2021-06-12 200 瀏覽
外賣自取order 三文魚蟹子意粉打開之後竟然...比咗「蟹子黑椒意粉」?!?!?!廚師覺得冇問題?放蟹子落去既職員覺得冇問題?咁新奇嘅fusion菜真係第一次見啊🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
外賣自取order 三文魚蟹子意粉
打開之後
竟然...
比咗「蟹子黑椒意粉」?!?!?!
廚師覺得冇問題?
放蟹子落去既職員覺得冇問題?
咁新奇嘅fusion菜真係第一次見啊
🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

蟹子黑椒牛肉意粉
外賣自取
  • 蟹子黑椒意粉
2021-05-23 254 瀏覽
星期日細妹太古溜冰前,通常都會去food court度食飯,因為就喺溜冰場上邊好方便。今日想食黯然銷魂飯,原來佢只係40幾蚊,大大碗 (我估女士都食唔晒)!最欣賞係佢煎到燶邊嘅太陽蛋,蛋入面全部都係流心蛋黃嚟,撈飯一流。叉燒我冇特別指明要肥瘦叉,佢俾我嘅都係好淋、冇肥膏嘅靚叉燒👍🏻甜鼓油都好正,菜嘅份量都唔少㗎,菜心好甜!天氣太熱,所以我加杯凍咖啡,只係需要個飯加$8就可以了,total都係$55,好扺!

2021-04-07 575 瀏覽
一個人去Food court 搵食,見有好耐無食黯然銷魂飯🍚尼個飯靈魂有兩個1。濃邊蛋,大火煎到蛋邊燶燶效果,要脆口嘅,蛋黃唔要全熟,全熟只可以蛋白,再加上甜豉油,蛋黃豉油撈埋白飯,每淡都係享受,明的就明我,唔明的就唔明我😎2.义燒不可缺,真係每次都肥瘦適中,瘦肉偏多,但唔靱就好難得,加上甜甜义燒醬,仲要有少少燒燶位,真係又香又甜。最後要讚下佢,就係尼碗飯有成4-5條菜,係誠意制作,超抵讚。我兩個月左右才去太古一次,每次都只諗起食佢😚會上癮的,大家睇路。

尼個飯靈魂有兩個

2021-04-03
2021-03-04 631 瀏覽
Treats 其實係一個位於太古城中心內既foodcourt  , 裡面既食店全部質素都唔差。用餐位置非常闊落, 枱同枱之間都有足夠既距離, 裝修環境帶點日系風格, 令人感覺舒服。唔知係咪因為疫情關係, foodcourt 內有好多食店未夠7點已經提早關門。最後我地決定食呢間香江冰室。粟米魚柳 (配白飯及例湯) - 魚柳炸到脆口, 再淋上熱辣辣既粟米汁, 好正。- 例湯好足料, 可惜略為咸左DD。涼瓜肉碎煎蛋 (配白飯及例湯)  - 涼瓜唔會太苦, 只有甘味, 蛋又唔會煎得太老, 唔錯。脆皮燒鵝 (例牌) - 雖然燒鵝係凍, 但個皮都仲KEEP 到脆, 鵝皮充滿油光及光澤感, 肉質嫩滑多汁, 又唔會太肥, 絕對係外賣加餸既好選擇。Treats 太古太古城道18號太古城中心2樓255號舖

最後我地決定食呢間香江冰室。

粟米魚柳 (配白飯及例湯)
- 魚柳炸到脆口, 再淋上熱辣辣既粟米汁, 好正。
- 例湯好足料, 可惜略為咸左DD。

涼瓜肉碎煎蛋 (配白飯及例湯)
- 涼瓜唔會太苦, 只有甘味, 蛋又唔會煎得太老, 唔錯。

脆皮燒鵝 (例牌)

Treats
太古太古城道18號太古城中心2樓255號舖
2020-04-18 2440 瀏覽
太古城食嘢不嬲都貴,不過竟然比我搵到呢一個黯然銷魂飯,啲叉燒份量好多,叉燒嘅質素中上,最重要係個太陽蛋真係煎得好靚。個飯係呢個地段來講都唔係好貴,環境都OK😎
2019-10-15 2445 瀏覽
TREATS 美食生活市集聯手Green Monday 炮製 #好食未來式旗下不同特色餐廳食店已經推出咗 #新豬肉 期間限定菜式🍛🥗💕 ..今次試咗幾款唔同菜式,口感同真嘅豬肉一樣😍好鍾意#新豬肉 泰式生菜包非常惹味💕新豬肉純植物製造,零殘忍,純素食及非基因改造,比起真豬肉脂肪及膽固醇更少💗更加健康又可以愛護地球🎉🥗
1K
2019-10-14 1442 瀏覽
平時人來人往嘅 TREATS 呢日有啲冷清👀 居然「香港燒味」檔口前面無咗條人龍,喺到等佢哋嘅招牌菜 #黯然銷魂飯😌 #小秘書 本著 #大無畏精神,一樣照嚟捧場😏 雖然隻 #太陽蛋 一樣係 #震騰騰、好juicy❤️不過似乎整起咗好耐,冇咗即食嗰種油香😌 #叉燒 口感算係OK啦👌🏻 不過啲白飯🍚又真係濕咗啲... #軟飯 唔係咁啱我囉😅雖然食物質素只係一般, 但係勝在環境都唔錯,而且仲有卡位添,最啱就係比我哋呢啲鍾意傾八婆計嘅人霸佔㗎喇🤣

