餐廳: ULURU
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-01-15 170 瀏覽
呢間餐廳bookmark咗勁耐!一去到見到滿滿嘅黑白壁畫,好夢幻好似入咗另一個空間咁~勁靚勁有feel!Shrimp Focaccia ⭐️⭐️⭐️⭐️見到每檯都好似會叫🤣忍唔住叫黎試下~大蝦刺身配墨西哥蕃茄他他估唔到又幾夾~加埋黑松露勁香~勁開胃幾好食照燒比目魚柳伴香草蕃茄 ⭐️⭐️⭐️⭐️有三大塊!魚肉好嫩滑,魚皮勁香魚油味~調味都啱啱好!好食!香煎三文魚柳配檸檬牛油忌廉汁⭐️⭐️⭐️⭐️呢個都幾高質!三文魚煎到個外皮好脆,厚切但依然keep到魚肉好嫩口~配搭檸檬牛油忌廉汁,好清新好好食!富士芝櫻祭- 丸久小山園抹茶Tiramisu⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好精緻嘅富士山山!上面仲有個鳥居!上層係芝士,下層抹茶,抺茶味都幾重~外層有啲曲奇脆脆~好好食必叫🙏🏻ULURU二次元立體夢幻蛋糕⭐️⭐️⭐️⭐️呢款同樣勁靚勁igable!每個蛋糕士多啤梨表情都唔同🤣勁qq!蛋糕入面都有好多士多啤梨果肉!勁足料同一啲都唔膩!必試!甜品真係好高質!淨係黎食甜品都要😂

Shrimp Focaccia ⭐️⭐️⭐️⭐️
松露勁香~勁開胃幾好食

照燒比目魚柳伴香草蕃茄 ⭐️⭐️⭐️⭐️
有三大塊!魚肉好嫩滑,魚皮勁香魚油味~調味都啱啱好!好食!

香煎三文魚柳配檸檬牛油忌廉汁⭐️⭐️⭐️⭐️

ULURU二次元立體夢幻蛋糕⭐️⭐️⭐️⭐️

甜品真係好高質!淨係黎食甜品都要😂
2023-01-15 76 瀏覽
ULURU既三文魚柳肉質軟硬度適中,有肉汁,配搭薯蓉及上面輕輕淋上的忌廉,非常之唔錯!另外叫左慢焗美國安格斯牛胸肋骨唔好睇少呢個分量,我呢個吃貨飲完餐湯、食完餐包後,再加上分量充足嘅牛同三文魚,我同好姊妹已經飽到上心口。呢杯桃味嘅Mocktail Vingin Peach Mojito,味道清新唔太甜,加上有氣梳打水,少少酸酸甜甜。食到好飽既時候用嚟消滯,簡直一流呀!另一杯Rose Sangria 配牛肋骨一流,打卡有朵玫瑰靚靚!至於甜品,必點ULURU 二次元立體夢幻蛋糕🍓士多啤梨攤起蛋糕上面咁可愛,邊到捨得食佢呀?蛋糕同餐廳外牆襯哂色,入面就係士多啤梨海綿蛋糕。軟綿綿既蛋糕又唔會太甜,配埋士多啤梨既清香,非常吸引。仲有富士芝櫻祭,丸九小山園抹茶Tiramisu,靚靚嘅富士山陪上抹茶,清新感覺,又不會甜,岩岩好!必試!

這家ULURE真的是創意十足,今天終於有空來打卡了,沒想到不單單餐廳環境好,食物也一流!我們點了兩杯飲品,顏值超級無敵高,味道好,拍照必點!頭盤里還有兩個很大的🦐刺身,感覺超級新鮮跟日料有得比!主菜我們點了兩份牛扒,毫不誇張地說,是我們吃過的牛扒中份量最足的,肉質很有嚼勁,牛肉很厚很大的一塊,一份我壓根吃不完。甜品我點了富士山,富士山真的超級可愛,整個擺盤把富士山做的美輪美奐,抹茶味,加上奶油和奧利奧曲奇碎,實在是太美味了。另一份草莓🍓蛋糕,超級可愛,蛋糕挺大的,也不膩,非常好吃!ULURU (灣仔)灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓

