2024-04-07 81 瀏覽
#20240402 📝📍 Times Coffee @timescoffee.hk 觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#炸軟殼蟹肉燥飯 $158💭 軟殼蟹配肉燥飯呢個配搭係點都唔會諗得到😂飯係用珍珠米食落好煙韌,估唔到用近似燴飯既方式去煮,令到兩件事出奇地夾🦀除左肉燥仲有啲菇做配料,份量都唔少,預左要留肚食甜品所以感覺兩個share食都夠食~.#抹茶雪糕豆花豆漿 $56#豆腐雪糕豆花奶茶 $52💭 呢兩杯表面望落去係一杯野飲,實則已經係一個甜品😎因為本身呢杯野已經有雪糕又有豆腐花,雪糕唔太甜,反而可以用尼溝淡杯野飲既甜🍨撈勻左一啖有晒雪糕豆花同野飲好邪惡🙈.#焦糖布甸草莓冰 $108💭 強烈推薦既綿綿冰🍧邊邊鋪滿晒士多啤梨,有生果食一流🍓一開始食面頭啲冰好似有啲普通,點知暗藏層次感,中間係碎左既消化餅,無諗過平時唔起眼既野會變得咁好食,佢唔會索水仲脆大癲!食到底仲有彈牙既布甸,一杯野有多重享受好正🍮.#觀塘美食 #觀塘黃店 #🐷在觀塘 #🐷_食
#20240402 📝
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#炸軟殼蟹肉燥飯 $158

#抹茶雪糕豆花豆漿 $56
#豆腐雪糕豆花奶茶 $52

#焦糖布甸草莓冰 $108

#觀塘美食 #觀塘黃店 #🐷在觀塘 #🐷_食
去到門口先知 原來小時光執左 仲記得上次黎揾唔到入口 係周圍行左好耐都唔知邊度入 要勞煩朋友黎接其實大部分小時光既擺設都有留低新店加左啲靚靚既雲雲燈 (˶╹ꇴ╹˶)我之前都有諗過用黎裝飾自己間屋 只不過唔識點清潔 所以放棄左⤩ ⤪ ⤭ ⤮ 𝒪𝓇𝒹𝑒𝓇 ⤱ ⤲ ⤯ ⤰ 我地𝟛個人 叫左$𝟛𝟚𝟠 𝟚人套餐 不過有啲食物同飲品要補返 最後埋單係$𝟜𝟟𝟞時令蔬菜沙律沙律有爆谷 個配搭都係第一次見不過唔係人人鍾意 我𝕠𝕜既 係我𝟚個朋友覺得奇怪 各花入各眼૮ ˃̵ ֊ ˂̵ ა 都好難滿足所有人既台式小食拼盤 剛好所有食物都係𝟛個人既份量有番薯條 薯條 甜不辣 鹽酥雞塊 台灣腸 地瓜球 個小食拼盤都幾豐富૮꒰˶ฅ́˘ฅ̀˶꒱ა 蟹肉蟹棒明太子意粉配搭都幾豐富又有蟹肉•蟹棒•明太子•蟹籽我全清~(˶‾᷄ꈊ‾᷅˵)~ 我愛台味係一個𝖆𝖑𝖑 𝖉𝖆𝖞 𝖇𝖗𝖊𝖆𝖐𝖋𝖆𝖘𝖙 既概念有芋泥麻糬肉鬆吐司配炒蛋 台灣腸 燕麥奶配朱古力早餐脆片 個麻糬煮到燶左 ᜊ꒦ິ^꒦ິᜊ我地無同啲員工講 因為已經食到一半 佢有一半都燶左 食同聞都有陣燶味 ૮₍ꐦ -᷅ ⤙ -᷄ ₎ა 個燕麥奶配朱古力早餐脆片 因為係浸住 所以好快
去到門口先知 原來小時光執左

