餐廳: The Point - Pizza & Pasta (The ONE)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2020-10-08 87 瀏覽
🧆松露盛宴不可不試🍕Blach Truffle Feastwow!高貴黑松露真係勁正!今次行開尖沙咀,終於試下呢間人氣創意手工披薩🍕新推出黑松露盛宴,由頭盤到甜品都加入咗松露元素,高檔之餘仲好特別!🥰⭐黑松露野菌湯 菇香濃厚⭐黑松露火箭菜梨子沙律 清新梨香⭐黑松露芝士火腿披薩 邪惡拉絲⭐意大利小雲吞配黑松露鼠尾草牛油汁 小巧滋味⭐黑松露雪花雲呢拿泡芙 鬆軟香滑🍄蘑菇松油香飄四溢🧑🏻‍🍳手工披皮口感煙韌🌋石窯現烤更添風味🍨鮮松泡芙完美作結唔係講笑,佢新鮮現整嘅手工批皮真係口感特別。對比出面普通店鋪,食落去唔會死實,鬆軟之餘更煙韌有咬口,可以感受到背後花咗好多心思😘黑松露系列最啱我呢個松露控,每一道菜完美演繹黑松露嘅獨特香味。新鮮嘅黑松露對比傳統松露醬,味道冇咁搶,保留食材原味之餘,更突出特有鮮味。
🧆松露盛宴不可不試🍕

🧑🏻‍🍳手工披皮口感煙韌
🌋石窯現烤更添風味
🍨鮮松泡芙完美作結

2020-10-07 2614 瀏覽
The Point - Pizza & Pasta (The ONE) (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓409號舖▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️聚會的好地方🍕燈光暗暗的😃很有氣氛❤️當晚係度選食抵食2人龍蝦🦞餐好定係Set dinner for 2🤪好掙扎💗最後都選左後者😄Set dinner for two$448(未加一)可選2頭盤·2主菜·2甜品·2飲品👧🏻👦🏻頭盤當晚選左凱撒沙律🥗新鮮的沙律菜再配上脆脆的麵包粒和煙肉碎💗🤤意大利風乾火腿拼盤🐷主菜選左🦞龍蝦芝士通粉和Carbonara pizza🍕 “9龍蝦芝士通粉嘅龍蝦味好突出,醬汁香濃,而且拉出來芝士係一絲絲的🤤🧀非常邪惡Carbonara pizza🍕超級喜歡較多芝士的薄餅🧀🧀這款分別有水牛芝士和巴馬臣芝士,再加上意大利風乾火腿🐖🐖味道帶鹹香💗❤️總括來說今次每款餐點都好滿意😍而且環境比較舒適非常適合與朋友聚會食意大利菜的好選擇😎
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓409號舖
聚會的好地方🍕燈光暗暗的😃很有氣氛❤️
Set dinner for two$448(未加一)
可選2頭盤·2主菜·2甜品·2飲品

總括來說今次每款餐點都好滿意😍而且環境比較舒適
非常適合與朋友聚會食意大利菜的好選擇😎
  • 龍蝦芝士通粉
2020-10-04 99 瀏覽
疫情完咗之後,終於可以出街搵食😋尖沙咀the one呢間the point 都開咗一段時間,終於搵到機會一試!同朋友選擇咗呢個Set dinner for two,$448就有兩個頭盤、兩個主菜、兩個甜品同野飲,抵食過散叫好多!見到好多其他枱叫龍蝦二人餐都好似好抵食,不過我哋唔食太多海鮮就冇選擇到嗰個set。頭盤嘅龍蝦湯同火腿香腸水牛芝士拼盤好快就黎到,拼盤好精緻,份量剛剛好又試到唔同火腿乾。主菜我哋就揀咗M5澳洲和牛肉眼牛扒同埋烤雞黑松露忌廉醬Pizza,pizza兩個女仔食唔晒啊,份量夠晒大份,料又夠多,黑松露醬香味好出,仲有我最鍾意食嘅火箭菜😋牛扒就好嫩滑,啖啖牛肉汁,茄子都烤得好好食,仲有唔少薯蓉!最後仲有是日甜品,忌廉泡芙!為呢餐飯畫上完美句號🤤

