2019-07-21 86 瀏覽
觀塘好多開倉,約咗朋友去睇運動用品開倉,去咗附近嘅大廈食過簡便嘅lunch,之後再出發。係大堂上緊嘅時候,都覺得好似人跡稀少,但係入到餐廳就別有洞天。中午嘅時間,餐廳竟然係全部坐滿,想不到在工廠大廈裏的餐廳也會這樣的受歡迎,餐廳的裝修10分簡潔,有點小清新的感覺,雖然在工廠大廈裏,沒有窗戶,但是一點也不不覺得侷促。餐牌上主打全日早餐,有日式、西式和素食的。餐飲的餐牌是用木製成的,這一點是相當具心思的。▪洋式全日早餐挪威三文魚黑松露芝士味噌炒蛋是日沙律轉左牛角包🥐+溏心蛋 $15這份早餐的重點是滑蛋,滑蛋炒得恰到好處,不會太熟也不會太老。上面放了一些黑松露,賣相與味道也不錯,反而溏心蛋個人味道太鹹了,有少許的失望呢!▪蒲燒鰻魚滑蛋定食$108配白飯、湯、沙律🥗+溫泉蛋 $15份量看似不太多,但是吃完這個定食之後,其實是10分飽肚。餐廳標榜沒有添加味精,所以喝完一整碗湯也不會感到太口渴呢!這個定食當中也有滑蛋,這裏的滑蛋真的做得不錯。對比溏心蛋,溫泉蛋更有視覺效果,單看蛋黃的橙黃色,已令我們吃食慾大增。套餐優惠半價加配抹茶🍵鮮奶 原價$47(大)74%黑朱古力(大)抹茶鮮奶啲拉花做得不錯,

▪洋式全日早餐

▪蒲燒鰻魚滑蛋定食$108
配白飯、湯、沙律🥗
+溫泉蛋 $15

套餐優惠半價加配
抹茶🍵鮮奶 原價$47(大)
74%黑朱古力(大)
抹茶鮮奶啲拉花做得不錯,兩杯飲品整體不過不失。

The Artlab by Favilla (觀塘)
觀塘開源道55號開聯工業中心B座6樓602A室
Courage is the ladder on which all the other virtues mount.-一向都知道觀塘工業區樓上Cafe多不勝數,收到風有間隱世Cafe新開,即刻狗衝過去睇下咩料先!新店面積好寬敞,地方睇落幾開揚,大致上鋪頭都係以木為主題,連餐牌都係木製,以柔和色調做配搭,成個感覺都好舒服,似係日式同北歐風格揉合,相當少見既風格!👇📌 Hot Spring Egg and Italian Anchovy Fillets,      Sourdough Bread with Avocado and Crab - $98👉相對酸種包,未必係大眾既首選,但對我黎講就絕對係非常新鮮口味,包身好有嚼勁,面頭鋪滿蟹肉同溫泉蛋,餐廳採用日本直送雞蛋,一切開蛋身即刻爆哂蛋漿,爽呀!口感豐富又夠Creamy,牛油果熟度亦岩岩好,整體都幾飽肚,配埋沙律菜,成件事健康又好味,唔錯!📌 Slow Cooked Thick Skirt Beef Set Meal - $108👉以慢煮方法處理牛柳令肉質食落更加軟腍,而且將肉汁緊緊鎖住,保留牛柳纖維完整度,亦無破壞原先肉味既濃郁,半

一向都知道觀塘工業區樓上Cafe多不勝數,
收到風有間隱世Cafe新開,即刻狗衝過去睇下咩料先!
新店面積好寬敞,地方睇落幾開揚,
大致上鋪頭都係以木為主題,連餐牌都係木製,
以柔和色調做配搭,成個感覺都好舒服,
似係日式同北歐風格揉合,相當少見既風格!👇

👉相對酸種包,未必係大眾既首選,
但對我黎講就絕對係非常新鮮口味,
包身好有嚼勁,面頭鋪滿蟹肉同溫泉蛋,
餐廳採用日本直送雞蛋,一切開蛋身即刻爆哂蛋漿,
爽呀!口感豐富又夠Creamy,牛油果熟度亦岩岩好,
整體都幾飽肚,配埋沙律菜,成件事健康又好味,唔錯!