ULURU (灣仔)
灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓
終於有時間來到這間位於灣仔春園街的人氣西餐廳🎨未踏進大內已能看到黑白的餐廳Logo🖤餐廳每個角落都充滿黑白色的壁畫,彷彿進入了漫畫世界,近看便能察覺到手繪的痕跡,相信餐廳老闆應是個愛藝術之人🦐 阿根廷紅蝦刺生配蕃茄沙沙多士($138)鮮甜的紅蝦刺生已勝過一切,加上一點黑松露來為紅蝦增添一點層次感,而帶有黑醋味的蕃茄酸酸甜甜,是一道開胃前菜 🥄 粟米忌廉湯(+$18)🍴 羊扒大蝦配新薯紅酒汁($238)這道菜的重點為羊扒,羊扒油脂感豐富,鮮嫩並沒有全熟,輕微帶有羊應有的羶味而又不會過重,愛吃羊的人士可點 🍴 澳洲肉眼扒配紅酒燒汁($268)肉眼扒大份而厚身,點了五成熟,切開還是鮮嫩粉紅,肉眼本身較瘦身但還保有肉汁👍🏻 🍮 富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu($118)美美的富士山造型🗻軟滑濃厚的抹茶味外層中間包著浸軟的焙茶手指餅💚還有焙茶味的餅碎,賣相與味道同樣吸引 🍮 嚕嚕米 - 森之家($128)可愛的紅色蘑菇造型內,裹著草莓乳酪及海綿蛋糕,而下面的蘑菇掟內則是草莓乳酪及果茸,旁邊還鋪滿了朱古力餅碎,整體酸酸甜甜❤️ 🍹 Virgin Peach Mojito ($52)

🦐 阿根廷紅蝦刺生配蕃茄沙沙多士($138)

🥄 粟米忌廉湯(+$18)

🍴 羊扒大蝦配新薯紅酒汁($238)

🍴 澳洲肉眼扒配紅酒燒汁($268)

🍮 嚕嚕米 - 森之家($128)

🍹 Virgin Peach Mojito ($52)
是款清新的Mocktail,甜甜的青檸薄荷還帶點桃味

🍹 Lime Soda ($32)
用像比薩斜塔般的杯子,為青檸梳打也加點趣

🚩 想睇多啲好玩好食推介,即刻follow我既ig page 🔗 soyum_sogood

2023-01-14
$555.5 (晚餐)
  • 澳洲肉眼扒配紅酒燒汁
  • 羊扒大蝦配新薯紅酒燒汁
  • 富士芝櫻祭
  • 嚕嚕米 - 森の家
Uluru 係一間充滿藝術感嘅餐廳。 獨特之處是全間店的黑白手繪壁畫設計,如到了畫廊。加上宮崎駿動畫配樂,令人置身動漫童話世界。除了打卡位多,食物亦相當用心製作-▪️阿根廷紅蝦刺身蕃茄沙沙醬多士 $138賣相充滿色彩如立體圖畫!刺身蝦肥美鮮甜多膏,懶洋洋地躺在脆口多士上。為了令口味更特出,加上黑松露及新鮮蕃茄粒。用上食用花及溫室豆苗作點綴,別出心裁-▫️粟米忌廉湯配香草麵包冬日來碗暖笠笠的粟米濃湯,份外覺得幸福。 粟米粒打成蓉甘甜順滑,配香草麵包一流-▪️香煎美國有骨豬鞍扒伴蘋果燒汁 $258豬鞍份量十足;肉質柔軟無筋及紋理漂亮的油花。 脂香油豐,肉汁非常豐富,配上蘋果醬汁、鮮西蘭花🥦、車厘茄,可減輕油膩感。 -▫️香煎三文魚柳配檸檬牛油忌廉汁 $198這份主菜同樣吸引及有份量! 三文魚相當厚切。 三文魚魚皮香脆、魚柳肉質軟嫩,一點也不乾身。 配上檸檬牛油忌廉汁,可提鮮去腥-兩個甜點可愛度爆燈▪️ Uluru 二次元立體夢幻蛋糕 $138用黑朱古力以粗線條繪畫,立體感很強。 雪白忌廉滑溜,草莓海綿蛋糕亦很軟熟。最欣賞是不會偏甜!絕對是用心之作,漂亮得不捨得切開-▫️富士芝櫻祭一丸久小山園抹茶Tir
除了打卡位多,食物亦相當用心製作

▪️阿根廷紅蝦刺身蕃茄沙沙醬多士 $138

▫️粟米忌廉湯配香草麵包

▪️香煎美國有骨豬鞍扒伴蘋果燒汁 $258

▫️香煎三文魚柳配檸檬牛油忌廉汁 $198

兩個甜點可愛度爆燈
▪️ Uluru 二次元立體夢幻蛋糕 $138
用黑朱古力以粗線條繪畫,立體感很強。

▫️富士芝櫻祭一丸久小山園抹茶Tiramisu $118
而另一以富士山為造型的甜點也很推薦!猶如藝術品!喜愛抹茶的人更不容錯過。 抹茶味很香濃,芝士海綿蛋糕很鬆化,底層的朱古力脆脆亦有畫龍點睛之效,口感富層次

