2021-05-18 302 瀏覽
之前睇IG有人介紹呢到既忌廉芝士炸雞窩夫,滿心期待咁嚟食(之前來過一次,可惜賣晒),另外叫左壽司卷同埋炸物拼盤。個炸雞窩夫個窩夫唔脆就算啦,食落硬硬地,實實哋,食咗一半就唔想食。個炸雞有脆但係比較乾,個芝士汁我覺得還可以但係老公就話冇芝士味。所以結論係無下次。壽司捲同炸物唔係主打野,就普普通通,炸物明顯炸定,唔脆既,壽司捲凍既,都預左。

忌廉芝士炸雞窩夫
炸物拼盤
炸蝦/墨魚捲
味道好正宗嘅韓式炸雞 而且幾抵食~~~最近SOGO大減價 一放假就過嚟行街 不過SOGO呢邊冇乜嘢食 所以通常行完之後就會去隔離嘅希慎廣場 希慎廣場上面有個大嘅food Court 有好多餐廳 座位都幾寬闊 😁~~~今次黎就比我留意到 開咗呢一間韓式炸雞店 由於好耐冇去韓國 真係好掛住韓國嘅味道 所以就即刻忍唔住叫咗炸雞黎試下🐔.睇完餐牌之後叫咗:食物x1:雙重滋味炸雞 - 無骨全份飲品x1:粉紅西柚特飲.雙重滋味炸雞我選擇左蒜香醬油味同埋甜辣炸雞 前者但係有少少辣味 辣辣地又鹹鹹香香咁非常正 後者就甜多於辣 不過都一樣好惹味 炸雞炸得好香脆 可以揀無骨或者有骨 懶人如我 當然就揀無骨啦 全程可以用筷子食 又唔使整污糟雙手真係好方便 🥢~~~而粉紅西柚特飲亦不錯 顏色粉嫩 味道唔藥水 清清新新咁 又唔會好甜 幾fresh幾解渴 同炸雞頗搭🍹~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥Soul Food Truck (銅鑼灣)
味道好正宗嘅韓式炸雞 而且幾抵食
睇完餐牌之後叫咗:
食物x1:雙重滋味炸雞 - 無骨全份
飲品x1:粉紅西柚特飲
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
Soul Food Truck (銅鑼灣)
2021-05-10 232 瀏覽
好掛住韓國啊!今日一於試下位於銅鑼灣Hysan Food Court嘅一間新韓式餐廳。餐廳嘅裝修唔錯,好有韓國風味。我叫咗一個泡菜炒飯配芝士脆炸雞。食物份量唔少,右面有成大五舊炸雞,下面佈滿芝士。左邊泡菜炒飯都幾多,面頭有片芝士,下面就係雞蛋!一嚟到嗰陣個pan好熱,會一直煮緊啲芝士同蛋,一定要盡快撈勻佢哋。泡菜炒飯辣辣地,好惹味,撈埋芝士同蛋一齊食好邪惡!炸雞好脆,雞肉嫩滑。下面嘅芝士仲會有拉絲狀態,捲埋一齊食特別滋味。今日好熱,我仲叫咗一杯士多啤梨乳酪特飲。飲品酸酸甜甜,非常解渴。士多啤梨味好重,而且嘢飲好冰凍,非常解渴。

呢間餐廳由韓籍廚師主理🇰🇷主打創意飯卷、韓式炸雞同韓式吐司等等,全部都係即叫即整,保證熱辣辣🔥💗OPPA芝士牛肉卷($62/ 全份)飯卷包住韓式烤牛肉,牛肉軟腍帶麻油香🐮加入爽口微酸既醃黃蘿蔔同芝士,面頭灑上芝麻,點埋沙律醬食更加開胃🍣💗芝士辣炒年糕拉麵配芝士脆炸雞($88)鐵板嘅左邊係芝士辣炒年糕拉麵。辛辣麵煮得較軟腍,吸收醬汁辛辣帶微甜嘅味道🍜,年糕軟糯煙韌但唔夠入味,魚糕就幾彈牙🍢,加上半溶芝士片;右邊係芝士脆炸雞。無骨炸雞外層香脆,內裡嫩滑多汁🐥面層灑上芝士粉外,底下嘅水牛芝士同車打芝士有拉絲效果,咸香惹味🧀
💗OPPA芝士牛肉卷($62/ 全份)
OPPA芝士牛肉卷

