2023-09-27 108 瀏覽
《英式酥脆炸魚薯條🐟》———————————————-#TheChippy 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿-好耐無食Fish and Chips,早排收工毒毒一個就走咗去食呢間小店,充滿英國傳統風味,食材都係由英國直送,仲有個大電視,啱晒邊食嘢邊睇英超⚽️-🐠 炸冰島比目魚配薯條魚柳有分三款size,包括12oz、6oz 或2件,我就揀咗兩件嚟淺嚐~炸得金黃酥脆,表層外皮粉薄,食落肉質嫩滑,而且無骨😆 配搭埋他他醬同番茄醬好夾🥫粗身薯條亦好有咬口,薯仔味香濃😊-🧀 芝士圈另外我仲加咗個小食,芝士圈超邪惡,外皮酥脆,內裏芝士味香濃,食唔停口😋-⭐價錢參考:(另收加一)炸冰島比目魚薯條: $108芝士圈: $68🍌抵deal 指數:7/10
《英式酥脆炸魚薯條🐟》
———————————————-
#TheChippy 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿
🐠 炸冰島比目魚配薯條
🧀 芝士圈
⭐價錢參考:(另收加一)
炸冰島比目魚薯條: $108
芝士圈: $68
🍌抵deal 指數:7/10
2023-09-20
2023-09-22 734 瀏覽
「The Chippy 」位於銅鑼灣耀華街,主打正宗英倫風味Fish and Chips ,炸魚100%從英國德比郡空運到港,嚴選頂級北大西洋鱈魚,Signature鱈魚柳長達40厘米,超級巨型,配上英倫厚切薯條超級大滿足,另外仲有多款英式肉批,包括牛肉批、牛肉洋蔥批、雞肉蘑菇批、咖哩雞肉批,還貼心照顧素食者需要備有兩款素批,放工嚟食下野,飲番杯啤酒,非常Chill 🍻🐟▪️FISH & CHIPS (Signature)Fried lceland Signature Cod 10oz / Salad $ 198炸原條冰島鱈魚配沙律全麥啤做的炸槳炸出來的外層脆槳最鬆脆,而且有淡淡啤酒香,炸皮緊貼魚肉,內裡魚肉厚身,鮮甜嫩滑,沾上最傳統自家製嘅他他醬,非常美味,炸魚可以選擇配薯條或沙律,我哋點咗新鮮沙律菜,因為額外一點咗更大份嘅炸薯條🤣🥧▪️PUKKA PIEChicken & Mushroom - $78雞肉蘑菇批,傳統英式風味,所以需時所以需時,上枱嘅時候超級香,外皮十分香脆酥花,滿滿牛油香,雞肉和蘑菇餡料融為一體,口感Creamy ,伴上脆批,超級好食🍟▪️CHIPSCone of Ch

🐟▪️FISH & CHIPS (Signature)
炸原條冰島鱈魚配沙律

🥧▪️PUKKA PIE
Chicken & Mushroom - $78

🍟▪️CHIPS
Cone of Chips (Large) - $48
炸薯條,這種薯條嘅品種超級肥大,炸至外層香脆,內裏像薯蓉的軟熟口感,香口得一口接一口,食唔停口

