2008-06-15 13 瀏覽
今天是父親節, 一行六人到這間餐廳吃晚飯, 看見門口餐牌 $198一個set, 價錢都ok. 於是六個人叫了四個餐, 加了兩個湯及叫了一杯生啤!這兒環境氣氛和食物味道不俗, 但埋單先知這兒要收水錢每位$10, 這個也可以接受, 但想也想不到那杯平平無奇的生啤要$96一杯呢!! 連加一, 這杯啤酒要$105! 真係無想過一杯啤酒會咁貴, 這兒環境係靚, 但 $105杯啤酒真係太過離譜!

連加一, 這杯啤酒要$105!

2008-06-05 18 瀏覽
尋晚我同家人+2 Aunties 去咗呢間本應係要同男朋友去嘅餐廳,哈哈~激死男朋友 呢間餐廳同喺外面望一樣咁有情調,D嘢食仲幾好㖭!當然,佢唔係好平啦,不過都幾抵食吖,好過食D又貴又難食嘅嘢。拍緊拖嘅情侶或想揾一個特別D嘅地方同另一半食飯,呢度都係一個好嘅選擇!Set Dinner HKD$198:Smoke Salmon Baby Green Salad Lobster Angel HairIced Lemon TeaIce Cream

Set Dinner HKD$198:

套餐嘅煙三文魚沙律
好正嘅龍蝦湯
龍蝦天使麵
2008-06-03
慶幸的唔係我, 而係一位本來想帶我來呢庶慶祝我地相交10週年紀念的朋友. 如果唔係我響偶然的機會下同我朋友試左先, 慶祝哥晚我地一定食到烏嘴烏面...同朋友食hea lunch, 順便遊下車河, 本來諗住入元朗, 後尾朋友話響汽車雜誌(好似)介紹呢間餐廳唔錯, 就來試試.呢間野環境好唔錯, 分室內同室外, 如果天氣涼涼地坐室外幾好feel的. 可惜係d野食極度唔掂. 大家都要了Chef Lunch:1) 跟餐的煙三文魚雜菜沙律 - 煙三文魚腥的, 上面求其滴幾點陳醋, 沙律唔新鮮, 連olive oil都無滴.2) 跟餐的洋蔥湯 - 又稀又溫溫吞吞的, 望落似鼓油水.3) 朋友的紐西蘭肉眼扒- 肉質唔靚又過熟. 4) 我的羊扒 - 要medium rare, 出來變Well Done, 叫佢換過, 出來又過生, 而且超級"un", "鞋", "多筋", 難食到極點.服務員又生手又失魂, 同佢講medium rare佢竟然聽唔明, 叫佢加水又唔記得....@_@
可惜係d野食極度唔掂.
大家都要了Chef Lunch:
2) 跟餐的洋蔥湯 - 又稀又溫溫吞吞的, 望落似鼓油水.
3) 朋友的紐西蘭肉眼扒- 肉質唔靚又過熟.

洋蔥豉油水
肉眼扒
羊扒
  • 環境
2008-05-30 10 瀏覽
地方比較遠,出入唔係好方便但d扒勝在好有炭燒味,十分好吃
正,特大蘑菇
2008-05-10 14 瀏覽
馳騁在西沙公路上駕車時總想去遠一點於是車又再駛向西貢方向這次要試西式的grill其實也有點泰國布吉或華欣遠離繁囂的感覺有這市場定位價格也自然比較「遊客」了時候正早嘛所以只點了一個套餐先來一個蝦凱撒沙律蝦不多但沙律還是可以的鵝肝分量ok不過油份很多膩得很另加的煎菇扒配帶子特別的配搶可惜厚厚的菇扒卻是苦苦的有點浪費主菜是龍蝦牛柳幸好是最好的一款牛扒有濃濃的炭燒味龍蝦肉也厚假日也是人少少的比起隔鄰的泰菜感覺寧靜很多
馳騁在西沙公路上

