嘅味道都值得一讚。特別係廚師嘅心思,雖然係跟餐嘅甜品,但係佢嘅擺盤係好有心思,朱古力mousse味道好濃郁,賣相不俗,一層mousse一層蛋糕,非常幼滑香濃。雜莓蛋糕有不同的層次,賣相好靚,蛋糕亦都好鬆軟,值得一讚。
餐廳都係試業階段,相信仍有進步空間,但係試意可嘉,新張期間,仲有八折添。

2018-01-27 138 瀏覽
今日接朋友放工,上次經過激烈工業大廈,已經見到開咗間新餐廳,我今晚約佢去一試。因為時間尚早,我哋餐廳第二台客,環境好有情調。第一道黎既係牛油果藜麥沙律,用料十分豐富,除左牛油果、藜麥、沙律菜之外,仲有金奇異果、紅蕃石柳、松子等,令到入口嘅味道偏甜,口感亦都多層次左!餐湯外貌以為係普通嘅南瓜湯,但係入口之後發現有少少唔同,原來係咁甘筍湯,口感冇咁稠杰,味道唔錯,仲食到到少少嘅甘筍蓉。燒大啡菇黑松露有機雜菌意大利飯一黎到嘅時候,就見到伴碟有一pat黑色既野,細心一看原來係黑松露醬同埋黑色既魚子。之後我將少少既魚子同意大利飯撈埋一齊食,每啖飯都充滿濃濃菇菌香味,齒頰留香!主菜終於黎啦,係低溫慢煮嘅豬鞍架,肉質軟滑,配上黑梅汁,味道酸酸甜甜!到最後當然唔少得甜品啦,我就叫咗朱古力慕絲,朱古力味非常濃郁,而且佢係一層慕思一層蛋糕,好啱鍾意朱古力嘅人啊!

今日難得番舊公司聽講座,當然要約埋老死舊同事食晚飯,講下想當年。上網見呢間西餐廳有得訂位,仲有折 ,離舊公司同MTR又吾遠,咁方便,當然要試下。呢度無一般街舖或商舖既煩囂,反而多左一種寧靜慢活既感覺。呢度環境舒適乾淨,燈光偏暗好有情調,傾密偈岩哂。牛油果同藜麥好夾,沙律菜好新鮮,賣相擺法亦好有心思,吾同顏色既醬一點點咁點落碟上,好colorful。第一次食耳形粉,配埋切成立方體既辣肉腸,口感好特別。個碟邊用醬汁畫左線形圖案,賣相幾有藝術感。朱古力布丁賣相同樣吸引,上面既cream少甜,配埋下面特濃微苦既朱古力布丁,好有層次感。估吾呢度連甜品都咁有水盡。門口佈置簡約。一出lift就見個門口。呢度連lunch都有折,下次一定要🐍出黎同舊同事再食過。
,離舊公司同MTR又吾遠,咁方便,當然要試下。

牛油果沙律

辣肉腸耳形粉

估吾呢度連甜品都咁有水盡。
朱古力布丁

門口佈置簡約。一出lift就見個門口。

呢度連lunch都有折,下次一定要🐍出黎同舊同事再食過。
牛油果沙律
辣肉腸耳形粉
朱古力布丁
2018-01-24 139 瀏覽
餐廳隱藏係工廈之中,但一入到去就好似去左令一個世界,餐廳有好多植物同大量乾花,仲有柔和既燈飾,配上浪漫既音樂,氣氛非常好。北海道牡丹蝦配芥末檸檬汁牡丹蝦好大隻,而且好新鮮,蝦肉爽肥中帶鮮甜味。沙律大膽用左石榴粒,一咬落去就有石榴汁爆出黎,再加上甜甜既柚子肉,成個沙律充滿水果香同清新既感覺。芥末檸檬汁唔會有好重既芥末味,檸檬味爲主,更突出沙律既清新。香煎比目魚柳,煮蜆薩丁米配牛油忌廉汁一出菜就已經俾佢既賣相吸引左,層層疊起的煮蜆,比目魚同火箭菜十分美觀。比目魚真係一試難忘,比目魚魚皮脆到好似炸過咁,非常香口惹味,而魚肉仲保似到嫩滑既質感,一條魚骨都冇,十分令人享受。初初以為薩丁米係米飯個種軟軟既質感,但完來係似珍珠奶茶既珍珠個種感覺,有點彈牙,而且係勁吸引左蜆肉既鮮味,好正。最後似番杯充足果香既水果茶,有菠蘿、芒果同薄荷味係入面。

北海道牡丹蝦配芥末檸檬汁

香煎比目魚柳,煮蜆薩丁米配牛油忌廉汁

最後似番杯充足果香既水果茶,有菠蘿、芒果同薄荷味係入面。
2018-01-23 116 瀏覽
因為就朋友在荔枝角,不斷搵可以靜靜地傾計既餐廳,真係唔多,有d座位冇咁迫既,但價錢有點貴,最後揀左呢度,同職員講希望安排頭尾既座位,等少d人在附近,最後都比左張近門口既座位我地,仲有塊板在門口遮一遮,還好!食物都叫有心思,沙律汁顏色鮮豔特別,味道ok。鴨好味,肉身嫩滑入味。春雞唔知係咪未熟透,有點實,不過重點傾計,冇作了解。
食物都叫有心思,沙律汁顏色鮮豔特別,味道ok。