台式小食拼盤
剛好所有食物都係𝟛個人既份量

配搭都幾豐富
又有蟹肉•蟹棒•明太子•蟹籽
我全清~(˶‾᷄ꈊ‾᷅˵)~

我愛台味
係一個𝖆𝖑𝖑 𝖉𝖆𝖞 𝖇𝖗𝖊𝖆𝖐𝖋𝖆𝖘𝖙 既概念
有芋泥麻糬肉鬆吐司配炒蛋 台灣腸 燕麥奶配朱古力早餐脆片 個麻糬煮到燶左 ᜊ꒦ິ^꒦ິᜊ我地無同啲員工講 因為已經食到一半 佢有一半都燶左 食同聞都有陣燶味 ૮₍ꐦ -᷅ ⤙ -᷄ ₎ა 個燕麥奶配朱古力早餐脆片 因為係浸住 所以好快冧曬 朋友鍾意食脆既 所以全部交曬比我食

抹茶紅豆芭菲
超多𝓬𝓻𝓮𝓪𝓶 啱我 ( ⁼̴̤̆◡̶͂⁼̴̤̆ ) 怕肥既要考慮下

伯爵茶鮮奶

走既時候都揾左好耐路
唔知幾點 𝔸座大門會上鎖 出唔到門口 ฅ˙Ⱉ˙ฅ
所以要去𝔹座坐電梯落樓 先可以逃出生天
2024-04-03 64 瀏覽
💜芋控必食❣️巨型芋泥球 芋香爆燈 🍧 奶蓋蕨餅牛奶冰超驚豔 😍🐭 米奇老豬Vol. 462 🐷[Times Coffee]今次受邀去試嘅 @timescoffee.hk餐廳超寬闊 🤩左邊係簡約法式家園風右邊係童年回憶嘅小學木桌 🪵各有特色 和而不同~店內播住90後中小學時期好興嘅台灣pop感覺返曬來😆.🐖🐖《蟹肉蟹棒明太子意粉》🐖🐖 🛑8.2/10🛑 💰$138💰一絲絲蟹肉同粒粒蟹籽份量都唔少如果蟹棒可以多幾條就好啦🤪意粉都算有口感 但略嫌唔夠掛汁~明太子味道出得來又唔膩👍🏻.🐖🐖《黑糖芋泥牛奶冰》🐖🐖 🛑8.7/10🛑 💰$98💰面頭唔係雪糕 而係芋泥球 😍口感軟滑得來食到粉綿嘅芋粒而且芋頭嘅甜好天然 唔會死甜 芋頭控一定會滿足 💜老豬大愛!奶蓋幾乎流心 奶味香🥛喺黑糖、蜜紅豆嘅加持下鋪底嘅芋泥醬就偏甜左d 🥹黃豆粉蕨餅微甜軟糯 老豬好鍾意!牛奶冰係綿綿冰口感 唔係粗冰 🧊完美中曬老豬嘅口味啊❣️.🐖🐖《Expresso Tonic》🐖🐖🛑8.4/10🛑 💰$48💰咖啡烘焙香唔錯 唔會過算加埋tonic消暑一流👍🏻.🐖 🐖 《Dirty》🐖🐖💰$40💰.❣️🐭總評分🐷❣️味道:8.4/10

🐭 米奇老豬Vol. 462 🐷
[Times Coffee]
今次受邀去試嘅 @timescoffee.hk
餐廳超寬闊 🤩
左邊係簡約法式家園風
右邊係童年回憶嘅小學木桌 🪵
各有特色 和而不同~
店內播住90後中小學時期好興嘅台灣pop
感覺返曬來😆
🐖🐖《蟹肉蟹棒明太子意粉》🐖🐖
🛑8.2/10🛑 💰$138💰
一絲絲蟹肉同粒粒蟹籽份量都唔少
如果蟹棒可以多幾條就好啦🤪
意粉都算有口感 但略嫌唔夠掛汁~
明太子味道出得來又唔膩👍🏻
而且芋頭嘅甜好天然 唔會死甜
芋頭控一定會滿足 💜
老豬大愛!
奶蓋幾乎流心 奶味香🥛
喺黑糖、蜜紅豆嘅加持下
鋪底嘅芋泥醬就偏甜左d 🥹
黃豆粉蕨餅微甜軟糯 老豬好鍾意!
牛奶冰係綿綿冰口感 唔係粗冰 🧊
味道:8.4/10
服務:8/10
環境:8/10
CP值:✴️ 中 ✴️
ENCORE:✅ (芋泥球芋泥球芋泥球!)