2019-10-11
2019-09-22 1200 瀏覽
去太古城找吃的,要快,就要去 TREATS。如果唔知想食乜,當中香港燒味的「招牌黯然銷魂飯」一試無妨!望向餐牌的英文,好奇「黯然銷魂」怎麼翻譯?原來整個譯名是 Caramelized BBQ Pork and Fried Egg Rice,那會令人對當中的叉燒很期侍。首先該店用的叉燒很對路,用上正宗梅頭肉,上碟份量足,切件大細適中,咬口稔滑。如果要挑剔,比起同樣在太古城的華昌粥麵的叉燒,就差了没有那蜜糖汁外層,即是說那Caramelize 不見了。但說回來,這裡有周邊煎得香脆的太陽蛋,用筷子把它戳穿,金黃色的蛋槳流入熱騰騰的白飯裡,混入偏甜而不咸的醬油,變成窩心暖胃的美食,又是另一番風味,不負「黯然銷魂」之名。總之,以四十四元食堂貨色來說,算是及格有餘了。

2019-09-05 1265 瀏覽
TRESTS 與香港藝術家 Agnes Pang 創作環保中秋燈籠🏮,迎接將至的中秋節,場內掛著以「惜、式、色、識」環保♻為題的燈籠及裝飾,原來屋企常棄的蔬果網都可以做到各種動物燈籠,細心留意可以發現不一樣的事,創造獨一無二的環保燈籠🏮TREATS晚餐有港式、日式、泰式、西式、甜品等黯然銷魂飯 $44叉燒肉味濃,肉淋又入味,燒得剛好不會鞋,太陽蛋煎得邊脆,蛋黃拌勻飯食更滋味場內裝飾很有氣氛溫泉蛋卡邦尼意粉配蒜蓉包 $55蒜蓉包香脆,蒜味香濃,意粉熟度較好,卡邦尼好濃好滑,份量足

TREATS晚餐有港式、日式、泰式、西式、甜品

黯然銷魂飯 $44

場內裝飾很有氣氛

溫泉蛋卡邦尼意粉配蒜蓉包 $55
蒜蓉包香脆,蒜味香濃,意粉熟度較好,卡邦尼好濃好滑,份量足

2019-08-26
2019-08-18 1237 瀏覽
尋日夜晚唔知食咩好於是就決定係Treats到食Dinner貪佢夠多元化同環境寬闊嗌咗個黯然銷魂飯 ($44)有六舊叉燒🐖🥩🥩🥩🥩🥩🥩一條菜心🥬一隻脆皮太陽蛋🍳甜豉油撈飯但係叉燒略嫌有d乾🤨一d都唔銷魂lor溫泉蛋卡邦尼意粉配蒜蓉包($55)🍝🥓🥚🥖個蒜蓉包好香蒜味同牛油味意粉就⋯⋯溫泉蛋做到流心嘅效果🥰可惜意粉煮得太淋,又冇味唯有去counter自己落啲芝士粉調味總括而言,如果鍾意食瘦叉燒嘅朋友呢度嘅黯然銷魂飯絕對值得推薦但係意粉我真係唔太推薦仲有值得一提嘅係卡位嘅沙發好污糟好多污跡有潔癖嘅大家就唔好去坐啦
尋日夜晚唔知食咩好

於是就決定係Treats到食Dinner

貪佢夠多元化同環境寬闊

嗌咗個黯然銷魂飯 ($44)

