2021-10-08 233 瀏覽
📍The Night Market, Kowloon Tong 九龍塘Lunch Set $130金牌小籠包 🥟皮薄多汁😍 咬開啲湯汁成口都係👍🏻湯味濃唔會太油。肉都幾足料。🐮小炒醬香牛肉牛肉片配埋茄子同翠肉瓜 。 茄子同翠肉瓜都吸晒啲醬汁。牛肉片好彈牙唔鞋口.魯肉飯🍚勁多肉粒😂 可以太多醬,有時啲飯會比較咸。跟餐送紅茶☕️非常夠熱。整體感覺幾好。難怪平日lunch hour 咁多人排隊

Lunch Set $130
金牌小籠包 🥟
皮薄多汁😍 咬開啲湯汁成口都係👍🏻
湯味濃唔會太油。肉都幾足料。

🐮小炒醬香牛肉

魯肉飯🍚
勁多肉粒😂 可以太多醬,有時啲飯會比較咸。

小炒醬香牛肉
小炒醬香牛肉
  • 金牌小籠包
2021-10-04 283 瀏覽
公眾假期前夕,又一城好多餐廳都排晒隊。我同朋友見依間唔使點排隊,雖然唔係特別鍾意食中菜,都一於試吓啦!首先叫咗招牌小籠包,真係估唔到咁好食喎👍皮薄餡靚、肉汁豐富,仲好食過某啲酒樓!另外叫咗個濃汁牛肉餅,真係名副其實肉汁豐富,都幾好食😋主食叫咗好多人推介嘅黑醬油炒飯,果然超好食!平時啲炒飯一係冇乜味,一係就好油。但係依個炒飯勁香又唔油,令人食完想再食😍成餐飯最推介就係呢個飯👍另外仲叫咗豬扒同埋高山菜做餸,豬扒皮脆肉嫩,菜d汁都好好味🥳今餐晚餐真係出乎意料地好食,如果去到又一城都想試吓台灣菜,不妨試吓依間啊😋

2021-09-30 217 瀏覽
/好掛住台灣🥲唯有食台灣菜止止癮嚟間係台灣菜嚟講價格較高不過份量好足 而且價錢絕對對得起質素!Lunch set 小食識食一定簡小籠包🥟小菜最好食就係三杯雞同埋宮保蝦球🍤三杯雞嫩口入味 而且無骨 係重口味之選~宮保蝦球個皮脆卜卜 入面蝦肉彈牙加埋啲甜甜辣辣嘅汁 超好餸飯🤤滷肉飯汁夠油夠香 啲肉亦足夠撈飯連珍珠奶茶都唔差!係九龍塘嚟個美食沙漠嚟講佢值得我一食再食😆
好掛住台灣🥲唯有食台灣菜止止癮
嚟間係台灣菜嚟講價格較高
不過份量好足 而且價錢絕對對得起質素!
Lunch set 小食識食一定簡小籠包🥟
小菜最好食就係三杯雞同埋宮保蝦球🍤
三杯雞嫩口入味 而且無骨 係重口味之選~
宮保蝦球個皮脆卜卜 入面蝦肉彈牙
加埋啲甜甜辣辣嘅汁 超好餸飯🤤
滷肉飯汁夠油夠香 啲肉亦足夠撈飯
連珍珠奶茶都唔差!

係九龍塘嚟個美食沙漠嚟講
佢值得我一食再食😆
  • 三杯雞
  • 小籠包
  • 珍珠奶茶
2021-08-27 388 瀏覽
好耐冇黎到又一城,都唔知又一城都開咗一間the night Market, 於是就同朋友一齊嚟試吓。The night market喺又一城嘅2樓,其實即係商場嘅頂樓建議大家搭lift我哋六點幾嚟到,唔使等位,即刻可以入座,限時90分鐘。叫咗三杯雞,黑醬油炒飯,雙色饅頭同埋娃娃菜。不過饅頭同娃娃菜唔記得咗影相娃娃菜好食好有味,但係雙色饅頭就一般,冇乜特別,好普通!黑醬油炒飯好夠味,好食,又唔會太油三杯雞都好入味,最重要係冇骨,正

我哋六點幾嚟到,唔使等位,即刻可以入座,限時90分鐘。

叫咗三杯雞,黑醬油炒飯,雙色饅頭同埋娃娃菜。
不過饅頭同娃娃菜唔記得咗影相

娃娃菜好食好有味,但係雙色饅頭就一般,冇乜特別,好普通!

