2018-06-10 77 瀏覽
餐廳嘅setting刻意營造浪漫的感覺,幽暗的燈光,柔和的燭光,和有格調的裝潢。可是工廈餐廳大多都有一個問題,就是吸音比較差,還沒坐滿已經覺得有點嘈吵。而且室內偏熱,還好我們的座位上對正吊扇,勉強都叫做ok。餐廳有晚餐menu,足足有4個course!不過我哋唔算太肚餓,驚食唔晒,所以決定叫一個Main一個Risotto試下。烤焗保雲酥三文魚,虎蝦配龍蝦汁 $238先上菜嘅係Main,擺盤相當吸睛!主角是虎蝦和三文魚,下方有薯蓉、車厘茄、甘荀、迷你椰菜等等。主角三文魚的保雲酥脆皮做得相當出色,上碟保持到脆身之餘,芥末和香草的味道平衡得很好,加點檸檬汁更開胃!喜歡濃味的也可點一些龍蝦汁。另一主角虎蝦,大大隻。餐廳夠細心,去咗蝦線,也令我很輕易地用羹叉將殻分離。蝦肉結實彈牙,和龍蝦汁相當夾。薯蓉有調過味,而且非常細滑,淨食都覺得好好味。其他配菜有輕輕煎過,不過冇先烚一烚嘅話,係去唔到浸草青味的,要扣分。燒焗龍葵菇野菌意大利飯 $138好多火箭菜!擺盤都幾藝術下,有些少芝士碎同埋醬汁,不過冇乜味道。火箭菜下面就係大大粒龍葵菇,菇似乎處理有點失準,水汪汪的,不夠香口之餘,也沒有了菇的香味。飯偏

烤焗保雲酥三文魚,虎蝦配龍蝦汁 $238

燒焗龍葵菇野菌意大利飯

燒焗龍葵菇野菌意大利飯 $138

燒焗龍葵菇野菌意大利飯

飯偏硬身,對我來說是ok的,但老婆就覺得麻麻地了...

原來仲可以加錢有甜品放題,不過都係留返下次先。

最後奉上沒tune過色的單據,兩人埋單要$400多。
2018-06-09
2018-06-09 76 瀏覽
好耐冇見過呢個朋友, 期待晚餐時可以輕鬆暢談, 入到呢間餐廳氣氛好好, 播住音樂, 台面點左蠟燭, 好有情調, 係三五知己相聚好地方.SET DINNER 有齊前菜, 餐湯, 主菜, 餐飲/蛋糕, SET DINNER MENU有四個選擇, 我地叫左兩個SHARE唻食. 分別係意大利飯 RISOTTO, 可惜今晚冇龍蝦變左做虎蝦, 不過唔緊要啦, 都想試試, 另一個餐叫左豬仔骨配薯條.前菜有兩款, 由於SHARE唻食, 就各一款啦.前菜 - 芝麻吞拿魚意式沙律, 賣相相當吸引, 芝麻吞拿魚外面熟, 入面生, 造型似牛肉, 哈~ 我開頭真係以為係牛肉, 口感都似肉, 睇番MENU先醒覺係吞拿魚, 都幾特別.前菜 - 松露藜麥凍蜆, 白汁配上松露好香, 每粒凍蜆都有汁包圍, 凍蜆有鮮味, 份量亦好多, 底下仲有沙律墊底, 沙律菜好新鮮. 多白汁混合松露醬是日餐湯 - 松露椰菜花湯, 配麵包, 橄欖油和醋, 雖然店員開頭有講是日餐湯係咩, 但我失憶, 好快唔記得,首先個湯好香松露味, 亦好CREAMY, 有D似薯仔湯, 諗左好多都唔肯定係咩, 要問番店員開估, 估唔到係椰菜花.主菜 - 龍蝦

前菜有兩款, 由於SHARE唻食, 就各一款啦.

主菜 - 龍蝦肉, 魷魚, 露荀, 車厘茄龍蝦汁意大利飯 - $278 (P.S 龍蝦肉轉左做虎蝦) 有兩大隻虎蝦, 蝦身彈牙, 煎得好香, 魷魚好嫩, 露荀切到細細條, 最正係個意大利飯充滿龍蝦汁.

