(非會員)
2011-09-14 66 瀏覽
今日同兩位好友到呢間餐廳食lunch,菜式味道等一如以往,唯獨服務差到令人咋舌。我地三個人入去坐低,侍應例牌問完我地叫d咩食之後,我地就好似隱左形咁,湯等左差唔多二十分鐘先黎到。我地一度懷疑漏單,詢問之後,侍應過左一陣先係廚房攞住張單出黎覆一次,好,我地當冇事發生。主菜一樣經過漫長嘅等待,眼見其他比我地遲黎嘅客人已經開始走,我地又趕時間,只好加快速度「好好享用」我地嘅主菜。當我地都食完主菜,餐飲依然未黎,我地「唔該」左四次經過我地張枱嘅侍應,全部都係充耳不聞,完全無視我地。我地係咪食左隱形意大利粉?終於有一個侍應上前,但佢一開口竟然係話「你地都就黎走,收住錢先啦」。即使我地問「餐飲未黎喎」,佢只點左兩下頭,冇下文冇跟進。再苦等一會,我地怕左呢間餐廳,只好撤退。一間好嘅餐廳,需要客人入黎食飯每樣野都要催,其中一樣野甚至無疾而終? 當然,佢地會禮尚往來,極速地催番你埋單俾錢。我地唔開心嘅唔係因為區區一杯餐飲,而係作為一個客人,竟然食個飯得到咁樣嘅尊重、咁樣嘅服務態度。各位,如果你想感受下被世人遺忘,大可試一下呢間服務良好嘅餐廳,坐靠左邊牆嘅坐位,相信你會有機會體驗到態度和服務點樣影響你嘅心

我地係咪食左隱形意大利粉?

即使我地問「餐飲未黎喎」,佢只點左兩下頭,冇下文冇跟進。

各位,如果你想感受下被世人遺忘,大可試一下呢間服務良好嘅餐廳,坐靠左邊牆嘅坐位,相信你會有機會體驗到態度和服務點樣影響你嘅心情同味覺。
2011-09-14
午餐
2011-08-02 64 瀏覽
在 openrice search 了一遍意大利菜發現這兒竟有百多個笑想著和老公來這裏浪漫一下環境黑黑的,附送長蠋一支,格調唔錯先來的蒜包不太熱,連焗都懶,不行不行酥皮忌廉海鮮湯,不太忌廉招牌 pizza 也很普通,餅底亦無歡喜,style 較快餐墨汁意粉唔錯,頗多貝類海鮮坐位有點逼狹,幸好當晚兩人坐卡位,感覺良好這餐廳的價錢屬中上價,食物質素未算差,也未至於超讚,勝在食格調
在 openrice search 了一遍意大利菜
發現這兒竟有百多個笑
想著和老公來這裏浪漫一下
環境黑黑的,附送長蠋一支,格調唔錯

先來的蒜包不太熱,連焗都懶,不行不行
酥皮忌廉海鮮湯,不太忌廉
墨汁意粉唔錯,頗多貝類海鮮

坐位有點逼狹,幸好當晚兩人坐卡位,感覺良好

2011-07-31 63 瀏覽
之前在OPENRICE見到有唔少人講呢間食肆咁見環境都好似ok就不妨同女朋友試下啦第一下的感覺不太好就係我訂左檯但我唔係即刻有得坐我係要等人埋單走人先有得坐(但我冇遲到架喎)第二個感覺唔好的原因係.......佢送黎果幾塊麵包係唔熱, 應該話唔暖先真可能我對呢間餐廳有D寄望, 但結果係有D失望第三個感覺唔好就係杯凍檸茶無味0既??唔通佢以為我走甜??但結果我發現隔壁檯D人杯飲品係有杯仔糖醬我就知道發生左咩事不過值得一讚的係個焗青口真係好好食另外佢D蝦都幾大隻, 亦有口感
之前在OPENRICE見到有唔少人講呢間食肆
咁見環境都好似ok就不妨同女朋友試下啦
第一下的感覺不太好
就係我訂左檯
但我唔係即刻有得坐
我係要等人埋單走人先有得坐(但我冇遲到架喎)
第二個感覺唔好的原因係.......
佢送黎果幾塊麵包係唔熱, 應該話唔暖先真
可能我對呢間餐廳有D寄望, 但結果係有D失望
第三個感覺唔好就係杯凍檸茶
無味0既??唔通佢以為我走甜??
但結果我發現隔壁檯D人杯飲品係有杯仔糖醬
我就知道發生左咩事

