2021-09-27 79 瀏覽
呢日去康城行街,想食西餐所以就揀咗The Point Kitchen,坐得舒服又夠寬躺。忌廉蘑菇湯湯內有打碎磨菇,又香又有咬口龍蝦湯真材實料,食落有啖啖龍蝦,味道濃郁煙三文魚溫泉蛋Pizza面頭鋪滿煙三文魚,上面仲有蟹籽,配埋脆脆嘅餅底食落好豐富,最正係上面有只溫泉蛋,刺穿後蛋汁流出好正呀!黑松露芝士焗薯條鐵板上熱辣辣,面頭有好多芝士有拉絲,午飯+$38就有,份量都好大香煎虎蝦手工意大利粉意粉煮得啱啱好,辣辣地好惹味,隻蝦又大又彈牙

忌廉蘑菇湯
湯內有打碎磨菇,又香又有咬口

龍蝦湯
真材實料,食落有啖啖龍蝦,味道濃郁

煙三文魚溫泉蛋Pizza

黑松露芝士焗薯條

香煎虎蝦手工意大利粉
意粉煮得啱啱好,辣辣地好惹味,隻蝦又大又彈牙
2021-09-18 64 瀏覽
今天前往日出康城探訪朋友,並在康城商場一間意大利餐廳(The Point Kitchen)午膳,The Point 在港有多間分店,康城這間應該是最新的一間。此店環境舒適,可供選擇的菜式亦很多,朋友選擇了全隻龍蝦薄餅,我揀選了午市套餐。頭盤巴馬火腿配蜜瓜車厘茄和火箭菜,擺盤精緻,優質意大利巴馬火腿切成薄片和清甜的蜜瓜一同進食,相當滋味。主菜麵豉醬烤三文魚配牛油果薯仔沙律及青蘆筍,一份見到都令人垂涎三尺的菜式果然無令我失望,三文魚剛剛熟,用麵豉醬烤有創意,效果相當好,牛油果營養豐富,加入薯仔做沙律,相當美味。朋友叫的原隻龍蝦薄餅亦相當精彩,薄餅鋪滿芝士和龍蝦肉,入口鮮甜脆口,我都忍不住食了兩件。邊吃薄餅邊飲手工啤,怡神兼解熱。

邊吃薄餅邊飲手工啤,怡神兼解熱。
2021-09-16 59 瀏覽
「龍蝦做早餐」曾經是不少香港人夢寐以求的理想生活指標。現今疫情嚴峻,通關無期,香港人這兩年都不能出外消費,省回來的錢都可以在食方面豪氣一點。今午約了友人康城商場一間意大利餐廳午膳,此店開業接近一年,口碑都不錯,午市人流不算多,座位舒適濶落,是閒談和享用美食的好地方。我們揀選了一客午市套餐和一客全隻龍蝦薄餅。先來一樽手工啤,清涼怡神。頭盤巴馬火腿配蜜瓜 - 薄薄帶有咸香味的巴馬火腿夾著清甜的蜜瓜,一咸一甜,非常滋味。麵豉醬烤三文魚 - 三文魚新鮮嫩滑,魚肉塗上麵豉醬,烤出來的效果相當特別,頗有創意,配以牛油果薯仔沙律,再伴以鮮露筍,近乎完美。全隻龍蝦薄餅 - 新鮮龍蝦起肉放在薄餅上,龍蝦頭放在中央,上枱時香噴噴,賣相美觀有氣勢,薄餅香口鬆脆,龍蝦肉鮮甜彈牙。

先來一樽手工啤,清涼怡神。

2021-09-15
2021-09-06 53 瀏覽
之前都食過將軍澳中心同尖沙咀分店,知道呢間餐廳既水準不錯,今次再黎康城食晚餐,諗住回味一下。平日店內有好多吉位,我同門口黑色衫店員講話兩位,咁佢無出聲,就拎左兩個餐牌入左去餐廳,我以為佢帶位就照跟佢入去,點知行多兩步佢就好惡話要量體溫同掃安心出行呀。其實客人一時唔記得好正常,可以一開始就提醒一下,無必要粒聲唔出行行下先話客人…晚市有二人套餐,包兩份湯/沙律,兩個main course,同兩杯特飲。我地點左湯、食肉獸pizza同三文魚意粉。特飲我問左職員可唔可以轉其他奶茶檸水個d,佢話「得!加錢囉!」,呢d咩態度….個湯好快上檯,係磨菇湯,好熱好重菇味。之後個pizza同意粉都好快有。意粉夠creamy,pizza都好熱辣辣,有好多辣肉腸,非常juicy。但係我地未食完之際,個職員已經想收野,非常滋擾,到最後我地飲緊野既時候,連我地d餐具同碟都俾佢收埋曬,極之趕客。希望餐廳可以再培訓一下員工,如果唔係再好食都未必想黎食。

