Burrata Cheese special from puglia 布拉搭芝士沙律 🧀🥒新鮮嘅田園沙律賣相唔錯,包括有生菜、火箭菜🥬同埋清甜嘅蕃茄仔🍅,配埋球體嘅意大利布拉搭芝士,非常柔軟棉密又味道濃郁,冇其他種類芝士咁鹹,成個配搭健康好食啊!Chef special daily soup 廚師精選餐湯🥣今日嘅是日餐湯係蘑菇蓉忌廉湯,免頭加咗少少自家製醬汁同埋香濃橄欖油,令homemade 蘑菇湯飲起上嚟口感更加順滑🍄,而且好creamy,非常香濃,係個值得推介嘅前菜Grilled grass-fed New Zealand rib eye 燒紐西蘭草飼肉眼扒 🇳🇿🥩呢一款來自紐西蘭嘅草飼肉眼扒嘅熱門main course,大概有200 克重,十分足料😍,五成熟嘅牛肉口感相對嫩滑,配菜分別有烤薯仔粒🥔同埋燒花形狀嘅蒜蓉🧄,外皮脆脆地嘅烤薯粒煮得好淋,點埋茄汁🥫一齊食好開胃Canadian pork tomahawk 加拿大豬肋骨 🍖來自加拿大嘅豬扒骨望落去已經好吸睛,近骨嘅豬肉份外鮮嫩🤤,半肥瘦嘅部位口感偏軟,側邊有即叫即炸嘅脆薯條同埋黑醋沙律🥗,粗身連埋少少薯皮嘅薯條脆卜卜,而份量
布拉搭芝士沙律 🧀🥒

燒紐西蘭草飼肉眼扒 🇳🇿🥩

來自加拿大嘅豬扒骨望落去已經好吸睛,近骨嘅豬肉份外鮮嫩🤤,半肥瘦嘅部位口感偏軟,側邊有即叫即炸嘅脆薯條同埋黑醋沙律🥗,粗身連埋少少薯皮嘅薯條脆卜卜,而份量都唔少嘅沙律夠晒健康

Classic Italian Tiramisu
經典意大利芝士蛋糕🍰 $98
Tiramisu 係餐廳嘅經典甜品,好受歡迎,大概有五層嘅芝士蛋糕入面有咖啡汁滲出☕️,蛋糕口感鬆軟,夾雜creamy 芝士慕絲同帶微苦嘅可可粉🍫,味道好正宗,高質又好食👍🏻

Lemon sherbet 🍋 檸檬雪葩 $98
大大杯嘅檸檬雪葩最愛外層冰凍原個檸檬,裏面係用fresh 檸檬汁製成嘅香滑雪葩,味道酸酸地唔會太甜,係個唔太肥膩又natural嘅甜品🍧
2023-08-10 44 瀏覽
呢間西餐廳真係唔錯,係一間好chill嘅relaxing 外國餐廳。我試咗佢哋嘅燒雞同埋肉眼扒套餐,真係好好味嘅。燒雞啲皮烤得好脆,肉汁又多,啲味道都特別好,真係一定要試下。而肉眼扒就更加吸引啦,啲肉好嫩,加上啲汁就更加好食啦。如果你鍾意食火腿,我會推介你試下呢間餐廳嘅賽事巴拿馬火腿同埋火雞火腿,真係好好味嘅。佢哋啲火腿好香,啲肉質都好好!呢間餐廳嘅蕃茄湯都超好飲,湯味道又好,酸酸開胃!餐廳嘅提拉米蘇一定唔可以錯過。呢個甜品好香滑,味道又好,真係好好味。我地點咗檸檬茶做飲品,真係好好味,啲檸檬味好濃郁,又唔會太甜,好消暑,啱哂呢個熱天氣飲啦。呢間西餐廳真係好好味,特別係佢嘅燒雞同埋肉眼扒套餐,真心推介。甜品大推薦!一定要試下呢度嘅提拉米蘇,因為我地生日🎂所以就叫餐廳幫手寫名,餐廳仲播埋生日快樂歌比我地吹蠟燭😍!餐廳職員真係有禮貌又細心!超級好!