💗芝士辣炒年糕拉麵配芝士脆炸雞($88)
芝士辣炒年糕拉麵配芝士脆炸雞
2021-05-06
OPPA芝士牛肉卷
芝士辣炒年糕拉麵配芝士脆炸雞
1K
2021-04-28 247 瀏覽
前排行銅鑼灣希慎,竟然俾我發現到food court開左間韓式小食店🤩🤩咁啱又有d肚餓,於是就去左試試😋😋🧇忌廉芝士窩夫配炸雞 $45✨呢個係新品黎,由於窩夫同炸雞呢個配搭太特別,於是就買左黎試下🤣🤣炸雞有3舊左右,大大舊,咬落好juicy🤤🤤炸雞上面鋪滿左芝士同忌廉,一齊食都幾夾~~窩夫外層香脆,口感煙韌,面頭仲淋左d糖漿,甜甜地幾好食~~🥚雞蛋看地球2.0 (全份) $80✨個名好得意~~其實就係雞蛋芝士牛肉卷❣️❣️裡面有醃蘿蔔、芝士同牛肉,面頭仲灑左d芝麻😋😋食落好香口,點沙律醬食更加開胃~~份量都幾多,如果驚食唔哂既朋友可以叫半份喔🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🍹粉紅西柚特飲 $20✨杯野望落好靚,飲落都幾香西柚味,味道偏甜~~
咁啱又有d肚餓,於是就去左試試😋😋

🧇忌廉芝士窩夫配炸雞 $45✨
炸雞有3舊左右,大大舊,咬落好juicy🤤🤤
炸雞上面鋪滿左芝士同忌廉,一齊食都幾夾~~
窩夫外層香脆,口感煙韌,面頭仲淋左d糖漿,甜甜地幾好食~~

🥚雞蛋看地球2.0 (全份) $80✨
個名好得意~~其實就係雞蛋芝士牛肉卷❣️❣️
裡面有醃蘿蔔、芝士同牛肉,面頭仲灑左d芝麻😋😋
食落好香口,點沙律醬食更加開胃~~

🍹粉紅西柚特飲 $20✨
杯野望落好靚,飲落都幾香西柚味,味道偏甜~~

2021-04-24 278 瀏覽
🇭🇰Soul Food Truck·因為個日之後要去做運動 我費時食到咁飽就搵左呢間係food court既小食😈😈·雞蛋看地球2.0 $45 l 原味香腸年糕串 $18我本身其實係想食佢個墨汁墨魚卷架 但係佢無得散嗌 一定要跟埋個炸蝦卷 所以我就無嗌到🥺之後我諗住嗌個雞蛋泡菜卷啦 點知都賣曬 所以最後就嗌左呢個芝士牛肉😂😂我覺得佢都ok既 個蛋皮唔會太乾 不過就唔算話特別有驚喜 反而佢個香腸年糕我幾中意 佢個年糕煎到好香口 但係入面仲係軟糯既 之後個香腸都好好味😋😋·#rbyeat#rby韓國菜#rby銅鑼灣 #rby旺角·📍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場11樓1104號舖📍旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓F1號舖
🇭🇰Soul Food Truck
雞蛋看地球2.0 $45 l 原味香腸年糕串 $18

