2023-12-15 108 瀏覽
我哋嗌咗二人套餐($538)二人套餐會附送招牌果茶/汽水咁首先講咗前菜先啦(分別有一份沙律+一個湯)所以我哋揀咗要周打蜆湯+龍蝦湯(兩個都加咗$18轉酥皮湯)我覺得嗰個周打蜆湯真心幾Creamy❤️❤️龍蝦湯飲落去味道都幾濃郁之後就講吓嗰個小食拼盤啦~呢個小食拼盤就包括左有泰式醃漬吞拿魚、路易斯安那式蟹餅、夏威夷風爐烤雞翼同埋焗意大利腸芝士條嗰個吞拿魚食落去真心幾新鮮😋😋而我自己就最鍾意嗰個蟹餅👍👍因為食落去真係好有咬口跟住就講吓我哋揀咗嘅主菜啦分別係揀咗要新英格蘭白酒海蜆扁意粉+ 美國安格斯肉眼扒12安士(+$98)扁意粉食落去都幾入味🥳🥳而且蜆肉食落去又唔會有沙(同埋擺盤都真係幾靚😆😆)跟住嗰個肉眼扒亦都幾高質素❤️❤️完全冇Overcook(我哋嗌咗五成熟)有咬口得嚟又唔會太過生搬埋嗰個松露牛油一齊食更加濃郁
我哋嗌咗二人套餐($538)
二人套餐會附送招牌果茶/汽水

咁首先講咗前菜先啦
(分別有一份沙律+一個湯)
所以我哋揀咗要周打蜆湯+龍蝦湯
(兩個都加咗$18轉酥皮湯)
我覺得嗰個周打蜆湯真心幾Creamy❤️❤️
龍蝦湯飲落去味道都幾濃郁

之後就講吓嗰個小食拼盤啦~
嗰個吞拿魚食落去真心幾新鮮😋😋
而我自己就最鍾意嗰個蟹餅👍👍
因為食落去真係好有咬口

跟住就講吓我哋揀咗嘅主菜啦
扁意粉食落去都幾入味🥳🥳
而且蜆肉食落去又唔會有沙
(同埋擺盤都真係幾靚😆😆)
跟住嗰個肉眼扒亦都幾高質素❤️❤️
完全冇Overcook(我哋嗌咗五成熟)
有咬口得嚟又唔會太過生
搬埋嗰個松露牛油一齊食更加濃郁

• 路易斯安那式蟹餅
2023-12-13 76 瀏覽
又想食Shake Shake 海鮮,即刻book左Captain's House,餐廳全部係沙發凳,坐得舒服☺️都提供左圍裙同手套,方便我地食海鮮。中意食海鮮既唔好錯過啦~😍✨Signature Combo 自選海鮮拼盤$418 (可選三種海鮮)餐牌上有十多款海鮮可以選擇,例如蜆、青口、八爪魚仔、翡翠螺、海蝦、原隻魷魚、墨魚仔、鮑魚、扇貝、小龍蝦等等,醬料四選一,有檸檬蒜蓉汁、蕃茄花椒、檸檬黑椒、卡薑蒜蓉。我地揀左海蝦、青口和細聖子,配料有腸仔、粟米同薯仔,加上檸檬蒜蓉汁,令到個海鮮更加開胃~🤤店員會幫我地shake個海鮮袋,聞到一陣海鮮味,食落爽口彈牙,每件海鮮都可以索晒汁🥰✨蟹肉卡邦尼扁意粉 $138意粉煮得岩岩好,口感柔滑豐盈,伴隨而至的是濃郁蛋香滋味,口感creamy軟腍😝

✨Signature Combo 自選海鮮拼盤
$418 (可選三種海鮮)

✨蟹肉卡邦尼扁意粉 $138
2023-12-11 89 瀏覽
之前曾到過大圍圍坊的Captain House 晚飯,感覺良好。今日朋友約我到尖沙咀分店吃午餐,又有另一番感受。這裏位於18樓,窗外景色居高臨下,中午時段份外光猛。Set lunch有多款選擇,包餐湯、麵包、沙律及飲品。我和朋友分別點了「會牛面頰漢堡」及「香煎紐西蘭西冷八安士配蜜糖燒汁」,我們都是牛魔王,我們對這𥚃的牛肉都非常滿意呢!另外朋友上次食過春卷覺得好好味,今天也來encore,果然香脆可口!飲品方面,加$38可以升級特飲,看到Menu上的「Mad me」及「Virgin Sangria」都非常吸引,忍不住叫了兩杯呢!

