2023-12-11 521 瀏覽
喺海之戀食完飯,想食返啲甜品。本以為「豆乳狂人」淨係食甜品,原來都有其他輕食,好似粢飯、炸豆腐、炸雞等等。佢哋啲甜品種類有好多,最出名梗係豆乳類系列,多到都唔知點揀,樣樣都想食😆價錢亦相當親民~♥超煙韌豆花 ($45)這款是招牌菜式,上邊一層奶蓋芝士,裏面好多三色芋圓、珍珠,豆腐花好香濃好滑,還點綴咗少許黑糖,全部夾埋一齊食10分滋味~♥奶蓋西瓜波波豆乳 ($60)這個新款式,原來西瓜、豆乳同奶蓋的味道十分之夾,裏面還加了珍珠,味道幾特別,一啖接一啖飲唔停口~♥海棠肉鬆脆皮木綿豆腐 ($38)鹹香肉鬆份量好多,豆腐外層炸得有脆皮的口感,裏面好綿好滑~

♥超煙韌豆花 ($45)

♥奶蓋西瓜波波豆乳 ($60)

♥海棠肉鬆脆皮木綿豆腐 ($38)
鹹香肉鬆份量好多,豆腐外層炸得有脆皮的口感,裏面好綿好滑~

這間甜品店應該大部分人都有聽過🤪就係專買豆乳甜品同飲品但都有提供小食🙌🏻荃灣西店就有提供坐位可以坐低慢慢食但如果冇位的話都可以外賣🥡係海之戀揾位食,一定有位比你坐!!🔺狂人炸芋圓 $45芋圓份量真係好多!!有芋頭,番薯,紫薯🍠芋圓係size偏細粒的~有三款嘢可以配芋圓食,包括奶蓋,煉奶同黃豆粉🙌🏻個人都係最鐘意配最原始嘅煉奶食🥛整體芋圓都好煙靭但就偏油少少但勝在份量夠多🫶🏻🔺拉絲炸蛋$38分別兩個粢飯整成好似飯團咁🍙飯底煎得好脆係飯焦咁但食得耐真係有啲硬,咬到痛🥹而飯外面有椒鹽所以好夠味!!內饀有肉鬆,蛋同芝士🧀整體來說都夾但就係硬…🔺蕨餅丸子 $45呢個甜品個人就覺得不過不失😗有仙草,小丸子,三色芋圓同蕨餅,都係煙靭的但沒有太大特別🤲🏻甜品底是黑糖配椰奶🔺特濃可可豆乳 $28豆乳味都偏濃,唔會好甜,朱古力味都有的🍫🔺7.6豆乳焙茶 $36鐘意焙茶要叫呢個!!焙茶同豆乳都係好濃但不會搶過對方👅但好足料的關係所以都好飽肚下👀🤤好味度 : 7/10🔙回頭率 : 6/10 (飲品)

🔺狂人炸芋圓 $45

🔺拉絲炸蛋$38

🔺蕨餅丸子 $45

🔺特濃可可豆乳 $28
豆乳味都偏濃,唔會好甜,朱古力味都有的🍫

🔺7.6豆乳焙茶 $36

🤤好味度 : 7/10
🔙回頭率 : 6/10 (飲品)
2023-11-29 353 瀏覽
豆乳狂人的鮮芋泥豆乳絕對是一款令人驚艷的飲品。首先,它的豆乳口感濃郁順滑,散發著濃濃的豆香,讓人彷彿置身於大豆田園中。鮮芋泥的質地細膩綿密,入口即化,融合了芋頭的香甜和豆乳的滑順,口感極佳。整杯飲品不會過於甜膩,恰到好處的甜度讓人回味無窮。而且,它還具有豆乳的營養價值,富含蛋白質和膳食纖維,對於健康有益。總體而言,豆乳狂人的鮮芋泥豆乳是一款絕佳的飲品,結合了豆乳和芋頭的美味,讓人愛不釋手。
2023-11-09
10 分鐘 (外賣自取)
今次又係T小編帶J小編覓食嘅時候!呢間專係食豆乳嘅小店係荃灣真係人氣好高同好出名,基本上都係見到佢排晒長龍好多人食。鐘意食豆乳嘅J小編當然唔可以錯過,果然無令小編失望,食完會好快想再encore去食🤣豆乳專門店緊係唔少得粢飯,雖然今次無食到,不過T小編之前食過都話好好食,有好高評價👍🏻下次要再試埋佢哋嘅銷量冠軍鮮芋泥豆乳先!🙌🏻

