2019-02-28 72 瀏覽
石門這個新開發地方,食市越開越多,越嚟越新穎,擁有不同國家或款式的食市。今天,與友人又到此覓食尋寶。只要從港鐵站行出一條街,就可見到這間食店,我最初是被它的名字吸引。這間食店,地方寛敞,以綠色為主調,好 fresh, 好有田園的氣息。其坐位的設計亦好時尚,好舒服。我們分別點了小虎蝦番紅花忌廉以大利飯和蟹籽蟹肉靈芝菇忌廉汁意粉。這裏可隨意加錢配搭餐湯餐包/甜品/生蠔等等。我們當然加了餐湯和餐包這個最佳配搭啦!我們點的兩個餐,用料新鮮,看似小巧玲瓏,但其份量也不少。而我最喜歡的,最這裏的特飲,菠蘿有機奇亞籽綠茶,是隨餐付上的。整體來說,這個地方給人舒適的感覺,三五知己,悠悠閒閒可渡過一個愉快的下午。
蟹籽蟹肉靈芝菇忌廉汁意粉
小虎蝦番紅花忌廉意大利飯
蟹籽蟹肉靈芝菇忌廉汁意粉
小虎蝦番紅花忌廉意大利飯
  • 菠蘿有機奇亞籽綠茶
2019-02-25 110 瀏覽
今日放假瞓到好晏,約咗個唔使返工嘅friend食個晏啲嘅lunch,佢話呢度嘅西餐都唔錯,嚟到坐低已經2pm,都好,過咗公司放飯時間,唔使同人逼。店內環境好闊落,樓底好高,向街那邊全是落地玻璃,自然光入室內,感覺好舒服。看看餐牌,有意粉、飯/意大利飯、德國腸及西冷,我們揀咗兩個set lunch,share食,試下不同味道。蟹籽蟹肉靈芝菇忌廉汁意粉,大量蟹籽舖面,忌廉汁同靈芝菇好香,意粉夠爽口, 沾滿醬汁非常可口。韓式泡菜燴雜菌豬柳配飯,看似份量不大,但食落原來都好夠,泡菜燴雜菌唔算辣,幾惹味,送飯不錯,豬柳醃得入味,夠淋,好吃。餐飲選擇了暖的菠蘿有機奇亞籽綠茶,好鍾意菠蘿酸酸地的香味,奇亞籽爽爽地,杯綠茶好大杯,健康之作。最後加咗個是日甜品,名字叫 cherry crumble,上面一層脆脆的crumble,好香,下面好像用了少少酒醃製過的 cherry果肉,味道都好夾,少少酸唔會太甜,第一次吃這個甜品,有驚喜。

2019-02-25
2019-02-25 70 瀏覽
Su casa2019-02-23 今晚約咗幾位朋友,一齊食飯,然後有隻塘邊鶴介紹我哋去呢間餐廳話食過會再有第二次機會再去,咁我哋唔使諗毫不猶豫就入去食啦。今晚有五個晚餐,而我哋有咁啱五個人,所以全部叫晒黎試!《蟹肉靈芝菇炒意粉》呢個意粉可以話普普通通,不過不失,毫無驚喜。蟹肉小到食唔到感覺唔到,意粉尚算彈牙。《泡菜妹豬仔肉飯》呢個泡菜燴飯完全超越左我對燴飯嘅知識,又冇泡菜味,個醬濃到連豬肉味都蓋過埋。《溫泉蛋墨魚汁卡邦尼意粉》呢個意粉賣相唔錯,個溫泉蛋又做得幾好,吉村個溫泉蛋,啲執漏出嚟撈勻個意粉,味道配搭得宜,係我哋幾個最鍾意嘅。《德國香腸配酸菜薯條》一嚟到放低個主菜,我哋全部人「嘩」左一聲,咁多腸點食啊,誰不知最快清左嘅就係呢碟,啲腸有三隻味道手及質感,味道都有幾大嘅分別,尚算非常驚喜。《鮮蝦意大利飯》呢個我個人認為唔屬於意大利飯只係一個,外層煮淋左裏,入邊仲未熟嘅米。三隻蝦雖然大大隻,但係好似冇乜點處理過,冇乜味,不予置評!《炸蠔》還算係合格嘅炸蠔《菠蘿特飲》好難得,有一間餐廳會送一啲特別嘅飲品比客人,欣賞佢哋呢份驚喜。佢個主菜同頭盤、湯、小食,係分開嘅,所以價錢算係偏貴,分量
Su casa

今晚有五個晚餐,而我哋有咁啱五個人,所以全部叫晒黎試!