▪️Rose Sangria
▫️Virgin Lychee Mojito
除了食物及甜品有驚喜,這裡的飲品亦不錯
就如我所點的Rose Sangria果酒,用上玫瑰花作點綴,賣相及味道一點也不馬虎,絕對是用心經營,亦會想再到訪的一間餐廳

2023-01-14 54 瀏覽
依間cafe,我相信好多人就算未食過都一定聽過,係韓國好出名嘅2D打印cafe,不過唔好以為佢係打卡cafe啲嘢食就唔好食。Nonono 咁你就大錯特錯,依間cafe就係會讓你知道咩叫做又睇得又食得不過如果係為打卡去的話,盡量係訂位既時候提早通知,唔係嘅話就有機會好似我咁安排去一個冇咁容易同靚嘅位置。ULURU拼盤:燒羊扒、牛柳粒串、煙三文魚牛油果卷 $168原本諗住叫一個主食加一個拼盤應該唔會好飽,但係拼盤一上枱我就知道我諗多咗,就算佢冇薯條都好,單單食肉其實都已經好飽,而且仲要有唔少薯條,不過薯條就不過不失,係平時茶餐廳都會食到嘅嗰種急凍薯條,所以就唔多評價。而燒羊扒食落去都係肉質鮮嫩多汁,而且唔會食到羊臊味。不過牛柳粒串就嫌太韌,明明係牛柳,但食落去一啲都唔嫩,好彩都係得三粒,如果唔係都唔知點樣食曬。反而個煙三文魚牛油果卷幾出色,原本以為得一嚿仔只係用急凍貨隨便敷衍一下就算,結果佢牛油果醬都好多,而且係底部仲好似甜筒咁有啲沙律菜,配上沙律汁;整個拼盤最好食就係這個煙三文魚牛油果卷。不過又唔值得為咗一個煙三文魚牛油果卷就叫這個拼盤,所以唔太推介叫。蜜餞煙鴨胸伴藏紅花忌廉汁意大利飯

蜜餞煙鴨胸伴藏紅花忌廉汁意大利飯 $118

一開始有擔心過蜜餞會唔會太甜,但食落就發現都唔係好甜,就算係唔太好甜嘅人食都唔會抗拒,雖然都知道係急凍鴨胸,但係調味做得唔錯,食落去甜甜哋咁又幾容易讓人想食完一嚿又一嚿;而底下嘅意大利飯也非常不錯,每一粒都完美吸收到忌廉汁嘅味道,但是食完曬整個意大利飯都發現唔到到底有咩藏紅花嘅味道,唔知係咪我的味覺唔夠敏感,所以發現唔到🙈🙈不過整體來講都係好食嘅,但係又唔係好特別,可以一試但可能其他會特別啲,唔想踩雷可以叫呢一個,但就唔好對佢有太大期望。

Mochaccino (主菜加$23轉)

原本諗住要一杯普通嘅咖啡就算,但係咁啱見到隔籬枱杯Mochaccino有柴犬嘅拉花係面,所以就忍不住也點了一杯,職員會問你想要咩拉花,但都只係盡量滿足你嘅需求,唔一定100%拉到你想要嘅花。好似我咁,我見人哋係可可愛愛嘅柴犬,但唔知點解我嗰杯就串串哋咁😂不過份量都好多,就算兩個人分享都完全足夠,不過味道就正正常常,如果鐘意Mochaccino或者想打卡,點一杯也不錯

個餐有包一個湯同麵包,不過兩个都冇咩特別咁,湯就係好普通嘅蕃茄湯,麵包就係普通超市可以買到嗰種

噾嚕米 -森の家 $128

咁食完正餐,就一定要食返啲甜品,咁先可以為一餐畫上完美句號,糾結咗好耐要點邊一款甜品,最後都係決定點一個在網上都唔少人推薦嘅依款,一上枱就知道一定係相機先食,外表真係非常吸引,雖然餐牌上有介紹係咩嚟,但係我哋最初食嘅時候都唔係好食到咩味,淨係食到少少草莓味,不過整體來講都係好食嘅,食嗰陣配少少旁邊嘅朱古力可以中和少少草莓嘅酸味。如果鐘意食草莓嘅可以一試,或者打卡都係一樣唔錯嘅選擇

