餐廳: ULURU
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2020-07-21 43 瀏覽
今天同愛食甜的朋友相約食下午茶,位於利源東街旁的ULURU,一進門就有進入另一個世界的感覺餐點的部分主要為西餐,下午2:30-5:00則有Tea set可以選擇打卡一流的Tea Set架鹹食有泰式炸魚蛋和吉列炸蝦甜點部分Macaron、Mini chocolate greenhouse、牛角包及3種口味的蛋糕(摩卡、柚子、藍莓) Rose Tea and Lavender Dream飲品的部份很值得一試,好飲餐廳內部的裝潢都是由白與黑底線條組合而成,桌椅的擺設也大多以白色的基調呈現,讓人進入了童話世界般的場景,但因為是下午茶,鹹食偏少,甜點的表現還算不錯,不會死甜,但平常不太愛甜的朋友可能就會有點不適合環境頗有巧思,打卡一流,是適合姐妹聚會的好地方

打卡一流的Tea Set架

鹹食有泰式炸魚蛋和吉列炸蝦

Rose Tea and Lavender Dream
飲品的部份很值得一試,好飲

環境頗有巧思,打卡一流,是適合姐妹聚會的好地方
2020-07-20 65 瀏覽
因為疫情關係好耐冇係出面食tea,趁今日星期五,約咗閨蜜去灣仔一間樓上Cafe食下午茶!上網搵到依間以黑白風格為主題嘅餐廳,原來牆身全部都係人手繪畫嘅圖案好有心思,餐廳內仲有好多網紅打卡位。今次我哋主要嗌左一個afternoon tea set,$338包兩杯飲品,主要係甜品,玫瑰奶凍幾出色好香玫瑰味而且口感香滑,柚子蛋糕味道清新又唔漏。而朱古力溫室外觀好特別,係朱古力餅碎,包住d朱古力mousse。而鹹點就有兩款包括吉列炸蝦同埋泰式炸魚蛋,不過不失。飲品方面有驚喜,我地分別嗌左熱嘅Tiramisu 咖啡同埋玫瑰茶,朋友覺得成餐最鐘意係個咖啡!而玫瑰茶都好香甜。有埋英式鬆餅就仲好😭😭另外可能最夠人手不足,落左order後大概等左一個鐘tea set先送到,不過同友人吹水時間都算快過

有埋英式鬆餅就仲好😭😭

2020-07-20 47 瀏覽
同朋友好耐無見,當然要找家可以暢談的打卡餐廳啦~這家tea已經食過幾次,印象很好,決意再來~今次tea同上次分別都不大,咸點是炸蝦和魚餅,少少咸甜開胃一下都不錯~之後是好多的甜點,要數最喜歡的是朱古力牛角包。咬開內餡有流心朱古力!之後是很喜歡的藍莓奶凍,做得非常香滑,一點都不膩又不太甜,好滿意!而小蛋糕建議先食柚子,再朱古力同藍莓。柚子較清香,之後再食較濃烈的朱古力蛋糕,休息一會後可吃藍莓蛋糕,酸酸甜甜可以解膩~最後是飲杯玫瑰茶,慢慢消化一下~大滿足!

最後是飲杯玫瑰茶,慢慢消化一下~大滿足!
今次分享一家在灣仔的Cafe,位於灣仔春園街,是樓上鋪,一條樓梯,一上去感覺到了另一世界。先說環境,明亮的白色,予人簡潔之感,牆上都畫上了手繪風壁畫,據網上資料是由大學生特意製作而成,非一般商業化批量設計可比。再說食物,當日我們點了一個套餐,另加一款主菜,當然也不少得飲品。套餐有飲品外,還有餐湯和麵包。洋蔥湯偏鹹,且黑椒味較重,配合麵包就會調和一點,沙律四平八穩,份量足夠,蔬果種類多,口感清爽。澳洲肉眼扒配紅酒燒酒 (188) Grilled Australia Rib Eye Steak with Red Wine Gravy (HKD188) 牛扒選擇了五成熟,有肉味,有肉汁,但未到最頂級,肉質略嫌偏老。卡邦尼意粉 ($108) Carbonara (HKD108) 常見的菜式,但味道殊不簡單!意粉份量則足夠,意粉都算入到白汁味道,煙肉量多,多了一分層次感。常見的菜式,本身也為醫肚打底,無太大期望,原來也可以做到如此美味,有驚喜!Cold Lavender Dream薰衣草特飲,外面也噴了一層藍色色素,上面有荔枝,藍藍紫紫,感覺夢幻,另外是凍咖啡,感覺精緻。餐廳各款食品質素還是不錯