主菜 - 香燒烤醬豬仔骨配薯條 - $298 有四大條豬仔骨, 豬仔骨好淋, 就算筋膜位置都食得到, 夠晒入味, 食剩條骨, 不過最欣賞都係薯條, 好脆好新鮮, 鬆軟有薯味, 應該係由新鮮薯仔粗切條即炸, 其他配菜好COLORFUL, 有番茄, 迷你椰菜仔, 法邊豆, 胡蘿蔔.

完成晒個餐, 到選擇甜品同餐飲時間, 只可選其一, 分別叫左一杯凍芒果菠蘿茶同焦糖布丁, 芒果菠蘿茶唔會太甜,有果肉, 好REFRESHING, 好清新; CREAM BRULEE法式焦糖燉蛋, 焦糖鏡面夠脆, 加埋燉蛋一齊食有口感.

另外介紹下, 如果你係鐘意食甜品既人, 可以加錢任食甜品添, 有成13款任君選擇.

2018-06-07
5 分鐘 (堂食)
2018-06-09 62 瀏覽
今日提早收工, 相約朋友食晚餐, 在朋友工作地點附近無意中發現呢間餐廳, 餐廳18:00先做晚市, 響門外等左陣, 見到午餐MENU都唔錯, 可惜我唔響附近返工, 午市同晚市仲有甜品放題添喎, 食餐既話加少少錢就甜品任食, 好抵呀.餐廳內環境舒適, 十五十六唔知食咩好, 經店員推介點了兩個晚餐套餐,  套餐有前菜, 餐湯, 主菜, 餐飲/蛋糕, 套餐價格約三百蚊, 價格合理.前菜有兩款,各點了一款試試. 芝麻吞拿魚意式沙律, 沙律菜好新鮮, 有橄欖油和醋, 黑白芝麻吞拿魚, 外熟裡生. 另一個松露藜麥凍蜆, 凍蜆夠多有鮮味, 白汁加上松露好夾好香, 底下有沙律菜.今日是日餐湯係松露椰菜花湯, 椰菜花湯比較少飲, 原來都唔錯, 仲配左麵包, 可以沾橄欖油同醋唻食.$298香燒烤醬豬仔骨配薯條, 有四條豬仔骨, 而且都幾大條, 配菜有薯條, 番茄, 法邊豆, 胡蘿蔔仔, 迷你椰菜仔, 好多色彩豐富, 豬仔骨有肉味夠淋身, 粗切薯條香脆, 好味.$278 龍蝦肉, 魷魚, 露荀, 車厘茄龍蝦汁意大利飯 - $278, 可惜今晚龍蝦肉要轉做虎蝦,虎蝦有兩隻, 大大隻夠彈牙, 龍蝦汁意大利飯好惹

芝麻吞拿魚意式沙律

松露椰菜花湯

香燒烤醬豬仔骨配薯條

$278 龍蝦肉, 魷魚, 露荀, 車厘茄龍蝦汁意大利飯 - $278, 可惜今晚龍蝦肉要轉做虎蝦,虎蝦有兩隻, 大大隻夠彈牙, 龍蝦汁意大利飯好惹味,個飯仲有魷魚, 露荀.
龍蝦肉, 魷魚, 露荀, 車厘茄龍蝦汁意大利飯