午餐
2023-12-10 75 瀏覽
今日同朋友嚟到尖沙咀行街,咁就梗係去厚福街搵食啦!呢一棟H8有好多間唔同嘅餐廳,其中呢間captain House就係抵食,有環境好嘅西餐廳!嚟到食海鮮就啱晒啦!Combo A (3種海鮮)同朋友兩個人叫咗Combo A包咗三款海鮮,我哋就揀咗大蜆,魷魚同埋扇貝!仲可以自選醬汁,我哋就揀咗招牌卡疆蒜蓉汁小辣。啲蜆真係好大隻喎!而且有10隻咁多!扇貝就好鮮甜,而魷魚呢佢就切到一絲絲好似燈籠咁樣好特別!呢個招牌蒜蓉汁食落好惹味,少少辣好開胃,而且有個店員會喺你前面shake shake,又有得食又有表演睇!黑松露野菌意粉呢碟黑松露醬幾香,而且白汁唔會太漏,一片片嘅菇菌同黑松露好夾,意粉爽口,而且份量啱啱好,同朋友嚟兩個人share啱晒!雞肉春卷配辣醬入面係芝士雞肉,芝士好香,而且雞肉軟熟,包喺炸到卜卜脆嘅春卷皮入面,作為小食都好出色!飲品揀咗兩杯Mocktail,唔會太甜,而且水果味好出,食呢啲濃味嘅嘢,飲杯清清地嘅飲品啱啱好!

Combo A (3種海鮮)

黑松露野菌意粉
呢碟黑松露醬幾香,而且白汁唔會太漏,

雞肉春卷配辣醬

2023-12-08 107 瀏覽
跟朋友暢聚, 久仰這間餐廳值得一試, 的確處處有驚喜.由於周中晚上黎, 雖然餐廳還有其他客人,但環境氣氛一流。頭盤抄拉和龍蝦湯很有鮮味, 水果茶也很易入口, 值得再回來一嘗。至於意粉和海鮮, 一般般不至於驚艷. 但如果傾計聚腳, 也是不錯的
跟朋友暢聚, 久仰這間餐廳值得一試, 的確處處有驚喜.
由於周中晚上黎, 雖然餐廳還有其他客人,但環境氣氛一流。
但如果傾計聚腳, 也是不錯的
水果茶
龍蝦青口
蜆扁意粉
2023-11-28
水果茶
2023-12-02 62 瀏覽
🐽 周打蜆湯同龍蝦湯配沙律湯底鮮甜,蜆同龍蝦肉都好鮮嫩。沙律配料新鮮,酸酸甜甜既汁醬好開胃🐽 頭盤方面有意大利腸芝士條、雞翼、蟹餅同吞拿魚他他意大利腸芝士條有香脆嘅外層,入面嘅芝士味道濃郁,拉曬絲。雞翼煎到肉質鮮嫩多汁。蟹餅外脆內軟,蟹肉鮮甜。吞拿魚他他有獨特嘅風味,配上酸甜嘅沙律碎,口感好爽🐽 白酒蜆肉炒意粉意粉彈牙,蜆肉新鮮,風味醇厚。白酒嘅加入令味道更加豐富,令人回味無窮🐽 肉眼扒薯菜配薯條肉眼扒叫左五成熟煎得剛剛好,肉質嫩滑多汁。薯菜配上薯條,口感豐富,令人食得好滿足
🐽 周打蜆湯同龍蝦湯配沙律

🐽 頭盤方面有意大利腸芝士條、雞翼、蟹餅同吞拿魚他他

🐽 白酒蜆肉炒意粉

🐽 肉眼扒薯菜配薯條
2023-11-30 66 瀏覽
🍴 海鮮拼盤Signature Combo A今次揀左海蝦🦐,小墨魚仔🦑,翡翠螺🐌醬汁就揀左檸檬蒜蓉汁🍋🥰海蝦係必點!爽口彈牙,小墨魚仔就有少少咬口,翡翠螺完全冇沙🤣上菜時職員會將海鮮同醬汁搖匀,所以每樣材料都好入味🥰檸檬味唔會好酸,可以帶出海鮮既鮮味😋其他配料仲有粟米/薯仔/腸仔,兩個人share岩岩好🫶🏼-🍴 墨汁意大利飯配墨魚及八爪魚意大利飯唔會太硬/太林,墨汁亦都好鮮味🐙

