2019-04-19 458 瀏覽
朋友訂咗位去呢間餐廳,點知入到餐廳等咗兩分鐘都冇人理,都唔緊要, 餐廳內 半開放㕑房正在煎緊魚😓, 油煙非常😖大,已經唔係太 討好🤢, 場內地方很細, 裝修氣氛跟foodcourt差不多😰, 店內 非常嘈吵🙉, 同枱講話也十分艱辛🤯, 餐廳自稱 fine dining, 但服務水準係負資產🤪, 招牌龍蝦湯係燶嘅😵, 牛扒🥩又硬又乾痴痴一滴汁都冇, 因場內 包括大廚 只有三個人已都出咗去outside吹水食煙飲酒 , 我哋朋友出outside 問服務員有冇牛扒汁, 服務員立即答我哋話冇汁, 後來我朋友再問另外一個服務員 (㕑帥制服)制服員都係黑口黑面咁樣攞啲芥辣比我哋敷衍我哋! 其實做小店餐廳應該同啲客有傾有講, 問下啲客有乜嘢意見! 但係呢間自稱fine dining嘅餐廳仔同客人一啲溝通都冇。最基本年清水都要叫才會refill, 想佢介紹靚紅酒🍷,就拎之凍冰冰14.5% 酒精濃度 嘅紅酒嚟。
一滴汁都冇嘅牛扒

蠔 提早訂嘅

2019-04-18
  • 煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿
2019-04-05 456 瀏覽
同朋友慶祝生日,搵左一個舒舒服服既地方,可以傾下偈,慢慢享受一個晚餐。我哋叫左兩個set dinner 同2小時任飲(飲左House Red 都ok),菜式既decor好貼地唔會太浮誇,影相好靚,地方整潔,坐得舒服唔會侷促。每一道都保持係合適既溫度上菜,最鍾意佢地會一道道有次序咁上菜,真係好難得!比起好多餐廳都快快趣上晒所有野等你盡快走,好好多。餐廳好平易近人,每一道菜都好好味,渡過左一個開心難忘的晚上,抵讚!

火炎雪山蛋糕
2019-04-04
慶祝紀念
生日
火炎雪山蛋糕
2019-04-03 395 瀏覽
main🐟味噌鱈魚配蘑菇意大利飯 $198鱈魚非堂非常滑 堅靚貨黎 成嚿魚一啲都唔係鞋身 好味❤️😍😋❤️😍😋❤️😍😋dessert🍨Chocolate Brownie with Ginger Ice Cream $58薑味唔太濃 唔辣 好特别 唔食薑嘅人可能會食到 我食薑嘅就覺得好好食🤤🤤🤤😍😍😍🤤🤤🤤😍😍😍Brownie就香濃 唔會太甜 仲熱既👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻加一
main🐟味噌鱈魚配蘑菇意大利飯 $198

加一
2019-03-16 489 瀏覽
Happy Friday去咗間樓上fusion菜🤓環境幾舒服 靜靜哋唔會好多人🙆🏻🙆🏻另外仲有balcony seat🌃 不過今晚有啲凍❄所以揀咗坐入面🐐Crusted Rack of Lam with Truffle Sweet Potato $198呢個羊架好特別 用咗菠菜🥬做底 感覺好健康 羊架好香嫩軟腍 外面仲有一層燒香咗嘅蒜 再配埋個醬汁好好味😋😋🥧🍨Chocolate Brownie with Ginger Ice Cream $58第一次食薑味雪糕 估唔到都幾好食😎 薑味唔會太濃 同Brownie🍫都幾夾10% Service Charge💰
Happy Friday去咗間樓上fusion菜🤓
環境幾舒服 靜靜哋唔會好多人🙆🏻🙆🏻

10% Service Charge💰
2019-02-01
2019-01-27 700 瀏覽
近過年,冇一早訂位,難找地方一家食飯。在Openrice見到呢間,見大家食評幾好,網上訂位又有枱,決定試一試。不負眾望,家人食完話好味,一個套餐有幾個course加3款甜品,都算價錢合理。店內位置不多,所以環境都算寧靜。只唔彩遇到壞爐,冇炸嘢食,所以試唔到炸飯團。希望下次有機會試。
2019-01-24 544 瀏覽
呢間位於中環既樓上西餐廳冇浮誇豪華既裝修,反而有種家庭式既溫馨感覺,係中環鬧市中有個寧靜既環境同朋友放鬆下慢慢傾下計😴•The simplicity set ($238)🍲餐湯係蕃茄雜菜湯🍅入面有薯仔、青豆,洋蔥等,清清地唔會太膩。•🥗沙律莎樂美腸幾煙韌,沙律菜加左黑醋。•🐟香煎比目魚 配 意大利飯🍚比目魚幾厚肉,個皮煎得好香脆,幾好食。個意大飯如果再硬d就更好了🤤•🍮甜品抺茶布丁食落淡淡既抺茶味🌱口感幾香滑。————————————(5⭐️滿分,💫為半分)整體環境:⭐️⭐️⭐️食物外觀:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️💫性價比:⭐️⭐️⭐️💫回頭指數:⭐️⭐️⭐️💫————————————📍The Balcony (中環)中環皇后大道中118號3樓

