2019-02-14 73 瀏覽
炸西蘭花芝士球&日式蛋黃醬 ($75) 呢個係磨碎咗既西蘭花再撈埋芝士一齊炸,食落芝士同西蘭花味都幾岀~ 仲幾香口明太子忌廉海膽意粉,三文魚籽 ($188) 又係我最愛既明太子意粉🤣 個汁好濃,明太子味好夠,意粉亦都好彈牙。但記得一定要趁熱食,放耐咗會冇咁好食~Four cheese pizza ($170) 分別有burrata, gorgonzola, cheddar & mascarpone。呢個pizza 以主打芝士黎講,我覺得係十分岀色同芝士控係絕對唔可以錯過😻😻 pizza面芝士味都幾濃郁。連埋個pizza 邊都包住芝士,食落好滿足但又唔會覺得好漏,係真係超級正!!Blueberry cream cheese ($145) 呢個pancake係the pantry’s 既新產品。本身唔係太好藍莓醬但朋友話要試下😝 食落味道唔酸,甜甜地同pancake都好夾。而啲醬係唔會蓋過咗pancake原本既味,所以都仲係好正🥰

2019-02-13 68 瀏覽
雞絲素菜米紙卷配水牛城辣汁 ($85) 呢個味道比較清新,好多蔬菜好爽口~ 雞絲份量較少,食唔到味道。Laksa supreme ($155) 入邊有帶子&大蝦,煎雞扒,魚餅,水煮蛋&喇沙湯底,辣辣地幾惹味,材料都好新鮮。Meat gourmet ($188) 牛小排肉,雞柳,意大利辣肉腸,橄欖,紅洋蔥&火箭菜。個Pizza 表面鋪滿晒好多款唔同顏色嘅食材~ 食一塊都覺得飽飽地🙈The pantry’s pancake ($125) 呢間既pancake我都bookmark咗好耐😆😆 去邊間食都一定要叫翻個原味~ 個pancake好鬆軟好fluffy好香牛油味🤤 塗埋上面塊牛油同點少少cream,幸福感滿滿!

2019-02-13 1495 瀏覽
來圓方只是看電影,但另一半說今天很累,擔心會看到睡著了,惟有改變計劃,下次才看,吃完晚飯便離開,在戲院旁邊有數間食店,於網上查看後,我們選了有日本厚班戟的食店,因為仍未吃過。地方與座位寬闊,我們又坐到近窗位置。炸軟殼蟹沙律$138炸粉與油溫控制得宜,把軟殼蟹本身的水份銷住沒有流失,羽衣甘藍菜不帶一點苦味,沙律菜新鮮挻身,配上小蕃茄粒的甜酸,芒果甜味,柚子沙律汁的清新,沒有點錯。四式芝士彼薩$170大批薄餅底,薄餅是煙韌不脆口類型,其實很少吃同一個彼薩4種芝士味的,其中的Burrata芝士味道濃郁,有鮮奶味,濕潤不乾口,Gorgonzola芝士好像是羊奶芝士,不同芝士分佈在不同位置,頗特色。 Calamari   Squid Ink Pasta $155起初以為會吃到一口黑色汁,原來墨汁已混入麵條內製成,不是當醬汁加在外,芥末忌廉汁足夠,加了青薴汁的酸與蕃茄粒,不會感膩,魷魚柔軟彈口,又是另一嘗試。The Pantry’s Pancakes $125第一次開始吃當然選擇原味,端上枱時看到有心型的擺盤,原來待應哥哥為我們下了情人節的特別版,雖還有3天才到情人節,他的細心真是為我們做了驚喜,
地方與座位寬闊,我們又坐到近窗位置

炸軟殼蟹沙律$138
炸粉與油溫控制得宜,把軟殼蟹本身的水份銷住沒有流失

四式芝士彼薩$170

The Pantry’s Pancakes $125
,蘸上士多啤梨味朱古力的心型餅乾
,真士多啤梨也蘸上了,朱古力不會太甜;說回厚班戟,密密綿綿的口感,鬆軟帶點點蛋香、牛油味、奶味,可加點糖漿一起吃,旁邊還有雜莓,令味蕾從甜去酸,酸再去甜,不會感吃膩。