🍻▪️Asahi Pint $ 58
🍻▪️1664 Pint $ 60
食炸魚薯條最啱就係配返杯冰凍嘅啤酒

• 雞肉磨菇批
  • Signature cod (12oz) + chips
2023-09-21 78 瀏覽
早兩晚, 同朋友去睇戲前, 就去時代廣場後面街搵間餐廳食,揀咗呢間英式酒吧, 輕輕鬆鬆點啲小食,現場仲有一部大電視, 播放住英超賽事,好適合約三五知己去睇波我地點咗: 炸冰島鱈魚塊薯條, 炸芝士圈, 炸魷魚鬚炸冰島鱈魚塊薯條: 四件不太大嘅鱈魚塊,魚肉厚身, 炸得香脆, 外脆內軟, 點一點醬,更加開胃, 仲有粗薯條, 好飽肚炸芝士圈: 六件炸芝士圈, 外層炸得比較深色,不減芝士圈嘅香濃芝士味道,細細件. 好容易一口接一口就清碟炸魷魚鬚: 份量好多, 外層炸粉幾薄, 細細粒, 唔似酒樓嗰種香口,不過呢度就比較新鮮另外, 而家只要Like餐廳嘅社交平台, 就會送汽水
早兩晚, 同朋友去睇戲前, 就去時代廣場後面街搵間餐廳食,
揀咗呢間英式酒吧, 輕輕鬆鬆點啲小食,
現場仲有一部大電視, 播放住英超賽事,
好適合約三五知己去睇波

我地點咗: 炸冰島鱈魚塊薯條, 炸芝士圈, 炸魷魚鬚

炸冰島鱈魚塊薯條: 四件不太大嘅鱈魚塊,
魚肉厚身, 炸得香脆, 外脆內軟, 點一點醬,
更加開胃, 仲有粗薯條, 好飽肚

炸芝士圈: 六件炸芝士圈, 外層炸得比較深色,
不減芝士圈嘅香濃芝士味道,
細細件. 好容易一口接一口就清碟

炸魷魚鬚: 份量好多, 外層炸粉幾薄, 細細粒,
唔似酒樓嗰種香口,不過呢度就比較新鮮

另外, 而家只要Like餐廳嘅社交平台, 就會送汽水

𝔾𝕠𝕒𝕝⚽️𝕨𝕙𝕠’𝕤 𝕣𝕖𝕒𝕕𝕪 𝕗𝕠𝕣 𝕗𝕚𝕤𝕙 𝕒𝕟𝕕 𝕒 𝕗𝕦𝕝𝕝 𝕡𝕚𝕟𝕥?!足球比賽🏟️睇就睇過啦,不過唔習慣睇比賽要食野,好似會分心左咁🙉。雖然無考究睇波同食 fish & chips 有咩關係,大概就好似啲戲要食爆谷🍿️?!同朋友 share 一份炸原條冰島比目魚配薯條,望落以為唔太大,切開食極都仲有🤣。炸魚皮脆肉滑🍴,點埋沙律醬或者另外 order 一個青豆醬更滋味,口感都豐富唔少👄。🐠Fried Iceland Signature Halibut & Chips | $208 (10oz)🫛Mushy Peas | $30 (s)小食方面嗌左個水牛城雞翼,單骨雞翼容易處理。個人幾喜歡水牛城味道,甜甜辣辣🌶️好香口惹味。仲有唔少炸物,如果同多幾個朋友黎不妨試多幾款,可惜當日無沙律🥗。🍗Buffalo Wings | $68炸魚薯條又點可以漏左啤酒呢,兩個人當然每人一杯啤啤佢🤚🏽。一個揀左 Asahi 比較純滑,另一個1664就有少少果味🍋,gur 一 gur 先🤪。🍺Asahi | $68 pint🍺Kronenbourg 1664 Blanc | $70 pint入到呢間餐

🫛Mushy Peas | $30 (s)

🍗Buffalo Wings | $68

🍺Asahi | $68 pint

入到呢間餐廳最有 feel 唔單單係有幾個電視📺播球賽,仲有牆身既舊照同車牌等等,充滿英倫式風格🇬🇧。

2023-09-15 50 瀏覽
The Chippy係一間傳統英式酒巴,食物主打Fish and Chips,魚類有兩款選擇 - 鱈魚或比目魚; 份量亦相當有彈性有10oz, 5oz 或者 淺嚐2塊或4塊。冰島鱈魚塊薯條 (4件) - $128鱈魚厚身,咬開見魚肉一疏疏咁,有鱈魚應有的柔韌度;表層粉薄鬆脆。加上份量十足的厚切薯條,啖啖薯肉,令人滿足。水牛城雞翼 - $688件單骨雞翼,容易食用;味道酸酸辣辣好開胃。即使黏滿醬汁,雞翼依然皮脆肉嫩。芝士圈 - $686件芝士圈,size均為一至兩口食哂。以麵包糠作為外層粉漿包著芝士圈炸,入口酥脆。芝士味濃郁但並非會拉絲個種。牛肉批 - $78食得太飽打包咗返屋企做宵夜面皮有啲似酥皮湯既酥皮,但牛油味輕啲。 牛肉餡好香,牛味亦香濃。餐廳同時提供素批滿足一班素食者。LILT - $58其實是菠蘿加西柚味的汽水,香港好似無見過。味道偏酸一點,但又啱哂食炸野解膩。