最後仲有是日甜品,忌廉泡芙!為呢餐飯畫上完美句號🤤
2020-10-04
2020-10-03 80 瀏覽
一心想食 #thepointhkg 招牌龍蝦Pizza,所以一早已經訂好位準時入座,講到個批 我見ig post嘅相唔係間間個樣都咁靚,但呢個Pizza做得好靚,顏色又好靚,成隻龍蝦放喺面,未食落口已經有開心嘅感覺,份量夠2個人食,批邊夠鬆脆,食落口已感覺到大大件嘅龍蝦肉同芝士,口感好好,龍蝦頭裡面好多膏, 龍蝦頭同 蝦身殼都釀咗芝士、少少細蝦同菇,唔會感覺得返個冇肉嘅龍蝦殼感覺,味道好好,值得一試,有啲失望就係原先可以用約相同價錢就可以食到呢個龍蝦批仲有湯有飲品,已經冇咗😭
2020-10-02 94 瀏覽
今個星期出開尖沙咀行街,想食下西餐,喺The One見到呢一間西餐成日都排晒隊,今晚終於人少少可以試吓。我哋兩個人叫咗一個set dinner, 入邊啲嘢都幾豐富。lobster soup濃濃嘅龍蝦味,飲落去好有鮮味。Antipasto platter 火腿加埋芝士做前菜,係我最鍾意嘅配搭。每樣火腿都有一片,鹹淡嘅火腿都可以試均晒M5 wagyu 今晚決定豪氣啲,試吓佢塊M5 牛。佢塊牛切開咗兩份俾我哋,見到入面七成熟,好香濃嘅牛味。M5 牛真係唔同啲,食落一啲都唔會話好鞋口,亦都唔會難咬,牛肉汁同埋口感都非常上盛。Truffle Chicken 我哋大家都好欣賞呢間舖頭嘅Pizza,佢嘅Pizza個餅底做得好香口,唔係一般食落去好似餅乾底嘅Pizza,如果嚟呢間餐廳食飯真係一定要食佢嘅Pizza。今次我哋揀咗雞肉,啲雞烤得好香加埋芝士,仲有火箭菜,啖啖肉味之餘配合沙律菜嘅新鮮,係一個好好嘅配搭。Dessert甜品係窩夫,不過不失,整體唔錯。之前食過將軍澳嘅分店,今次食埋尖沙咀,真係佢好想去開多啲分店,等我可以行過一間就食到。
lobster soup
濃濃嘅龍蝦味,飲落去好有鮮味。

Antipasto platter

M5 wagyu

Truffle Chicken

Dessert
甜品係窩夫,不過不失,整體唔錯。
2020-09-29 333 瀏覽
The Point 既pizza一直都好出名🍕最近見佢出左個龍蝦二人餐就特登book黎試下😍🦞龍蝦餐原價 $618 依家 $338 咋二人餐有1)火焰龍蝦pizza  9”2) 龍蝦芝士通粉3) 兩客龍蝦湯4) 兩杯菠蘿特飲首先個龍蝦湯都幾濃郁😋入面仲有龍蝦肉👍🏻個pizza一到 店員會貼心提醒會倒酒點火叫你準備好電話影相 非常貼心👍🏻😝隻龍蝦著曬火 真係好igable呀😍🔥9” pizza 係薄批 香脆可口 都幾多芝士兩個女仔都食得曬👍🏻龍蝦芝士通粉 不過不失 味道較淡 我會覺得加多d芝士好d 🤣🤣🧀兩杯菠蘿特飲 ok既 幾清新不過如果唔洗加錢有熱既選擇會更好雖然味道方面唔算太過出色但龍蝦宴咁既賣相 咁既價錢 都值得一試既😆
The Point 既pizza一直都好出名🍕
最近見佢出左個龍蝦二人餐就特登book黎試下😍
🦞龍蝦餐原價 $618 依家 $338 咋
二人餐有
1)火焰龍蝦pizza  9”
2) 龍蝦芝士通粉

但龍蝦宴咁既賣相 咁既價錢 都值得一試既😆
2020-09-23
菠蘿特飲
2020-09-27 137 瀏覽
今晚試咗佢地既招牌菜 - 火焰龍蝦pizza店員話係最後一日做promotion, 半價就食到 (原價要二百幾)個人覺得呢啲都係一啲gimmick 野好似食火焰雪糕咁, 上枱果陣店員會點火, 隻龍蝦燒呀燒, 燒呀燒, 叫做有啲野睇下咁囉個龍蝦頭係就係夠晒大, 不過千其唔好以為佢真係原隻龍蝦咁上比你食因為佢其實係拆晒啲肉出黎, 釀咗其他野入去 (有啲雪藏蝦仔咁囉)味道個人覺得比較一般同埋加上燒咗一陣既關係, 有啲位其實會燶咗. 有啲苦味不過一分錢一分貨啦, $148 試下都叫無妨ge另外反而覺得好食係佢既素菜Pumpkin Penne 佢個南瓜汁有用少少vinegar 落去煮所以層次會豐富啲意粉硬度同份量恰當 兩個人食都夠晒飽間餐廳有搞好似Outback steakhouse/ ruby tuesday 既會員制, 入會比$500, coupon 形式比返$600 咁上下你鍾意食ge朋友可以考慮一下至於坐位方面佢都算係寬敞舒適我哋冇問佢有冇時限食完就走咗lu
今晚試咗佢地既招牌菜 - 火焰龍蝦pizza
Flaming  Lobster  Pizza  (9inch)