📍Times Coffee 📍

#米奇老豬_觀塘區
#米奇老豬_雪糕刨冰
#米奇老豬_台式
#米奇老豬_cafe

#timescoffee #小時光 #觀塘cafe #觀塘餐廳 #觀塘美食 #芋泥 #芋泥控 #芋泥球 #芋頭牛奶 #芋頭冰 #抹茶紅豆 #黑糖冰 #牛奶冰 #刨冰 #奶蓋 #蕨餅 #麻糬 #黃豆粉 #花生粉 #花生控 #煙韌控 #香港甜品 #香港cafe #台灣菜 #黑糖牛奶 #香港咖啡
用餐優惠
試食活動
今晚約咗朋友嚟觀塘有嘢做做嘢前就喺附近搵餐廳之前已經食過呢間2次覺得唔錯所以決定入去 不過發現好似唔同咗咁環境新淨好多 食物甜品都吸引咗我哋叫咗以下幾樣嘢食- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1. 炸軟殼蟹肉燥飯我哋本身都唔算好肚餓 所以先叫一個主食嚟到見到有咁多肉燥飯 即刻覺得明智決定個飯睇落顏色偏深 吸晒肉燥湯汁 味道濃郁肉質煮到鬆軟 飯粒口感軟糯 食落好有飽滿感覺加埋面頭炸到酥脆嘅軟殼蟹 咬啖見到入面蟹肉呢個價錢嚟講都算抵食 加埋嘢飲仲有半價優惠2. 焦糖布甸草莓冰以前唔覺有呢啲甜品咖 可能轉咗型/手咁啱最近天氣熱熱哋咁 真係令人好想食冰降溫另外仲有黑糖芋泥、抹茶麻糬口味我哋揀咗焦糖布甸草莓 底下收埋咗震吓震吓嘅布甸上面有啲碎冰 粒感唔大 口感比較似係綿綿雪花加埋滑順奶香草莓忌廉、清新草莓果肉同埋甜甜哋焦糖醬 食落超級豐富 好涼爽嘅感覺3. 桂花白桃冰茶+伯爵茶鮮奶桂花白桃冰茶呈現到淡淡花香果香唔算好甜 飲落清涼 好啱消暑享用XD伯爵茶鮮奶有種淡涼柑橘香氣加埋啲奶 更加突出佢紅茶嘅味道
今晚約咗朋友嚟觀塘有嘢做
呢個價錢嚟講都算抵食 加埋嘢飲仲有半價優惠
2. 焦糖布甸草莓冰
以前唔覺有呢啲甜品咖 可能轉咗型/手
咁啱最近天氣熱熱哋咁 真係令人好想食冰降溫
另外仲有黑糖芋泥、抹茶麻糬口味
我哋揀咗焦糖布甸草莓 底下收埋咗震吓震吓嘅布甸
上面有啲碎冰 粒感唔大 口感比較似係綿綿雪花
加埋滑順奶香草莓忌廉、清新草莓果肉
同埋甜甜哋焦糖醬 食落超級豐富 好涼爽嘅感覺
3. 桂花白桃冰茶+伯爵茶鮮奶
桂花白桃冰茶呈現到淡淡花香果香
唔算好甜 飲落清涼 好啱消暑享用XD
伯爵茶鮮奶有種淡涼柑橘香氣
加埋啲奶 更加突出佢紅茶嘅味道
2024-03-27
飲料
Times Coffee擇址小時光舊鋪位開張 💛 聽講係全新班底,但門口招牌仍然用上「小時光」。同樣用學生枱做餐桌,餐廳更光猛、乾淨企理,食物都係以台式、西式料理為主,但就有刨冰🍧✨ 味道仲要唔錯! 𓂅 脆炸軟殼蟹肉燥飯 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟻𝟾幾特別嘅配搭,軟殼蟹都炸得外層內有層次;底下肉燥飯份量超重,仲有不少肥肉,飯底偏濕,比起肉燥飯更似意大利飯幾特吃𓂅 抹茶麻糬紅豆冰 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟶𝟾 必吃必吃的甜點🤤🤍 差不多是每枱必點的!仍佢嘅配料好豐富,有齊幾濃而原甜的抹茶雪糕、奶蓋、紅豆粒、蕨餅等等,仲加上餅碎增添口感 🈵 刨冰本身幾綿密,食落都夠味幾驚喜🫶🏻𝓅.𝓈. 聽店主講被由於抹茶醬會令刨冰塌得快,所以已經無咗,有點可惜呢~𓂅 宇治焙茶鮮奶 ᴴᴷᴰ 𝟺𝟼𓂅 抹茶雪糕豆花豆漿 ᴴᴷᴰ 𝟻𝟼

