2023-01-10 67 瀏覽
最近我喜歡這間充滿英國🇬🇧風格的酒吧餐廳🍴放工便想幫襯,環境像置身英國🇬🇧街頭餐館,寫意極了。食物份量豐富又美味:鱈魚薯條 Signature COD (12 oz)Fish & Chips🐟炸鱈魚塊大大塊⭐️外脆內軟,魚肉鮮味十足,非常嫩,更配以三種醬汁,有青豆醬咖啡醬🍯特別滋味啊!炸熱狗腸 Battered sausage🌭都是經典英倫酒吧食物,炸得剛好的魚肉腸都是點醬好吃😋The Chippy HK 📍銅鑼灣耀華街18號地舖

食物份量豐富又美味:

炸熱狗腸 Battered sausage🌭
都是經典英倫酒吧食物,炸得剛好的魚肉腸都是點醬好吃😋

The Chippy HK
📍銅鑼灣耀華街18號地舖
2023-01-10 58 瀏覽
The Chippy (銅鑼灣)📍銅鑼灣耀華街18號地舖🤍英式炸魚薯條店,餐廳有1966年英格蘭捧盃既團隊相同簽名,仲有碧咸波衫親筆簽名;另一邊牆仲有好多炸魚既歷史同相片,真係值得黎睇睇👍🏻炸魚薯條(大份) 有得揀大份定半份,薯條即叫即炸,唔會太油膩,炸魚既片都好脆,薯條除左點茄汁外,另外仲有咖喱醬點魚皮,小編用黎拎紅豆醬點薯條,外國Heinz 57 tartare sauce點炸魚👍🏻辣肉腸粗粗大大,食薯條配腸仔都係幾好既配搭除左炸魚薯條外,仲有好多磨菇批、辣肉腸俾大家選擇👍🏻野飲有幾款汽水揀,小編揀左Vimto同菠蘿味果汁,另外仲有生啤、同其他枝裝酒可以開
The Chippy (銅鑼灣)
📍銅鑼灣耀華街18號地舖

👍🏻炸魚薯條(大份)

👍🏻辣肉腸
粗粗大大,食薯條配腸仔都係幾好既配搭
除左炸魚薯條外,仲有好多磨菇批、辣肉腸俾大家選擇

原來香港都有開喺英國好出名嘅The Chippy‼️‼️主打正宗英式Fish and Chips🐟🍟,食材全部由英國直送,好吸引~見佢門面又靚又有 feel,就入咗去試吓🥰🥰・ SIGNATURE COD (12OZ) + CHIPS 炸鱈魚薯條 12oz (招牌)🐟🍟 ($198)招牌fish and chips真係好大塊!仲大塊過我隻手掌🖐️魚同薯條即叫即炸,所以外表夠金黃夠香脆夠熱✨✨ 薯條粗身,有咬口,調味都好好。炸魚採用北大西洋鱈魚柳製作🐟,配3款醬汁,分別有亨氏他他醬🫙、牛肉醬🥩及咖喱醬🥘,枱面仲有鹽🧂同埋蕃茄醬🥫。3款醬汁各有風味,他他醬好似蛋黃醬咁,好香好夾啲炸魚薯條。牛肉醬令我眼前一亮😳,真係好濃厚嘅牛味。而咖喱醬同平時食開嘅咖喱味道唔同,香料味比較重,超級好味,我喜愛🥰。・ BATTERED SAUSAGE 炸熱狗腸 (12寸)🌭 ($48)仲以為真係宜家傢俬食嗰啲熱狗腸,點知個味道有少少分別嘅,外表就係一條腸仔🌭,但係未到就有少少似冇咁鹹嘅午餐肉,味道不錯😝😝。・ ALL STEAK 牛肉批🥧 ($78)外層係酥皮,內層係滿滿嘅牛肉😍😍一切開,入邊滿滿嘅牛肉醬流出來,香

・ ALL STEAK 牛肉批🥧 ($78)
外層係酥皮,內層係滿滿嘅牛肉😍😍一切開,入邊滿滿嘅牛肉醬流出來,香氣飄出,一食落去超級熱,差啲焫親🥵,但係真係好好食💓💓