個人覺得呢啲都係一啲gimmick 野
好似食火焰雪糕咁, 上枱果陣店員會點火,
隻龍蝦燒呀燒, 燒呀燒, 叫做有啲野睇下咁囉
味道個人覺得比較一般
同埋加上燒咗一陣既關係, 有啲位其實會燶咗. 有啲苦味
不過一分錢一分貨啦, $148 試下都叫無妨ge

至於坐位方面佢都算係寬敞舒適
我哋冇問佢有冇時限
食完就走咗lu
2020-09-23
5 分鐘 (堂食)
2020-09-26 123 瀏覽
我朋友在尖沙咀逛街剛好走到過來已經是晚飯時間,留意到這一間平時門外經常有食客排隊,剛好有位置的餐廳,之前已經吃過的我想也不想也再次進去一試餐廳的菜色選擇不少,照顧不同食客,而且雖然他們主打Pizza,但是其他菜式我之前嘗試過感覺也相當不錯意大利香腸汁甜椒蕃茄醬長通粉,醬汁充滿番茄醬味道,配搭帶有少許辣味的意大利香腸,將整到意粉的層次感提高,而且長通粉的口感彈牙,是一道高質素的pasta黑松露芝士蛋黃醬薯條,分量多,即叫即炸,黑松露味道強烈,配搭帶有少許酸味的蛋黃醬和濃郁的芝士,非常惹味,絕對值得打一篇食評來支持這間餐廳

2020-09-26 111 瀏覽
上星期到尖沙咀The One的樓下日式超級市場購物,買完日用品過後便往樓上看看有什麼餐廳,看到才想起了這一間有數間分店的Pizza店,性價比不錯,朋友也剛好想吃西餐便決定進去他們提供的菜式其實不少,主菜已經有分肉類意大利飯類和意粉還有薄餅,另外還提供甜品還有其他飲品,看到菜單已經胃口大開主菜點了紅酒燴羊膝,非常驚喜,先說羊膝部份,肉質鮮嫩不柴口,配上香濃的紅酒醬汁非常惹味,配搭綿滑的薯蓉和配菜,份量之多,足夠男士們食用甜品點了這款香蕉天堂pizza, 香蕉配搭朱古力以及棉花糖,為甜品的甜度帶來不同層次感,配搭冰冷的雪糕,為這一道愉快的晚餐畫上句號

最近同男朋友慶祝周年紀念,搵到呢間西餐廳,仲要做緊龍蝦盛宴二人餐,盛惠$338(需另加一),同大家分享下先。#九吋火焰龍蝦Pizza 評分:7.5/10———————————呢款Pizza好正!我指嘅係賣相,上枱時店員會喺面頭倒酒點火,近距離表演好驚喜🔥每片Pizza都有龍蝦肉同膏,仲要放入特定火爐烤焗而成,龍蝦頭同身就釀滿小鮮蝦、什菌同芝士,不過由於個火燒到燶咗,有陣𤓓味。Pizza為薄批,個人就愛厚批多啲。#龍蝦芝士通粉評分:10/10———————————呢個係我成餐最鍾意嘅美食!通粉軟硬適中,用芝士焗製,通粉入面藏住勁多溶晒嘅芝士,每啖都好滿足,龍蝦鉗嚿肉好豐厚。#龍蝦湯 評分:7/10———————————平時麻麻地飲龍蝦湯,原因係我覺得好鹹又漏.....點知呢款雖然顏色好深,但味道相對外面嘅淡,如果有麵包點嚟食就更好喇。#香蒜辣椒白酒煮大蜆 $118 評分:8/10———————————呢個係另外單叫,原因係見到隔離枱食,啲蜆超大隻!聞落好多酒味,食落先係淡淡酒香,再到辣椒味湧出嚟,而且唔算好辣,最重點係一粒沙都無!#菠蘿梳打特飲 評分:7.5/10———————————每

九吋火焰龍蝦Pizza

菠蘿梳打特飲

#菠蘿梳打特飲
評分:7.5/10
———————————
每個套餐包兩杯指定特飲,今次就係菠蘿梳打,的的骰骰賣相好靚,可惜味道淡,唔知係咪落少咗糖漿呢?

