2024-01-13 443 瀏覽
之前睇到介紹知道呢間Sō Coffee & Gin 係由民興針車行第三代傳人及酒店級名廚主理,主菜同甜品都經過精心設計製作,精品咖啡方面更有迷人酒香單品咖啡,不同款式嘅GIN酒及Mixology等,非常適合同朋友嚟呢度飲番杯,chill 一 chill。💁🏻‍♀️餐廳仲有做埋生酮低碳菜式系列,即使食生酮嘅朋友都有多款選擇*試咗呢度嘅人氣菜式:
🦆 🧇 Sō英式油封鴨腿生酮窩夫 配 生酮特濃咖啡楓糖醬鴨腿外皮酥脆,肉質鬆軟同窩夫一齊食口感更豐富,配上生酮特濃咖啡楓糖醬令整道菜嘅味道更有層次!🥩 燉和牛面頰全蛋闊條麵黃牛面頰入口鬆化,口感嫩滑軟腍,醬汁香濃,闊條麵口感Al dente 有麵粉香~
🍮 Tiramisu 聽講呢度嘅Tiramisu係用咗酒店嘅recipe,一食入口就食得出真材實料,濕潤度剛好,入口即溶酒味香濃,份量足夠兩人共享😌🧀巴斯克芝士蛋糕 表面呈焦糖色,口感軟滑帶淡淡焦香,鍾意食芝士蛋糕嘅朋友必點!☕️焦糖脆脆拿鐵/湯力咖啡- 兩杯主打咖啡都非常出色,各有特色之餘保留咖啡原有香氣,適合鍾意唔同口味嘅朋友~

試咗呢度嘅人氣菜式:
🦆 🧇 Sō英式油封鴨腿生酮窩夫 配 生酮特濃咖啡楓糖醬

🥩 燉和牛面頰全蛋闊條麵

🍮 Tiramisu

🧀巴斯克芝士蛋糕

餐廳內除展出部分紡織業針車歷史展品,亦會不定時舉辦各式藝術展覽、品酒活動,大家品嚐美食咖啡以後,不妨走到樓上探索一下。
  • Tiramisu
  • Sō英式油封鴨腿生酮窩夫
2024-04-12 0 瀏覽
今年開始生酮飲食,經常煩惱出街搵唔到適合的餐廳。之前經過深水埗發現有一間小店特別註明有生䣳食品提供,今天趁有時間特別過去試試。有別於一般小店,這間店的枱與枱之間都好闊落,傾偈唔怕隔離枱聽到,值得一讚。不過因為所有食物即叫即整,所以真係要時間好充裕才好去試。今日叫了一個黑毛豬叉燒滑蛋三文治和油封鴨腿+窩夫(keto friendly).黑毛豬叉燒滑蛋三文治的叉燒得剛剛好,炒蛋好滑,完全令人食得滿意。不過更令人有驚喜的是油封鴨腿,鴨皮應該是細火慢烤,所以食落皮脆肉嫩,絕對有高級酒店餐廳的水準,有時間會再帶屋企人去試!今日因為下午有節目,所以沒有點店內的gin tonic,只係點左美式咖啡,但店員話不定期會有試酒活動,叫我留低資料,有興趣下次有試酒會會通知我。很期待下次再去試其他食物!註:Openrice要求我填這次用餐是試食活動才准我刋登是次食評。我有email回覆openrice話我有俾錢食飯, 但等左幾日都無人回覆。過去刋登食評都無收過openrice團隊既email,但特別聲明本人有真金白銀俾錢食飯,并非試食。
今年開始生酮飲食,經常煩惱出街搵唔到適合的餐廳。