套餐有飲品外,還有餐湯和麵包。

Cold Lavender Dream

餐廳各款食品質素還是不錯,另外餐廳環境十分特別出眾,很適合大家到來打卡。

2020-07-19 58 瀏覽
喺灣仔熱鬧嘅環境 想搵一間安靜嘅餐廳真係唔簡單 今次嚟到樓上餐廳 除咗因為佢哋嘅設計出名之外 都係因為佢哋嘢食質素有保證慕名而來入到去黑白色嘅設計好唔真實 打卡影相一流 建議大家着返黑白色衫 影落去都幾配合 而且空間位置好大 加上隔位坐 食客同食客之間保持一定嘅距離 所以都幾安心我哋叫咗一個吉列炸蝦配意大利粉 同埋一份牛眼吉列炸蝦都幾香脆 而且亦都唔會好厚粉 咬落去鮮蝦大大隻 意粉煮得軟硬適中 龍蝦汁包裹着每一條意粉 值得一試眼牛來講 百幾蚊呢個價錢都幾有質素保證 五成熟嘅牛肉 咬落去都幾有質感 有三百幾蚊牛肉嘅質素 而且肉汁嘅條配都唔錯 唔需要加額外嘅醬汁已經幾滋味

我哋叫咗一個吉列炸蝦配意大利粉 同埋一份牛眼

💣完完全全只係用黎打卡既Tea😂難得前排疫症好似好轉左❤️係大家出番黎終於可以出黎聚聚食野之時,簡左呢間同朋友聚聚🥺雖然食tea 好多人都係食環境,簡佢都因佢係特別既2D設計🤣但點知佢真係只For 打卡😑.第一次見Afternoon Tea 既熱花茶係一杯過😂所有甜品架上既甜野都係可做得更好...配埋泰式小食覺得格格不入🙈花加朱古力泥土😆同行朋友們冇人肯試😂一向好奇心大既我試左一啖就放低左支羹😛
灣仔春園街uluru, 門口舖面雖然不大, 但是一上二樓即刻感覺原來在灣仔舊區也有這種別有洞天的餐廳, 餐廳以黑白色設計, 但是牆上的手繪 都看得出 餐廳東主銳意打做一個 置身於灣仔的童話世界, 即使樓下係 人來人往的市集, 但是一上二樓完全感覺截然不同,超夢幻,超少女, 超讓人愛不惜走 的空間。韓式肥牛拌飯 這裏的午餐都包是日餐湯和一小片麵包, 餐湯蕃茄雜菜湯不過不失。 韓式肥牛拌飯,材料簡單但好食,肥牛洋蔥和蘿蔔加上特製的韓式醬汁弄成, 牛肉沒有煮得過火仍然吃得出他的鮮嫩 ,濃濃的洋蔥牛肉味, 拌飯食真的非常一流。tiramisu Coffee嚟得uluru, 少女心難不免發作,想試下呢度不同的飲品及甜品,第一杯先叫咗出面餐廳唔係成日見到嘅Tiramisu Coffee, 完全體會了什麼叫做 咖啡、酒香、芝士三者完美結合,加上杯邊小小的朱古力碎, 小小甜甜的, 提高了整杯咖啡的層次。花見還記得第一啖把花見放入口那個興奮感,“也太靚太靚太好吃了吧”,開啟味道同視覺全新領域,呢個甜品有三個元素:消化餅餅乾醉、 玫瑰花啫喱 及cream cheese內餡, 當然唔少得鋪到成個甜品都係嘅玫

韓式肥牛拌飯

tiramisu Coffee

花見

還記得第一啖把花見放入口那個興奮感,“也太靚太靚太好吃了吧”,開啟味道同視覺全新領域,呢個甜品有三個元素:消化餅餅乾醉、 玫瑰花啫喱 及cream cheese內餡, 當然唔少得鋪到成個甜品都係嘅玫瑰花碎。 cream cheese酸酸咪咪勁滑溜, 玫瑰花啫喱清新 不過甜, 加埋消化餅餅乾碎,造就了成個甜品,不同層次不同口感,超好食。

玫瑰奶凍

呢款甜點小小的, 正適合胃口不大的友人, 最重要係跟午餐set 加15蚊就可以嚐到了。 玫瑰奶凍 像盛開的玫瑰一樣 呈現粉紅色, 淡淡的玫瑰花香,滋潤養顏,忘憂解鬱, 食完感覺整個人都美美的。