不過值得一讚的係個焗青口
真係好好食
另外佢D蝦都幾大隻, 亦有口感
雖然差不多一百蚊, 但有八隻青口, 而且d蔥粒煙肉配搭得好好
海鮮係夠料0既, 不過可能我鍾意重味少少, 覺得有D淡
D蝦都幾大隻, 而且D肉幾實, 啖啖肉感覺, 不過都係啖左少少, 我覺得必勝客的海鮮闊條麵味道好D
呢個係跟餐叫的西西里乜乜意大利粉, 雖然我唔太鍾意食酸野,但味道OK喎, 而且4隻大蝦都好好口感
2011-07-29
5 分鐘 (堂食)
生日
海鮮係夠料0既, 不過可能我鍾意重味少少, 覺得有D淡
  • 焗青口
2011-07-28 106 瀏覽
這次又要「想當年」...還記得在理工讀了三年, 差不多日日都響 canteen 食飯,如果遇上天地堂,我們當然不會去圖書館溫習,反而選擇去附近 Neway 唱好 K,少年輕狂就是如此,倒不太介意入肚的是甚麼質素的食物...偶爾也會去貴價餐廳食個 lunch,所謂「貴價」,並不是某某酒店的西餐廳,或去某某扒房鋸個扒,那太幸福了,我們吃的只不過是扒王之王,或者一班人上「李嘉誠樓」飲個茶,花費約四五十元,感覺已經「好歎」,大學生,知足總不是一件壞事吧。位於柯士甸路的 Tivoli,就是其中一間我們常去的「貴價餐廳」,周日中午來這裡重溫舊夢,店子挺熱鬧的,坐了近九成滿,午餐都是一般意粉或焗飯的選擇,連餐湯及飲品,還不到 $50 的價錢。侍應先送上一紅一白,忌廉湯不太杰身,配料包括紅蘿蔔粒、蘑菇及雞肉,是正常豉油西餐的水準。餐湯跟法包,配上呈花形的牛油,但法包是沒有烘過的,入口軟淋淋,盛載牛油的小碟更是滿佈水漬,給人的印象差透了!女友點的鮮番茄燴什菜意粉相當奇特,什菜包括青椒、青瓜、西芹屬正常,但竟然還有西生菜,兜得亂亂的賣相也令人食欲大減,據說上檯已傳來一股青椒味,幸番茄汁味道尚可,否則很難把
這次又要「想當年」...

女友點的鮮番茄燴什菜意粉相當奇特,什菜包括青椒、青瓜、西芹屬正常,但竟然還有西生菜,兜得亂亂的賣相也令人食欲大減,據說上檯已傳來一股青椒味,幸番茄汁味道尚可,否則很難把它放入口。
Carbonara 感覺好一點,意粉質地不 al dente,幸未至於太淋口,份量很多,但蛋汁打得比較杰身,有點乾,吃至一半已有飽滯之感。
女友問:「這裡真的是意大利餐廳嗎?」

我答:「或許...晚市才是吧!」
2011-07-24
一行5人...點O左唔少食物沙律(唔記得個完名)有芒果肉又有香蕉, 唔知好知用O左咩汁撈, 不過我覺得好好味, 好開胃, 讚海鮮飯有成4-5隻蝦, 都幾太隻, 其他海鮮OK啦, 無咩特別...公司pizza都算多料, 海鮮應該用酒煮過, 所以食落帶點酒味, 幾特別, 一試無妨意大利雲吞雲吞應該唔係自家制, 所以好普通, 個汁反而做得唔錯, 因為有好濃O既蕃茄味, 配雲吞食, 感覺唔會太膩蜆肉墨魚麵初初以為係忌廉汁, O黎到知知係炒完O既蜆加上墨魚汁麵上面, 有點失望...由於無咩汁, 味道好淡, 鍾意濃味O既我覺得麻麻地焗雪山(2人份量)當著火時, 視覺效果一流, 我O地忍唔住係咁影相, 好開心味道方面都好好, 酒味唔算太勁, 外層芒果好甜, 蛋白好滑, 加埋蛋糕同雪糕...出奇的好味, 可能因為太好味, 5個人share的確唔係好夠...環境有點80,90年代feel...有D舊舊地...坐得好逼...價錢方面唔算平...試過一次就夠...無衝動想返兜, 但一試的確無妨
一行5人...點O左唔少食物

