超級超級好味嘅strawberry and blueberry danish,望落以為係普通嘅danish,食落超有驚喜,超香又酥脆,一啲都唔膩,custard 唔會好甜,好完美嘅danish,好值得一試
Strawberry  danish
Strawberry  danish
2022-05-23 321 瀏覽
傳統嘅港式懷舊麵包忌廉筒就真係未試過 但係見呢一間堅尼地城嘅麵包店幾出名 就嚟咗試😌佢同忌廉筒差唔多 不過入面就係用咗吉士餡 口感好軟滑 外層嘅酥皮好酥脆 牛油味都好香 食落口感豐富 甜而不漏🤩
2022-05-21 355 瀏覽
聽聞很久的bakery shop, 今天來到點了朱古力忌廉筒,外層酥皮沒有想像中的酥脆,似麵包質感,朱古力mousse香濃,外層有朱古力醬,整體感覺還是可以。如果新鮮/酥皮脆口一點會更好!
2022-05-12 390 瀏覽
✨CUSTARD TART 酥皮同蛋漿比例接近一比一 酥皮厚蛋少酥皮 偏厚 偏油膩 層次睇落唔錯 口感酥脆但唔夠鬆化 牛油香亦唔算好香蛋漿 略少 蛋味唔算好香濃 但尚算滑味道偏甜 食落有啲似葡撻 整體普通 但相對之下會比忌廉筒好✨UNICORN PUFF ORIGINAL招牌獨角獸泡芙 類似舊式忌廉筒有四種口味 今次揀左原味忌廉筒本身放左喺雪櫃 外層 酥皮 唔算好酥脆 幾實淨 層次亦冇想像中咁豐富 偏油膩好一般內餡滿滿 吉士忌廉 質感厚身 味道普通 唔算好濃蛋香奶香甜度可以 但都有少少膩整體黎講好普通 以呢個價錢唔值食物好普通 環境正常服務好一般 講嘢冇尾音 感覺冇乜禮貌唯一要讚下嘅係包裝唔錯價錢進取 定價少貴以呢個價錢同食物質素就唔太值
✨CUSTARD TART

唯一要讚下嘅係包裝唔錯
價錢進取 定價少貴
以呢個價錢同食物質素就唔太值
2022-05-10 589 瀏覽
-{堅尼地城特色麵包🥯}今次黎到一間好想試嘅麵包店☺️要左個包同tart😙🤤Custard tart🤤 ($13)似燉蛋嘅甜蛋漿😙酥皮好酥脆☺️份量都唔細🤟不過酥皮摸落都幾油😂👖褲評: 7.8/10🤤Cinnamon roll🤤 ($25)酥皮都係偏油 勝在肉桂味夠出😙肉桂係温嘅程度 酥皮好多層😍👖褲評: 7.8/10麵包唔平但水準都唔錯😝經過可以一試☺️性價比: 8/10服務: 8/10環境: Nil🚩 Soft Thunder 🚩地址: 西環北街29-31號鴻利樓地下A號舖 #fuudjai #fuudjai堅尼地城 #fuudjai甜品 #fuudjai麵包 #fuudjai小食 #fuudjai西環
{堅尼地城特色麵包🥯}
今次黎到一間好想試嘅麵包店☺️要左個包同tart😙

🤤Custard tart🤤 ($13)

👖褲評: 7.8/10

🤤Cinnamon roll🤤 ($25)
酥皮都係偏油 勝在肉桂味夠出😙肉桂係温嘅程度 酥皮好多層😍

Cinnamon roll
  • Custard  tart
  • Cinnamon  roll
2022-05-10 253 瀏覽
西環。招牌486層忌廉筒 某天經過麵包店的門口,被裝修吸引了,是一間新派帶點工業風的麵包店。。落地玻璃對店舖內一目了然,看到麵包櫃內的麵包便不期然衝進去了。。手工麵包店主打酥皮麵包忌廉筒酥皮外層酥皮捲約6-7層餡料以吉士醬代替忌廉:原味、宇治抹茶、朱古力、榛子。看到外型,確實充滿了童年回憶記得小時候,媽媽常常在舊式的麵包店購買忌廉筒給我們。吃了一口,餡料不會太甜朱古力和榛子較好吃抹茶味道令抹茶控有點失望忌廉筒可能是冷藏在雪櫃的關係可惜外層的酥皮沒有想像的酥脆Hm…試一次便好$42的定價有點進取了🙈
西環。招牌486層忌廉筒