2019-02-11
  • 炸軟殼蟹沙律$138
  • The Pantry’s Pancakes $125
  • 四式芝士彼薩$170
2019-02-13 61 瀏覽
呢度可以自助落單,首先叫咗個軟殼蟹沙律,軟殼蟹比較細隻,但炸得鬆脆,炸漿唔厚。主菜叫咗個Roasted Pork, 呢個係2人份量,烤得好淋身,一啲都唔乾同無味,感覺似食緊黑毛豬咁,另外配菜仲有啲新鮮薯蓉同沙律,減少油膩感。薯蓉真係有薯粒架!望落以為唔夠食,但係加埋前菜同甜品都好夠飽!甜品叫咗個抹茶梳乎厘,不過等得有啲耐,差唔多要30分鐘,不過嚟到都覺得值得等嘅!因為真係熱辣辣,配埋香濃抹茶醬同旁邊嘅紅豆蓉,兩者好夾!

2019-02-13 47 瀏覽
🤤Element high tea 之選🤤一定要oder pancake 🥞 色香味: 🍒🍒🍒🍒性價比:🍒🍒🍒🍒打卡位:🍒🍒The Pantry 地址:尖沙咀柯士甸道西1號圓方2樓2113號舖來到這裏,一定要點他們的pancake ,pancake 做得很鬆軟,一點都不漏,水果又新鮮最重要綠茶,真的很香綠茶甘味這個意粉也不錯,吃得出,🦐很新鮮,而且意粉處理得10分好,不會太軟也不會太硬,吃落去10分爽口彈牙這個Pizza也是必點的,因為我最愛吃薄pizza,因為餅夠脆,加上黑松露配蘑菇,口感特別一流,配搭10分不錯👍🏼
🤤Element high tea 之選🤤
The Pantry
地址:
尖沙咀柯士甸道西1號圓方2樓2113號舖

水果又新鮮

最重要綠茶,真的很香綠茶甘味

2019-02-11 72 瀏覽
星期六去圓方搵野食,見到有pancake一定要試下。 2個人order左3樣食物, 魷魚墨汁麵($148), Truffle e Fungi($188) & The Pantry's Pancakes($120)。 pizza的truffle好香,好好味。2個女仔食曬墨汁麵同埋pizza ,竟然仲可以食埋個pancake, 就知道d野食有幾好味!
2019-02-11
2019-02-11 67 瀏覽
早就聽說呢間的pancake甜品好出名,今日終於可以試下本來在猶豫叫個Signature 定係Tiramisu 好,最後被Tiramisu pancake的外型吸引,就揀左佢!Pancake 一來到 (順便幫友人賀壽) ,外形已經十分精美討好,一食落去,好好味呀!!!! 每一層都有奶油滲出來, 口感層次非常豐富,就算已經好飽都想繼續再食,女生嘛,對甜品總有另一個胃~ 大推~ 而且價錢相當合理公道,大家都可以負擔得起的價錢另外再叫左個BEED ROLL, 有cream cheese坐陣口感外脆內軟,都很不錯喎! 不過咁樣食煩,好快就飽到不得了~~
早就聽說呢間的pancake甜品好出名,今日終於可以試下

