2018-04-16 63 瀏覽
之前去東京旅行既時候已經將吉列牛放入必食list📝可惜去到排左半個鐘條隊都無點郁過最後放棄左無食到 點知原來而家香港都有得食啦😍-依到個menu有6個set可以選擇 套餐已經配埋前菜 沙律 飯▫️Set D 吉列炸牛扒$188當然要叫想試好耐既吉列炸牛扒啦🐮吉列牛肉呈現粉嫩紅色 附上一個爐 可以隨個人喜好決定生熟程度肉質頗軟嫩 無筋唔韌 而炸皮亦唔會太厚有外脆內軟既口感另外沙律配上柚子醋酸酸地幾開胃🥗 飯加上飯素變得更香口🍚-▫️Set C 頂級板腱牛扒 $215依款係每日限定架 當日晚上6點半去到都仲叫到扒上有幾片炸蒜 牛扒都幾厚身 叫左3成熟 牛味比吉列牛香濃 肉汁豐富 有筋 比較有咬口2款當中我都係比較鍾意吉列炸牛扒🤓-另外亦叫左2杯飲品▫️Hite🍺 $50▫️Ginger Lemon🍋(hot) $35雖然叫Ginger Lemon 但其實係熱薑蜜黎 無檸檬成分 都幾夠薑味👍🏻
之前去東京旅行既時候已經將吉列牛放入必食list📝
另外亦叫左2杯飲品
▫️Hite🍺 $50
▫️Ginger Lemon🍋(hot) $35
2018-04-11 1156 瀏覽
小妹尋日先食完,今日就已經好想打一篇食評讚歎一下個吉列炸牛扒,真係好好味,絕無誇張!餐廳係朋友搵嘅,朋友表示早排留意到雜誌介紹,一直想一試,於是今個月嘅每月一聚就揀左佢🤘🏻餐廳位置好好搵,因為正正就係蘭桂坊嘅中心!好彩小妹一早訂定位,因為餐廳座位唔多,真係建議先訂位!人齊入座~Menu有六個餐可以揀,小妹梗係聽朋友話叫吉列炸牛扒🙈🙈🙈一黎到,小妹已經嘩左一聲!賣相未免太靚啦!炸過嘅牛扒,入面嘅牛肉,其實仲係生嘅,所以客人可以因應個人生熟喜愛,自己煎❤️小妹好怕明明我叫七成熟,結果餐廳煎到welldone俾小妹!所以可以自己煎,自己控制,真係岩哂小妹心意呀😘七成熟🤘🏻咬落去岩岩好,而且牛扒無咩筋,食落去有少少入口溶嘅滑🤘🏻🤘🏻🤘🏻真係超好味😋配埋個飯一齊食,真係不得了!小妹成日餐清晒😤同行另一個朋友就試煎魚~魚塊超大塊,小妹淺嚐左一口魚,魚肉好滑,煎到好香口!不過同起吉列炸牛扒比,吉列炸牛扒更合小妹胃口🤩🤩🤩同場,加左一份芝士粉薯條❤️超多芝士粉,配即炸薯條,真係超香脆🤩🤩🤩減緊肥嘅小妹都一再encore🤣🤣

Menu有六個餐可以揀,小妹梗係聽朋友話叫吉列炸牛扒🙈🙈🙈

一黎到,小妹已經嘩左一聲!賣相未免太靚啦!

吉列炸牛扒

同行另一個朋友就試煎魚~

芝士粉薯條

芝士粉薯條
2018-04-11 72 瀏覽
吉列牛絕對唔係新野啦~由日本開始hit到而家,但係一直都無機會去試,撞岩見到呢間steak bar,一於試下佢~吉列炸牛扒$188吉列豬扒食得多,又估唔到炸牛扒口感都唔錯,比起豬扒更加嫩滑多肉汁,牛扒先成塊炸完再切片,再比個爐你隨你燒到幾熟,初時仲以為燒完個炸皮會唔脆,估唔到唔會喎,我諗最大原因係個爐仔細細但傳熱好好!一路炸炸聲咁。牛肉質素又幾好,值得一試~頂級板腱牛扒$215 如果怕熱氣唔想食炸牛扒,我會推薦呢個頂級板腱牛扒~板腱位係牛嘅肩胛部,肉質會比較有彈性,油花會豐富d,牛味好濃~中間會有條筋,唔想𡁻可以避開佢黎切。同蒜鹽係絕配呢~!