手工麵包店主打酥皮麵包
忌廉筒酥皮外層酥皮捲約6-7層
餡料以吉士醬代替忌廉:
原味、宇治抹茶、朱古力、榛子

看到外型,確實充滿了童年回憶
記得小時候,媽媽常常在舊式的麵包店購買忌廉筒給我們。
吃了一口,餡料不會太甜
朱古力和榛子較好吃
抹茶味道令抹茶控有點失望
忌廉筒可能是冷藏在雪櫃的關係
可惜外層的酥皮沒有想像的酥脆
Hm…試一次便好
$42的定價有點進取了🙈
2022-05-08 236 瀏覽
⚠️令人失望的custard tart ⚠️人氣頗高,滿心歡喜諗住買來試吓! 點知.. …..極 度 失 望 (;´༎ຶٹ༎ຶ`)首先講講賣相差,custard非常之少,個漿得好薄咁掃一浸就完左。酥皮好油,蛋無蛋味,咁既價錢對唔住消費者!KFC葡撻仲好食過佢10倍。並唔係網上面推到有幾咁值得去試,之前行過仲要排隊買。呀,未講價錢,聽完可能仲揼心,盛惠港幣13元正,同樣貨品比起其他店舖貴一至兩蚊添!⛑純粹個人意見,不代表所有人,可能有人覺得好好食👍🏻📍𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟:Soft Thunder (西環)西環北街29-31號鴻利樓地下A號舖
⚠️令人失望的custard tart ⚠️
人氣頗高,滿心歡喜諗住買來試吓! 點知.. …..
極 度 失 望 (;´༎ຶٹ༎ຶ`)

並唔係網上面推到有幾咁值得去試,之前行過仲要排隊買。

呀,未講價錢,聽完可能仲揼心,
盛惠港幣13元正,同樣貨品比起其他店舖貴一至兩蚊添!

⛑純粹個人意見,不代表所有人,可能有人覺得好好食👍🏻

📍𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟:
Soft Thunder (西環)
西環北街29-31號鴻利樓地下A號舖
2022-04-25 284 瀏覽
返屋企滿心歡喜期待咁食個綠茶味咬一啖乜粗口都飛晒出嚟未食過咁難食嘅puff又話四佰幾層酥皮點鬆化點好味實物又硬又實自己衰貪心,未試過就買咗3隻味因為堅尼地城真係無幾可去見佢敢標呢個價應該無問題點知伏到上太空話晒$42個都吾平,吾想嘥野夜晚食個榛子味,諗住快啲啃晒去,但真係好漏,就一路食一路挖咁啲吉士出嚟,加上朱古力邊又溶咁啲喺紙巾度,感覺自己好似食緊💩跟住今朝直接掉咗個原味🤦🏻126蚊食垃圾,又嘥錢又嘥 quota
返屋企滿心歡喜期待咁食個綠茶味

點知伏到上太空

跟住今朝直接掉咗個原味🤦🏻
126蚊食垃圾,又嘥錢又嘥 quota

2022-04-24
呢間餅店都開咗一排,佢啱啱開嗰陣時都食過一次🤭 近排經過見到冇咩人走去試多次🤔🫢.🦄🍵 Unicorn Puff (Green Tea) $42之前成日見到鋪天蓋地嘅宣傳都係介紹佢呢一個signature嘅puff😂 佢有四隻味今次揀咗抹茶味。佢size都幾大個,入面唧滿抹茶cream,由頭到尾都有,但係茶味就唔算好濃。而個puff就有啲失望,因為佢係整好擺係雪櫃,所以啲酥皮雪到好實又唔脆😵‍💫🥴口感mama地….🍫🍪 Chocolate Cookie $23係美式軟身曲奇,有朱古力粒,焗熱咗啲朱古力粒會溶溶地,味道唔會過甜,整體正常發揮。整體我覺得呢兩款都有啲普通唔建議😂😂 不過我見到周不時都有人排隊買嘢,我諗佢其他嘅pastry會好食啲🫢🤣🤣
🍫🍪 Chocolate Cookie $23