#rbyeat
#rby韓國菜
#rby銅鑼灣 #rby旺角
📍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場11樓1104號舖
📍旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓F1號舖
2021-04-24 249 瀏覽
在銅鑼灣又想輕食韓國🇰🇷街頭美食嘅話,而家多咗一個好選擇。在希慎廣場嘅美食廣場,有一間提供韓式炸雞🍗、三文治🥪同飯卷嘅小店舖,以解一解思鄉情懷。.🍽香脆炸雞吐司🥪💬相信去過韓國🇰🇷嘅朋友都一定排過隊買韓式超正嘅三文治🥪,今次試咗個炸雞風味,滿佈生菜、蕃茄🍅、煎蛋🍳,口感豐富又香脆,充滿韓國🇰🇷風味😊.🍽墨先生與蝦小姐💬韓式飯卷又係令人著迷嘅食物,墨汁墨魚飯卷加上粉紅蝦飯卷雙拼,一次過食到兩種口味,味道都唔錯.🥤粉藍檸檬🍋特飲、濟洲鮮奶抹茶💬兩杯飲品都唔錯,檸檬特飲唔太酸仲有啲甜,而選用濟洲產嘅鮮奶抹茶🍵,味道香濃綿滑,感覺滿足🤤
🍽香脆炸雞吐司🥪
🍽墨先生與蝦小姐
🥤粉藍檸檬🍋特飲、濟洲鮮奶抹茶
午餐
2021-04-19 188 瀏覽
在銅鑼灣希慎廣場food court的抵食韓式食店,有高質炸雞、新潮美式炸雞窩夫、湯粉麵或者飯卷,非常適合韓國愛好者來解饞!我們叫了原味有骨全隻炸雞。炸雞外脆內軟多汁。炸皮不算厚,有家鄉雞風味~個人很喜歡炸雞窩夫鹹的炸雞配上甜甜的楓糖和照燒醬和窩夫,是非常美式的配搭。窩夫不算太脆,但軟軟香香的配香脆炸雞剛剛好!粉紅梳打在韓式飲品來說不算太甜,但是還有美美的顏色,配油膩的東西剛好。但奶昔一般對我們來說太甜。❕好消息❕他家還可選三文治!我們點了墨西哥芝味煙肉薯餅,薯餅夾在三文治內吃很香,但不太喜歡內𥚃甜的醬汁,如麵包烘得更脆更好。

我們叫了原味有骨全隻炸雞炸雞外脆內軟多汁。炸皮不算厚,有家鄉雞風味~

墨西哥芝味三文治
墨西哥芝味三文治

西柚梳打
西柚梳打
2021-04-10 352 瀏覽
希慎foodcourt新開左一間韓式炸雞店,款式超多之餘價錢仲好貼地!份量超大記得唔好一次嗌太多啊🧏🏻‍♀️本身想試佢地嘅🥢忌廉芝士窩夫配炸雞,點知韓國嘅供貨問題嗰日冇晒😭推介🥢蒜香醬油炸雞 🥢泡菜炒飯配芝士脆炸雞————————————————————1️⃣◆蒜香醬油炸雞(有骨全雞)◇HKD153除左「有骨全雞」仲有無骨(HKD150)同埋半份(HKD83)選擇,如果一人食建議嗌半份就夠啦💙表面炸得超香脆,蒜香醬油好入味,入面嘅雞肉都仲鎖住幾多汁💦2️⃣◆泡菜炒飯配芝士脆炸雞◇HKD78有齊蛋餅炸雞同炒飯,一次過滿足三個願望!熱辣辣嘅鐵板上嚟,芝士拉絲拉得好過癮🧀炸雞配芝士一向唔會出錯,最有驚喜都係嗰炒飯,泡菜味好濃,酸酸辣辣超開胃👅不過蛋餅就老左小小有d硬3️⃣◆西柚梳打◇HKD20清爽開胃幾唔錯