The simplicity set ($238)
🍲餐湯
係蕃茄雜菜湯🍅入面有薯仔、青豆,洋蔥等,清清地唔會太膩。

🥗沙律
莎樂美腸幾煙韌,沙律菜加左黑醋。

🐟香煎比目魚 配 意大利飯🍚

🍮甜品
抺茶布丁食落淡淡既抺茶味🌱口感幾香滑。
————————————
(5⭐️滿分,💫為半分)
整體環境:⭐️⭐️⭐️
食物外觀:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️💫
性價比:⭐️⭐️⭐️💫
回頭指數:⭐️⭐️⭐️💫
————————————
📍The Balcony (中環)
中環皇后大道中118號3樓
2019-01-14 408 瀏覽
超正既中環隱世西餐 - #thebalconyhk 臨去食之前已經喺openrice做足功課揀好哂熱門菜式👅所以去到就叫左個the dignity set $488再散叫一個pasta前菜我全部都好鍾意!特別鍾意鵝肝+日式蘿蔔+菠蘿所有野夾埋一齊好match 個感覺好新鮮😋Main叫咗燒鱈魚risotto同埋散叫三文魚扒truffle spaghetti Risotto同意粉都好creamy超高水準😍呢間我一定會encore!
超正既中環隱世西餐 - #thebalconyhk
臨去食之前已經喺openrice做足功課
揀好哂熱門菜式👅
所以去到就叫左個the dignity set $488
再散叫一個pasta
前菜我全部都好鍾意!
特別鍾意鵝肝+日式蘿蔔+菠蘿
所有野夾埋一齊好match 個感覺好新鮮😋
Main叫咗燒鱈魚risotto
同埋散叫三文魚扒truffle spaghetti
Risotto同意粉都好creamy
超高水準😍
呢間我一定會encore!
2019-01-11 284 瀏覽
從小處可見是有心機經營,如水裡放了水果。食物味道不俗, 價錢相宜。可是中午時段太逼太吵,不適合傾計。建議店內可加一些可吸引的東西。如窗簾,吸音膠。晚餐/,下午去應該感覺會好些。
從小處可見是有心機經營,如水裡放了水果。

2018-11-11
午餐
2019-01-04 274 瀏覽
今晚同朋友黎食晚餐叫左2個set dinner share一個$238既The Simplicity有沙津、餐湯、主菜、甜品、餐飲另一個係較貴既The Stylish $388有5款前菜、餐湯、主菜、甜品拼盤同野飲豐富好多!每碟都好精緻 擺得靚靚咁上枱個蝦沙津好新鮮 蝦又大大隻烤大啡菇有好香既黑松露味上晒前菜仲有個酸酸地既雪葩清一清陣味主菜2個都叫左魚類-香煎比目魚配意大利飯同香煎三文魚扒配黑松露意粉魚煎得好靚 可惜份量都幾少最大敗筆係超淡!要問佢拎鹽調味😥而且上菜超慢…7點幾落order 8點都仲上緊前菜佢既價錢都唔平呀平均都3百蚊位覺得唔抵食🙁
今晚同朋友黎食晚餐叫左2個set dinner share
一個$238既The Simplicity
有沙津、餐湯、主菜、甜品、餐飲
另一個係較貴既The Stylish $388

佢既價錢都唔平呀平均都3百蚊位
覺得唔抵食🙁
2019-01-03
2019-01-03 177 瀏覽
餐廳有好多唔同嘅餐選擇,我哋揀咗簡單嘅 simplicity $238/head, 即有沙律或湯、主菜及飲品。食物都等得耐,大約30分鐘以上先有野食對食物都有d期待...點知……環境都坐得一般,唔係靚既餐廳。三文魚柳配飯 -三文魚柳賣相ok,味道一般,,但冇咩特別,皮唔脆,而且份量偏少,女仔都覺得唔係太夠食不過有少少飯喺側跟好啲啲。意粉可以,都係份量偏少味道唔出色,比預期差。沙律唔錯夠新鮮,仲有塊吞拿魚!食物一般,但價錢太貴,好彩食個平平地既餐,性價比低。失望!

食物都等得耐,大約30分鐘以上先有野食

不過有少少飯喺側跟好啲啲。

意粉可以,都係份量偏少
味道唔出色,比預期差。

沙律唔錯夠新鮮,仲有塊吞拿魚!