希望餐廳可以再培訓一下員工,如果唔係再好食都未必想黎食。

2021-09-06 55 瀏覽
康城商場開左唔少餐廳,lunch hour經過The Point Kitchen環境幾好,餐牌食物吸引就入去食,果然冇令我失望。餐廳環境餐廳座位闊落,兩個人食都可以要大枱,唔會好逼。食物質素1) 和牛面頰蜆殼粉 $138 (5/5)和牛超級淋,而且好重牛肉味。醬汁夠味,蜆殼粉掛汁。值得推薦。2) 四色芝士pizza  $108 (4/5)Pizza好重芝士味,有拉絲效果,趁熱食好食。3) 黑松露芝士薯條 $74 (3/5)薯條較失色,醬汁唔夠。餐牌

餐廳環境
餐廳座位闊落,兩個人食都可以要大枱,唔會好逼。

食物質素
1) 和牛面頰蜆殼粉 $138 (5/5)
和牛面頰蜆殼粉

2) 四色芝士pizza  $108 (4/5)
Pizza好重芝士味,有拉絲效果,趁熱食好食。
四色芝士pizza

3) 黑松露芝士薯條 $74 (3/5)
薯條較失色,醬汁唔夠。
黑松露芝士薯條

餐牌
2021-08-29 44 瀏覽
食物差未試過等個沙律等45mins差!唔係繁忙時間6:00入到去,到7點都未有野食到有野食啦龍蝦湯係水嘅沙律菜係苦嘅虎蝦意粉似上湯伊面唔想有太多人中伏大家睇路😩😪😮‍💨
食物差

唔想有太多人中伏
大家睇路
😩😪😮‍💨
2021-08-24 57 瀏覽
今日終於有時間跟老友見面食個飯,佢選左係The Point Kitchen 開餐。餐廳環境舒適,見有龍蝦煲配扁意粉又幾吸引,於是點了😋。#前菜, 鮮蝦蕃茄莎莎,有一隻大蝦,配上蕃茄,芒果,牛油果墊底,食材口感清新,令人開胃呀。#龍蝦湯,非常濃郁味好好飲,有啲龍蝦肉在內,夠足料又熱辣辣,很yummy。 #波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉,餐廳用新鮮波士頓龍蝦,啖啖肉肉質爽口夾彈牙,真係零舍唔同,而且啲殼已經幫你打碎了,故食得很方便。煲內尚有藍青口、蜆同鱿魚圈,真係超級豐富。扁意粉索晒龍蝦汁很好吃😋。#青蘋果梳打,清清甜甜的幾好飲喎!

#青蘋果梳打,清清甜甜的幾好飲喎!
2021-08-24 39 瀏覽
今日約了冇見好耐嘅舊同事食飯 ,當然要搵番間好食嘅地方啦!於是選左The Point Kitchen, 因座位闊落,燈光明亮,坐得非常之舒服😌。見有龍蝦🦞盛宴2.0套餐推出,內有原隻新鮮龍蝦🦞,包埋前菜同2杯飲品,都只係$558, 咁抵就一於叫呢個餐🥳。🦞龍蝦湯,湯夠熱同creamy,內有粒粒龍蝦肉,夠晒真材實料。🍤鮮蝦蕃茄莎莎,呢個前菜有四層,大隻新鮮彈牙蝦鋪在面,跟住牛油果🥑、芒果同蕃茄,健康又美味。🦞波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉, 用個大的煎pan裝上,全隻波士頓龍蝦很吸晴,而且勁多鮮味龍蝦膏,食得出新鮮因真的很彈牙。另有咸香味重的藍青口,飽滿的大蜆同鱿魚圈,意粉索晒海鮮嘅鮮味,份量十足滿滿滋味。 🍏青蘋果梳打,青蘋果味道很清香,而沒有很甜,不錯啊😌!想叫的pizza 因已很飽故要待下次了☺️。

🍏青蘋果梳打,青蘋果味道很清香,而沒有很甜,不錯啊😌!