原本想加錢食甜品放題, 見蛋糕都有好多款, 不過食完個餐好飽, 唯有下次先試啦, 今次剩係試左法式焦糖燉蛋, 脆脆焦糖配燉蛋, 正!
法式焦糖燉蛋

至於餐飲, 飲左杯凍芒果菠蘿茶, 內有果肉粒, 唔太甜, 幾清新.
芒果菠蘿茶唔會太甜
龍蝦肉, 魷魚, 露荀, 車厘茄龍蝦汁意大利飯
法式焦糖燉蛋
芒果菠蘿茶唔會太甜
2018-05-25 122 瀏覽
唔知係咪d射燈燒左同冷氣壞左,燈唔夠好黑下,開左風扇根本點唔到candle單叫主菜200幾蚊份,荔枝角區都算貴貴地,熱到死同朋友仔都無咩胃口,叫左意大利凍肉拼盤做前菜,主菜點左蘋果醬慢煮豬鞍凍肉盤果黑醋唔錯,好開胃,凍肉有3款,每款2件,唔好問我有咩,太黑睇唔清楚,但好食既豬鞍配蘋果醬幾夾,無奈個醬太少,口夠點,豬鞍味道唔錯,但over cook左d乾同唔夠肉汁之後散叫左野莓撻同經典芝士蛋糕,都好好味,$48一件其實點餐時點員有提示過,每人叫一主菜,加$38甜品放題,唔係錢問題,食得落先得ga, 所以全場full book由於隔音好差,眼已經太黑好痛,而家耳仔都受罪,食完超想走,仲諗繼續girl talk咩
之後散叫左野莓撻同經典芝士蛋糕,都好好味,$48一件
2018-05-21
2018-05-24 241 瀏覽
喺Facebook 見到有甜品放題,老公即刻叫book 位。星期日系休息,所以就book咗星期二去吃。嗰日去唔知系咪冇開冷氣,有風扇,但都覺有少少熱,環境都ok。待應就得两三個,忙起上來真系顧及唔到。南瓜湯,冇咩特別老公叫嘅香燒猪柳烟肉,烟肉包住猪柳,味道唔錯我就叫咗個蝦肉露荀香蒜忌廉意粉重頭戲來了,吃甜品🍮一轉只限叫5件,講真48蚊吃一轉都已經值回票價了。除咗朱古力慕絲、窩夫、草莓撻冇試,紅桑子焦糖芝士蛋糕賣完之外都試了。檸檬撻叫咗两次,味道清新,唔漏。芝士蛋糕我覺得一般。brownie 都好吃。tiramisu 第二轉錯單又上咗一次,我地两個都唔...最后唔浪費都系吃了,但真系漏。最後一轉三件都系酸字派😂右邊不是草莓撻,系紅桑子,老公覺得酸,我就可以接受,最後吃d酸酸地其實幾清膩。蛋白熱情果嘅味道我個人覺得怪怪地。總結:主菜都值得試下,唔怕肥可以加個甜品放題

南瓜湯

南瓜湯,冇咩特別
香燒猪柳烟肉配芥末汁

老公叫嘅香燒猪柳烟肉,烟肉包住猪柳,味道唔錯

蝦肉露荀香蒜意粉

我就叫咗個蝦肉露荀香蒜忌廉意粉
甜品柜

總結:主菜都值得試下,唔怕肥
可以加個甜品放題
2018-05-22
10 分鐘 (堂食)
香燒猪柳烟肉配芥末汁
  • 香燒猪柳烟肉
  • 檸檬撻
2018-05-24 78 瀏覽
在開飯網看到很多人讚賞此店,便預訂座位一試。此店裝修簡約,有其風格特色。網上所看到的二人套餐已經沒有了,現在更改為一人餐。由於星期一至四只要每人消費滿150元,便可以優惠價每人38元享用甜品放題,於是便單點主菜。我們先點了飲品醒醒胃,一杯是青檸薄荷梳打,另一杯是芒果菠蘿梳打,都能帶給人清新感覺,令味蕾重新振作。第一款主菜為蟹肉蘆筍忌廉扁意粉,賣相充滿藝術色彩,除了意粉中隱隱滲透蟹肉鮮味外,再蘸碟邊神來之筆的醬汁,特別醒胃,平淡中帶來驚喜。另一款主菜為低溫慢煮美國穀飼豬鞍架配蘋果醬,賣相同樣富有藝術氣息,肉質鮮嫩可口,配菜亦見美味,薯角、邊豆、椰菜及蕃茄等均搭配得宜,果然是招牌貨色。最後當然是甜品放題,檸檬撻為首選,法式焦糖燉蛋更不容錯過,總知在這餐廳用餐,PTS俱備,一夜的浪漫正在於此。

