2005-09-27 29 瀏覽
前兩日同女友去左呢間食dinner,一入到去,燭光配餐桌,女友說很有feel(但同時又說牆像「恐怖蠟像館」=.=),而且人不多,都幾浪漫架~兩人一共叫了:一個88元晚餐(湯+燒牛柳+飲品),一個四季pizza(看到有人推介),一個鮮蘑菇,一個牛尾濃湯,和一個朱古力雪糕的甜品(名字忘了).餐湯幾乎與「沒字母的金寶字母湯」一樣,送的麵包,皮有點硬;燒牛柳要了七成熟,女友話要五至六成會更好,肉汁唔錯;四季pizza比munch的好,但未算太特出;至於鮮磨菇女友讚好,我本身不愛吃,所以不予置評.我反而留意侍應的服務,有個好熱心,又幫我女友捲好雨傘,又會話「要咁多食唔晒架!」;見佢同日本客人都溝通得到(係咪用日文就唔知了).總括來說,食物有一定水平,但唔算話好突出,主要都要靠其他因素搭救.不過夜晚都得幾檯客,係咪因為位置不佳?
2005-09-25 4 瀏覽
個朋友仔話聽人講幾好味,所以去開果頭去試吓。環境幾好,氣氛唔錯,叫咗四人餐,食物麻麻地,冇想像中咁好。
個朋友仔話聽人講幾好味,所以去開果頭去試吓。
環境幾好,氣氛唔錯,叫咗四人餐,食物麻麻地,冇想像中咁好。
2005-09-25 11 瀏覽
呢間餐廳由我男朋友介紹,食完之後我就愛上呢間餐廳,以後每月都要來一次.它的海鮮騷皮湯是最好味的,用好多材料炮製,好鮮味又足料.另外它的磨菇也非常可口,無論是做意大利粉或pizza都十分好味.推介它的四季pizza,有齊幾隻口味係一個pizza裏面.佢地d服務都幾好,雖然係一間有幾十年歷史的本地餐廳,但係佢會俾你睇到佢的誠意同實力.
2005-09-24 2 瀏覽
01/09/2005 20:30慶祝友人生日,一行四人去了這間歷史悠久的意大利餐廳晚飯。之前是到過的,但只限於午餐,晚餐則是第一次。還記得這裡的午餐十分便宜,且看看晚餐否同樣抵食!這家餐廳集合了浪漫的兩大原素:燈光昏暗同檯上放了燭臺,所以情調算是不錯,但空間感就嚴重缺乏,差不多是椅背貼椅背。打開餐牌,合心水的不是沒有,但就總是懶得去諗,所以最後叫了個四人套餐。當中包括:湯、沙律、牛柳、蝴蝶粉及薄餅各一。湯大家都選了意大利菜湯,幾濃郁的蕃茄味,唔錯。沙律一整碟上份量不少,以生果為主,加上幾條romaine,各種食物都相當新鮮,食落好清新。牛柳大概七成熟,非常肉嫩及多汁,係成晚最好食o既菜式。淋上的磨菇汁亦見濃郁鮮味,不錯。海鮮蝴蝶粉的配料比粉還多,茄醬味道甜中帶酸非常開胃,加上香草格外清新。不過始終都係覺得意大利粉好食o的。薄餅餅底焗得香脆,材料多,不過味道唔見突出,茄醬同芝士都好似少左o的。總體來說算幾好,四人餐包飲品$400,唔包就$328,最後連加一$361埋單。
01/09/2005 20:30

湯大家都選了意大利菜湯,幾濃郁的蕃茄味,唔錯。

2005-09-12 10 瀏覽
回復單身後的第一餐, 剛巧往上海公幹的朋友趕及回來, 就一起去晚飯~友人原本挑選了一間日本餐廳的, 但找不著, 於是我建議了這裡~其實嘛, 早在讀書年代已留意到這裡了, 因為一直以為很貴而不敢內進(我是一個窮學生>_<), 每次返學時漫步柯士甸道, 在外面看總覺得內裡暗暗的, 既神秘又浪漫~ 可惜畢業以後不常經過這裡, 所以一直都沒有機會試呢~推門內進, 果然是昏暗的環境, 每張檯上放了一支長長的紅蠟燭, 桌椅都是木造的, 帶有懷舊而浪漫的情懷~ 我鍾意^^由於第一次來不懂點菜, 就來2個牛柳餐便算了, 先上湯, 應該是豆蓉加上腸仔做的, 兩者的味道不太配合, 而且......味道帶點焦.....; 主菜的牛柳相對來說十分出色, 七成就是七成, 一分不多一分不少, 外面香脆, 內裡仍保持嫩滑, 真的不俗~ 略嫌獻汁多了; 伴菜薯仔十分creamy~ 值10分~飯後來了一杯香濃的咖啡, 咖啡亦是滿分之作~ 談了一會兒, 大家都想試試甜品, 於是點了一個火焰雪山, 雪山外貌一點都不似一個雪山, 反而是一個普通的半磅蛋糕, 外面伴著有芒果及士多啤梨, 可惜芒果太酸了, 雪山內