👉以慢煮方法處理牛柳令肉質食落更加軟腍,
而且將肉汁緊緊鎖住,保留牛柳纖維完整度,
亦無破壞原先肉味既濃郁,半生熟狀態口感岩岩好!

▪ Matcha Latte - $47 (C)
▪ Dark Chocolate - $47 (C)
▫ 黑朱古力採用74% Single Origin Dark,
味道顯著濃郁,另外鍾意抹茶既朋友都有福了,
餐廳用既都係明治牛奶,質感幼滑,濃濃抹茶味,
非常有心思既精品Non-Coffee Drinks!
最後埋單每人$150,水準幾高質,可以再戰!
2019-07-20
15 分鐘 (堂食)
  • Slow Cooked Thick Skirt Beef Set Meal
  • Hot Spring Egg and Italian Anchovy Fillets Sourdough Bread with Avocado and Crab
  • Matcha Latte
  • Dark Chocolate
2019-07-17 32 瀏覽
觀塘工廈多野食同多outlet就係人都知架啦,今日係outlet買左咁多平貨之後就諗住去食下好野,咁啱search緊附近有咩食嘅時候就見到新開左間cafe,睇圖覺得幾吸引就上左去試一入到去播緊日文歌同個design幾有日式cafe feel,但因為去嘅時間係4點幾,得返all-day breakfast同甜品如果想食定食就要3點前,最後就嗌左1個鰻魚同煙三文魚all-day breakfast,雖然叫全日早餐,但食完都幾飽下,個沙律係薯仔仲有d酸瓜咁同埋有火箭菜,幾醒胃,而個人就鍾意鰻魚加埋個滑蛋放上去個多士到食而野飲就見幾特別咁嗌左杯梳打expresso,如果鍾意飲sparkling water嘅啱晒啦
如果想食定食就要3點前
2019-07-07 45 瀏覽
喜愛文青Cafe ,觀塘上樓Cafe,The Artlab by Favilla-環境好舒服,雖然唔算大,但唔會局促;鰻魚飯定食,配了蕃薯薯蓉,好吃特別,還配了鮮菇湯,夠清淡健康,朋友叫了迷利漢堡,好可愛;另一叫了松露蛋toast ,都好精緻,可以跟朋友坐一個下午。
2019-06-21
2019-07-07 421 瀏覽
在觀塘接女友放工,見時間尚早,同佢去食個下午茶,hea下,chill下入到去有d日系feel,又有d簡約風,可謂一間日系文青cafe和式.全日早餐 $118 - 蒲燒鰻魚使用原生態殖鰻魚,好厚身,味噌炒蛋,是日沙律,牛油吐司洋式.全日早餐 $128 - 煙挪威優質三文魚,味噌炒蛋,是日沙律,Sourdough bread(酸種包)Sourdough是以空氣和澱粉質來培養天然酵母菌,更天然,更健康酸中帶有麥香,成功起種後需定期餵上麵粉和水,所以Sourdough bread係麵包師的心血結晶Order全日早餐,飲品可半價黑朱古力咖啡- 採用74% Single Origin Dark Chocolate ,所以朱古力味濃,但仍然沒有蓋過咖啡香,可謂朱古力味同咖啡味完全結合抹茶牛奶- 作為抹茶控的我揀了這杯,整杯濃濃的抹茶味,飲到底見沒有見抹茶粉,可見咖啡師很用心調製,因為本身抹茶粉不易溶,要撩攪拌一輪長時間

和式.全日早餐 $118 -
和式.全日早餐

洋式.全日早餐 $128 -

Order全日早餐,飲品可半價

洋式.全日早餐

黑朱古力咖啡

和式.全日早餐
洋式.全日早餐
黑朱古力咖啡
  • 牛奶抹茶
2019-07-06 41 瀏覽
官塘有很多很多工廈,玩的買的食的通通也有;今天來到開聯工業大廈尋美食。Artlab by Favilla 是朋友介紹,環境舒服而且這還會定期舉辦工作坊,例如咖啡班;插花班及攝影班等等。時間不早不晚,正好就是吃Brunch的時候。我點了和式全日早餐,相信是因爲浦燒鰻魚而稱為和式吧,哈!不得不稱讚這裡的炒蛋,味噌炒蛋一點也不覺咸味,而且炒蛋非常滑溜溜,口感大滿足。最後來一杯Matcha latte, 店員會問想要fruity 還是nutty; 只是小小的一杯咖啡卻感受到咖啡也被尊重👍🏻

