1K
2019-05-15 181 瀏覽
來到諾士佛臺總會有不同的驚喜,因為不時會有新的餐廳出現,帶給不同的食物新體驗。這餐廳以豬為主打,從這餐碟可以看到豬的每一部份都可以成為美食。除了豬肉,這裡還有其他的食物可品嚐。所以就先來一個拼盤,嚐盡不同的食物種類。其實也想不到原來這個拼盤會這麼足料,豐富得就像主菜盤,一點都不像是頭盤。其中印像最深刻的就是炸豬皮,如此乾身來吃真特別,因為一向都是浸在咖喱醬裡,非常軟身的。但這個卻是非常脆口,別有一番風味,又十分好吃。叫人欲罷不能。另一個高水準的小食就是迷你漢堡,牛肉漢堡有肉味,又軟身,是高質的漢堡。變成迷你之後更顯矜貴。不得不提的就是這三個醬汁,青檸味、牛油果醬及黑腊。各有特色又能與食物配搭,起了畫龍點睛之效。喜歡吃芝士的人一定不能錯過這個芝士通粉,外層的芝士被焗得脆脆的,內層卻是軟軟可口,有些更滲入通粉之中,叫人吃的每一口都有豐富的芝士。若然還未夠飽,可以加這個豬肉三文治。肉碎很充足,三文治很香碎,美味極了。
分享拼盤
醬汁
芝士通心粉
肉碎三文治
2019-05-04 188 瀏覽
今日同细佬两公婆食late lunch, 週末加上陣雨周圍又超多人,三個人諗来諗去都唔知食乜好,又想揾個静静地嘅環境坐吓,正搲爆頭之際醒起諾士佛臺呢個地方,有一段時間都無去過了,即刻上openrice搜吓有乜餐廳吸引,就揾倒呢間The Salted Pig🐷, 醒起之前有朋友介紹過話唔錯,於是即刻出發啦!下午3點嘅諾士佛臺果然清静,不過餐廳户外位置差不多都坐满,我地坐室内,一行入餐廳即刻有人带位招呼,service唔錯,依家响香港揾食有時真係貼錢買難受架,目無表情已經唔算差,黑口黑面嘅多的是,呢間餐廳嘅waiter & waitress都好nice,抵讚👍三個人簡簡單單叫左三様野,牛油果大蝦沙律+1/4隻suckling pig + seafood paella 。乳🐷好香,皮脆肉嫩👍真係估唔到有咁高質素,實在有驚喜未埋單我地已經講話下次再来要試pork knuckle了,期待會再有驚喜啦!

乳🐷好香,皮脆肉嫩👍真係估唔到有咁高質素,實在有驚喜

• suckling pig
2019-05-02 201 瀏覽
因為我係一個正宗既食肉獸一直都聽講過The Salted Pig呢個大名今日終於有機會俾我試下係美麗華穿過去就已經見到 好方便坐低就當然要睇左main menu先因為4個女仔,所以揀唔到好多野最後就叫左一個豬手同埋一碟Ribs仲叫左一碟Avocado salad同埋seafood paella豬手真係好推廌 因為好耐未食過多肉同埋個皮係超脆!脆到係切唔開 但係用牙一咬就perfect!另一個ribs佢仲會配埋細盤既蔬菜沙律同薯條加埋隻Ribs超厚 比起出面其他餐廳既真係多好多肉!所以覺得呢2碟都叫得好岩到Avocada salad 同我相像既size差不多有少少甜辣既味道 我唔食得辣既但係呢碟ok, 有少少酸辣感覺會開胃啲最後Seafood paella, 都多海鮮 不過4個人既海鮮就唔夠平分但係每人拎1-2樣都ok既可能2-3人食會好啲~Drink menu有好多款揀,最後揀左strawberry and  banana smoothie~感覺ok 唔太甜岩岩好!非常推廌!!!
因為我係一個正宗既食肉獸
一直都聽講過The Salted Pig呢個大名
今日終於有機會俾我試下
係美麗華穿過去就已經見到 好方便