想叫的pizza 因已很飽故要待下次了☺️。
2021-08-23
2021-08-13 769 瀏覽
The Point假日三道菜午餐, 頭盤, 主菜&甜品, 亦可加錢升級食物&用半價優惠升級飲品頭盤: 凱撒沙律🥗, 新鮮沙律菜, 爽脆, 好味😋👍香濃野菌湯🍄🥣, 濃香野菌湯, 味道一般主菜: 黑松露野菌意大利飯, 香濃黑松露野菌味, 野菌味道比野菌湯更濃. 意大利飯煮得有咬口, 味道不錯水牛芝士車厘茄羅勒蕃茄醬pizza🍅🍕, 外表靚靚的pizza🍕, 材料亦很充足, 可惜放耐一刻, pizza餅底已變淋配菜(每份另加$28):黑松露芝士焗薯條🍟用熱煎pan盛載, 黑松露味不重, 芝士溶在薯條面上, 所以薯條較淋, 不脆棒棒雞翼🍗基本上是炸雞腿, 🍗有少少黑椒味, 再跟燒烤醬, 點醬食後有少少辣辣地🌶️是日甜品: 泡芙, 每碟有三粒泡芙, 凍凍地內是雲呢拿雪糕飲品: 凍朱古力🍫, 夠朱古力味凍朱古力咖啡, 朱古力&咖啡味都不夠味. 兩杯飲品比較, 反而凍朱古力奶好飲一點餐廳環境ok, 座位闊落. 服務質素好參差, 有些員工服務態度不錯, 而有一些就不太好😕

頭盤:
凱撒沙律🥗, 新鮮沙律菜, 爽脆, 好味😋👍
凱撒沙律

香濃野菌湯🍄🥣, 濃香野菌湯, 味道一般
香濃野菌湯

主菜:
黑松露野菌意大利飯

水牛芝士車厘茄羅勒蕃茄醬pizza🍅🍕,
水牛芝士車厘茄羅勒蕃茄醬pizza

配菜(每份另加$28):
黑松露芝士焗薯條🍟

棒棒雞翼🍗
黑松露芝士焗薯條&棒棒雞翼

是日甜品:
泡芙, 每碟有三粒泡芙, 凍凍地內是雲呢拿雪糕
泡芙

飲品:
凍朱古力🍫, 夠朱古力味

凍朱古力&凍朱古力咖啡

2021-08-08
2021-08-13 56 瀏覽
是日巴小姐同巴爸去日出康城撐枱腳~The Point Kitchen 同其他The Point 分店唔一樣,食物款式多D,較似西餐廳,一般西餐價錢,portion亦大~我地睇下個lunch set🌟Starter可以揀湯或者沙律,我揀咗沙律,係parma ham哈蜜瓜配火箭菜🥬🥗 哈蜜瓜分量超大, 值得推介!Main course 一如既往,我食魚 😀 所以我揀左 🐟麵豉醬烤三文魚配牛油果薯仔及青蘆筍🥑呢個上碟係超開心,因為佢哋將牛油果切粒,堆到成座山咁,好得意(雖然唔係全部牛油果,有啲係薯仔,但係牛油果份量都好多)*睇相!無Dessert,但可加$叫特飲或cocktail~ 我相信大家知道我點揀😂而巴爸就唔要set,選擇go a la carte,要左份M5澳洲和牛西冷~medium rare, 牛扒頭到牛扒心切出嚟都係紅色心,生熟程度拿捏得非常好👍🏾, 我好怕有啲餐廳你叫medium rare嚟到塊排係全熟,真係R曬頭!Lunch set 價錢不一三文魚set $138M5澳洲和牛西冷 $328P. S. 因為我坐到差唔多落場,如果大家啱時間,可能會見到幾個「廚房亅,有幾個好靚仔😂

Lunch set 價錢不一
三文魚set $138
M5澳洲和牛西冷 $328

IG @balasa_balasa
2021-04-24
  • 麵豉醬烤三文魚配牛油果薯仔及青蘆筍
2021-08-10 73 瀏覽
第一次去康城,被OpenRice資料誤導出咗錯嘅出口,打電話3次先有人接,以為有幾忙原來一半都坐唔滿。去到好心提醒下資料錯誤,侍應都唔想回應,然後講呢度位置係點點點,好似意思是好明顯位置係呢度啦你點會錯,你估我喺度住架咩?到點餐時在午餐menu揀咗食咩,但因為聽唔清楚侍應講咩就問清楚,原來佢問頭盤要沙律定湯,就大力用手指篤落個menu度「頭盤要咩呀?」勁冇禮貌!食物ok的但咁嘅服務真係冇下次,價錢唔算平但份量少。
2021-08-10
2021-07-25 72 瀏覽
很想食龍蝦,見到商場內這間The Point Kitchen有個豐富的龍蝦盛宴,就和朋友來個海鮮晚餐。店員安排得好妥當,不時添水又細心留意到我們需要濕紙巾。鮮蝦沙律第一樣菜式,是用杯子盛著,一層層好像蛋糕分開了芒果粒、蕃茄粒和牛油果粒。鮮蝦肉很爽,幾大隻。龍蝦湯深橙色的龍蝦湯問落很香,稀稠度剛好,一路喝一路吃到龍蝦肉粒,鮮鮮甜甜。龍蝦海鮮煲配扁意粉今次的主角是一大盤剛煮好的龍蝦海鮮意粉,煎鑊還是熱辣辣,最耀眼奪目當然是波士頓龍蝦,已經分成一半切好,很多深黃色的龍蝦膏,成隻龍蝦的肉很容易拆除,一咬落去勁香鮮肉味,值回票價。另外青口都值得一讚,大大粒肉,彈牙又惹味!整盤意粉很大兜,絕對足夠三人分享。朱古力布朗尼冰火交融的甜品,雪糕夾着熱蛋糕,雲呢拿甜味配朱古力可可味道,無得頂。還有焦糖香蕉,令人滿足的甜品。