2019-07-04 58 瀏覽
放假瞓到自然醒,是件非常幸福的事😘😘約埋家姐一齊去觀塘apm行下街.但商場內的食肆都不合心水😶.家姐之前去過鰂魚涌嘅favilla。推薦呢間餐廳😍😍食個靚brunch🍽記得上次餐廳店員介紹觀塘都有分店, 但餐廳名字有少少唔同😁😁 🌸The artlba by favilla🌹。我們都是第一次去觀塘favilla, 但用openrice的地圖很快便找到餐廳了.😊😊😉🎐日式木系清新🍀感覺餐廳,很適合忙裏偷閑, 舒舒服服食個靚brunch🥞餐廳主打純天然麵包🥐🍞🥖,食品不加味👍👍🐻🐻,使用日本🥚🍳。叫左4樣嘢🍽和式all day breakfast🥗🍳明太子雞翼定食🍱伯爵茶柚子梳打🍹草莓荔枝綠茶🍵和式all day breakfast🥗🍳($128)很豐富的早餐, 滑蛋🍳、鰻魚、香腸、沙拉菜🥗、蕃茄🍅、車厘子🍒、麵包🍞炒蛋真的很香滑和蛋味濃郁, 鰻魚十分肥美。麵包質感綿密🍞, 絕非那些空氣包😋明太子雞翼定食🍱($98)無骨雞翼釀明太子餡料😋😋 外皮香脆, 明太子餡料微微辛辣味, 配埋白飯食就一流啦😘😘😘伯爵茶柚子梳打🍹($46)非常清爽的飲品✨, 伯爵茶味道突出, 配微甜的柚子醬, 在炎熱的
放假瞓到自然醒,是件非常幸福的事😘😘
約埋家姐一齊去觀塘apm行下街.
但商場內的食肆都不合心水😶.

餐廳主打純天然麵包🥐🍞🥖,
食品不加味👍👍🐻🐻,使用日本🥚🍳。

叫左4樣嘢🍽
和式all day breakfast🥗🍳
明太子雞翼定食🍱
伯爵茶柚子梳打🍹
草莓荔枝綠茶🍵

和式all day breakfast🥗🍳($128)

明太子雞翼定食🍱($98)

伯爵茶柚子梳打🍹($46)
非常清爽的飲品✨, 伯爵茶味道突出, 配微甜的柚子醬, 在炎熱的夏天非常解渴❄。

草莓荔枝綠茶($42)🍵
非常推薦的飲品👍👍👍
清新的綠茶滲透草莓🍓同埋荔枝香氣🎐
健康又美味😉

]

臨走的時候問店員取回收據,
不過好似畀錯咗隔離枱嗰張收據我哋😂😂
錯有錯著,意外地發現了原來用openrice有88折😯😯
午餐
  • 和式alldaybreakfast
  • 明太子雞翼定食
2019-07-03 144 瀏覽
話說,上週末和朋友來到Favilla的觀塘分店,吃一個late lunch~ 木系文青風的裝潢,週六下午滿座啊。之前去過鰂魚涌的總店幾次,都是吃和式全日早餐,鰻魚好好吃!今次就試一下洋式全日早餐 ($118)。洋式這款包括黑松露芝士味噌炒蛋、煙三文魚、是日沙律和Sourdough。炒蛋好香滑,加上芝士更香更好吃。Sourdough則依然脆身,煙三文魚份量多,朋友邊吃邊讚啊。當日的沙律是沙律菜及蕃薯球,蕃薯好甜。另外,我們也要了日式滑蛋自家製咖喱牛肉定食 ($78),配飯、湯及是日沙律。自家製咖喱不錯,夠濃郁,比想像辣,滑蛋同樣好吃,而且白飯用上的是日本米,有誠意。牛肉粒夠軟稔,還有份量挺多的薯仔和紅蘿蔔!點全日早餐可以半價飲品啊~ 朋友要了Latte,我的則是Mocha。Mocha咖啡與朱古力balance得不錯,完全不會甜,咖啡味香。當天Menu如下:

洋式全日早餐

。當日的沙律是沙律菜及蕃薯球,蕃薯好甜。

牛肉粒夠軟稔,還有份量挺多的薯仔和紅蘿蔔!

當天Menu如下:

洋式全日早餐
2019-07-01 45 瀏覽
呢間文青餐廳實在為呢間工廈帶返點小清新😚!一角還有乾花賣呢💐 揀左一個日系全日早餐 ($128)跟餐+酸種包 ($12)。另外要了招牌迷你漢堡 ($88) +溏心蛋 ($12 )。飲品方面要了74%黑朱古力和綠茶🍵latte 。Open kitchen 見到男廚師👨‍🍳煮野食,想不到佢會識擺咁少女風嘅全日早餐🤣成日覺得木係餐具可以令食物視覺提升90% 🤣第時屋企 🏠都一定要有木系餐具🍴😎 鰻魚很肥美,滑蛋炒得好滑😚 還好有心思地放了2粒甜甜的cherry 🍒 另外一直好奇酸種包是什麼🤔 原來是新鮮自家製的超鬆軟麵包🥯 值得加!另外招牌迷你漢堡是很juicy 和可愛...但有點太迷你🤣所以男仔應該吃不飽吧。但還是想讚讚流心蛋很好吃😋飲品方面心心❣️是拉得好靚,但如果可以熱點就好了。#happybirthdaybro

飲品方面心心❣️是拉得好靚,但如果可以熱點就好了。

#happybirthdaybro

每隔不久我就會在ɪɢ裡頭看到這份全日早餐的身影。每當我看到它的時候,都總會覺得份外吸引,除了因為賣相一流,更因為裡頭有鰻魚,充滿和式風味,平日並不常見。這天終於換我來吃了!..全日早餐乃即點即製,雖然製作需時,候餐時間會較長,但換來的卻是質素、味道的保證。它的賣相基本上跟ɪɢ裡的照片並無二致,堆滿了一種種的食材,包括香腸、味噌炒蛋、鰻魚、牛油吐司,沙拉及薯泥球,單看起來就已很吸引。·認真品嚐每種食材的味道後,就會發現這份全日早餐並不徒具賣相,味道同樣到位,令人倍感驚喜。.>> 香腸:表皮煎至微微焦香,肉質厚實卻又不會過乾韌,帶少許肉汁,咸香頗濃,而且香草味也蠻突出。·>> 味噌炒蛋:蛋炒得很嫩身,充滿汁液,而且有一定的厚度,口感特別豐足,但賣點之一的味噌醬味道則不太突出。·>> 蒲燒鰻魚:肉質肥美厚身而不鬆散,頗具口感,而且細骨不多,蠻易入口。蒲燒醬汁的濃度亦很恰宜,做到濃而不膩。·>> 牛油吐司:烤至微微脆口,表面則塗上了一層薄薄的牛油,令平淡無味的白方包頓時變得美味,加上嫩滑、蛋汁滿滿的炒蛋和肥美厚身、油香和脂香兼集一
>> 香腸:
>> 味噌炒蛋:

>> 蒲燒鰻魚:
>> 牛油吐司:
烤至微微脆口,表面則塗上了一層薄薄的牛油,令平淡無味的白方包頓時變得美味,加上嫩滑、蛋汁滿滿的炒蛋和肥美厚身、油香和脂香兼集一身的鰻魚片,美味度更是進一步提升。不過,包包個人較喜愛鬆軟香濃的麵包,如果能換成丹麥吐司可能會更加加分喔!
>> 沙拉:
有一大堆沙拉菜、兩粒車厘茄和兩粒車厘子,有大量綠色元素,葷素搭配得當。沙拉菜呈翠綠色,感覺上頗為新鮮,味帶微苦,但微甜的沙拉醬正好中和了其苦度,加上微微酸的車厘茄和多汁的車厘子,便更增添味蕾層次。
>> 薯泥球:
跟平日常見的樣式不同,由原粒而非壓成泥狀的薯仔和日式青瓜混合而成,非綿密幼滑的類型,但口感更加實在。裡頭的沙拉醬份量不多,感覺上沒那麼膩口,味道清怡,頗討喜的。
全日早餐以外,我還點了一杯小的抹茶鮮奶。
抹茶鮮奶不含咖啡成份,即使非咖啡愛好人士也能享用。不過,可能受杯的容量所限,拉花的樣式並不算特別精美。鮮奶表層有許多小氣泡,說明裡頭注入了大量空氣。剛開始時會喝到一點點茶粉,幸而這種現象其後便慢慢消失了。它的甜度很輕,茶味濃郁但不致苦,更帶一點海苔味,品質不錯,但僅記拌勻後享用味道會更佳。
整體來說,這份全日早餐頗令人滿意。它並不像一般的全日早餐只有賣相,既滿足了進食者的視覺享受,也滿足了其味蕾享受,值得欣賞。加上食材全都是即席烹調,不會冷冰冰的,便讓人更感受到廚師的誠意。它的份量對於男生來說可能會較少,但就我而言,還是蠻足的,因為配上飲料以後,飽腹感仍是頗強烈的。
2019-06-29
  • 和式全日早餐
  • 抹茶鮮奶
2019-06-30 26 瀏覽
觀塘工廠大廈近年開咗好多特色嘅cafe而今日我哋就去咗一間日式咖啡店嚟chill下Cafe開喺開聯工業中心 位置方便 地鐵站一出行幾分鐘就到 黎到cafe門口 已經覺得好有日式嘅感覺 餐廳門口 用木牌寫名 所有食物不添加任何味精 而且採用日本鮮雞蛋製作 令到客人食得安心入到去餐廳右手邊一個小角用作花藝店 有唔同嘅乾花同埋花束 打卡一流食物款式方面 餐廳以all day breakfast為主 呢度嘅 all day breakfast 分為和式 洋式 同埋素食三款 另外仲提供不同款式嘅定食 款式都好多我哋今次叫咗和式全日早餐 $128和式嘅all day breakfast有蒲燒鰻魚 味噌炒蛋 香腸 是日沙律 同埋牛油吐司鰻魚厚肉唔鬆散 無骨 啖啖都係肉 味噌炒蛋 食落有淡淡蛋香 嫩滑牛油吐司香脆 相比起西式嘅 all day breakfast呢款和式嘅全日早餐相對較健康 啱曬女士們食慢煮封門牛柳定食 $108封門柳係主要控制橫隔膜嘅肌肉 牛味最重嘅一部分 餐廳以慢煮嘅烹調方法 令肉質軟嫩有口感 再以燒汁配上日本米食落煙韌 值得推介 好味!伯爵茶柚子梳打 $46伯爵茶再加梳打配上柚子
觀塘工廠大廈近年開咗好多特色嘅cafe