・ GUINNESS 黑啤🍺 ($38)
食炸魚薯條,當然唔少得飲啤酒!half都好大杯🤓🤓又夠凍😏😏,勁夾🤩🤩

・ 環境🏡
環境好靚,雖然細細間,但係啲座位完全唔會迫😍,入邊仲有個調酒 corner 🍸,好有 feel ~牆上掛住好多唔同嘅西方作畫及相片🎞️配上店內嘅音樂,真係好似喺外國咁🤩🥳

😋味道4.8/5
🏡環境5/5
🍽️服務4.8/5
🙆🏻‍♀️再去4.8/5
⭐️總體評分:19.4/20
💰總消費: $398 (有加一)

2023-01-06 110 瀏覽
英國菜其實點止Fish & Chips?不過係經典所以一定要試由於喺街頭店內以紅磚為主調負責嘅外籍男士又超級nice同好傾成餐飯我都好enjoy同開心炸熱狗腸好推原來超過70%靚肉製作多肉汁又重油香所配嘅4款醬亦唔會周街食到幾Like青豆同咖哩醬青豆醬真係粒粒豆蓉真材實料負責人又介紹"無一個英國人"可以形容到係咩味嘅汽水成份係蒲公英同牛蒡我就覺得似淡味cream soda配炸物都幾夾Fish & Chips條魚真係長過我前臂薯仔香味異常突出條魚咁長炸完都依然嫩滑再食多個批牛肉內餡調味唔會過咸所以食曬成個都完全唔膩牛肉吸曬洋蔥味格外香甜
英國菜其實點止Fish & Chips?
不過係經典所以一定要試

所以食曬成個都完全唔膩
牛肉吸曬洋蔥味

格外香甜
2023-01-05 80 瀏覽
網上見到個個都話呢度嘅fish and chips有手臂咁長,所以就黎試試佢!呢晚比較多外國食客~講到明嚟見識份傳統英式fish and chips, 當然要嗌個全份啦!堅係有手臂咁長!我唔想出賣影自己隻手臂,唯有用把刀黎對比下長度啦~佢地由英國進口嘅魚,比以前食過嘅較紮實啲,感覺係實在啲又飽肚👍👍炸粉又夠薄同香脆。粗薯條喺底有超多架!旁邊嘅三款醬分別係青豆醬、咖哩醬、牛肉醬。雖然發現自己最後都係狂點茄汁😂但佢呢個醬對我黎講都幾有新鮮感幾值得試下架!呢一碌炸嘅係炸豬肉腸,比我想像中嘅外國豬肉腸冇咁油膩,而且肉質相當腍綿雖然嗌到成枱炸野,但啲野食其實都幾少油,所以唔會食完好heavy嘅感覺
2023-01-05
2023-01-05 91 瀏覽
早幾日聖誕之後請左假同朋友出街玩,行到銅鑼灣耀華街附近就差唔多夠鐘食飯,就周圍望下有咩鋪頭想食。我地見到呢間幾有氣氛嘅BAR就想入去試下。門面寫住"GOD SAVE THE QUEEN"同埋"IN GOD WE TRUST",而且店鋪內嘅裝飾都好有英倫特色,更加加強英倫風,好似置身英國一樣。Guinness Pint ($75)我作為黑啤嘅忠實fans,梗是要幫襯下啦,即叫即斟,黑啤夠晒凍又夠順滑,好正﹗Monkey Gin ($108)朋友就另外叫左杯Monkey Gin,我第一次飲呢種酒,試左啖就覺得呢種gin酒比較酸,飲落都幾開胃。Signature Cod (12Oz) + Chips ($218)終於黎到主菜,去英國餐廳當然要食英國特色炸魚薯條啦﹗我地叫左大份,條魚真是大過塊面,好誇張﹗而且超滑,好好食﹗點埋啲醬一齊食都唔錯﹗
我地見到呢間幾有氣氛嘅BAR就想入去試下。
Guinness Pint & Monkey Gin
Guinness Pint ($75)