2018-05-24
  • 檸檬撻
  • 法式焦糖燉蛋
  • 蟹肉蘆筍忌廉扁意粉
  • 低溫慢煮美國穀飼豬鞍架配蘋果醬
2018-05-22 119 瀏覽
第一次來,感覺很差。昨晚訂左6點半食,一入到去冷氣唔夠,見要開風扇先叫做涼少少,如果坐近門口一定會食到流汗。跟住見有人枱底有放袋籃,問佢攞佢話派哂,但當時餐廳只坐左一半人都冇,有咩理由得咁少呢。到order時,想叫意大利飯,佢話今日飯煲壞左,所有意大利飯都冇,真係好失望,唯有轉左叫個慢煮豬鞍,點知個豬un到死,呢個2百幾元既價錢,連包同湯都唔比人,太離譜了。我仲見隔離枱叫左個扒,要求要換因為有d野飛係塊扒上面。見人食甜品,一次最多叫5款,d人都係叫左一round咋,冇encore。我地見唔對路,當然冇加錢食啦。可能有雜誌廣告引左好多人,但實在唔會再嚟囉。
2018-05-21 103 瀏覽
今日出開荔枝角,知道工廈有好多隱世café,見到門口幾靚,就去試試。入到去個場幾大,環境唔錯,夜晚算幾有氣氛。如果想搵個地方坐下傾下計,是不錯的選擇。我地叫左個南瓜湯,賣相正常,不過好稀,不夠濃。之後再叫左個pork rack,好咸,要飲反好多水。之後仲有個clam,都系好咸,點解樣樣都甘咸。。。不建議叫。。我地叫左個墨魚汁意粉,味道反而不錯,不過真系吃到個嘴黑灑,如果之後要出街見人就吾好order 呢樣。。哈哈最後來個甜品做結,個蛋糕有點乾,清清地,還可以。。。
最後來個甜品做結,個蛋糕有點乾,清清地,還可以。。。
2018-02-24
臺灣近年來很流行秘境餐廳,以前餐廳總是希望開在車水馬龍的大街上,但近年來拍照打卡風行外,私房菜料理盛行,越秘境越有特色的餐廳,靠著有共同嗜好共同品味的朋友間口耳相傳,而香港大部分有特色/文青餐廳則在工業大廈之中,從香港朋友聽到,因現在香港幾乎已無工業發展,早起興建的工業大廈如續轉型為特色的商場或是餐廳,今天第一次到訪荔枝角的D2,亦發現這的商場與其他的風格大不同,多了許多香港在地與文化創意的氣息,逛完後,朋友即介紹這家位於荔枝角超人氣花草系的美食秘境。從灰矇矇的工業電梯走出,立刻會被著截然不同的視覺給吸引往前進,有如迷途中的綠洲,充滿著植物氣氛的小花園正等著我們去探訪,走進餐廳後,店裡真的有如一個島嶼秘境,各式的花草伴隨在你我之中,小燈泡有如島嶼上方的星空,檯面上的燭光一閃一閃的忘記彼此在繁忙的城市之中,準備進行秘境晚宴。前菜有如島嶼上祭典上的獵人的饗宴,烤乳豬件佐酸甜的KIWI JAM,烤乳豬的皮脆香搭配KIWI的香氣,這種自然散發出的食物味道,好像在森林之中捕捉到最天然的氣味,湯點佐微熱的麵包,配主餐慢煮豬鞍架與帶子墨汁意粉,有如精靈現身,變化出的佳餚,滿煮豬鞍架好似這島上自由狂放

前菜有如島嶼上祭典上的獵人的饗宴,烤乳豬件佐酸甜的KIWI JAM,烤乳豬的皮脆香搭配KIWI的香氣,這種自然散發出的食物味道,好像在森林之中捕捉到最天然的氣味,湯點佐微熱的麵包,配主餐慢煮豬鞍架與帶子墨汁意粉,有如精靈現身,變化出的佳餚,滿煮豬鞍架好似這島上自由狂放的野豬,透過慢煮後,仍然散發著大地間的香氣與奔放間的軟韌嚼勁,而帶子墨汁意粉,有如沙灘裡的畫作,帶子的鮮度,真心的好似海浪聲就在耳邊敲打著,可說是色、香、味俱全且身歷其境的4D感,最後,甜點帶領著我們回到了花草園中,抹茶蛋糕與草莓派的相遇,店家細心的擺盤,旁上那一抹的巧克力醬,就像情侶間彼此有了連結,點綴的鮮奶油好似雲朵,漂浮在彼此之間,這麼從店家的氣氛到食材擺盤的用心,絕對是約會首選。
烤乳豬件
帶子墨汁意粉
抹茶蛋糕、草莓派
  • Dinner Set
2018-05-19 103 瀏覽
星期六又係時候享受生活,工廠大廈裡嘅餐廳,別有洞天。。。餐廳行小清新路線,簡單而舒服,背景播住歌,感覺舒服,適合星期六休息下😚叫左2個餐, 餐湯係西蘭花湯,唔會太膩,但唔知點解有少少西芹嘅味道,好彩唔係太濃,都ok既,反而個餐包有驚喜,熱熱的,個底脆脆的,好味Main Course: Fish and Chips, 老公至愛,即刻試下, Fish and Chips賣相唔錯,粉漿唔會太厚,從外觀睇,薯條同魚都炸得啱啱好,唔會over~cook, 不過一食落,味道就麻麻啦。。。魚炸得唔夠脆,而且條魚🐟有d腥味,講真,食fish and chips應該係冇咩腥味先啱啊另一個main course: 虎蝦露荀香蒜忌廉意粉,份量比較少,不過蒜味好濃,我鐘意啊,至於蝦呢,就係雪藏啦,冇期望飲品方面,我揀左Iced Mango Pineapple Tea, 味道只係普通果茶,飲唔到係咩特別味。。。同埋唔夠凍餐廳仲有個甜品櫃,加$48可以任食甜品90分鐘。。。不過太飽了,冇機會試。。。第一次嘗試依間小店,唔可以話係差,不過真係需要繼續努力啊
星期六又係時候享受生活