總括嚟講,打卡cafe中,食物質素唔錯,唔會剩係得個樣而唔好食,可以bookmark 去試

以上均是我個人觀感,如有不喜。
敬請原諒
一直以嚟都好想食去呢一間,就係因為佢以黑白為主既西餐廳行入去認真咁睇先知道原來全部牆都係人手畫落去㗎,每一到都係打卡位,女士們可以瘋狂打卡啦😍🔸粟米湯個粟米湯都唔錯👍🏻🔸黑松露大蝦法式麵包蝦肉爽口彈牙,法式麵包香脆可口,配上黑松露醬點綴,口感更有層次😋🔸澳洲肉眼配紅酒燒汁我就叫左7成熟,牛扒切開粉嫩,咬落都好多汁,都有牛味🐮🔸煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯龍蝦汁好濃郁👍🏻,意大利飯好有咬口,帶子有3粒煎得岩岩好而且好新鮮嫁,另外混合埋橄欖、野菌、蟹籽,囗感好豐富。😋🔸ULURU二次元立體夢幻蛋糕🎂蛋糕外層嘅cream唔會好甜啱啱好👍🏻我個人好怕甜既蛋糕🍰,呢個就岩曬我啦!而入面嘅餡,有士多啤梨醬同海綿蛋糕,上面仲有好大粒嘅士多啤梨好清甜,個蛋糕好適合打卡尚。😍🔸嚕嚕米 • 森之家好得意嘅紅色蘑菇造型,蘑菇頂係草莓糖漿嘅白朱古力,内餡就用左草莓乳酪慕絲,成個造型整得好真實。蘑菇外面仲灑上朱古力脆脆,製成蚯蚓同埋泥士,好似去左森林一樣。👍🏻👍🏻👍🏻

一直以嚟都好想食去呢一間,就係因為佢以黑白為主既西餐廳

🔸粟米湯
個粟米湯都唔錯👍🏻

🔸黑松露大蝦法式麵包
蝦肉爽口彈牙,法式麵包香脆可口,配上黑松露醬點
綴,口感更有層次😋

🔸澳洲肉眼配紅酒燒汁
我就叫左7成熟,牛扒切開粉嫩,咬落都好多汁,都有牛味🐮

🔸煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯

🔸ULURU二次元立體夢幻蛋糕🎂

🔸嚕嚕米 • 森之家
2023-01-13 2539 瀏覽
這間人氣CAFÉ位於灣仔的春園街,店裡店外裝修以黑白作為主題,帶你走進黑白色二次元的世界,每一處角落都充滿打卡影相的可能性。食物方面,主打西式的多國菜,食物及飲品美味之餘,賣相更出眾,非常適合與朋友聚會、約會或慶祝等等。餐湯&餐包 +$18是日為菠菜忌廉湯,清嫩的菠菜加上忌廉好幼滑,沒有平時的草酸感,配兩塊酥脆的多士。阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士 - $138肥美飽滿的紅蝦刺身,鮮嫩的蝦肉好軟滑,濃郁的蝦味好甜美,媲美牡丹蝦,配蕃茄沙沙更顯清新。慢焗美國安格斯牛胸肋骨 - $298超大塊牛肋肉,慢煮能鎖住最大的肉汁,連肉筋也變得軟腍香口,輕易就將骨肉分離,豐溢的油花受熱與牛肉融為一體,入口即帶,加上紅酒牛肉汁更提鮮,底部還有些薯仔和蔬菜好惹味。ULURU特色燒肉拼盤 - $338份量超多的雜扒餐,大大塊肉眼扒的牛肉味好濃郁,軟腍的肉質有少少嫩筋位,帶微微嚼勁;豬柳和雞扒也不少,兩者軟嫩又多汁,尤其雞扒的雞皮煎得好香脆,還有四根香草腸,配清新的芝麻醬沙律及粗薯條。ULURU二次元立體夢幻蛋糕 - $138店家必點的招牌蛋糕。整個蛋糕用朱古力醬畫上可愛的圖案,連原粒鮮草莓也畫上面孔及手腳,
餐湯&餐包

ULURU特色燒肉拼盤

ULURU特色燒肉拼盤 - $338
ULURU二次元立體夢幻蛋糕

ULURU二次元立體夢幻蛋糕 - $138
店家必點的招牌蛋糕。整個蛋糕用朱古力醬畫上可愛的圖案,連原粒鮮草莓也畫上面孔及手腳,充滿打卡感!外表白色的是幼滑香甜的忌廉,切開有兩層的海綿蛋糕,鬆軟有彈性,富濃郁的蛋香,夾層更有草莓果醬,甜而不膩,還有粉紅色或粉藍色可預先兩天訂購。
嚕嚕米 – 森の家
嚕嚕米 – 森の家