Monkey Gin ($108)
Signature Cod (12Oz) + Chips

終於黎到主菜,去英國餐廳當然要食英國特色炸魚薯條啦﹗
我地叫左大份,條魚真是大過塊面,好誇張﹗而且超滑,好好食﹗
點埋啲醬一齊食都唔錯﹗
2022-12-28
Guinness Pint & Monkey Gin
Signature Cod (12Oz) + Chips
2023-01-04 55 瀏覽
英倫feel十足嘅餐廳,由食物、飲品到環境,都跟足英國舖頭,真係好似去咗轉英國咁😆Fish and chips 餐廳主要就係食fish and chips嘅,所以我哋要咗份巨型嘅signature,份量真係好驚人,足足有成個手擘咁長😆佢用鱈魚,外層嘅粉一啲都唔厚,勁脆。佢有三款醬,咖哩、青豆同牛肉,我就比較鍾意咖喱味☺️炸熱狗腸條腸足足有12寸長,肉質感十足,似雞肉腸,出面又係薄粉炸過,好香脆。雞肉蘑菇批呢份雞肉批都比想像中大份,我哋兩個人share都差啲食唔晒,佢外層係酥皮,入面同平時食嘅雞批好似,有粒粒雞肉同蘑菇。最想介紹餐廳入咗好多英國人好常飲但係香港好少見嘅酒,我哋試咗兩款,酒精都比平時飲嘅啤酒高少少,一枝500ml落肚,都幾有feel😍

Fish and chips

雞肉蘑菇批

2023-01-04 32 瀏覽
聖誕節個排去左間新開嘅bar係銅鑼灣A出口行幾分鐘就見到 餐廳佈置好英國 feel 有好多聖誕佈置 好有氣氛 牆上仲有件碧咸波衫🤣店主好nice好好笑容Signature fish n chip 🍟 12oz 💛💛💛💛💛 選用頂級北大西洋鱈魚麵糊包裹住炸到金黃色老闆話揀左塊最大嘅比我🥰魚柳真係XXL SIZE ! 外皮好薄好脆 裏面嘅肉非常嫩粗身薯條 好飽滿 好香脆 又多份量配上青豆醬 咖喱醬 bbq 醬他他醬同茄汁🥫呢一味係經典嘅英倫酒吧食物兩個人食好飽!炸熱狗腸12inch💛💛💛💛💛外表似油炸鬼🤣外皮金黃內軟咬落冇乜脂肪 啖啖肉 好結實真材實料嘅豬肉腸 VIMTO💛💛💛💛酸酸甜甜嘅汽水🥤有啲莓果味 唔太甜BEN SHAWS BITTER SHANDY💛💛💛💛💛得好少酒精嘅soft drink可以扮係啤酒 過下引食fish n chip就係要送啤酒🤣
聖誕節個排去左間新開嘅bar