很期待下次再去試其他食物!
2024-04-07
  • 油封鴨腿
  • 黑毛豬叉燒滑蛋三文治
2024-04-07 0 瀏覽
第一次去見有生酮食左食物幾好就諗住第二次帶朋友去第二次去到食物其實ok啦不過第二次黎已經覺得佢哋服務奇怪一向用QR code落單落左甜品後上點知食物未黎甜品全到佢話我哋揀既不是後上我們已經好驚訝正常甘你咪拎反入去放住雪櫃先佢答:已經整左🙃我們主菜都未食丫,,,,多一事不如少一事 我們照比佢上注意佢係有收加一今日第三次幫襯見到改左餐牌既食物吾同左,而qr code入面都有更新諗住有更新會好左?你太天真。不小心重覆落單之後行去同侍應講我們不小心重覆佢幫我們取消左之後上2碟重覆食物,我話我哋只點了一份,重覆已取消之後同一個侍應拎住張單話我哋已經整好左What?我聽緊乜嘢?我係行出去同佢講重覆架咼,點解你無取消廚房重覆單會係客人問題?我已通知重覆真係好奇怪我通知左你 你重行過嚟話整左?姐係你想我要埋?阿侍應哥哥,其實如果你吾知點處理可以搵個正常人處理而不是想個客要埋好令人費解,呢間cafe,上一次又係甘今次又係重有佢既份量細左好多我上次叫炒飯係食得飽。今次細左1/3真係如要幫襯真係要EQ高小小我就永遠不再來
第一次去見有生酮食左食物幾好就諗住第二次帶朋友去

佢話我哋揀既不是後上
我們已經好驚訝
正常甘你咪拎反入去放住雪櫃先
佢答:已經整左🙃
我們主菜都未食丫,,,,多一事不如少一事 我們照比佢上
注意佢係有收加一

今日第三次幫襯
見到改左餐牌既
食物吾同左,而qr code入面都有更新
諗住有更新會好左?
你太天真。不小心重覆落單
之後行去同侍應講我們不小心重覆
佢幫我們取消左
之後上2碟重覆食物,我話我哋只點了一份,重覆已取消

之後同一個侍應拎住張單話我哋已經整好左
What?
我聽緊乜嘢?我係行出去同佢講重覆架咼,
點解你無取消廚房重覆單會係客人問題?
我已通知重覆

真係好奇怪我通知左你 你重行過嚟話整左?姐係你想我要埋?

好令人費解,呢間cafe,上一次又係甘今次又係

重有佢既份量細左好多

我上次叫炒飯係食得飽。今次細左1/3
真係如要幫襯真係要EQ高小小
我就永遠不再來
今次食物和上次食物
2024-04-07
2024-01-29 190 瀏覽
本身好鍾意兩層嘅咖啡店位於深水埗So coffee & Gin由衣車行遙身一變成咖啡店保留工業風格,別具獨色ꕁSO英式油封鴨腿窩夫配特濃咖啡楓糖醬擺盤很有食慾,上面太陽蛋蛋黃一切而躍下,十分誘人鴨腿外皮煎到香脆,鴨油油脂香滲透落鴨肉,鴨肉肉味柔軟有彈死,滿滿鴨香,非常滋味鴨腿下面的窩夫,香脆而綿密,配搭秘製特濃咖啡楓糖醬,苦甜平衡得出色ꕁ生酮焦糖燉蛋非常好奇佢既口感同味道,不過幾有驚喜,保留到其口感細滑同香甜感,亦無突兀感,係唔講唔知係生酮版本ꕁ焦糖脆脆咖啡好岩打卡,上面焦糖脆脆會慢慢溶化,幫咖啡增加香甜感
本身好鍾意兩層嘅咖啡店
位於深水埗So coffee & Gin
由衣車行遙身一變成咖啡店
保留工業風格,別具獨色