推介🥢蒜香醬油炸雞 🥢泡菜炒飯配芝士脆炸雞
————————————————————
1️⃣◆蒜香醬油炸雞(有骨全雞)◇HKD153

表面炸得超香脆,蒜香醬油好入味,入面嘅雞肉都仲鎖住幾多汁💦

2️⃣◆泡菜炒飯配芝士脆炸雞◇HKD78

3️⃣◆西柚梳打◇HKD20
清爽開胃幾唔錯
2021-04-09 218 瀏覽
一早去到銅鑼灣有咩好野食?原來希慎樓上有好多美食🤤 仲要11點就已經開門 我地今次就係11樓食左呢間韓國小食店啦👅 我哋11:30左右到都唔係好多人 所以可以坐窗邊位 好好光線👍🏻由於時間尚早 所以我哋冇叫到炸雞 反而試咗雞蛋看地球2.0同黑糖花生窩夫🧇 雞蛋看地球其實係雞蛋芝士牛肉卷既韓式壽司👅 入邊有醃蘿蔔 點少少沙律醬好滋味🤤 窩夫即叫即製 香脆好味 第一次配黑糖醬汁偏甜不過味道都唔錯😋飲品方面我哋就叫咗一杯濟州鮮奶抹茶同埋士多啤梨乳酪特飲🍓 濟州鮮奶抹茶唔會好甜 抹茶味都幾香👍🏻 士多啤梨乳酪特飲酸酸甜甜好清新 有驚喜🌟

黑糖花生窩夫

黑糖花生窩夫
某日同朋友來到希慎食個early dinner,見到food court有間新嘅韓仔店,於是喺度叫咗份紫菜卷同飲品。🐙🦐墨先生與蝦小姐 墨汁墨魚卷拼粉紅蝦花卷賣相精美!前者配上酸酸哋嘅醃蘿蔔,後者配上香辣嘅泡菜,點埋嗰個白色嘅沙律醬(?),成件事好match!同朋友每人食七件到飽飽哋🤗🥝奇異果乳酪特飲見好少有呢款飲品所以叫咗嚟飲,點知出奇地好好飲,非常推薦!望得到的奇異果籽,飲得落肚的清新和酸甜😉

🐙🦐墨先生與蝦小姐

🥝奇異果乳酪特飲
2021-03-18
15 分鐘 (堂食)
2021-04-04 155 瀏覽
Soul Food 8/10炸雞多士🥪$50一打開個袋就覺得十分足料,兩塊多士內則一邊係芝士🧀,一邊係厚厚嘅蛋餅,仲夾住好多生菜絲,之後係主角炸雞🐔。成個多士嘅份量係十分滿分個咀細啲係咬唔到。第一啖個口感好豐富,有炸雞嘅肉汁,生菜🥬嘅爽脆,同mayo嘅香味!多士嘅擺位上都有擺心思雞扒嘅兩邊分別係芝士同埋蛋餅咁樣雞扒嘅油同埋啲醬汁就唔會索左落塊多士度,平時最唔鍾意食到塊多士又濕又爛中間嘅生菜絲亦都可以減輕油膩感覺如果加多$8仲可以有多啲生菜添我仲要多咗杯提子🍇梳打$28我覺得提子味稍為有點兒淡唔係好飲得出係提子味但係要配份量咁大嘅多士,冇咁甜都可以接受味道: 8/10環境: 7/10消費: $80地點: Hysan 11/F
Soul Food 8/10

炸雞多士🥪$50
一打開個袋就覺得十分足料,
兩塊多士內則一邊係芝士🧀,
一邊係厚厚嘅蛋餅,
仲夾住好多生菜絲,
之後係主角炸雞🐔。
成個多士嘅份量係十分滿分
個咀細啲係咬唔到。
第一啖個口感好豐富,
炸雞嘅肉汁,生菜🥬嘅爽脆,同mayo嘅香味!
多士嘅擺位上都有擺心思
雞扒嘅兩邊分別係芝士同埋蛋餅
咁樣雞扒嘅油同埋啲醬汁就唔會索左落塊多士度,
平時最唔鍾意食到塊多士又濕又爛
中間嘅生菜絲亦都可以減輕油膩感覺
如果加多$8仲可以有多啲生菜添