伯爵茶再加梳打配上柚子肉粒 夏日炎炎解暑一流非常清新
桂圓紅棗茶 $42

茶具非常精美 食完再嘆番杯暖笠笠嘅桂園紅棗茶 非常滿足
  • 慢煮封門牛柳定食
觀塘工廠區不嬲都多咖啡店☕️每次放假我都最鍾意搵埋朋友一齊喺咖啡店度傾計,chillchill佢🤩🤩之前去過鰂魚涌嘅呢間分店,已經好欣賞佢哋嘅咖啡,因為真係沖得比出邊咖啡店嘅好飲而且有個正方形嘅木盒裝住,感覺好特別知道原來係觀塘工廠區裏面開咗分店,咁一定要黎再試下佢啦。適逢今日勁熱,最啱留喺室內hea一個下午😍😍呢度嘅裝修真係好木系,簡單嘅裝修有一種好舒服嘅感覺,因為仲有啲乾花嘅襯托🤩🤩我同朋友兩個最鍾意食all day breakfast 🍳 所以完全唔使揀其他嘢食,叫左「和式全日早餐」同埋「洋式全日早餐」配一杯「Flat White」「凍黑朱古力咖啡」全部野都係即叫即整,上枱仲有煙出😋😋😋「和式全日早餐」包括蒲式鰻魚,味噌炒蛋,香腸,是日沙律,牛油吐司🍞塊鰻魚燒得好正呀,係日式嘅燒法,加埋甜甜地嘅醬汁,我好鍾意呀個炒蛋超級治癒,半流心嘅炒蛋,唔同平時炒到全熟既,好有誠意🤪🤪牛油吐司🍞厚厚的,脆脆的外皮🍞成份早餐帶俾我日式嘅感覺💕💕「洋式全日早餐」就多咗黑松露嘅炒蛋,同埋換上煙三文魚🤩🤩至於兩杯嘢飲完全冇令我失望「凍朱古力咖啡」用上74%黑朱古力配上咖啡沖成,所以完全唔會有死甜既感,哩
而且有個正方形嘅木盒裝住,感覺好特別
「和式全日早餐」同埋
全部野都係即叫即整,上枱仲有煙出😋😋😋

「凍朱古力咖啡」用上74%黑朱古力配上咖啡沖成,所以完全唔會有死甜既感,哩杯係我從來未飲過嘅味道,因為我唔係好鍾意飲甜野,但係真心愛上哩杯☕️☕️
「Flat White」同我上次飲過嘅一樣味道,咖啡味比較濃郁,如果可以加錢變大杯就好啦
2019-06-29
下午茶
  • 和式全日早餐
今日同朋友去觀塘行街,行到觀塘廣場附近,覺得肚餓,於是決定去附近嘅搵下有咩好嘢食,結果搵到呢間偽文青可以打卡嘅咖啡店西餐廳。呢間餐廳係裝修上花咗好多心機,店裏有很多不同種類的植物擺設,亦採用開放式廚房,坐喺出邊嘅我哋都可以一邊睇到廚師正為我地烹調,忽然感覺到有一種遠離繁囂嘅感覺。以當日我哋揀咗兩個全日早餐和式 全日早餐$128裏面有蒲燒鰻魚、味噌炒蛋、香腸、是日沙律、牛油吐司🍞而佢呢個蒲燒鰻魚係採用原生態養殖鰻魚,所以鰻魚特別肥美。另外炒蛋亦非常香口洋式全日早餐$128包括煙三文魚、黑松露芝士味噌炒蛋、是日沙律、酸種包 加$15可以升級為牛角包佢個煙三文魚會卷成花形,賣相精美,由於我加$15升級為牛角包,所以黑松露炒蛋會放在牛角包內,牛角包非常香脆和一層層酥皮好有層次!嘆完個all day breakfast 當然不能沒有飲品,而家現時天氣真的非常酷熱,所以我們選擇了凍伯爵茶柚子梳打$46消消暑,伯爵茶加上有柚子的甜味作點綴,味道非常清新!附上menu