,好彩唔係太濃,都ok既,反而個餐包有驚喜
,熱熱的,個底脆脆的,好味

, 不過一食落,味道就麻麻啦

,至於蝦呢,就係雪藏啦,冇期望

2018-05-19
2018-05-17 125 瀏覽
今天相邀舊同事吃飯,來到附近的工廈覓食,得知有新西餐廳,當然要一試餐廳佈置非常有心思,我也好想把房間佈置成這樣呢我們點了一客前菜和各一客主食伏特加辣味煮鮮蜆,點之前有點怕會太辣,但又很想吃蜆,所以膽粗粗就試了蜆的數量算很多,而且很大隻,湯底煮得很美味,不會太辣,如果把蜆和湯一起吃就最好食,吃光全碟都沒有沙,最底的特別大隻,夠鮮味烤焗保雲酥三文魚、虎蝦配龍蝦汁,保雲酥三文魚鹹鹹的,麵包糠粒粒脆脆的口感很特別,調味剛剛好,蘸上龍蝦汁更好吃,另外虎蝦非常大隻,肉也挺彈牙爽口下面有薯蓉和椰菜仔等等,薯蓉超幼滑,很重的牛油香味,而椰菜仔味道不是每個人都能接受到,還有其他蔬菜伴碟,都是不錯的

餐廳佈置非常有心思,我也好想把房間佈置成這樣呢

我們點了一客前菜和各一客主食

2018-05-05 120 瀏覽
今次第一次到這餐廳食飯,都是在open rice找到的,見食評多好評比例多,所以一試,用open rice app訂位有套餐7折優惠,比預定時間早到也立即安排入坐,坐在窗旁的大長台很不錯👍🏻叫了6個晚餐套餐,和散叫一客雞翼。香草辣味雞翼:熱辣辣脆卜卜上台,原先打算叫給小朋友吃所以下單前先問waitress可否走辣?她說辣醬汁是另上的所以我們放心叫,但到台時原來雞翼上還灑了辣的蒜鹽,oh my god,辣到小朋友吃不到真陰公。最後大人吃了,這雞翼是非常好吃的雪梨羽衣甘藍沙律:是套餐的前菜,我第一次吃羽衣甘藍,還混了甜醋和配邊的藜麥,很開胃,好味南瓜粟米沙配包:南瓜比例不是太多,不會太多南瓜蓉,我估混合了忌廉湯吧,湯夠熱,唔錯,看其他食評這包是印度包?! 味道不錯上台前還烘過所以也夠熱虎蝦露荀意粉:是套餐主菜,啲蝦唔多似虎蝦,味道沒特別啦雪藏蝦,露荀是幼苗所以好吃,整體意粉炒得不錯鱸魚配帶子:這是套餐主菜,鱸魚沒腥味沒雪藏味沒骨,煎得香滑,配以煎香帶子也好味,配菜還有四季豆幼苗+小甘荀+薯仔+小椰菜粒也好味豬仔骨配薯條:這是套餐主菜,比想像中大份好多,豬仔骨焗得適中,內外不會太乾,肉質還有
今次第一次到這餐廳食飯,
都是在open rice找到的,見食評多好評比例多,
所以一試,用open rice app訂位有套餐7折優惠,
比預定時間早到也立即安排入坐,
坐在窗旁的大長台很不錯👍🏻
叫了6個晚餐套餐,和散叫一客雞翼。

香草辣味雞翼

雪梨羽衣甘藍沙律

餐包

虎蝦露筍意粉

驢魚配帶子

豬仔骨配薯條

豬仔骨配薯條:這是套餐主菜,比想像中大份好多,豬仔骨焗得適中,內外不會太乾,肉質還有少許咬口,豬仔骨個汁是少少酸的醋+喼汁,非常配合,好味道又夠飽
薯條夠脆夠大條,伴碟的小椰菜粒也好味