BEN SHAWS BITTER SHANDY💛💛💛💛💛
得好少酒精嘅soft drink
可以扮係啤酒 過下引
食fish n chip就係要送啤酒🤣
聖誕假期同朋友喺銅鑼灣食飯,我哋行經耀華街見到有間好好節日氣氛嘅餐廳🎄,叫「The Chippy」。再望餐牌,發現原來係食英式炸魚薯條Fish & Chips。店舖木系嘅裝潢滿有英倫風格🇬🇧,四周圍貼滿海報,整體感覺舒服又好Chill。同時,門口開得大,冬天有生風吹入嚟好通爽,唔焗促。餐廳主打英式食物,入口唔少英國地道品牌嘅食品同飲品。雖然部份產品唔係自家製作,但至少專賣呢類菜式嘅餐廳喺香港唔多🇭🇰,幾有特色。炸鱈魚薯條12oz(招牌)($198),你無睇錯,🐟炸魚超大條,我無磅喺手所以佢足唔足12安士我就唔知,但就肯定長超過12吋,同我手臂有得揮💪。炸皮記得要襯熱食🔥,佢算薄身,食落微微脆,唔油膩。炸魚用上鱈魚Cod Fish,魚肉肉質幾有彈性,而且亦算嫩滑,最重要係夠厚肉,大大啖肉,咁先至有滿足感。🍟搭配嘅係手切粗薯塊,薯肉好綿,份量多到食唔晒。炸魚薯條跟配三色醬🚦,左至右分別係青豆醬Mushy Peas、咖哩醬Curry Sauce同牛肉醬Gravy Sauce。三款之中咖哩最惹味,一啲都唔辣,似日式溝印度風🥘。我平日唔食青豆,不過變咗蓉又唔錯喎,就咁食好過沾魚食。牛肉醬貌似紅豆
炸鱈魚薯條
炸魚薯條跟配三色醬🚦,左至右分別係青豆醬Mushy Peas咖哩醬Curry Sauce牛肉醬Gravy Sauce。三款之中咖哩最惹味,一啲都唔辣,似日式溝印度風🥘。我平日唔食青豆,不過變咗蓉又唔錯喎,就咁食好過沾魚食。牛肉醬貌似紅豆醬,但味道比想像中淡。
炸熱狗腸
炸熱狗腸(12吋)($48),珍寶香腸好大條🌭,外層同樣包住炸漿,質感稍為硬啲,但都脆。入面嘅香腸係豬肉腸🐷,口感彈牙,富鹹香。炸熱狗腸用紙皮包住,食用方便。
雞肉磨菇批
雞肉磨菇批($78),餐廳選用英國牌子嘅肉批Pukka Pie🥧。肉批焗起鬆化挺身,酥皮具牛油香,切開後肉餡一湧而出,入面係忌廉磨菇雞肉🐔,食落都OK,幾Creamy,而且係似曾熟悉嘅味道(罐頭湯?)。
小黃瓜
呢度提供多種醃菜Pickles,全部來自英國。醃菜配炸物一流,因為可解膩🤤。我要咗小黃瓜Gherkin($15),一條都切到成十幾片,口感爽脆多汁,酸酸哋帶少少甜,好開胃,又易入口🥒。
飲品方面,店員推介試吓英國汽水🥤,齋睇餐牌我完全無概念係乜味,有見及此,佢好好人拎晒出嚟俾我揀🤣。我哋要咗BEN SHAWS嘅Bitter Shandy以及Dandelion & Burdock,每罐$55,有啲貴🙈,但當試新嘢。前者有啲似檸茶溝啤酒🍻,有0.5%酒精;而另一款味道幾獨特,係蒲公英加牛蒡味,但我飲唔出,哈哈。
啱啱過咗世界杯🏆⚽️,再一次見到1966年英格蘭嘅勝利海報,就諗起暫時仲未Coming Home……🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿。另外,仲有老闆嘅珍藏:碧咸親筆簽名波衫。
總括嚟講,難得喺香港食到英式正宗炸魚薯條,味道不俗,情懷十足👍,感覺堅係有啲似喺英國嘅酒吧,過咗一個愉快嘅晚上。
小黃瓜
2023-01-02 35 瀏覽
今日同朋友去完做gym去嘆杯啤酒🍻,係呀間英國好出名嘅酒吧, The chippy 酒吧裝修極具英國風情,店裏貼滿他們的歷史相片,令人深刻印象。叫咗兩杯嘉士伯🍻,除咗嘉士伯之外仲有其他英國嚟的啤酒,道別具風情。另外叫咗個雞批,同埋佢個🐟特色炸魚柳配薯條,佢配有三款特色醬料畀你,一個牛肉醬,一個青豆醬,一個咖哩醬料,另外再配有他他醬。特色炸魚不愧特色炸魚,超級大條,睇見都好開心。雞批都好好味,個皮超級脆😋環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️老闆純正英國人,而且好熱情,所以呢間諜會再去👍👍👍