吉列炸牛扒$188

吉列豬扒食得多,又估唔到炸牛扒口感都唔

頂級板腱牛扒$215

如果怕熱氣唔想食炸牛扒,我會推薦呢個頂級板腱牛扒~
2018-04-10 66 瀏覽
牛魔王是不會錯過品嚐平靚正牛扒的機會的!不是朋友告訴我,都不知道原來蘭桂坊,我原以為甚麼都貴的地方,有相對便宜的牛扒吃!這餐廳最多坐十人左右,所以遲來就要等好久啦!Steak bar當然以牛扒為主打,亦有羊和魚給不吃牛的朋友選擇。吉列炸牛扒這樣特別的日式食法,當然吸引了我的注意!一大件鬆厚牛扒切成9件,再配芝麻醬凍豆腐,田園沙律和加了飯素的白飯,完完全全是一份日式定食呢!牛扒只有包了粉漿輕輕炸過,所以鬆脆外層下的牛肉還是比較生的。根據個人喜好放在陶板上燒,滋滋作響的。我比較喜歡medium rare,所以每面煎了十秒左右,變為淡粉紅色就完成啦每面煎短的時間,讓肉汁充分鎖在肉內不會流失。外層的粉漿帶有炸蒜,味道又濃又香咬過脆身的表層後就能感受到十分嫩滑的牛肉,沒有筋,軟軟的,充滿香濃牛肉汁點碟旁的海鹽吃,味道更上一層樓吃肉,又怎麼能不配啤酒?一大杯Asahi生啤又易入口,感覺又清爽,喝下去條氣好順~ 立即"Gur"哂!!男友要比較重量級的安格斯西冷,為求啖啖肉~ 它的上菜方式也是和風的,不過牛扒就更大件啦五成熟的牛扒也是好厚身的,對比吉列牛肉,西冷的質感更為結實,切出來還能看到絲絲肉纖維

這餐廳最多坐十人左右,所以遲來就要等好久啦!

吉列炸牛扒

點碟旁的海鹽吃,味道更上一層樓

Asahi

安格斯西冷牛扒

五成熟的牛扒也是好厚身的,對比吉列牛肉,西冷的質感更為結實,切出來還能看到絲絲肉纖維。

雖然肉質較結實,但它的好處是帶點點香軟脂肪,讓其牛味更為突出,香而不油膩,滿口都是牛肉味

吃了厚牛扒又喝了啤酒,每人不到300元,雖不算平但還是好扺食

2018-03-27
Asahi
安格斯西冷牛扒
2018-04-09 52 瀏覽
Happy Friday, 今晚朋友帶我落 蘭桂坊, 以為落去飲酒, 但竟然帶我食吉烈牛。一間坐落於煩囂的酒吧街小店, 店舖不大,大部分是高臺設計。晚餐主打六個set, 我們點了一個頂級板腱牛扒, 一份香煎魚柳。每個套餐配前菜,沙律和白飯。嘩!魚柳大塊到呢!真係擔心食唔哂!除了大外,金黃色既外層真的吸引我多看兩眼。大大塊魚柳夾著白飯上的飯素, 一絕輪到主角頂級板腱牛扒果然如待應推介說,雖然厚切,但好淋,牛味濃, 超 Juicy呀!眼寬肚窄,還點了一份薯條,太脆,又清哂!有驚喜的蘭桂坊食店, 下次唔一定要飲野先去蘭桂坊喇!
一間坐落於煩囂的酒吧街小店, 店舖不大,大部分是高臺設計。

每個套餐配前菜,沙律和白飯。

大大塊魚柳夾著白飯上的飯素, 一絕

輪到主角頂級板腱牛扒

眼寬肚窄,還點了一份薯條,太脆,又清哂!