ꕁSO英式油封鴨腿窩夫配特濃咖啡楓糖醬
擺盤很有食慾,上面太陽蛋蛋黃一切而躍下,十分誘人

ꕁ生酮焦糖燉蛋

ꕁ焦糖脆脆咖啡
好岩打卡,上面焦糖脆脆會慢慢溶化,幫咖啡增加香甜感
2024-01-17 147 瀏覽
終於比我搵到一間生酮Cafe👏🏻▪️Sō Coffee & Gin 充滿工業色彩原來是由民興針車行第三代傳人及酒店級名廚主理餐廳🍴人氣的菜式▪️Sō英式油封鴨腿生酮窩夫 配 生酮特濃咖啡楓糖醬▪️燉和牛面頰全蛋闊條麵▪️帶子青醬意大利瓜麵鴨腿肉香配上窩夫🧇兩者之間意外地夾~配搭特別❗️和牛肉煙韌加上啲汁 十分濃郁帶子和青醬意大利瓜 清新不膩🥒甜品🍮
▫️經典意式芝士蛋糕▫️巴斯克芝士蛋糕▫️生酮法式焦糖燉蛋Tiramisu量份足 濃濃的酒香~Cheese cake 賣相精緻 口感鬆軟 飲品☕️🔸焦糖脆脆拿鐵🔸湯力咖啡🔸酒香單品手沖咖啡最中意冬日限定的焦糖脆脆➿可以點一下Lattle吃~也可以放入杯中慢慢融化⋯
餐廳內展出部分紡織業針車歷史展品,亦會不定時舉辦各式藝術展覽、品酒活動,大家品嚐美食咖啡以後,不妨走到樓上探索一下。#socoffeegin #ketohk #hkcoffeeshop #hkcoffee #hkfoodie #生酮餐廳 #生酮香港 #香港餐廳 #香港美食 #香港咖啡店
終於比我搵到一間生酮Cafe👏🏻

甜品🍮
▫️經典意式芝士蛋糕
▫️巴斯克芝士蛋糕
▫️生酮法式焦糖燉蛋

Tiramisu量份足 濃濃的酒香~
Cheese cake 賣相精緻 口感鬆軟

飲品☕️
🔸焦糖脆脆拿鐵
🔸湯力咖啡
🔸酒香單品手沖咖啡
焦糖脆脆拿鐵

最中意冬日限定的焦糖脆脆➿
可以點一下Lattle吃~
也可以放入杯中慢慢融化⋯

巴斯克芝士蛋糕
  • Coffee Tonic
  • Latte
2024-01-15 114 瀏覽
一日走兩場, 去到第二間cafe, 佢menu都幾特別, 有素食生酮素食menu叫咗個三文魚egg Benedict朋友叫咗個雞胸牛油果bagel, 生酮menu, 包有少少乾, 夾埋沙律食都ok2個男仔, 食完唔夠飽, 再叫多個all day breakfast share, 兩個人食咗三個餐.All day breakfast 都幾豐富, 松露蛋, 大啡菇, 沙律, 煙肉, 腸, 三文魚, 番茄, 都幾抵食.當日唔多人, 但咁岩幾枱都係外國客, 韓國, 台灣, 冇本地客.

叫咗個三文魚egg Benedict

想留肚食甜品所以叫左個帶子青醬意大利瓜麵
食瓜麵最開心係感覺零負擔得嚟又夠惹味
帶子Size都OK唔會縮晒水
天氣涼涼地加左個餐湯意外好飲夠誠意
Staff推介時提到廚師不定期轉款 今次呢個係南瓜湯甜品揀左生酮法式焦糖燉蛋
以我唔係生酮人但又會想試下啲生酮野嚟講
呢個燉蛋我真係食唔出係生酮野XD
雞蛋軟滑(似水蛋)焦糖即叫即整脆卜卜
簡直唔洗十秒可以食晒
Cold Brew就想睇下飲唔飲得番曾經有次飲到個隻好重朱古力味嘅
但今次唔知係咪轉左豆整好似唔係好飲到
anyway 咖啡嚟講都算係附近一帶試過會再想番嚟飲嘅
最最最後係我滿足之際見到店員係蛋糕櫃有動靜
原來佢地放緊自家製嘅Tiramisu入櫃
咁我就順便帶咗個番歸啦
點知 !!!!!!!!!!!
我番去食嘅時候真係好激動!
因為好多人都唔係好知傳統嘅Tiramisu係一Pat Pat
總知就唔係蛋糕咁企身先啱
而佢地呢個正正就係傳統做法呀 Yummy總括食到呢間Cafe嘅用心
Lunch時間嚟嘅平日嚟講都幾熱鬧

anyway 咖啡嚟講都算係附近一帶試過會再想番嚟飲嘅
最最最後係我滿足之際見到店員係蛋糕櫃有動靜
原來佢地放緊自家製嘅Tiramisu入櫃
咁我就順便帶咗個番歸啦
點知 !!!!!!!!!!!
我番去食嘅時候真係好激動!
總知就唔係蛋糕咁企身先啱
而佢地呢個正正就係傳統做法呀 Yummy