𓂅 脆炸軟殼蟹肉燥飯 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟻𝟾

𓂅 抹茶麻糬紅豆冰 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟶𝟾

𓂅 宇治焙茶鮮奶 ᴴᴷᴰ 𝟺𝟼
𓂅 抹茶雪糕豆花豆漿 ᴴᴷᴰ 𝟻𝟼
2024-03-27
  • 抹茶麻糬紅豆冰
*✲゚*。☕觀塘小時光全新班底 甜品好吸引🍧好耐之前喺觀塘返工食過小時光不過印象唔太好 食物麻麻地 🫣最近轉手後重新裝修 換過新一批課室枱 乾淨左好多😆食物選擇更多 連刨冰 芭菲都有😙🍧 抹茶麻糬紅豆冰 ($108)
估唔到佢個刨冰好綿 唔會食到碎冰粒👍🏻配料有抹茶雪糕 奶蓋 紅豆 蕨餅見隔離枱叫左芭菲都好吸引 下次要試下先😆🍝 蟹肉蟹棒明太子意粉 ($138)
意粉份量多 蟹棒超大舊 😆不過醬汁再多少少會更好🤏🏻☕ Earl Grey Latte (半價後 $23)🍵 抹茶雪糕豆花豆漿 (半價後 $26)
飲品選擇多 跟餐有半價優惠揀左兩杯特別啲嘅飲品 兩杯都唔錯-📍 Times Coffee 觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室Room C1, 1/F, Mai Hing Industrial Building Block A, 18 Hing Yip Street, Kwun Tong星期一至六 11:30 - 22:00星期日 全日休息
*✲゚*。☕
觀塘小時光全新班底 甜品好吸引🍧

好耐之前喺觀塘返工食過小時光
不過印象唔太好 食物麻麻地 🫣
最近轉手後重新裝修 換過新一批課室枱 乾淨左好多😆
食物選擇更多 連刨冰 芭菲都有😙

🍧 抹茶麻糬紅豆冰 ($108)

估唔到佢個刨冰好綿 唔會食到碎冰粒👍🏻
配料有抹茶雪糕 奶蓋 紅豆 蕨餅
見隔離枱叫左芭菲都好吸引 下次要試下先😆

🍝 蟹肉蟹棒明太子意粉 ($138)

意粉份量多 蟹棒超大舊 😆
不過醬汁再多少少會更好🤏🏻

☕ Earl Grey Latte (半價後 $23)
🍵 抹茶雪糕豆花豆漿 (半價後 $26)

飲品選擇多 跟餐有半價優惠
揀左兩杯特別啲嘅飲品 兩杯都唔錯
📍 Times Coffee

星期一至六 11:30 - 22:00
星期日 全日休息
呢日同朋友去咗觀塘開倉掃貨🙈 行到好攰 想搵一間Cafe坐吓 唔係太肚餓 就嗌咗一個主食 一個甜品同埋兩杯飲品☕️蟹肉蟹棒明太子意粉呢個意粉真係落足料 佢唔係好creamy果種意粉🍝 每一啖都食到大量嘅明太子 面頭仲有啲一絲絲嘅蟹肉 蟹籽同埋蟹棒 份量足夠同朋友一齊分享焦糖布甸草莓冰朋友一見到呢個牛奶冰已經好興奮😆 因為賣相好靚 打卡一流呀 最底仲隱藏咗啲好滑嘅布甸🍮 呢個冰用上好甜嘅鮮士多啤梨 喺冰嘅上面仲有啲粉紅色嘅士多啤梨cream 帶出呢份甜品主要嘅甜味🍓記住唔好打咁耐卡啊 天氣熱個冰都會溶得好快㗎抹茶雪糕豆花豆漿呢杯飲品唔會太甜 面頭有一球濃郁嘅抹茶雪糕 下面就有抹茶豆漿 最底仲有啲豆腐花添呀 係一杯好似甜品嘅飲品🍵 因為朋友好鍾意食豆花 所以佢好滿意呢杯飲品 豆味都幾出眾Latte呢杯咖啡我仲額外加咗一shot☕️ 味道真係好濃郁啊 飲完呢杯回魂啡 仲可以去搏殺多次✌🏻嚟呢間cafe真係一定要試草莓冰 又靚又好味🤤 其他野都唔錯㗎 想喺觀塘搵間cafe chill吓 呢間係個好選擇