冰島鱈魚塊薯條 (4件) - $128

水牛城雞翼 - $68
芝士圈 - $68
牛肉批 - $78
食得太飽打包咗返屋企做宵夜

餐廳同時提供素批滿足一班素食者。
LILT - $58
2023-09-13
2023-09-11 45 瀏覽
Honey mustard chicken $98If you like honey mustard, you have to try this one!! The sauce is nice and chicken is crispy and juicy!!Fried Iceland Cod Bites 2pcs $98Signature for the house. Very classic British dishes fish and chips! A very comfy bar for hangout with friends, excellent location.
Honey mustard chicken $98

2023-09-08 41 瀏覽
放工同同事喺銅鑼灣搵食,行過呢間英倫風餐廳,有炸魚薯條又波睇,就去chill 下~炸原條冰島鱈魚薯條/沙律有10oz同5oz揀,加多10蚊就可以有炸冰島比目魚薯條/沙律!想試少少嘅又可以揀兩件或者四件炸魚配薯條,都幾flexible!我哋點咗10安士冰島鱈魚薯條,真係份量十足,而且魚塊有厚度,仲keep到魚肉唔乾,新鮮炸起熱辣辣,食落外脆內軟,點埋醬汁好快就K.O咗~點個All Steak Pie試下, 一切開好多肉汁,而且批底酥脆,見到一層層酥皮有空氣感~再加條炸熱狗腸,薄脆外皮令人食落更加滋味!

再加條炸熱狗腸,薄脆外皮令人食落更加滋味!
2023-09-05 47 瀏覽
上個星期做嘢實在太忙,tea time同同事出去唞唞氣,行咗去耀華街睇吓有咩好食,經過呢間食Fish and Chips🍟 既餐廳就諗住入去chill下♥ 原條冰島鱈魚一薯條 $198招牌菜必定要試啦!10oz原條冰島鱈魚超大條!一上枱都嘩左一聲🤣 原條即叫即炸,外皮炸得好脆好香口,魚肉亦十分之嫩滑,配埋沙律醬食就very good la😛加埋滿滿既薯條墊底🤩(薯條仲可以轉沙律)♥ 蜜糖芥茉炸雞 $98新鮮炸起嘅炸雞面頭鋪左蜜糖芥茉醬甜甜地好開胃,外皮又香脆,熱辣辣既時候食係最好食!雞肉嫩滑♥ 芝士圈 $68最後仲嗌咗芝士圈一客有6件,咬落去感受到濃郁嘅芝士味🧀,每啖都有拉斯嘅效果,芝士控一定不可以錯過♡ 相信happy hour嘅時候黎飲杯啤酒配上炸魚薯條真係唔錯嘅選擇又夠chill😆