總括食到呢間Cafe嘅用心
2023-12-04
  • 帶子青醬意大利瓜麵
  • 生酮法式焦糖燉蛋
  • 是日餐湯
  • 冷萃咖啡
成日經過這間咖啡店,諗住放假試下個早餐,點知勁伏,寫返篇警世避雷文。早餐只有四款,有素食有生酮。樓高兩層,裝修都骨子,不過次次行過都無咩人,終於知點解。用QR Code落單之後坐低等啦,店員沖完杯咖啡就行行企企,又同個fd傾偈,我以為後面有個廚房定焗緊啲野食,點知等到杯咖啡都未有得食。等到唔耐煩,仲見佢坐低玩手機,咁就行過去問佢我個早餐呢?重點係成間店得我一個客,咁都可以漏單?但又識得沖杯咖啡俾我?個咖啡明明仲係餐飲。扒地中海蔬菜青醬意式生酮包 HK$98問完佢先急急腳走去整,上來一望就覺得勁求其又乾爭爭。又話又青醬又唔見,塊包又硬又無味勁難食,咁都夠膽死收我HK$98,無心機做就咪開早餐時段害人啦。
早餐只有四款,有素食有生酮。

樓高兩層,裝修都骨子,不過次次行過都無咩人,終於知點解。

扒地中海蔬菜青醬意式生酮包 HK$98
問完佢先急急腳走去整,上來一望就覺得勁求其又乾爭爭。

2023-11-10
2023-08-30 433 瀏覽
一直想去有生酮menu既 @socoffeegin 試試終於有日係附近工作順便去埋😆餐廳原先係衣車行,而餐廳亦保留左一啲舊衣車展出,環境好靚✨.🔻SO coffee 生酮蛋牛治 $88如果以前有follow開懶豬都知👧🏻未生酮之前一直係包控,所以見到餐廳有keto friendly既包包,多數我都會試!蛋牛治中間係牛肉碎+蛋整既奄列,而包包本身都有煎香,味道唔錯既。不過較可惜既係,包體同大部分生酮包一樣比較乾,最後👧🏻食淨左半塊包放棄左🙈🥹.🔻帶子青醬意大利瓜麵 $118依個同樣係keto friendly item~可能意大利瓜麵既製作時間比較耐,我地食果時等左~20分鐘。不過食落反而有驚喜!個麵整得都算夠乾身唔會太濕(好多時出去食瓜麵都有個問題係啲瓜麵出左好多水🙈),而且店家mix左青瓜同翠肉瓜做個瓜麵,口感無咁單調。青醬都做得幾好,好香橄欖同香草味,帶子亦都煎得夠香,唔錯!.🔻Rose tea latte (轉杏仁奶)$42+$6無糖既玫瑰tea latte,飲落有淡淡玫瑰香氣,不過不失~.
一直想去有生酮menu既 @socoffeegin 試試
終於有日係附近工作順便去埋😆
餐廳原先係衣車行,而餐廳亦保留左一啲舊衣車展出,環境好靚✨