《蟹肉靈芝菇炒意粉》

《泡菜妹豬仔肉飯》

《溫泉蛋墨魚汁卡邦尼意粉》

《德國香腸配酸菜薯條》

《鮮蝦意大利飯》

《炸蠔》
還算係合格嘅炸蠔

《菠蘿特飲》

佢個主菜同頭盤、湯、小食,係分開嘅,所以價錢算係偏貴,分量亦都好合理,大體上個人認為合格高少少分!
餐廳除咗普通座位外仲有圓形卡位,啱晒一家大細或者情侶。 我哋今日嚟食【Valentin’s Week Special Set】,跟餐贈送情人節小禮物,係馬卡龍。店員話14-15號會送花添,仲特登拎朵花嚟俾我哋影相,唔通想我哋過幾日嚟食多次?攞住影張相當收左!咪以為情人節套餐一定要一pair咁去食,三人行都得架,當然唔係搵個電燈膽去啦,係帶小朋友去嘅話,餐廳就將情人節禮物改為兒童餐,都好體貼。【菠蘿有機奇亞籽綠茶】比較特別嘅餐飲,唔駛加錢梗要試試。菠蘿味綠茶味道冇過甜,奇亞籽係含豐富營養嘅種子嚟,健康有益。Appetizer【輕煎吞拿魚田園沙律】輕煎嘅吞拿魚,香口得嚟中間好似刺身咁鮮嫩,不失鮮味。田園沙律蔬菜新鮮爽口,仲有微酸沙律汁,清新開胃。【焗芝士洋蔥煙肉釀大啡菇】大啡菇嘅菇味稍為唔夠濃,不過夠juicy,用芝士洋蔥煙肉焗出嚟好惹味。Soup【蕃茄忌廉湯】酸中帶甜,啖啖蕃茄蓉,真材實料,好開胃。配鬆脆蒜蓉包,蘸湯食又相當不錯。Main course【炭燒紐西蘭肉眼$388】濃濃炭燒味,肉質鮮嫩,肉汁豐富。蘸芥末汁食又另一番滋味。配菜仲有露荀、粟米荀、椰菜、蕃茄,均勻營養。【脆皮燒原隻
攞住影張相當收左!

Appetizer

Soup

Main course

【脆皮燒原隻德國豬手配酸椰菜$348】超大份豬手,燒豬手皮非常香脆,肉質軟腍,兩吓就輕鬆切開。隻豬肥瘦適中,食完唔會好膩滯。

甜品
【紅桑子乳酪慕絲配洛神花啫喱及份子朱古力脆脆】粉紅色嘅紅桑子慕絲上面灑咗飄雪咁嘅白色碎糖,充滿冬日情懷;鮮豔紅桑子配薄荷葉就好似玫瑰花咁,成個甜品夠晒浪漫。
2019-02-11 72 瀏覽
一年容易又到情人節了🥰 當然要同伴侶食反餐好既😏呢度環境好舒服 服務態度都唔錯 嘢食選擇都幾多下 今次泥就當然應節揀咗佢嘅情人節套餐先講咗頭盤先啦 今次點左輕煎吞拿魚田園沙律同埋原隻迷你八爪魚黑水欖薯仔沙律 賣相好得之餘 食落都真係唔錯😆 八爪魚大大隻又有咬口 薯仔都烤到外脆內軟 再加埋車厘茄咁樣酸酸地 成個配搭好開胃🥰 吞拿魚食落啲肉質好夠嫩滑 又有魚油香 配埋沙律菜食真係感覺好refreshing😆之後餐湯係蕃茄忌廉湯 仲會配埋兩塊蒜蓉多士既 蕃茄味道都算濃郁 同埋都飲到淡淡洋蔥味~ 反而多士就覺得油左啲啲 好似落油重手左啲 令到個多士都幾淋身 無左嗰種脆卜卜既質感主菜今次就叫左果仁焗盲槽魚柳配香橙片同埋炭燒紐西蘭肉眼😋 魚柳都幾驚喜 因為同埋果仁一齊焗 食落就多咗個質感 魚肉肉質好嫩滑 入口即融咁 但外皮加埋果仁就多左咬口😗 配菜都一啲都唔馬虎㗎 有唔同色彩嘅配菜 其中嘅香橙片最吸引 質地食落有啲似碌柚 但係酸酸尾尾咁 成碟主菜既賣相都好靚好吸引🥰 炭燒紐西蘭肉眼可以自己揀想要幾多成熟 份量幾大份下 肉質鮮嫩 亦都食到啖啖肉汁 雖然間中都係會有啲筋位難咬 但總括泥講肉質都夠細嫩

一年容易又到情人節了🥰 當然要同伴侶食反餐好既😏

炭燒紐西蘭肉眼可以自己揀想要幾多成熟 份量幾大份下 肉質鮮嫩 亦都食到啖啖肉汁 雖然間中都係會有啲筋位難咬 但總括泥講肉質都夠細嫩 配菜方便同魚柳嗰個大同小異 但肉眼就有埋薯仔 芥末醬比我地點😋

甜品既部分啦😆 跟餐既係紅桑子乳酪慕絲配洛神花啫喱及分子朱古力脆脆 欣賞呢度係由前菜到甜品都無令人失望 賣相都非常之靚 睇得出比左唔少心機👍🏻 乳酪慕絲食落好creamy 酸酸地咁唔會食到好膩 配埋面頭甜甜嘅朱古力脆脆 中和返真係perfect池😋 洛神花啫喱的的式式咁 食落有淡淡既花香味 再配埋黑朱古力 真係一次過滿足你唔同既味蕾🤣 最後仲試咗杯菠蘿有機奇亞籽綠茶 第一次試呢啲咁嘅配搭 幾好飲同夠養生😆