2020-07-16 62 瀏覽
朋友揀嘅地方,第一次來,位於一樓 上樓梯已經 好有驚喜 🤩🤩超級喜歡他的裝修 ,上到去 ,格調一致 ,以白色為主!基本上都係白色!給人一種 優雅嘅感覺 🥰🥰店員服務都很好,座位坐得舒服 ,而且食物多選擇,點了main course 肉眼5成 ,一上枱已經很香牛味 ,還有西蘭花 焗薯角做配菜 我哋share食,另外仲叫咗 炸軟殼蟹意大利飯 😍😍軟殼蟹有三大件 而且熱辣辣 ,配大利意飯又唔錯喎 ,意大利飯醬汁好香濃 ,但係又唔會漏喎 ,另外我哋加咗羅宋湯都幾足料 ,有埋塊麵包添 👍👍仲嗌咗個佢哋嘅house沙律 🥗夏天食呢個很清新,雞胸一啲都唔孩,蔬菜很新鮮 點埋兩杯影靚靚飲品 ,真係非常之襯呢度嘅格調 ,會再嚟呀,值得推介👍👍

2020-07-10
入到去感覺很夢幻,見到幾乎每枱都叫咗一set採花之里溫室下午茶,個個都揸住手機喺度拍照,因為這店的甜品和飲品造型都是美美的,而家正直限聚令,所以只可以四個人食,食完午餐再去hightea,甜品擺設得比半島還要漂亮,甜到有適中,唔怪之得咁多人定枱嚟呢度打卡
2020-07-15
15 分鐘 (堂食)
2020-07-15 42 瀏覽
生日飯🤩我哋兩個女孩子 揀咗 環境好靚嘅 西餐廳Uluru 💕之前見到環境好吸引,全部白色 加簡約嘅黑圖畫做裝飾 ,感覺非常之舒適 😍😍地方很就腳喺灣仔地鐵站 ,過嚟兩分鐘就到 ,地方寬敞 ,原來有兩邊地方超級大店員好有禮,為我哋簡單介紹餐牌,揀咗肉眼 五成熟 -份量好大呀,而且厚切 仲有 蔬菜做side dish 👍👍口感唔錯,牛味濃郁,火候控制得剛剛好 ,加少少醬汁,更加惹味😌😌跟餐加18蚊可配埋是日餐湯 ,今日羅宋湯,法包清清哋唔錯軟殼蟹意大利飯 比起平時食開嘅口感更加煙韌,而且醬汁調教得很好 軟殼蟹酥脆juicy👍👍見隔離枱點左飲品 好靚呀 即刻點番兩杯打卡先🤩🤩非常適合女孩子 或者情侶拍拖嘅一個地方🥰🥰

跟餐加18蚊可配埋是日餐湯 ,今日羅宋湯,法包清清哋唔錯

見隔離枱點左飲品 好靚呀 即刻點番兩杯打卡先🤩🤩
非常適合女孩子 或者情侶拍拖嘅一個地方🥰🥰
2020-07-10
2020-07-13 25 瀏覽
打卡靚嘅餐廳愈早到就愈容易影到靚嘅相可能因為係樓上餐廳嘅關係Afford得起一大個玄關位俾人打卡每個角落都好有繪本嘅感覺唔知覺唔覺得 喺白色嘅環境下比喺色彩繽紛嘅地方容易放鬆出面仲有個小露台加18蚊加嘅餐湯同餐包炸軟殼蟹什菌risotto本身都考慮嗌唔嗌呢個因為本身有啲飽 risotto好似好易滯但食落個汁又冇咁嘅感覺入到啲飯煮得軟啲米而個蟹亦好夠crispy凍Latte上次試過佢嘅matcha latte今次試吓咖啡水準係幾穩定幾好
打卡靚嘅餐廳

上次試過佢嘅matcha latte
今次試吓咖啡
水準係幾穩定幾好
2020-07-11 34 瀏覽
呢間係喺灣仔嘅樓上鋪,舖頭好大而且裝修好靚,但食物都算係好食呢個係肉眼扒午市套餐,用$28加咗一半coffee.我叫咗四成熟,個燒汁都好味不過其實塊肉就唔算話真係好靚。杯咖啡好飲,唔會太甜。值得一試