呢間餐廳嘅蕃茄湯都超好飲,湯味道又好,酸酸開胃!

餐廳職員真係有禮貌又細心!超級好!
🌟STEKKA MASTER🌟位於西環高街,係一間新餐廳🆕,提供🇮🇹意式餐點,主打鋸扒🍴!🍞Bread奉送嘅🇮🇹意式香草麵包,帶Rosemary🌿嘅香氣,口感鬆軟!🥗Burrata Cheese Speacial From Puglia來自發源地🇮🇹意大利普利亞嘅布袋芝士,新鮮嘅🧀半軟芝士柔軟兼入口即化,配搭🥗新鮮蔬菜同埋意大利黑醋,係極度開胃美味嘅頭盤😋!🥩Grilled Grass-fed New Zealand Rib Eye (200gr)草飼嘅🇳🇿紐西蘭肉眼牛扒,口感軟嫩,而且多汁💦,肉香出眾!伴碟嘅🧄焗蒜同埋🍟薯條同樣出色,千萬不要錯過!🍮Dessert - Tiramisu 綿化香郁而且甜美,係🇮🇹意大利嘅經典甜品!飲品

🍞Bread

🍮Dessert - Tiramisu

綿化香郁而且甜美,係🇮🇹意大利嘅經典甜品

飲品
[ STEKKA MASTER ]位於高街新開左間意大利菜餐廳,高街呢條食街,出名美食多,呢間餐廳嘅套餐相當實惠,今日下午過來試試先🍽️。Set lunch 包Starter、Main、Daily Dessert、DrinkStarter✿ Soup of the day是日餐湯係南瓜湯,好濃郁香口南瓜🎃,甜甜的💛。Main✿ Sauteed Cod Nordic Fish🐟 $148主菜鱈魚扒用檸檬🍋及香草🌿煎到兩面呈金黃色,肉質保持到鮮嫩,加埋幼滑嘅薯蓉🥔同烤過嘅配菜🍆🫑,唔錯。✿ Grilled Australian Augus Ribeye Steak🥩$158澳洲安格斯肉眼牛排,肉眼牛排濃郁嘅味道&豐富的肉汁,只係輕輕落咗少許鹽🧂已經好提升風味👍🏿。配菜有多款選擇,今次簡咗薯條,粗薯條🍟好有口感,食落好香脆。✿ Daily Dessert是日甜品係Raspberry Tart紅莓芝士撻🥧,甜度適中,好香奶油芝士味,混合紅莓酸甜風味,好適合做飯後甜品😋。總結🫦Lunch Set一個價錢有齊頭盤、主菜、飲品同甜品,味道都唔錯👍🏻。餐廳裝修簡約,牆上掛滿不少具意大利特色油畫,環境唔錯
[ STEKKA MASTER ]

✿ Soup of the day
是日餐湯係南瓜湯,好濃郁香口南瓜🎃,甜甜的💛。

Main

✿ Daily Dessert

總結🫦
Lunch Set一個價錢有齊頭盤、主菜、飲品同甜品,味道都唔錯👍🏻。餐廳裝修簡約,牆上掛滿不少具意大利特色油畫,環境唔錯。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
STEKKA MASTER
地址: 西環西營盤高街65號地舖
電話:25177771
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-08-06 45 瀏覽
西環有好多值得探索嘅小店,鍾意佢哋食物有質素、價錢公道,性價比高。今日去咗呢一間餐廳食午餐,$138起有前菜、主菜、甜品及飲品。Starter 揀咗一個湯,另外見到+$48有Italian "Tagliere",非常吸引。是日湯係蕃茄湯。蕃茄味好夠酸夠開胃。另外拼盤有辣肉腸、Parma Ham、火雞ham ,仲配有芝士,真係抵食。主菜揀咗安格斯肉眼配薯條🍟$158薯條好香脆,新鮮炸起。牛扒揀咗五成熟,肉質唔錯。另外一款主菜揀咗海鮮Linguine$148,份量非常之多,有好多青口、蜆及蝦。跟餐包是日甜品係雪糕配香蕉味嘅pudding。加$38可以轉Tiramisu,我哋揀咗一個,好味😋有咖啡香亦有酒香。餐飲揀咗熱檸茶。呢個價錢豐富夠飽,食物又有水準,真係小店驚喜。