以當日我哋揀咗兩個全日早餐

和式 全日早餐$128

裏面有蒲燒鰻魚、味噌炒蛋、香腸、是日沙律、牛油吐司🍞

洋式全日早餐$128

包括煙三文魚、黑松露芝士味噌炒蛋、是日沙律、酸種包

加$15可以升級為牛角包

附上menu
這個weekend,已經想好了與另一半去觀塘工廈區逛逛街。事源我想買一些特別的玩具,而該商店就坐落於觀塘開源工業中心,所以我們就打算先吃個午餐,再去挑選心儀的玩物。既然如此,另一半聽說現在工廈有很多隱世高質的cafe,我們就上網查一下,就被我們發現在同一幢大廈中,有一間和式為主的 Cafe,The Artlab by Favilla。實在非常方便,從地鐵站走到開源工業中心只是5分鐘左右,Favilla 則是在B座,所以要在大堂直入到最後。Cafe 的外牆裝設主要是以日系原木的主題,所以在工廈乏人問津的樓層會特別突出,非常易認。Favilla 內裡依照保持日式的簡約木系表格,非常舒適。既然餐廳標榜著 "本店食物不添加味精 | 採用日本鮮雞蛋",那當然要看看餐牌吧。我們做了少許 Research,知道 Favilla 主打的是 All-day Breakfast 以及 Coffee,正合心意,就看看是否有日式的全日早餐吧。雖然 Favilla 有提供日式定食等食物,但我倆眼見餐廳在座的都是正享用All-day Breakfast,我倆當然亦都要一試。↻ 1. 全日早餐, $128果然是日
↻ 1. [和式] 全日早餐, $128
果然是日系Cafe,連全日早餐都有和式的做法。這份[和式] 全日早餐非常豐富,有蒲燒鰻魚、味噌炒蛋、香腸、是日沙津及牛油吐司。重點推薦的當然是其蒲燒鰻魚,Favilla 是使用原生態養殖的鰻魚,所以食落非常有鰻魚的鮮味,兼且啖啖肉,在All-day Breakfast 加入蒲燒鰻魚確實是一個非常好的Idea。除此之外,這份全日早餐還有一個特別之處就是其是日沙津。我們今天的是番薯蓉底,令到沙津有一份天然的甜和香味,而且蕃薯的維他命C含量極高,對腸胃健康很有幫助。
[和式] 全日早餐
↻ 2. [洋式] 全日早餐, $118
我另一半就點了 [洋式] 全日早餐,試試分別。洋式的材料就有煙三文魚、黑松露芝士味噌炒蛋、是日沙津及酸種包。如果日式的特別之處是蒲燒鰻魚,那我相信洋式的就是黑松露芝士味噌炒蛋配酸種包。店舖門口已標誌著採用日本鮮雞蛋,這份黑松露芝士味噌炒蛋實在能吃得出這個味道,炒蛋雖然用上黑松露和芝士同煮,但其蛋的鮮味絕對沒有被前者的濃味所掩蓋,除了原產地的因素之外,我相信廚師的功力亦有影響。至於酸種包,它是以空氣中的酵母菌、 麪粉和水變出來的活酵母麪糰而做成的,它的優勢之處是讓麵包反璞歸真,含蘊著原始的麵包香味。所以,當酸種包配上其黑松露芝士味噌炒蛋時,兩者的味道非常相配,更勝一籌。
[洋式] 全日早餐
↻ 3. Mocha <74% Single Origin Dark Chocolate>, $42
來得Cafe,當然要試試這裡的Coffee吧。我就點了一杯Mocha,看到有一串字,寫著<74% Single Origin Dark Chocolate>。的確,Mocha的味道確實來得非常均勻,咖啡味與黑朱古力非常夾配,而且咖啡的底部還可以看到有朱古力碎,實在是真材實料。
Mocha
↻ 4. Flat White, $38
Favilla 的Flat White,質感非常重,口感亦能拉得絲滑順暢,亦能一試。
Flat White
我希望大家可以支持一下工廈的小店,真的是用心去處理每一份食品。工廈中的日式木系Cafe - Favilla,讓我在苦悶中的工廈區找出一點綠光。
2019-06-22
[和式] 全日早餐
[洋式] 全日早餐
Mocha
Flat White
2019-06-23 40 瀏覽
星期六去官塘工業區辦事,中午就在開源道這家The Artlab by favilla cafe西餐廳吃午餐,雖然是樓上舖,但也不難找到,店員安排卡位給我,眼見地方幾整潔,開放式的廚房,可以望見廚師對食物的製作!點了一個和式全日早餐$128有莆燒鰻魚,味噌炒蛋,香腸,沙律,牛油多士!食物材料都幾豐富,燒鰻魚味香肉滑,十分可口,味噌炒蛋亦好夠水準又好有蛋香、沙律菜加上南瓜蓉,還有伴碟的蕃茄仔,提子粒等健康食材,入口不會感到肥滯!餐茶就要了一杯泡沫咖啡!成為這午餐的完美句號!

點了一個和式全日早餐$128

有莆燒鰻魚,味噌炒蛋,香腸,沙律,牛油多士!

2019-06-22