飯後來了一杯香濃的咖啡, 咖啡亦是滿分之作~ 談了一會兒, 大家都想試試甜品, 於是點了一個火焰雪山, 雪山外貌一點都不似一個雪山, 反而是一個普通的半磅蛋糕, 外面伴著有芒果及士多啤梨, 可惜芒果太酸了, 雪山內裡是海綿蛋糕及士多啤梨雪糕, 整體味道也不錯~

邊喝咖啡, 邊留意別人點了甚麼, 有的點了pizza , 有的點了田螺焗薯蓉, 有的只點了wine及小食, 當中似乎以pizza最香最吸引, 下次一定要試~

雖然煩惱未能一掃而空, 但能在這間期待已久的餐廳吃一頓晚飯, 也算得上幸福呢~
(29.8.05)
2005-08-16 19 瀏覽
同男朋友0係尖沙咀行極都無一間餐廳有位﹐行到差唔多九點﹐不知不覺都到金巴利道尾﹐行到隻損晒﹐佢就帶我0來到呢度。完全無期望﹐心想﹐呢度有位﹐食咩都是旦。一坐底﹐已經俾個環境吸引。古舊﹑暗暗的﹐但好食意大利菜。呢晚仲變了燭光晚餐添﹗等菜期間﹐一個類似老細或經理0既男士走過0來同我傾計﹐內容逗得我好開心。好friendly 的感覺。仲有﹐檯面支蠟燭燒得好快﹐佢都不厭其煩咁換。D野食其實一般﹐不是超水準﹐我食的lasagne 內0既tomato sauce 有點兒太儂(我平時已經係食好儂味嫁喇﹗)。但係都OK啦(價錢又唔係貴)。最緊要service 同環境好﹐夾埋都好滿意。

2005-08-08 18 瀏覽
本來十二點鬆點的時間,一個人想悠悠閒吃個午餐,便來Tivoli懷舊一番。點了個焗海鮮飯的午餐,南瓜忌廉湯,浮著數片雞尾腸仔薄片,感覺怪怪的,而且不太Creamy 。大大的麵包籃盛著三片細小的法包,不脆,不暖,很。在等主菜的時候,侍應竟然安排另一位客人與我搭檯,而不問我一句。但已我所見,附近還有空桌的,原因只恐是姑寒。焗海鮮飯,賣相很差,連飯也鋪不平,露出一截白色的瓷出來,海鮮不多,只是比茶餐廳的多一塊芝士而已。盡管收銀找得非常散的零找,我也不介意全倒進褲袋內。本來數十元的消費,對食物要求也不高,但搭檯的服務,不值加一,也以後不會有懷舊的興緻了。
2005-08-01 15 瀏覽
二人o黎食晚飯. 有百五蚊o既一人餐同二八八o既二人餐, 但o係唔o岩我胃口. 結果, 嗌酥皮海鮮湯, 一個cannelloni, 同海鮮寬條麵. 餐前麵包五小塊, 唔熱, 但好煙韌同香.酥皮海鮮湯味道ok, 同埋有好多蘑菰. Cannelloni o係牛肉同芝士做餡, 茄汁焗, 上檯果陣浸o係茄汁中, 輪廓唔分明, 似lasagna 多d, 我試左少少. 味道ok, 朋友話未算標青. 海鮮寬條麵好多海鮮, 包括龍蝦肉, fettuccine 唔o係超級彈口但ok, sauce 均勻沾上麵條上又唔會過杰或稀到似湯, sauce有微微pepper 味o以茄汁味為主, 朋友不好pepper味, 所以成碟俾我清晒.再嗌一個tiramisu 兩份share, 侍應亦o係上檯果陣將個tiramisu halve 左以致賣相打了折扣, 分量o岩o岩好, 個胃o岩o岩裝得落. texture無問題, 但對我而言就酒味略遜. 再加兩枝啤酒(廿八一枝, 好貴), 埋單三八八(加埋一). 服務無得彈, 好專業, 唯一略欠o既o係dd 親切吧! 環境幾舊, d 檯都好似黐nap nap 的, 不過情調很好. 咁黑, 就眼不見為乾凈吧.
2005-07-05 18 瀏覽
約了多時的同學聚會終於在上星期六舉行,之前會家人試過這個家餐廳不錯,所以與同學相約此處。因為是星期六晚,先訂了位,七點到,已有大半滿座,朋友都對candle light 覺得很得意。這次來有少許失望,我們點的菜都比較細,有點感到不太「抵」,尤其香芒大蝦沙律,有一個芒果和幾片蝦,要$148,都幾貴呀﹗可能再加上朋友有很多食物都唔食(牛、羊、海鮮......),所以都沒有什麼選擇。不過同學聚會都是想吹吹水,聚聚舊,食都比較次要。加多句,weekday o黎會好好多﹗
不過同學聚會都是想吹吹水,聚聚舊,食都比較次要。
加多句,weekday o黎會好好多﹗
2005-06-30 12 瀏覽
見呢間野咁多人讚, 2 pair人一齊去食番餐啦, 星期六晚八點入到去都差不多full啦, 雖然係candle night的意大利菜, 但人好多枱set得好密, 環境好嘈, 呢個就係呢間野比我第一個impression, 好少意大利餐廳環境會咁嘈, 可能呢d就係causal意菜啦, 食客都係廿零三十歲比較young的坐底叫了一個鮮茄石班$118, caesar salad$48,硯仔墨汁麵$68, 意大利腸pizza$78, 另加$8一客蒜蓉飽, 先上個蒜蓉飽, 一籃有六件, 有牛油同蒜蓉焗的, 好香好脆口, 好味道, 另有一隻好cheap的不銹鋼碟載住一堆好靚的牛油波波, 好唔match! caesar salad只係有一堆romina生菜同少少碎飽同煙肉碎, 生菜新鮮同脆口, 但係個sauce一般, 無驚喜. 硯仔墨汁麵個size都ok, 四個人當然不夠啦, 但係1-2人一定ok啦, 賣相同煮法都好中式, 失去左食墨汁麵的western feel, 硯肉都多但係個味真係好中式又好普通......no good, Pizza係即烘的, 無理由唔試下, 呢個意大利腸pizza都幾大個,

