2008-01-31 43 瀏覽
Went to Simply Life late at night coz everything else was closed in Taikoo Sing. We ordered the burger set which came with a salad and drink. Although I am not a big fan of burgers I was impressed by how good the burger tasted. Even the salad, bread and drink were all above expectation. Will definitely go back again.
2008-01-05 22 瀏覽
食過三次,餐單差不多,兩次食魚, 味道新鮮, 一次食羊鞍. 每次都揀沙律, 頭兩次有埋蟹肉好味D. 加$10有惊喜甜品, 真系有惊喜,超值!仲有D面包好正, 餐有送埋, 我同老公次次都食晒!
仲有D面包好正, 餐有送埋, 我同老公次次都食晒!
2007-12-29 21 瀏覽
聽聞Simplylife Bakery Café食物質素不錯,因此我訂了12月24日晚與爸媽一起進食平安夜晚餐。當日Set Diner只有兩款Main Courses 可選(included Entrée, Main and Dessert)。 選Simplylife Bakery Café而不選擇附近的日本餐廳,是認為這兒較有氣氛.可惜這餐廳令我好失望!6時到達餐廳,除了侍應一句“Merry Christmas有無訂桌?”, 餐廳內我再找不到一點聖誕節相關的東西!先嘗聞名已久的麵包,其中一款合桃麵包很好吃.但接著的海鮮湯和蘑菇湯(因敏感關係,訂桌時已轉了湯)味道都是淡淡的, 閉上眼真不太知道在飲什麼!到了主菜-鱈魚/ 火雞。鱈魚外香內軟, 很有水準,但份量超少,蝦有點霉,帶子有點散...火雞餐更差,普通到連從前在澳洲Food court的Aussie meal都比不上!看見玻璃櫃的蛋糕,都有安慰自己,dessert應該會好點! 怎料份量都是少,3人只share 4pcs mini pavlova, 1pc chocolate brownie及

怎料份量都是少,3人只share 4pcs mini pavlova, 1pc chocolate brownie及1pc berry cake(各件是1/3手掌的大小).cakes本身頗散, 這麼少要分3份...當我們正在辛苦地切蛋糕時, 侍應還前來問我們”食物ok嗎?”我們說不太好並詢問蛋糕的名稱,侍應有點驚訝, 然後只是說了一些我們聽不到的說話便離去!真失望! 最後侍應不斷推介即磨咖啡,我們沒有點,之後便再沒有前來提供任何服務。結賬後,如不是聽到侍應目無表情地說了一句“Merry Christmas”我也不知已吃了一個“如此難忘”的平安夜晚餐!回家後我們還需要食甜品...

這次光顧後,如無必要,我應該不會再到太古城Simplylife Bakery Café!
menu
2007-12-25 5 瀏覽
Encore visit.這次坐在出面。問waiter有什麼甜品﹐他說是secret﹐但一定會好吃。叫了午餐(但其實是brunch)﹐先來了烏龍茶萍果汁﹐還可以。接著就是我的大早餐﹐Eggs Benedict。。。麵包香是given 的﹐難得是bacon 出奇的香﹐跟那蛋和hollandaise sauce 配搭得天衣無縫(sauce 其實可以少一點)。還要一提那grilled tomato﹐新鮮!!它的secret dessert - 原來是迷你pavlova!! 可能跟Sweetwo 比就會給比下去﹐但其實煙煙韌韌也頗特別的。值得一提的是這間店所有的waiter / busser 也非常有spirit的﹐staff training 做得好﹐令客人吃得更暢懷﹐讚!!埋單$88 + 10%﹐滿足。
Encore visit.

這次坐在出面。

waiter有什麼甜品﹐他說是secret﹐但一定會好吃。

埋單$88 + 10%﹐滿足。

2007-12-17 19 瀏覽
名雕花龍鳳, 真係上菜先知份量勁細, 又勁難食. 又貴.極之搵笨. 我朋友叫o左個xx 洋蔥炒飯.頂,飯既份量仲少過砵仔膏, 跟住用好多大塊既洋蔥遮醜, o的飯撈少少雞肉..o的雞肉同飯仲難食過*2倍大快樂o的早點x米雞. 我就叫o左個沙津, 沙津多菜正常...佢就成碟, 將o的大葉菜亂抄成一碟, 我放入口之前仲要我慢慢將佢夾細先放到入口. 之後食到無心機, 用口夾細...搞到好似牛食草咁... 明明見到餐牌有2種肉類架, 原來係旁邊有o的肉鬆既物體........呢個lunch 搞到我地要去老麥食多餐..真係慘..