以為就咁就完? 梗係未啦!🤣 臨走前仲會送返份禮物比你地 而個禮物就係甜甜蜜蜜嘅Macaron😆 入面有檸檬 野莓 咖啡三款口味 問你甜死未😈😈👻

2019-02-11 92 瀏覽
今日約左男朋友去沙田踏單車,之後佢話今晚有個小驚喜😳原來佢book 左石門依間西餐廳同我預早慶祝情人節🥰 因為正日那天佢要出trip 🥺。平時悶蛋的他,想不到今年會花花心思喔。餐廳十分寛躺沒有逼狹感,而且裝潢色調柔和,令人舒服。 -我們點了💕情人節套餐💕♥️前菜1️⃣原隻迷利八爪魚黑水欖薯仔沙律沙律賣相精美,有不同的顏色配搭挺吸睛。嫩綠的沙律菜夠爽配上酸甜黑醋汁份外開胃。還有煙韌爽彈的八爪魚🐙及薯仔,增加嚼口。-2️⃣田園蕃茄醬煮紐西蘭青口同樣是一款開胃的前菜。酸酸甜甜的鮮蕃茄醬去烹調青口,比平時吃開的忌廉白汁青口更輕盈,少一份飽滯感。而且,紐西蘭青口肉質飽滿,青口味濃郁。經烹熟後,肉質嫩滑,有著爽甜的口感。-♥️蕃茄忌廉湯忌廉湯質感濃稠Creamy夠滑 ,但因為蕃茄酸酸甜甜夠醒胃,不覺飽滯感。還有兩塊脆多士呢。-♥️主菜1️⃣榛子果仁焗盲槽魚柳配香橙片魚皮沾了果仁,而且煎得金黃!份外香脆可口。肉質綿密鬆軟,口感嫩滑。沒有過多的調味,能品嚐甜美細膩的味道,不沾一絲魚腥的滋味。還有新鮮的配菜如甜橙、粟米及露筍。-2️⃣脆皮燒原隻德國豬手配酸椰菜肉香滿溢的脆豬手,令人食指大動。一刀切下豬手,「卜」一聲的清脆聲令
餐廳十分寛躺沒有逼狹感,而且裝潢色調柔和,令人舒服。

我們點了💕情人節套餐💕
♥️前菜
1️⃣原隻迷利八爪魚黑水欖薯仔沙律

2️⃣田園蕃茄醬煮紐西蘭青口

♥️蕃茄忌廉湯

♥️主菜
1️⃣榛子果仁焗盲槽魚柳配香橙片

2️⃣脆皮燒原隻德國豬手配酸椰菜

肉香滿溢的脆豬手,令人食指大動。一刀切下豬手,「卜」一聲的清脆聲令人興奮,豬手皮夠脆夠香亦帶點煙韌。粉紅色的嫩豬肉、肉質腍滑不乾身。還有滑溜薯蓉!另外酸椰菜作為配菜,可大大減輕油膩感。
♥️甜品
紅桑子乳酪慕絲配洛神花啫喱及分子朱古力脆脆

飯後甜品令人有種幸福感。這份甜品賣相精美,而且淺粉色的紅桑子乳酪慕絲,帶著浪漫色調,其口感幼滑少甜而不膩。還有朱古力脆脆增口感。吃罷令人有種幸福感。
♥️飲品: 菠蘿🍍有機奇亞籽綠茶

嘩!情人節餐仲有驚喜禮物🎁
一間食物、環境及服務質素不錯的西餐廳♥️
2019-02-10 59 瀏覽
❤️🍽 情人節仲未諗到食咩好?.可以同摯愛試吓位呢間位於沙田既高質西餐 Su Casa 😎 餐廳喺 2月11-17日期間會供應8款Valentine’s Week Special Set,包含前菜、餐湯、主菜、甜品同飲品,每位價錢$268-$388 左右,非常抵食!首先係前菜,我地叫咗田園番茄醬煮紐西蘭青口及焗芝士洋蔥煙肉釀大啡菇,青口鮮甜肥美,配搭番茄汁好開胃,大啡菇調味啱啱好唔會太漏。🍅番茄忌廉湯有香濃嘅蕃茄味,蒜蓉包焗到好香脆,唔錯。之後到主菜,叫咗炭燒紐西蘭肉眼($388)及加拿大龍蝦龍蝦汁意大利飯($298),牛扒肉質有嚼勁亦帶油脂香,係我鍾意既口感👍🏻risotto飯粒煙韌掛晒龍蝦湯汁,配埋爽甜既龍蝦肉非常好食👍🏻 輪到成餐飯最不可或缺嘅甜品部份,係紅桑子乳酪慕絲配洛神花啫喱及分子朱古力脆脆,賣相甜美誘人,乳酪慕絲酸酸甜甜可以解膩,配搭朱古力脆脆一齊食就更加好味,為成餐飯畫上完美句號🥰以為咁就完?原來最後餐廳仲會送上一盒 Macaron 作為情人節套餐嘅小禮物,如果係2月14-15日黎食既仲會送上玫瑰花禮盒🌹好浪漫💑整體來講,每道菜嘅質素都唔錯,仲有禮物驚喜真係窩心👍🏻 情人

❤️🍽 情人節仲未諗到食咩好?