硯仔墨汁麵個size都ok, 四個人當然不夠啦, 但係1-2人一定ok啦, 賣相同煮法都好中式, 失去左食墨汁麵的western feel, 硯肉都多但係個味真係好中式又好普通......no good, Pizza係即烘的, 無理由唔試下, 呢個意大利腸pizza都幾大個, 但係個批底好薄同好un, 用刀都好難cut開, 食個時一定要用手捧住去食, 好麻煩, 味道都係一般.

鮮茄石班係全晚最好的一味菜, 佢個tomato Sauce好好味, 係好有蕃茄的原味,有好多鮮茄碎係度, 個味唔會係一味得茄汁味, 唔錯唔錯啊!! 石班有兩件, 都是大件同厚肉的, 這是全晚唯一的安慰.......

最後order甜品, 有個應該係老闆的人同我地介紹, 我地order左個pineapple icecream, tartufo同埋mocha ice cream, pineapple icecream清清地甜甜地咁都ok啦, 不過呢個係買番來的貨, 相信同其他地方食的都無咩分別. tartufo係menu係一個朱古力圓波波但上菜個時係cut開左四件, 老闆話因為以前試過個朱古力波波會四圍碌, 好煩, 所以cut開佢, 我個mocha ice cream係佢極力推介之作, 但係menu係一個柱體, 上枱個時又cut開晒, 老闆又話如果唔cut個waiter上枱之前一定會搖擺得好勁, 個結果係爛晒, 所以又cut, 賣相已經扣分啦, 食落個cream又太甜同好漏, 溶得太快, 雖然italian雪糕係無咁硬, 但都無可能係咁快溶, 同埋mocha味都好淡, 食左都唔知佢係mocha, cream入面個舊vanilla雪糕又無特別, $48太搵笨啦!!

甜品呢個先至係全晚最唔值的菜式, 其實佢一般食物都唔係貴, 大概$70-$100, 但係一個人份量的dessert要$48一客, 單食dessert都要成兩舊水啦, 係咪唔抵先??
service係好, 食物唔貴(dessert除外), 但係個環境太迫太嘈啦, 我唔鐘意.

2005-06-30 9 瀏覽
after buying the wedding gift for our friends, we went to this old-styled restaurant. It is nice to enjoy candle-light dinner at this price range, and it is almost full when we ate at that night. We ordered 2 set dinners:1.牛柳餐:8分, after eating so many hard to swallow T-bone at Denny's and IHOP, I am very satisfied to this 牛柳. I don't give high expectation but I could easily finish it up with no difficulty.2.豬扒餐:7分, I tried a few bites of 豬扒from 文迪. It is kind of dry, but the taste is still dece

2.豬扒餐:7分, I tried a few bites of 豬扒from 文迪. It is kind of dry, but the taste is still decent.