沙律(唔記得個完名)

海鮮飯

公司pizza

意大利雲吞

蜆肉墨魚麵
由於無咩汁, 味道好淡, 鍾意濃味O既我覺得麻麻地

焗雪山(2人份量)
當著火時, 視覺效果一流, 我O地忍唔住係咁影相, 好開心

2011-07-15
  • 焗雪山
2011-06-15 31 瀏覽
我們這四人, 仍係o係呢間公司兜兜轉轉, 也是時候約出來互相update 吹吹水餐廳選擇, 當然又係落o係我呢個食家手上, 亦會選擇平時仲未一嚐o既候選。已訂位, 但我o地遲o左o的, 要等……今日好爆多人o係餐廳外面都可以慢慢諗o下食乜, 有menu睇場面是黑暗格局, 亦坐得幾迫, 尤其二人位之間距離很close……服務是一般了, 點餐時feel 唔到有heart蜜瓜配巴馬火腿, 不算好正, 因為鹹味同甜味都各自不足芝士焗雞x, 面層芝士幾好食, 伴菜都fresh 而juicy, 雞塊嫩口蜆肉墨汁意粉, 蜆肉爽口, 墨汁味道剛好而不致太鹹芝士海鮮pizza, 好好食, 正宗薄批, 海鮮鮮味, 配上惹味芝士, 拍案叫絕火焰雪山, 好耐無食, 視覺效果當然一絕, 有o的生果伴住就無咁"漏"。酒味都渾發晒, 食唔到苦味只係二人浪漫聚餐會有更好選擇

o係餐廳外面都可以慢慢諗o下食乜, 有menu睇

服務是一般了, 點餐時feel 唔到有heart

蜜瓜配巴馬火腿, 不算好正, 因為鹹味同甜味都各自不足
蜆肉墨汁意粉, 蜆肉爽口, 墨汁味道剛好而不致太鹹

只係二人浪漫聚餐會有更好選擇
2010-12-21
30 分鐘 (堂食)
2011-05-13 83 瀏覽
約了裁縫中午度身做外套,比原定時間早到便先在鄰近的這裡吃午飯.知道這店已存在了很久只是一直提不起興趣專誠來吧了!看見門外大大個焗爐向著街外想必Pizza應是這裡強項吧!但原來午市不作供應...只得一些普通的ABC餐供選擇.只好揀了這兩款看來較為穩陣的希望不會太差吧.環境其實不算太差,星期日的中午頗為冷清.這幾件法包沒有加熱,看見侍應把牛油從冰水中撈上來,質感還是硬如石頭,還要一碟子也是水.好一個下馬威!羅宋湯味道極淡這不過是一碗紅色的雜菜水吧了.Carbonara----意粉軟淋淋全無彈性,連最基本的芝士味道也沒有!但原來這還不是冠軍的料子.焗豬扒飯----面層的燴汁焗得微焦從外觀來看是對辦的.豬朳肉質偏瘦,雪藏味濃郁而且豬羶味強勁!燴汁不酸不咸像沒有調味似的.炒底飯亦好不到那裡去!飯粒軟身濕得像飯煲剛跳制便打開蓋立即拿來吃一樣.這個焗飯全軍盡墨。侍應對客人吃剩大量食物似已見怪不怪.只機械式的收走拿去倒掉連問也懶得去問。難以置信這裡竟然有百多個笑臉!看來這裡也是屬於十大不可思議餐廳之一.更多文字分享http://pandamenhk.blogspot.com
環境其實不算太差,星期日的中午頗為冷清.
羅宋湯味道極淡這不過是一碗紅色的雜菜水吧了.
焗豬扒飯----面層的燴汁焗得微焦從外觀來看是對辦的.
這個焗飯全軍盡墨。