嚕嚕米 – 森の家 - $128
另一款招牌甜品,大大粒鮮磨菇栩栩如生,整個外殼由薄薄的白朱古力製成,蘑菇頭是草莓乳酪味,下面則是草莓果茸,內有綿密慕絲,旁邊還有香脆的朱古力曲奇碎,同樣甜而不膩。
Rose Sangria

Rose Sangria - $78
清涼的西班牙水果酒,基底是白蘭地和紅酒,再加入香甜的橙汁和菠蘿汁,而玫瑰糖漿增添花香,有少少綿密的氣泡,更有玫瑰花作點綴,好易入口。
Yin Yuen Martin

Yin Yuen Martin - $78
基底是伏特加、Bailey’s和Kahlua,再加入茶及咖啡,口味較為強烈,還有咖啡豆點綴。
2023-01-12
灣仔裝修特別,一入到去好似係黑白童話書嘅迷宮咁,有少少難分到方向,去搵廁所嘅時候完全搵唔到道門😂餐廳裝修得好友童話書嘅感覺,打卡一流,食物好好食,服務都好細心好有禮貌!完全係撳錯唔嬲呀,就算係平日去啊都幾乎滿座😆超人氣!🍴餐包 菠菜湯 另收加一 (7/10)麵包都幾香脆,有少少似意式麵包,菠菜湯真係非常濃郁嘅菠菜味,佢已經唔似係湯,似係菠菜汁!個人覺得好重鐵質味道。🍴 阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士 $138 另收加一(7.5/10)多士好香脆,生蝦嘅肉好林都甜,蕃茄他他酸酸地好開胃!🍴士多啤梨焗豬肋排骨 $268 另收加一 (8.5/10)豬肋骨真係好大條,炆到好腍,肉質一咬就好易散開,但同時都有肉嘅彈性,味道比較清香,一啲有輕微嘅士多啤梨酸甜味,感覺係越食越香!薯條係自家製,食落好香脆,一啲都唔油膩,仲要有薯仔嘅香味!🍴慢焗美國安格斯牛胸肋骨 $298 另收加一 (8/10)非常軟腍,牛肉炆到一絲絲,一咬就散,肉嘅肥膏一啲都唔肥,好香口,有肉嘅香味,個汁酸酸地有用到蕃茄紅酒去煮,個底仲有啲蔬菜,吸晒汁好好食!🗻富士芝櫻祭- 丸久小山園抹茶Tiramisu $118 另收加一 (10/

🍴餐包 菠菜湯 另收加一 (7/10)

多士好香脆,生蝦嘅肉好林都甜,蕃茄他他酸酸地好開胃!

🍴士多啤梨焗豬肋排骨 $268 另收加一 (8.5/10)

🍴慢焗美國安格斯牛胸肋骨 $298 另收加一 (8/10)

🗻富士芝櫻祭- 丸久小山園抹茶Tiramisu $118 另收加一 (10/10)
底層小山園抹茶非常香濃,大少少回甘,質感係好圓滑好Creamy ,Mescerpone芝士,芝士味都好香濃,好重奶香同樣都係好細滑好creamy,焙茶手指餅有少少濕潤,沾嘅比例比較少,但都好濃焙茶味!好好食!

🍄嚕嚕米-森の家 $128 另收加一 (10/10)
蘑菇頭外層係白朱古力脆皮,入面士多啤梨幕絲再加海綿蛋糕,白色朱古力脆皮唔會甜,有少少紅梅嘅味道,Musea都好細滑,係士多啤梨味,酸酸甜甜,比較清香,蛋糕好濕潤好軟熟!下面一樣都係朱古力,脆皮加士多啤梨乳酪慕絲再加紅莓醬,紅莓味更加濃,對比蘑菇頭比較酸啲!泥土係朱古力說餅嘅碎,好香濃朱古力味!IA

🍹 STRAWBERRY MOJITO $78 另收加一(9/10)
FRESH MINT, FRESH LIME, STRAWBERRY, RUM, BROWN SUGAR, SODA WATER ,冇諗過咁大杯😂😂真係大杯到差啲飲唔晒!酒味都唔算好濃,有淡淡的士多啤梨嘅清香,唔會好㗎,有少少冧酒嘅味道,清新得來好好飲,好易入口!鍾意酸酸甜甜嘅可以揀呢杯!