2022-04-15 237 瀏覽
見網上評價話蛋撻同bake house各一千, 去到門口見到原味蛋撻得返三個, 店員仲話下轉焗好要等一個鐘, 梗係即刻買返個試下啦作為主打既蛋撻, 本身凍左食都預左會扣分, 不過食第一啖即刻想話唔係呀嘛, 咁都算signature? 蛋撻酥皮同蛋漿比例1:1, 每啖會食到好厚既酥皮層, 唔鬆脆之餘蛋漿亦欠奉蛋香味, 完全唔係一個合格既蛋撻,同樣價錢奉勸真係去返bakehouse食蛋撻開心好多😓知道另一樣名物係忌廉桶, 分別有原味、綠茶、朱古力同榛子. 由於食飽飯唔想食太heavy, 就揀左感覺上最冇負擔既綠茶.忌廉桶唯一可取之處係份量十足, 綠茶cream去到最尾端都仲有. 但同蛋撻一樣內餡完全冇味, 純綷係食緊一啲甜既cream, 加上忌廉桶本身雪住, 酥皮雪完又硬又實, 完全唔好食

2022-04-15
2022-04-12 218 瀏覽
要經營1盤生意,有gimmick是非常重要的。而這間位於西環的Soft Thunder就是主打酥皮類產品。可能是臨近麵包店關門時間吧,所以店內最有名的Puff已經沽清,所以小妹選了牛角包和抹茶紅豆包(它應該有1個更fancy的名字,但我真的忘了)。牛角包的大小跟1部iPhone 11差不多。它的牛油味不算超級無敵濃郁,不過小妹必須要說它真的很酥脆,如果你邊走邊吃的話,你一定會吃的很狼狽,哈!骰子狀的抹茶紅豆包就不過不失。雖抹茶味欠奉,但它帶有微甜的紅豆蓉和煙韌的麻糬口感。2款麵包各售25元,你們覺得物有所值嗎?

2款麵包各售25元,你們覺得物有所值嗎?
外賣自取
Soft Thunder (西環) 🍪⚡️[Chocolate Puff $42 🍫](9/10)大大個!!🤩朱古力偏苦💓🥰coating脆皮增加層次❤️酥皮偏厚實😍😱😱😱太幸福了😭😭😭太遲與你相遇!價錢不算便宜,但會適時獎勵自己🤤[Cinnamon Roll ](7/10)玉桂控希望可以多點玉桂粉🤣🤣☹️對非玉桂控來說是剛剛好吧!😍Revisit: ✅✅✅✅✅(5/5)#西環foodhealsme #港島foodhealsme #麵包foodhealsme 📍Soft Thunder (西環)西環北街29-31號鴻利樓地下A號舖
Soft Thunder (西環) 🍪⚡️

[Chocolate Puff $42 🍫](9/10)
大大個!!🤩
朱古力偏苦💓🥰coating脆皮增加層次❤️
酥皮偏厚實😍
😱😱😱太幸福了😭😭😭太遲與你相遇!
價錢不算便宜,但會適時獎勵自己🤤

[Cinnamon Roll ](7/10)
玉桂控希望可以多點玉桂粉🤣🤣☹️
對非玉桂控來說是剛剛好吧!😍

Revisit: ✅✅✅✅✅(5/5)