🍴 海鮮拼盤Signature Combo A

🍴 墨汁意大利飯配墨魚及八爪魚
意大利飯唔會太硬/太林,墨汁亦都好鮮味🐙
2023-11-28 84 瀏覽
我最近去咗一間叫做The Captain's House嘅餐廳,叫咗佢哋嘅招牌菜式,包括龍蝦湯、周打蜆湯、新英格蘭白酒海蜆扁意粉同埋香煎銀鱈魚。以下係我嘅食評:龍蝦湯:湯底濃郁滋味,充滿龍蝦嘅鮮味。湯裡面有大塊嘅龍蝦肉,軟嫩多汁。湯汁帶有微妙嘅香料調味,令味道更加豐富。每一口都帶來一種濃郁嘅海鮮風味,讓人回味無窮。周打蜆湯:湯底清甜,蜆肉鮮嫩。湯裡面擺滿咗新鮮嘅周打蜆,每一口都帶來一種鮮美嘅海洋風味。湯汁清爽,帶有微妙嘅香料調味,增添一層豐富嘅口感。新英格蘭白酒海蜆扁意粉:扁意粉煮得剛好彈牙,伴隨著新鮮嘅海蜆肉。意粉上淋上特製嘅白酒醬汁,帶來一種濃郁嘅味道。海蜆肉鮮嫩多汁,與意粉同白酒醬完美融合,每一口都帶來一種滿足感。香煎銀鱈魚:銀鱈魚煎得金黃酥脆,魚肉鮮嫩。每一口咬落去,魚肉鮮美,帶有微妙嘅香氣。伴隨著魚肉嘅是一道美味嘅配菜,增添了整個菜式的層次感。總結來說,The Captain's House的菜式絕對令人印象深刻。不論是龍蝦湯、周打蜆湯、新英格蘭白酒海蜆扁意粉還是香煎銀鱈魚,每一道菜都展現出獨特的風味和精湛的烹飪技巧。

龍蝦湯:

周打蜆湯:

新英格蘭白酒海蜆扁意粉:

香煎銀鱈魚:

2023-11-27 127 瀏覽
放假想放鬆吓,去咗呢度試吓啲野去到環境相當舒適,空間感好大,令人好心愉,可以輕鬆。由於有落地大玻璃照光入餐廳,我覺得冷氣唔夠,同職員講咗,佢初初叫我搬位去隔離圓枱,因為有風機吹到。但我二人坐四人枱當然唔想大枱搬細枱啦,職員都好友善,幫我移動風機入到去環境大好舒服,座位闊落夠靜局,啱晒情侶拍拖或三五知己傾偈吹水, 雖然選擇款式唔多,但食物質素相當好,可以食到佢嘅肉質嘅新鮮感 店員首先shake海鮮袋,招牌醬汁好正,微辣更惹味,海鮮份量十足,鮑魚仔同扇貝大大隻,海蝦爽口彈牙,仲有其他配料:粟米,薯仔,腸仔,好好味
放假想放鬆吓,去咗呢度試吓啲野

• 海鮮袋
2023-11-23 70 瀏覽
尖沙咀shake shake海鮮包假日又要對自己好一啲,約埋朋友食我最愛shakeshake 海鮮包✨Step 1 配選自己鐘意嘅海鮮拼盤淺嘗拼盤 $328海蜆4隻、青口4隻 、八瓜魚4隻、海蝦4隻、翡翠螺2隻、小龍蝦2隻 、粟米🌽、豬肉香腸及新薯 最鐘意食海蜆,大大粒海水味十足,翡翠螺非常巨型,食到最後切到薯仔細細撈埋招牌汁好惹味 ✨Step 2 配選自己喜愛的口味 今日我地簡咗辣味四射 招牌卡疆蒜蓉汁 脆炸雞翼$98一上枱熱辣辣好香口,脆卜卜一咬流哂肉汁Simple kids$68益力多,荔枝,檸檬汁梳打Taseteful lady $68悶悶士多啤梨味,加埋益力多好好入口
尖沙咀shake shake海鮮包
假日又要對自己好一啲,約埋朋友食我最愛
shakeshake 海鮮包
✨Step 1 配選自己鐘意嘅海鮮拼盤