龍蝦肉也厚

假日也是人少少的
比起隔鄰的泰菜感覺寧靜很多
2008-04-13
呢度o既USDA西冷扒, 雖然$210得十安士, 但係質素好好, 唔酸唔鞋, 每啖都有油香, 我未食過咁好食O既牛扒架~~~~~ 我日日都想黎鋸扒啊~~
2008-04-02
星期六的下午, 又突然想入西沙午餐, 於是叫文迪直接搭小巴入來. 這裡的幾間店, 之前吃過泰式的, 感覺一般. 是日就試試這家西式的.天氣係相當之好, 其實經過悠長的寒冬之後, 春天好像已經遠去了. 天朗氣清之下, 當然係坐係半戶外的位置, 望著窗外, 都幾寫意. 環境來講, 滿意. 不過怕熱的或許覺得這裡係比較熱同焗的, 小弟就覺得好舒適.午餐有兩種, 一種係連沙律甜品, 另一種就無. 第一次來, 文迪就提議要便宜一點的那個.蒜蓉包; 6分, 仲算幾香蒜蓉味的, 但係相當之硬身的, 小弟仲釀成一單意外西蘭花忌廉湯: 8分, 是日餐湯係西蘭花忌廉湯, 淡淡的, 幾清新, 正好為之後吃的肉類清一清味蕾.燒豬扒配菠蘿汁$68: 7分, 豬扒係不錯, 幾鬆化的, 大廚的火候幾好, 其實佢係幾多汁, 不過菠蘿汁的味道又不太突出, 不太吃到菠蘿味, 只係覺得有點點甜味. 另外, 係偏鹹了, 落鹽重了手? 見薯仔應該係即炸的, 但係上臺時係凍了, 點解?燒煙鴨胸配紅酒汁$68: 8分, 這個比較出色, 煙鴨胸整得好並不容易, 這裡的就相當之不錯, 也要再一次一讚大廚控制火候得宜, 鴨胸係完全沒有老

燒煙鴨胸配紅酒汁$68: 8分, 這個比較出色, 煙鴨胸整得好並不容易, 這裡的就相當之不錯, 也要再一次一讚大廚控制火候得宜, 鴨胸係完全沒有老或者實, 保持嫩滑. 不過個紅酒汁也好像不太入味.

天氣熱, 餐飲當然要凍飲, 要杯凍檸茶, 幾寫意的下午.

法式蘋果脆餅配雪糕$58: 7分, 另外要了個甜品, 早前係蘋果綠吃了好滿意的蘋果脆餅, 這裡的, 似乎比較差了. 個面不算很脆, 仲焗焦了不少, 不過仍然奉客, 或許店方覺得問題不大. 入面的蘋果係偏酸的, 加了葡萄乾也改變不了偏酸的事實. 不知是否天氣太熱, 雲呢拿雪糕上臺時已經開始溶了, 之後溶的速度更加快, 沒有辦法慢慢一熱一凍地吃這個甜品. 賣相係有心機的, 但水準不算很好的一客甜品.

整體食物的水準係不錯的, 服務態度也幾好. 能夠好好享受一個懶洋洋的下午, 滿意的一餐.

也覺得可以再來試試其他扒.
2008-03-08 5 瀏覽
年多前來過這裡吃晚餐,那時仍是餐廳試業期間,那位招呼我們的uncle很友善,還告訴我們廚師以前在美國會做的(不知現在是不是了),這次重訪這裡,因為念念不忘上次吃過的黑豚,所以決定在新年假期來個悠閒午餐。那天我和好友選坐在玻璃屋的最外面位置,由於天氣仍然冷,侍應姐姐特別帶我們到一張近暖爐的枱。那天的午餐餐牌沒有黑豚,於是選了我同樣喜愛的羊扒:Lambrack with Mint Sauce ($12X),套餐包括蒜蓉包、青菜沙拉、餐湯、主菜、餐飲、甜品(那天的甜品是雲呢拿雪糕),羊扒燒得恰到好處,薄荷汁應該是廚師調製的,我特別喜歡那些配菜,很新鮮,只有鹽巴可能下得多了一點點,炸薯角最深得好友的喜愛!好友叫了豬扒套餐($7x),套餐包括蒜蓉包、餐湯、主菜和飲品。喝湯期間,看到廚師推介的黑板寫著有Mussels with White Wine Sauce (好像是…$8x),立刻叫了一客,白酒汁好像鹹了一點點,不過青口的質素不俗,有點像babyblue那種小小的,易入口,都頗新鮮,份量也很足。值得一讚的是,廚師的timing和侍應夾得很好,他們很懂得待我們吃完青口後,才把主菜送到,很貼心!最

最後,餐飲我點了熱檸茶,是茶、檸檬、杯分開送上的那一種。喝著喝著,真是十分寫意。那天的侍應姐姐哥哥態度都很不錯,那位姐姐看上去應該不是本地人,但看見我們一直說廣東話,所以也很努力跟我們說廣東話,讚!

