2025-06-29
最近同朋友喺中環搵到一間hidden gem。呢間酒吧主打「午夜後不是結束,而是第二十五時」,帶你遠離繁忙的生活🍸酒單上有16杯雞尾酒,每一杯都好有香港的特色。無論係中國茶、茅台定豉油、避風塘,啲創意都令經典雞尾酒有咗唔同的風味我最鍾意嘅係叫做VIVA的雞尾酒佢有九製陳皮的鹹香,然後係莓果同西柚的清新味道。特別之處係,呢度的鹽邊用咗豉油的結晶,真係意想不到但好搭!朋友點嘅CURTAIN FALLS,係調酒師以煨番薯作介紹🍠第一口就聞到泥煤威士忌的香氣,竟然同煨番薯有幾分相似。後來一問,原來真係用煨過的番薯浸泡Ardbeg,仲有炒栗子的獨特香氣。不過呢杯酒的酒感比較重,對於鍾意輕盈雞尾酒的朋友來講,可能會有啲挑戰調酒師見我們樂意試新口味,仲介紹咗HOMECOMING。呢杯以避風塘口味為靈感的雞尾酒,真係我從未想過。入口時,首先感受到水產的鮮味🦀隨後有一點辣感,最後係番茄水的青澀味🍅每次見到咁清澈的雞尾酒裡藏著咁多味道,真心佩服調酒師的技藝調酒師仲介紹咗首席調酒師Kenzo,係2022年獲得Time Out的Rising Star稱號。咁獨特的酒單同調酒師的才能,令我相信呢度的未來會更加精
調酒師仲介紹咗首席調酒師Kenzo,係2022年獲得Time Out的Rising Star稱號。咁獨特的酒單同調酒師的才能,令我相信呢度的未來會更加精彩!希望更多人可以發掘呢間酒吧,享受25:00帶來的cocktail getaway