🔻SO coffee 生酮蛋牛治 $88
如果以前有follow開懶豬都知

🔻帶子青醬意大利瓜麵 $118
依個同樣係keto friendly item~

🔻Rose tea latte (轉杏仁奶)$42+$6
因為朋友行生酮,可以試試生酮菜色看看與平常味道 有什麼分別~這家Cafe有2層,以工業水泥風格設計聽說前身是針車行,所以保留了舊衣車的擺設味道和顏值在線,食完也沒什麼罪疚感!店員十分Nice 笑容滿分~順帶一提,它也是寵物友善,有好多可愛小狗 𓌉◯𓇋喜歡的話請𝙎𝙖𝙫𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙎𝙝𝙖𝙧𝙚 ₍ *´ސު`*₎ ♡𓄵𓄵𓄵| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 |❶ 帶子青醬意大利瓜麵 #生酮 #推薦第一次食以翠玉瓜做的麵條~有瓜的鮮甜,爽脆口感加上有惹味的醬料,好好吃𓂃美味指數:★★★★☆/5.❷ 生酮鹹蛋朱古力蛋糕 #生酮 #推薦很有驚喜的雙層蛋糕最外層是脆皮朱古力,夾著濃而不甜的朱古力下層是鹹蛋,有鹹蛋黃顆粒感,口感少硬有點像冰皮月餅𓂃美味指數:★★★★/5.❸ 黑毛豬叉燒滑蛋黑麥酸種包超厚實的黑毛豬加叉燒蜜汁,好Juicy~而且爆多滑蛋~令原來偏乾身的生酮酸種包更濕潤𓂃美味指數:★★★☆/5.𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙬𝙚 𝙖𝙡𝙨𝙤 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙…✎ SŌ Coffee 生酮蛋牛治✎ 生酮北海道雙層芝士蛋糕✎ 抹茶鮮奶𓄵𓄵𓄵| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |⚐ SŌ Coffee & Gin @socoffee

因為朋友行生酮,可以試試生酮菜色
看看與平常味道 有什麼分別~
這家Cafe有2層,以工業水泥風格設計
聽說前身是針車行,所以保留了舊衣車的擺設

味道和顏值在線,食完也沒什麼罪疚感!
店員十分Nice 笑容滿分~
順帶一提,它也是寵物友善,有好多可愛小狗

𓄵𓄵𓄵

| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 |

❶ 帶子青醬意大利瓜麵 #生酮 #推薦
第一次食以翠玉瓜做的麵條~
有瓜的鮮甜,爽脆口感
加上有惹味的醬料,好好吃
𓂃美味指數:★★★★☆/5
❷ 生酮鹹蛋朱古力蛋糕 #生酮 #推薦
很有驚喜的雙層蛋糕
最外層是脆皮朱古力,夾著濃而不甜的朱古力
下層是鹹蛋,有鹹蛋黃顆粒感,口感少硬有點像冰皮月餅
𓂃美味指數:★★★★/5

❸ 黑毛豬叉燒滑蛋黑麥酸種包
超厚實的黑毛豬加叉燒蜜汁,好Juicy~
而且爆多滑蛋~令原來偏乾身的生酮酸種包更濕潤
𓂃美味指數:★★★☆/5
𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙬𝙚 𝙖𝙡𝙨𝙤 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙…
✎ SŌ Coffee 生酮蛋牛治
✎ 生酮北海道雙層芝士蛋糕
✎ 抹茶鮮奶

𓄵𓄵𓄵

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |
⚐ SŌ Coffee & Gin @socoffeegin
深水埗荔枝角道221號地舖 (深水埗站 A2 出口)
☕️𝐌𝐨𝐧, 𝐖𝐞𝐝-𝐅𝐫𝐢: 𝟗:𝟎𝟎-𝟐𝟎:𝟎𝟎
🍸𝐒𝐚𝐭-𝐒𝐮𝐧 & 𝐏𝐇: 𝟏𝟏:𝟎𝟎-𝟐𝟎:𝟎𝟎