🍅番茄忌廉湯有香濃嘅蕃茄味,蒜蓉包焗到好香脆,唔錯。

整體來講,每道菜嘅質素都唔錯,仲有禮物驚喜真係窩心👍🏻 情人節晚餐性價比高,絕對推薦👌🏻
試食活動
時日變遷, 年月更替, 過完農曆年, 同親戚拜完年,當然 要同男朋友一齊過,因為七夕到啦 , 即使七夕唔到情人節都到啦, 唔係唔留返啲時間畀男朋友呀嘛 , 今年我同佢選擇早啲過節,唔使同人逼。揀su casa 去過節,係因為佢同 銅鑼灣Casa Pennington 同一個集團, 食物質素有保證, 見習團喺沙田石門有新餐廳開咗, 於是順理成章就揀咗su casa, 仲唔使過海㖭!情人節套餐main course 共有8款, 豬牛雞海鮮通通都有, 種類繁多,梗有一款我地2個人都arm, 價錢由$268至$388, 套餐包括了前菜、湯、主菜、甜品同飲品, 唔使拗爆頭 諗計仔之餘又唔使煮, 一舉兩得。原隻迷你八爪魚黑水欖薯仔沙律前菜叫左原隻迷你八爪魚黑水欖薯仔沙律前菜沙律由多種蔬菜混合而成,有火煎菜, 沙律菜, 羽衣甘藍,薯仔,番茄,黑橄欖等等 ,未食剩係望都已經覺得個沙律繽紛耀眼, 讓人流涎十尺。八爪魚新鮮爽口,薯仔稍稍炸過香口惹味,沙律菜以橄欖油黑椒等作調味,加上蕃茄香甜中帶點微酸,整道沙律清新不過膩。蕃茄忌廉湯伴蒜蓉多士這裡的蕃茄忌廉湯蕃茄味香濃,甜中帶酸, 忌廉與濃郁的蕃茄混為一體,

價錢由$268至$388,

前菜叫左原隻迷你八爪魚黑水欖薯仔沙律
原隻迷你八爪魚黑水欖薯仔沙律

未食剩係望都已經覺得個沙律繽紛耀眼, 讓人流涎十尺。
原隻迷你八爪魚黑水欖薯仔沙律

八爪魚新鮮爽口,薯仔稍稍炸過香口惹味,

蕃茄忌廉湯伴蒜蓉多士

這裡的蕃茄忌廉湯蕃茄味香濃,甜中帶酸,
忌廉與濃郁的蕃茄混為一體,忌廉幼滑蕃茄濃稠,好味暖胃。
蕃茄忌廉湯伴蒜蓉多士

蒜蓉多士即叫即烘, 新鮮熱辣,
蕃茄忌廉湯伴蒜蓉多士

多士脆卜卜, 蒜蓉味適中,
 不怕會太口臭嚇壞男朋友呢!

果仁焗盲槽魚柳配香橙片

平時食泰式明爐烏頭 或中式蒸魚, 來來去去都是酸辣味或是 豉油薑蔥味等等,總是無咩新意。
情人節出到街,當然要同男朋友食d自己屋企弄不到的菜色 - 焗魚 - 果仁焗盲槽魚柳配香橙片 。
果仁焗盲槽魚柳配香橙片

盲槽稍稍煎封過,魚肉焗後仍然嫩滑,魚皮香脆可口,
果仁焗盲槽魚柳配香橙片

最重要係已經起晒骨,懶人最arm 又唔怕哽骨。
 中菜以生果入饌,會與主菜 一起兜炒。但西菜相似的菜式,卻會有另一種做法 。
香橙輕微煎焗過,有盲鰽的味道之外, 又帶點香橙自身的酸味 ,開胃之餘卻不失魚肉的味道。
果仁焗盲槽魚柳配香橙片

另外配菜有 粟米芯 露筍及 車厘茄, 稍稍以鹽及黑椒調味,天然好吃。

紐西蘭炭燒肉眼

叫了五成熟的 炭燒肉眼,廚師功夫好, 生熟度拿捏得很準確,

紐西蘭炭燒肉眼

肉眼上到檯也不會過熟。
 這裏的烤爐火靚, 牛肉以炭燒經過高溫處理, 肉汁被鎖得緊緊的,
紐西蘭炭燒肉眼
吃下去時先吃到陣陣的炭火味道, 然後牛肉汁就從四方八面的湧出來,
肉質嫩滑, 完全不覺得肥膩, 還有淡淡的餘香留在口裏。
紐西蘭炭燒肉眼

配菜同樣也是出色, 有輕輕炸過的薯仔, 淡淡咸淡香的花椰菜西蘭花以及露筍, 清新好吃。

紅桑子乳酪慕絲配洛神花啫喱及分子朱古力脆脆

吃過牛扒已經飽了七八成, 但是, 這裏的甜品更是一絕。
紅桑子乳酪慕絲 外貌紅粉菲菲, 配上白色朱古力碎 , 就像浸淫在幸福的國度裏 。
紅桑子乳酪慕絲配洛神花啫喱及分子朱古力脆脆