黑醬油炒飯好夠味,好食,又唔會太油

三杯雞都好入味,最重要係冇骨,正
2021-08-22 331 瀏覽
打完泰拳好肚餓,要食啲白飯落肚,當然要搵返啲Energy啦。我們決定去又一城食台灣嘢,既然打完拳,飲幾多杯珍珠奶茶都冇所謂。因為打完拳很肚餓,所以叫了碳水化合物比較高的食物,有滷肉飯,刈包,和排骨麵。很喜歡它的排骨麵不是薄薄的,這裏的排骨是有厚度的,從相片可見,他的厚度不來字炸粉,而是真正豬扒的厚度。

2021-08-08 490 瀏覽
今日難得約咗朋友去又一城傾野,要試吓呢間台灣小食,開始比佢個名吸引咗,有夜市士林嘅感覺 下午茶都大致抵食 (以為係) around $70-$90 有一個小食,一個主食,一杯飲品。之所以話下午茶抵食,午餐的話,飲品要+$15 ,tea set 就不用+錢😏我和朋友分別覺得小籠包好juicy 和yummy 🥰 tea set 每人得二隻,覺得有少少唔夠喉! 我哋叫咗一個雞扒蔥油拌麵和一個豬扒滷肉飯。 分量非常少,而且豬扒好乾身,雞扒東環OK,蔥油拌麵有少少酸味,唔係幾啱我哋胃口。 整體覺得唔太好食,量比較少而且價錢唔係平

整體覺得唔太好食,量比較少而且價錢唔係平
2021-07-06 1005 瀏覽
誤打誤撞去了九龍塘撞正午餐時份真的超多人(畢竟畢業後都沒什麼去九龍塘了哈哈),好在是可能是就完了很多人也沒排很快飛到我們了哈哈~雖然定價算是有點高,不過味道其實真的很一流,感覺沒太多味精的~三杯雞大推重口味之選呀,而且還十分嫩口~咕嚕蝦球大大粒,蝦都是大粒的彈牙很正~而且最正點是可以配魯肉飯呀(良久沒吃了cry),魯肉飯很好吃呀,油又夠香又剛剛好夠撈飯食,還要是慢煮的汁超正呀~就連前菜的小籠包跟春卷餡料是超豐富~整體來說是很高質的,價錢算是對得起質素~
Lunch Set
三杯雞
魯肉飯
咕嚕蝦球
20 分鐘 (堂食)
Lunch Set
三杯雞
魯肉飯
2021-06-26 869 瀏覽
今日同好朋友嚟到又一城食台灣嘢🤩🤤好耐之前都食過喇!水準都維持到😆👍🏻👍🏻叫咗炒米粉,都係招牌嘢👍🏻好好食!米粉屬幼身,料又多,調味亦好好味👍🏻真係必食😂🤤炒得乾身,又唔油🤩讚👍🏻之後有咕嚕肉😆😆酸甜好開胃😍粒粒都係啖啖肉,又冇乜肥肉,好好食!因為好怕食到成粒肥肉成口油😆最後叫咗必食鹽酥雞😍同埋黑松露蒸餃😋🤤鹽酥雞係細粒款,一啖一粒好正!😂😆鹽酥味適中😋👍🏻另外個蒸餃好正😂D黑松露多到咇晒山嚟😂😂😂好香!好味👍🏻不過就細粒咗D😆飲品係熱元肉桂蜜,呢杯就比較甜。應該就落多咗蜜糖😅另外係鮮果茶,都真係好多生果,有橙,蘋果,西瓜,梨,波蘿😍🤩幾好飲!唔算好甜😆😋👍🏻-新竹炒米粉 $88-咕嚕肉 $88-鹽酥雞 $82-黑松露素餃 $52-熱元肉桂蜜 $38-凍鮮果茶 $29

-新竹炒米粉 $88
-咕嚕肉 $88
-鹽酥雞 $82
-黑松露素餃 $52
-熱元肉桂蜜 $38
-凍鮮果茶 $29
2021-06-23 600 瀏覽
今天落大雨,又一城的Food Court 迫爆,買咗嘢食都冇位,揾咗幾間都排長龍,已經下午兩點幾,點解咁多人咁得閒?行行下見呢間有位兼冇人,心諗會唔會瀨嘢,睇個餐牌,下午茶套餐都成80幾90蚊,心諗收咁貴應該渣極有限,結果就50/50啦,應該都冇下次。小籠包確實有驚喜,皮薄多汁,略嫌唔夠喉,得兩隻,隊多幾隻都仲得。牛肉麵説是招牌,但係好失望囉,見到碗面擺到咁整齊就知中伏,佢地冇再淥熱個面就交貨岀嚟俾我食,估計已擺放超過一個鐘,把面攪混後,就把湯的溫度拉好低,變成一碗半冷不熱的湯面,湯底有味精,飲完好頸渴。點餐時問服務員,下午茶套餐是餐牌上都可以點,即係有頭盤,主食,飲品和甜品,但點完飲品佢先話飲品甜品祗限選一樣,但餐後上冇寫,佢話係就係,吹漲!
2021-06-19 497 瀏覽
就咁睇餐廳名你唔會知係食台灣野之前都有食過lunch佢有set都幾抵食 今次去係食晚餐 八點幾都仲要等一陣位不過都好快有位嘅叫大menu既野食 全部都係散叫 叫咗四樣嘢一個蚵仔麵線,滷肉蛋拌麵,小籠包同埋炒羊肉再加多杯椰香菠蘿特飲上菜都上得得好快大概9:00pm 就last order食完想嗌甜品都仲講得切😋
就咁睇餐廳名
你唔會知係食台灣野