2019-02-09
10 分鐘 (堂食)
2019-02-08 163 瀏覽
今日初三赤口同幾個女性朋友下午茶,佢哋揀咗呢間The Pantry,話又有main又有甜品。-‼️用餐時間:90分鐘‼️‼️每人最低消費:$200‼️不過我哋坐咗兩粒鐘都無人趕。-‼️服務有待改善‼️‼️叫侍應影兩張相好似好唔願意咁‼️-餐廳環境唔錯,有好多玻璃嘅元素,望落好通透,加上有啲植物同木傢俬,有小清新嘅感覺。侍應安排左我哋四個坐卡位,有好大張沙發,非常寬躺舒服。除咗可以叫侍應,仲可以用平板電腦落單,都幾方便👍🏾首先嚟嘅係三杯飲品:🍓Berry Bliss Smoothie($65)👉🏾飲落好fresh,溝左幾隻莓,酸酸甜甜咁-🥥Peachy Coconut Smoothie ($65)👉🏾味道好有層次👉🏾有少少牛油味,隨後嘅就係椰子味-☕️ Cappuccino ($45,但佢比錯左latte)🔻 Waffles Benedices($145)👉🏾呢個係一個非常好味嘅benedices👉🏾首先非常足料,流心蛋沙律菜煙肉牛油果全部都好有水準👉🏾窩夫都好脆🧀Four Cheese Pizza($170)👉🏾雖然佢夾雜左四嘅芝士,不過一啲都唔膩,四個人都食得晒👉🏾粉團好鬆軟,廚師手勢唔錯🦑Calam
‼️用餐時間:90分鐘‼️
‼️每人最低消費:$200‼️
不過我哋坐咗兩粒鐘都無人趕。
‼️服務有待改善‼️
‼️叫侍應影兩張相好似好唔願意咁‼️

除咗可以叫侍應,仲可以用平板電腦落單,都幾方便👍🏾

首先嚟嘅係三杯飲品:
🍓Berry Bliss Smoothie($65)
👉🏾飲落好fresh,溝左幾隻莓,酸酸甜甜咁
👉🏾味道好有層次
👉🏾有少少牛油味,隨後嘅就係椰子味

🔻 Waffles Benedices($145)
👉🏾呢個係一個非常好味嘅benedices
👉🏾首先非常足料,流心蛋沙律菜煙肉牛油果全部都好有水準
👉🏾窩夫都好脆

🧀Four Cheese Pizza($170)
👉🏾雖然佢夾雜左四嘅芝士,不過一啲都唔膩,四個人都食得晒
👉🏾粉團好鬆軟,廚師手勢唔錯

🦑Calamari Squid Ink Pasta($155)
👉🏾有少少芝麻醬嘅味,酸酸地好開胃
👉🏾蕃茄粒新鮮,感覺健康

🦐Prawn Aglio Olio($172)
👉🏾呢個好出色
👉🏾有少少辣好惹味🌶
👉🏾呢一餐嘅FAV

🥞Tiramisu on Pancakes
👉🏾Pancake 鬆軟綿密
👉🏾淋上糖漿後賣相更加靚
👉🏾tiramisu 味好出
👉🏾水果新鮮

總括來講,呢間餐廳好適合週末三五知己食下野hea下傾下計,環境好食物正,一定會再黎!👍🏾
  • Tiramisu on Pancakes
  • Waffle Benedicts
  • Prawn  Aglio  Olio
2019-02-06 132 瀏覽
又到一星期入面最期待既星期五,即興約番幾個朋友黎個TGIF放鬆下。係諗下食咩既時候,朋友A就話不如去elements間The Pantry, 又有main又有甜品,最緊要唔洗等位!咁當然二話不說直接衝去elements啦。The Pantry 係正戲院隔離,到場即刻唔洗等位就可以直入,入到去人唔少但都幾舒服。我地一行四個人就叫左1個appetizer, 1 個pasta, 1 個pizza, 1 個main course同埋1個dessert.Salmon Starter 不過不失Truffle pasta 賣相可以但味道一般Four cheese pizza surprisingly good個批邊仲有芝士係入面,正!Rib 抵食,好似食極都食唔完咁最後當然要食最出名既Pancake啦! 我唔好pancake 都覺得唔錯!多謝The Pantry比個開心星期五我 🥳

Salmon Starter 不過不失

Truffle  pasta

Truffle pasta 賣相可以但味道一般

Four  cheese  pizza

個批邊仲有芝士係入面,正!