更多文字分享
2011-04-19 54 瀏覽
今次8個人一齊去食飯, 見到朋友揀左呢間野, 心中都有好大祈望環境唔錯, 都好似幾多人咁叫左1個Pizza, 1個沙律2個Pasta: 蟹肉 同 海鮮 同一個海鮮飯1個steak1個青口1個茄子海鮮飯, 海鮮Pasta, 青口, 同茄子都係同一個味, 全部都係同一烹茄汁煮出來同一個味唔緊要, 佢係同樣"冇味"!!真係要勁落TABASCO, 一淡落一滴, 先吃得完呢餐飯 蟹肉意粉好腥, 好難食Steak 4/5 係肥膏, 令我諗起豬肉檔用籮裝住果D"下蘭", 又UN, 好難食青口係好少少的, 不過都係茄汁煮咁大把我地7個人一人比左200蚊, 好貴, 但好難吃一定冇可能再去, 太恐怖返到屋企要補番個杯麵

環境唔錯, 都好似幾多人咁

叫左1個Pizza, 1個沙律
2個Pasta: 蟹肉 同 海鮮 同一個海鮮飯
1個steak
1個青口
1個茄子

同一個味唔緊要, 佢係同樣"冇味"!!

真係要勁落TABASCO, 一淡落一滴, 先吃得完呢餐飯

蟹肉意粉好腥, 好難食
青口係好少少的, 不過都係茄汁煮咁大把

我地7個人一人比左200蚊, 好貴, 但好難吃

一定冇可能再去, 太恐怖
返到屋企要補番個杯麵

2011-04-11 33 瀏覽
好多年前來到呢度, 總覺得此店好好味, 今天再來...可能要求高咗, 雖然係平...但係無水準可言!!法包 ~ 無包香, 免費就無所謂la...凱撒沙律 ~ 不是用正宗既羅馬生菜, 凱撒沙律醬都係不正宗, 只是用咗好普通沙律醬, 加d煙肉碎同面包粒!!四季pizza ~ 厚厚芝士佈滿在pizza上, 底下有火腿, 洋蔥, 蘑菇, 芝士味不濃, 餅底同pxxxx hut一樣唔得!!羊架 ~ 全晚最好味, 羊架煎得香脆之如內裡好多肉汁, 羊肉好嫩, 有羊肉味但又不會有羊騷味

法包 ~ 無包香, 免費就無所謂la...

Tivoli 意大利餐廳
2011-03-28 30 瀏覽
本人上星期五與幾位朋友在此晚餐, 先前都已光顧了好幾次, 大家都覺得依間餐廳都好好食, 跟住就book左 7:30四位, 因當日都知道係星期五會特別多人, 於是早少少到場取位, 誰不知一入去已見坐無虛席, 但心想已訂了位應該冇問題, 於是走到reception 處問可以取得位否, 對方說: , 本人心想: 就這樣等了10分鐘, 但仍未有人走回來告訴我還要等幾耐, 於是再問一下經理(帶眼鏡), 他說:我地本餐廳book位係要等架....], 本人回答:, 話畢這位經理竟然這樣回答: [你可以架.....你可以過隔離嗰間食架, 我地同嗰間餐廳都好熟], 他這樣說真令人有點氣憤....一間老字號兼口碑唔錯都唔算係低檔既食店, 居然會講這種說話, 其實當其時, 陸續訂左7:30既客都走嚟問有位未, 他仍答暫時未有台安排, 但又沒有理會我地企喺度, 總之成堆人堛埋喺門口之後剛有位, 個經理就帶我兩入去(另兩位朋友仲未到), 埋到位居然比兩人位我地, 他說: , 於是我地望一望對方, 人地都未飲餐飲, 即未有咁快走啦, 同埋如果我其餘2位朋友到左時咁點呢, 佢地咁做, 等同趕客走姐!!! 我地覺得
本人上星期五與幾位朋友在此晚餐, 先前都已光顧了好幾次, 大家都覺得依間餐廳都好好食, 跟住就book左 7:30四位, 因當日都知道係星期五會特別多人, 於是早少少到場取位, 誰不知一入去已見坐無虛席, 但心想已訂了位應該冇問題, 於是走到reception 處問可以取得位否, 對方說: [要等一陣], 本人心想:[冇問題, 可能要收拾一下] 就這樣等了10分鐘, 但仍未有人走回來告訴我還要等幾耐, 於是再問一下經理(帶眼鏡), 他說:[唔好意思, 我地本餐廳book位係要等架....], 本人回答:[咩book位要等架? 我地又唔係第一次來, 從來都未聽講過, 而且我打電話來時你又冇講過要這樣喎.....如果你一早講明, 咁我可選擇其他食店], 話畢這位經理竟然這樣回答: [你可以架.....你可以過隔離嗰間食架, 我地同嗰間餐廳都好熟], 他這樣說真令人有點氣憤....一間老字號兼口碑唔錯都唔算係低檔既食店, 居然會講這種說話, 其實當其時, 陸續訂左7:30既客都走嚟問有位未, 他仍答暫時未有台安排, 但又沒有理會我地企喺度, 總之成堆人堛埋喺門口