坐低就當然要睇左main menu先
因為4個女仔,所以揀唔到好多野
最後就叫左一個豬手同埋一碟Ribs

豬手真係好推廌 因為好耐未食過多肉同埋個皮係超脆!
脆到係切唔開 但係用牙一咬就perfect!
另一個ribs佢仲會配埋細盤既蔬菜沙律同薯條
加埋隻Ribs超厚 比起出面其他餐廳既真係多好多肉!
所以覺得呢2碟都叫得好岩

到Avocada salad 同我相像既size差不多
有少少甜辣既味道 我唔食得辣既
但係呢碟ok, 有少少酸辣感覺會開胃啲
但係每人拎1-2樣都ok既
可能2-3人食會好啲~

感覺ok 唔太甜岩岩好!

非常推廌!!!
Prawn & Avocado Salad
strawberry and banana smoothie
seafood paella
Pork knuckle
Pork Ribs
2019-04-30
  • Pork knuckle
2019-04-24 187 瀏覽
之前光顧過另一間分店「中環店(已結業)」、覺得食物不錯。今晚與好友慶生晚餐,決定試試尖沙咀這間分店。店內員工服務態度良好、但用餐氣氛不太理想(播放音樂太過噪耳)、不能舒服和安靜地聊天和用餐。食物方面:1. 牛油果香芒大蝦沙律 - 大蝦新鮮、芒果清甜、整體感覺很開胃和清新。2.招牌德國咸豬手 - 外皮鬆脆、肉質嫩滑、酸菜(配菜)中和了咸豬手的油膩感。可能是我們比較夜光顧,所以廚房沒有甜品可以供應,不能給好友一個驚喜甜品,算是美中不足。整體用餐體驗不錯。另外一個重要的賣點是可以即時賺取「亞洲萬里通」的里數。

食物方面:

招牌德國咸豬手
2019-04-23
生日
招牌德國咸豬手
2019-04-22 246 瀏覽
之前食過三次The salted pig, 都覺得唔錯,質素都冇變過,都係咁好食。上次我就試咗佢以下三樣嘢:1. 手撕豬肉配墨西哥芝士粟米薄脆:因為要等朋友差不多30分鐘的關係,所以我哋叫住一個小食一路食一路等佢😂。 小食一出不敢譁然,因為真係好大碟, 以bbq醬烹煮的手撕豬肉,再配以清新的Sour cream和牛油果醬, 真係好醒神開胃,食唔停口。2. 香煎吞拿魚尼斯沙律:以橄欖油做Dressing, 菜同吞拿魚都算新鮮,這個沙律不過不失3. 醬燒豬肋骨:因為頭2碟沙律同埋粟米薄脆都好大碟的關係,所以一見到豬頭骨的時候,不禁有再次譁然,真係真係好大件,我哋每人食一兩件都已經停手😂,餘下嘅都要帶返屋企。不過豬肋骨嘅肉質多汁鮮嫰,唔會燒到好乾,如果多人食的話,這味菜係唔錯的。4&5. Kiwi Amour & Tropical Punch這兩杯飲品調味調得唔錯,不過$75就真係有啲貴。

上次我就試咗佢以下三樣嘢:

3. 醬燒豬肋骨:

醬燒豬肋骨

Kiwi Amour

Tropical Punch

這兩杯飲品調味調得唔錯,不過$75就真係有啲貴。
2019-04-02
手撕豬肉配墨西哥芝士粟米薄脆
香煎吞拿魚尼斯沙律
醬燒豬肋骨
Kiwi Amour
2019-04-21 127 瀏覽
位於諾士佛台的一間西餐廳。雖然這間餐廳有很多分店,但質素也是維持不變,非常好!食物跟環境也不錯,我們一早便訂了位置,所以不用等候。要不然晚上都坐滿了,如果要等位,便會太久了。基本上我們點的都非常好吃,有炸豬耳仔、牛油果蝦意粉、炸豬手,都做得非常出色!
2018-12-28
2019-04-15 171 瀏覽
同大學同學畢業後都好耐冇見,所以約左其中一位好姊妹放工後食飯加傾計。最後我搵左尖沙咀呢間The Salted Page,主要係因為大家放工後過嚟都好方便叫左幾樣野食,再叫左兩杯Cocktail試下入到去餐廳唔算好full,但枱與枱之間嘅距離唔算太遠,所以都有機會聽到隔離枱講緊啲咩😂因為大家都肚餓,加上好多嘢要傾,所以冇影晒啲食物,食物質素都係中上水平,但野飲就一般水準,唔係特別出色,下次我應該會選擇飲啤酒。總括而言都係唔錯嘅餐廳,價錢合理,適合同朋友嚟食飯同傾計

叫左幾樣野食,再叫左兩杯Cocktail試下
總括而言都係唔錯嘅餐廳,價錢合理,適合同朋友嚟食飯同傾計

2019-04-07 199 瀏覽
之前已經見到呢間餐廳好似睇落唔錯咁幾時見得多就去試吓野食嘅種類都唔叫做不少嘅,因為佢主要都係飲酒為主。但係呢我哋就叫咗一個瘦豬豬健康沙律呢個沙律非常之清新完全冇肉類嘅剩係得菠菜藜麥杏仁同埋一啲水果,感覺非常之Fresh另外呢一個蕃茄肉丸意粉:蕃茄味非常之重嘅然之後個月嗰啲都整得比較彈牙。蕃茄再加埋小小嘅芝士食落去係好味嘅最後仲叫咗個白汁煮青口配薯條白汁做得真係好好好香濃!青口吸晒白汁嘅味道係好惹另外薯條亦都炸得好香脆。絕對係必食之選
之前已經見到呢間餐廳好似睇落唔錯咁幾時見得多就去試吓

野食嘅種類都唔叫做不少嘅,因為佢主要都係飲酒為主。
但係呢我哋就叫咗一個瘦豬豬健康沙律

最後仲叫咗個白汁煮青口配薯條
白汁做得真係好好好香濃!
1K
2019-03-02 1651 瀏覽
又是每月一餐的時候,新年打後的飯聚,本身打算食中菜,但新年期間大家食了不少中菜,有點厭,於是揀了西餐,友人找了一間西餐廳,The salted pig ,久聞其名,都係豬,賀豬年,一於試下,thanks 友人book 位。 座落於諾士佛臺,餐廳酒吧林立,此店亦不例外,集酒吧及餐廳於一身,happy friday ,自然十分熱鬧,因用餐時限為1.5小時,咁到齊人先好入,相約餐廳門口等,見到餐牌,順便睇下食咩好。 餐廳內堂設計甚有英式農村風情,晚上時段,燈光昏暗,倍感型格,我們4人,坐的是卡位,坐位寬敞,更加舒適。 餐具學英文。 主打是豬的菜式,必要一試,還有其他主菜及小食。 Pink Blush,$75,mocktail,有番石榴及士多啤梨的果味,幾香甜,有種熟識的味道,似糖果味。 Blueberry Blast,$75,mocktail,友人的。 Tropical Punch,$75,mocktail,友人的。 Erdinger Dunkel,$88,小麥黑啤,友人的,食咸豬手飲啤酒,爽! 牛油果香芒大蝦沙律,$148,會食好多肉,叫碟沙律穩陣點,有牛油

餐具學英文。

主打是豬的菜式,必要一試,還有其他主菜及小食。

Pink Blush

Blueberry Blast

Erdinger Dunkel

牛油果香芒大蝦沙律
牛油果香芒大蝦沙律,$148,會食好多肉,叫碟沙律穩陣點,有牛油果、芒果及大蝦,十分吸引的配搭,芒果清香,不算太甜,突出了蝦的鮮甜,牛油果沙律菜味道清新,好醒胃的沙律。