Rib 抵食,好似食極都食唔完咁

多謝The Pantry比個開心星期五我 🥳
  • The Pantry's pancake
2019-02-02 117 瀏覽
肥雞同屋企人去咗九龍站嘅圓方 試呢一間聽聞佢嘅pancake係超出名嘅餐廳叫做pantry 除咗食pancake之外我哋都嗌咗好多煮食首先嗌咗個芥末 忌廉汁魷魚墨魚麵 少少刺激嘅黃芥末配埋香滑嘅忌廉汁加埋爽口嘅魷魚 配上香濃墨魚味嘅墨魚麵 簡直每一口都係一個享受再嗌多個慢烤豬手背心包蕃茄醬 皮脆肉嫩 即食一樓再整多個燒原條友骨牛小扒佢啲牛啲香味超龍 肉質完全冇渣 真係超好味 肥雞再嗌咗一個燒甜鰻魚甜豆 日式pizza pizza鰻魚味嘅pizza肥雞從來未試過 雖然鰻魚肉唔係好多但係整體配搭鰻魚嘅鮮味配埋香甜嘅蛋黃醬又係另一種滋味 甜品就嗌咗佢最出名嘅焦糖牛油配什麼ricotta pancake 呢個甜品真係冇得輸因為佢發咗嘅蛋白嚟做呢個麵粉所以每一口pancake都充滿咗空氣嘅質感但係又食得好紮實 完全每一口都充滿咗幸福嘅味道

2019-01-28
2019-02-02 78 瀏覽
今日和有人聚會,去咗elements, 入到去餐廳入面覺得地方寛環境都好舒適,可惜侍應同我哋講只可以坐1.5小時嘅時候,我哋有少少呆咗,因為間餐廳其實唔係太多人. 後尾佢先至話如果冇其他人等位就可以坐耐啲。我哋坐低之後order咗芒果同椰子嘅soufflé pancake share, pancake 鬆遠,有蛋香,芒果亦都好新鮮,旁邊有雲呢拿雪糕配趣筒,椰奶都不算太甜,總體來講都算唔錯

2019-02-02
  • Mango  &  coconut  pancakes
2019-02-02 84 瀏覽
好耐無去試新野,難得有時間同朋友去左吃pancake去到3點幾無咩人非常好,因為我地最主要想吃pancake所以 只係叫左兩個小食同埋佢地推介ge pancake薯角新鮮炸熱辣辣正,另外一個就係炸西蘭花芝士球,佢入面係西蘭花蓉黎變左唔會感覺好油值得一試到最主佢個pancake大約等25分鐘啦不過真係做好好食一睇就知似新鮮做唔係做定,吃埋之後就好滿足咁離開
好耐無去試新野,難得有時間同朋友去左吃pancake

2019-01-29
下午茶
2019-01-31 239 瀏覽
哩餐晚飯,其實係為左pancake慕名而來。店舖地方好大,相中只影左一部份,入內仲有更大空間和座位。Waffle benedicts($145),有2隻溫泉蛋,切開好流心,蛋汁流落窩夫到,食落軟綿綿,口感層次豐富,因為有煙肉,此時牛油果就有解除油膩感功效。Pulled pork and pineapple($168),係大批size,切開有8塊,餡料係手撕豬肉、菠蘿、洋蔥,批底夠簿,而批邊好煙韌。Crispy wrapped prawn($85),入面係炸蝦,外面仲有一層網形既脆網包住,食落脆上加脆,而且點泰式醬好夾。Tiramisu on pancakes($140),最期待既食物出場啦,個班戟係咁震震下真係好吸引,食落又軟又滑,真係超好味,點埋糖漿食,一流。