2046 瀏覽

跟餐包是日甜品係雪糕配香蕉味嘅pudding。
餐飲揀咗熱檸茶。

呢個價錢豐富夠飽,食物又有水準,真係小店驚喜。
2023-08-03 46 瀏覽
西營盤高街嘅STEKKA MASTER,係一間剛開業不久嘅意式扒房!Set Dinner Promotion 劃一價錢 $248,有主菜同埋超豐盛嘅Starter!Bread意式香草麵包Foccasia,同橄欖油仲有黑醋係絕配!Cold Cut and Cheese Selection一上菜嗰時嚇親,咁大盤以為係二人份量!一人份嘅Cold Cut and Cheese Selection包括三種cold cut:咸香油潤嘅Parma Ham、軟腍嘅Mortadella同埋惹味嘅Salami!而芝士可面,有意大利芝士之王Parmigiano Reggiano,勁濃郁嘅Blue Cheese,同埋有少少松露香嘅Moliterno!French Whole Chicken原隻法國春雞,烤至皮脆肉嫩,連雞胸肉都夠軟腍多汁,出色之作!Dessert雲尼拿雪糕杯,夏日必備!Drink +$28
Bread
意式香草麵包Foccasia,同橄欖油仲有黑醋係絕配!
Cold Cut and Cheese Selection
French Whole Chicken
Dessert
雲尼拿雪糕杯,夏日必備!
Drink +$28
2023-07-31 341 瀏覽
西環高街有好多好嘢食得閒放工都要上山發掘下發現一間意大利小酒館餐廳內牆上掛滿油畫老闆熱情嘅招待 加上柔和嘅燈光令餐廳氣氛格外溫暖 💗Set Dinner餐前有意式香草麵包 Foccasia溫暖嘅麵包好鬆軟  點埋黑醋同橄欖油好好食Starter 非常出色✨Cold Cuts and Chesse SelectionCold Cuts有巴馬火腿、火雞肉、寇帕火腿芝士有巴馬臣芝士、藍芝士及黑松露芝士每款都好好食 前菜已經好享受 😋✨Burrata Cheese Special From Puglia好鐘意食Burrata Cheese嘅質感淡淡嘅芝士香味 又軟又滑加上蕃茄仔嚟食味道好夾沙律菜都好香柚子汁味Main Courses✨Grass-fed Argentinian Tenderloin Fillet 牛扒味道濃郁 肉質軟淋 份量都幾大配菜有沙律菜 仲有即炸熱辣辣薯條✨Seafood Linguine係我最愛嘅意粉 扁意粉有咬口 辣蕃茄汁好惹味海鮮有青口、大蜆、魷魚、墨魚仔意粉都好推薦Dessert ~ ✨Tiramisu完美嘅一餐當然要有甜品Tiramisu 好香滑 咖啡味較香酒味
西環高街有好多好嘢食