有驚喜的蘭桂坊食店, 下次唔一定要飲野先去蘭桂坊喇!
2018-02-23
10 分鐘 (堂食)
2018-04-08 45 瀏覽
位於蘭桂芳角落地方 有別於一般蘭桂芳熱鬧飲酒地方🍻對於唔太鐘意噪既小編 係幾鐘意既💕💕餐廳佈置得雖然幾西式,但食就係日式料理 當中定食主菜配沙律,芝麻醬豆腐同飯(超飽肚) 西冷扒面頭塊蒜好香 牛扒煎到半生熟 切出泥見到肉好粉嫩 略嫌塊扒太瘦 可以肥d就好👍🏻🤤呢度推薦頂級板腱牛扒 有成1安重 夠曬份量 加上再煎至5成熟 聞到好香燒烤汁味 望到非常厚身 😉口感不錯以為d小食會唔好食拉 可以話俾大家要推薦雞軟骨餃子 咬落有粒雞軟骨 甚有口感 不過呢就油左少少 😫同外皮煎得再脆d 就好拉值得一提既係 有d 朋友可能食濃味些少 而師傅早已將蒜香汁擺係main course 旁邊 符合哂d重口味既顧客🤔
位於蘭桂芳角落地方 有別於一般蘭桂芳熱鬧飲酒地方🍻
對於唔太鐘意噪既小編 係幾鐘意既💕💕
  • 頂級板腱牛扒
復活節咁長,當然要約friend出黎食下野傾下計啦😎我地今次就去左位於蘭桂坊既steak bar, 第一次黎蘭桂坊好新奇。六點左右到,店內唔多人,出面街亦都冇乜氣氛😂店舖比較狹窄,長條形咁,我地坐比較入既座位。店員主動推介邊款牛最受歡迎,所以叫左佢既介紹😂Set C 頂級板腱牛扒 ($215)牛扒好厚,叫左五成熟,店員話咁樣會冇咁韌好食d。中間係粉嫩紅色,因為我地有爐,所以最尾都煮熟d再食😂Set D 吉列炸牛扒 ($188)火爐好猛火。吉列皮薄,上菜時牛肉係生既,鍾意幾熟自己話事😉飯上有飯素,食落香口d味道豐富d😊

Set C 頂級板腱牛扒 ($215)

Set D 吉列炸牛扒 ($188)

2018-04-07 46 瀏覽
吉烈炸牛扒- 需自行把切件的炸牛扒放上已有牛油的熱石鍋上燒,自行控制生熟程度- 吉列粉漿尚算脆口不算太油膩,但粉漿味蓋過了肉味,肉質尚算腍滑- 燒肉汁鹹香帶微甜有芝麻香,為牛扒添濕潤羊架- 肉嫰滑帶羶香,惟份量偏少
吉烈炸牛扒

- 燒肉汁鹹香帶微甜有芝麻香,為牛扒添濕潤

羊架

- 肉嫰滑帶羶香,惟份量偏少
2018-04-07 49 瀏覽
Steak bar 顧名思義,座位不算太寬敞,主要係Bar枱的設計。主要有6 set套餐,四款牛, 一款羊, 一款魚 ~ 黎到Steak Bar 梗係要食牛啦👍🏼 🐂其中一款我就一定揀吉列牛 $188!另一個就嗌安格斯西冷牛扒 $248 啦🤤🤤Set餐包沙律,豆腐,同白飯😋第二次食吉列牛,自己鐘意煎到幾成熟都得👍🏼吉列脆邊加埋牛肉真係幾好食❤️不過相比起吉列牛,反觀安格斯西冷牛扒 反而更淋,更有牛肉香😋Order左話要三成熟,都煮得幾好。加埋coconut water降下火,就perfect啦☺️

Set餐包沙律,豆腐,同白飯😋

Order左話要三成熟,都煮得幾好。

邊個話去蘭桂坊一定要飲酒,一於反傳統去食吉列牛,岩岩既紅日就去擦餐勁既東京版吉列牛扒,店仔細細真係要打個轉搵一搵先見到。小店一眼睇哂,做左個長方形既店舖,全部都係高枱高櫈,地方真係岩食飽飽又可以叫杯酒一班人傾下計。座位旁邊就可以望到師傅煎牛扒,見到一塊一塊咁接住煎無停手,一放上去煎果種聲真係難以抗拒,食肉獸見到都好想食呀。先黎左既係《吉列炸牛扒》($188),個餐,一黎店員就點起火,個火勢都幾猛燒野岩哂,見到成塊牛扒整整齊齊咁切開左,炸皮都幾薄身。可以將牛扒放上去煎,生熟度由你話事,幾秒之後可以點蒜鹽或者燒汁食,炸皮夠脆夠薄肉質軟稔,牛油香加有飯素既飯真係食多幾碗都得。作為每日限量緊要叫《頂級板腱牛扒》($215),牛扒都幾厚身唔難切,中間嫩紅色岩哂我口味,呢款肉味較重,加埋幾塊香脆蒜片更正。店名:Steak Bar地址:中環蘭桂坊7號地下餐牌:

店名:Steak Bar
地址:中環蘭桂坊7號地下

餐牌:

2018-04-02
2018-04-05 69 瀏覽
Easter長假無去出面玩,就留返係香港周圍去!今次同朋友仔扮文青去中上環一邊睇一邊揾野食! 行到去蘭桂芳一帶果陣,發覺原來同印象中好唔同啦! 可能無落開黎甫,所以老蘭比我既印象係多酒吧only! 但原來日頭黎先見到,原來開左好多餐廳,好多外國人食lunch或者飲野傾計,個feel仲幾好添! 朋友仔話想食扒扒,見開左間Steak bar,所以就入去試下! 原來呢度係有唔同set可以揀架,每個set都配前菜+沙律+飯,所以係日式定食叫法,而唔係西式扒餐!不過叫set之前,我地比周圍香脆既炸味吸引住! 原來望返menu有好多唔同既炸物! 我地叫左軟骨餃子同洋蔥圈! 上台果陣真係聞到好香啊餃子個皮煎到好脆,但內裡仲好juicy…正! 洋蔥圈表皮一咬就碎,但入面洋蔥仲好嫩…一食就知炸粉好靚! 雖然熱氣d…但真係好好味啊終於到定食啦…我叫左每日限量既"頂級板腱牛扒",揀左5成熟! 其實邊個位叫板腱我真不知道,不過見係頂級就一定要試試! 上碟果下我有d驚訝:"估唔到咁大塊喎"! 塊扒可能12oz都有,雖則話係lunch je,但$215/set係蘭桂芳食到咁大塊扒,真係好性價比好高啊! 扒上面

雞軟骨餃子

餃子個皮煎到好脆,但內裡仲好juicy…正!

炸洋蔥圈

頂級板腱牛扒  (每日限量)

頂級板腱牛扒

扒上面有幾片炸蒜,感覺好香口,切開果陣feel到肉質好嫩,裡面仲係pink pink 架
但唔似牛柳咁淋,切開無血水滲出,肉質比較有紋理! 咬落去係好有口感,板腱唔係入口即溶果隻,係有咬口都唔韌果種,算係見識過啦! ha…

跟set既野菜沙律都好fresh,前菜仲有麻醬豆腐添,都幾開胃! 不過最特別既個飯,上面摻滿伴飯調味料,好香好好味!
連我一個唔係食到好多飯既人都食晒成碗飯!
吉列炸牛扒

朋友仔叫左"炸吉列牛扒set", 好得意喎,原來配埋個陶窩燒來食!店長介紹吉列牛上碟果陣只係2成熟,但表皮已經吉列左,到自己燒果陣可以想食幾成熟都得,又幾正喎!

Steak bar真係唔錯! 下次揾晚要再黎試下其他野先,或者黎happy hour應該都唔錯
雞軟骨餃子
炸洋蔥圈
頂級板腱牛扒  (每日限量)
頂級板腱牛扒
2018-04-05 43 瀏覽
早排睇facebk好多篇文介紹尼間餐廳既吉列牛於是放工就去試下由於我地無訂位7點45分去到 店員叫我地8點半交枱有無問題咁我地食野都算快所以都ok啦一場去到都要試下佢係咪真係咁正我地只order左吉列牛...我覺得普普通通啦牛肉幾淋無根但d吉列一咬就散晒有少少失望食過元朗有間又係食吉列牛好出名既真係有d分別元朗果間係唔會散既份量黎講都正常夠飽既188蚊中環黎講都算抵食既不過坐得唔太舒服有d逼店員都好忙雖然態度好好但太忙既關係加水好耐都無加俾我地
早排睇facebk