🍹PEACH MOJITO$78 另收加一 (9/10)
FRESH MINT, FRESH LIME, PEACH, RUM, BROWN SUGAR, SODA WATER。朋友叫嘅,酒味都唔算好濃,有淡淡的桃嘅清香,有少少薄荷嘅後勁,清新得來幾好飲,好易入口!個人覺得會比較清香啲。

推薦指數: 9/10
無論係食物環境服務都超級高質,絕對係去完一次會再去!好適合朋友聚餐,情侶約會慢慢坐低傾吓計😆特別推薦甜品有心機又好食,嘢飲都好唔錯!
藝術,是大學學生親手繪制,線條細緻,感覺很棒,細看後覺得每幅畫也有故事趣味,棒!朋友最喜歡店子之主題思想,今天去有很多小狗,是主人帶狗狗前來打卡,寵物是可愛之小動物。與美的人去留下故事喔店子食物方面,是好吃又合打卡fusion菜要吃的是二次元立體夢幻蛋糕今次沒有吃,這個2D畫風的造型,棒~打卡滿分,如果人多叫是不錯的,份量很大,面層是香滑加上新鮮士多啤梨,中間是草莓果醬夾心和軟綿蛋糕,甜度適中~想吃其他之顏色口味要打電話給他們留下喔~英式感覺滿滿~有甜品的,也有飲品,賣相精緻。同場多款特色甜品,是可吃的藝術品~雜菜蕃茄湯不會加入牛肉烹調,味道好好。鮮蝦黑松露醬多士爽口新鮮~塗上香香黑松露醬,感覺很棒,非常清新之配搭。香煎美國有骨豬扒有骨豬扒有厚度,沒蘇味的,不乾身喔。油潤肥美,入口鹹鹹香香,高質的味道 ULURU special barbeque platter NZ rib steak,煎靚,牛扒邊緣焦脆,US pork rack,軟硬度適中喔,份量多~美到如外面高級西餐廳,適合晚餐之小分享。chicken fillet,雞扒美味又肉多,herb sausage,香脆香腸,烤到外面之

與美的人去留下故事喔

店子食物方面,是好吃又合打卡fusion菜

要吃的是二次元立體夢幻蛋糕

雜菜蕃茄湯
不會加入牛肉烹調,味道好好。

鮮蝦黑松露醬多士
爽口新鮮~塗上香香黑松露醬,感覺很棒,非常清新之配搭。

香煎美國有骨豬扒

NZ rib steak,煎靚,牛扒邊緣焦脆,US pork rack,軟硬度適中喔,份量多~美到如外面高級西餐廳,適合晚餐之小分享。chicken fillet,雞扒美味又肉多,herb sausage,香脆香腸,烤到外面之皮有脆香感覺,醬汁味道,比較濃喔,流心感的小醬,尊貴滿滿之雜扒套餐

甜品是不可不吃
蘑菇外形,賣相趣致可愛,美味又甜甜,打卡一流。內裡是甜甜草莓乳酪,加上果茸,四周灑滿餅碎,好吃之小菇,高級藝術~

甜點
丸久小山園抹茶Tiramisu,創意小富士山,美美~入口布甸質感,微甜、抹茶味道,山下的脆脆令口感提高,配搭新鮮

重點是店子的飲料~是人手沖又細心,美美店員主理,拉花靚到不捨得飲下了~看到尬有熊仔和大眼仔,很可愛,而朋友CHOCOLATE又cute,味道也好濃郁,飲上去好香滑。

STRAWBERRY
入口香甜,充滿水果香,帶有濃厚之茶味道,非常容易入口,好好飲之一杯Cocktail~C OCKTAIL酒精成份不高,味道甜甜的,果香。
初初看上來以為這會非常甜,原來不是,濃縮好飲
店內有不同的畫作,地方是打卡一流好地方。店內食物很有質量,精彩的感覺,盡顯店主的愛,用餐時很快樂
2023-01-11 339 瀏覽
ULURU係一間以黑白為主嘅餐廳裝修好特別 令人感覺置身係漫畫二次元世界牆上好多手繪畫 每一個角落都係打咭位📸食物款式選擇多 擺盤好精緻▪️Shrimp Focaccia原條蝦刺身鋪係香草多士上蝦肉大隻又彈牙 配上黑松露更顯高貴▫️煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯 $158三粒帶子都好彈牙用蟹籽拌勻意大利飯 食落有口感之餘又多點鮮味▪️澳洲肉眼扒配紅酒燒汁 $268肉眼扒又大塊又厚切 肉味濃醬汁幾惹味 帶點紅酒香氣拌碟嘅薯菜都好豐富 烤到好香有薯仔、粟米芯、西蘭花同蕃茄仔嚟呢度食飯必須要點甜品 賣相好精緻💕▫️丸久小山園抹茶Tiramisu $118呢個Tiramisu成個富士山🗻造型用上小山園綠茶、Mascarpone、芝士焙茶手指餅口感滑溜溜 綠茶味道非常濃郁▪️ULURU 二次元立體夢幻蛋糕 $138粒士多啤梨🍓表情好趣致 忌廉好幼滑 口感好好海棉蛋糕入面有士多啤梨肉同果醬 味道香甜▫️GREEN TEA LATTE $38▪️HAZELNUT LATTE $38拉花靚到唔捨得飲 熊仔同大眼仔都好cute兩杯latte都好濃郁 好香滑
ULURU係一間以黑白為主嘅餐廳