肉汁芝士薯條
肉汁芝士薯條,$98,熱騰騰薯條,芝士肉醬份量爆多,味道濃郁,每一啖都好滿足。

巴馬芝士蕃茄肉丸意粉
巴馬芝士蕃茄肉丸意粉,$148,好大件肉丸,肉丸口感軟腍,蕃茄味濃,意粉份量適中,幾好味呀。

招牌歐式脆皮乳豬(1/4)
招牌歐式脆皮乳豬(1/4),$248,印象上冇打算叫這道菜,但味道卻是一讚,可說是意外的驚喜,脆皮乳豬,招牌菜之一,有4件,剛好4人夠分,聽到乳豬,即想起酒樓中式果種,今次係西式,外皮薄脆,肉質鮮嫰入口富油香,好滋味呀,薯蓉牛油味濃,香滑美味。

招牌德國咸豬手(1公斤、2人份量)
招牌德國咸豬手(1公斤、2人份量),$298,招牌菜之一,咸豬手外皮鬆脆,肉質嫩滑夠鬆化,香口惹味,配菜是酸菜及薯角,酸菜中和返咸豬手的油膩感,唔會太漏。

食物有水準,價格合理,服務態度幾好,氣氛不俗,坐得幾舒服,有下次呀。
牛油果香芒大蝦沙律
招牌歐式脆皮乳豬(1/4)
招牌德國咸豬手(1公斤、2人份量)
2019-02-15 824 瀏覽
聽咗呢間餐廳好幾次,今晚第一次去尖沙咀試吓。佢就係喺諾士佛臺嘅街頭,地舖嚟嘅,好易搵到。今晚心心節,佢都有做套餐,但係我哋就只食佢嘅招牌菜。頭盤 - 第一次試西式嘅豬耳,淋得嚟又有啲脆,味道都啱啱好!重點係個牛油果醬,絕對有驚喜!(香脆BBQ豬耳)主菜 - 佢嘅煮法同一般德國咸豬手有啲唔同,個皮唔會太硬,啲肉亦都淋淋吔,配埋個黑椒cream sauce,非常之易入口!(招牌德國咸豬手)甜品 - 十分之豐富囗感嘅甜品!(瘋狂 | 香蕉雪糕新地)整體嚟講,服務同食物質素都ok嘅,大家可以一試!Cheers,Ada

今晚心心節,佢都有做套餐,但係我哋就只食佢嘅招牌菜。

(香脆BBQ豬耳)

(招牌德國咸豬手)

甜品 - 十分之豐富囗感嘅甜品

(瘋狂 | 香蕉雪糕新地)

整體嚟講,服務同食物質素都ok嘅,大家可以一試!

Cheers,
Ada
2019-02-14
情人節
  • 香脆BBQ豬耳
2018-12-11 1272 瀏覽
This is a really good place for friends gathering, the room is spacious enough with the perfect surroundings.We have ordered a cheesy macaroni, this turns out to be one of my favorite dish, it is tasty yet light, you won't be guilty even finish the whole plate. the Tacos is also really yummy, it has a touch of spiciness with a crispy wrap, which makes it extra delicious. Another highlight is definitely the apple crumble with ice cream, it's really as the name called, a lot of apples , crumbles a

Another highlight is definitely the apple crumble with ice cream, it's really as the name called, a lot of apples , crumbles and a huge ice cream on top, such a generous portion that perfect for sharing.