牛小排:這是套餐主菜,沒影相,牛肉不會太熟,有口感,份量不多,配以薯蓉很好味

cheese  cake

Cheese Cake : 套餐甜品,平時食的cheese cake內裡有點兒死死實實,但這裡的cheese cake內裡還很juicy和香軟,好味

莓奶凍

莓奶凍:套餐甜品,好味,莓味不會太濃搶走所有味,奶凍部分香滑,好好評

整體來說這家餐廳不錯,全餐廳都坐滿,
大部分時間只有一個waitress都尚算應付自如,
上餐時間不是太快,但其實每樣食物也是即煮,
又熱又脆上台,所以等待也算合理

下次有機會會再來
豬仔骨配薯條
cheese  cake
莓奶凍
2018-05-05 85 瀏覽
荔枝角呢一度唔止有浪漫嘅D2 Place,亦都有一啲浪漫嘅餐廳,而浪漫嘅餐廳指嘅就係呢一度。環境雖然暗咗少少,但保持住一個灰濛濛而且又浪漫音樂搭配嘅氣氛,食都食得有一種藝術感同浪漫感。呢度嘅前菜有麵包配上酸醋, 因為配搭起上嚟酸酸地好開胃,所以一陣就唔怕話會冇胃口啦。而主菜上,我就叫咗香煎刺身級北海道帶子墨汁意粉。因為係有墨汁的關係,食落口嗰陣會令到個嘴唇黑蚊蚊 ,令到影相影出嚟幾得意,所以呢一個餐都算係又好食又好玩㗎。而甜品就叫咗 朱古力批,呢個批甜度適中,所以好好食,係一個好嘅結尾。

2018-05-04 100 瀏覽
星期六我間唔時都會去荔枝角,因為呢個地方好適合我呢啲偽文青行逛同打卡。呢日我同朋友行完D2place市集,就緊係要喺附近搵間靚cafe坐下啦!上網睇過呢間cafe應該係開咗冇耐,一於試下新野!間cafe好有田園feel,檯櫈都係木製嘅傢私,而且仲有好多盆栽,樹,仲有啲乾花喺度做裝飾,好清新嘅感覺。而且呢度啲枱枱櫈櫈唔會話擺得好密,有足夠嘅空間感,喺度hea下影下相都消磨左唔少時間。我嚟到嘅時候仲有lunch Menu ,咁當然要試吓啦!我就揀咗個炸魚薯條餐($88)!餐湯係南瓜湯,食到好濃嘅南瓜味,而且食到南瓜蓉!跟住就係主角炸魚薯條,配埋沙律菜同埋厚薯條!放喺長方形木板上面,擺盤都好有誠意!塊炸魚好厚身,一切落去已feel到炸皮好脆,魚肉好厚好實淨,唔會一切開就散晒,而且好有魚味,幾好!餐飲:熱玄米綠茶👍🏻👍🏻

上網睇過呢間cafe應該係開咗冇耐,一於試下新野!

我嚟到嘅時候仲有lunch Menu ,咁當然要試吓啦!
我就揀咗個炸魚薯條餐($88)!

餐湯係南瓜湯,食到好濃嘅南瓜味,而且食到南瓜蓉!

餐飲:熱玄米綠茶👍🏻👍🏻
2018-05-03 5863 瀏覽
「人如果沒有夢想。。。 就會沒有動力去進步 。。。」 是的,福福郎在一邊吃著餐廳招牌乳豬件,一邊跟同伴有句沒句的說著。在經典電影 「星聲夢裡人La La Land」裡面,女主角Mia,與男主角Sebastian,在美國西岸大城市LA洛杉磯相遇。Mia 每天朝思夢想,努力實習,希望成為 成為一名出色的演員,Sebastian則醉心爵士樂, 希望憑自己的實力和熱誠在這個界別創出一番事業 。在美國這個every thing is possible 的夢幻國度, 兩個人也不約而同地努力為自己的未來打拼, 拼盡去實現自己的夢想。不知道為什麼?來到了這家餐廳,就不其然想起了這部經典電影的情節。。。 可能是這間餐廳的「俊男、美女侍應」有點像劇中的兩位主角吧!!是的,其實我們是在討論這家餐廳的老闆, 懂得在這幢工業大廈內開餐廳, 一方面避開了昂貴的租金, 另一方面,又可以有更多「彈性」和資源去為食客提供更優質的食材和美味的菜餚!並以合理的價錢售予顧客, 從而以口碑帶動銷售,做到「客如輪轉」。。。「我覺得要經營一家好餐廳,主理人是一定要對經營餐廳充滿夢想 和滿腔熱誠 才可以成功的。, 正如劇中男主角 S