抹茶雪糕豆花豆漿
抹茶雪糕豆花豆漿

Latte
Latte

【觀塘工廈小店·全新班底有驚喜🤪🫶🏻】//////舊店為「The Parking Coffee & Food」芋圓同草莓抹茶冰最出名(>^ω^<)轉左班底後重新裝修 打造校園風 木系顏色為主👫👭吊喺天花板上嘅白雲造型加晒分👏🏻.👉🏻焦糖布甸草莓冰 ($108)草莓冰入口即溶 帶微微綿密質感 配搭焦糖布甸外 冰嘅裏面都有布甸😻👉🏻原條鰻魚南瓜燉飯 ($128)燒汁鰻魚惹味 燉飯容易入口~配搭南瓜鹹甜味道可以再平衡得好啲🤧👉🏻明太子薯條 ($58)薯條炸到熱辣辣又脆身😁明太子醬有鹹香 配薯條味道豐富👉🏻榛子可可鮮奶 ($42)拉花圖案好用心 帶有神秘感😏朱古力味一般 正常發揮👉🏻芋泥豆漿 ($40)有好多芋泥粒粒 配搭豆漿比鮮奶輕盈👍🏻————📍Times Coffee (觀塘)觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
【觀塘工廈小店·全新班底有驚喜🤪🫶🏻】
//////

👉🏻焦糖布甸草莓冰 ($108)
草莓冰入口即溶 帶微微綿密質感
配搭焦糖布甸外 冰嘅裏面都有布甸😻

👉🏻原條鰻魚南瓜燉飯 ($128)
燒汁鰻魚惹味 燉飯容易入口~
配搭南瓜鹹甜味道可以再平衡得好啲🤧

👉🏻明太子薯條 ($58)
薯條炸到熱辣辣又脆身😁
明太子醬有鹹香 配薯條味道豐富

👉🏻榛子可可鮮奶 ($42)
拉花圖案好用心 帶有神秘感😏
朱古力味一般 正常發揮

👉🏻芋泥豆漿 ($40)
有好多芋泥粒粒 配搭豆漿比鮮奶輕盈👍🏻

————
📍Times Coffee (觀塘)
2024-03-06
2024-03-05 274 瀏覽
個位置冇記錯應該同以前係一樣 見佢新開 本身都唔敢抱有太大期望 但估唔到比想像中好食 環境比以前個間新淨舒服啲 朋友表示以前個間似鄉村學校😂-青醬帆立貝大蝦意粉意粉質感剛好 但略嫌鹹左啲🙈 帆立貝同大蝦各兩隻 兩個人食岩岩好 大蝦仲幾彈牙~我愛台妹呢個一上枱係有被驚艷到 因為擺盤同顏色配搭得宜👍🏻 芋泥麻糬肉鬆吐司 好唔錯~ 一次過食好有層次口感好豐富😋 其他配料都ok 朋友就特別鐘意個穀物~ 夠脆口😆鹽酥雞塊份量好多!外脆內嫩 調味岩岩好🤌🏻士多啤梨芭菲一大球士多啤梨雪糕加果肉🍓 下面仲有滿滿嘅布甸😍 整體唔算太甜 今次幫朋友慶祝生日 呢度仲可以幫手寫字👍🏻伯爵鮮奶咖啡淡淡嘅伯爵茶香加上好濃郁嘅咖啡 都幾夾☕️桂花白桃冰茶(四季春茶底)正常發揮~ 都幾fresh
青醬帆立貝大蝦意粉