呢個lunch 搞到我地要去老麥食多餐..真係慘..
2007-11-09 17 瀏覽
Visited there by a chance last weekend for a short tea break. Both service and food were OK. We ordered 1 blueberry cheescake, 1 apricot danish and 2 drinks. Paid less than $100.
2007-11-08 10 瀏覽
之前看見擺放在商場的座位好像頗舒服,上星期六約下午五時同蝦子餅來這兒TEA,但服務員說要清潔來準備晚市...我們只好坐店內,但太嘈了!等了許久才有服務員幫我們落單,他們好像好忙的...閒聊。我地Order了Bluebarry Cheese Cake, New York Cheese Cake & 2 coffee. 日式味咖啡我們喜歡,但不夠熱><! 2件Cheese Cake沒有令我喜出望外...我覺得吉之島3樓的Cafe的芝士餅較好。埋單連貼士100蚊...可以有更好的選擇吧!

埋單連貼士100蚊...可以有更好的選擇吧!

2007-11-06 8 瀏覽
今日上司生日有個cake食....好味!朱古力味好好味!
今日上司生日有個cake食....好味!
朱古力味好好味!
2007-10-25 19 瀏覽
前後兩天星期日及星期一來到買麵包吃.星期日3點多買了一個WALNUT BREAD. 打開袋口就很香, 皮有點苦, 可能太膿吧. 但細咬真的越咬越香, BREAD 肉有一粒合桃. 而香軟. 價錢22 會再買. 星期一8 點再買一個5 GRAIN BREAD因為合桃己賣完. 這個包皮就比較硬而不脆. 也許我心向合桃無心向提子吧.味道不怎樣. 包肉也沒那麼香軟. 我覺得平日吃的提子包好點. 可能是時間問題. 因為它是下午3 點6 點出爐. 價錢也是22. 我想我還是會買合桃包多點
前後兩天星期日及星期一來到買麵包吃.

2007-10-20 3 瀏覽
見到咁多個笑面,我真係忍唔住要講返句公道說話!yesterday 同朋友被佢ge cakes 吸引,就入咗去試下佢個set lunch,點知超級失望law!先講佢杯"speical drink",真係超似洗潔精味,飲完一啖已經頂唔順!諗住飲水啦,點知個隻裝水ge酒杯仔得個兩啖,waiter又懶懶行,total 叫咗 4-5 次refill!有個姐仔叫佢refill 仲一副不情願ge 表情,真係激氣!我點o左大蝦天使麵,那唯一一隻"大"蝦居然燶到苦,完全入唔到口!我朋友都係食黑松野菌意粉,平時佢都好大食,點知都因為太溜,食唔晒!一心諗住用dessert 來彌補成餐飯ge 不滿,點知食埋個chocolate brownie 仲失望!不但一點朱古力味都食唔到,那些合桃還帶點"臭益"味,認真攞命!原本坐落時仲諗住走時買個包/餅,最後當然係走都走唔切啦!
見到咁多個笑面,我真係忍唔住要講返句公道說話!

原本坐落時仲諗住走時買個包/餅,最後當然係走都走唔切啦!
2007-10-20 9 瀏覽
見到咁多個笑面,我真係忍唔住要講返句公道說話!