杯咖啡好飲,唔會太甜。值得一試
話說一開始係無意中係網上面發現呢間舖頭......既餐紙🤣就咁俾啲簡單既黑白線條〰️吸引咗喇!(本人鍾意啲有藝術既野~觸覺係會奇特啲🤪)店員帶路入座時已經俾左右壁畫吸引住左轉右轉先見到我地既座位事源間舖頭都幾大下😳擺設,座位,空間都係好令人滿意👏🏼冇壓迫感之餘 又乾淨企理~白雪雪Tea set精緻好食😋每人$200有找(下次會想試埋lunch同dinner)跟住仲要係逗留左3個鐘做咩?瘋狂係間店入面打卡!每個角落都係打卡位咁制完全零死角😍重點係啲店員又超級nice詢問下店名點讀店員好坦誠話👧🏻:我都練左好耐先識🤣再來有位店員又好人到充當攝影師👏🏼無限指引我地去邊個位打卡低炒高炒樣樣得!得咗!📸俾杯野飲既食用顏料整到成手都係又會主動遞酒精搓手液同紙巾溫馨提示我地唔好拎個杯身(但我地已經奶左野🤢)我決定...加佢人工...提議佢老闆🤪不過認真地...呢種敬業樂業,寓工作於娛樂既精神真係好難得👍🏻一間鋪頭啲野好食與否都係其次店員服務態度絕對係決定客人回頭率既關鍵充滿開心活力既地方往往係令人駐足既原因所以我地今次先會逗留足足3個鐘遲下再多啲人知道呢間野我諗應該會set限時用餐🤣⏰Anyway~呢
話說一開始係無意中係網上面發現
呢間舖頭......既餐紙🤣
就咁俾啲簡單既黑白線條〰️吸引咗喇!
(本人鍾意啲有藝術既野~觸覺係會奇特啲🤪)

店員帶路入座時已經俾左右壁畫吸引住
左轉右轉先見到我地既座位
事源間舖頭都幾大下😳
擺設,座位,空間都係好令人滿意👏🏼
冇壓迫感之餘 又乾淨企理~白雪雪

Tea set精緻好食😋每人$200有找
(下次會想試埋lunch同dinner)
跟住仲要係逗留左3個鐘
做咩?
Tea  set

瘋狂係間店入面打卡!

每個角落都係打卡位咁制

低炒高炒樣樣得!得咗!📸

俾杯野飲既食用顏料整到成手都係
又會主動遞酒精搓手液同紙巾

溫馨提示我地唔好拎個杯身
(但我地已經奶左野🤢)

我決定...加佢人工...提議佢老闆🤪
不過認真地...
呢種敬業樂業,寓工作於娛樂既精神
真係好難得👍🏻

所以我地今次先會逗留足足3個鐘

遲下再多啲人知道呢間野
我諗應該會set限時用餐🤣⏰

Anyway~呢間野真係好值得來參觀下
無錯!係參觀下!
「唔好睇佢表面係一間餐廳....
其實~佢係一個畫展⁉️」
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

超認真地打完呢個食評🥺

2020-07-09
Tea  set
  • 彩花之里.溫室下午茶
2020-07-09 39 瀏覽
這間餐廳以白色為主,設計簡潔舒適,讓人感覺放鬆,是聚餐的好地方~午餐點了日式鰻魚飯,賣相已經完勝。鰻魚超長,配上適量鰻魚汁,甜甜的,非常好吃。偶然發現這間fusion 餐廳,有驚喜!

偶然發現這間fusion 餐廳,有驚喜!
2020-07-09 36 瀏覽
見到佢d甜品下午茶幾靚,但因為怕食唔晒,所以無叫叫左個特色雞漢堡,雞扒完全冇味,其他野正正常常,唔值呢個價反而飲品就好出色,果茶味道好香好清新,又大杯不過就唔知點解要噴d顏色上去,隻手一摸落個杯度就變晒藍色之後再加左個朱古力金寶,還可以啦,但非常細杯坐就舒服嘅,見都好多人叫個下午茶,都可以試下
見到佢d甜品下午茶幾靚,但因為怕食唔晒,所以無叫
叫左個特色雞漢堡,雞扒完全冇味,其他野正正常常,唔值呢個價

反而飲品就好出色,果茶味道好香好清新,又大杯
不過就唔知點解要噴d顏色上去,隻手一摸落個杯度就變晒藍色

之後再加左個朱古力金寶,還可以啦,但非常細杯

坐就舒服嘅,見都好多人叫個下午茶,都可以試下
2020-06-29