乳酪慕斯酸中帶甜, 入口香滑細膩,
紅桑子乳酪慕絲配洛神花啫喱及分子朱古力脆脆

旁邊的雜莓 酸甜清香,
菠蘿有機奇亞籽綠茶

加上分子朱古力脆脆, 是顯心思的甜品
紅桑子乳酪慕絲配洛神花啫喱及分子朱古力脆脆

讓乳酪 慕絲的味道更上一層樓呢。

菠蘿有機奇亞籽綠茶

感覺有點像台式水果茶, 但是比台式水果茶更健康的是,
這杯綠茶加了大量 奇亞籽在內,不太甜之餘亦對健康甚好。

總括而言,這裡的食物質素甚好,店員服務也彬彬有禮,
菜色一道道上,讓客人不會吃得匆匆忙忙,可以慢慢享受與男朋友二人世界的時光。

順帶一提,我想最開心的應該是男朋友,因為這幾天惠顧情人節套餐仲送馬卡龍,
馬卡龍

番到屋企可以延續甜蜜的愛意之餘可以唔使諗要送咩比我,一樂也!
Rose

聽講14號情人節正日同15號去仲有玫瑰花做禮物呢!
馬卡龍
Rose
2019-02-09 106 瀏覽
新年餐兼預祝情人節既西餐,佢好開心新年都帶佢去食西餐。田園蕃茄醬煮紐西蘭青口 Sautéed NZ mussels with tomato coulis貼心比多個碗我地放殼。蕃茄肉粒滿多多,青口都有半打可以share。每粒乾淨無沙,爽口點更好。蕃茄醬好多香草味,意式味道十足。焗芝士洋蔥煙肉釀大啡菇 Baked portobello mushroom stuffed with bacon & cheese沙律菜特別有羽衣甘藍,少見配菜沙律有,有d成本喔,哈!大啡菇都厚肉地無花假,有芝士煙肉洋蔥既濃香味,大大減低菇既草青味。蕃茄忌廉湯 Tomato cream soup 蒜蓉法包牛油多,可惜唔脆。蕃茄帶酸,比較開胃。味道仲有甘荀味,蕃茄打到好碎,蓉蓉的,帶長輩小朋友食都應該飲得開心。榛子果仁焗盲槽魚柳配香橙片 Roasted barramundi with chopped nuts榛子果仁有點似中式既琥珀合桃,甜甜地。炭燒紐西蘭肉眼 Char-grilled NZ rib eye steak 五成 Medium芥末醬汁,貌似好水水的,但唔好睇少佢辣度!幾重手既辣上鼻呀,點牛扒又幾好喎,無咁
新年餐兼預祝情人節既西餐,佢好開心新年都帶佢去食西餐。

蕃茄忌廉湯 Tomato cream soup

榛子果仁有點似中式既琥珀合桃,甜甜地。

芥末醬汁,貌似好水水的,但唔好睇少佢辣度!幾重手既辣上鼻呀,點牛扒又幾好喎,無咁油既感覺。

配菜有薯蓉、西豆角、西蘭花、椰菜花,又肉又菜保健康。

牛肉質地唔錯,好軟,色水都幾靚!峽燒既香同普通煎多左一重微微燒烤味道咁。

甜品禮物
紅桑子乳酪慕絲杯洛神花啫喱及分子朱古力脆脆 Raspberry yogurt mousse with crunchy chocolate & roselle jelly

粉紅色好少女心,紅桑子勁酸第一下。讚下多水果莓款,朱古力軟性既。

馬卡龍 Macaron

雲尼拿cream cream地,男士幾喜歡喔。開心果有種暗暗果仁香味道。紅莓果醬女士覺得最好味,酸酸甜甜。

飲品
熱菠蘿有機奇亞籽綠茶 Hot organic chia seeds pineapple green tea

菠蘿果蓉沉底要搞搞佢先,搞好飲就唔會只甜個底。奇亞籽通便能手,咬到既話有d似芝麻咁。本身綠茶有時會太甘,依杯就令少飲茶既人都易入口,甜中帶茶多芬。

仲有情人節禮物呀,yeah!如果有帶小朋友,可以有個小兒童餐。未結婚既當然擇花開心下,哈哈!
  • 榛子果仁焗盲槽魚柳配香橙片
2019-02-09 145 瀏覽
今次黎到馬鐵石門站呢間su casa 食西餐。呢間係同銅鑼灣酒店內嘅casa Pennington 同集團ga! 餐廳嘅環境好闊落,中間以擺放大桌為主。綠白色裝潢風格。11/2 - 17/2 期間內供應Main course共8款價錢around $268-$388 呢個價錢已經左前菜、餐湯、主菜、飲品同甜品。原隻迷你八爪魚黑水欖薯仔沙津八爪魚爽口彈牙,菜都新鮮。唯調味較淡。菠蘿有機奇亞籽綠茶叫左一杯凍、一杯暖飲落幾健康、幾好唔太甜。田園番茄醬煮紐西蘭青口蕃茄汁調較得好好,微酸而濃稠,青口都算新鮮!蕃茄忌廉湯 屬於超級濃稠偏酸果種!浸蒜蓉包食剛剛好。脆皮燒原隻德國鹹豬手配酸椰菜外皮燒到脆卜卜,皮嘅內層好Q彈!豬手肉嫩滑唔難咬!但椰菜部分屬於偏酸。加拿大龍蝦龍蝦汁意大利飯(半隻)$298 龍蝦肉就略嫌少左d, 但龍蝦肉爽口,非常惹味。而且意大利飯掛滿龍蝦汁,都幾滿足。店員表示 14/2-15/2黎食情人節set~仲會送玫瑰花禮盒🌹今日就無喇不過11/2-17/2 都會送番個3件裝嘅馬卡龍禮盒。紅桑子乳酪慕絲配洛神花啫喱及分子朱古力脆脆慕絲酸酸甜甜,可以解膩。朱古力脆脆加埋入慕絲食仲正。
今次黎到馬鐵石門站呢間su casa 食西餐。

餐廳嘅環境好闊落,中間以擺放大桌為主。
綠白色裝潢風格。

11/2 - 17/2 期間內供應
Main course共8款
價錢around $268-$388
呢個價錢已經左前菜、餐湯、主菜、飲品同甜品

原隻迷你八爪魚黑水欖薯仔沙津
八爪魚爽口彈牙,菜都新鮮。唯調味較淡。

叫左一杯凍、一杯暖
飲落幾健康、幾好唔太甜。

田園番茄醬煮紐西蘭青口
蕃茄汁調較得好好,微酸而濃稠,青口都算新鮮!