🤍和風白玉
🤍和風白玉
🤎酥炸雞軟骨
下午茶
2023-11-26 313 瀏覽
一試便愛上聞名不如見面 一路都見到好多人推介終於有機會與嚟試下係咪咁堅喇樣樣都想飲~一於買幾款返去同屋企人share❣️西瓜豆乳有擔心過西瓜同豆乳會唔夾不過見係seasonal差品 唔飲就錯過即叫即整 用拉蓋嘅膠樽裝著本身仲諗住簡簡單單就咁西瓜同豆乳點知裡面仲有西米同豆花與其話係飲品 不如話係甜品更加貼切原來呢個combination 原來呢個咁夾而且嗰度發真係豆味超級濃郁❣️牛油果鰻魚玉子粢飯朋友推介 牛油果控如我當然簡呢個味道粢飯超級巨型 即叫即包糯米煙煙韌韌 煮得恰到好處勁厚嘅一層肉鬆 仲有厚厚嘅玉子燒甜甜地嘅味道配埋牛油果同鰻魚係一個會令人滿足嘅粢飯❣️紫米豆乳底下見到三份一都係紫米返到去真係要靠知粗飲管先食到落底飲完一支都已經飽晒❣️黑白芝麻豆乳呢支飲落就好似食緊芝麻糊咁當然係帶有豆香嘅芝麻糊啦芝麻味超級濃郁因為太好飲,真係唔捨得一次過飲晒佢而且餐廳後面自設工場見住員工好勤力咁磨緊豆 一睇就知真材實料啦
一試便愛上

❣️黑白芝麻豆乳
呢支飲落就好似食緊芝麻糊咁
當然係帶有豆香嘅芝麻糊啦
芝麻味超級濃郁
因為太好飲,真係唔捨得一次過飲晒佢

而且餐廳後面自設工場
見住員工好勤力咁磨緊豆
一睇就知真材實料啦
2023-11-24 170 瀏覽
每次去開海之戀,都會好想去豆乳狂買返飲杯野黎飲。每次去買野飲,都係要排隊嘅,可見佢嘅受歡迎程度。今次我買咗特濃可可豆乳,朱古力味非常濃郁,飲落非常滿足!而且,買豆乳狂人野飲,佢地個樽好厚料,可以循環再用。

2022-09-24
2023-11-18 265 瀏覽
今日同朋友行開荃灣就行下海之戀~食完野要有甜野填充埋另一個胃,想食豆腐花但又想多啲選擇,眼花繚亂,每一款都有其獨特的魅力,就去左豆乳狂人到食薑汁豆腐花,大大兜滿足到我既慾望🤭,而且豆乳狂人一向多款揀~~所以留得住我個心~料多又大兜~~豆腐花、仙草、紫薯、芋泥、芒果🥭等等~~桃膠又加入豆乳戰團就叫埋桃膠芋泥小丸子,同夏日之選:芒西豆花,仲有原味豆乳。其他朋友食俾唔到意見🤭芒西豆花用新鮮生果佈滿滿係面,水果清甜和豆腐花的滑嫩,原味豆腐花以其醇厚的口感和獨特的香氣,搞到我勁快就KO左兜芒西豆花🤭

芒西豆花用新鮮生果佈滿滿係面,水果清甜和豆腐花的滑嫩
  • 芋泥桃膠小丸子
  • 三色芋圓豆花
2023-11-18 262 瀏覽
呢日等呀女放學,又來呢到食😂真的好喜歡這間的豆乳飲品,款式多又低糖健康,豆味香濃細滑,今次帶埋呀媽來試都讚不絕口👍🏻.今次試左奶蓋芋泥小丸子,甜度剛好,芋泥加入豆乳口感綿滑有咬口味道好夾,粒粒小丸子煙韌q彈好好味,仲有豆腐花豆味香濃滑身,成杯口感層次超豐富抵我成日幫襯🤣另一杯咖啡奶蓋豆乳同樣出色,咖啡味道好出,加入豆乳豆腐花,豆香和咖啡香不得了,珍珠彈牙有質素,好好飲🤤.呢間粢飯一向喜歡,牛油果鰻魚玉子粢飯大大件十分足料,煙煙韌韌,喜歡入面仲有肉鬆😋大件到一啖係咬唔哂,一定夠哂飽🤣.地方闊落,自助形式,岩哂我要搵地方hea下時間,設計都滿有心思,食完自己執拾,垃圾桶設計得好可愛😍仲有盆栽🪴感覺好舒服,口渴一定又來買😜