鴨好味,肉身嫩滑入味。

春雞唔知係咪未熟透,有點實,不過重點傾計,冇作了解。
2018-01-20
2018-01-23 91 瀏覽
最近荔文化工廠大厦既餐廳越開越多,而且種類有好多選擇,有台灣菜又有墨西哥菜。呢間西式餐廳都系新開無幾耐,優惠期間仲有折添。食物款式選擇唔算好多,但就好在質素幾高,食物特別係海鮮好新鮮,而且用料上乘,所以呢個價錢來講都算合理。白酒煮蜆,酒味吾算好濃,但味道幾清新, 而且蜆肉既size好大,每隻都好飽滿。燒豬𩣑,肉質非常嫩滑,一啲都唔乾,好似慢煮烹調嘅肉質咁,佢仲幫你切好一塊塊,方便食用。Mix berry yogurt
呢間西式餐廳都系新開無幾耐,優惠期間仲有折添。

Mix berry yogurt
2018-01-22 154 瀏覽
平時都算少去荔枝角,覺得係工業區,上班族先會出出入入既地方,但今日係朋友介紹下,就係間工廠大廈入面,試左呢間西餐廳,整體來說都唔錯!店面走浪漫路線,每張枱都有放蠟燭,頭頂上燈光就唔算太明亮,主要都係靠燭光照明。枱與枱之間幾寬敞,唔怕傾計比格離聽到哂,哈哈!枱面簡潔,冇花巧。因為我地得兩個人,就點左個二人套餐。「提綱挈領」頭盤係白酒煮蜆,每隻蜆都好大隻,唔只係個殼大,而係蜆肉都大大粒。酒味濃,如果單單飲啖湯頭既話,會有小小嗆喉既感覺。面頭既火箭菜作伴碟,幾翠綠,但味道偏淡苦。我覺得整體來說,主角蜆係做到領導角色,但其他既配角似乎起唔到烘托效果。「風馳電掣」餐湯係南瓜湯,食到啖啖南瓜顆粒,真材實料,唔係用粉溝水果啲。一上枱就比我兩三下手勢飲哂,哈哈!味道係走清新路線,冇太多加工調味,保留到南瓜本身既香,呢個係值得一讚既!另外,湯包既伴汁應該係義大利黑醋加橄欖油,就我而言,橄欖油既比例應可再作調整,因為蘸左五次,有四次都只係蘸到橄欖油,冇黑醋味,感覺硬係差咁啲。不過,湯包係軟熟既,而且暖乎乎,好易入口,呢點值得欣賞。「畫蛇添足」最後係帶子墨汁意粉,意粉唔係走軟身風格,中間部分偏硬。帶子就恰恰

枱面簡潔,冇花巧。

因為我地得兩個人,就點左個二人套餐。

「提綱挈領」

「風馳電掣」

「畫蛇添足」
最後係帶子墨汁意粉,意粉唔係走軟身風格,中間部分偏硬。帶子就恰恰相反,煮得岩岩好,輕輕煎封左個表面就上碟,完全做到外脆內軟既效果,食得到大廚既心機。但意粉去到差不多食完果陣,就見到碟有唔少油,我懷疑係上碟前,再澆左一圈橄欖油,我覺得如果係擔心意粉入口太乾,倒不如用淨低既墨汁整個汁,加少少上面,成個感覺會更佳。友人食到中段有叫我睇睇個伴碟,唔講都唔知,原來碟邊既裝飾係仿畫既墨魚,仔細睇又幾逼真,呢點係令我幾驚喜既。
2018-01-22 83 瀏覽
裝飾設計好簡單,環境較昏暗,有氣紛,有情調。每張枱都有植物裝飾同蠟燭仔。餐湯系南瓜忌廉湯,南瓜味勁濃,每啖都系南瓜蓉即感覺,吾會好水,系真材實料。餐包好特別,配埋橄欖油同黑醋,味道酸酸地好開胃。前菜系白酒煮蜆,d蜆真系好大隻!每粒肉都好似湯匙咁大隻,啖啖肉,一d都吾似平時出面食嗰d。香煎帶子墨魚汁意大利粉,帶子又系好大隻好足料,煎到吾系全熟所以咬落去仲有刺身既感覺,好滑。荔枝smoothie,其實似沙冰多d。

裝飾設計好簡單,環境較昏暗,有氣紛,有情調。

每張枱都有植物裝飾同蠟燭仔。

餐包好特別,配埋橄欖油同黑醋,味道酸酸地好開胃。

荔枝smoothie,其實似沙冰多d。