之後剛有位, 個經理就帶我兩入去(另兩位朋友仲未到), 埋到位居然比兩人位我地, 他說: [坐住先, 隔離嗰張台就走], 於是我地望一望對方, 人地都未飲餐飲, 即未有咁快走啦, 同埋如果我其餘2位朋友到左時咁點呢, 佢地咁做, 等同趕客走姐!!! 我地覺得你未ready就唔應該交台, 咁同茶餐廳有何分別?? 太差勁!!! 我地拒絕要台, 於是他們又請我地出去門口企, 不久我另2位朋友都到場, 大概擾攘至8:00

雖然過程都唔係好耐只不過半個鐘, 重點係佢地個服務態度, 就算間餐廳d食物點好食, 但服務質素咁差, 點令客人食得滿意開心, 仲有唔好忘記間餐廳d價錢並不便宜, 起碼每位計都要250元, 若以這個價錢計, 我地仲有好多選擇
2011-03-25
30 分鐘 (堂食)
2011-02-09 21 瀏覽
因為都食左好耐了...係舊年9月既相...但都仲好想寫返低佢...因為lee 餐真係好滿意!!!!因為生日朋友仔想食意大利菜..上黎lee 度搵啦..都搵左幾間...都有少少貴!!最後竟然係一次去訂蛋糕俾我見到lee 間餐廳好大個signage 寫住係意大利餐廳wor...梗係上openrice 睇下d 食評啦~又ok wor..唔算貴...所以就決定左黎lee 度啦!!真係多謝lee 度大家既食評分享..我先決定去lee 度...我覺得佢地服務好良好~我地最後好似係散叫左leed 食物...大家share 黎食感覺都好正~印象中只記得幾樣食物...1. 湯: 不甚特別, 2. 餐包: 好脆好好食~3. 菠菜意粉: 係超級好食...估唔到煮得咁正4. pizza: 薄批好味~個底好脆好薄,好味!但最深刻的感覺就係...d野都好美味..就好似依家寫食評睇住張相都仲有lum lum 脷的感覺
因為都食左好耐了...係舊年9月既相...
但都仲好想寫返低佢...
因為lee 餐真係好滿意!!!!
因為生日朋友仔想食意大利菜..
上黎lee 度搵啦..都搵左幾間...都有少少貴!!
寫住係意大利餐廳wor...
梗係上openrice 睇下d 食評啦~

真係多謝lee 度大家既食評分享..
我先決定去lee 度...
我覺得佢地服務好良好~
我地最後好似係散叫左leed 食物...
大家share 黎食感覺都好正~
印象中只記得幾樣食物...
1. 湯: 不甚特別,
2. 餐包: 好脆好好食~
3. 菠菜意粉: 係超級好食...估唔到煮得咁正
4. pizza: 薄批好味~個底好脆好薄,好味!