食物一般,但價錢太貴,好彩食個平平地既餐,性價比低。失望!
2018-12-17 168 瀏覽
精緻既晚餐, #thebalconyhk 首先鵝肝黎做頭盤之後黎一個沙律做點綴再黎三文魚既冷盤中間食個雪芭做停頓先黎主食主食真係要讚一讚 三文魚扒煎得好香 黑松露意粉可以做到每一條粉都掛到個汁 認真一絕 鱈魚魚身好厚 原先預期會比較硬身 誰不知 意岀望外地 魚身好淋 魚皮煎得好香 我個人最喜歡佢用菠菜做個底黎支撐住魚身 既得體又健康最後到甜品 居然係薑味雪糕 回甘既感覺好強烈 比平時食嘅雪糕一個好特別既感覺
精緻既晚餐, #thebalconyhk 首先鵝肝黎做頭盤
之後黎一個沙律做點綴
再黎三文魚既冷盤
中間食個雪芭做停頓先黎主食
2018-12-16 182 瀏覽
有日OT到9點 然後去左呢間法國菜食晚飯叫左個388既set 個menu我無影 但openrice有先講前菜佢呢個set最好味既係件鵝肝件鵝肝下面有蘿蔔同菠蘿但波蘿好酸佢個沙律有蝦 都爽口彈牙另外佢d雪芭 味道好獨特 吾知係咪自家製有個估計係青檸味 食落酸酸的佢甜品拼盤果個 就係雲利拿味碗龍蝦湯 可以大碗少少佢個風乾火腿 可以多一兩片個芝士可以多一舊到個主菜 肥左少少 好快就飽了整體黎講味道係好但好食既野既份量小左d吾大食既 都推薦餐廳環境好好 有露天座位比食煙既客人但係最好預早book位 因為室內位置有限
有日OT到9點 然後去左呢間法國菜食晚飯
大菇
龍蝦湯
大菇
2018-12-07 2788 瀏覽
Thursday night... 忙左成個星期,放工想食個豐富啲嘅dinner,但又唔想太貴... 朋友介紹呢間法式為主的餐廳。係中上環地區有$200幾蚊的 dinner set,唔叫貴的,所以去試下。環境未到高級餐廳的感覺,但坐得舒服,裝潢有心思的。我叫咗個最平的dinner set - *The Simplicity* ,有湯、沙律、主菜、甜品及飲品,係好full set 嘅 dinner。沙律唔hea,有幾隻大虾,又灑下啲香料作裝飾,有心思的餐湯是龍蝦湯,香濃的龍蝦味,但有少少太鹹,如果有麵包沾著食就更好。主菜叫了比目魚。好靚,裝飾同味道都好有層次的。意大利飯混合了芝士,我食到好strong 的 Camembert Cheese 味,我個人鐘意食芝士的,所以ok;但唔鐘意呢種芝士味的朋友,就未必識欣賞。甜品是banana pancake! 好香香蕉味!飲品我叫了杯燈汁,都好大杯下!我朋友叫咗個貴少少的set$388,超多野食:前菜已經有鵝肝、牛舌、Parma Ham、烤大啡菇等,未到主菜都飽飽豬囉~主菜是卡邦尼意粉配漢堡扒。甜品是成個拼盤,正呀!

環境未到高級餐廳的感覺,但坐得舒服,裝潢有心思的。

The  Simplicity  set  -  salad

沙律唔hea,有幾隻大虾,又灑下啲香料作裝飾,有心思的

The  Simplicity  set  -  比目魚

The  Simplicity  set  -  甜品

甜品是banana pancake! 好香香蕉味!

飲品我叫了杯燈汁,都好大杯下!

我朋友叫咗個貴少少的set$388,超多野食:

主菜是卡邦尼意粉配漢堡扒。

甜品拼盤

甜品是成個拼盤,正呀!
The  Simplicity  set  -  比目魚
The  Simplicity  set  -  甜品
  • 甜品拼盤
2018-11-23 224 瀏覽
終於嚟到星期五啦! 放工咁樣搵左呢間餐廳食晚飯類似樓上Cafe咁,都幾多人! 選擇都算唔太少,唔算話太肚餓,所以我哋散叫!叫咗個頭盤開胃菜有三文魚吞拿魚朋友想食法式田螺書我哋叫一份,一份有六隻,味道唔差,仲可以食埋薯泥!田螺嘅肉質素仲係嫩滑,味道唔錯!鴨胸肉肉配意式燴飯就咁睇都幾的骰食落口味道唔差,如果啲飯在晏返少少嘅話會更加好味之後忍唔住買咗個brownie cake with vanilla ice cream第一啖有濃烈嘅朱古力味,同埋有啲薑味!好喜歡!
終於嚟到星期五啦! 放工咁樣搵左呢間餐廳食晚飯
類似樓上Cafe咁,都幾多人!

選擇都算唔太少,唔算話太肚餓,所以我哋散叫!
叫咗個頭盤開胃菜有三文魚吞拿魚

田螺嘅肉質素仲係嫩滑,味道唔錯!
鴨胸肉肉配意式燴飯

第一啖有濃烈嘅朱古力味,同埋有啲薑味!
好喜歡!
2018-11-21 204 瀏覽
同朋友翻工日子去食lunch, 環境幾好幾清靜,book位或者walkin都容易揾位上菜速度ok,食物都幾好味道👍🏻不過set lunch唔多夠飽,價錢以中環既餐廳黎講幾抵👍🏻👍🏻