2018-06-10
餐廳嘅setting刻意營造浪漫的感覺,幽暗的燈光,柔和的燭光,和有格調的裝潢。可是工廈餐廳大多都有一個問題,就是吸音比較差,還沒坐滿已經覺得有點嘈吵。而且室內偏熱,還好我們的座位上對正吊扇,勉強都叫做ok。餐廳有晚餐menu,足足有4個course!不過我哋唔算太肚餓,驚食唔晒,所以決定叫一個Main一個Risotto試下。烤焗保雲酥三文魚,虎蝦配龍蝦汁 $238先上菜嘅係Main,擺盤相當吸睛!主角是虎蝦和三文魚,下方有薯蓉、車厘茄、甘荀、迷你椰菜等等。主角三文魚的保雲酥脆皮做得相當出色,上碟保持到脆身之餘,芥末和香草的味道平衡得很好,加點檸檬汁更開胃!喜歡濃味的也可點一些龍蝦汁。另一主角虎蝦,大大隻。餐廳夠細心,去咗蝦線,也令我很輕易地用羹叉將殻分離。蝦肉結實彈牙,和龍蝦汁相當夾。薯蓉有調過味,而且非常細滑,淨食都覺得好好味。其他配菜有輕輕煎過,不過冇先烚一烚嘅話,係去唔到浸草青味的,要扣分。燒焗龍葵菇野菌意大利飯 $138好多火箭菜!擺盤都幾藝術下,有些少芝士碎同埋醬汁,不過冇乜味道。火箭菜下面就係大大粒龍葵菇,菇似乎處理有點失準,水汪汪的,不夠香口之餘,也沒有了菇的香味。飯偏
烤焗保雲酥三文魚,虎蝦配龍蝦汁 $238
燒焗龍葵菇野菌意大利飯
燒焗龍葵菇野菌意大利飯 $138
燒焗龍葵菇野菌意大利飯
飯偏硬身,對我來說是ok的,但老婆就覺得麻麻地了...
原來仲可以加錢有甜品放題,不過都係留返下次先。
最後奉上沒tune過色的單據,兩人埋單要$400多。