我愛台妹

鹽酥雞塊
份量好多!外脆內嫩 調味岩岩好🤌🏻

士多啤梨芭菲
今次幫朋友慶祝生日 呢度仲可以幫手寫字👍🏻

伯爵鮮奶咖啡
淡淡嘅伯爵茶香加上好濃郁嘅咖啡 都幾夾☕️

桂花白桃冰茶(四季春茶底)
正常發揮~ 都幾fresh
2024-03-02 217 瀏覽
睇完中醫喺附近揾到間cafe坐下,呢間小時光裝修好寬敞舒服,仲用左好多讀書時嘅枱做餐枱,真係好懷念,好似一秒時光倒流左咁🏫背景音樂播住陪伴我長大嘅經典歌,好有feel~連menu做整到好似單行薄格式咁😂由於唔太餓,我地兩個人叫左個意粉、一個甜品同一人一杯飲品都已經好夠🥰✨蟹肉蟹棒明太子意粉 - 面頭蟹棒真係幾巨,圍邊仲有不少蟹肉,食到鮮味🦀明太子醬好creamy令意粉好掛汁👍✨抹茶麻糬紅豆冰 - 好似小山丘好吸睛,配料都好多,有抹茶雪糕、奶蓋、紅豆粒、蕨餅等,層次夠晒豐富🤤味道唔會太甜,我都估唔到我地兩個食得晒🍧✨伯爵鮮奶咖啡 - 拉花好靚,伯爵茶嘅橘香味好出,同咖啡味幾夾☕✨宇治焙茶鮮奶 - 焙茶味幾濃,啱晒鍾意茶味嘅我地😋

✨宇治焙茶鮮奶 - 焙茶味幾濃,啱晒鍾意茶味嘅我地😋

2024-02-24 262 瀏覽
呢間叫小時光嘅樓上餐廳相信唔少熟觀塘區嘅朋友仔都唔會陌生最近餐廳以全新班底接收Menu同以前完全唔同!-🍝青醬帆立貝大蝦意粉($128)超級足料‼️大蝦爽口大大隻帆立貝有5蚊銀仔咁大粒而青醬份量激多撈意粉食一流呀💯🥣脆炸軟殼蟹肉燥飯($158)呢碟西式x台式嘅fusion飯好有驚喜🤩肉燥飯香甜不過同平日食開嘅台式肉燥飯有啲唔同質感有啲似食緊risott主角炸軟殼蟹肉大大隻原隻放係面頭賣相吸引又整得香脆好食👍🏻🍧焦糖布甸草莓冰($108)呢個刨冰可以用深藏不露嚟形容呀😂刨冰口感綿密入口即化🤤原來除咗頂層有Q彈焦糖布甸之外🍮食到底原來全部都係焦糖布甸嚟㗎!外圍加咗士多啤梨鮮果肉🍓同時附有士多啤梨果醬想果味香濃d, 可以倒落刨冰一齊食呀!☕️伯爵茶鮮奶(原價$48,跟餐減$25)獨得嘅柑橘香氣非常突出入口順滑香濃😋🍹豆腐雪糕豆花奶茶(原價$52,跟餐減$25)呢杯飲品層次好豐富呀!面頭有豆腐雪糕🍦杯底有豆花奶茶同豆腐嘅味道相襯得嚟又融合味道唔會好甜👍🏻係食得又飲得嘅甜品喔!推介大家可以試吓呀💕
呢間叫小時光嘅樓上餐廳
相信唔少熟觀塘區嘅朋友仔都唔會陌生
最近餐廳以全新班底接收
Menu同以前完全唔同!

🍝青醬帆立貝大蝦意粉($128)
超級足料‼️
大蝦爽口大大隻
帆立貝有5蚊銀仔咁大粒
而青醬份量激多
撈意粉食一流呀💯

🥣脆炸軟殼蟹肉燥飯($158)
呢碟西式x台式嘅fusion飯好有驚喜🤩
肉燥飯香甜
不過同平日食開嘅台式肉燥飯有啲唔同
質感有啲似食緊risott
主角炸軟殼蟹肉大大隻原隻放係面頭
賣相吸引又整得香脆好食👍🏻

🍧焦糖布甸草莓冰($108)
呢個刨冰可以用深藏不露嚟形容呀😂
刨冰口感綿密
入口即化🤤
原來除咗頂層有Q彈焦糖布甸之外🍮
食到底原來全部都係焦糖布甸嚟㗎!
外圍加咗士多啤梨鮮果肉🍓
同時附有士多啤梨果醬
想果味香濃d, 可以倒落刨冰一齊食呀!

