2018-02-15 705 瀏覽
係太古城中心有咩好食呢?行行吓,入咗去food court ,見到有一間鋪頭,條人龍特別長,於是就去八吓。呢間鋪頭,淨係賣一款飯,就係叉燒煎蛋飯,個叉燒好淋,加埋隻平平無奇嘅煎蛋🍳,仲有個自家製嘅甜豉油,真係好正!食完好滿足!咁嘅價錢同位置,絕對係超值!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好一碗黯然銷魂飯。。。。。
2018-02-08 494 瀏覽
開咗都有成年,去過兩三次,因為好難揾位,尤其同幾個朋友一齊呢……地方仲keep得好乾淨,燈光就有情調,比較暗。分咗好幾間小舖,買電子飛,再排隊攞食物。今次揀咗呢間試個暗然銷魂飯賣相好普通冇特色可言。冇咩香味,隻蛋點解穿咗嘅 叉燒色澤方面吾夠,比較淺色,同出邊啲燒味店差得幾遠。食起嚟,唉…… 冇特別。叉燒吾夠入味,亦比較瘦。我鍾意叉燒有少少燶嘅。好彩都仲有啲豉油,帶起少少鮮味。呀!要提一下個價!$4X蚊仲有杯汽水,喺太古城入面係好平喇!

今次揀咗呢間

試個暗然銷魂飯

賣相好普通冇特色可言。冇咩香味,隻蛋點解穿咗嘅
叉燒色澤方面吾夠,比較淺色,同出邊啲燒味店差得幾遠。

好彩都仲有啲豉油,帶起少少鮮味。

2018-01-24 468 瀏覽
早晨套餐($30),以太古城中心嚟講,呢個早餐性價比不錯,食材比大形連鎖店質素高,沙嗲牛肉公仔麵, 公仔麵比較林,但湯很熱,沙嗲牛肉有落小量花生粒;半塊多士,軟熟,好味道;炒滑蛋,還有小量蛋汁,配合麵包一起食,非常不錯;熱奶茶,茶味比較淡,唔夠奶味。
半塊多士,軟熟,好味道;
炒滑蛋,還有小量蛋汁,配合麵包一起食,非常不錯;
熱奶茶,茶味比較淡,唔夠奶味。
2018-01-24
$30 (早餐)
2018-01-17 389 瀏覽
香芧豬扒飯,價錢$43(外賣),食物質素不過不失,但比較單調,只有豬扒和飯,沒有菜!豬扒有香茅味,可能外賣關係,豉油放在飯底下面,有小許蔥粒,飯比較乾身,份量足夠一個成年人午餐。
香茅豬扒飯
2018-01-17
2017-12-27 541 瀏覽
喺太古城諗住平平哋食個晚餐,行行下就嚟咗呢個food court. 佢有點心、車仔麵、日式便當、西式食物....搵位既時候見到幾多人食Carbonara,所以我都試下。😆落單好快,但等得比較耐。食第一啖發覺佢keep到好熱,而且好惹味,意粉夠彈牙👍🏻👍🏻$50幾蚊,又有咁既水準,算係唔錯!

佢有點心、車仔麵、日式便當、西式食物....
搵位既時候見到幾多人食Carbonara,所以我都試下。😆
落單好快,但等得比較耐。
2017-12-24 665 瀏覽
太古大部分食肆都是連鎖店,看似有很多選擇,實質也是差不多,好幾次到新式food court "TREATS" 午餐,都留意到門口位置的車仔麵。天氣凍左,決定試一試這個車仔麵!電子點餐很方便,如果是用電子貨幣結賬是方便的,如果選擇現金付款就有點不方便,因為收銀處只有一個!點了三餸麵,才發現此店叫「麵麵店」,唔知係咪小儀個間呢!食物方面揀左雞翼、豬皮同墨魚卷配米粉,$42 送紫貝天葵!雞翼脹卜卜,甜甜地的鼓油,肉都算滑,有d似鼓油王雞翼!豬皮好入咪,夠爽口,但有小小豬毛。墨魚卷就係正常野,份量唔算好多,都岩岩夠食。湯底揀左清湯,加左少少薑酒,食唔出薑酒味。可自行加辣醬同辣菜蒲,裝醬料的匙更太大隻,唔覺意落左好多。結果碗粉除左好辣,都係好辣。其實TREATS 係food court來講,係環境唔錯,夠寬敞,而且價錢亦合理。

點了三餸麵,才發現此店叫「麵麵店」,唔知係咪小儀個間呢!