人均消費:HK$150 (ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5
2023-08-26 218 瀏覽
二訪深水埗咖啡x酒小店小店雖小但唔會覺得焗促同朋友一齊傾計感覺舒服嘅地方.🧉1951 (So Coffee & Gin)第一次飲加咗Gin嘅咖啡正&好飲飲到Gin嘅味道又同咖啡好平衡.💛不收加一非常良心
二訪深水埗咖啡x酒小店
小店雖小但唔會覺得焗促
同朋友一齊傾計感覺舒服嘅地方
🧉1951 (So Coffee & Gin)
第一次飲加咗Gin嘅咖啡
正&好飲
飲到Gin嘅味道又同咖啡好平衡
💛不收加一非常良心
2023-08-18
$78 (其他)
//03 08 23 晴天🌞19:00 深水埗 荔枝角道@socoffeeginKeto近年喺香港越嚟越流行🌍由最初要靠自己買料 自己煮到而家開始 陸續有餐廳推出 生酮系列嘅菜單👩🏻‍🍳🫶🏻~~包括以下哩間 位於深水埗文青街 @socoffeegin ☕️咖啡店前身係一間歷史悠久嘅針車行雖然紡織業嘅黃金時期 已經過咗好耐…⏳但為咗將 呢段充滿意義嘅歷史 傳承落去🎉🎉🎉到第三代傳人 決定將針車行搖身一變 改造成為咖啡店喺Cafe裏面 隨處都會見到 大大小小 有關針車嘅零件 & 擺設🧵🧶🧷相比起其它Cafe 呢度 除咗能夠嘆杯靚咖啡之外☕️更加可以帶你回顧昔日一段專屬香港紡織業界嘅輝煌成就🏆🏆🏆!!!帶子青醬意大利瓜麵 (生酮餐單) HKD$118—————————————————————————將青瓜、翠玉瓜、洋蔥切絲做麵條麵條口感控制得非常好 食落去每啖都係爽脆 味道清新 食完覺得好健康青醬味濃郁 散發出陣陣香草 & 橄欖香味帶子每粒都煎至燶香 而且肉質爽口、鮮味十足元氣雞肉野菜咖哩炒飯 (生酮餐單) HKD$118—————————————————————————炒到又香又惹味咁上碟啖
03 08 23 晴天🌞
19:00 深水埗 荔枝角道
@socoffeegin

Keto近年喺香港越嚟越流行🌍
由最初要靠自己買料 自己煮
到而家開始 陸續有餐廳推出 生酮系列嘅菜單👩🏻‍🍳🫶🏻~~

包括以下哩間 位於深水埗文青街

到第三代傳人 決定將針車行搖身一變 改造成為咖啡店

相比起其它Cafe
呢度 除咗能夠嘆杯靚咖啡之外☕️
更加可以帶你回顧昔日
一段專屬香港紡織業界嘅輝煌成就🏆🏆🏆!!!

帶子青醬意大利瓜麵 (生酮餐單) HKD$118
—————————————————————————
將青瓜、翠玉瓜、洋蔥切絲做麵條
麵條口感控制得非常好 食落去每啖都係爽脆
味道清新 食完覺得好健康