Set Dinner
餐前有意式香草麵包 Foccasia
溫暖嘅麵包好鬆軟  點埋黑醋同橄欖油好好食

Starter 非常出色
Cold Cuts有巴馬火腿、火雞肉、寇帕火腿
芝士有巴馬臣芝士、藍芝士及黑松露芝士
每款都好好食 前菜已經好享受 😋

Main Courses
配菜有沙律菜 仲有即炸熱辣辣薯條
✨Seafood Linguine
係我最愛嘅意粉 扁意粉有咬口 辣蕃茄汁好惹味
海鮮有青口、大蜆、魷魚、墨魚仔
意粉都好推薦
Dessert ~ ✨Tiramisu
完美嘅一餐當然要有甜品
Tiramisu 好香滑 咖啡味較香
酒味啱啱好唔會太濃 啱哂我
  • Cold Cuts and Chesse Selection
  • Burrata Cheese Special From Puglia
  • Grass-fed Argentinian Tenderloin Fillet
  • Seafood Linguine
  • Tiramisu
2023-07-28 30 瀏覽
.◾️◾️◾️ 【 ✨西環特色意大利小餐館✨ 】 ◾️◾️◾️▎高質正宗地道手工菜一晚同朋友喺西環發掘咗呢一間正宗西班牙小餐館聽聞喺前幾個月先開🙈於是就去試吓估唔到結果令人驚喜👍食物高質 環境乾淨企理◾️◾️◾️◾️◾️ 【 General Info 】 ◾️◾️◾️◾️◾️▎Overall rating:7 out of 10▎Will Revisit?:Yes▎菜式分類:#mayfoodie_西班牙菜▎人均消費:Ard HKD 200▎地區分類:#mayfoodie_saiwan▎前往方法:西營盤站B2出口行3分鐘▎餐廳名稱及位置:📍 STEKKA MASTER (西環)📍西環西營盤高街65號地舖◾️◾️◾️◾️◾️【 精選菜式 】 ◾️◾️◾️◾️◾️ 我哋揀咗餐廳嘅晚餐套餐裡面有啲好正嘅菜式第一道菜係個燒肉拼盤其中有一份係rib eye一份係tenderloin兩份肉都煮得好嫩好juicy啱啱好啱煮熟,口感好好每一口都好滋味我覺得呢兩個菜式係今晚最出色嘅菜式之一最後一道菜係啲義大利甜品:朱古力tiramisu我係一個甜食控所以我對呢個菜式特別有興趣我覺得呢個tiramisu好正啲朱古力味道好濃郁而且啲蛋糕層同cream層嘅比例恰

▎高質正宗地道手工菜

▎人均消費:Ard HKD 200
▎地區分類:#mayfoodie_saiwan
▎前往方法:西營盤站B2出口行3分鐘
▎餐廳名稱及位置:
📍 STEKKA MASTER (西環)
📍西環西營盤高街65號地舖

◾️◾️◾️◾️◾️【 精選菜式 】 ◾️◾️◾️◾️◾️

我哋揀咗餐廳嘅晚餐套餐
裡面有啲好正嘅菜式

第一道菜係個燒肉拼盤
其中有一份係rib eye
一份係tenderloin

兩份肉都煮得好嫩好juicy
啱啱好啱煮熟,口感好好
每一口都好滋味

我覺得呢個tiramisu好正
啲朱古力味道好濃郁
而且啲蛋糕層同cream層嘅比例恰到好處
唔會太甜或太膩

總括而言,呢個晚餐真係好正
啲菜式都好好食,而且啲份量都好夠
我對呢間餐廳嘅食物同服務都好滿意
平時去西環都好少上去高街,無去一排原來高街都開左好多餐廳當中有間主打地道意式傳統美食小酒館既晚市套餐係非常超值去開西環都真係要行上黎嘆返杯紅酒,食返份靚牛扒先得餐廳裝修簡潔舒適,設有梳化座位,店內牆上掛滿意大利特色油畫,加上柔和燈光,令人瞬間如置身意大既小酒館食物方面 :Set Dinner 可以選擇一個前菜 + 一個主菜Bread : 係意式香草麵包 Foccasia ,上枱熱辣辣,口感類似薄餅餅底,外脆鬆軟,再配埋黑醋同橄欖油就好美味Starter -Cold Cuts and Chesse Selection : 由廚師精選三款凍肉及三款芝士,今日有巴馬火腿、火雞肉、寇帕火腿、巴馬臣芝士、藍芝士及黑松露芝士,凍肉每款都好大塊,芝士咸香味道濃郁,當中黑松露芝士比較特別Burrata Cheese Special From Puglia : 第一次食布拉塔芝士,芝士香味突出,口感軟滑,流心既芝士再加埋蕃茄仔同沙律一齊食,簡單又美味Main -Seafood Linguine : 有青口、大蜆、魷魚、墨魚仔,海鮮份量十足,扁意粉煙韌有口感,辣蕃茄醬汁調配得剛剛好,微酸帶微辣,非常美味既
平時去西環都好少上去高街,無去一排原來高街都開左好多餐廳

當中有間主打地道意式傳統美食小酒館既晚市套餐係非常超值

去開西環都真係要行上黎嘆返杯紅酒,食返份靚牛扒先得

食物方面 :