「我覺得要經營一家好餐廳,主理人是一定要對經營餐廳充滿夢想 和滿腔熱誠 才可以成功的。, 正如劇中男主角 Sebastian 曾經說過 “This is the dream! It’s conflict and it’s compromise, and it’s very, very exciting!”」

「當然,除了有 heart,能夠製作美味獨特的菜餚,也是成功必需要的條件之一!」

「那。。。我們快快試一下型仔廚師弄的食物,看看能否達到 軟硬件(P-T-S) 俱佳 的效果??」

「 好嘢 !!P-T-S 你都識,果然係專業"食評仔" 😋😋😋。Hm..... 看來賣相(presentation) 就值100分啦 ! 試埋味道(taste)先喇!! 服務(service)就一陣食完再評分!」

( 食物賣相請看照片)

香烤秘製乳豬件

「咦!店家的秘製醬汁很特別喎!」

這個是放在木砧板上奉客的前菜!!烤焗得鹹鹹香香的乳豬件, 外皮很脆、肥膏不多、肉很結實。 跟中式燒乳豬相比,是一種截然不同的風味和口感, 一口咬下去有很實在的感覺 , 食味濃郁、咬後齒頰留香, 令人不期然想要多吃一口 。 真的可以看得出師傅是很用心的做這道菜,值得一讚!

香煎刺身級北海道帶子墨汁意粉

喝完餐湯後,上了這第一道主菜墨汁意粉, 意粉煮得al dente 軟硬適中, 口感不錯。 帶子煎得外脆內嫩, 鮮味仍然保留在肉中間,好吃!

星聲夢裡人Sebastian 在劇中也說過 “You could just write your own roles, you know, write something that’s interesting as you are.”

我覺得餐廳的東主,應該是在某一個程度上。。。very interested in display arts 。。。很有藝術美感和天份!!因為他做出來的每一道菜,presentation都特別精緻,「很美麗」、令人覺得不捨得下刀义吃第一囗。 果真做自己喜歡做的事情,就是可以事半功倍哦!!

低溫慢煮美國穀飼豬鞍架 配菠蘿黑椒汁

這個放在特色陶瓷碟上奉客的主菜, 賣相十分之Jamie Oliver's😂, 英式得來略帶點隨意, 厚切豬扒的口感豐富, 吃下去啖啖肉 ,令人十分「大滿足」! 菠蘿、黑椒醬汁的新配搭。。。十分協調,令人有點兒意想不到。

最後是甜品 duo二重奏!

綠茶 卷蛋 蛋糕

卷蛋的顏色很漂亮, 翠綠的顏色 著實令人眼前一亮, 吃下去綠茶味很濃郁, 甜度適中, 是一件很好味的飯後甜品

士多啤梨fruit tart

材料豐富的士多啤梨撻, 咬落去啖啖果肉, 是士多啤梨控的必然之選。( 照片請參考上圖)

就兩樣甜品來說 ,我自己較喜歡綠茶卷蛋, 微甜中帶一些甘澀味, 就好像福福媽在我細個時教我吃苦瓜的道理一樣。。。她曾說,沒有經歷一些歲月歷練的話,是不能嚐到苦中帶甘甜的這種「百般滋味在心頭」的 複雜味道 !

就餐廳的服務質素「S」。。。「service」來說,我是非常滿意的!!

舉兩個例子 :

小妹很留意我們的水杯 有沒有水!!時常主動替我們加水。

另外,菜都是一道一道的上。沒有因為我吃得慢,而快快把所有菜式堆到臺上,這點也值得一讚!

對那麼有 HERAT 的餐廳,我當然要推介給福福郎的食評讀者啊!!

最後,我想以 Mia 的金句為食評作結,亦順道為餐廳的東主打氣 :
Mia, "People love what other people are passionate about.” 。

正如餐廳用心做的食物,是一定會有知音人懂得欣賞啊!!

2018-04-17
生日