• Tiramisuonpancakes
  • Crispywrappedprawn
  • Pulledpork&pineapple
  • Wafflebenedicts
2019-01-29 65 瀏覽
今天到element 看戲,發現戲院對面有人氣餐廳,早前有聞他們的班戟在香港是數一數二的,既然都吃勻過江龍班戟店,今晚一於試試這一家。餐廳充滿空間感,座位寛而不會有太擠迫的感覺。本來以為餐廳位處elements,一定會定價不菲。查看餐牌,這兒除了班戟外,還有小食$68-$120、主食$155-$328、pizza$150-$188, 而班戟及窩夫由$108-$145等等,選擇唔少,定價與一般cafe 相約。Miso-marinated black cod$168香煎味噌銀鱈魚配薯蓉,南瓜及炒雜菌菠菜這銀鱈魚真的十分好吃!魚皮煎到微焦甘香,魚肉肉質極為滑溜。有如絹般嫩滑油潤!最愛那甜甜地的味噌風味,頓時覺得無咁膩口,再沾少許沙拉醬,和風味十足,正呀!配菜也頗有心思,有南瓜和雜菌菠菜及薯蓉。最愛炒雜菌,炒得好香又juicy;而南瓜味道輕甜爽身;加埋薯蓉,都幾飽肚,感覺又健康又balance。Lobster fettuccine $220龍蝦、菠菜、蕃茄mascarpone芝士茄汁闊麵這龍蝦寬麵份量不少!大大碟!龍蝦蝦肉爽彈,啖啖肉。闊麵煮得Q彈,口感幾爽口,而且每一條都均勻薄薄的掛上蕃茄汁

餐廳充滿空間感,座位寛而不會有太擠迫的感覺。

Miso-marinated black cod$168

香煎味噌銀鱈魚配薯蓉,南瓜及炒雜菌菠菜

Lobster fettuccine $220

龍蝦、菠菜、蕃茄mascarpone芝士茄汁闊麵
這龍蝦寬麵份量不少!大大碟!龍蝦蝦肉爽彈,啖啖肉。闊麵煮得Q彈,口感幾爽口,而且每一條都均勻薄薄的掛上蕃茄汁,有著蕃茄的酸香,而mascarpone芝士味道淡雅而溫和,所以吃起來沒有膩口的感覺,口感仍然清爽。

Tiramisu on pancake$140
Ricotta 厚班戟,tiramisu 醬,香蕉,燕麥松子仁及咖啡糖漿

嘩!這pancake 真好吃!厚班戟看似massive, 但吃起來有著吃棉花的感覺,空氣感十足,加上幼滑creamy的tiramisu 醬和特調Expresso 咖啡糖醬,oh my god! It is so delicious! 在豐盈的口感中,還有滑滑忌廉、香脆的松子仁、口味相配的香蕉和雜莓,令口感和味道多一點層次,好吃!我多想一個人把它獨佔。平日到其他過江龍班戟店排隊排一小時到二小時不等,估唔到輕輕鬆鬆到達這店,無論班戟和主食都有水準,真是驚喜。
2019-01-29 136 瀏覽
近排開左好多pancake 店🥞作為pancake專家既我梗係要去唔同店到試一試佢啦😎我地2個女仔叫左1碟pasta同1碟pancake😊份量岩岩好!而味道整體都無令我地失望呀!👏🏻👏🏻👏🏻1. Calamari squid ink pasta🍝 8/10其實本身唔知想食咩 所以都係亂嗌🤣但出乎意料地新鮮😲墨魚麵好彈牙,同個醬好夾,配埋小小蕃茄碎出到魷魚圈既味,而且爽口,食落唔會好濟,仲想愈食愈多呢!🤭2. The Pantry’s Pancake🍯(8/10)Pancake都有分兩種:第一係日式有空氣感,鬆鬆軟軟;第二係歐美式厚實,好似食蛋糕咁。而pantry’s pancake屬於前者,亦都係我最中意個款😋Pancake上面有焦糖牛油比你搽🥞,亦都有楓糖漿倒落去,係pancake上面拍兩下都仲係挺身,唔會好易凹左,而食落口好似綿花糖,滑身得黎有d咬口,不過味道就唔算好有蛋香😕要靠牛油/syrup/糖霜/奶油忌廉調味。不過對蛋香唔太有追求,主要食口感同味道的話,呢款係值得推薦呢!👏🏻👏🏻
其實本身唔知想食咩 所以都係亂嗌🤣
Calamari  squid  ink  pasta