Set Dinner 可以選擇一個前菜 + 一個主菜

Starter -

黑松露芝士比較特別
Main -

Seafood Linguine : 有青口、大蜆、魷魚、墨魚仔,海鮮份量十足,扁意粉煙韌有口感,辣蕃茄醬汁調配得剛剛好,微酸帶微辣,非常美味既海鮮扁意粉
Grass-fed Argentinian Tenderloin Fillet : 選擇左 Medium ,阿根廷草飼牛柳味道濃郁,切開呈嫩粉紅色,肉質軟淋有咬口,再配上新鮮沙律及份量勁多既香脆厚身薯條,夠曬豐富
Dessert -

Tiramisu : 另外加錢點選左 Tiramisu,咖啡味及酒味平均,口感軟滑 creamy,夠曬高質
2023-07-27
2023-07-27 29 瀏覽
西營盤原來都有幾多好嘢食,同朋友搵到間意大利🇮🇹餐廳,lunch set 由$138-198,有齊前菜、主菜、飲品同甜品,豐富又高質╰☆前菜☆✨Soup of The Day餐湯每日都唔同款☺️ 口感綿密,味道清爽,飲落好有飽足感_✨Italian "Tagliere" +$48Cold Cuts and Cheese有3款唔同,Parma Ham 柔軟帶微脆 ,入口唔油膩 ,其中一款辣辣地幾爽口╰☆主菜☆✨Pizza Margherita $138( with Spicy Salami Napoli)滿滿番茄醬同芝士🧀️蕃茄醬唔會太多而過酸,芝士亦唔會過多😍入口啱啱好,唔會好漏,而餅底整得薄脆,perfect🤤_✨Grilled Australian Angus Ribeye Steak $158叫咗5成熟,炭香味十足,牛肉粉嫩,肉味香濃🤤肉汁豐富好juicy ,堅好味,好快就K.O.😌配菜揀咗烤蔬菜,香甜爽口╰☆甜品☆Free daily dessert _Tiramisu +$38唔會過甜或苦,加上有少少酒香,口感濕潤幼滑
西營盤原來都有幾多好嘢食,同朋友搵到間意大利🇮🇹餐廳,

╰☆前菜☆
✨Soup of The Day
餐湯每日都唔同款☺️

口感綿密,味道清爽,飲落好有飽足感
✨Italian "Tagliere" +$48

╰☆主菜☆
✨Pizza Margherita $138
( with Spicy Salami Napoli)

╰☆甜品
Free daily dessert

Tiramisu +$38
唔會過甜或苦,加上有少少酒香,口感濕潤幼滑
我們在西營盤的一個寧靜角落找到了一間小而精緻的意大利餐廳—STEKKA MASTER。這裡的氛圍濃厚,充滿著濃郁的家庭風味,讓人在繁擾的城市中找到一絲的寧靜。前菜:我們的餐點開始於豐盛的Cold Cuts and Cheese Selection,這裡的冷切肉和起司種類豐富,呈現出多層次的口感和味道。而Burrata Cheese Special From Puglia,這款來自Puglia的布拉塔起司更是絕對的亮點,那種奶香濃郁、口感滑順的感覺,簡直是起司愛好者的夢幻味覺體驗。主菜:主菜部分,我們選了Grass-fed Argentinian Tenderloin Fillet (250gr) 和 Grilled Grass-fed New Zealand Rib Eve (200g)。阿根廷草飼牛柳非常的嫩,烹調得恰到好處,而且加料的$40絕對是物超所值。而新西蘭草飼肋眼則帶有一種獨特的風味,烤得剛剛好,肉質鮮嫩而且充滿汁水。甜點:至於甜品,我們選了經典的Tiramisu。它的口感綿密,咖啡與馬斯卡彭起司的融合帶來了一種無法抗拒的滋味,每一口都讓人感到心滿意足。雖然加價$68,但絕

前菜:

主菜:

甜點:

至於甜品,我們選了經典的Tiramisu。它的口感綿密,咖啡與馬斯卡彭起司的融合帶來了一種無法抗拒的滋味,每一口都讓人感到心滿意足。雖然加價$68,但絕對值得一試。

飲料:

我們點了一杯Iced Lemon Tea。這杯冰檸檬茶的味道清新,酸甜適中。
西營盤新開咗間西餐廳,今日就去食lunch~餐廳好有氣氛,牆上都掛著意大利嘅畫作,好vintage feel。Lunch set 由$138起,包括前菜、主菜、甜品同飲品。Burratina (+$38) - 作為一個burrata cheese控,見到前菜有,就梗係要嗌喇!有一整舊burrata cheese ,一切落去入面軟腍帶芝士汁,好滑好正!配埋新鮮嘅沙律菜,味道非常夾。Grilled Australia Angus Steak ($158) - 牛扒揀咗五成熟,切開入面呈粉紅色。塊牛扒都幾厚身,而且腍而入味。而配菜仲可以自己揀,有烤薯仔、炸薯條、烤蔬菜或蒜蓉薯蓉。我就想健康啲,揀咗烤蔬菜。原來都有烤薯仔少少脆口好好食Tiramisu(+$38)雖然要加錢,個好值得。因為食落去好moist但仲好有口感,而且整體唔算好甜。餐飲就嗌咗Americano,就連個杯都好有意大利風格。
西營盤新開咗間西餐廳,今日就去食lunch~

餐飲就嗌咗Americano,就連個杯都好有意大利風格。
上個禮拜約咗吃貨朋友食飯,最近佢幾鐘意去西營盤一帶搵食😛 因為多選擇~ 佢帶咗我去一間新開嘅意大利扒房 STEKKA MASTER 🇮🇹🥩🍽️ 餐廳都吸引幾多外國人嚟幫襯,老闆亦都好體貼又好客👍🏼 order完就好快送上幾塊Focaccia🥖🌿 見到我哋需要Extra紙巾又主動遞上~我哋叫咗兩個Set Dinner($248)💁🏽‍♀️Starter➿ 𝑪𝒐𝒍𝒅 𝑪𝒖𝒕𝒔 𝒂𝒏𝒅 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝑺𝒆𝒍𝒆𝒄𝒕𝒊𝒐𝒏凍肉拼盤配上三款凍肉、三款芝士🧀️ 佐酒一流!最特別系少見嘅黑松露芝士,芝士嘅咸香蓋唔住淡淡嘅黑松露味道😆➿ 𝑪𝒉𝒆𝒇 𝑺𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍 𝑫𝒂𝒊𝒍𝒚 𝑺𝒐𝒖𝒑老闆話每日嘅餐廳都會唔同,當日就系椰菜花湯~ 啖啖椰菜花蓉,真材實料,椰菜花湯相對其他西湯味道清淡啲~Main Course➿ 𝑻𝒓𝒐𝒇𝒊𝒆 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂如果系煙韌控,應該都會鐘意食呢種手卷意粉特飛面😆 呢度嘅特飛面用左海鮮同白酒去煮,鮮味而幾入味~ 加左唔少白腰豆,同特飛面嘅口感形成對比~➿ 𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑮𝒓𝒂𝒔𝒔-𝒇𝒆𝒅 𝑵𝒆𝒘 𝒁𝒆𝒂𝒍𝒂𝒏𝒅 𝑹𝒊𝒃 𝑬𝒚𝒆 (200gr) 草飼牛🐄 脂肪量較少,冇牛騷味,而富牛味~本身肉

我哋叫咗兩個Set Dinner($248)💁🏽‍♀️

➿ 𝑪𝒉𝒆𝒇 𝑺𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍 𝑫𝒂𝒊𝒍𝒚 𝑺𝒐𝒖𝒑

Main Course
➿ 𝑻𝒓𝒐𝒇𝒊𝒆 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂

草飼牛🐄 脂肪量較少,冇牛騷味,而富牛味~本身肉質會相對紥實啲,建議揀medium呢😆

Dessert
➿ 𝑪𝒍𝒂𝒔𝒔𝒊𝒄 𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖 (+$68)
呢度嘅Tiramisu又有咖啡味,又有酒香,兩隻味道平均~ 糕體都幾濕潤!