我仲要多咗杯提子🍇梳打$28
我覺得提子味稍為有點兒淡
唔係好飲得出係提子味
但係要配份量咁大嘅多士,冇咁甜都可以接受

味道: 8/10
環境: 7/10
消費: $80
地點: Hysan 11/F

2021-04-04 96 瀏覽
因為買了吐司又想試其他野,所以又買了份飯卷又點了份新出的炸雞窩夫!等食物差不多到齊都用了半小時,因為點餐的人真係好多,幸好早到,不然睇戲就遲到了。點了一份雙拼的飯卷,墨先生蝦小姐和雞蛋看地球,名字有趣!其實是墨魚卷和蝦卷,飯煙韌,材料都足,中間有大大粒炸蝦肉、脆蘿蔔等。 雞蛋士牛肉卷就外層包著一層薄蛋,入面係韓式炒牛肉,食落有粒粒芝麻香!炸雞窩夫估唔到咁大件,窩夫香脆中帶軟糯,淋上了焦糖漿。上面件炸雞熱辣辣,帶汁且滑嫩。最邪惡的是鋪在上面的芝士和沙律醬!食落咸咸甜甜,雙重滋味!再飲返啖濃郁奶昔,好夾~這裏食物大件夾抵食,唔想食傳統正餐,來一點韓式街頭滋味也不錯。

2021-03-19
20 分鐘 (堂食)
2021-04-03 87 瀏覽
Soul Food Truck係希慎food court嘅小食店🇰🇷-🧀泡菜炒飯配芝士脆炸雞 $78炒飯係用鐵盤上碟, 保持到溫度唔驚熱溶芝士會凍咗變硬👍🏻 鐵盤一邊係熱溶芝士配炸雞🍗 另一邊係雞蛋配泡菜炒飯, 上面仲有溶咗嘅芝士😍 喺熱溶芝士上面嘅炸雞表面有好多芝士粉, 用幾款唔同嘅芝士令味道唔會太單調👏🏻 炸雞外層好脆, 炸漿又唔會太厚, 配熱溶芝士真係好夾🧀-🧇忌廉芝士窩夫配炸雞 $45Waffle個邊焗到脆脆地, 入面有少少煙韌嘅質感, 淋上糖漿之後上面有炸雞, 車打芝士最後配埋cream cheese, 咸甜一齊食其實都幾好食😋-🍴7.5/10

🧀泡菜炒飯配芝士脆炸雞 $78

🧇忌廉芝士窩夫配炸雞 $45

🍴7.5/10
2021-04-01 154 瀏覽
韓國風進注咗 Hysan Food Court 呀!未有得去韓國都可以黎呢到過吓口癮呀 😍 幾有地道風味架芝士脆薯炸熱狗 📍$24咬落去脆卜卜架,估唔到入面仲有拉絲,好驚喜 😬 熱狗有得揀茄汁+芥辣/BBQ醬+芥辣,我地呢啲茄汁控梗係要茄汁啦,it can never go wrong! 忌廉芝士窩夫配炸雞 📍$45好澎湃嘅感覺 😝 攞到埋位已經即刻有人問我地係邊間買 😂 咸咸地嘅芝士同炸雞,配落甜甜地又帶有肉桂味嘅糖漿窩夫又幾特別喎 🙃 炸雞脆得黎又夠juicy, 加埋啤酒就更好啦粉藍檸檬特飲 📍$20檸檬特飲,酸甜醒神,岩哂咁熱嘅天氣可以解解渴呀

芝士脆薯炸熱狗 📍$24

忌廉芝士窩夫配炸雞 📍$45

粉藍檸檬特飲 📍$20
檸檬特飲,酸甜醒神,岩哂咁熱嘅天氣可以解解渴呀
粉藍檸檬特飲
粉藍檸檬特飲