淺嘗拼盤 $328

✨Step 2 配選自己喜愛的口味
今日我地簡咗辣味四射 招牌卡疆蒜蓉汁

炸雞翼$98
一上枱熱辣辣好香口,脆卜卜一咬流哂肉汁

Simple kids$68
益力多,荔枝,檸檬汁梳打
Taseteful lady $68
悶悶士多啤梨味,加埋益力多好好入口
2023-11-22 62 瀏覽
✍︎︎出名Shake shake海鮮袋嘅西餐廳😍幾年前已經食過一次,今次同少爺仔嚟食 水準依然😆船長拼盤$398海蜆|海蝦|青口|粟米|薯仔|豬肉香腸醬料四選一:檸檬蒜蓉汁|蕃茄花椒|檸檬黑椒|卡薑蒜蓉一開始店員會喺你面前shake shake海鮮🦞搖得好均勻 每個食物都沾上醬汁( ̄∇ ̄)海鮮好新鮮,特別係青口 小爺仔衝住佢而揀🤭份量多配埋醬汁好惹味我揀咗檸檬蒜蓉,酸酸尾尾仲有少少辣😳香草焗田螺$88呢個相當有驚喜🩷田螺配上特製醬汁,薯蓉好綿滑舖滿底部,整體就係好夾又好食😍另外再叫咗一人套餐$218龍蝦湯(+$18酥皮)好耐無飲酥皮湯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)龍蝦湯味好濃配上酥皮邪惡加分,仲要有一個香草包🍞同小沙律🥗頭盤意大利腸芝士條|雞翼|蟹餅|吞拿魚他他必須要讚蟹餅好好食🥰一絲絲蟹肉,今次係mini size,下次一定要單點一份大蟹餅😍仲有意大利腸芝士條同樣想encore 🤣開頭唔知以為小春卷,一咬開滿滿芝士好滿足頭盤小食相當有誠意🥰主菜🍝芝士肉醬闊條麵意粉有少少偏硬,但係肉醬調味都唔錯👍🏼甜品🍰朱古力蛋糕為晚餐畫上句號🍹仲會附送自家水果茶唔甜幾好😍••••••••••••••••••••••••
✍︎︎

船長拼盤$398
海蜆|海蝦|青口|粟米|薯仔|豬肉香腸
醬料四選一:檸檬蒜蓉汁|蕃茄花椒|檸檬黑椒|卡薑蒜蓉

海鮮好新鮮,特別係青口 小爺仔衝住佢而揀🤭
份量多配埋醬汁好惹味
我揀咗檸檬蒜蓉,酸酸尾尾仲有少少辣😳

香草焗田螺$88
呢個相當有驚喜🩷
田螺配上特製醬汁,薯蓉好綿滑舖滿底部,整體就係好夾又好食😍

另外再叫咗一人套餐$218
龍蝦湯(+$18酥皮)

意大利腸芝士條|雞翼|蟹餅|吞拿魚他他
頭盤小食相當有誠意🥰

主菜🍝芝士肉醬闊條麵
意粉有少少偏硬,但係肉醬調味都唔錯👍🏼

甜品🍰朱古力蛋糕為晚餐畫上句號
🍹仲會附送自家水果茶唔甜幾好😍

🔎The Captain's House
尖沙咀厚福街8號H8 18樓
2023-11-21 52 瀏覽
船長沙律是一道令人垂涎欲滴的小食拼盤。拼盤中包含了意式醃漬吞拿魚和路易斯安那式蟹餅,這兩種海鮮的鮮美口感與獨特風味絕對讓人回味無窮。夏威夷風爐烤雞翼和焗意大利腸芝士條則帶來了燒烤的香氣和奶酪的濃郁,為拼盤增添了豐富的口感層次。而意式肉醬闊條麵是一道經典的義大利美食。肉醬的濃郁與闊條麵的彈牙完美結合,每一口都能品味到肉醬的深厚風味,令人陶醉其中。作為是日精選甜品,朱古力蛋糕絕對是甜品愛好者的天堂。這款朱古力蛋糕濃郁濕潤,入口即化,讓人感受到朱古力的濃厚滋味,絕對是甜品中的經典之選。而希臘香煎芝士佐蜜糖香草則展現了地中海風情。香煎的芝士外酥內軟,搭配蜜糖香草的甜美,帶來了一種獨特的口感和風味,絕對是另類甜點的絕佳選擇。Simple Kids有荔枝、益力多、蝶豆花和檸檬梳打等多種味道,靚靚外表很吸睛。