有六舊叉燒🐖🥩🥩🥩🥩🥩🥩一條菜心🥬

一隻脆皮太陽蛋🍳甜豉油撈飯

但係叉燒略嫌有d乾🤨一d都唔銷魂lor

黯然銷魂飯

溫泉蛋卡邦尼意粉配蒜蓉包($55)🍝🥓🥚🥖

個蒜蓉包好香蒜味同牛油味

意粉就⋯⋯

溫泉蛋做到流心嘅效果🥰

可惜意粉煮得太淋,又冇味

唯有去counter自己落啲芝士粉調味

溫泉蛋卡邦尼意粉配蒜蓉包

總括而言,如果鍾意食瘦叉燒嘅朋友

呢度嘅黯然銷魂飯絕對值得推薦

但係意粉我真係唔太推薦

仲有值得一提嘅係

卡位嘅沙發好污糟好多污跡

有潔癖嘅大家就唔好去坐啦
黯然銷魂飯
2019-08-17 500 瀏覽
午餐想出去食得平又少carbs,又一次既頭痛!其實燒味飯都係平靚正之選。呢個套餐貴過一般燒味飯。佢其他既飯大概四十幾。呢個貴啲既主因係燒味多啲同有碟大既菜。所以價錢都可接受。我叫佢俾好少飯我,所以正常你去碗飯唔會咁細。叉燒份量多,不過係瘦叉為主,少少鞋口。脆皮鴨好食,真係燒得香脆,油脂又足。不過份量就相對少。不過鴨係健康既肉,又係好油既來源,平時屋企又好少會煮鴨!菜既份量多,而且好清!健康人生呀!其實一個女仔食完碟菜同燒味,已經飽。食左兩小啖飯就閃!午市呢度人流又唔算勁多,坐得都舒服。Happy Saturday Lunch!
午餐想出去食得平又少carbs,又一次既頭痛!
其實燒味飯都係平靚正之選。

呢個套餐貴過一般燒味飯。
佢其他既飯大概四十幾。
呢個貴啲既主因係燒味多啲同有碟大既菜。
所以價錢都可接受。
我叫佢俾好少飯我,所以正常你去碗飯唔會咁細。

叉燒份量多,不過係瘦叉為主,少少鞋口。
菜既份量多,而且好清!健康人生呀!
其實一個女仔食完碟菜同燒味,已經飽。
食左兩小啖飯就閃!
蜜汁叉燒脆皮鴨套餐

午市呢度人流又唔算勁多,坐得都舒服。
Happy Saturday Lunch!

2019-08-17
蜜汁叉燒脆皮鴨套餐
2019-08-11 464 瀏覽
A lot has changed at Tai Koo, the food court on the third floor has gone and TREATS is here.At TREATS, there are currently 9 joints:Umai Umai, Mimidi, Minh and Kok, Hong Kong Day, Hong Kong Rotisserie, Pasta La Vista, Cha Cha Room, Thai Cook and Bake It Up.There is something for everyone ranging from Japanese, Thai, Pasta to the bakery.Clearly the roast pork and egg rice is a winner from Hong Kong Rotisserie.Mimidi:Umai Umaiasta La Vista:Thai Cook:Minh and Kok:Cha Cha Room:Hong Kong Day:It is di

Mimidi:
Umai Umai:
Pasta La Vista:
Thai Cook:
Minh and Kok:
Cha Cha Room:

Hong Kong Day:
It is difficult to say which one is my favourite but probably Thai Cook and Hong Kong Rotisserie because I love carbs.
2019-07-10 748 瀏覽
太古food court近冰場果邊既門口,有間毫不起眼既麵包店—Bread n Talk.呢個麵包店賣既唔係最傳統既麵包,而係有少少fusion色彩既包,例如肉鬆包,鹹蛋菠蘿包。而呢一樣好緊要既野係,呢間鋪頭既員工係非常友善,而且好敬業樂業。我每朝都會去買個包同買杯咖啡。啲員工每次都會記得我飲咩,仲會每次都記得幫我落一包糖。呢啲窩心既舉動,看似好少事,但就係咁少事,就足以令你有一個good morning。
2019-06-15
$27 (早餐)
呢晚黎到太古廣場逛街 就順便在Treats吃晚餐裡邊位子多 也很闊落 空間感夠 是upgraded的foodcourt我們點了一個車仔麵 一個飯車仔麵點了4個菜 有生菜 雞翼尖 魚卷 魷魚 油麵其實無特別點汁 魷魚本身就有點辣嘅咖喱汁 雞翼尖亦都有汁 份量都幾大碗 不過我地8點幾去已經好多餸賣曬🤷🏻‍♀️黯然銷魂飯 份量👌🏻 可是叉燒偏肥 (個人喜好問題 我喜愛瘦叉)加上一隻半熟蛋加醬油撈飯蠻好吃的整體來說升級版Treats 比foodcourt 有進步 環境乾淨舒適 帶BB車也沒問題 只是餐廳類別選擇不多
呢晚黎到太古廣場逛街 就順便在Treats吃晚餐

我們點了一個車仔麵 一個飯

車仔麵點了4個菜 有生菜 雞翼尖 魚卷 魷魚 油麵

2019-07-08 448 瀏覽
時間不多,所以在food court裡隨便找一家快速吃完就要走了,看到這家的下午茶好像不錯,就決定去吃。點了熱素菇蕎麥麵(忘記了名字),套餐配麵鼓湯和沙拉。菇只有2種,份量不多,反而蕎麥麵挺多的,沙拉裡的醬挺好吃,應該是沙拉醬加芥末醬,另外菜也挺新鮮的。

點了熱素菇蕎麥麵(忘記了名字
),套餐配麵鼓湯和沙拉。

2019-06-27