➿ 𝑳𝒆𝒎𝒐𝒏 𝑺𝒉𝒆𝒓𝒃𝒆𝒕 (+$68)
檸檬雪葩🍋 好有驚喜,有手工感!外型上,用咗原個檸檬上,味道上都不錯,酸味溫和,解膩一流👍🏼 口感又幼滑,完全冇幼冰粒~
上次黎食韓國嘢見到隔離有間新開嘅意大利餐廳,今晚就過嚟食dinner。晚市套餐,包括前菜、主菜$248,可以再額外加甜品、飲品或餐酒,價錢都合理。Starter🔸Chef Special Daily Soup🔸Cold Cuts and Cheese Selection🧀🥓前菜是日餐湯係椰菜花湯,飲落仲有椰菜花蓉都好有口感。Cold cut platter有三款芝士三款凍肉,最愛香濃既Truffle cheese🧀餐廳仲有提供意大利香草麵包Focaccia,拎上手仲暖暖地,上面有橄欖油,都幾有意大利風味,可以連埋我哋個cold cut platter一齊食。Main Course 🔸Trofie Pasta🔸Grilled Grass-fed New Zealand Rib Eye🥩主菜的Trofie Pasta好有意大利特色,捲出黎形狀短短的,由餐廳自家製,好有口感。蜆同蝦的份量都好多,配上海鮮的鮮甜,味道更加豐富。牛扒要左5成熟,牛味幾濃,表面微微炭香,配上少少介茉食都幾正。Dessert🔸Tiramisu 🔸Lemon Sorbet🍋甜品都幾出色,都係小店自家製,lemon so

🔸Chef Special Daily Soup
前菜是日餐湯係椰菜花湯,飲落仲有椰菜花蓉都好有口感。

Main Course
🔸Trofie Pasta
主菜的Trofie Pasta好有意大利特色,

🔸Tiramisu
🔸Lemon Sorbet🍋
甜品都幾出色,都係小店自家製,lemon sorbet用返原個檸檬上🍋
酸甜清爽!Tiramisu 質感濕潤有少少酒味又唔會好甜😋

📍#STEKKAMASTER (#西環美食 #西營盤美食)
西環 #西營盤 高街65號地舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔖 #吃是真愛_西營盤
西營盤義大利小餐館🇮🇹 今次食黎間新開嘅義大利餐廳性價比好高!lunch set $138 起,有齊starer,主菜,甜品,飲品!主菜有意粉/ 肉類/ pizza 可以選擇😍 餐廳座位唔多,細細間但係又相當精緻,牆上面掛滿有關於義大利嘅掛畫,感覺幾chill🫶🏻STARTER/Burratina +$38/黎個burrata 好好食😍佢嘅味道係相對light,做starter 唔會覺得太heavy,一切開表面入面嘅cheese 超creamy🥰 配埋parma ham 同埋tomato salad 食味道好夾!/Italian Tagliere +$48/cold cuts 方面有個辣肉腸、ham 同埋parma ham!旁邊仲有好多芝士🧀️作為芝士控食完burrata 再見到黎個迷你cheese plater 表示興奮😍 佢d portion 真係好多!款式同味道都相當出色,佢個有truffle cheese同埋blue cheese都好好食😍MAIN COURSE/Spaghetti with clams in white wine $148/意粉本身有少少辣,侍應細心提點可以叫少

STARTER
/Burratina +$38/
Burratina

/Italian Tagliere +$48/
Italian Tagliere

MAIN COURSE
意粉本身有少少辣,侍應細心提點可以叫少辣甚至唔辣😚 意粉味道清新,旁邊仲圍住好多蜆🥰 全部煮得啱啱好,唔會好老!

/Grilled Angus ribeye steak $158/
牛扒medium 燒得好靚,仲要高大塊!配埋我最鍾意嘅粗身薯條真係一流,佢個portion 又係大到我同友人食唔曬🥹 覺得好曬嘢不過真係超飽!

DESSERT
Desert of the day 係個puff pastry 加左d 檸檬custard 幾得意,另外都試左個tiramisu,第一啖覺得味道偏甜,但係再食食d 咖啡味又中和返👌🏻

整體黎講,性價比超高,侍應熱情款待,仲細心推介食物同埋介紹每樣食材!
Burratina
Italian Tagliere