#西環foodhealsme
#港島foodhealsme

#麵包foodhealsme

📍Soft Thunder (西環)
西環北街29-31號鴻利樓地下A號舖
Chocolate Puff
Cinnamon  Roll
Chocolate Puff
  • Unicorn Puff
/ 𝐒𝐨𝐟𝐭 𝐓𝐡𝐮𝐧𝐝𝐞𝐫西環人氣手工烘焙店 主打486層酥皮產品⁉️聽聞西環呢一間手工烘焙店嘅麵包比起好多酒店級嘅更好食😋 主打麵包同酥皮產品, 每日新鮮焗製, 聲稱酥皮係有486層咁多😱 而特色產品就有Unicorn Puff同必食酥皮吉士撻🥧1️⃣ 酥皮吉士撻 $13對尼個人人讚嘆嘅酥皮吉士撻抱有好大期望🤔酥皮部分的確好多層好酥脆, 但中間只係普通葡撻餡, 都夠蛋香味而且幾滑, 但個撻食到底部有少許苦澀嘅焗燶味, 我就覺得失望..2️⃣ Hazelnut Unicorn Puff $42傳統忌廉筒轉變為店舖嘅Signature甜品😋尼個Unicorn puff就好值得試啦! 忌廉筒都係用十分酥脆嘅486酥皮製作, 中間嘅hazelnut cream一啲都唔孤寒唔係空心, 而係成個忌廉筒都有滿滿嘅cream, Hazelnut味都好濃🥰 建議可以雪入冰櫃再拎出嚟食, 會有雪糕嘅口感添😋3️⃣ Palmier🥨$25巨型嘅蝴蝶酥有我成塊面咁大🤣 食落超鬆脆, 酥面嘅糖唔會太多太甜, 食落幾香, 不過邊邊位有啲啲燶🙂整體來講我覺得係overrated, 而且價錢都偏貴💰佢哋個unicorn puf
/ 𝐒𝐨𝐟𝐭 𝐓𝐡𝐮𝐧𝐝𝐞𝐫
西環人氣手工烘焙店 主打486層酥皮產品⁉️

1️⃣ 酥皮吉士撻 $13
對尼個人人讚嘆嘅酥皮吉士撻抱有好大期望🤔

2️⃣ Hazelnut Unicorn Puff $42
傳統忌廉筒轉變為店舖嘅Signature甜品😋

3️⃣ Palmier🥨$25

整體來講我覺得係overrated, 而且價錢都偏貴💰佢哋個unicorn puff係值得一試嘅, 但其他就見人見智啦🤔

Food: 😋😋😋(3/5)
Price:💰💰💰(3/5) $20/ppl
Service: 🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♀️(4/5)
2022-02-24 400 瀏覽
之前試過晒所有食品其實味道ok 但又不令人驚艷會encore既只有大蝴蝶酥因為貪得意好大隻如果買牛角包行遠小小去 爹核士街果間 出名d仲好食d呢間講真唔係成日去 尋日再去想買隻蝴蝶酥食下 點知發現佢由原本20蚊加到23蚊😱😱😱加左15%價 真係通脹得咁緊要咩🙃🙃🥶其實佢d食品同其他野都貴過four season 我應該就唔會再幫襯na 幫襯返酒飲級可能心理會平衡啲🤭🤭有興趣想試味道平平但貴過four season又想支持小店 可以盡量多啲幫襯我就不了👋🏻👋🏻
之前試過晒所有食品
其實味道ok 但又不令人驚艷
會encore既只有大蝴蝶酥因為貪得意好大隻
如果買牛角包行遠小小去 爹核士街果間 出名d仲好食d
其實佢d食品同其他野
2022-02-20 504 瀏覽
⭐️ Soft Thunder (西環)📍 西環北街29-31號鴻利樓地下A號舖一直對呢間Pastry小店好期待😍據說酥皮用左好多層功夫整 主打既Unicorn Puff 自己就麻麻地 所以無試😅 試左其他小點心 以定價黎講偏貴而質素非常普通🌝 經過也不用特別一試⭐️ Custard Tart 🍮撻皮可以算係Crispy酥脆 但感受唔到生產400幾層酥皮既口感🥲咬到中間淋左同埋偏油🌝 Custard味道偏普通欠缺蛋香 🍳 整體感覺偏似KFC 葡撻🇵🇹⭐️ Madeleines 🇫🇷口感偏軟但欠缺Madeleine 應有半焦脆的表皮🌚 口感似一塊海綿蛋糕🍰 欠缺杏仁香但帶一點點檸檬香精味 不夠天然🍋
⭐️ Soft Thunder (西環)
📍 西環北街29-31號鴻利樓地下A號舖

Custard  Tart