2018-11-28 1360 瀏覽
朋友生日想食西式,就來了呢一間,地點非常方便,而且餐廳環境都唔錯,空間感十足。朋友們先到達入座,佢哋表示帶位員工比較冇禮貌,但係好好彩,我哋點餐嘅時候,有一個中國樣而講英文女員工,非常之nice!德國香腸拼盤有六款唔同香腸,各有特色,我好鍾意食德國香腸,所以我覺得非常之好味,事實上的確烤得皮脆肉嫩,有肉汁。西冷扒拼薯條要七成熟,極香牛味,七成熟都軟熟可口。驚喜係薯條,非常香脆,灑上了味粉,令人食不停口!乳豬1/4隻皮是薄薄的,薯片咁脆,豬味濃郁,但如果怕豬味嘅朋友,可能會不太喜歡。奇異果藍莓smoothie清新美味,用新鮮生果打製我哋用了一個手機程式apps去book位,某啲食物有9折,第一次來嘗試,感覺很好,所有食物都令人滿意。另外叫了一個甜品,餐廳幫我哋寫咗朋友個名,好精緻!

德國香腸拼盤

西冷扒拼薯條
要七成熟,極香牛味,七成熟都軟熟可口。
驚喜係薯條,非常香脆,灑上了味粉,令人食不停口!

乳豬1/4隻

奇異果藍莓smoothie
清新美味,用新鮮生果打製

另外叫了一個甜品,餐廳幫我哋寫咗朋友個名,好精緻!

2018-11-23
2018-09-26 1596 瀏覽
星期六同朋友食咗個late lunch. 本身對呢間餐廳無乜期望,但點知啲嘢又唔錯噃。尤其係佢啲小食,全部都整得幾好食。主菜個燒乳豬同豬扒都整得好好,味道調得啱啱好,肉質爽滑唔鞋口。仲有outdoor 可以坐,如果想嚟happy hour 加晚飯係不錯嘅選擇。

2018-07-31 1744 瀏覽
之前聽朋友介紹呢間餐廳,見得閒就同家人去試下喇🍽先點左小食:1. 脆豬皮配牛油果醬🐷🥑 豬皮上面有d辣粉,就咁食已經好味,脆卜卜 配埋牛油果醬又幾夾喎!😋2. 薯圈又係香口野😈 好似豬尾咁既薯圈 幾得意3.Tuna Salad沙律都唔錯 份量適中4.斧頭扒雖然呢間餐廳係食豬😂但牛魔王😈最後都揀左牛!🍽大大塊斧頭扒 唔點醬汁已經好味😋最後成塊K.O.左 食到好飽呀!整體來說都唔錯既,下次可以試下招牌🐷
之前聽朋友介紹呢間餐廳,
見得閒就同家人去試下喇🍽

先點左小食:
1. 脆豬皮配牛油果醬🐷🥑
豬皮上面有d辣粉,就咁食已經好味,脆卜卜
配埋牛油果醬又幾夾喎!😋

2. 薯圈
又係香口野😈 好似豬尾咁既薯圈 幾得意

3.Tuna Salad

沙律都唔錯 份量適中

4.斧頭扒

雖然呢間餐廳係食豬😂
但牛魔王😈最後都揀左牛!
🍽大大塊斧頭扒 唔點醬汁已經好味😋
最後成塊K.O.左 食到好飽呀!

整體來說都唔錯既,下次可以試下招牌🐷
2018-07-21 1270 瀏覽
If you are craving for meat, the salted pig is definitely a place for you. We ordered a full rack of baby back ribs, grilled Australian organic free range pork chop and grilled prawn & avocado salad. Starting from the ribs, the meat is a bit tender to chew but the taste is acceptable. However, the fries as a side dish are too drenched and not crispy enough. However, the salad is pretty good especially the sauce which is spicy and a bit of garlicky. Also, I like the pork chop which has a good texture and a decent taste. Not tooo salty not tooo blend just alright. Overall speaking, I would definitely recommend this to meat lovers.

Grilled  Australian  organic  free  range  pork  chop
Full  rack of  baby  back  ribs
Grilled  prawn  &  avocado  salad
2018-07-18