之前都有食過lunch
佢有set都幾抵食

今次去係食晚餐 八點幾都仲要等一陣位
不過都好快有位嘅
叫大menu既野食 全部都係散叫 叫咗四樣嘢
一個蚵仔麵線,滷肉蛋拌麵,小籠包同埋炒羊肉
再加多杯椰香菠蘿特飲

上菜都上得得好快
大概9:00pm 就last order
食完想嗌甜品都仲講得切😋
2021-06-16 375 瀏覽
小編真係好掛住台灣😫唯有食下台灣牛肉麵同埋蔥油餅吊吊引經過呢間餐廳 外觀第1個感覺有d似泰國😂仲要叫night market😂點知行埋去望下餐牌🤩係台灣菜呀🤩而且打開餐牌已經有幾樣野想食🤣🍜牛肉麵 $108黎到見到勁大碗 佢係幼麵 上面有酸菜 辣椒 蔥花湯底非常濃郁 牛肉有5-6件 腩位煮得非常入味 軟林林 湯都想飲哂佢🌮三星蔥油餅$42即叫即整 黎到熱烘烘 同埋好脆口裡面好多三星蔥 好香口佢真係好熱 食既時候要小心餐點真係好有台灣風味😻價錢係商場來說算係抵食啦上菜速度也不錯 而且每樣都係即叫即整 充滿熱誠既餐點此店有加一服務費📌The Night Market📍九龍塘達之路80號又一城2樓43號舖📍尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1028A舖📍中環士丹利街11號6-7樓
小編真係好掛住台灣😫

此店有加一服務費

📌The Night Market
📍九龍塘達之路80號又一城2樓43號舖
📍中環士丹利街11號6-7樓
今日約咗男友係又一城行街,唔講唔覺原來又一城有咁多餐廳😮今次去咗頂樓一間台灣菜。可能果日係閒日,唔洗等就入得😆座位都好闊落,值得一提的是店員服務態度非常友善😊點左小籠包 $52皮都算唔太厚,入面都好juicy,食時要小心啲🥵會熱親醬油炒飯 $98呢個炒得幾惹味😍粒粒分明,而且料都好足😆佢配左台灣腸,小小甜,同個醬油好夾,同男友爭住食。真心推薦呢個飯👍🏾干貝粟米湯 $48唔好睇佢好簡單,估唔到又幾好飲喎😳唔似平時飲果d 一pat pat 好漿咀果d。佢仲好多前料,好多粟米🌽粒粒都好甜好爽口,成個湯好甜,唔係湯還湯,料還料既感覺。豆醬A菜 $75至愛油麥菜😍味道比較清淡,食落淡淡既豆醬味,撈醬油炒飯一流😆飯濃味配淡味嘅油麥菜,個味覺中和返。所以菜真係唔需要太花巧,咁先食到佢既小清新味。飲品方面,點左凍西瓜紅莓茶 $42真係好fresh 既飲品🍃西瓜味比較濃,好清涼,呢個天氣真係好啱飲🌼好舒服🎋仲有好多西瓜🍉肉係入面😍紅莓味比例上相對較為微,如果多啲紅莓味就會好啲。凍寒天梅子綠茶 $34似酸梅湯既味道,酸酸may may ,幾開胃,好適合夏天熱到冇胃口食嘢時飲,梅子味好濃。整體而言,所有野都
可能果日係閒日,唔洗等就入得😆

座位都好闊落,值得一提的是店員服務態度非常友善😊

點左小籠包 $52

皮都算唔太厚,入面都好juicy,食時要小心啲🥵會熱親

醬油炒飯 $98

干貝粟米湯 $48

豆醬A菜 $75

飲品方面,點左凍西瓜紅莓茶 $42

凍寒天梅子綠茶 $34

整體而言,所有野都好平均,以呢個地段、環境同服務質素,呢個價錢都唔算貴,仲覺得合理,仲有好多野食下次都想試吓😍
  • 黑醬油炒飯
2021-05-28 723 瀏覽
Sunday,生活節奏自自然然放慢,到達又一城已經是下午3點,用餐高峰已過,不會坐太擠,吃得比較安心!當時2人限聚令生效,3人要分2桌坐,中間以透明膠板分隔。餓!貪心,點多了!包括以下的:#椒鹽花枝丸,我們逛台灣夜市,必吃花枝丸,這個有台灣風味!是本餐最好吃的!#香炸蚵仔酥,炸漿太厚,也不夠脆,失望!不推薦!#黑松露野菌餃,這個不算夜市小食,但味道很好!黑松露很香!推薦!#溏心鹵蛋,味道一般!#煎素餃,皮脆,餡料足,好吃!#灌湯牛肉煎餅,皮太厚,肉餡過鹹,不推薦!#豆醬炒A菜,又油又鹹,差評!#寒天梅子綠茶,點了2杯,一致好評!#鳳梨果醋,我姊喝這個,她很喜歡,說可以解膩!