有d逼
店員都好忙
雖然態度好好但太忙既關係
加水好耐都無加俾我地
5 分鐘 (堂食)
2018-04-05 59 瀏覽
……………………💰$215 頂級板腱牛扒 (set) 每日限量供應超厚切,又Juicy 仲好腍身..牛魔皇表示好正😍💰$188 吉列炸牛扒 (set)特意黎試下呢個,東京潮爆既吉列炸牛扒放上石爐上剪香炸牛扒既兩側,外層鬆脆,肉質都夠嫩👍🏻🤤唔食牛既朋友可以選擇羊架/ 魚柳 . #中環 #東京#吉列炸牛扒 #板腱牛扒#ThanksForHavingUs ...…………………….............................👇🏻地址👇🏻Steak Bar中環蘭桂坊7號地下 .
……………………
💰$215 頂級板腱牛扒 (set) 每日限量供應
超厚切,又Juicy 仲好腍身..牛魔皇表示好正😍
💰$188 吉列炸牛扒 (set)
特意黎試下呢個,東京潮爆既吉列炸牛扒
放上石爐上剪香炸牛扒既兩側,外層鬆脆,肉質都夠嫩👍🏻
🤤唔食牛既朋友可以選擇羊架/ 魚柳 .
#中環 #東京
#吉列炸牛扒 #板腱牛扒
#ThanksForHavingUs .
..……………………
.............................
👇🏻地址👇🏻
Steak Bar
中環蘭桂坊7號地下 .
L記得亦客亦友S無牛不歡,印象中有一晚Happy Hour經過Steak House有頗有趣的吉烈炸牛,於是假日約了這位牛魔王來個優閒bunch。牛扒沾上吉列炸粉放入高溫炸油內再快速取出。 外表炸得香脆金黃香脆內裏肉質仍保持嫩滑口感。日本明治維新期間,為了令大眾決心學習西方事物,故此連食物製作方式都一併參考,藉此鼓勵食肉令日本人變得像西方人一樣強壯。而到維新後期各種西方食物湧入包括油炸食物例如如天婦羅,就是葡萄牙人齋戒時期的一種油炸食物。而吉列豬扒則參考奧地利名菜維也納牛肉。至於朋友S則點了完成熟的頂級板腱牛扒,L淺嘗一口,厚厚的肉味道香濃而且肉質汁鎖在裡面。配上一碗飯令整份午餐有一個平衡。小食則點了炸洋蔥圈,不油膩而且有淡淡的洋蔥味。香腸拼盤則包括司華力腸,熱狗腸等。日本學生在考試前都會吃吉列豬扒,因為吉列豬的日文𢘜禩,與「勝」的日文同音,故此大多日本的吉列豬扒店多以「勝」字命名,如福勝亭、勝博殿、十勝屋、勝政、勝田等等。那吉烈牛又有什麼特別的意思? 懂日文的朋友請指教。

配上一碗飯令整份午餐有一個平衡。

小食則點了炸洋蔥圈,不油膩而且有淡淡的洋蔥味。

香腸拼盤則包括司華力腸,熱狗腸等。

那吉烈牛又有什麼特別的意思? 懂日文的朋友請指教。
外賣自取
  • 頂級板腱牛扒
🐮身為一個終極食肉獸我最中意就係周圍搵肉食今次黎到呢排超受歡迎既Steak Bar叫左佢地主打既吉列牛($188)同每日限量既頂級板腱牛($215)餐兩個set都包前菜、沙律同飯認真好夠份量 兩個餐比三個女仔share都仲得!吉列牛做得唔錯表層既麵包糠唔會過多或過少放落鐵爐度輕輕一燒就變成金黃色而內層既牛肉既肉質亦夠軟腍成件食有外脆內軟既口感 好味👍🏻另外 我亦幾中意個頂級板腱牛雖則肉味唔算超級香但勝在肉質鮮嫩 同埋唔會overcooked順便擺落吉列牛個爐度燒一燒就更好食!以後黎lkf又多個地方食完先去飲野喇😍
🐮
身為一個終極食肉獸
我最中意就係周圍搵肉食

今次黎到呢排超受歡迎既Steak Bar
兩個set都包前菜、沙律同飯
認真好夠份量 兩個餐比三個女仔share都仲得!

吉列牛做得唔錯
表層既麵包糠唔會過多或過少
放落鐵爐度輕輕一燒就變成金黃色
而內層既牛肉既肉質亦夠軟腍
成件食有外脆內軟既口感 好味👍🏻

另外 我亦幾中意個頂級板腱牛

雖則肉味唔算超級香
但勝在肉質鮮嫩 同埋唔會overcooked
順便擺落吉列牛個爐度燒一燒就更好食!

以後黎lkf又多個地方食完先去飲野喇😍