雖然這份午餐不算便宜,但能夠在一個悠然自得的假日下午,享用這樣有水準的食物和服務,偶一為之,也值回票價。
2007-12-23 10 瀏覽
dec 21, 07,3人來lunch,叫咗3個set+蠔plate1) 蠔-6隻-有kumomato,virgin同1隻唔知咩種,最喜歡kumomato因有脆的口感同強海水味-友人話比我知,食蠔個general rule喺由最大食到最細因細嗰d通常比較鮮甜d,今次啱喎-張相顏色帶藍喺因為坐greenhouse位置,陽光透過個頂有小小藍色的canopy,映咗落去,失咗小小真2) 魚餐i) 蒜蓉包+湯- 個包表面喺微脆,但略帶小"un"嘅質感-個湯ok ii) 主菜-唔記得叫咩魚,試了友人1口,質感結實,唔"鞋",ok-d瓜菜新鮮iii) 餐飲3) 煙鴨胸餐-主菜: 件煙鴨胸份量都算好慷慨吓,味道亦唔錯,好夠煙燻同鹹味,雖然全"舊"嚟煎,但1d都唔"鞋",d瓜菜亦好新鮮,個人覺得最好是這個4) 辣汁蜆肉意粉餐- 主菜: 因上次食過佢哋個意粉好念念不忘,因直情做到我想要的al dente,對比下,今次就叫做唔合格喇,小腍兼唔彈牙,味道是可以的,亦唔算辣- 多謝友人請客- 間餐廳出面有個好似greenhouse的地方,好似嗰日風和日麗,陽光照入嚟- 笑面全因為環境為主

1) 蠔-6隻

- 多謝友人請客

- 笑面全因為環境為主
(非會員)
2007-02-12 8 瀏覽
Tried it with boyfriend last week (weekday):1) Parking -> Convenient. Can park right outside and more organised than those Thai restaurant beside2) Environment -> Nice to seat outdoor; Feel cozy;Open kitchen gives a good feel too3) Service --> Overall is friendly4) Food --> I would rate 8/10 for the taste. The charcoal grill menu is good. I tried the steak & shrimp, quite fresh! The house wine is quite decent too. $65/glass5) Price --> It is on the high side for restaurant in
5) Price --> It is on the high side for restaurant in that area. $299/person for set menu

I will go again if I am in that area
May be a Sunday brunch would be a good choice too!
2006-12-31 46 瀏覽
dec 29 lunch here. originally wanted to go to eat thai food but after parking the car and noticed this outdoor green house feel restaurant. learned that it's been opened nearly to 3 months1 set lunch is $128/ person, therefore combined ordering set lunch + a la carte1) smoke salmon cesar salad- 2 large pieces smoke salmon, together with lecttuce, little parmesan cheese, ok2) fresh clam spaghetti- timing for cooking the spaghetti is well controlled, totally impressive because of it's real al de

1) smoke salmon cesar salad

2) fresh clam spaghetti
- timing for cooking the spaghetti is well controlled, totally impressive because of it's real al dente texture. ingredients are very simple, fresh clam (with shell)+herbs+olive oil. no sauce. all ppl thumbs up, good

3) crab meat penne in cream sauce
- though not al dente as the spaghetti above, the creamy sauce compensate all these. it's color like mayonnaise, with little seafood taste, another way of tasty, good

4) seafood linguine in tomato sauce
- linguine slightly over cooked than the previous 2 dishes. but of course not like a mesh. fish, prawn, scallop, squid, clams are with the dish, all large size

5) lamb chop set lunch
- the only lunch set in this meal.
i) appetizer : shrimp (2 medium size)+salad vegetable wrapped by smoke salmon, ok
ii) cream soup : ok
iii) lamb chop : 2 piece, reasonable porton, tender, not bad
iv)fruits : mixed fruit dicese, mainly with dragon fruit
v) coffee/ tea

that day is sunny, we chose to sit at the outdoor part with pots of flower and grass.sitting on the garden chair (little victoria style). sunlight shinning through onto our dinning table, what a relaxing lunch and seems like sitting somewhere in a canadaian house