▪️澳洲肉眼扒配紅酒燒汁 $268
肉眼扒又大塊又厚切 肉味濃
醬汁幾惹味 帶點紅酒香氣
拌碟嘅薯菜都好豐富 烤到好香
有薯仔、粟米芯、西蘭花同蕃茄仔

嚟呢度食飯必須要點甜品 賣相好精緻💕
▫️丸久小山園抹茶Tiramisu $118
呢個Tiramisu成個富士山🗻造型
用上小山園綠茶、Mascarpone、芝士焙茶手指餅
口感滑溜溜 綠茶味道非常濃郁

Shrimp Focaccia
煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯
丸久小山園抹茶Tiramisu
ULURU 二次元立體夢幻蛋糕
打卡嘅餐廳好多種,少女風嘅甜品都琳琅滿目,今次就帶大家睇吓二次元嘅世界👾!💂🏻‍♀️《餐湯$18 頭盤Shrimp Focaccia $138》餐湯係南瓜湯,飲落幾清新,配埋包食唔錯!第頭盤就係大大舊生蝦刺身多士,上面仲有好香嘅黑松露,生蝦漿住嘅口感加埋個份鮮甜正呀!🦐評分: 85/100💂🏻‍♀️《H. Scallop Risotto煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯》$158粒帶子大大粒,成個飯好有海鮮嘅鮮味,每粒飯都掛住龍蝦汁🦞而且間唔中會食到有口感嘅蟹籽,主食嚟講係係唔錯嘅選擇評分: 88/100💂🏻‍♀️《R. Barbecue Platter Uluru特色燒肉拼盤》$338食肉獸唔知食咩肉好一定要揀呢個🤣🤣有肉眼、豬扒、雞扒同埋香草腸,每樣都大大份,夠晒霸氣!啖啖肉真係好爽,飽曬🤩評分: 85/100💂🏻‍♀️《Lavender Dream / Tiramisu Coffee》$52有比我驚喜嘅野飲~杯茶就有少少花香同果味嘅茶,荔枝味都幾出,清新嘅感覺。而Tiramisu coffee就好似飲咗成杯甜品落肚咁😆鍾意食tiramisu嘅娘娘絕對可以試一試~ 評分: 90/100💂🏻‍♀️《Fu

評分: 85/100

評分: 88/100

評分: 85/100

評分: 90/100

💂🏻‍♀️《Fuji Shibazakura Festival富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu 》$118
抹茶味嘅半芝士蛋糕半Tiramisu,超好味而且一望到個甜品就已經好想再去日本玩🥲🥲個鳥居同富士山都好精緻😛
評分: 92.5/100

💂🏻‍♀️《Uluru二次元立體夢幻蛋糕(白色)》$138
個蛋糕一嚟到就「哇」一聲,真係好似身處漫畫嘅世界咁,粒士多啤梨仲要有表情好得意~入面有草莓果醬嘅海棉蛋糕,完全唔會係藥水味,又睇得更有內涵🍓
評分: 95/100