When combining with bread, soup, and tea, this is a satisfactory meal. Good for couples to have a nice time to talk for the night.
2005-06-28 14 瀏覽
Oysters are excellent, in favour & fresh. Main Courses pizzzzzza - about average, Seafood Pasta tasty & seafood without "frozen" smell & taste. Steak & pan fried Chicken & Cesar Salad....... Yum Yum YumBut Sweets............... a bit too expense compared with entree & main coursesStill, it worth to go & try, but must made reservation before u go low!

2005-06-27 7 瀏覽
服務很係好好, 非常滿意, 食物方面都幾好, 不過就太少選擇, set dinner 款式唔係太多, 所以我都係分開叫, 我同朋友仔仲order左red wine, 不過第一次介紹比我既唔係咁好囉, 之后我同佢地反應, 佢地可以比我試左ok, 再order過, 好體貼, 仲可以慢慢坐, d人仲好nice tim, 環境雖然真係幾好, 不過我就嫌d客太嘈啦! 整體上都值得一去既!!
2005-06-22 6 瀏覽
4月22日每個月也一大班友人,聚在一起吃生日飯的,因為四、五月的壽星女的日子幾接近,所以索性一齊賀賀她們,平常也是選擇中菜為主,這次轉一轉口味,就吃吃意大利的吧,而這間在港已立足了很多年吧!見食評也不錯,就來試試吧!十二位,全是女班,因為不太懂叫吃的,因此也不細看餐牌(其實不知為何,他們連主餐牌也沒給我們呢),就叫了四人和六人套餐了!另外再加多兩個龍蝦湯,當然是由生日的來品嘗啦!是夜有南瓜湯和什菜湯,我就選擇了後者,上來的是熱辣辣的,材料亦足,不錯,另外的兩款,據報南瓜不算太濃,但略帶香甜也頗不錯,而龍蝦湯呈鮮橙色,亦得悉香濃得很呢!蒜茸飽不能與湯共上皆因是即焗的,蒜香味充斥口腔,熱辣辣的頗討好,吃時也要小心點,不慎就會辣親啊.蒜茸茄汁豬扒---豬扒都幾鬆軟,伴隨的醬汁都幾惹味,配茶中有些黑色的,吃罷也不知是什麼.士丹利扒大蝦---初吃以為是的的味覺有問題,但原來友人都食到有點腥腥地,而肉質又好像…是不新鮮的徵象嗎?海解蜆殼粉---想不到此店會選用大的來做,本來都沒什麼問題,但我們那麼多人分食,就出了岔子了,我想會有友人出現吃不到的情況吧,蜆殼粉算是做得不錯,是煙煙靱靱那種,不過若選用
4月22日

是不新鮮的徵象嗎?
海解蜆殼粉---想不到此店會選用大的來做,本來都沒什麼問題,但我們那麼多人分食,就出了岔子了,我想會有友人出現吃不到的情況吧,蜆殼粉算是做得不錯,是煙煙靱靱那種,不過若選用細的會否好一點呢?
菠蘿炒飯都不錯,不過好像不見菠蘿呀,可能我分不到吧!
海鮮薄餅vs公司薄餅---因為不知我食的是那個,所以合拼來寫,上來時是也是熱的,餅底也很薄,不像專門店的用厚的,是我喜愛的薄底,太好了!
至於食味,都不錯,如果芝士重手一點更好呢!
羅馬鮮果沙律---唔知同羅馬有什麼關係呢?我估羅馬是指羅馬生菜吧,因為碟上的生菜,好像與平時吃開的西生菜不太同,比它更爽脆,所謂的鮮果是香蕉,但就有點不太得,因為熟得滯呢,另外還有蛋,蛋沙律又是我的至愛,替這道菜拉回不少分數.

是夜菜式比我想像中較為份量少,因為心目中的意菜是份量較大的,不知是否與叫的是套餐有關呢?不過能夠與友人嘻嘻哈哈的過一夜,才是今夜
的主要賣點吧?
2005-06-11 5 瀏覽
食物水準不是太好, 一個經理狀的阿叔落單都幾HARD SELL, 我朋友原本想叫$88牛柳餐的, 佢又推介百多元的西冷牛柳(不是餐)話正好多, 咁都唔緊要,好食都冇問題, 另外再要蜆肉天使麵, 田螺一客, 兩杯飲品!等左半個先有得食, 田螺七十幾蚊得果半打, 還要好明顯係整過籠, 食落乾爭爭, 薯蓉果底係已經黑晒......蜆肉天使麵原來係乾炒既, 好大陣美極味, 磨菇咸到痺, 我覺得似食緊雪菜肉絲蚊米多D.....百幾蚊既牛柳都係好一般......我朋友對食物要求唔算太高都覺得唔對路, 環境格局只係好一般, 唔係話間餐廳D燈光較暗D點支臘燭就叫好浪漫嘛, 埋單4百幾一肚氣!

百幾蚊既牛柳都係好一般......