2023-11-16 175 瀏覽
一直都好鍾意豆乳嘅製品,今次試咗佢哋嘅桃膠豆乳有驚喜,豆乳味道好濃,再配上有口感嘅桃膠呢個配搭冇得輸,而且豆乳無豆腥味,飲落好滑好香濃而且唔會太甜❣️佢哋亦都有好多唔同嘅選擇,亦都好吸引。下次一定要再試其他產品先得
一直都好鍾意豆乳嘅製品,今次試咗佢哋嘅桃膠豆乳
有驚喜,豆乳味道好濃,再配上有口感嘅桃膠
呢個配搭冇得輸,而且豆乳無豆腥味,飲落好滑好香濃
而且唔會太甜❣️
佢哋亦都有好多唔同嘅選擇,亦都好吸引。

下次一定要再試其他產品先得
2023-11-15 168 瀏覽
小編依晚約咗兩個朋友👯‍♀️聚舊,揀咗少啲嚟嘅荃灣西食晚飯。行街嘅時候發現豆乳狂人就喺同一個商場,食完飯之後就去咗買一支返屋企做宵夜兼早餐 🤪🥛 紫米豆乳 😋😋😋😋😋豆乳嘅黃豆味真係幾濃郁,紫米好軟糯又甜甜地,搖勻嚟飲兩者味道好平均,似食緊甜品咁。一支份量好多,飲咗一半好飽肚,小編分咗兩餐KO~ 😉宵夜 💵 約港幣$30/人 💁🏻‍♀️ 原來佢哋都有粢飯同豆製小食售賣,荃灣依間分店地方又大,好適合大家去食個下午茶或宵夜短聚~ 😚

🥛 紫米豆乳 😋😋😋😋😋

宵夜 💵 約港幣$30/人

2023-07-19
10 分鐘 (外賣自取)
$30 (宵夜)
2023-11-15 146 瀏覽
🥰朋友岩岩搬左去海之戀.緊係要買番啲甜品上去house warming🥳·🥭多芒小丸子($48)小丸子勁好咬😆份量足…岩哂一大班朋友飯後甜品share·🥭多芒楊枝甘露($48)朋友必點item😂超足料~勁多芒果、西米同柚子肉..mix埋椰奶好好味🫰🏻·🍉芒西豆花($55)新出item!緊係要try try🥰估唔到芒果同西瓜都夾wo! 食落鹹鹹地,原來仲落左奶蓋😍撈埋豆花口感豐富·🖤黑芝麻奶蓋($42)超特別!!鍾意黑芝麻既唔好錯過🥰香濃豆乳、黑芝麻溝埋微鹹奶蓋..層次分明.口感細滑👍🏻·📍豆乳狂人荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號鋪