總結:
成個環境係好得意嘅感覺,同一般嘅西餐唔一樣,而且喺港島區來講價錢唔算好貴,大大份一定食得飽。最推薦都係甜品,非常打卡able ,各位兵仔又多個好地方,可以帶娘娘過嚟喇!
頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
慶祝紀念
紀念日
  • 煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯
  • ULURU二次元立體夢幻蛋糕
2023-01-10 40 瀏覽
今日去咗一間好有特色嘅二次元黑白餐廳,整個餐廳嘅牆身都係手繪嘅漫畫💕 感覺進入咗漫畫世界,好放鬆🫶🏻真係好值得打卡同推薦!前菜清甜爽口南瓜濃湯及麵包✨阿根廷紅蝦剌皇配蕃茄莎莎多士開胃小食😋紅蝦刺身晶瑩剔透,配特制醬汁,更能突出紅蝦嘅鮮甜,而蕃茄及沙律清爽,好醒胃🥰照燒比目魚柳伴香草蕃茄擺盤好有意境🫶🏻比目魚柳有三大塊💫煎到充滿魚油香,肉厚鮮美,醬汁不會太濃,能保留比目魚原有嘅鮮甜✨配細膩幼滑嘅薯蓉👍🏻香煎美國有骨豬鞍扒伴蘋果燒汁豬鞍扒好厚實~肉質軟腍又有肉汁✨配菜好豐富用心‼️蘋果蓉及燒汁與豬鞍都幾夾,更突顯鮮甜及肉味😋富士芝櫻祭- 丸久小山園抹茶Tiramisu好精緻嘅富士山🗻上面仲有個鳥居⛩️真係好有日本嘅感覺🇯🇵上層係芝士,下層抹茶,外層有玫瑰花瓣曲奇脆脆✨U URU 二次元立體夢幻蛋糕呢款係有草莓與醬及新鮮草莓🍓入面好有層次,仲有士多啤梨果肉,酸酸甜甜好真材實料,仲要一啲都唔膩👍🏻 樣靚之餘仲要幾好食😋推薦👍🏻ULURU ROSE TEA好精美嘅飲品,有一朵玫瑰花🌹 飲落前段清甜後段回廿帶有茶香💕VIRGIN PEACH MOJITO飲落有點似青檸梳打,帶薄荷味,酸中帶甜,十分醒胃

前菜

富士芝櫻祭- 丸久小山園抹茶Tiramisu

U URU 二次元立體夢幻蛋糕

ULURU ROSE TEA

VIRGIN PEACH MOJITO
飲落有點似青檸梳打,帶薄荷味,酸中帶甜,十分醒胃✨

2023-01-10 65 瀏覽
呢度出名裝修獨特,肉類料理出色,估唔到甜品更精緻,靚到唔捨得食。🍴富士芝櫻祭:抹茶Tiramisu以富士山呈現 ,山上有天空の鳥居⛩️上掛了一滴水珠💧和金箔,山腳是朱古力脆脆和玫瑰🌹花。整個作品滿足了視覺享受。🍴森の家:可愛小磨菇🍄是白朱古力包着草莓奶酪慕絲,最欣賞係磨菇像真度高,功夫多💪🏻,值得試。🍴慢焗美國牛胸肋骨:以為牛肉會好Un,不過慢焗過就好淋,又有油脂香😌,好啱冬天食。🍴士多啤梨焗豬肋排骨:士多啤梨醬好醒胃,如果驚食肉油膩應該中意呢款。🍴黑松露生蝦多士:紅蝦好鮮味,蝦膏好香。🍹Virgin Lychee / Peach Mojito: Lychee味道較突出,兩杯都酸酸地,食扒飲酒就一流!味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅

🍴黑松露生蝦多士:紅蝦好鮮味,蝦膏好香。

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
ULURU離地鐵大概4-5分鐘路程 我哋平日大概12:10到 仲有好多空位 不過遲啲就好多打工仔嚟🥲 可能要等一陣位 另外佢樓底比較矮 所以比較嘈 如果要傾計 要比平時講得更大聲間餐廳裝修好有格調🥹 仲有棵超靚嘅聖誕樹😍 lunch set價錢合理😌 選擇都唔少👌🏻-餐湯 南瓜湯餐包細細塊 烘到好脆 個南瓜湯都好creamy👍🏻-韓式大醬海鮮燴天使麵 $108少少甜辣 幾惹味 幾有特色😋 啲天使麵偏淋🥲 有魷魚 蜆 蝦等 另外都有紫菜 洋葱等 都幾足料-蜜餞煙鴨胸伴藏紅花忌廉汁意大利飯 $118鴨胸嫩滑 夠肉汁 有好香嘅煙薰味 份量都足夠🥰 個意大利飯夠硬身 個忌廉汁食落有啲似葡汁😗 幾好食不過都算漏-☕️mocha +23未見過咁大杯咖啡🫡 個拉花仲要咁靚😌 甜度啱啱好 夠咖啡味👍🏻 -另外都有啲嘢飲唔洗加錢 都嗌咗杯檸檬茶 都好大杯😂😂

間餐廳裝修好有格調🥹 仲有棵超靚嘅聖誕樹😍
lunch set價錢合理😌 選擇都唔少👌🏻