蕃茄忌廉湯
屬於超級濃稠偏酸果種!浸蒜蓉包食剛剛好。

脆皮燒原隻德國鹹豬手配酸椰菜

加拿大龍蝦龍蝦汁意大利飯(半隻)$298

店員表示 14/2-15/2
黎食情人節set~仲會送玫瑰花禮盒🌹

今日就無喇

不過11/2-17/2 都會送番個3件裝嘅馬卡龍禮盒。

紅桑子乳酪慕絲配洛神花啫喱及分子朱古力脆脆

慕絲酸酸甜甜,可以解膩。朱古力脆脆加埋入慕絲食仲正。
  • 加拿大龍蝦龍蝦汁意大利飯
過完農曆年,緊接著2月14日情人節又將到來,每年正日要book 枱食飯是讓很多情侶想破頭的事情,所以昨晚便和老公提早來到沙田石門的Su Casa品嚐情人節大餐!餐廳空間極盡寬敞,加上樓底夠高,完全沒有侷促感。整體室內風格和諧清新,卡位尤其坐得舒服,枱與枱之間留有一定的距離感。凡二人同時惠顧情人節餐,即奉送兒童餐一份或精美禮品一份,不論是一家幾口又或者情侶都可一同食大餐,只限2月11日至17日供應。原隻迷你八爪魚黑水欖薯仔沙律賣相色彩奪目提起食慾,即叫即製的沙律才可令菜葉不會發黃 ,配合黑醋汁尤其清爽醒胃。迷你八爪魚口感爽彈,加上粉糯薯仔和爽脆蔬菜,層次感豐富。焗芝士洋蔥煙肉釀大啡菇大啡菇肉厚而多汁,一口咬下更加juicy,菇味極之濃郁。上面舖滿芝士洋蔥煙肉,菌香、芝香、鹹香三種滋味即時在口中爆發。蕃茄忌廉湯伴上烘焗後微溫的蒜蓉餐包,蒜蓉味不算過份濃烈,食完不會引致大口氣。忌廉湯頭夠creamy稠身,入口香滑又滿有酸甜的蕃茄味。果仁焗盲槽魚柳配香橙片 $328擺盤簡潔優雅,加上蔬菜配料色彩繽紛,本身已是視覺饗宴,色香味俱全。魚皮表層沾上果仁更添脆口,盲槽魚肉豐厚細嫩,不需過多調味,最能表

餐廳空間極盡寬敞,加上樓底夠高,完全沒有侷促感。

原隻迷你八爪魚黑水欖薯仔沙律

迷你八爪魚口感爽彈,加上粉糯薯仔和爽脆蔬菜,層次感豐富。

焗芝士洋蔥煙肉釀大啡菇
大啡菇肉厚而多汁,一口咬下更加juicy,菇味極之濃郁。

蕃茄忌廉湯

忌廉湯頭夠creamy稠身,入口香滑又滿有酸甜的蕃茄味。

果仁焗盲槽魚柳配香橙片 $328
果仁焗盲槽魚柳配香橙片
魚皮表層沾上果仁更添脆口,盲槽魚肉豐厚細嫩,不需過多調味,最能表達食材的原始鮮味。
果仁焗盲槽魚柳配香橙片