♥ 原條冰島鱈魚一薯條 $198

♥ 蜜糖芥茉炸雞 $98

♥ 芝士圈 $68

2023-09-03 40 瀏覽
在銅鑼灣輝華街一帶一向有不少酒吧當中有一間The Chippy大有來頭是英格蘭打比郡人氣炸魚薯條連鎖店「Zan Fish」的姊妹店主打40cm長鱈魚和厚切薯條 在這裡除了吃Fish and Chips外 也可以喝一杯🔹️ 冰島鱈魚塊4件 + 薯條 $128採用冰島鱈魚塊 魚肉吃得出來非常新鮮😋能清楚看到一梳梳的魚肉新鮮炸起非常熱要小心燙嘴炸粉非常薄剛剛好 讓你感受得到脆脆的口感又不會太厚餐廳附上他他醬 裡面的酸瓜碎、洋蔥、酸豆、番茜等等都超夠味單吃也超好吃 🤗 (不誇張我真的有直接吃🤣)搭配的薯條份量超多而且是我喜歡的厚切薯條很有口感🔹️ 伯爵茶 $38不想喝冰的所以點了熱的伯爵茶用的是Twinings的茶包味道很不錯熱飲還有咖啡、熱朱古力等選擇感覺來這裡Happy Hour也很不錯 🍻
在銅鑼灣輝華街一帶一向有不少酒吧

能清楚看到一梳梳的魚肉
新鮮炸起非常熱要小心燙嘴
炸粉非常薄剛剛好 讓你感受得到脆脆的口感又不會太厚
餐廳附上他他醬
裡面的酸瓜碎、洋蔥、酸豆、番茜等等都超夠味
單吃也超好吃 🤗 (不誇張我真的有直接吃🤣)
搭配的薯條份量超多
而且是我喜歡的厚切薯條很有口感

🔹️ 伯爵茶 $38
不想喝冰的所以點了熱的伯爵茶
用的是Twinings的茶包味道很不錯
熱飲還有咖啡、熱朱古力等選擇

感覺來這裡Happy Hour也很不錯 🍻

2023-08-28 34 瀏覽
識食一定係炸魚配Fries🍟不過專做炸物嘅英式食物真係冇乜幾多間!,1️⃣ 別無他選之選!入得英式餐廳 一定係揀炸魚😝以為炸魚就冇得揀? 呢度都仲有得揀🤣 有兩款魚: 比目魚 同 鱈魚 有兩款size: 半條 同 原條有兩款配菜: 薯條 同 沙律半條魚應該都好夠女仔嘅分量,因為已經好大條,薯條都好多😝,2️⃣除咗炸魚,都仲有炸蝦炸魷魚炸雞🫂好啱一大班人Happy hour叫嘅食物!嗰度仲有足球睇⚽️ 啱哂呢排英超時間🥳,最後而家Asahi 做緊buy 2 get 1 ! 值得留意👀,回頭率....🌟🌟🌟 🌟。
識食一定係炸魚配Fries🍟
不過專做炸物嘅英式食物真係冇乜幾多間!

1️⃣ 別無他選之選!
入得英式餐廳 一定係揀炸魚😝
以為炸魚就冇得揀?
呢度都仲有得揀🤣
有兩款魚: 比目魚 同 鱈魚
有兩款size: 半條 同 原條
有兩款配菜: 薯條 同 沙律
半條魚應該都好夠女仔嘅分量,
因為已經好大條,薯條都好多😝

2️⃣
除咗炸魚,都仲有炸蝦炸魷魚炸雞🫂
好啱一大班人Happy hour叫嘅食物!
嗰度仲有足球睇⚽️ 啱哂呢排英超時間🥳

最後而家Asahi 做緊buy 2 get 1 !
值得留意👀

回頭率....🌟🌟🌟 🌟

2023-08-24
✅The Chippy又到Weekend嘅時候 同大家分享下Chill Drink嘅好s處😏今次就嚟左港島區銅鑼灣呢邊~係百樂中心個條街有好多Bar 同餐廳今次就同大家介紹下呢間英式酒吧可以係到睇下波 傾吓偈而呢到除左chill drink飲酒外 主打仲係佢哋嘅Fish &Chips🔆炸原條冰島鱈魚薯條 (10oz) $198食Fish & Chips當然要食鱈魚啦🐟Size都有半條 原條 甚至乎係件數嚟計絕對做到開心share🥳兩個人share就叫左原條 足足有成10oz㗎!有成隻手掌咁大😎 打卡一流!😎外皮都好香口 而且個炸粉唔厚! 入面嘅魚肉都好嫩滑!配埋個他他醬 有沙律醬 洋蔥粒😍 配埋魚肉就好正🥰🔆蜜糖芥末炸雞 $98另外叫左炸雞 炸雞粒有6粒😝外皮香脆 而且雞粒好多汁😍 好juicy😚面上仲有蜜糖芥末😍 酸酸甜甜正!🔆Asahi $68飲啤酒🍻chill drink😍 一大杯生啤好抵飲👍🏻🔆1664 Bottle $48另外就叫左一樽1664 同朋友chill drink 好正😀❤️味道: 8/10賣相: 7.8/10地址: 銅鑼灣耀華街18號地舖
✅The Chippy
今次就嚟左港島區銅鑼灣呢邊~
係百樂中心個條街有好多Bar 同餐廳
今次就同大家介紹下呢間英式酒吧
可以係到睇下波 傾吓偈