原本坐落時仲諗住走時買個包/餅,最後當然係走都走唔切啦!
2007-10-19 17 瀏覽
來了太古城,才發覺這裡來了兩間新店,一是千兩,另一則是Simplylife。我們本打算去千兩,可是要等位,結果就去了後者。這裡的晚餐有不少款式,而且價錢也十分合理,大部分在$100以內有交易。望了一輪餐牌,終有媚目。主菜我要豬牛肉腸濶條麵,對方則要煎爐魚。先來的starter,可選沙律和湯,要了各一share食。湯是凍湯,幾重的蕃茄味,實是幾醒胃,但就不是人人可以接受到;沙律的菜屬新鮮。至於跟餐麵包有4件,店名叫得bakery,對佢既麵包要求當然會高一點,可惜實際是比預期中差了,做不到香脆鬆化的口感。豬牛肉腸濶條麵,上面鋪上些少芝士,賣相還算可以。豬、牛肉腸味道好濃,反而芝士味偏淡,吃下感覺都幾balance。麵質方面是硬身,口感都不錯;試了爐魚,皮煎得香脆可口,肉則嫩滑,無半點腥味,確是有水準。甜品分別選了一朱古力和一檸檬芝士蛋糕,檸檬芝士香而易入口,朱古力味又不會太濃,很好!飲品試了其新產品,是什麼菊花...,味道好特別,有幾重的像薄荷的味道,是清新嗎?不曉得。埋單二百幾蚊,也不貴呢!

埋單二百幾蚊,也不貴呢!
豬牛肉腸&#28662;條麵
2007-10-12 6 瀏覽
餐廳裝潢似賣衫果間chocolate嘅style,就連waiter着嘅衫都似。入門位置擺放各式各樣嘅麵飽,實在吸引。除咗店內嘅坐位,外面亦有一個dinning area。Set lunch分2 courses (soup/salad + main) $78.00 或3 courses (soup/salad + main + dessert) $88.00。青豆湯味道ok但不夠熱;附上嘅麵飽焗熱上枱會比較專業,話到尾都係bakery cafe。水牛芝士沙律菜,油醋汁份量剛好,火箭菜非常新鮮,厚切水牛芝士伴有焗茄子,值得一試。朋友食咗青豆菠菜risotto,意大利米質地黏口,唔係人人接受;松茸汁野菌意粉,味道不錯,食到野菌嘅甜味,但到尾覺得濟濟哋。飲品有蘋果烏龍ice tea,清新不太甜,推介。Dessert brownie鬆散,做唔到rich chocolate嘅效果,失望。總括嚟講都食得過,但portion頗細。
2007-10-10 15 瀏覽
又是太古城日﹐這天來了這間新開才一個月的cafe。很奇怪﹐在太古城中心內會有這樣一間的cafe﹐還要很多客前來。Lunch menu -- 2 course $88, 3 course $98 + 10%﹔main 有頗多選擇﹐也好像比較健康﹔Appetiser 有salad 或湯﹐但因為我想試甜品﹐所以叫了2 + 3。主菜是Brown Rice with Sea Bass and Fennel -- 上檯很香﹐Sea Bass Grilled 得還好﹐飯有比較多cheese﹐最好是可以跟朋友share 來吃﹐我吃不完。加了$10試了杯cappaccino -- 不錯不錯。甜品是lemon cheesecake 或chocolate brownie -- 這個lemon cheesecake 不膩﹐很清新。值得一讚是這裡的waiter / waitress 的服務都一流﹐雖然很多人﹐但他們也不會表露任何不耐煩表情﹐對每個客人也很有耐心的講解餐牌。。。還有﹐它的麵包超好味﹐我買了個5-grain bread takeaway﹐跟M吃得津津有味(好過GREAT 的麵包!)。還有他們有做晚市
又是太古城日﹐這天來了這間新開才一個月的cafe。

加了$10試了杯cappaccino -- 不錯不錯。

還有他們有做晚市的﹐價錢好像跟午餐差不多。。。
2007-09-27 10 瀏覽
在Ruby Tuesday食到好飽,誓神劈願不會吃甜品了;出來行了一會,卻見到新開的Simplylife Bakery Cafe。 Simplylife的裝修以黑為主,頗有agnes b sport的簡約風格。櫥窗擺放的糕點非常吸引,我的腳步再也離不開了...龍見狀,知我甜品心癮起,就買了一件Strawberry danish給我。很心甜,不過也很苦惱:拿著邊走邊吃嗎?後來靈機一觸,再次出動Pacific Coffee買位法(詳見另文)。gogogo! 打開包裝紙,嚐一口外貌精緻動人、聞來亦香噴噴的Strawberry danish:酥皮做得很鬆很香,很可惜有一點燶,令味道變得偏苦。差一點點,就成不了色香味俱全。 雖然味道一般,不過價錢不貴,其他配套又不錯,留下了不錯的整體印象。下次去又一城店試試主菜及其他甜品質素!