特色炸魚不愧特色炸魚,超級大條,睇見都好開心。

雞批都好好味,個皮超級脆😋

環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️
衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️
美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️
抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️
回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️
老闆純正英國人,而且好熱情,所以呢間諜會再去👍👍👍
🐟正宗英國家族傳承炸魚薯條🍟-成日都話想減肥 不過成日有好多誘惑 所以我決定新一年要食多啲 之後再算😌 今次就食好耐都冇食過嘅fish and chips 配埋啤酒汽水慶祝新年😋 可能係Happy Hour關係 老細都行埋一齊嚟吹水 除咗有同我地分享英國直送嘅汽水同啤酒之外 仲要同我地分享佢間鋪頭係由英國一代傳一代咁開架 而佢爺爺仲因為捕魚而受英女皇頒勳章添🤩-🐟招牌12安士炸鱈魚薯條 $198🐟 Signature Cod (12oz) and Chips 去英國旅行嘅感覺番哂嚟😍 鱈魚啖啖肉大大條 但唔會好腥 而且肉質好結實 用麵糊包住去炸至金黃色好香口😙 薯條係行粗肥嘅路線 所以食到外脆內軟嘅口感😋-🌭炸熱狗腸 12吋 $48🌭Battered Sausage同樣用咗buttermilk嘅麵糊包住12吋嘅熱狗腸拎去炸 同樣都係外脆內軟嘅口感 作為comfort food就最啱不過啦-🥫青豆醬 牛肉醬 咖喱醬 $30/each🥫Mushy Peas, Gravy and Curry Sauce (Small)呢個真係建議大家叫吓 因為無論係炸魚薯條同炸熱狗腸主要都係由麵糊包住 所以
🐟正宗英國家族傳承炸魚薯條🍟
🐟招牌12安士炸鱈魚薯條 $198

🌭炸熱狗腸 12吋 $48
🌭Battered Sausage

🥫青豆醬 牛肉醬 咖喱醬 $30/each
呢個真係建議大家叫吓 因為無論係炸魚薯條同炸熱狗腸主要都係由麵糊包住 所以只有淡淡嘅鹽作調味 配上咗唔同嘅醬 就可以擦出新嘅火花 食落更加多變化

📍The Chippy (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街18號地舖

喺銅鑼灣嗰度開咗一間新開嘅英國餐廳,有傳統嘅英式炸魚薯條再配上咖喱醬,青豆醬同牛肉醬,而且店舖裝修得好英式好似返咗去英國咁!😝而且店主都好熱情,由於我哋都唔想飲酒,所以店主就介紹咗四款唔同口味嘅汽水,味道都唔錯,好fresh!炸魚分量超長,下面充滿好多粗薯條,兩個人食到好飽,而且脆醬好薄身,而d魚就好厚身,啖啖肉!同平時食開嗰啲好唔同🤗再配上唔同嘅醬汁,小編就鍾意食咖喱汁,同埋牛肉汁,另外仲用啲醋去點魚,感覺都唔錯!食唔停口🤣另外,仲叫咗炸熱狗腸,熱狗腸係豬肉腸,所有認識嘅味道,雖然兩款都係炸,不過唔會好油膩嘅感覺😗

2023-01-01 53 瀏覽
銅鑼灣新開的The Chippy,裝潢充滿英倫風格,猶如置身英國一樣 🇬🇧就連食材都係全部英國直送,所以唔係一般餐廳可以order得到!除咗啤酒同cider,仲有英式汽水!炸魚薯條必須配上梳打😙😙😙Signature Cod + Chips ❤️炸魚有成40cm長,足足有2隻手掌咁長,份量足夠2-3人分享,再配上厚切薯條!一般都係配他他醬,呢到有多款醬汁可以選擇,這次嘗試配搭青豆醬、咖喱醬及牛肉醬。特別喜歡青豆醬,以豌豆壓成泥,味道清新!牛肉批👍🏼👍🏼焗批外層酥脆,餡料層次豐富,肉餡充滿肉香同豐富牛肉汁,味道極之濃郁,一定要趁熱食!炸珍寶熱狗腸😚😚😚炸至外層脆卜卜,一口咬落去,熱狗腸口感軟腍,外脆內軟非常特別!整體來説,性價比都幾高😙😙😙 絕對適合三五知己Happy Hour下

除咗啤酒同cider,仲有英式汽水!