店名:The Point - Pizza & Pasta
地址:尖沙咀The One L4 409室
2020-09-10
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
九吋火焰龍蝦Pizza
蒜辣椒白酒煮大蜆
菠蘿梳打特飲
2020-09-22 91 瀏覽
嗰日我地去到THE ONE搵食,逛咗一陣,嚟到THE POINT門口,俾佢個龍蝦套餐吸引住,裡面又唔算太多人,所以就決定食呢間!店員安排我地坐較外面嘅座位,感覺開揚啲。我地都係點咗二人餐,有前菜主菜甜品同嘢飲,好豐富呀!前菜我地揀咗水牛芝士番茄,水牛芝士我都係第一次食,好綿滑,番茄好鮮甜。第二樣係溫泉蛋鐵板雜菇,呢個又係小清新,因為小妹都幾鍾意食菇,溫泉蛋配搭啲菇嚟食,一流!跟住上主菜啦,我地揀咗海鮮薄餅,好大個又足料,兩個人每人食兩件都幾飽肚。重點來了,就係小妹覺得最好食嘅芝士焗龍蝦汁蜆殼粉喇!啲龍蝦味好出,芝士拉出嚟一絲絲的,同埋啲蜆殼粉索曬啲龍蝦精華,好好食呀!最後上甜品啦,一個係士多啤梨布甸,另一個係咖啡焦糖布甸,我地每樣畢啲嚟試吓,分甘同味嘛!好滿足嘅一餐呢!

2020-02-25
2020-09-15 77 瀏覽
手工Pizza一向都係我心頭號好,而the Point 大受歡迎既招牌薄餅更加係用幼滑意大利「00 麵粉」製作麵糰,再以高溫火山石窯即叫即烤,非常好味之前見到佢個龍蝦Pizza已經好想試,而家又有套餐啊,三重風味二人龍蝦套餐 (HK$338)龍蝦湯好香龍蝦味,質感唔會太杰太膩,仲有龍蝦肉係入面龍蝦芝士通粉龍蝦既鮮甜,拉絲既水牛芝士,配龍蝦汁加大大粒口感煙韌的通粉,好好味9寸火焰龍蝦薄餅水牛芝士、啖啖龍蝦肉,加上大大隻龍蝦,龍蝦頭裡釀左蝦仁🍤、菇類同蔬菜。上枱時,侍應用冧酒點起火焰,真係視覺與味覺雙重享受。呢個餐整身包括兩杯菠蘿特飲,以半價可以升級精選特飲,order左薄荷蜜桃茶另外再加多咗個意式肉丸,配兩片香脆麵包,好飽😋

龍蝦湯
好香龍蝦味,質感唔會太杰太膩,仲有龍蝦肉係入面

9寸火焰龍蝦薄餅

另外再加多咗個意式肉丸,配兩片香脆麵包,好飽😋
  • 龍蝦芝士通粉
  • 龍蝦pizza
嚟呢度好多人都係為左呢個龍蝦餐,宜家仲有優惠,真係好抵食,今日都決定同朋友試下。套餐包括2碗龍蝦湯,一個火焰龍蝦pizza,一份龍蝦mac & cheese,同2杯餐飲,其實份量預得剛剛好,比兩個女仔食夠哂飽。先講龍蝦湯,濃稠度岩岩好,龍蝦味道好濃郁,鮮味突出之餘又唔會太鹹。重點係入邊仲有龍蝦肉㗎。飲完湯之後Pizza就嚟啦,呢個Pizza唔止食得仲好睇得,店員一上枱之後會的職場為龍蝦點火,造成火焰龍蝦嘅效果,岩哂打卡用。除咗靚之外,燒過嘅龍蝦殼會更加之香,pizza亦會有焦香味道。Pizza係簿批,批底真係值得一讚,夠鬆軟,邊位勁脆,上面除咗有主角龍蝦肉之外,亦都佈滿左芝士,我哋每人食咗半個pizza都覺得唔夠喉!之後就有龍蝦芝士通粉,一向對Mac and cheese嘅感覺都係又濟又漏,從來都未試過食得多。但呢個夠芝士味,又有龍蝦汁,當然重點亦有龍蝦肉係入邊啦,但出奇地完全唔覺得漏!其實真係好飽,得兩個女仔食飯點可以冇甜品呢?我哋就要左呢度嘅signature brownie。我真係夠膽話呢個係我食過最正頭三位嘅brownie! 非常之香濃鬆軟嘅brownie放喺熱煎pan上面,加