☕️伯爵茶鮮奶(原價$48,跟餐減$25)
獨得嘅柑橘香氣非常突出
入口順滑香濃😋

🍹豆腐雪糕豆花奶茶(原價$52,跟餐減$25)
呢杯飲品層次好豐富呀!
面頭有豆腐雪糕🍦
杯底有豆花
奶茶同豆腐嘅味道相襯得嚟又融合
味道唔會好甜👍🏻
係食得又飲得嘅甜品喔!
推介大家可以試吓呀💕

2024-02-24 201 瀏覽
「小時光」呢間人氣店相信大家都有啲啲印象今次由另一團隊接手同址營運打造一個全新校園飯堂🏫一入門口放咗塊大大黑板小店地方闊落、以4-6人檯為主大家睇吓呢度用嘅課室檯椅📚同老師細個讀書時嗰啲一模一樣好有親切感呀😄潛意識想裝下櫃桶入面有無收埋啲咩呢😄餐單主打台式料理同小食🇹🇼另外亦有唔少西式意粉同甜品🍝午餐$6x起連飲品、選擇都有近10款大家不坊約番啲舊同學仔出嚟搬番啲陳年舊事出嚟開心share 吓😄嫌老土嘅話⋯嗯⋯咁約啲朋友仔上去開個校服裙party 都無話唔得嘅👗😌🔖芋泥麻糟肉鬆吐司配沙律及薯條沙律菜好新鮮🥗另外仲加咗柚子肉、酸酸哋好開胃本來以為芋泥同麻糟係薄薄一層🍞上到檯先知有成個小山丘咁多!😳餡料仲厚過下面塊吐司多多聲😆芋泥滑得嚟保留咗啲粒粒增加口感麻糟回彈力強、另外仲配埋粗蕃薯條比想像中飽肚得多喔🍠整體賣相係平實啲但上樓Cafe 嚟講算交到貨啦~🔖抹茶雪糕豆花豆漿🍵抹茶雪糕冰碎較多🍨不過同豆花、豆漿嘅味道都幾夾👍🏻跟餐有半價優惠值得一試
「小時光」呢間人氣店相信大家都有啲啲印象

嫌老土嘅話⋯嗯⋯
咁約啲朋友仔上去開個校服裙party 都無話唔得嘅👗😌

🔖芋泥麻糟肉鬆吐司配沙律及薯條
沙律菜好新鮮🥗
另外仲加咗柚子肉、酸酸哋好開胃
本來以為芋泥同麻糟係薄薄一層🍞
上到檯先知有成個小山丘咁多!😳
餡料仲厚過下面塊吐司多多聲😆
芋泥滑得嚟保留咗啲粒粒增加口感
麻糟回彈力強、另外仲配埋粗蕃薯條
比想像中飽肚得多喔🍠
整體賣相係平實啲
但上樓Cafe 嚟講算交到貨啦~

🔖抹茶雪糕豆花豆漿🍵
抹茶雪糕冰碎較多🍨
不過同豆花、豆漿嘅味道都幾夾👍🏻
跟餐有半價優惠值得一試
2024-02-22 290 瀏覽
趁著假日再次走到觀塘中的一工廈,發現了一間特色Cafe「Times Coffee」,原來還是試業中,咁當然要入內一試。店內環境簡潔明亮,窗邊都貼滿色彩玻璃紙,更掛上幾片白雲,感覺令人舒適放鬆。Hojicha Latte焙茶咖啡口感濃郁,柔滑細膩,味甘溫潤。Earl Grey Latte伯爵茶咖啡則有著一陣陣的清香,散發出伯爵茶的柑橘味 ,口感柔滑順口,讓人著迷。原條鰻魚南瓜燉飯燉飯上都沾滿了南瓜的濃郁醬汁,更有原條鮮嫩鰻魚,且多汁香甜,飯粒吸收了鰻魚和南瓜精華,讓人不禁一口接一口。抹茶紅豆芭菲來到時真的甚有驚喜,其賣相討好,底層先有粒粒紅豆,再有中層的軟滑忌廉、濃滑抹茶雪糕,頂層再放上蕨餅,令口感更豐富,入口柔軟綿密,連我都融化在芭菲的甜點中。

Hojicha Latte
焙茶咖啡口感濃郁,柔滑細膩,味甘溫潤。

Earl Grey Latte

原條鰻魚南瓜燉飯