當時2人限聚令生效,3人要分2桌坐,中間以透明膠板分隔。

餓!貪心,點多了!包括以下的:
#香炸蚵仔酥,炸漿太厚,也不夠脆,失望!不推薦!
#溏心鹵蛋,味道一般!
#煎素餃,皮脆,餡料足,好吃!
#灌湯牛肉煎餅,皮太厚,肉餡過鹹,不推薦!
#豆醬炒A菜,又油又鹹,差評!
#寒天梅子綠茶,點了2杯,一致好評!
#鳳梨果醋,我姊喝這個,她很喜歡,說可以解膩!
2021-02-07
2021-05-27 752 瀏覽
疫情下,好耐都無去過又一城,咁岩同事介紹位於頂樓嘅台式餐廳— The Night Market. 就約好朋友去幫襯,店面都幾大下,剛好入座時未算好多人,可以坐卡位,舒服D同可以坐耐D!碗碟印左乾拌麵嘅圖案,好Q餐牌都有好多野揀,同朋友選擇困難症下,最後點咗前菜:小籠包主菜:三杯雞、鴨紅腸旺、黃金蝦球、魯肉飯飲品:茉香珍珠奶茶小籠包子有四隻,上枱熱辣辣,一咬爆汁,再加埋醋,每人兩隻好開胃上菜都快,一口氣梨咗三杯雞同鴨紅腸旺三杯雞用石燒鍋上,夠熱之餘仲份量充足,雞皮炸得香脆,鷄肉入口嫩滑,醬汁香濃,可以送兩碗飯。鴨紅腸旺,顧名思義即係鴨血加大腸再配大量酸菜,點咗小辣,大腸肥美同時燜得夠冧,鴨紅都大大舊,香滑可以滑落喉嚨,酸菜份量好多,非常醒胃。黃金蝦球非常有驚喜,酥炸嘅黃金蝦以紫蘇葉包上,誠意十分,滿口咸蛋黃香,非常鬆化,但蝦也有足夠水份,無炸過頭,菜式同時配上炸南瓜,岩哂中意香口野既朋友。魯肉飯,好大碗,兩個女仔食Share 剛剛好,附上半隻溏心蛋同青瓜,魯肉夠焾肥瘦剛剛好,肉汁豐富。茉香珍珠奶茶,可挑選甜度,冰入量,非常貼心。

碗碟印左乾拌麵嘅圖案,好Q

餐牌都有好多野揀,同朋友選擇困難症下,最後點咗

前菜:小籠包
主菜:三杯雞、鴨紅腸旺、黃金蝦球、魯肉飯
飲品:茉香珍珠奶茶

上菜都快,一口氣梨咗三杯雞同鴨紅腸旺

茉香珍珠奶茶,可挑選甜度,冰入量,非常貼心。
2021-05-26
2021-05-04 1247 瀏覽
難得有餐廳唔限時,我早到半個鐘都俾我入去坐住等,實在太好了😆 之前黎過幾次,都係下午,會有啲曬。。今次夜晚黎坐得好舒服。。人又唔多,可以同朋友慢慢食慢慢傾吓偈👍🏿坐低好口渴,即刻叫野飲解渴茉香奶茶少甜就真係一啲都唔甜,自己衡量下需唔需要少甜喇食物好食,但越食越覺得好鹹🤭黑醬油炒飯、豬頸肉都好好味~豬頸肉有少量菇做配菜,好夾啊~其他就太鹹,一般啦🤭沙茶牛肉啲醬仲未炒勻,一patpat咁。。。

坐低好口渴,即刻叫野飲解渴
茉香奶茶少甜就真係一啲都唔甜,自己衡量下需唔需要少甜喇
百香果香橙梳打
茉香珍珠奶茶

食物好食,但越食越覺得好鹹🤭
黑醬油炒飯、豬頸肉都好好味~豬頸肉有少量菇做配菜,好夾啊~
其他就太鹹,一般啦🤭
沙茶牛肉啲醬仲未炒勻,一patpat咁。。。
黑醬油炒飯
三星葱油餅  、沙茶牛肉