我真係夠膽話呢個係我食過最正頭三位嘅brownie! 非常之香濃鬆軟嘅brownie放喺熱煎pan上面,加埋煎香過嘅焦糖香蕉同埋合桃,仲有冰凍嘅雪糕,呢個冰火二重奏真係無敵!真心推介!
2020-09-14 66 瀏覽
嗰日喺The One搵緊餐廳食飯,見到呢間餐廳排哂長龍又做緊超抵龍蝦餐優惠喎🤩🤩龍蝦二人餐 ($338)原價要$618火焰🔥龍蝦🦞薄餅 9”龍蝦🦞芝士🧀通粉兩客龍蝦🦞湯兩杯指定特飲🤩🤩🤩🤩火焰龍蝦🦞薄餅好吸睛,成隻龍蝦🦞放喺薄餅上,店員仲會淋上冧酒點火。 薄餅有好多彈牙的龍蝦肉、茴香頭、車厘茄、水牛芝士,配上香茅龍蝦汁及脆脆薄餅底。龍蝦🦞芝士通粉通粉煙韌,配上拉絲芝士及香濃醬汁,上面有隻好可愛的蟹鉗。蟹鉗亦可食,肉質結實鮮甜。龍蝦🦞湯 及 菠蘿梳打特飲 香濃龍蝦鮮味,唔會太鹹。菠蘿🍍梳打就清甜解渴。 套餐加$38 仲可以有柚子味噌、烤南瓜🎃、茄子、藜麥、羽衣甘藍🥬沙律。

龍蝦二人餐 ($338)原價要$618
火焰🔥龍蝦🦞薄餅 9”
龍蝦🦞芝士🧀通粉
兩客龍蝦🦞湯
兩杯指定特飲

🤩🤩🤩🤩

龍蝦🦞芝士通粉

龍蝦🦞湯 及 菠蘿梳打特飲
香濃龍蝦鮮味,唔會太鹹。菠蘿🍍梳打就清甜解渴。

2020-09-13 90 瀏覽
看網上廣告知道The Point – Pizza & Pasta推出了Lobster Set for Two $338(龍蝦二人餐),相當吸引於是即日中午去尖沙咀The ONE的分店開餐。Lobster Set for Two $338加一「龍蝦二人餐」套餐有2碗龍蝦湯、龍蝦芝士焗通粉、招牌原隻龍蝦薄餅及兩杯菠蘿梳打特飲,龍蝦迷一定唔可以錯過!加$38 有柚子、味增烤南瓜、茄子、藜麥、羽衣甘藍沙律兩客龍蝦湯 Lobster Bisque一人一個龍蝦湯,湯有陣陣龍蝦鮮味,質感厚身,湯中還有龍蝦肉。龍蝦芝士通粉 Lobster Mac大通心粉彈牙,掛住濃郁的龍蝦汁,仲有一絲絲的芝士,當中有好多龍蝦肉,並在中間放有龍蝦鉗,好吸睛。火焰龍蝦Lobster PizzaPizza有原隻龍蝦再加火焰,賣相非常吸引,慶生慶祝之類都有氣氛。除了賣相,餐廳採用最幼滑嘅意大利00麵粉製作Pizza的麵糰,發酵超過24小時,再放入特製嘅火爐焗,所以Pizza底特別煙韌香濃。上面鋪滿拆肉的龍蝦肉、茴香頭、車厘茄、水牛芝士同香茅龍蝦汁,入口口感豐富又不膩。而中間的龍蝦已咗肉,而釀滿鮮蝦、冬菇和車厘茄,再加龍蝦汁焗

Lobster Set for Two $338加一

加$38 有柚子、味增烤南瓜、茄子、藜麥、羽衣甘藍沙律

兩客龍蝦湯 Lobster Bisque

龍蝦芝士通粉 Lobster Mac

火焰龍蝦Lobster Pizza

而中間的龍蝦已咗肉,而釀滿鮮蝦、冬菇和車厘茄,再加龍蝦汁焗製,好惹味!

菠蘿梳打特飲 Pineapple Soda
龍蝦盛宴套餐仲包兩杯菠蘿梳打特飲,清甜消暑,配搭Pizza和意粉很不錯。

要完滿一餐,還是覺得需要一份甜品作結,所外另散點了一份《Brownie in a pan $68》
(warm chocolate brownie, roasted banana, walnuts, vanilla ice cream)

香蕉有焦糖脆面和合桃增加口感,Brownie夠熱但沒有焦位,配上冰凍雪糕入口一流。

餐廳還有其他優惠,下次再來。
2020-09-13