2025-06-09
計上次食過西班牙菜之後欲罷不能,今日就同朋友再試吓另一間位於土瓜灣嘅西班牙菜-🌟STILL TAPAS SET $698包三個小食、一個主食、一個甜品。而三個小食係喺九款入面揀三款,選擇都幾多,當然有啲亦都要加錢😵-🌟芥末八爪魚首先會有個餐前小食,我哋去嗰日係芥末八爪魚,即係平時元氣壽司食到嗰啲,味道係一模一樣🫣🌟小食 - 香煎海鱸魚海鱸魚扁頭除咗裝飾花之外,仲有好香脆嘅風乾火腿碎,增加咗風味同口感😋鱸魚煎得外皮金黃香脆,完全無腥味。辣味墊底嘅醬汁,帶啲微微花椒香同辣椒嘅刺激,食落好惹味但唔會嗆喉🥳另外要讚一讚佢嘅配菜,係好特別嘅炸羊肚菌,坊間比較少見😝好食😋🌟小食 - 牛臉頰迷你漢堡呢個算係驚喜之作!牛臉頰厚切煮得超腍,脂肪嘅位有着牛腩嘅香氣,入口即化,口感似係厚切牛舌😋漢堡包都幾有牛油香,整體夾住食會有啲乾,呢個時候嘅酸瓜同酸蘿蔔就發揮到好大嘅作用,可以根據你個人喜好加入去🤪可以解膩,口感層次又豐富啲。🌟小食 - 日本銀鱈魚刺身片其實喺西班牙菜入面食到刺身都覺得幾新奇🤣嚟到都幾大碟😯重點係刺身下面鋪咗綠色嘅醬汁,食落去似係由一啲瓜菜加香料打成嘅醬汁,清新之餘都幾甜😆銀鱈魚片切得薄厚
🌟STILL TAPAS SET $698
🌟芥末八爪魚
🌟小食 - 香煎海鱸魚
🌟小食 - 牛臉頰迷你漢堡
🌟小食 - 日本銀鱈魚刺身片
其實喺西班牙菜入面食到刺身都覺得幾新奇🤣嚟到都幾大碟😯重點係刺身下面鋪咗綠色嘅醬汁,食落去似係由一啲瓜菜加香料打成嘅醬汁,清新之餘都幾甜😆銀鱈魚片切得薄厚適中,魚味唔濃但個重點係口感爽口,好特別😵嗰種爽口嘅程度稍為遜於海蜇,係一個幾特別嘅體驗🤏🏻
🌟主菜 - 澳洲 M6 肉眼蓋 +38
呢個係需要加錢嘅菜式,需要額外加$38😄換言之就係698+38🫣肉眼蓋揀咗五成熟,上枱嗰陣已經切開曬,見到入面粉紅色嘅肉汁😆食落去肉質嫩滑又juicy,入口滿滿牛肉香👅
另一個經驗位同細心位喺佢嘅薯菜唔係求其比一堆薯條就算,而係整咗芝士薯仔批😵雖然冇千層薯塊口功夫,但都係一個值得嘉許嘅菜式,而且味道亦都好好食😚
唯一覺得可以改善嘅係其中一個醬汁係芥末醬,大家可以想像燒味嗰啲燒肉所配嘅黃芥末,但係就冇咁嗆鼻,同埋再鹹啲,覺得呢個醬有啲畫蛇添足
⭐️焦糖蘋果金寶 x 雲呢拿雪糕
呢個甜品相對失色咗啲😯入面嘅蘋果丁口感略為單調,蘋果香唔夠突出,食落冇咩 Character🤔但勝在餅底夠鬆化😀至於雲呢拿雪糕應該都係來貨😗口感一般,但係味道都對板
🌟氣泡水果酒 $108
有嘢食又點可以冇嘢飲🧡一開始覺得$108一杯好貴,嚟到之後發現都幾大杯🤣咁當我冇講過啦🤣呢款酒味道上傾向似白酒,入口唔會太酸唔會太苦😙輕盈又唔會太甜,屬於輕口味嘅酒🤏🏻
🌟西班牙鮮果特飲 $68
呢一杯係冇酒精嘅,有橙、芒果汁、熱情果、藍莓等等製成🧡入口先係濃郁嘅果香,味道酸酸甜甜,後勁有啲微微氣泡,開胃又清爽,推介🧡
整體嚟講我會形容佢係Fusion嘅西班牙菜,味道方面係中上😆如果兩個大食啲嘅朋友share食應該唔夠飽