🔆炸原條冰島鱈魚薯條 (10oz) $198
食Fish & Chips當然要食鱈魚啦🐟
Size都有半條 原條 甚至乎係件數嚟計
絕對做到開心share🥳
兩個人share就叫左原條 足足有成10oz㗎!
有成隻手掌咁大😎 打卡一流!😎
外皮都好香口 而且個炸粉唔厚!
入面嘅魚肉都好嫩滑!
配埋個他他醬 有沙律醬 洋蔥粒😍 配埋魚肉就好正🥰

🔆蜜糖芥末炸雞 $98
另外叫左炸雞 炸雞粒有6粒😝
外皮香脆 而且雞粒好多汁😍 好juicy😚
面上仲有蜜糖芥末😍 酸酸甜甜正!

🔆Asahi $68

同朋友chill drink 好正😀❤️

味道: 8/10
賣相: 7.8/10

地址: 銅鑼灣耀華街18號地舖
不知道為什麼在香港很少吃到英式炸魚薯條,最近尋找資料找到銅鑼灣有一間標榜食材來自英國的炸魚薯條店「The Chippy」,週五晚上就和朋友一同試試。<原條冰島鱈魚薯條> $198份量真的很大,幾乎是我兩隻手掌的大小。選擇了10oz鱈魚薯條的配搭兩人分享,如怕太肥膩可以薯條可轉沙律。鱈魚外脆內軟,魚肉細嫩結實,本來沒有過多調料。他他醬更突顯到魚肉的鮮味!薯條是我們喜歡的粗薯,口感不俗,並附有番茄醬。<炸司華力腸> $48看上去不太像炸過,不過味道正常,肉質軟中有彈性,不會過鹹。<雞肉蘑菇批> $78味道似曾相識?有點像小時候吃過的粟米肉粒(唔知大家有無試過?)批底幾酥脆,若是雞肉蘑菇內餡可以多點就更好了!因為太口渴,我地還額外點了一瓶梳打水($38),不過大多數人都是選擇啤酒,反顯得我地有點異類呢。

<原條冰島鱈魚薯條> $198

<炸司華力腸> $48
看上去不太像炸過,不過味道正常,肉質軟中有彈性,不會過鹹。

<雞肉蘑菇批> $78

2023-08-24 37 瀏覽
{ 銅鑼灣 | 熱辣辣炸鱈魚 | 22-8-2023 }收工又喺附近搵好西食😋😋 見到呢間新開就黎左✨冰島鱈魚塊(2件)配沙律 $98新鮮炸起熱辣辣😋 啲粉一啲都唔厚 魚肉實淨 有魚味😋😋 配左沙律比較清爽✨炸蠔(5件)$88蠔味超香濃 感覺好新鮮 🤤 炸得好脆✨炸魷魚鬚 $98炸粉好薄👍 魷魚爽彈👍 好食🍺Asahi $58🍹Long Island Ice Tea $118總括黎講食物都好好 食材新鮮 即叫即炸 熱辣辣👍 環境都唔錯 適合三五知己小聚 睇下波 飲下野 吹下水💰晚餐人均~$250(收+1)收工喺附近搵食 見到呢間新開黎試下😋😋
{ 銅鑼灣 | 熱辣辣炸鱈魚 | 22-8-2023 }