配上香橙片及露荀等配料,味道簡單清新又開胃。

露絲瑪莉焗法國春雞配薯茸 $328
燒雞頗大隻,雞皮薄如蟬翼,加上燒得夠乾爽,沒有油膩感,真真正正做到皮脆肉嫩。
露絲瑪莉焗法國春雞配薯茸

尤其是雞脾位夠啖啖肉,燒烤期間把油份迫出,變得肉汁豐富,肉質嫩滑,沒有絲毫雪味。
露絲瑪莉焗法國春雞配薯茸

薯仔烤得表皮富有焦香,肉心軟綿細密。

紅桑子乳酪慕絲配洛神花啫喱及分子朱古力脆脆
賣相粉嫩甜美,造型精緻之餘,亦可呼應情人節餐的主題。
紅桑子乳酪慕絲配洛神花啫喱及分子朱古力脆脆

乳酪慕絲入口綿柔,散發清新酸甜果香,甜而不膩,滿載幼滑細膩的幸福美味。

菠蘿有機奇亞籽綠茶
真材實料加入不少菠蘿果肉,果香清新舒爽,加上纖維含量極高的Superfood 奇亞籽,有咬口之餘,飲完一整杯後更覺飽足。
菠蘿有機奇亞籽綠茶

吃完情人節套餐還有一盒macaron 小禮物,為節日添上甜蜜驚喜,原來搞花臣也不需要絞盡腦汁呢!
情人節套餐小禮物- macaron
情人節
2019-02-08 61 瀏覽
無影到相呀!!(失落)年初三晚和太太和仔仔去完拜年搵食,其實都係撞彩,見到SU CASA有開,Front Door哥哥原先話要等2-3張枱,後來見到仔仔咁細個,好好人咁安排位比我地,而且好好禮貌好快我地就入左去了。叫左兩個晚餐(煎帶子紫薯意大利飯,黑松露意粉)再加多個去骨燒春雞,等左5分鐘,先上煎帶子紫薯意大利飯,第一次食紫色的飯味道都唔錯,帶子唔算大粒但煎得幾香,仔仔都幾鍾意食,黑松露意粉就穩打穩紮,最驚喜係隻去骨燒春雞,佢去骨的意思係去左雞身果D細骨,雞脾的大骨係保留的,又燒得幾香波不過話晒係春雞,所以都唔係好大隻,如果出多款正常雞就一流喇最後飲埋佢杯暖菠蘿奇亞籽綠茶,又多果肉,都幾好飲,唔錯唔錯!
無影到相呀!!(失落)

好快我地就入左去了。

不過話晒係春雞,所以都唔係好大隻,如果出多款正常雞就一流喇

題外話/補充資料: 店員都好有禮貌,地方又夠闊落,聚會都應該幾唔錯!
2019-02-07
5 分鐘 (堂食)
  • 去骨燒春雞
  • 菠蘿奇亞籽綠茶
自從林小姐開始進入兩歲跟大人食飯之後, 林生林太決定重操故業 #foodie, 帶佢周圍試 #兒童餐,目標係繼承傳統, 做個 #babyfoodie ! 今日就嚟到馬鞍山石門呢一間 Su Casa 一家人享受一下! ♥️林太大讚♥️ 🍍 家長最愛宜家傢俬bb櫈配宜家傢俬bb餐具, 一早已經準備好,圓形卡位坐得勁舒服! 🍍食物上桌前, 爸爸媽媽最擔心就係肚餓嘅小朋友扭計, 呢度只要每叫一個兒童餐就可以扭一隻蛋, 唔好以為係咩垃圾玩具, 林小姐扭咗佢第4最愛唐老鴨。 🍍 扭完蛋仲可以玩蠟筆油顏色, 等嘢食嘅時候就唔怕小朋友悶啦。 ♥️美食推介♥️ 🥕兒童餐🥕胡麻沙津,茄汁粟米雞粒意粉魚形魚餅,橙汁 $68 一直都好想比林小姐試下車仔餐, 呢個餐盤我曾經好想入手,但估唔到林小姐最愛係嗰塊魚形魚餅, 一見到就搶住食, 媽媽忍唔住食咗一啖睇下有咩魔力, 真係好鮮甜juicy, 而且唔會太鹹, 唔怪得林小姐一個人食曬成塊! 🍴香煎鴨肝配多士$ 88 🍴 前菜我哋揀咗鵝肝多士, 肉厚肥美, 多士十分鬆脆,牛油味香濃, 真係頂級享受! 🍴龍蝦汁海鮮意大利飯$ 128 🍴 香濃嘅龍蝦汁燴飯,

自從林小姐開始進入兩歲跟大人食飯之後,
林生林太決定重操故業 #foodie,
帶佢周圍試 #兒童餐,目標係繼承傳統,
做個 #babyfoodie !
今日就嚟到馬鞍山石門呢一間 Su Casa
一家人享受一下!

♥️林太大讚♥️

🍍食物上桌前,
爸爸媽媽最擔心就係肚餓嘅小朋友扭計,
呢度只要每叫一個兒童餐就可以扭一隻蛋,
唔好以為係咩垃圾玩具,
林小姐扭咗佢第4最愛唐老鴨。

🍍 扭完蛋仲可以玩蠟筆油顏色,
等嘢食嘅時候就唔怕小朋友悶啦。

♥️美食推介♥️
🥕兒童餐🥕胡麻沙津,茄汁粟米雞粒意粉魚形魚餅,橙汁 $68

一直都好想比林小姐試下車仔餐,
呢個餐盤我曾經好想入手,但估唔到林小姐最愛係嗰塊魚形魚餅,
一見到就搶住食,
媽媽忍唔住食咗一啖睇下有咩魔力,
真係好鮮甜juicy, 而且唔會太鹹,
唔怪得林小姐一個人食曬成塊!

🍴香煎鴨肝配多士$ 88 🍴
前菜我哋揀咗鵝肝多士, 肉厚肥美,
多士十分鬆脆,牛油味香濃,
真係頂級享受!

🍴龍蝦汁海鮮意大利飯$ 128 🍴
香濃嘅龍蝦汁燴飯, 鮮味十足,
配上帶子魷魚等海鮮, 真係足料又豐富,
林小姐都好鍾意食呢個飯添!

🍴炭燒紐西蘭肉眼$ 238 🍴
爸爸最愛就係食牛, 呢個炭燒肉眼扒,
肉厚、juicy、嫩滑,的確係水準之作,
估唔到佢啲配菜都好好食!