用餐優惠
試食活動
2023-11-15 113 瀏覽
呢一間位於尖沙嘴嘅西式餐廳之前都食過好正😌,今日去開附近一定要再食啦🥳Scallop Linguine $198首先要讚係帶子煎得啱啱好😜,外皮香脆裡面嘅肉嫩,醬汁亦都好惹味🔥Crab Pappardella $178意粉口感比較硬身啱晒我🌟,而且仲有好足料嘅蟹肉😛Chicken wings $88雞翼揀左焦糖口味好正👍,特別係雞皮真係整得好香脆😻Churros $128西班牙油條呢一個甜品我好鍾意😎,口感都比較外脆而裡面有少少煙韌,點埋朱古力醬就完美❤️Nana flow $78Pineapple on the floor $58

Scallop Linguine $198

Crab Pappardella $178
意粉口感比較硬身啱晒我🌟,而且仲有好足料嘅蟹肉😛

Chicken wings $88
雞翼揀左焦糖口味好正👍,特別係雞皮真係整得好香脆😻

Churros $128

Nana flow $78

Pineapple on the floor $58
2023-11-09 113 瀏覽
今日同事想食西餐,就揀左呢間好多好評既The Captain House試下,lunch唔會太多人坐得好舒服呢度既set lunch都配有沙律同埋餐湯及餐包佢地既沙律醬應該係自家製既,幾特別同埋好好食,湯同包都不錯香煎紐西蘭西冷八安士配薯條 $208西冷七成熟剛剛好,肉質好嫰好juicy,配菜都炒得好香,薯條夠哂脆口熱辣辣慢煮加拿大豬鞍配焦糖菠蘿汁配薯條 $188豬鞍都係夠哂Juicy唔會鞋,厚切既豬鞍啖啖肉,非常出色飲品凍檸茶同咖啡都各有特色,咖啡夠哂香濃

呢度既set lunch都配有沙律同埋餐湯及餐包
佢地既沙律醬應該係自家製既,幾特別同埋好好食,湯同包都不錯

香煎紐西蘭西冷八安士配薯條 $208

慢煮加拿大豬鞍配焦糖菠蘿汁配薯條 $188
豬鞍都係夠哂Juicy唔會鞋,厚切既豬鞍啖啖肉,非常出色

飲品凍檸茶同咖啡都各有特色,咖啡夠哂香濃
2023-11-07 95 瀏覽
🤓Shake shake 海鮮袋🤓-如果想食海鮮 推薦大家嚟食呢一間餐廳 😉佢唔係就咁蒸海鮮咁簡單 而係將啲海鮮撈埋唔同嘅醬汁 放入個袋入邊 然後shake😂幾特別 除咗海鮮 去總有意大利飯意粉其他西式食物😋-🦑🐙🐟Signature Combo 自選海鮮拼盤 $418 (可選三種海鮮)海鮮拼盤有10款海鮮揀 可以自選三種海鮮🐙我地揀左 聖子 翡翠螺同魷魚 而醬汁都有幾款可以揀🦐店員會幫我地shake個海鮮袋 入面有我哋揀嘅三款海鮮 仲有腸仔、粟米同薯仔 我哋揀咗檸檬蒜蓉味 醬汁好惹味 同海鮮好夾 😍最推薦翡翠螺 因為彈牙爽口 😌另外聖子數量好多 有成十幾粒 都幾新鮮 🤓-🍝香煎刺身級帶子扁意粉 $198刺身級帶子好大粒多肉 食落鮮甜 一啲雪藏味都唔會有 意粉汁用左青醬 有少少洋蔥炒香佢 ☺️-🍵洛神花茶味道有啲酸 不過我幾鍾意 另外有蜜糖俾你加落去 🤤-🍹蝶豆花茶 賣相好靚 係紫色嘅 底下有啲黃色 因為加左青檸同檸檬汁🤣-📍The captain house尖沙咀厚福街8號H8 18樓-
🤓Shake shake 海鮮袋🤓
除咗海鮮 去總有意大利飯意粉其他西式食物😋
🦑🐙🐟Signature Combo 自選海鮮拼盤
$418 (可選三種海鮮)
海鮮拼盤有10款海鮮揀 可以自選三種海鮮🐙
我地揀左 聖子 翡翠螺同魷魚 而醬汁都有幾款可以揀🦐