2023-11-11 82 瀏覽
前日同媽媽係MOKO 行完街, 發現有新foodcourt, 揀左食Terrace in Seaside 同媽媽食韓國螄蚶拌飯(HK$192)螄蚶其實睇落同蜆差唔多樣~好似唔多韓國餐廳會用螄蚶做菜🧐少辣有後勁~炸大魷魚伴炸醬麵(HK$195)頗為大份, 麵質軟熟彈牙~ 但比我expect 少醬左些少🙊柑橘窩夫伴雪糕(HK$135)都幾大份,有果肉同用糖煮過既柑橘皮~味道比較fresh🤭男朋友話d 柑橘好甜😂😂飲品就叫左一杯柑橘乳酪同一杯菠蘿沙冰🤭btw 幾驚訝菠蘿有果肉🤭😂

韓國螄蚶拌飯(HK$192)

炸大魷魚伴炸醬麵(HK$195)

柑橘窩夫伴雪糕(HK$135)

2023-11-10 75 瀏覽
估唔到佢哋喺旺角開咗新分店地點係新世紀廣場以前美食廣場個位環境唔錯,散發着小清新氣息酥脆雞胸軟骨炸得香口,雞胸軟骨咬落有口感韓國螄蚶拌飯螄蚶的份量挺多肉質鮮味爽口 飯質挺有嚼感加上紫菜同紫蘇葉包住一齊食,味道好香辣惹味炸大魷魚配炸醬麵以為只係打卡嘢,估唔到味道都唔錯有炸到脆口大魷魚,炸醬麵煙煙韌韌份量夠多柑橘窩夫伴雪糕 賣相好吸引,窩夫偏軟身配上香滑的忌廉同雲呢拿雪糕再淋上酸甜柑橘果醬,食落甜而不膩濟州柑橘乳酪熱情金菠蘿沙冰次次去到都一定要叫杯飲品造型超級可愛,味道都好甜度唔高,飲落好清爽
估唔到佢哋喺旺角開咗新分店
地點係新世紀廣場以前美食廣場個位

環境唔錯,散發着小清新氣息

酥脆雞胸軟骨
炸得香口,雞胸軟骨咬落有口感

韓國螄蚶拌飯
螄蚶的份量挺多
肉質鮮味爽口 飯質挺有嚼感
加上紫菜同紫蘇葉包住一齊食,味道好香辣惹味

炸大魷魚配炸醬麵
以為只係打卡嘢,估唔到味道都唔錯
有炸到脆口大魷魚,炸醬麵煙煙韌韌
份量夠多

柑橘窩夫伴雪糕
賣相好吸引,窩夫偏軟身
配上香滑的忌廉同雲呢拿雪糕
再淋上酸甜柑橘果醬,食落甜而不膩

濟州柑橘乳酪
熱情金菠蘿沙冰

次次去到都一定要叫杯飲品
造型超級可愛,味道都好
甜度唔高,飲落好清爽
2023-11-09 60 瀏覽
呢間係我常去既韓國餐廳,平時多數去尖沙咀同元朗分店,今日見到旺角新世紀都有分店,忍唔住又去食。酥脆雞胸軟骨雞胸軟骨真係炸到好酥脆,外層粉漿夠薄。韓國螄蚶拌飯拌飯係用手黎拌,好特別,超多螄蚶,份量十足,拌飯略帶微辣,配有芝麻葉同埋紫菜包住一齊食,口感非常豐富。炸大魷魚伴炸醬麵魷魚食落非常有嚼勁,炸過更香,炸醬麵偏甜,洋蔥味濃。柑橘窩夫伴雪糕外脆內軟的窩夫,忌簾非常幼滑,配埋一片片柑橘,做飯後甜品一流,搭配非常清新。濟州柑橘乳酪、熱情金菠蘿沙冰兩杯賣相一溉,最適合打卡,各自都放上半個生果做裝飾,濟州柑橘乳酪飲落有粒粒柑橘果肉,乳酪味道略為太少,質感濃厚稠密,熱情金菠蘿沙冰有濃濃既菠蘿味,非常清甜。

酥脆雞胸軟骨

雞胸軟骨真係炸到好酥脆,外層粉漿夠薄。

韓國螄蚶拌飯

炸大魷魚伴炸醬麵

魷魚食落非常有嚼勁,炸過更香,炸醬麵偏甜,洋蔥味濃。

柑橘窩夫伴雪糕

濟州柑橘乳酪、熱情金菠蘿沙冰

2023-11-09 68 瀏覽
同朋友聚會,想揀一間別緻啲嘅餐廳,放慢節奏食個飯,傾下偈,朋友就話不如試下Terrace in seaside。餐廳裝修嘅色調好柔和,而且地方好闊落,一行入去已經令人心情放鬆。每個店員仲戴住一頂好可愛嘅柑橘帽🍊,非常可愛。酥脆雞胸軟骨作為前菜佢嘅份量啱啱好,食落香脆但一啲都唔油,仲有少少沙律菜伴碟,感覺清新。炸大魷魚伴炸醬麵足料!魷魚真係好大隻呀!食落煙靭程度啱啱好,而且粉醬唔會太厚身。炸醬麵調味稍微偏鹹,但係好惹味嘅。韓國獅蚶拌飯餐廳會提供紫菜同手套,俾你將獅蚶拌飯放落紫菜上面包住嚟食,充滿韓國風味。有紫菜加持,成個飯食落好香口,個人認為係必食推介。濟州柑橘乳酪 / 熱情金菠蘿沙冰兩個嘅造型都非常之可愛,推介俾鍾意打卡嘅朋友!柑橘乳酪奶味香濃,菠蘿沙冰口味清新,兩個都值得一試。柑橘窩夫伴雪糕熱辣辣嘅窩夫上面鋪咗好多幼滑嘅cream,仲有新鮮嘅柑橘同埋一啲果乾,口感層次非常豐富。呢餐我同朋友仔都非常滿意,除咗餐廳嘅嘢食好味,仲好好坐添。下次會再嚟試埋其他甜品打卡影相😋。

炸大魷魚伴炸醬麵

韓國獅蚶拌飯

濟州柑橘乳酪 / 熱情金菠蘿沙冰

柑橘窩夫伴雪糕
熱辣辣嘅窩夫上面鋪咗好多幼滑嘅cream,
仲有新鮮嘅柑橘同埋一啲果乾,口感層次非常豐富。