但最深刻的感覺就係...
d野都好美味..
就好似依家寫食評睇住張相
都仲有lum lum 脷的感覺
2010-09-25
生日
2011-02-09 30 瀏覽
哈哈, 上面打少左個 "節" 字在後面.為左同老婆celebrate 情人節的到來, 又吾想俾人湯到一頸血, 聰明的消費者, 當然提早 celebrate 吧.是日由於自己公司同事食過這間, 某些食物值得一試, 於是, book 好個靚位, 放工後去.感覺, 環境浪漫, 但人多嘈吵, 真的破壞了風景啊.1. 燒羊鞍, 總共六件, 都係 $188 (這個價錢又平, 又多肉, 又少蘇, 又多件) 我和老婆都認為是是晚精選, 亦是同事推介的菜式.2. 蘇皮海鮮湯 (這個比大家樂要好的食物, 材料充足, 價錢貴合理少少)3. 意大利焗腸粉 (這個粉味好重, 肉汁味吾夠濃).另, 同事之前推介薄餅, 不過我和老婆冇試到.望幫到其他食家多一份心水選擇吧.
哈哈, 上面打少左個 "節" 字在後面.

聰明的消費者, 當然提早 celebrate 吧.

感覺, 環境浪漫, 但人多嘈吵, 真的破壞了風景啊.

3. 意大利焗腸粉 (這個粉味好重, 肉汁味吾夠濃).

另, 同事之前推介薄餅, 不過我和老婆冇試到.

望幫到其他食家多一份心水選擇吧.

(非會員)
2011-01-19 32 瀏覽
2人慶祝結婚一週年, 氣氛幾好, 早去用餐(晚上6:00), 不用等位, 即使到晚上7:30仍有空位ORDER 左羊架, PIZZA, 甜品:火焰雪山(共3種)羊架配秘製薄荷汁及燒汁, VERY GOOD !!! $138, 價錢合理可接受先所未有難吃又無料的PIZZA, VERY BAD, WORSE THAN PIZZA BOX DELIVERY, $138, 不值 !!! 火焰雪山, $138, 太貴, 不值, 一般甜品店可能都品嚐到, 沒有太大特別service is very good

service is very good
2009-11-17
紀念日
2011-01-03 42 瀏覽
31/12 選了懷舊浪漫既Tivoli 訂7:30pm的台, 等了45分中, 直到離開時9:15 仍見人龍,值唔值? 我只可以話, 除夕邊度都要排隊架啦....餐前飲左sangria($70, 1/4 bot), 好過飲有氣水~蝸牛型既牛油 配面包, ok濃郁既忌廉周打魚湯, 好味每台都有既公司pizza, 好味沙翁牛排, 點了7成熟, 埋台well done可能是大節, 是日meau只得少量菜式, 每位最少要點一個main course,所以周打魚湯 同 火焰蛋糕 out of meau呢~整體來說, 味道ok, 氣氛不錯, 服務到位, 估計只是人流太多令我未能食出店的真味, 有機會還會再來~
31/12 選了懷舊浪漫既Tivoli

值唔值? 我只可以話, 除夕邊度都要排隊架啦....

蝸牛型既牛油 配面包, ok
濃郁既忌廉周打魚湯, 好味
每台都有既公司pizza, 好味
沙翁牛排, 點了7成熟, 埋台well done

所以周打魚湯 同 火焰蛋糕 out of meau呢~

2011-01-31
除夕
  • 周打魚湯
  • pizza
2010-12-11 22 瀏覽
今天已是第二次食這裡的牛扒餐了(原價$98, 「早鳥」$65)1.法式麪包片、牛油包身過「UN」,一般2.忌廉湯夠熱(港式),多粟米3.牛扒(意粉)牛扒水準跟其他餐廳百多元一份的差不多,意粉有「咬」口配菜亦可以4.咖啡總括,用六十五大元食這個餐,超值之選
1.法式麪包片、牛油
包身過「UN」,一般

2.忌廉湯

夠熱(港式),多粟米
3.牛扒(意粉)

牛扒水準跟其他餐廳百多元一份的差不多,
意粉有「咬」口
配菜亦可以
4.咖啡

總括,用六十五大元食這個餐,超值之選

2010-12-11