青醬味濃郁 散發出陣陣香草 & 橄欖香味

帶子每粒都煎至燶香
而且肉質爽口、鮮味十足

元氣雞肉野菜咖哩炒飯 (生酮餐單) HKD$118

味道層次分明 & 豐富:
首先食到 帶有回甘 兼且濃郁嘅朱古力
隨即 再湧出陣陣奶香 & 淡淡花生醬味
食到最後餅底 仲會感受到滿滿牛油嘅香氣

質感非常creamy、綿滑、飽滿
好似食緊一舊慕絲蛋糕咁
味道食得出純天然 甜度剛剛好

*驚艷嘅,食完好滿足

冷萃美式咖啡 (凍) HKD$30 (跟餐價)
一啲都唔苦、唔澀
入口甘醇 好似飲緊有咖啡味嘅茶

飲完有種生津、解渴嘅感覺

*我唔飲咖啡,但呢杯搶住飲,堅好味
2023-08-03
  • 帶子青醬意大利瓜麵
  • 元氣雞肉野菜咖哩炒飯
  • 花生醬朱古力蛋糕
  • 冷萃美式咖啡
2023-04-08 645 瀏覽
想試呢一間Cafe好耐了,一年前行過生酮,當時四圍搵d有生酮菜單既餐廳,而呢間小店就係其中想試之一,不過因餐廳位置有少少吊腳,所以一路都無去。直至近年深水埗開多左好多文青店同Cafe,所以去深水埗探店時遇返佢,估唔到拖到而家無再行生酮先過離試食。餐廳有兩層,係水泥工業風,佈置簡約,大玻璃門透光入店內,整間店既氛圍係舒服休閒,門口仲畫左隻可愛既柴狗,經過可以打下咭😆。今次食左3樣野~偽炒飯,叉蛋三文治 仲有 生酮蛋糕。1. 瑤柱虎蝦炒(飯)- Keto:HKD118😋😋😋😋😋》個炒飯唔係真飯,係用椰菜花飯炒,份量ok,看似細細碟,其實食完係好夠飽,睇相都見,碟飯係有豐富既蛋白質,瑤柱,蝦,蛋,所以非常飽肚,唔止生酮可食,想增肌減脂人士都很合適。椰菜花飯既椰菜炒得乾爽,粒粒大細不一,食落有口感。個炒飯用唔少 細粒瑤柱,同大量雞蛋同櫻花蝦米一齊炒。碟炒飯既味道唔咸,係盡用食材既原味,瑤柱既咸香味,香濃既蛋味,仲有焦香櫻花蝦米既海鮮香味,所以整個飯既一上枱係好香,味道更加唔洗講,真係好好食!碟飯有四隻去殼虎蝦,4隻虎蝦都唔算好大隻,不過蝦肉雪白,煎得微焦,蝦肉食落非常爽滑彈牙,好味!2. 黑毛

今次食左3樣野~
偽炒飯,叉蛋三文治 仲有 生酮蛋糕。

1. 瑤柱虎蝦炒(飯)- Keto:HKD118
😋😋😋😋😋

瑤柱虎蝦炒(椰菜花飯)

2. 黑毛豬叉燒滑蛋黑麥酸種包:HKD 125
😋😋😋😋
》份三文治好大份,黑麥酸種包厚厚的,烤到焦香鬆脆。滑蛋亦炒得很完美,蛋液半凝固狀,蛋味亦非常香濃。而黑毛豬叉燒有燶邊,食落油潤甘香,肉汁豐富,舊叉燒係偏肥既,但有少少缺點,就係咬落某d位有筋。不過,整份三文治都算係好食既。

3. 生酮咸蛋黃朱古力蛋糕 : HKD88
》呢個蛋糕真係不得了,估唔將咸蛋黃,朱古力,芝士蛋糕係可以咁夾😯 。蛋糕有4個分層,最頂層係硬朱古力層+朱古力粒粒同果仁,然後第二就係朱古力芝士蛋糕層,第三層係咸蛋黃芝士蛋糕層,最後一層就係餅底。

個蛋糕既朱古力味非常香濃,第一層朱古力層係脆既,有果仁脆香,然後之後兩層就係軟既芝士蛋糕,芝士蛋糕層很幼滑,咸蛋黃層既咸味同朱古力層一齊食 令朱古力味豐富左同香濃左,唔知點解食落有少少樂家杏仁糖既味道,總之,呢個蛋糕令人非常回味,十分推介。

2023-04-01
瑤柱虎蝦炒(椰菜花飯)
2023-03-13 526 瀏覽
深水埗有太多cafe,今日random揀左呢間嚟食個brunch☺️ 店舖位置較少,嗌左最signature嘅黑毛豬叉燒滑蛋黑麥sourdough,嚟到以為唔升好大份,點知係超飽食唔晒😂 因為叉燒係厚切,肥瘦適中,啖啖肉,淋左叉燒蜜汁,炒蛋超滑,sourdough用牛油煎過,好香脆,成個配搭創新得黎幾好食👍🏻 推介比食肉獸😆 Flat white唔錯幾好飲,咖啡豆偏fruity~仲要唔洗收加一,定價reasonable,經過值得一試支持下👍🏻
Flat white唔錯幾好飲,咖啡豆偏fruity~
Flat  White
Flat  White
2022-12-29 476 瀏覽
港式叉燒配滑蛋黑麥包🥰🥰,叉燒很軟熟淋身又入味😌😌,滑蛋香濃順口,配上煙韌的黑麥包🤤🤤🤤,沙律菜新鮮解膩,咖啡亦唔太酸易入口,😋😋😋值得一試
2022-12-29