2017-11-23
2017-12-09 490 瀏覽
員工態度散漫,程序混亂,叫人排隊,轉頭自己又唔跟次序亂咁叫人點食物,你話佢知錯咗,重話無錯,鬧完比埋單佢睇先知自己錯🤬!唔聽清楚,比錯食物又唔認,又瀨你講錯,態度又差,唔鬧都唔知衰。食物品質很差,特別魚旦,黑魚製品,好似食緊一舊粉,完全冇味!豬皮,豬耳等食物很重化制品味,真係頂唔順,唯有放棄唔食。飲品得兩種,都係凍既,你唔飲凍野就唔好幫襯😡!果d小食,全部都冇得賣,都但知寫出黎做乜。未見過咁廢既食店,一定不會再幫襯。🤬👎
2017-10-19 787 瀏覽
溏心蛋飯糰🍙(HKD16)唔知點解呢排好似個個都食緊佢好似係日本個邊好興 好快咁帶左入本地個個都食 唔通個個都想食咩?-講真 呢個foodcourt由開業一直都有黎開去到呢家我會話你知佢ge質素係直線下降真心幾失望我個人寧願佢開業一直保持質素,而唔係話一開始試業好高質去到中期就開始求其-d飯話係鰻魚汁味 但係我完全食唔出咩鰻魚汁ge味道反而覺得d飯食落好鬆散 唔講都唔知你用左珍珠米:0)溏心蛋w方面係幾入味 食得出有陣淡淡ge清酒味🤔 總括而言 蛋同飯味道唔會撞但係就得蛋一樣係好味🤔唔係差 不過都幾大進步空間 🌟Rate: 5/10

溏心蛋飯糰🍙(HKD16)
唔知點解呢排好似個個都食緊佢
好似係日本個邊好興 好快咁帶左入本地
個個都食 唔通個個都想食咩?
講真 呢個foodcourt由開業一直都有黎開去到呢家
我會話你知佢ge質素係直線下降
真心幾失望
d飯話係鰻魚汁味 但係我完全食唔出咩鰻魚汁ge味道
反而覺得d飯食落好鬆散 唔講都唔知你用左珍珠米:0)
溏心蛋w方面係幾入味 食得出有陣淡淡ge清酒味🤔
三文魚腩壽司
溏心蛋飯糰
三文魚腩壽司
2017-10-16 677 瀏覽
假日除了愛做宅女外,間中亦會做一做孝順女兒陪兩老逛逛。今天便與兩老到太古城閒逛,因他們早起吃早餐,很快便肚餓了,媽媽表示吃過這裡的燒味飯想再吃一下,我當然亦樂於奉陪..坐和吃一點點。媽媽與爸爸分別叫了叉燒飯($39)和四寶燒鵝飯($58),不得不說,這家店亦頗多人捧場,有點好奇是否有那麼好吃呢?!叉燒肥瘦適中,外層脆口香甜,肉質鬆嫰。四寶飯中的雞味道亦不錯,肉質嫰滑;鵝肉味濃,不會過於鞋口;其餘食物亦不過不失。會不會覺得有點豉油浸飯? 其實本身應該沒有這麼多汁的,是老爸子要人多汁,因此才會出現這樣的情況,最後老媽子亦頂不住要再添多一點飯才不至於感到太鹹,故不建議叫多汁,除非你是重口味之人。其實他們真的要求很簡單很易滿足,偶爾讓他們不健康一下也可以的,開心便行了。
叉燒飯

四寶燒鵝飯

2017-09-18 902 瀏覽
終於下午有下午茶食之前行過幾次, 發覺呢個food-court 又貴又無乜好想食. 今日行過, 終於有下午茶食價錢食品. 人流多返D, 附近嘅staff都入來食. 今次叫左個黑椒牛肉鐵板炒麵, 果然同美x集團一樣味. 仲熱辣辣, 好香口. 牛肉分量不錯, 仲有牛味! 仲有烏龍茶送.另外, 叫左個燒鴨魚湯河.燒鴨唔會太軟, 仲有口感環境一流的,人量多但位亦多. 裝潢幾靚. 食物盤唔方便! 四邊都是高邊,影響進食。而且感覺唔太好.
終於下午有下午茶食

人流多返D, 附近嘅staff都入來食.

黑椒牛肉鐵板炒麵

牛肉分量不錯, 仲有牛味!

黑椒牛肉鐵板炒麵

仲有烏龍茶送.
烏龍茶

另外, 叫左個燒鴨魚湯河.
燒鴨魚湯河

燒鴨唔會太軟, 仲有口感

燒鴨魚湯河

環境一流的,人量多但位亦多. 裝潢幾靚.