炸粉好薄👍 魷魚爽彈👍 好食

🍺Asahi $58

🍹Long Island Ice Tea $118

2023-08-24 526 瀏覽
英國人氣炸魚薯條店Zan Fish姊妹店The Chippy@the_chippy_fish_bar 主打40cm長鱈魚+厚切薯條現已登陸銅鑼灣✈️食材由英國直送 新增牛/雞肉批提供經典英式汽水和酒類 啱晒邊食嘢邊睇球賽·🐟炸鱈魚薯條12oz招牌菜Fish and Chips必試 充滿英國傳統風味鱈魚柳共有三款size:12oz 或 6oz 或2件淺嚐即叫即整 12oz超大塊!炸得金黃酥脆 肉質鮮嫩堂食免費有他他醬 番茄醬 也可加錢試特色沾醬濃郁的牛肉醬/清爽解膩的青豆醬/微香咖喱醬另一重點當然是薯條🍟粗身有咬口 香濃薯仔味·🥧牛肉批店內還新增多款肉批 包括牛肉批 牛肉洋葱批雞肉蘑菇批 咖哩雞肉批 還貼心照顧素食者需要推出素免治牛肉洋葱批 素雞肉蘑菇批兩款素批酥皮鬆化香脆 切開肉餡即時洶湧而出 香氣撲鼻豐富肉量和肉汁🐮熱辣辣的牛肉香氣 肉味濃郁油香四溢 獲得一致好評 推介~下次想試埋其他·🦪炸蠔5件英式酒吧同樣有不少小吃 如珍寶香腸 炸魷魚圈炸蠔酥脆多汁 每隻都肥美飽滿 當下酒菜一流凡like店舖 社交平台更有飲品送 如汽水啤酒也有各項推廣優惠🍺難怪Chippy愈夜愈多人
現已登陸銅鑼灣✈️食材由英國直送 新增牛/雞肉批
炸蠔酥脆多汁 每隻都肥美飽滿 當下酒菜一流
凡like店舖 社交平台更有飲品送 如汽水
啤酒也有各項推廣優惠🍺難怪Chippy愈夜愈多人
  • 牛肉批
【餐廳】The Chippy【地區】#Dr_eat_銅鑼灣【價位】中價位【用餐時段】晚市 星期二【餐廳主打】#Dr_eat_西式────────────────────【環境/服務】.【價錢/餐牌】.【素雞肉蘑菇批 $78】蘑菇批包裹住濃厚既蘑菇蓉,輕輕一切蘑菇蓉慢慢流出,蘑菇既鮮美同雞肉既肉香,口感豐富,質感酥脆。.【咖哩雞肉批 $78】咖哩的香氣在批皮間縈繞,每一啖都係濃厚既咖哩香,雞肉仲好嫩滑。味道豐厚,好有印度風味.【炸冰島鱈魚塊薯條 $98】招牌炸冰島鱈魚果然有咁上下質素,係我食過最好食既炸鱈魚塊~咬落外層酥脆,內部肉質嫩滑,魚肉大大一塊,好有質感,完全冇冰鮮味,搭配香脆粗薯條,大讚呀!.【炸芝士圈 $68】賣相好似炸洋蔥圈,其實係芝士圈黎~外皮酥脆,咬落係濃郁既芝士香,每一口咀嚼時既芝士拉絲效果令人好SURPRISE,配搭啤酒一流~.【ZERO $38】.•• ┈┈┈┈┈ 𝗦𝗘𝗘 𝗠𝗢𝗥𝗘 ┈┈┈┈┈ ••【地址】銅鑼灣耀華街18號地舖【分店】銅鑼灣【℡】N/A.以上只為我當時食用後作出的個人意見,請留意口味/款式/用餐感等會因應不同人及時間而變,如有不同,敬請見諒。

【餐廳】The Chippy
【地區】#Dr_eat_銅鑼灣