🍴燴車厘子金寶脆脆配雲呢拿雪糕$ 68🍴
本身想叫另一個甜品
但經理話呢個係佢哋招牌甜品
所以我哋就信佢啦!
真係冇令我失望,
一上枱見到個樣我已經尖叫,
打開面頭粉紅色蛋白糖,
仲要有煙噴出,
我的少女心即刻返曬嚟!

鬆脆嘅金寶翠翠裏面係會燴車厘子,
酸酸甜甜好特別好好味!
令我諗起匈牙利名菜車厘子湯,
而家諗返起都想再食!
( 我用咗咁多字講呢個甜品就知我幾驚喜啦!)

☕後記☕
同小朋友去食嘢唔一定要 #親子餐廳,
坊間好多小店嘢食水準一樣咁高,
而且環境配套一樣貼心,
只要用心留意
一定搵到啱你同小朋友食嘢嘅地方!♥️

🍛Su Casa🍛
沙田石門安群街一號京瑞廣場二期地下G03號舖
  • 燴車厘子金寶脆脆配雲呢拿雪糕
  • 兒童餐
2019-02-02 190 瀏覽
就到新年啦!食團年飯係必需嘅,前排同老爺奶奶食咗上海菜團年飯,今日我地一家就去咗食西式團年飯!我地一早 book 咗枱,18:00 嚟到,冇咩人!門口好大,好易就搵到!我地兩大兩小,店內有bb凳提供,仲有小童餐具,真係好細心。店內有兒童餐提供,有 A, B, C 三個餐,呢個係兒童餐 A,有胡麻沙律,茄汁粟米雞粒意粉,仲有魚形魚餅,魚餅好好味,爸媽都搶住食,配埋橙汁,小朋友至愛!兒童餐C,一樣有胡麻沙律,仲有媽媽至愛芝士通心粉,芝士味好重,好正!都係配橙汁!大人就先嚟個前菜:香煎鴨肝配多士,好夠熱,配埋多士一齊食,個口感一流,好味到想再食!另外點少得湯呢?要試梗係試招牌蠔湯啦!好重蠔味,嶠爸好鐘意食蠔,啱哂佢!飯精一定要食飯,龍蝦汁海鮮意大利飯,好多海鮮好足料,配埋龍蝦汁,熱辣辣送上嚟,配搭得好好,正!主菜平時通常揀牛,今次一於試新嘢,食雞。燒原隻去骨美國野春雞,因為係即燒關係,所以要等半個鐘。好嘢係值得等嘅,個雞熱辣辣上枱,配埋香料,啖啖肉好好味!飲品我地又係揀「凍檸檬茶」,茶唔會好苦,清清地幾好!甜品一:燴車厘子金寶脆脆配雲呢拿雪糕,打碎塊餅,入面就會有啲煙出嚟,好好玩!我平時都係

我地兩大兩小,店內有bb凳提供,仲有小童餐具,真係好細心。

兒童餐A

兒童餐C

香煎鴨肝配多士

龍蝦汁海鮮意大利飯

燒原隻去骨美國野春雞

凍檸檬茶

飲品我地又係揀「凍檸檬茶」,茶唔會好苦,清清地幾好!

燴車厘子金寶脆脆配雲呢拿雪糕

甜品一:燴車厘子金寶脆脆配雲呢拿雪糕,打碎塊餅,入面就會有啲煙出嚟,好好玩!我平時都係食開蘋果脆脆,估唔到車厘子脆脆都好夾好好食!

羅勒奶凍配青檸雪葩

甜品二:羅勒奶凍配青檸雪葩,個味都幾特別,估唔到都好夾喎!大人小朋友都食唔停口。

最後嚟返張世紀合照,難得的團年飯嘛!

總結:一家人都係好鐘意食西餐,有 bb凳對媽媽嚟講係好重要,芊嶠最開心係有兒童餐具,又有兒童餐食,食兒童餐仲送扭蛋一個。餐廳仲好貼心,準備咗畫筆同填色紙比小朋友,等佢地未食嘢前可以填吓顏色,爸爸媽媽又可以輕鬆一下。
2019-01-31
凍檸檬茶
燴車厘子金寶脆脆配雲呢拿雪糕
羅勒奶凍配青檸雪葩
2019-01-25 65 瀏覽
好多謝朋友帶我黎呢一間餐廳食飯,估唔到變成商業的石門有咁高質素,但價錢又合理嘅美食。招牌蠔湯鐘意蠔嘅我點會放過呢個蠔湯。起初我以為用原隻蠔煮個湯,但原來係成隻蠔已煮溶哂喺湯到,香濃到不得了,好creamy , 絕對要推介!烤岩石魚柳拼薯條配他他汁香胞粗薯條真係超好味,個人鐘意沾他他汁多過茄汁。重點烤魚柳,炸得夠脆又夠薄身,好怕食啲炸物好厚炸粉。入面魚柳仍然juicy ,魚肉好彈牙。仲有好多沙律菜伴碟,又靚又健康。吉列炸蠔呢個係跟餐加$18 有3隻炸蠔,好抵。最緊要都係炸粉唔厚,蠔又無over cook .炭燒紐西蘭肉眼炭燒牛扒永遠無得輸,嗰種香味不斷咀嚼就不斷浸出。肉眼本身質素好好,肉味濃郁,叫左7成熟,恰到好處。

烤岩石魚柳拼薯條配他他汁

吉列炸蠔