📍豆乳狂人
荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號鋪
外賣自取
2023-11-13 190 瀏覽
想食好耐 終於有機會食因為每次都係食飽飯經過今次係特登行過去當下午茶 咁就可以食多d野~-🔸桃膠豆乳 $32超級多桃膠 仲要唔係散散的係食到一舊舊咬到的豆乳好香豆味又唔會甜-🔸芒西豆花 $55夏日之選果然唔少得芒果同西瓜啦佢有好多果肉夾埋滑滑的豆花真係好清爽-🔸狂人炸芋圓 $45炸芋圓超多粒 係迷你三色芋圓 炸得唔油配以黃豆粉 煉奶 多種口感-🔸牛油果鰻魚玉子粢飯 $52個粢飯應該係即整 中間D料好新鮮除左有牛油果鰻魚玉子 仲有條好脆身既油炸鬼 相當驚喜-📍SOYmart by 豆乳狂人📌荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖
想食好耐 終於有機會食
因為每次都係食飽飯經過
今次係特登行過去當下午茶 咁就可以食多d野~
🔸桃膠豆乳 $32
除左有牛油果鰻魚玉子 仲有條好脆身既油炸鬼 相當驚喜
📍SOYmart by 豆乳狂人
📌荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖
2023-11-11 137 瀏覽
相信大家對呢間都唔陌生,係全港首間用日式熟漿技術製作嘅新式豆乳店,採用先進豆乳生產機器,提供多款創新口味嘅豆乳製品,高蛋白質,新鮮又健康,老少咸宜,值得到訪!期間限定夏日之選係西瓜系列,聽落感覺好奇怪,但都好想試吓🫣 估唔到芒果同西瓜夾豆腐花可以咁正,芒果香甜,西瓜爽口,豆花滑溜,整體搭配出奇地match,好有驚喜🍉飲品要咗原味同黑白芝麻豆乳,前者係無糖嘅,飲落順滑,輕口,淡淡著淡淡嘅豆香氣,健康之選~ 個人更喜歡後者,黑白芝麻味道香濃,質感濃郁,感覺超有營養😌主食方面有狂人粢飯,簡單經典之選,煙煙韌韌韌嘅糯米飯加入肉鬆、榨菜同油炸鬼,一開為二,方面食用,好足料,食完已經好飽🧡 海苔肉鬆炸豆腐同樣出色,炸至酥脆可口,好好味!呢度仲有最basic嘅豆腐花,咁啱嗰日凍凍地所以要咗個熱嘅薑汁豆花,如同個名所說,真「夠薑」,相對嚟講熱豆花更滑溜,而且豆香味更突出性價比高🫚

2023-11-11 107 瀏覽
狂人X西瓜行街經過海之戀見到豆乳狂人出左新口味,豆乳概念店帶來全新豆乳體驗自家研發各種創新口味堅持每日親手製豆乳 !雖然好多人排都試下🤓西瓜豆乳 $48呢期做緊夏日西瓜主題,試下佢地香濃奶蓋配搭西瓜豆乳食落啖啖彈牙波波,西瓜清甜加上豆乳! 鮮芋泥豆乳 $32見到係No .1 ,見到佢地話每日即製7.6特濃豆乳,豆香濃郁,芋泥綿密軟滑,唔會太甜!難怪係第一☝🏻黑白芝麻豆乳 $32黑芝麻的味道也非常濃郁,飲起來就似是稀釋了的黑芝麻糊多芒楊枝甘露$48一個杯非常足料,滿滿芒果、西米同金柚,椰奶香濃桃膠芋泥小丸子 $45香甜綿密的芋泥配煙韌的小丸子和桃膠絕對女士必點😘📍SOYmart by 豆乳狂人荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖
狂人X西瓜

西瓜豆乳 $48

鮮芋泥豆乳 $32

黑白芝麻豆乳 $32
黑芝麻的味道也非常濃郁,飲起來就似是稀釋了的黑芝麻糊

多芒楊枝甘露$48
一個杯非常足料,滿滿芒果、西米同金柚,椰奶香濃

桃膠芋泥小丸子 $45
香甜綿密的芋泥配煙韌的小丸子和桃膠絕對女士必點😘

📍SOYmart by 豆乳狂人
荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖
2023-11-03 163 瀏覽
今日tea time去咗豆乳狂人,整體而言,味道真係好好!特別要推薦佢哋嘅桃膠黑糖豆花同桃膠椰汁紅豆。首先,講下桃膠黑糖豆花。豆花滑溜溜,口感好綿密,配上香濃嘅黑糖醬,味道甜而不膩。最特別嘅係加入咗桃膠,增添咗口感同層次感。每一口都帶來豐富嘅口感,令人回味無窮。而桃膠椰汁紅豆都非常出色。椰汁清香順滑,配上大大粒嘅紅豆同桃膠,味道豐富。椰汁同桃膠嘅結合,帶出咗一種獨特嘅口感,令人驚喜。每一口都能夠感受到椰汁嘅鮮甜同桃膠嘅彈牙口感,實在太美味啦!整體而言,豆乳狂人係一間值得推薦嘅餐廳。桃膠黑糖豆花同桃膠椰汁紅豆味道真係非常出色,每一口都帶來滿足感。如果你鍾意豆花同豆類甜品,呢度絕對係一個好選擇。唔單止味道好,服務都好好,令人感到舒服。下次再去,一定會再試吓其他口味!