2021-07-16
2021-07-20 687 瀏覽
到朋友的新居遊玩完就到康城唯一的商場找間餐廳吃頓晚飯,在其他地方也吃過The Point,見到又有龍蝦盛宴,就進去了!餐廳內的裝飾簡潔又時尚,枱與枱之間有足夠的空間,不會覺得擠迫。【鮮蝦蕃茄莎莎】作為前菜,最緊要是開胃又能清新味蕾,這杯cocktail有隻大鮮蝦,下面分了三層;牛油角、芒果和蕃茄,味道輕得來,嚐到芒果的甜和牛油果的軟熟。【龍蝦湯】濃厚的質感,湯亦重龍蝦鮮味,又有一粒粒龍蝦肉,夠足料。【波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉】一端出來是一個煎pan一大碟意粉,面頭鋪滿藍青口、大蜆等海鮮,而波子頓龍蝦最搶眼!龍蝦膏勁多,滋味十足,很重口味。鉗的位置一夾開,爆出整舊龍蝦肉,極鮮極滋味!份量十足,整隻龍蝦都是肉。意粉又索滿蕃茄和海鮮的鮮味。【青蘋果梳打】很欣賞這杯梳打沒有加很多糖漿,令到青蘋果味道突出。【朱古力布朗尼】熱辣辣的煎pan放着朱古力布朗尼,上面有一大舊雲呢拿雪糕,慢慢溶在香蕉和蛋糕上。

青蘋果梳打

波士頓朱古力布朗尼

2021-07-13
10 分鐘 (堂食)
青蘋果梳打
波士頓朱古力布朗尼
2021-07-17 49 瀏覽
🍴Lobster Bisque 龍蝦湯Very creamy, and filled with loads of lobster essence, and a mouthful of crayfish, the lobster bisque is made very well-balanced (of course, it’s flavour would be even more aromatic with a flick of black pepper😋😋)🍴Shrimp Cocktail w/ Avocado Mango & Tomato Salsa 鮮蝦,牛油果,芒果,蕃茄莎莎A very simple entree, filled with very fresh combinations of avocado and mangoes, and of course an ideal-sized fresh shrimp🍤🍴Lobster Fra Diavolo 原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉A full Boston Lobster served with many other
[LOBSTER DINNER SET FOR 2]
🍴Lobster Bisque 龍蝦湯

A full Boston Lobster served with many other seafood: mussels, clams and cuttlefish, all mixed together in its mouth-watering lobster broth🦞 The lobster is really fresh with firm bites of its meat, the whole flavour really stand out!!🤤

p.s. The Lobster promo is for a limited time only!! Interested parties be sure to come over soon!!😬👍🏻👍🏻
<$588+ 2pax w/ Green Apple Soda>
Lobster  Bisque
Lobster Fra Diavolo
2021-07-10
15 分鐘 (堂食)
Lobster  Bisque
Lobster Fra Diavolo
  • Lobster  Fra  Diavolo
2021-07-09 70 瀏覽
朋友啱啱搬入康城,所以去咗佢個新屋到參觀,參觀完去咗康城新開既商場The Lohas到搵野食。見到有間The Point Kitchen,朋友話想試下。知道依到既手工pizza好出名,所以叫咗個Mentaiko Soft Shell Crab Pizza,上面有軟殼蟹加埋明太子汁,軟殼脆脆地,pizza質感都好有水準。Cured Salmon & Fennel SaladSalad菜好新鮮Lobster Bisque個湯好濃龍蝦味Squid Ink Tagliolini CuttlefishLemon Prawn Risotto只蝦都幾大隻,肉質幾彈牙Complimentary Drink

Cured Salmon & Fennel Salad
Salad菜好新鮮

Lobster Bisque
個湯好濃龍蝦味

Lemon Prawn Risotto
只蝦都幾大隻,肉質幾彈牙

Complimentary Drink