食物盤唔方便! 四邊都是高邊,影響進食。而且感覺唔太好.
2017-09-16
$32.5 (下午茶)
2017-08-07 877 瀏覽
位於太古由美心集團經營的 food court, 食物多樣化, 四處都是有趣的畫, 全部畫在玻璃上, 感覺新穎。蘑菇脆烤芝士三文治 $38, 三文治都是即叫即烤的, 等了大概五分鐘, 熱哄哄的三文治 到手了。 蘑菇餡料混入了白汁和芝士, 雖然沒有拉芝士的效果, 但芝士味和磨菇很配。 這個三文治的重點都在麵包上, 麵包烘得外脆, 麥味香, 帶點煙韌, 是那種很有質感的麵包。😉三文治不是很大份, 但食完的確會很飽。😃😃😃飢point : 8/10#hungermarch #非飢詩 #飢詩
三文治不是很大份, 但食完的確會很飽。😃😃😃
飢point : 8/10
#hungermarch #非飢詩 #飢詩
蘑菇脆烤芝士三文治
蘑菇脆烤芝士三文治
2017-07-07 1562 瀏覽
黯然銷魂飯 - 唔知大家會諗到係咩飯呢?! 有日 minasan 在太古城,都唔知食咩好,間間都好似有點貴,作為 quick meal 好似都唔太合適。蕩下蕩下,見到 log-on 隔離有個新 food court, Treats - 裝修好日系,好warm, 好舒服(不過冷氣大了點,但 summer 都ok) ,入面有好幾間食店,中西日亞洲菜,鮮果汁店,小食店,連街頭小食 - 雞蛋仔都有,正係眼花撩亂之時,👁👁黯然銷魂飯!!即時好想知道這個飯會有幾黯然,order:

2017-07-05 773 瀏覽
喺太古城,要搵間茶餐廳都真係幾難,想食過叉燒飯就要去酒樓,或者大記,今日心血來潮,好想食個叉燒蛋飯,近近地去左 Treat,就叫左個暗然銷魂叉燒飯,多汁!一般嚟講我係會食第二檔嘅常餐嘅,不過上次等上餐嘅時候,檔口職員叫我下次試佢地個叉燒,講到好正咁,所以我就記住下次試試。佢個叉燒真係幾好味,唔會乾真真,半見瘦,食落係香口,蜜汁都好均勻。 隻蛋煎得靚,蛋白係全熟嘅,唔會有蛋白啫喱喺面! 不過新餐+$3 只有汽水選擇,如果有奶茶會更好!

不過新餐+$3 只有汽水選擇,如果有奶茶會更好!

2017-07-04 560 瀏覽
晏左少少放飯,心知不妙,係太古坊呢頭返工就係咁,一放飯就唔洗理好唔好食,只要有野食賣就有一大班人同你爭。今日,揀無可揀再去treats, 都要搵左陣位先有枱。平時我黎親呢間就會食我嘅頹飯(午餐肉煎蛋飯)。今日試新野即時中伏,叫左個焗豬扒飯,喂,即係美心焗豬扒飯姐,心諗都好穩陣姐。一開錫紙蓋,色水唔錯,雖然件扒唔算大,但醬汁剛剛蓋滿整個飯,起碼係預期的水平。件扒仲切好一條條方便食,心諗都幾細心,點知一咬塊豬扒,嘩,超乾柴,鞋烚烚,真係穢撻左件豬扒。同事叫左個滷肉飯配四色餃子,同樣出事。飯應該未熟,個個送嘅甜品本身都好味,奶味夠,但畫蛇添足地加左人工荔枝水,明明好味嘅野搞到不倫不類。總結,以後黎呢間食飯,我都係揀返頹飯,以策安全

總結,以後黎呢間食飯,我都係揀返頹飯,以策安全
焗豬扒飯
焗豬扒飯
2017-06-25 438 瀏覽
太古城商場的Treats食肆,商場把它翻新及搬遷後第一次去食,這Treats有多間不同口味食店可選,Order、付錢一站式自助服務,夠崭新。看過不同食店後,正心大心細,眼見有多個人都order了燒味店之黔然銷魂飯,即义燒脆邊蛋飯,所以就决定食這款。這黔然銷魂飯果然好食,我要求多汁,蛋是即煎荷包蛋,蛋邊煎得非常脆口,好耐未試過出街食到脆邊蛋。而义燒半肥瘦,非常軟腍,味道香濃。餐加埋一杯可樂,亦不過45元內,低食又好味。