炸魚薯條必須配上梳打😙😙😙

Signature Cod + Chips ❤️

特別喜歡青豆醬,以豌豆壓成泥,味道清新!

牛肉批👍🏼👍🏼

炸珍寶熱狗腸😚😚😚

整體來説,性價比都幾高😙😙😙
絕對適合三五知己Happy Hour下
  • Pukka  Pie
  • Signature  Cod  +  Chips
早排放假,周圍都充滿晒節日氣氛🔔🔔🔔近排又係Netflix 睇左幾套西片😝見到入面既主角食西餐搞到自己都想食番啲好西💕今日我捐窿捐罅嚟到銅鑼灣,試一下呢個 重英國風味 既下午茶🥂鱈魚薯條 Signature COD (12 oz)Fish & Chips🐟炸魚薯條成日可以喺唔同地方食到, 等呢間鋪頭既呢份 就唔係講玩,我揀咗份量最大嘅16安士,薯條大大條成隻手指咁粗。🍟炸鱈魚塊大過你個手掌✋🏻外皮好薄,外脆旦裏面嘅肉非常嫩。佢配以三種醬汁: 分別係咖哩、牛肉同青豆醬🌟我個人覺得幾款醬都幾出色同特別✨☝🏻雞肉蘑菇批 Chicken Mushroom Pie🍖🍄用刀切開咗之後啲雞肉同埋忌廉汁流出嚟。嘩😍仲出緊煙嫁💕食落口好似飲緊一啖好濃嘅忌廉湯🍲咁樣,jami個人強烈推介比忌廉控🌟炸熱狗腸 Battered sausage🌭全肉嘅炸熱狗腸就攞嚟送酒一流🌟切開幾份慢慢食, 一啖酒一啖肉😝🍻呢一味絕對係經典嘅英倫酒吧食物,加上前面嘅三種醬汁,任君點醬。🍯Drink方面🥂🍻🍹🥃🍺🍸🍷Aspall premier CRU🧊🍺 呢枝係老闆推介既❣️朋友聚餐小酌一兩杯真係好啱,酒精含量低加上入口淡淡地

炸鱈魚薯條

炸鱈魚塊大過你個手掌✋🏻外皮好薄,外脆旦裏面嘅肉非常嫩。

雞肉蘑菇批 Chicken Mushroom Pie🍖🍄
雞肉磨菇批

用刀切開咗之後啲雞肉同埋忌廉汁流出嚟。嘩😍仲出緊煙嫁💕

炸熱狗腸 Battered sausage🌭

Drink方面🥂🍻🍹🥃🍺🍸🍷

Aspall premier CRU🧊🍺
呢枝係老闆推介既❣️朋友聚餐小酌一兩杯真係好啱,酒精含量低加上入口淡淡地, 飲多幾支都冇問題🥂
Aspall  premier  CRU,   Henry  Weston  Rose

Henry Weston Rose 🌹🍷
睇個名都知呢隻適合lady,易入口之餘有種花香味🌸pink pink 顏色,好飲得黎,又好打卡able 🌷😝❣️
2022-12-26
2022-12-29 35 瀏覽
特色英國風餐廳,環境幾吸引,好chill 好relex,岩曬叫杯野飲,慢慢嘆,再食下薯條☺️👍我地叫左餐廳招牌signature & chips,姐係炸魚薯條。熱辣辣剛炸好!超級大份,條魚係全條過,薯條份量足,可以食好耐,慢慢嘆。而魚肉都好滑,皮好薄不錯仲有幾款唔同嘅醬可以點我哋仲叫咗battered sausage 炸腸仔,可以拎住黎咬😂外脆內軟,食得幾滋味我哋仲叫咗雞肉批,個酥皮做得好好,好香,真係crispy👍仲有啲好特別嘅soft drink ,店員話係英國入口😌香港買唔到
不錯
Signature  &   Chips

仲有幾款唔同嘅醬可以點

Battered  sausage

我哋仲叫咗雞肉批,個酥皮做得好好,好香,真係crispy👍

Signature  &   Chips
Battered  sausage